• Sonuç bulunamadı

4.1.1. Deneme ve kontrol grubu çocukların “PRKT” ön test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark yoktur.

Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı’nın deneme ve kontrol grubu çocukların PRKT ön test puan ortalamalarına ait Mann Whitney U testi sonucunda elde edilen bulgular tablo 1 de gösterilmiştir.

Tablo 1: Deneme ve Kontrol Grubu Çocukların PRKT Ön Test Puan Ortalamalarına İlişkin Mann Whitney U Testi Sonuçları

N Sıra Ort. Sıra top. x̄ Ss U P

Deney 25 28.20 705.00 16.12 2.45

245.000 .182

Kontrol 25 22.80 570.00 15.04 0.93

Dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının deneme ve kontrol grubu çocuklarının PRKT ön test puan ortalamaları arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için yapılan Mann Whitney testi sonucuna göre, deney grubunun sıra ortalaması 28.20, kontrol grubunun sıra ortalaması 22.80 çıkmıştır. Ayrıca deneme ve kontrol grubu çocuklarının PRKT ön test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılaşma olmadığını bulunmuştur (U=245.000, p>.05). Buna göre deneysel işlem öncesinde deneme ve kontrol gruplarının denk gruplar olduğu söylenebilir ve bu çalışmanın başlatılabilmesi için ön koşul sağlanmıştır.

4.1.2. Deneme grubundaki çocukların PRKT son test puan ortalamaları ön test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Tablo 2 de deney grubunda yer alan çocukların PRKT’den aldıkları ön test ve son test puanlarının betimleyici istatistik sonuçları gösterilmiştir.

Tablo 2: Deneme Grubu Çocuklarının PRKT Ön Test-Son Test Puan Ortalamalarının Betimleyici İstatistik Sonuçları

Deney Grubu N x̄ Ss

Ön Test 25 16.12 2.39

Son Test 25 25.01 2.45

Tablo 2 de deney grubu çocukların PRKT ön test-son test puanlarının betimleyici istatistik sonuçlarında ön test (x̄ =16.12) ve son test (x̄=25.01) aritmetik ortalamalarından elde edilen sonuç, deneme grubunun ön test-son test PRKT yönünden istatistiksel anlamda geliştiğini göstermektedir. Yani mülteci çocukların dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının öğrencilerin dil ve kelime bilgisinde gelişim sağladığı söylenebilir.

Dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının deneme grubu çocuklarının PRKT ön test ve son test puan ortalamalarına ait Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda elde edilen bulgular tablo 3 te gösterilmiştir.

Tablo 3: Deneme Grubu PRKT Ön Test-Son Test Puan Ortalamalarına İlişkin Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonucu

N Sıra Ort. Sıra top. Z P

Negatif Sıra 0 0 0

-4.379 .000

Pozitif Sıra 25 13 325

Eşit 0

Mülteci çocukların, dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının deneme grubu çocuklarının PRKT’den aldıkları ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılaşma olup olmadığını belirlemek için yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda aradaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur (z=-4.379, p<.01). Fark puanlarının sıra ortalamaları ve sıra toplamları dikkate alındığında gözlenen bu farklılığın pozitif sıraların lehine yani son testin lehine olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre deney grubunda yer alan öğrencilerin ön testte aldıkları puanlar 25 öğrenci için değişim göstermiş yani öğrencilerin tamamının (%100) son test puanlarında uygulanan

deneysel işlem sonucunda artış görülmüştür. Buradan hareketle uygulanan deneysel işlem, yani dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programı çocukların dil ve kelime bilgisini geliştirme noktasında etkili olmuştur denebilir.

4.1.3. Kontrol grubundaki çocukların “PRKT” ön test-son test puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark yoktur.

Tablo 4 te kontrol grubunda yer alan çocukların PRKT’den aldıkları ön test ve son test puanlarının betimleyici istatistik sonuçları gösterilmiştir.

Tablo 4: Kontrol Grubu Çocuklarının PRKT Ön Test-Son Test Puan Ortalamalarının Betimleyici İstatistik Sonuçları

Kontrol Grubu N x̄ Ss

Ön Test 25 15.04 0.93

Son Test 25 15.80 1.11

Tablo 4 te kontrol grubu çocukların PRKT ön test-son test puanlarının betimleyici istatistik sonuçlarında ön test (x̄ =15.04) ve son test (x̄=15.80) aritmetik ortalamalarından elde edilen sonuç, kontrol grubunun PRKT ön test-son test yönünden istatistiksel anlamda farklılık bulunmuş olsa da; ön test ve son test aritmetik ortalamaları göz önünde bulundurulduğunda iki puanın da birbirine çok yakın olduğu görülmektedir. Yani kontrol grubunun ön test-son test puanlarına bakıldığında çocukların PRKT yönünden istatistiksel anlamda ciddi bir gelişme göstermediği söylenebilir.

Dil gelişimini destekleyici oyun etkinlikleri programının kontrol grubu çocuklarının PRKT ön test ve son test puan ortalamalarına ait Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda elde edilen bulgular tablo 5 te gösterilmiştir.

Tablo 5: Kontrol Grubu PRKT Ön Test-Son Test Puan Ortalamalarına İlişkin Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonucu

N Sıra Ort. Sıra top. z P

Negatif

Sıra 0 0 0 -4.146 .000

Pozitif Sıra 18 9.50 171

Eşit 7

Kontrol grubunda yer alan mülteci çocukların PRKT’den aldıkları ön test ve son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılaşma olup olmadığını belirlemek için yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda aradaki farkın anlamlı olduğu bulunmuştur (z=-4.146, p<.01). Fark puanlarının sıra ortalamaları ve sıra toplamları dikkate alındığında gözlenen bu farklılığın pozitif sıraların lehine yani son testin lehine olduğu anlaşılmaktadır. Buna göre kontrol grubunda yer alan öğrencilerin son test puanlarına bakıldığında öğrencilerin %72’sinin (n=18) son test puanlarında artış gözlemlenirken öğrencilerin %28’inin (n=7) puanları sabit kalmıştır. Yani işlem yapılmayan kontrol grubundaki çocukların ön test ve son test puanları birbirinden farklılık göstermekte ve son test grubundaki çocuklarda puan farkları az da olsa değişim gözlenmektedir denebilir.

4.1.4. Deneme grubundaki çocukların “PRKT” son test puan ortalamaları kontrol grubundaki çocukların “PRKT” son test puan ortalamalarından anlamlı düzeyde yüksektir.

Dil gelişimini ve günlük yaşam becerilerini destekleyici oyun etkinlikleri programının deneme ve kontrol grubu çocuklarının PRKT son test puan ortalamalarına ait Mann Whitney U testi sonucunda elde edilen bulgular tablo 6 da gösterilmiştir.

Tablo 6: Deneme ve Kontrol Grubu PRKT Son Test Puan Ortalamalarına İlişkin Mann Whitney U Testi Sonucu

N Sıra Ort. Sıra top. x̄ Ss U P

Deney 25 38.00 950.00 25.08 2.39

.000 .000

Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı’nın deneme ve kontrol grubu çocuklarının PRKT son test puan ortalamaları arasında anlamlı fark olup olmadığını belirlemek için yapılan Mann Whitney testi sonucuna göre deney grubunun sıra ortalamasının 38.00 iken, kontrol grubunun sıra ortalaması 13.00’dır. Ayrıca deneme ve kontrol grubu çocuklarının PRKT son test puan ortalamaları arasında anlamlı farklılaşma olduğu bulunmuştur (U=0.000, p<.01). Bu farkın hangi grup lehine olduğuna bakıldığında deney grubundaki çocukların son test puan ortalamalarının kontrol grubu son test puan puan ortalamalarından yüksek olduğu görülmektedir. Buna göre Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı’nın deney grubu öğrencilerinin dil ve kelime bilgisini geliştirmesinde kontrol grubundaki öğrencilere göre daha etkili olduğu söylenebilir.

4.1.5. Deneme grubundaki çocukların “PRKT” son test-izleme testi puan ortalamaları arasında anlamlı düzeyde fark yoktur.

Tablo 7 de deney grubunda yer alan çocukların PRKT’den aldıkları son test ve izleme test puanlarının betimleyici istatistik sonuçları gösterilmiştir.

Tablo 7: Deneme Grubu Çocuklarının PRKT Son Test-İzleme Testi Puanlarının Betimleyici İstatistik Sonuçları

Deney Grubu n x̄ Ss

Son Test 25 24.03 2.06

İzleme Testi 25 25.08 2.39

Tablo 7 de deney grubu çocukların PRKT son test-izleme testi puanlarının betimleyici istatistik sonuçlarında son test (x̄ =24.03) ve izleme testi (x̄=25.08) aritmetik ortalamalarından elde edilen sonuç, son test puanları ortalamaları ile izleme ortalamalarının aynı olduğunu göstermektedir. Yani deney grubuna uygulanan mülteci çocukların, Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı’na katılan deneme grubunda bulunan öğrencilerin izleme testi puanlarına bakarak dil ve kelime bilgisine (PRKT) etkisinin istatistiksel anlamda da desteklenerek devam ettiği söylenebilir.

Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programı’nın deneme grubu çocuklarının PRKT son test ve izleme testi puan ortalamalarına ait Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda elde edilen bulgular tablo 8 da gösterilmiştir.

Tablo 8: Deneme Grubu Son Test ve İzleme Testi Puan Ortalamalarına İlişkin Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi Sonucu

n Sıra Ort. Sıra top. Z P

Negatif Sıra 1 3 3

.000 1.000

Pozitif Sıra 2 1.50 3

Eşit 22

Mülteci çocukların, Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programının deneme grubu çocuklarının PRKT’den aldıkları son test ve izleme test puanları arasında anlamlı farklılaşma olup olmadığını belirlemek için yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda aradaki farkın anlamlı olmadığı bulunmuştur (z=0.000, p>.05). Buna göre deney grubunda yer alan öğrencilerin son test puanlarına bakıldığında öğrencilerin %4’ünün (n=1) izleme testi puanlarında düşüş gözlemlenirken, öğrencilerin %8’inin (n=2) izleme testi puanlarında artış gözlemlenmiş ve öğrencilerin %88’inin (n=22) puanları sabit kalmıştır. Başka bir deyişle uygulanan deneysel işlem yani dil gelişimini ve günlük yaşam becerilerini destekleyici oyun etkinlikleri programının çocukların dil ve kelime bilgisini geliştirme noktasındaki etkililiği devam etmiştir denebilir.

4.2. Dil Gelişimini Destekleyici Oyun Etkinlikleri Programının Günlük