• Sonuç bulunamadı

OLASILIK Kaynak: Bajpai ve Gupta, 2005:

3.11. LİMAN ALANLARINDA YILDIRIMDAN KORUNMA

3.12.6. Diğer Bölgelerin Ayrımı

a. Tasnif Sahası:

(1) Mühimmat ve patlayıcı yüklü araçlar mümkün olan en kısa zamanda boşaltılır. Araçların tasnif sahasında 24 saatten fazla kalmasına izin verilmez.

(2) Tasnif sahası, harici bir patlamadan korunması için diğer patlayıcı madde bulunan binalardan CM ile ayrılır.

(3) Teslim alma, gönderme, tasnif etme, aktarma işlemleri esnasında miktar mesafe uygulanmaz.

b. Bekleme Bölgesi: Bekleme bölgesinde bulunan dolu araç ve vagonlar miktar mesafe amacıyla yer üstü cephanelik olarak değerlendirilir. Vagonlar,

149 kamyonlar ve treylerler grup halinde bulunurlar ve her gruptaki NPA 113.250 kilogramı geçmez.

c. Şüpheli Araç/Vagon Hattı: Bir araç/vagonun muayenesi neticesinde, içerisindeki patlayıcının tehlikeli bir durumda olduğu tespit edilirse, bu araç/vagon vakit geçmeden bu durumdaki araç/vagonlar için ayrılmış bulunan Şüpheli Araç/Vagon Hattına alınır. Bu hat, şüpheli araç/vagon tekrar tasnif sahası/sınıflandırma istasyonuna uğramadan hareket ettirilebilecek şekilde düzenlenir. Şüpheli araç/vagon şube hattı ile tesis hudutları (sınıflandırma istasyonu, binalar, idari bölge, işletme binaları, cephanelikler, demiryolu, anayol ) MBM ile ayrılır. Bu hatta aynı anda sadece bir araç/vagonun bulunmasına izin verilir.

ç. Yükleme Rıhtımları: Patlayıcı ve patlayıcı maddelerin elden geçirilmesi vinç, rampa, taşımalık, vagon, araç aktarma yeri veya diğer tesisleri bulunan yükleme rıhtımları, aşağıdaki esaslarda düzenlenir:

(1) Cephanelikten veya iskeledeki patlayıcı maddeden CM kadar, (2) İşletme hattından veya rıhtım atölyesinden İHM kadar,

(3) Rıhtım ve tesisleri tarafından yararlanılmayan idari bölgelerden veya atölyeden MBM kadar,

(4) Diğer yükleme rıhtımlarından CM kadar mesafe alınır. d. Akaryakıt Elden Geçirme ve Depolama Tesisleri:

(1) Akaryakıt yer altı depolama tesisleri ve pompaları patlayıcı madde bulunan binalara 100 metreden daha yakına yerleştirilmez. 1.4 sınıfına giren patlayıcı maddeler için bu mesafe 35 metreden az olmaz.

(2) Akaryakıt yer üstü depolama tesisleri (seyyar pompalar hariç) 1.4 sınıfına giren patlayıcı maddeler için an az 135 metre mesafede olur. Diğer gruplara giren (1.1, 1.2, 1.3 ) patlayıcı maddeler için 540 metre veya meskûn bina mesafesinde olacaktır. Perakende akaryakıt dağıtımı için kullanılan motopomplar vb. seyyar pompalar patlayıcı maddelerden asgari 30 metre uzaklıkta olacaktır.

150 3.12.7. Barikatlar Ve Barikat İhtiyaçları

Muhtelif doğal veya uygun tarzda inşa edilmiş barikatlar bina/tesislerin ve malzemenin korunması için etkili vasıtalardır.

a. Uygun inşa edilmiş veya doğal barikatlar infilak anında tahribata uğrasalar dahi gerisindeki patlayıcı maddeleri, yapıları ve çalışmaları yatay parça tesirlerden korumada etkindirler. Barikatlar, basınç etkisine karşı sınırlı ölçüde koruma sağlayacak en yakın sığınma yeri olarak da işe yararlar. Ancak; yüksek açılı parça tesirlerine karşı koruma sağlamazlar.

b. İhtiyaçlar: Aşağıdaki ihtiyaçlar karşılandığı zaman, etken koruyucu olarak düşünülür.

(1) Barikatın eğimi, 1,5 e 1 den daha fazla olmaz, 2 ye 1 tercih edilir. Barikatın sırtı, en az 90 santim genişlikte olur, istiflenmiş patlayıcı maddelerin tepe noktasından daha yukarıda olmaz.

(2) Toprak barikatlar, aşağıda c. fıkrasında belirtildiği gibi yapılır.

(3) Barikat hem korunması gereken binadan ve hem de tehlikeyi kapsayan binadan belirli bir uzaklıkta bulunur. İglo tipi cephanelikler dışında, barikatın en yakın yeri binaya 122 santimetreden yakın veya 12 metreden uzak olmaz. Barikatın korunması istenen binaya yakın olması tavsiye edilir.

(4) Barikatlar, yanları doğal meyilli yapma toprak yığını veya bir tarafı ahşap veya beton iksalı, diğer tarafı doğal meyilli, üzerinde en az 91 santimetre genişlikte toprak yığını bulunan biçimlerde olabilir. 6 metreden fazla yüksek olan barikatların üst kısmında 152 santimetreden az olmayan bir genişlik bulunur. Yapay barikatlar %15 den fazla, 2,50 santimetrelik elekten geçebilen taş ve çakıl içerir.

(5) Barikatın uzunluk ve yüksekliği aşağıdaki gibi saptanır;

(a) Yükseklik: Aralarında barikatın yapılacağı iki istiften birinin, uzak kenarı üzerinde bir işlem işaret noktası saptanır. Bu işaret noktası, istiflerin yükseklikleri aynı seviyede değilse, daha alçak istifin üzerinde olacaktır. Bu noktadan öteki istifin en yüksek noktasına bir hat çekilir. İşaret noktasından, bu

151 hattın üzerine 2 derecelik bir açı ile ikinci bir hat çizilir. Barikat bu ikinci hattın geçtiği noktaya kadar yükseltilecektir.

(b) Uzunluk: Barikat uzunluğu, korunacak olan bina veya iki patlayıcı istifinin çıkıntılı yeri arasındaki hattın gerisine (kenar eğimi hariç) 90 santimetre uzanacak şekilde saptanır.

(6) Yukarıdaki ihtiyaçları karşılamak için toprak barikatlar, tercihen beton ve bir kenarı eğik bir tespit duvarı ile takviye edilebilir. Öteki tarafı, toprak kalınlığını yerinde sıkıca tutması için eğik ve kalınca olacaktır.

(7) Diğer ihtiyaçları karşılamak için, akordeon barikat sistemleri de kullanılabilir.

(8) Miktar mesafe sınıfı (04) 1.2 olan patlayıcı maddeler meskûn binalara, Meskûn Bina Mesafesi (MBM) nden daha yakında depolandığında parça tesirini engelleyici barikatlar kullanılır. Kullanılacak barikatlar asgari 0,7 milimetre çelik plaka, bir sıra kum torbası yada 30 santimetre kum/toprak veya eşidi olur.

c. Barikatlar ve Cephanelikler İçin Toprak Örtüsü: Barikatlar ve cephaneliklerin üzerini örtmek için kullanılacak maddenin yapışıcı (katı veya yaş kil ve benzeri toprak çok yapışıcı olduğu için kullanılmaz) olması tercih edilir, organik maddelerden, çöplerden, bitki köklerinden arındırılır. Toprak içerisindeki taşlarda 4,5 kilogram dan daha ağır ve 15 santimetre çapından daha büyük olamaz. Daha büyük taşlar taban kısmında kullanılır ve mümkün olduğu kadar yukarıya daraltılır. Gerekiyorsa, toprak kaymasını önlemek ve yapının bütünlüğünü sağlamak için yüzey hazırlığı ve pekleştirme yapılır. Cephanelikler üzerindeki toprak örtüsünün derinliği, en az 60 santimetre olur, muayene ve kontrollerde bu husus takip edilir.