• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 4. FAALİYETLER

4.3. Diğer Faaliyetler

4.3.1. Analiz ve Araştırma Faaliyetleri

BDDK, bankacılık sektörüne yönelik düzenleme, gözetim ve denetim faaliyetlerinin yanı sıra, bankacılık sektörü ağırlıklı olmak üzere mali sektöre yönelik analiz ve araştırma faaliyetleri de yürütmektedir. BDDK’nın araştırma faaliyetleri gözetim ve denetim teknikleri ile mali sektöre ilişkin yapısal konularda yoğunlaşmaktadır.

2003 yılı içinde Yeni Basel Sermaye Uzlaşısı (Basel-II), Türk bankacılık sistemindeki yapısal eğilimler ve sorunlar, bankacılık sisteminde aracılık maliyetleri ve bu maliyetlerin azaltılması, bankacılık sektöründe karlılık ve kaynaklar, bankacılık sisteminde vadeli (türev) işlemler, bankacılık sisteminde yoğunlaşma, finansal holding şirketleri, uluslararası mevduat sigorta sistemi uygulamaları, varlık yönetim şirketleri, İstanbul Yaklaşımının Türk bankacılık sistemi üzerine etkileri konulu çalışmalar gerçekleştirilen analiz ve araştırma faaliyetlerinden bazılarıdır.

Yeni Basel Sermaye Uzlaşısı

Global bazda bankaların faaliyetlerinin etkin bir şekilde denetimi ve gözetimi için ulusal bankacılık denetim otoriteleri arasında koordinasyon ve işbirliği görevi üstlenen Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından 2001 yılında yayımlanan ve 2007 yılı başında G-10 ülkeleri için yürürlüğe girmesi planlanan Yeni Basel Sermaye Uzlaşısı’nın (Basel-II) ülkemiz bankacılık sistemine olası etkileri ve söz konusu Uzlaşı’nın ülkemiz bankacılık sektöründe uygulanabilirliği üzerine çalışmalar devam etmektedir.

Bankacılık sektöründe uluslararası alanda, ağırlıklı olarak sermaye yeterliliği olmak üzere, kaynak maliyeti, kamuya bilgi açıklama, risk yönetimi gibi alanlarda etkileri olması beklenen Basel-II’nin, başta bankalar ve finansal sistem olmak üzere ülkemiz ekonomisini de, Basel-II’de yer alan yaklaşımları benimseyip benimsememizden bağımsız olarak etkileyeceği muhakkaktır.

Bu çerçevede, Kurumumuz, Basel-II’nin muhtemel etkilerinin tespit edilmesi ve Basel-II içerisinde yer alan yaklaşımlara ilişkin altyapının oluşturulması çalışmalarını, T. Bankalar Birliği ile koordinasyon içerisinde sürdürmektedir.

Kantitatif Etki Çalışmaları

• Basel-II’ye nihai halinin verilmesi aşamasında önemli bir yer tutan ve Basel-II’de öngörülen esasların getireceği maliyetlerin tespit edilmesi ve önerilen yöntemlerin etkinliğinin test edilmesi amacıyla bankalardan veri toplama çalışmaları olan Kantitatif Etki Çalışmalarının (Quantitative Impact Study – QIS) sonuncusu ve en kapsamlısı olan QIS-3 çalışmasına ülkemizce de aktif katılım sağlanmıştır. Söz konusu katılım, gerek Kurumumuza gerek katılımcı bankalara strateji ve politika belirleme hususlarında önemli girdiler sağlamıştır.

• QIS-3 çalışmasına ilişkin en geniş katılımlı toplantı 10-11 Mart 2003 tarihlerinde İstanbul’da Kurumumuz ev sahipliğinde düzenlenmiştir. Kurumumuzun söz konusu toplantıya ev sahipliği yapması uluslararası platformda ülkemiz prestijine katkıda bulunmuş ve önemli iletişim kanallarının tesis edilmesini sağlamıştır.

• Basel-II’ye ilişkin 3 üncü taslak metin Basel Komitesi tarafından 29 Nisan 2003 tarihinde yayımlanmış ve söz konusu taslak metne ilişkin Kurumumuz görüşleri bankalardan alınan görüşler ile birlikte 23 Temmuz 2003 tarihinde Basel Bankacılık Denetim Komitesine iletilmiştir.

• Basel-II’nin ülkemiz sistemi üzerine muhtemel etkilerinin daha sağlıklı olarak tespit edilebilmesi ve söz konusu etkilerin QIS-3 çalışmasına katılmayan bankalar tarafından da anlaşılmasını ve değerlendirilebilmesini teminen, QIS-3 çalışmasına benzer bir çalışmanın mümkün olan en fazla sayıda bankanın katılımı ile gerçekleştirilmesi hususunda Bankalar Birliği temsilcileri ile görüş birliğine varılmıştır. Bu doğrultuda, 22 bankanın katılımı ile bir sayısal etki çalışmasının başlatılmasına karar verilmiştir.

Konuya ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Basel II Yönlendirme Komitesi

• Basel II yeni sermaye yeterliliği normlarına geçiş için; gerekli alt yapının tesisi, söz konusu geçiş için bir yol haritası oluşturulması, genel bir fayda/maliyet analizinin yapılması, gerekli araç ve tekniklerin ve ilgili taraflar arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi hususlarında bir platform oluşturulması amacıyla, Kurumumuz koordinasyonunda, T.Bankalar Birliği üyesi bankaların risk yönetimi ile ilgili yetkililerinden oluşan “Basel II Yönlendirme Komitesi” oluşturulmuştur.

• Komite ilk kez 04.03.2003 tarihinde İstanbul’da T.Bankalar Birliği Merkezinde bir araya gelerek çalışmalarına başlamıştır.

• 26.09.2003 tarihinde gerçekleştirilen Basel II Yönlendirme Komitesi toplantısında, Basel II Yeni Sermaye Uzlaşısına geçiş için öngörülen ve Basel Komitesi veya diğer ilgili taraflara bir taahhüt niteliğinde olmayan “yol haritası” komite üyeleri tarafından oy birliği ile kabul edilmiş ve benimsenen yol haritası Kurumumuz internet sitesinde kamuoyuna duyurulmuştur.

• Söz konusu yol haritasında yer alan süreçlere ilişkin çalışmalar yapmak üzere Türkiye Bankalar Birliği bünyesinde Alt Çalışma Grupları oluşturulmuştur.

Basel-II kapsamında bankaların sermaye yeterliliğinin hesaplanmasına dahil edilecek olan faiz oranı riski ile operasyonel risklerin tanımlanması, modellenmesi ve düzenlenmesine ilişkin çalışmalar devam etmektedir.

Türk Bankacılık Sektöründe Aracılık Maliyetleri 12

Türkiye ekonomisinde yaşanan makroekonomik istikrarsızlıklar, mali kesim üzerindeki en önemli maliyet unsurunu teşkil ederek aracılık işlevinin etkin bir şekilde yerine getirilmesini zorlaştırmış, operasyonel ve kamusal nitelikli maliyetlere odaklanılmasını önlemiştir. Öte yandan, 2001 yılında uygulamaya konulan ekonomik program ve 2002 yılı Kasım ayında yapılan genel seçimle sağlanan siyasi istikrar sonrasında iyileşen makroekonomik ortamda bankacılık sektörünün uluslararası rekabet gücünü sınırlandıran en önemli unsurun kamusal nitelikli mali yükümlülükler olduğu belirginleşmiştir. Bu yükümlülüklerin gözden geçirilmesine ve bankacılık sektörüne bir ivme kazandırılabilmesine yönelik olarak, ilgili tüm kurum ve kuruluşların katılımıyla yapılan çalışmalar sonucunda, kamusal yüklerin boyutu ile bu yüklerin etkilerine yönelik önemli bulgular ortaya konulmuştur. Sektördeki kamusal yükümlülüklerin neden olduğu maliyetlerin azaltılmasının gerekliliği konusunda ilgili tüm taraflar arasında fikir birliği oluşmuştur.

Öte yandan, kamu kesimi faiz dışı fazlası ve para tabanı hedefleri ile bazı düzenleyici kurum kesintilerine ilişkin kısıtlar nedeniyle aracılık maliyetlerinin azaltılmasında yeterince başarılı olunamamıştır. Türk bankacılık sektöründe kamusal yükümlülükler nedeniyle oluşan aracılık maliyetlerinin azaltılması kapsamında sağlanan gelişmeler şunlardır:

Kurulun 31.10.2003 tarih ve 1143 sayılı Kararı ile; bankaların temel bir orana ilaveten çeşitli rasyoları tutturmalarına bağlı olarak hesaplanacak artan oranlı TMSF primi ödemeleri öngörülmüş ve efektif prim oranları yaklaşık yarıya indirilmiştir.

26.11.1999 tarih ve 4481 sayılı Kanun uyarınca vadeli mevduat ve vadeli döviz tevdiat hesabı ile özel finans kurumlarınca açılan katılma hesabı sahiplerinden 31.12.2003 tarihine kadar alınması öngörülen özel işlem vergisinin süresi uzatılmayarak uygulama sona erdirilmiştir.

02.01.2004 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 5035 sayılı “Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”un

- 30 uncu maddesiyle bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin (tüketici kredileri dahil) temini ve geri ödenmesi amacıyla düzenlenecek kağıtlar ile bu kağıtlar üzerine konulacak şerhler ile kambiyo senetleri üzerindeki aval ve kefalet şerhleri için damga vergisi istisnası sağlanmış,

- 31 inci maddesiyle de bankalar, yurt dışı kredi kuruluşları ve uluslararası kurumlarca kullandırılacak kredilerin temini ve bunların teminatları ile geri ödenmelerine ilişkin işlemler harçlardan istisna edilmiştir.

4.3.2. Yurtiçi ve Uluslararası İşbirliği Faaliyetleri

Kurumumuz bankacılık sektörünü ilgilendiren konularda Bankalar Kanununun 3 üncü maddesinin 9 uncu fıkrasında işbirliği yapılması öngörülen Hazine Müsteşarlığı, Devlet Planlama Teşkilatı ve T.C. Merkez Bankasının yanı sıra, başta Avrupa Birliği Genel Sekreterliği olmak üzere diğer kurum ve kuruluşlarla da irtibat halinde bulunmaktadır.

Bunun yanı sıra, uluslararası kurum ve kuruluşlara ilişkin olarak yürütülen program ve faaliyetler ile ilgili bilgiler aşağıda yer almaktadır:

İşbirliği Anlaşmaları

Bankalar Kanununun 3 üncü maddesinin 10 uncu fıkrası kapsamında Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kuruluna yabancı ülkelerin denetim mercileri ile bankacılıkla ilgili her türlü işbirliği ve bilgi alışverişinde bulunmak amacıyla ikili anlaşma imzalama yetkisi verilmiştir.

Bu çerçevede, bugüne kadar KKTC, Arnavutluk, Romanya Merkez Bankası, Bahreyn Para Otoritesi, Endonezya Merkez Bankası, Kazakistan Merkez Bankası ve Pakistan Merkez Bankası ile işbirliği anlaşması (Memorandum of Understanding – MoU) imzalanmıştır. Ayrıca İtalya, Yunanistan, Rusya, Azerbaycan, İngiltere, Almanya, Fransa, Bosna-Hersek, İsviçre, Portekiz, İrlanda, Gürcistan, Makedonya, Hollanda, Malta, Lüksemburg, Birleşik Arap Emirlikleri, Kosova denetim ve gözetim otoriteleriyle de MoU imzalanması konusunda çalışmalar devam etmektedir.

12 İlgili kurumların da katılımıyla, BDDK tarafından yürütülen Türk bankacılık sektöründe kamusal yükümlülükler nedeniyle oluşan aracılık maliyetlerinin boyutuna yönelik kapsamlı çalışma Nisan 2003’te sonuçlandırılmıştır. “Türk Bankacılık Sektöründe Aracılık Maliyetlerinin Azaltılması” başlıklı söz konusu çalışma BDDK-Çalışma Raporu olarak Kasım 2003’te basılmıştır. Çalışmaya BDDK İnternet sitesinden de ulaşılabilir.

IMF ve Dünya Bankası ile İlişkiler

Uluslararası Para Fonu (IMF) ile mutabakata varılan 04.02.2002 tarihli Stand-by Düzenlemesi çerçevesinde gerçekleştirilen Gözden Geçirme çalışmaları ve Dünya Bankası’ndan sağlanacak 3 üncü Program Amaçlı Mali ve Kamu Sektörü Uyum Kredisi (PFPSAL-III) ve Ekonomik Reform Kredisi (ERL) kapsamında ülkemizi ziyaret eden IMF ve Dünya Bankası heyetleriyle bankacılık sektörünü ilgilendiren ve Kurumumuz görev alanına giren konularda görüşmelerde bulunulmaktadır. Ayrıca IMF tarafından hazırlanan “Annual Report on Exchange Arrangements and Exchange Restrictions – Kambiyo Ayarlamaları ve Kısıtlamalarına İlişkin Yıllık Rapor” adlı yayının güncelleştirilmesi aşamasında da Kurumumuz tarafından katkıda bulunulmuştur.

Avrupa Birliği (AB) ile İlişkiler

23.07.2003 tarihinde yayımlanan “AB Müktesebatının Üstlenilmesine İlişkin Türkiye Ulusal Programı”nda yer alan ülkemiz taahhütlerinde kaydedilen gelişmelerin izlenmesi amacıyla, Avrupa Birliği Genel Sekreterliğinin koordinasyonunda yürütülen alt komite toplantılarına düzenli olarak katılım sağlanmış, ayrıca ülkemiz İlerleme Raporu’na ilişkin Avrupa Birliği Genel Sekreterliği koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalara katkıda bulunulmuştur.

OECD ile İlişkiler

Ülkemizin üyesi bulunduğu OECD bünyesinde yürütülen Mali Eylem Görev Grubu’na ve Mali Piyasalar Komitesine (CMF) ilişkin çalışmalar ve ilgili diğer faaliyetlere Kurumumuzca katılım sağlanmıştır.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ile İşbirliği

KKTC ekonomisinin istikrara kavuşturulması ve sürdürülebilir ekonomik büyümeye ulaştırılması amacıyla Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile KKTC arasında 12.01.2001 tarihinde imzalanan “Mali ve Ekonomik İşbirliği Protokolü” hükümlerine göre KKTC Ekonomik İstikrar ve Üretime Dayalı Büyümeye Geçiş Programının uygulanmasını izlemek amacıyla oluşturulan T.C.

Teknik Heyeti’nin 2003 yılında gerçekleştirdiği çalışmalara Kurumumuzca düzenli olarak katılım sağlanmıştır.

Hizmet Ticareti Genel Anlaşması (GATS)

GATS kapsamında, uluslararası hizmet ticaretindeki liberalizasyon ve şeffaflık seviyesinin artırılması amacıyla 2000 yılı başında başlatılan çalışmalara Kurumumuz tarafından da etkin katılım sağlanmıştır. 2003 yılında, Dünya Ticaret Örgütü (WTO)’ne katılım aşamasında olan çeşitli ülkelerin bankacılık sektörü taahhütleri, milli politika amaçlarımız çerçevesinde değerlendirilerek görüşlerimiz, konuya ilişkin koordinasyondan sorumlu kamu kuruluşuna iletilmiştir. Ayrıca, GATS müzakereleri kapsamında gerçekleştirilen diğer çalışma toplantılarına katılım sağlanmış, WTO’ya sunulan ülkemiz taahhüt listesinde Kurumumuz görev alanına giren hususlar bankacılık mevzuatında gerçekleştirilen değişiklikler çerçevesinde güncellenmiştir.

WTO’ya üye ülkelerin ticari mevzuat ve uygulamalarında daha fazla şeffaflık ve anlaşılırlık sağlanması yoluyla, üye ülkelerin çok taraflı ticaret anlaşmaları ile getirilen kural, düzenleme ve taahhütlere bağlılığını artırmak, daha düzgün işleyen çok taraflı ticaret sistemine ulaşılmasına katkı sağlamak amacıyla düzenlenen WTO Kuruluş Anlaşması ile Ticaret Politikalarını Gözden Geçirme Mekanizması çerçevesinde ülkemizin tabi tutulduğu 2003 yılında yapılan incelemeye ilişkin raporun hazırlanması aşamasında Kurumumuz görev ve yetki alanına giren konularda katkıda bulunmuştur.

Avrupa – Akdeniz Serbest Ticaret Alanı

Kasım 1995 tarihinde Barselona’da Bakanlar düzeyinde gerçekleştirilen ve Avrupa ile Akdeniz bölgesi arasında ekonomik işbirliğinin geliştirilmesi, 2010 yılında mallar için bir Serbest Ticaret Alanı oluşturulması ve hizmetler sektöründe de serbestleşmenin ilerletilmesi amacıyla Avrupa Akdeniz Katılım Anlaşmasının kabul edilmesi kararlaştırılmıştır. Söz konusu Serbest Ticaret Alanı oluşturulması çalışmaları kapsamında yürütülen faaliyetlere ilişkin olarak Kurumca katkı sağlanmaktadır. Ayrıca, Avrupa-Akdeniz Konferansında kabul edilen MEDA projesi çerçevesinde gerçekleştirilen mali hizmetler ile ilgili çalışma toplantısına, Kurumca katılım sağlanmıştır.

Diğer

Bankacılık sektöründe yaşanan güncel gelişmeler ile Kurumumuz tarafından gözetim ve denetim alanlarında gerçekleştirilen ve uluslararası standartlara uyumu öngören çalışmalar hakkında uluslararası ve yabancı ülke kurum ve kuruluşlarının temsilcileriyle görüşmelerde bulunulmuştur.

4.3.3. Kalitenin Sağlanması ve Ölçülmesine İlişkin Faaliyetler

Kurum faaliyetlerinde kalitenin ve kalite güvencesinin sağlanması amacıyla çeşitli faaliyetler yürütülmüştür:

Kurum içi memnuniyet anketleri yapılmıştır.

Kurum içi memnuniyetin ölçülmesi ve kaynak yeterliliği, gelişme, kurum kültürü ile iş süreçlerine ilişkin eksikliklerin belirlenmesi amacıyla 2002 ve 2003 yıl sonlarında Kurum personelinin tamamının katılımıyla gerçekleşen, özdeğerlendirme anketleri düzenlemiştir. Söz konusu anketlerin sonuçları gerek daha sonra yapılan araştırma çalışmalarının gerekse üst yönetimin karar alma sürecinin veri tabanını oluşturmuştur.

En önemli paydaşlarımızdan olan bankalar ve özel finans kurumları nezdinde Etkinlik Anketi düzenlenmiştir.

Kurumun faaliyete geçtiği tarihten itibaren gerçekleştirdiği faaliyetlerin ve sektöre yaklaşımının, Kurumun başlıca hedef kitlelerinden olan bankalar ve özel finans kurumlarının üst düzey yöneticileri nezdinde nasıl değerlendirildiğini ölçmek ve gelecek görüş ve öneriler doğrultusunda yapılacak çalışmaları planlamak amacıyla Eylül 2003 döneminde Etkinlik Anketi uygulanmıştır.

Anket sorularına verilen yanıtların değerlendirilmesi sonucu, Bankalar Kanununa tabi kuruluşların üst düzey yöneticilerinin BDDK’nın;

• Performansından genel olarak memnun oldukları,

• Faaliyete geçmesinden itibaren Türk Bankacılık Sisteminin denetim ve gözetiminde olumlu gelişme kaydedildiğini,

• Türk bankacılık sistemine olan güveni olumlu yönde etkilediğini,

• Faaliyetleri sonucu, Türk Bankacılık Sisteminin bugün, geçmişte olduğundan daha güçlü olduğunu düşündükleri anlaşılmıştır.

Kurumun denetim ve gözetim faaliyetinin etkililiğinin kıyaslama yoluyla ölçülmesi çalışması yapılmıştır.

BIS-Basel Bankacılık Denetim Komitesi tarafından gözetim ve denetim otoritelerine tavsiyelerde bulunmak ve eksikliklerini bir program dahilinde gidermelerini sağlamak üzere Eylül 1997’de “Bankacılıkta Etkin Denetime İlişkin Temel Prensipler” başlıklı çalışma, Ekim 1999’da

“Temel Prensipler Metodolojisi” başlıklı doküman ve Nisan 2001’de ise otoritenin hangi yöntemle kendi değerlendirmesini daha etkin bir biçimde yapacağı konusuna açıklık getiren, “Denetimsel Özdeğerlendirme Sürecinin Yönetilmesi-Uygulama” başlıklı çalışma yayımlamıştır.

Kurumumuz, söz konusu dokümanlarda belirtilen kriterleri esas almak ve önerilen yöntemi kullanmak suretiyle, kendi gözetim ve denetim faaliyetini değerlendirmeye yönelik bir çalışma yürütmüştür. Ocak 2003’de başlatılan ve Ekim 2003’de tamamlanan söz konusu özdeğerlendirme, denetim sürecinin yürütülmesi için gerekli yasal çerçevenin değerlendirilmesi, denetim politika ve prosedürlerine ilişkin uygulamaların incelenmesi, Temel Prensipler Metodolojisinde yer alan kriterlerle uyumun değerlendirilmesi ve belirlenen zayıflıkların giderilmesi için bir eylem planının hazırlanması olmak üzere dört aşamadan oluşmuştur. Tespit edilen eksikliklerin giderilmesine yönelik olarak yapılması gerekli görülen çalışmalar devam etmektedir.

Kurum faaliyetlerinin kalitesini etkileyen konularda çeşitli araştırma çalışmaları yürütülmüştür.

Kurum faaliyetlerinde kalitenin sağlanmasına katkıda bulunmak ve Kurumun işleyişini etkileyecek düzenleme çalışmaları konusunda Kurum çalışanlarına genel bir bilgilendirme sağlamak amacıyla; Kamuda Performans Değerlendirmesi ve Hesap Verme Sorumluluğu, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu ile Kamu Yönetimi Kanunu Tasarısının BDDK’da Performans Ölçüm Sistemi Kurulmasına Olası Etkileri, Performans Ölçüm Sistemleri-Yazın Taraması, BDDK ve Kurum Kültürünün Yönetilmesi, Düzenlemelerin Kalitesinin Geliştirilmesi, Dünya Uygulamaları ve BDDK İçin Çıkarımlar konulu çalışmalar yapılmıştır.

4.3.4. Kurumsal İletişim Alanındaki Faaliyetler

Kurumun faaliyetleri ve bankacılık sektörü ile ilgili konularda kamuoyunun düzenli olarak bilgilendirilmesi, Kanun kapsamına giren kuruluşlar ve konularla ilgili olarak Kuruma ulaşan şikayet ve ihbarlar ile bunlara ilişkin öneri ve taleplerin değerlendirilmesi, müşterilerin hak ve yükümlülükleri konusunda aydınlatılması ile finansal sistem hakkında bilinçli bir toplum yaratılması amacıyla 2002 yılı Ekim ayında Kurumsal İletişim Dairesi faaliyete geçmiştir.

Bu çerçevede, basın toplantıları, televizyon programları ve röportajlar organize edilmiştir. Kuruma ulaşan şikayet ve ihbarlar ile bunlara ilişkin öneri ve talepler değerlendirilerek, Kurum içi ve/veya bankalarla gerekli koordinasyon sağlanmak suretiyle çözüme kavuşturulmuştur.

Kurum faaliyetleri hakkında üniversitelerde ve çeşitli kurumlarda bilgilendirme sunuşları yapılmış, Kurum içi iletişimi arttırmak ve kurumsal kimliğe katkıda bulunmak amacıyla, Kurum çalışanlarının katkılarıyla, “Bankacılık Feneri” adlı kurum içi dergi yayımlanmış, çeşitli sosyal aktivite ve kurslar düzenlenmiştir.

4.3.5. Eğitim Faaliyetleri

2003 yılı içerisinde, yurt içi ve yurt dışı dahil olmak üzere personelimize toplam 2.026 gün eğitim olanağı sağlanmıştır. Bu çerçevede, kişi başına ortalama 6,3 günlük eğitim sağlanmış olmaktadır. Söz konusu eğitim programlarının konular itibarıyla dağılımı aşağıda verilmektedir.

Tablo 4.7 Konularına Göre Eğitim Faaliyetleri

Konular Toplam Katılım Gün Sayısı

Muhasebe 148 878

Ekonomi 108 237

Kişisel Beceri 90 176

Genel Bankacılık 50 124

Bilgisayar (Mesleki) 39 89

Denetim 11 27

Hukuk 10 30

Avrupa Birliği 4 12

Yabancı Dil (çeviri) 4 12

Bilgisayar (Genel Kullanıcı Eğitimi) 4 12

Bankacılıkta Risk Yönetimi 4 7

Diğer 101 422

TOPLAM 573 2.026

Yurt dışı eğitimlere 19 kişinin katılımı sağlanmıştır.

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) tarafından düzenlenen 24 ayrı seminere BDDK ve TMSF çalışanlarından 105 kişinin katılımı sağlanmıştır. TBB eğitimlerinin yanı sıra aşağıda yer verilen 16 adet grup eğitimi düzenlenmiştir:

Tablo 4.8 Grup Eğitimleri

Konular Toplam Katılım Katılımcı Profili

Uluslararası Muhasebe Standartları (Ankara) 84 Karma

Önce İnsan–İşyerinde Biz Bilinci 66 Karma

Banka Muhasebesi 42 Bankacılık Uzman Yardımcısı

Para Piyasaları ve Rezerv Yönetimi 42 Bankacılık Uzman Yardımcısı

ODTÜ VII. Uluslararası Ekonomi Kongresi 33 Karma

Bankacılık Sekt. Değişimler ve Geleceğin Bank. 27 Karma

Active Academy – 1. Uluslararası Finans Zirvesi 25 Karma

IT Denetimi ve Güvenliği 24 Murakıplar ve Bilgi Sistem Personeli Bankacılık Muhasebesi ve Mali Tablo Analizi 20 Kurum Uzmanları Uluslararası Muhasebe Standartları (İstanbul) 20 Murakıplar

Bankalarda Dış Denetim 19 Karma

Sürücü Davranışlarını Geliştirme 18 Şoförler

Denetim için Kredi Yapılandırması Çalıştayı 15 Karma

Microsoft NET Uygulama Geliştirme Ortamı 15 Bilgi Sistem Personeli

Duygusal Zeka ve İş Yaşamında Önemi 15 Karma

İdare Hukuku 7 Avukat (Kurum Uzman Yardımcısı)

Kütüphane Hizmetleri

• Kurum birimlerinden kütüphanede bulunması gerektiği düşünülen kitaplara ilişkin gelen talepler değerlendirilerek, sağlanmaya çalışılmıştır.

• Güncel duyuru hizmetinin verilmesi için gerekli altyapı çalışmaları tamamlanarak Ekim 2003 itibarıyla 59 adet Türkçe, 57 adet yabancı süreli yayının “içindekiler”

sayfasının tanıtımına başlanmıştır.

• Türkçe ve yabancı dilde süreli yayın ve makale veri tabanlarının güncellenmesi sağlanmıştır.

Diğer Hizmetler

• 2003 yılı içerisinde yurtdışı yüksek lisans kontenjanı belirlenmiş ve 7 personelimizin yurtdışı yüksek lisans eğitimine gönderilmesi ile ilgili işlemler yapılmıştır.

• 128 personelimizin Kurum katkısı ile yurt içinde yabancı dil eğitimi olanağından yararlanabilmesine ilişkin Başkanlık oluru alınmıştır.

4.3.6. Bilgi ve Veri Yönetimi Alanındaki Faaliyetler

2003 yılı faaliyetlerinin ağırlıklı bölümünü Bankalar Raporlama Sistemi ile Kurum Yönetim Bilgi Sistemleri konusunda yürütülen çalışmalar oluşturmuştur. Temel işlevler olan sistem, ağ ve güvenlik çalışmaları ile internet ve intranet hizmetleri ise 2003 yılında devam ettirilen diğer faaliyet konuları olmuştur.

Bankalar Raporlama Sistemi

2002 yılında Bankacılık Veri Transfer Sistemi (BVTS) adı verilen güvenli veri transfer alt yapısı üzerine tamamen BDDK olanaklarıyla kurulan Bankacılık Veri Edinim Sistemi (BVES); 2003 yılında bu yapıya bankalara geri bildirim, raporlama ve yönetim altyapılarının da eklenmesiyle Bankalar Raporlama Sistemi’ne (BRS) dönüştürülmüştür.

2002 yılında Bankacılık Veri Transfer Sistemi (BVTS) adı verilen güvenli veri transfer alt yapısı üzerine tamamen BDDK olanaklarıyla kurulan Bankacılık Veri Edinim Sistemi (BVES); 2003 yılında bu yapıya bankalara geri bildirim, raporlama ve yönetim altyapılarının da eklenmesiyle Bankalar Raporlama Sistemi’ne (BRS) dönüştürülmüştür.