• Sonuç bulunamadı

KÜLTÜR BAKANLIĞININ SİNEMA SEKTÖRÜNE SUNDUĞU DESTEK SİSTEMİ

2.1. Sinema Filmlerine Devlet Desteğ

2.1.3. Destekleme Esasları

“Destekleme Kurulunca” başvurusu uygun bulunan sinema filmleri, 5224 Sayılı Kanun’un 3.üncü maddesinin (g) bendinde belirtilen destekleme alanlarından yararlanmaktadır.

Madde 3- (g): Destekleme: Sinema sektöründe yapım, senaryo yazımı, arşiv, belgeleme, teknik alt yapı, eğitim, araştırma, geliştirme, tanıtım, dağıtım, pazarlama, gösterim alanlarına ilişkin projelerin değerlendirilerek uygun görülenlerin desteklenmesini.

Destekleme; proje desteği, yapım desteği ve yapım sonrası desteği olarak yapılmakta ve doğrudan veya dolaylı destek şeklinde olabilmektedir. Ancak destek öncesi Bakanlık uygun gördüğü takdirde proje sahiplerinden, desteklenen projelere ilişkin yeminli mali müşavir raporu ile diğer tüm bilgi ve belgeleri isteyebilmektedir.

2.1.3.1. Proje Desteği

Araştırma, geliştirme, senaryo ve diyalog yazımı, çeviri, tasarım ve benzerleri gibi yapım öncesi aşamaların desteklenmesi amacıyla doğrudan ve geri ödemesiz olarak yapılmaktadır.

Proje desteği için destekleme kurulunca kararlaştırılan destek miktarı o projenin toplam giderlerinin %50’sini aşamaz. Kurul, senaryo yazım projelerinde proje giderlerinin tamamının desteklenmesine de karar verebilmektedir.

Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğe göre, iki defa üst üste senaryo yazım desteği alanların, tekrar destek talebinde bulunabilmeleri için, senaryolardan birinin filme çekilmiş olması gerekir. İki defa üst üste yapım araştırma ve geliştirme desteği alanların, tekrar destek talebinde bulunabilmeleri için de, projelerden birinin film yapımı

şeklinde gerçekleştirilmiş olması gerekmektedir.

2.1.3.2. Yapım Desteği

Sinema filmlerinin yapım öncesi hazırlık aşamasından, gösteriminin yapılabileceği hale getirilmesine kadar geçen tüm yapım aşamalarının desteklenmesi amacıyla doğrudan veya dolaylı sadece geri ödemeli olarak yapılır (Binatlı, 2005: 136).

5224 sayılı yasa gereğince; Kurgu (kurmaca) filmler için yapım desteği sağlanması, yönetmen ve yapımcının ortak başvurusunun bulunması, yapımın sinema versiyonunun üretilecek olması ve sinema salonu gösteriminin önce yapılması koşullarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Ancak, belgesel, canlandırma ve kısa filmler için bu koşullar aranmayıp, bu filmlere geri ödemesiz destek sağlanabilir. Yapım desteği için, “Destekleme Kurulunca” kararlaştırılan destek miktarı o yapımın toplam giderlerinin % 30’unu aşamaz.

Geri ödemesini tamamlayan filmin yapımcısına, sonraki başvurusunun kabul edilmesi halinde, destekleme kurulunca verilmesi kararlaştırılan destek miktarı Bakanlıkça % 50'sine kadar artırılabilmektedir.

Geri ödemeli yapım desteği olarak sağlanan destekler, yapım maliyeti karşılandıktan sonra elde edilen gelirlerden Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, yapımcı tarafından geri ödenmektedir. Filmin yapım giderlerini karşılayacak miktarda gelir elde edememesi halinde, film yapımcısının başvurusu üzerine Bakanlıkça yapılan incelemede talebin yerinde görülmesi durumunda geri ödemeli destekler Bakanlıkça geri ödemesiz sayılabilir.

“Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğin” 17. Maddesine göre; Geri ödemesi tamamlanamayan filmlerin yönetmeni proje için kararlaştırılan desteğe ilişkin Bakanlıkça yapılan ilk ödeme tarihinden itibaren üç yıl süreyle, yapımcısı ise bir daha, kanunda yer alan desteklerden faydalanamamaktadır. Ancak, “Destekleme Kurulunca” belirlenen uluslararası festivallere filmin vizyona girdiği tarihten itibaren iki yıl içinde davet edilen veya bunlardan birinde ödül kazanan filmler için bu hüküm uygulanmamaktadır.

2.1.3.3. Yapım Sonrası Desteği

Sinema filmlerinin izleyiciye ulaştırılabilmesi amacıyla tanıtım, dağıtım ve gösterim aşamalarının desteklenmesine yönelik doğrudan veya dolaylı geri ödemeli veya geri ödemesiz olarak yapılır.

5224 sayılı kanuna göre, yapım destekleri; ancak geri ödemeli olarak sağlanır. Kurgu filmler için bu destek, yönetmen ve yapımcının ortak başvurusunun bulunması, yapımın sinema versiyonunun üretilecek olması ve sinema salonu gösteriminin önce yapılması koşullarına bağlıdır. Ancak, belgesel, canlandırma ve kısa filmler için bu koşullar aranmaz ve bu filmlere geri ödemesiz destek sağlanabilir. Ancak bu destek, “Destekleme Kurulunca” kararlaştırılan miktarın toplam giderlerinin %30’unu aşamaz.

2.1.3.4. Dolaylı Destek

Sinema filmlerinin desteklenmesi hakkında yönetmelik kapsamınca dolaylı destek; Banka ve finans kuruluşlarından sağlanan kredilerin anaparası dışında kalan faiz, vergi ve fon tutarlarının Turizm ve Kültür Bakanlığı’nca karşılanması biçimindeki destekleridir.

Dolaylı sağlanacak geri ödemeli desteklerin faiz, vergi ve fon tutarları toplamı, Türkiye Bankalar Birliğince ilan edilen ve bir önceki yılın aktif büyüklüğü açısından ilk beş sırada yer alan ticari bankalarca sağlanan kredi vadelerine uygun ticari kredi faiz oranlarının ortalamasına göre hesaplanan tutarın toplamından fazla olamaz. Faiz tutarı bu orandan yüksek olan başvurular; ancak aradaki farkın başvuru sahibince ödenmesi şartıyla desteklenmektedir.

Dolaylı geri ödemeli yapım ve yapım sonrası destekleri, ancak ulusal para birimi ile en fazla iki yıl vadeli alınmış kredilere ve kredinin geri ödeme planına uygun olarak ödeme yapıldığının belgelendirilmesi üzerine başvuru sahibine ödeme yapmak suretiyle yapılmaktadır. Alınan destek kararından sonra, banka veya finans kuruluşu tarafından kredi faiz oranlarında ve fer’ilerinde yapılacak değişiklikler ile kredinin kanuni takibe aktarılması nedeniyle oluşabilecek fark Bakanlıkça talep edilemez.

2.1.3.5. Doğrudan Destek

Sinema filmlerinin desteklenmesi hakkında yönetmelik uyarınca doğrudan destek; ödemesi Bakanlıkça sağlanan desteklerdir.

Bakanlığın 5224 sayılı Kanun kapsamında belirtilen miktarda paranın film yapımcı ve yönetmenlerine filmin proje desteği, yapım desteği ve yapım sonrası desteği amaçlı olarak verilen destekleri kapsar. Bu destekler alınan sınıflandırma özelliklerine göre bakanlığa geri ödemeli veya geri ödemesiz olabilmektedir.

“Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğe” göre; doğrudan geri ödemeli yapım destekleri film vizyona girdiğinde, doğrudan yapım destekleri ise desteğin tamamının verildiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde geri ödenir.

2.1.3.6. Geri Ödemeli Destek Şartları

5224 Sayılı Kanunun 8. maddesine göre geri ödemeli olarak sağlanan destekler, yapım maliyeti karşılandıktan sonra elde edilen gelirlerden Bakanlıkça belirlenecek usul ve esaslar çerçevesinde, yapımcı tarafından geri ödenmektedir.

Yapımın gösterime girdiği yılı takip eden takvim yılı sonu itibariyle, yapımdan elde edilen toplam hâsılattan, bu yapım için yapılan giderler düşüldükten sonra kalan net tutardan, toplam proje giderlerine yapılan destek oranında ve bu desteği geçmeyecek miktarda geri ödeme yapılmaktadır. Yapımın gösterime girmemesi veya tarihinin tespit edilememesi halinde, en geç desteğin yapıldığı yılı takip eden takvim yılı sonu itibarıyla gösterime girmiş sayılmaktadır. Filmin, yapım giderlerini karşılayacak miktarda gelir elde edememesi halinde geri ödemeli destekler geri ödemesiz sayılmaktadır. Ancak, destekleme kurulunca belirlenen uluslararası festivallere davet edilen veya bunlardan birinde ödül kazanan filmler hariç olmak üzere, geri ödemesi tamamlanamayan filmlerin yapımcısı üç yıl süreyle 5224 sayılı Kanunda yer alan desteklerden faydalanamamaktadır. Geri ödemesiz sayılan miktarın yapımcı tarafından yasal faizi ile birlikte Bakanlığa geri ödenmesi halinde, yapımcı, desteklerden faydalanmak üzere tekrar başvuruda bulunabilmektedir.

Geri ödemesini tamamlayan filmin yapımcısına, sonraki başvurusunun kabul edilmesi halinde, destekleme kurulunca verilmesi kararlaştırılan destek miktarı Bakanlıkça % 50′sine kadar artırılabilmektedir.

“Destekleme Kurulunca” kararlaştırılan destek miktarı, yapım ve yapım sonrası destekler için toplam giderlerinin % 30′unu, proje destekleri için toplam proje giderlerinin % 50′sini aşamaz. Kurul, senaryo yazım projelerinde proje giderlerinin tamamının desteklenmesine de karar verebilmektedir.

Bakanlık, uluslar arası alanlarda ülke tanıtımına yönelik yapımlar için ve sinema alanında çeşitli araştırma, geliştirme ve yayın faaliyetlerinde bulunmak üzere 5224 Sayılı Kanun kapsamında sinemacılara destekte bulunabiliyor.

“Sinema Filmlerinin Desteklenmesi Hakkında Yönetmeliğin” 20. Maddesine göre; geri ödemeli olarak sağlanan destekler:

a) Doğrudan yapım destekleri filmin vizyona girdiğinde,

b) Doğrudan yapım sonrası destekleri desteğin tamamının verildiği zaman,

c) Dolaylı yapım ve yapım sonrası destekleri kredi veren kuruluşa yapılan ödemenin sona erdiği tarihten itibaren en geç iki yıl içinde geri ödemesi yapılmalıdır.

Doğrudan geri ödemeli desteklerde, yerli yapımcının küçük ortak olduğu yabancılarla gerçekleştirilecek ortak yapımlarda, yabancı yapımcının sebep olduğu gecikme, kesintiye uğrama ve benzeri hallerde, her iki taraf da durumu Bakanlığa bildirmek zorundadır. Bakanlık gerekçeli bildirim üzerine, geri ödeme sürelerini değiştirmek veya ertelemek konusunda karar alabilme yetkisine sahiptir.

Doğrudan veya dolaylı sağlanacak geri ödemeli yapım ve yapım sonrası desteklere uygulanacak geri ödeme faiz oranı, geri ödemenin başladığı tarihten itibaren uygulanmak üzere devlet tarafından uygulanan yürürlükteki yasal faiz oranından fazla olmamak üzere Bakanlıkça belirlenir. Dolaylı sağlanan desteklerde, kredi sağlayan ilgili kuruluş Bakanlıktan hiçbir hak talebinde bulunamamaktadır.