• Sonuç bulunamadı

Değerli Basın Emekçileri

Belgede ÇALIŞMA RAPORU (12-13 NİSAN (sayfa 142-145)

KİT’lerde sözleşmeli personel olarak çalışan kamu emekçilerinin örgütlü bulunduğu Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı dört sendika olarak ek ödeme ve ücretlerde yaşanan sıkıntıları dile getirmek ve sesimizi muhataplarına duyurmak için buradayız.

Ücretlerde adaleti sağlamak iddiasıyla 2006 yılında KİT’lerde 399 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin (KHK) 2 sayılı cetveline tabi olarak çalışan personelin hepsine eşit oranda verilmeye başlanan den-ge tazminatı 2008 yılından itibaren ek ödeme adı altında ödenmeye başlanmıştır.

Ek ödeme uygulaması ücrette adaleti sağlayacağına birçok ada-letsizliği de içerisinde barındırmaktadır. Sınırlı sayıda çalışan en yüksek oran olan %82’den ek ödeme almakta iken çalışanların bü-yük çoğunluğu en düşük oran olan %42’den ek ödeme almaktadır.

Ek ödeme uygulamasıyla her yıl bir grubun ek ödeme oranları yüksek belirlenmekte, geriye kalan unvan gurupları ise mağdur edilmektedir.

2011 yılı Yüksek Planlama Kurulu (YPK) kararı, KİT’lerde çalışan-lardan çok azını memnun etmiş olsa da, geriye kalan çalışanları hu-zursuz etmiştir. Bu da iş barışı ve huzuru bozarak, çalışanlar arasında ayrımcılığa sebep olmuştur.

Yaşanan adaletsizliğin önlenmesi için bütün çalışanlara en üst orandan eşit oranda ek ödeme verilmelidir.

Yine sözleşmeli personele verilen ücretlerle ilgili olarak her yıl çı-karılan YPK kararının sözleşmeli personel pozisyonlarına ait temel ücretle ilgili unvanların yer aldığı ücret grupları, hizmetin özelliği ve çalışanların çalışma koşullarının farklılığı nedeniyle uygun olmayıp, bulundukları grup tavanlarından ücret almakta, çalışanlar yıllardan beri zam alamamaktadır. Bu da çalışanlar arasında ücret dengesizliği yaratmaktadır.

KİT’lerde 399 sayılı KHK ile çalışan ll. sayılı cetveldeki çalışanla-rın ücretlerle ilgili mağduriyetlerinin giderilmesi ve çalışma barışının sağlanması için sözleşmeli personelin ücret gruplarının kaldırılarak te-mel ücretlerde değişiklik yapılması, Bu uygun görülmediği taktirde şu anda 5 olan sözleşme ücret grup sayısının 3’e indirilmesi, hiyerarşik yapı ve çalışma koşulları göz önüne alınarak ücret gruplarının kendi

V. Olağan Genel Kurulu 143

içerisinde temel ücretlerde değişiklik yapılması konusunda Sendikala-rımızın görüşleri alınmak suretiyle Kurum Yönetim Kurullarına yetki verilmelidir.

657 sayılı Kanuna tabi çalışan devlet memurlarına ve 399 sayılı KHK’nin l sayılı cetvelde yer alan personele yapılan yiyecek yardımı-nın, II sayılı cetvelde yer alan sözleşmeli personele de yapılmalıdır.

666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile, KİT’lerde l sayılı cet-vele tabi olarak çalışan Daire Başkanı ve üstü unvanlarda görev yapan personelin ücretlerinde küçümsenmeyecek artışlar yapılırken l sayılı cetvele tabi unvanlarda çalışan diğer ek ödemelerinde düşüş meydana gelmiştir. Yine KİT’lerde l sayılı cetvele tabi olarak çalışanların yılda 2 defa almakta oldukları ikramiyeler de kaldırılmıştır. Hükümet eşit işe eşit ücret uygulamasını hayata geçireceği iddiasıyla yaptığı bu uygula-mada üst düzey çalışanları refahta eşitlerken alt düzey çalışanları ise sefalette eşitleyerek yeni haksızlık ve adaletsizlikler yaratmıştır. Bu adaletsizlik ortadan kaldırılmalı ve kazanılmış haklar korunmalıdır.

Kamu çalışanlarının emeklilikte alacakları ücretler ile şu anda al-dıkları ücret arasında uçurum bulunmaktadır. Emekliliğe hak kaza-nan çalışanlar emekli olduklarında ücretleri çok düşeceğinden emekli olmak istememektedirler. Bu nedenle kamu çalışanlarının aldıkları ek ödemelerin taban aylığına yansıtılarak emekli ücretlerinin artırılması sağlanmalıdır.

Yine kamu çalışanlarının 30 yıl hizmetten sonraki hizmetleri emekli ikramiyelerinin hesaplanmasında dikkate alınmamaktadır.

Bu haksız uygulamaya son verilerek, 30 yılın üzerindeki hizmetler de emekli ikramiyesine dahil edilmelidir.

4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanununda değişiklik yapılmasını içeren yasa değişikliği tasarısı bütünüyle kamu çalışanları-nın fiili mücadeleyle elde ettiği kazanımları, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıran ve sendikaları devre dışı bırakarak Kamu Görevlileri Hakem Kurulunu yetkili kılan bir tasarıdır. Toplu Sözleşme masasın-da sendikalar yetkili olmalıdır. Uluslararası Sözleşmelere uygun bir sendika ve Toplu Sözleşme yasasının çıkarılması için gerekli duyarlı-lık gösterilmelidir.

Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılması ve hak alma mü-cadelesinde demokratik anlayışın önünün açılması, eşit işe eşit ücre-tin tüm ödemelerde ve sosyal yardımlarda uygulanması, kazanılmış haklarımızın tekrar geri verilmesi ve bu bağlamda iş barışının

sağlan-V. Olağan Genel Kurulu 144

ması ve korunması için, yasanın yeniden ele alınarak düzenlenmesi gerekmektedir.

Ayrıca, Gözaltı ve tutuklamaların, bu gün ülkemizde hükümetle aynı görüşü paylaşmayan bütün muhalif kesimler üzerinde bir sindir-me aracına dönüştüğü artık biliniyor. Bu politikanın Türkiye’nin en fazla kadın üyeye sahip olan ve kadınların en yüksek oranda temsil edildikleri konfederasyon olan KESK’in ve bağlı sendikaların kadın sekreterlerine yönelmesini, ülkemizde, kadınların emeklerine, beden-lerine sahip çıkmak için yürüttükleri mücadeleyi ezme emeli dışın-da hiçbir gerekçesi olmayacağına inanıyoruz. Aslındışın-da bugün gözal-tına alınıp yargılanmak istenen KESK’in, sendikal alanda sürdürdü-ğü kararlı, doğru, taviz vermeyen ve AKP iktidarına boyun eğmeyen politikalarıdır.

Sendikalarımız sorunun çözümü için gerekli fiili meşru mücade-leyi yapmaya karalıdır.

Yaşasın Sendikal Mücadelemiz…

Yaşasın KESK…

BASIN YAYIN ve İLETİŞİM EMEKÇİLERİ SENDİKASI (HABER-SEN) / BİRLEŞİK TAŞIMACILIK ÇALIŞANLARI SENDİKASI (BTS) / ENERJİ, SANAYİ ve MADEN EMEKÇİLERİ SENDİKASI (ESM) / TARIM, ORMAN, ÇEVRE ve HAYVANCILIK HİZMET KOLU KAMU EMEKÇİLERİ SENDİKASI (TARIM ORKAM-SEN)

V. Olağan Genel Kurulu 145

28/02/2012

DENETİMSİZ BARAJ YAPIMLARI ÖLÜM

Belgede ÇALIŞMA RAPORU (12-13 NİSAN (sayfa 142-145)