• Sonuç bulunamadı

Bilindiği gibi kandiller içerisine sıvı ya da katı yağ konularak bir fitil yardımıyla yakılan, küçük ve portatif aydınlatma araçlarıdır. Antik dönemde oldukça sık kullanılmalarından dolayı Arkeolojik kazılarda oldukça fazla sayıda açığa çıkarılan eserlerden birisidir. Bu bakımdan Anadolu’nun birçok kentinde bulunan Arkeoloji Müzeleri’ndeki hatırı sayılır eser gruplarındandır. Silifke Müzesi’nde de oldukça çeşitli tiplerde kandil bulunmaktadır.

Silifke Müzesi pişmiş toprak kandil koleksiyonunda bulunan 43 adet kandil bu çalışmada 23 farklı tipe ayrılarak incelenmiştir. İncelemeler sonucunda bu tipler Silifke Tip 1,2,3… vb. şeklinde başlıklar altında değerlendirilmiş ayrıca Bailey, Howland, Loeschcke, Bruneau, Oziol ve Broneer gibi kandil konusunda çalışmış ve kendi tiplerini oluşturmuş bilim insanlarının tiplerine göre de değerlendirilmiş ve bizim tip başlığımızın yanına parantez içinde yazılmıştır.

Silifke Müzesi kandillerinin zenginliğini 33 adet kandil ile Roma Dönemi’ne ait kandiller oluşturmaktadır. Hellenistik Dönem kandilleri 9 adetle ikinci yoğun kandil grubunu oluşturmaktadır. Müze’de 1 adet kandille en az grubu Geç Klasik-Erken Hellenistik Dönem kandilleri oluşturur (Tablo 1).

Kandillerin en erken tarihli olanı Silifke Tip 1 olarak incelenmiş ve M.Ö. 4. yüzyıl sonları ile 3. yüzyılın ilk çeyreğine tarihlendirilmiştir (Kat.No: 1). Yalnızca tek örnek olan bu kandil ayrıca Howland Tip 25 ile Broneer Tip 7’ye dâhil edilmiştir.

Hellenistik Dönem kandilleri kendi içerisinde 7 tipe (Silifke Tip 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8) ayrılmıştır (Tablo 2). İlk kandil Silifke Tip 2 olarak ele alınmış ve Howland’ın sınıflandırmasında Tip 27 C’ye girmektedir. Ayrıca bu tip kandilleri Bruneau, Tip 1 olarak incelemiştir. Müze’de bu tipe ait tek örnek bulunmakta ve M.Ö. 3. yüzyılın ikinci yarısı ile 2. yüzyıla tarihlendirilmektedir (Kat.No: 2). Hellenistik Dönem kandillerinden Silifke Tip 3 ise

Howland Tip 32’ye dâhil edilmektedir. Müzede tek örnekle temsil edilen bu kandil M.Ö. 3.

yüzyıl sonu ile 2. yüzyıla tarihlendirilmiştir (Kat.No: 3). Müze koleksiyonunda sadece bir tek örnekle temsil edilen ve Silifke Tip 4 olarak incelemeye aldığımız kandil örneğimiz Knidos

Tipi kandillerindendir. Çapa şeklinde burun ucuna sahip olan kandil M.Ö. 2. yüzyıla

tarihlendirilmiştir (Kat.No: 4). Silifke Tip 5 olarak ele aldığımız kandil literatürde Kalp

tipe ait tek örnektir (Kat.No: 5). Howland Tip 35 A ve Broneer Tip 12 olarak bilinen Silifke Tip 6 kandilleri tek kandille temsil edilmekte ve M.Ö. 2. yüzyılın son çeyreğine tarihlenmektedir (Kat.No: 6). Silifke Müzesi’nde bulunan kulakçıklı kandil Silifke Tip 7 başlığı altında değerlendirilen tek kandildir (Kat.No: 7). Hellenistik Dönem’e ait kandil tiplerinden en çok örneğe sahip tip Silifke Tip 8’dir. 3 adet kandille temsil edilen bu tip

Ephesos Tipi Kandiller olarak bilinmektedir. Tip, kendi içerisinde 2 alt başlığa (Tip 8-a,b)

ayrılarak incelenmiştir. Tip 8-a’ya ait olan kandilimiz Tip 8 kandillerinin en erken tarihlisi olup diğer iki kandilden form ve bezeme olarak ayrılmaktadır (Kat.No: 8). Tip 8-b’ye ait olan aynı tarz iki adet kandil ise Tarsus Grup 6-B içerisinde değerlendirilmiş ve M.Ö. 1. yüzyıla tarihlendirilmiştir (Kat.No: 9, 10).

Silifke Müzesi kandil koleksiyonunda 33 kandille en fazla tipi oluşturan Roma Dönemi kandilleri kendi içerisinde 15 tipe ayrılarak incelenmiştir (Silifke Tip 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22, 23). Bu tipler içerisinde en fazla örneğe sahip iki tip ise 7’şer kandille Silifke Tip 13 (Loeschcke Tip 8) ve 20 (Vessberg Tip 18, Oziol Tip 18 a-b)’dir. Bu tipleri 4 kandille Silifke Tip 18, 3 kandille Silifke Tip 12 ve 2 kandille Silifke Tip 21 izlemektedir. Diğer tipler (Silifke Tip 9, 10, 11, 14, 15, 16, 17, 19, 22, 23) ise yalnızca 1 örnekle temsil edilmektedirler (Tablo 3). Roma Dönemi kandillerinin en erkeni M.Ö. 1. yüzyılın sonu ile M.S. 1. yüzyılın başına tarihlenen Silifke Tip 9’a ait örnektir (Kat.No: 11). En geç tarihlisi ise son tipimiz olan Silifke Tip 23’e ait örnektir ve M.S. 6. yüzyıla tarihlendirilmiştir (Kat.No: 43). Roma Dönemi kandillerinin büyük bir çoğunluğu M.S. 2., 3 ve 4. yüzyıla ait kandillerden oluşmaktadır. Yani Silifke Müzesi kandil koleksiyonunda en fazla kandile sahip dönem Roma Orta İmparatorluk Dönemi’dir.

Kandillerden 32 tanesi bezemeli, geriye kalan 11 tanesi ise bezemesizdir. Daha çok diskuslarında ve omuzlarında görülen bezemeler çeşitlilik göstermektedir. Yoğunlukla bitkisel bezemelerin olduğu Silifke Müzesi kandillerinde figürlü bezemeler (mitolojik sahneler, gladyatörler, araba yarışı, hayvan betimlemeleri, av sahneleri), semboller (yunan haçı) ve damga baskı motifi (planta-pedis) görülmektedir.

Tezde değerlendirdiğimiz kandillerin hepsi satın alma yoluyla müzeye kazandırılmış kandillerdir. Hepsinin satın alma yoluyla müzeye gelmesi bu kandillerin atölyelerinin tespit edilmesini zorlaştırmaktadır. Bu bakımdan analoji yöntemiyle kimi kandillerin atölyeleri tespit edilse de kimilerininki tespit edilememiştir. Atölyeleri tespit edilen kandillerden en çok örnek 11 adetle Kıbrıs kökenli kandillerdir (Kat.No: 28, 29, 30, 31, 33, 34, 35, 36, 37, 38, 39).

Bunu 4 örnekle Ephesos kökenli kandiller izlemektedir (Kat.No: 9, 10, 42, 43). 2 adet Tarsus kökenli olduğunu düşündüğümüz kandil örneğimiz vardır (Kat.No: 26, 32). Knidos ve Pergamon’a ait ise 1’er kandil bulunmaktadır (Kat.No: 4, 5). Sonuç olarak Silifke Müzesi kandillerinin daha çok Kıbrıs kökenli olmaları yadırganacak bir durum değildir. Çünkü antik dönemde Anadolu kentleri ile Kıbrıs’ın ticaret bakımından ilişkili olduğu bilinen bir gerçektir. Birde Silifke’ye Tarsus’a ve Kilikya Bölgesi’nin diğer kentlerine olan yakınlığı da düşünüldüğünde müze koleksiyonunda Kıbrıs kökenli kandillerin çok olması beklenen bir durumdur. Ayrıca Anadolu’da kandil üretildiği bilinen merkezlerin (Ephesos, Pergamon, Tarsus gibi) kandillerinin de Silifke Müzesi koleksiyonunda bulunması Anadolu içerisinde de kandil ticaretinin yapıldığının göstergesi olması açısından son derece önemlidir. Belki de o dönemde popüler olan kandil tipleri Anadolu’nun çeşitli yerlerindeki yerel atölyelerde de taklit edilmekteydi.

Bu çalışma ile Silifke Müzesi’nin pişmiş toprak kandil koleksiyonunun ne denli zengin olduğu ortaya çıkartılarak, bilim dünyasına tanıtılacaktır. Kilikya Bölgesi’ndeki kentlerde bulunan müzelerdeki kandiller bilim insanları tarafından yayınlandıkça, belki de yaptığımız bu çalışma bölgenin belirli dönemlerdeki kandil repertuarının tanınmasına olanak sağlayacaktır.

6. KATALOG

Katalog No : 1

Levha No : 1-1

Müze Envanter No : 1500

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Vitrin

Ölçüler : Yük. 3.3 cm. G.Ç. 6 cm. Uz. 8.2 cm. D.Ç. 3.2 cm. K.Ç. 4.1 cm

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah ince kum tanecikleri, kireç

tanecikleri ve az miktarda gümüş mika katkılı. Gley2 6/1 (mavimsi gri)

Astar : Koyu gri (siyahımsı) glazürlüdür. Fırça ile uygulanmıştır. Gley1 3/1 (koyu gri)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Burun uç kısmı kırıktır. Kulpsuzdur. Üstten bakıldığında dairesel ve küresel olan gövde, armudi yani dışbükey profillidir. İçbükey olan diskusu büyük bir doldurma deliğinden ibarettir. Doldurma deliğinin etrafını kalın halka çevrelemektedir. Omuzda başparmak tutamağı (Lug) yer almaktadır. Pelikan gagası şeklini andıran bir buruna sahiptir. Burun tablasının üzeri düz bırakılmıştır. Yükseltilmiş düz kaidelidir. Kaide kısmında gövde içine doğru bir yükselti çıkmaktadır.

Dönemi : M.Ö. 4. yüzyılın sonu ile 3. yüzyılın ilk çeyreği Karşılaştırma : Yağcı 2001, 261, Res. 7-99.34.

Howland 1958, 72-74, Pl. 38, 312. Bruneau 1965, 20, Pl. 1, 6.

Katalog No : 2

Levha No : 1-2

Müze Envanter No : 1224

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 3.7 cm. G.Ç. 4.8 cm. Uz. 5.7 cm. D.Ç. 3.1 cm. K.Ç.

2.7 cm. Boru Askı Deliği: Yük. 2.7 cm. Çap: 1 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz kili, siyah kum tanecikleri katkılı. 7.5 YR 7/4 (pembe)

Astar : Kandilin yer yer dökülmeler olan astarı fırça ile

uygulanmıştır. 5 YR 4/2 (koyu kırmızımsı gri)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Boru askı deliğinin ucu kırıktır. Kulpsuz. Üstten

bakıldığında dairesel gövdesi, dışbükey profillidir. Kavisli bir şekilde yükselen gövde içe dönük ağız kenarı ile bitmektedir. Kandil göbeğinden (merkezinden) yukarı doğru çıkıntı yapan boru askı deliğinin yüksekliği, ağız kenarından dışa taşmaktadır. Uç kısmı yuvarlak olan kısa burun üzeri köprülüdür. Burun ucunda yuvarlak fitil deliği yer alır. Yüksek halka kaidesi boru askı deliğini çevrelemektedir.

Dönemi : M.Ö. 3. yüzyılın ikinci yarısı ile 2. yüzyıl Karşılaştırma : Kassab-Tezgör - Sezer 1995, 87-88, 223, 224.

Howland 1958, 88-89, Pl. 13, 40, 385-386. Bruneau 1965, 31-32, Pl. 8, 1671.

Katalog No : 3

Levha No : 2-3

Müze Envanter No : 833

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf A4

Ölçüler : Yük. 3.4 cm. G.Ç. 6.4 cm. Uz. 9 cm. D.Ç. 3.4 cm. K.Ç. 3.4 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz ve siyah kum tanecikleri katkılı. 5 YR 8/4

(pembe)

Astar : Yok

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Burnunun uç kısmında kırıklar vardır. Kulpsuzdur. Üstten

bakıldığında dairesel gövdesi, çift konik profillidir. İçbükey diskusunun merkezinde büyük bir doldurma deliği yer alır. Omuzda, ortasında deliği olan bir başparmak tutamağı (lug) vardır. Gövde ile yekpare olan silindirik burun öne doğru uzamaktadır. Burun ucunda oval fitil deliği yer alır. Fitil deliğinin etrafında kullanımdan kaynaklı siyah lekeler görülmektedir. Ortası içbükey, kenarları yükseltilmiş disk şeklinde kaideye sahiptir.

Dönemi : M.Ö. 3. yüzyıl sonu ile 2. yüzyıl

Karşılaştırma : Howland 1958, 100, Pl. 15, 41, 429. Baki 1968, 123, Res. 13.

Katalog No : 4

Levha No : 2-4

Müze Envanter No : 1271

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo528, Raf C3

Ölçüler : Yük. 4.8 cm. G.Ç. 5.9 cm. Uz. 9.9 cm. D.Ç. 3.3 cm. K.Ç.

3.5 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz ve siyah kum tanecikleri katkılı. Gley2 6/1 (mavimsi gri)

Astar : Büyük bir kısmı dökülen astar daldırma tekniği ile

uygulanmıştır. Kandil üzerinde akıtmalar görülür. Gley2 4/1 (koyu mavimsi gri)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Tümdür. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Omuzdan gövdeye geçişte keskin bir profil göze çarpmaktadır. Kenarı yükseltilmiş dar diskusu içbükeydir. Merkezinde doldurma deliği yer alır. Elde şekil verilen iki silindirik kilin birbirine birleştirilmesi ile oluşturulmuş dikey halka kulba sahiptir. Kulp üzerinde yine elle oluşturulmuş dekoratif amaçlı yatay bant bulunmaktadır. Çapa şeklinde buruna sahiptir. Burun ucunda oval fitil deliği vardır. Kenarları yükseltilmiş disk kaidelidir.

Dönemi : M.Ö. 2. yüzyıl

Karşılaştırma : Kassab-Tezgör - Sezer 1995, 93, 243-45. Bailey 1975, 155, Pl. 64-65, Q343. Oziol 1977, 49, Pl. 7, 104.

528 Bu çalışmada depo olarak bahsettiğimiz yer, Silifke Müze’sinde arkeolojik ve etnografik eserlerin

sergilendiği binanın giriş katında bayanlar tuvaletinin karşısında yer alan pişmiş toprak ve küçük buluntuların koruma altında tutulduğu kısımdır.

Katalog No : 5

Levha No : 3-5

Müze Envanter No : 2820

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 3.4 cm. G.Ç. 8.2 cm. Uz. 8.3 cm. D.Ç. 2.8 cm. K.Ç.

3.3 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri ve kireç tanecikleri katkılı. 7.5 YR 6/4 (açık kahverengi)

Astar : Astar fırça ile uygulanmıştır. Astarında yer yer renk değişimleri mevcut. 7.5 YR 4/1 (koyu gri) ile 7.5 YR 3/1 (siyahımsı gri)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Kandil üzerinde toprak patenaları görülmektedir. Kulp ve burun kırıktır. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Etrafını kabartma yüksek bir halkanın çevrelediği dar diskusu içbükeydir. Diskusun merkezinde etrafını yüksek kabartma halkanın çevrelediği küçük bir doldurma deliği yer alır. Omuz üzerinde kabartma olarak aplike edilmiş kalp şekilli yaprak bezemesi vardır. Gövdenin her iki yanında dışa çıkıntı yapan kalp şekilli tutamaklar görülmektedir. Büyük bir kısmı kırık olan burunun üst kısmında alçak kabartma şeklinde yapılmış sakallı satyr veya maske betimi görülmektedir. Alçak halka kaidelidir. Kaidesin ortasında tek harfli bir yazıt (Alpha) yer almaktadır. Harf yüksekliği 1,3 cm’dir.

Dönemi : M.Ö. 2. yüzyılın 2. yarısı

Katalog No : 6

Levha No : 3-6

Müze Envanter No : 155

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf A4

Ölçüler : Yük. 3.3 cm. G.Ç. 5.4 cm. Uz. 5.9 cm. D.Ç. 3.3 cm. K.Ç.

3.3 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri ve kireç tanecikleri katkılı. 7.5 YR 6/4 (açık kahverengi)

Astar : Yer yer dökülmeler görülen astarı fırça ile uygulanmıştır. 2.5 YR 2,5/1 (kırmızımsı siyah)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Kandil üzerinde kireç patenaları görülmektedir. Burun

kısmı kırıktır. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Kenarı yükseltilmiş olan içbükey diskusu büyük bir doldurma deliğinden oluşmaktadır. Omuz kısmında deliksiz başparmak tutamağı (lug) yer alır. Kulpsuzdur. Kenarları yükseltilmiş kaidesi disk şeklindedir.

Dönemi : M.Ö. 2. yüzyılın son çeyreği

Karşılaştırma : Howland 1958, 110, Pl. 43, 467. Bovon 1996, 28, 34, Pl. 4, 170.

Katalog No : 7

Levha No : 4-7

Müze Envanter No : 1169

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 2.7 cm. G.Ç. 6.6 cm. Uz. 9 cm. D.Ç. 3.9 cm. K.Ç. 3.3 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri ve yoğun miktarda

gümüş mika katkılı. 2.5 YR 7/6 (açık kırmızı)

Astar : Dökülmeler görülen astarı fırça ile uygulanmıştır.

Astarında yer yer renk değişimleri mevcut. 2.5 YR 5/8 (red) ile 2.5 YR 4/3 (kırmızımsı kahverengi)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Kulbu kırıktır. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Etrafını tek sıra halkanın çevrelediği geniş diskusu içbükeydir. Diskusun merkezinde bulunan, etrafını tek sıra kazıma yivin çevrelediği doldurma deliğinin bir kenarı kırıktır. Omuz üzerinde kabartma meyveli sarmaşık motifi bezelidir. Gövdenin her iki yanında dışa çıkıntı yapan kulakçıklar vardır. Kulakçıkların üzerinde dalgalı hatlardan oluşan bir bezeme görülmektedir. Öne silindirik bir şekilde uzayan burun tablası üzerinde alçak kabartma mask betimi yer alır. Burun ucunda oval fitil deliği vardır. Alçak halka kaidelidir. Kaideyi içte yüksek kabartma bir halka, dışta ise kazıma tek sıra yiv çevrelemektedir.

Dönemi : M.Ö. 2. yüzyıl sonu ile 1. yüzyıl

Karşılaştırma : Kassab-Tezgör – Sezer 1995, 124, 333, 334. Meriç 2002, 120, 129, Taf. 100, L35.

Katalog No : 8

Levha No : 4-8

Müze Envanter No : 2303

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf B4

Ölçüler : Yük. 2.8 cm. G.Ç. 5.8 cm. Uz. 9.3 cm. D.Ç. 4.3 cm. K.Ç.

3.7 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri ve yoğun gümüş mika katkılı. 2.5 YR 5/1 (gri)

Astar : Astar daldırma tekniği ile uygulanmıştır. Kandilin

bulunduğu anda temizlik çalışmaları yapılırken aşırı ve yanlış yıkamadan dolayı astarının tamamına yakını yok edilmiştir. 2.5 Y 4/1 (koyu gri)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Kulp kırıktır. Üstten bakıldığında dairesel gövdesi, çift konik profillidir. Etrafını yüksek kabartma bir halkanın çevrelediği geniş diskusu içbükeydir. Merkezinde doldurma deliği yer alır. Doldurma deliğinin etrafında üç adet küçük hava deliği vardır. Omuz üzerinde bant şeklinde kabartma yumurta dizisi motifi görülmektedir. Yumurta motiflerinin arasına bir kenarı yumurtaya bitişik olarak yapılmış saç örgüsü motifi dikkat çekicidir. Öne doğru uzayan silindirik burun tablası üzerinde sakalsız mask kabartması vardır. Burun ucunda etrafını kalın bir halkanın çevrelediği oval fitil deliği yer alır. Disk kaidelidir.

Dönemi : M.Ö. 2. yüzyılın sonu ile 1. yüzyıl

Karşılaştırma : Kassab-Tezgör – Sezer 1995, 116, 120, 302, 320. Hayes 1980, 15, Pl. 7, 56.

Katalog No : 9

Levha No : 5-9

Müze Envanter No : 2739

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf B4

Ölçüler : Yük. 3.6 cm. G.Ç. 5 cm. Uz. 10.3 cm. D.Ç. 3.1 cm. K.Ç. 2.3 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, kireç tanecikleri ve gümüş mika katkılı. 2.5 YR 5/1 (gri)

Astar : Astarı fırça ile uygulanmıştır. 10 YR 3/1 (koyu gri)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Kandil üzerinde yoğun toprak patenaları mevcuttur.

Tümdür. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Dar ve içbükey diskusunun etrafını yüksek kabartma bir bant çevrelemekte olup, diskus burun ucuna bir kanalla bağlanmaktadır. Diskusunun merkezinde küçük bir doldurma deliği yer alır. Omuzda, radyal kabartma hatlardan oluşan bir şua/ışın dizisi yer alır. Üzerinde beş adet kazıma yivin yer aldığı dikey halka kulba sahiptir. Öne doğru silindirik bir biçimde uzayan burun ucu ok ucunu andırır şekilde üçgen görünümlüdür. Burun ucunda etrafını kabartma bir halkanın çevrelediği oval fitil deliği yer alır. Halka kaidesi aşırı aşınmadan dolayı tam belirgin değildir.

Dönemi : M.Ö. 1. yüzyıl

Karşılaştırma : Kassab-Tezgör - Sezer 1995, 148-149, 420-422. Oziol 1977, 62, Pl. 8, 138, 139.

Goldman- Jones 1950, 89-90, 104, Pl. 95-96, Res. 78, 79, 82.

Katalog No : 10

Levha No : 5-10

Müze Envanter No : 2532

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 3.7 cm. G.Ç. 4.8 cm. Uz. 10.3 cm. D.Ç. 3 cm. K.Ç. 2.4 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz kili, kireç tanecikleri katkılı. 10 YR 5/1 (gri)

Astar : Yer yer dökülmeler görülen astar fırça ile uygulanmıştır. 10 YR 3/1 (koyu gri)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Tümdür. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, çift konik profillidir. Dar ve içbükey diskusunun etrafını yüksek kabartma bir bant çevrelemekte olup, diskus burun ucuna bir kanalla bağlanmaktadır. Diskusunun merkezinde küçük bir doldurma deliği yer alır. Omuzda, radyal kabartma hatlardan oluşan şua/ışın dizisi motifi bulunmaktadır. Üzerinde beş adet kazıma yiv bulunan dikey halka kulba sahiptir. Öne doğru silindirik bir biçimde uzayan burun ucu ok ucunu andırır şekilde üçgendir. Burun ucunda etrafını kabartma bir halkanın çevrelediği oval fitil deliği yer alır. Halka kaidelidir.

Dönemi : M.Ö. 1. yüzyıl

Karşılaştırma : Kassab-Tezgör - Sezer 1995, 148-149, 420-422. Oziol 1977, 62, Pl. 8, 138, 139.

Goldman- Jones 1950, 89-90, 104, Pl. 95-96, Res. 78, 79, 82.

Katalog No : 11

Levha No : 6-11

Müze Envanter No : 2353

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 4.9 cm. G.Ç. 5.5 cm. Uz. 9.4 cm. D.Ç. 2.8 cm. K.Ç.

3.2 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz ve siyah kum tanecikleri katkılı. 2.5 YR 7/8 (açık kırmızı)

Astar : Astar daldırma tekniği ile uygulanmıştır. Kandil üzerinde akıtmalar görülmektedir. 2.5 YR 4/8 (kırmızı)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Tümdür. Ancak diskus kenar kısmında küçük küçük

kırıklar mevcut. Üstten bakıldığında dairesel gövdesi oldukça derin yapılmıştır. Gövde profili ise çift konik ya da armudidir. Diskusunun tamamı büyük bir doldurma deliğinden oluşmaktadır. Yağın dışa taşmasını önlemek için doldurma deliği etrafına huni şeklince uzunca bir boyun yapılmıştır Öne doğru uzayan kaşık-şekilli sivri burnunun ucunda oval fitil deliği yer alır. Üzeri yivli dikey halka kulba sahiptir. Düz kaidelidir.

Dönemi : M.Ö. 1. yüzyıl sonu ile M.S. 1. yüzyılın başları Karşılaştırma : Howland 1958, 122, Pl. 19, 45, 511.

Oziol 1977, 45-46, Pl. 7, 57, 96-98.

Katalog No : 12

Levha No : 6-12

Müze Envanter No : 573

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Vitrin

Ölçüler : Yük. 2.9 cm. G.Ç. 6.7 cm. Uz. 9.6 cm. D.Ç. 4.8 cm. K.Ç.

3.4 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri, kireç tanecikleri ve az miktarda gümüş mika katkılı. 5 YR 7/8 (kırmızımsı sarı)

Astar : Yer yer dökülmelerin olduğu astar daldırma tekniği ile uygulanmıştır. Üzerinde akıtmalar görülmektedir. Kandilin astarında yer yer renk değişimleri mevcut. 2.5 YR 5/8 (kırmızı) ile 2.5 YR 2.5/2 (koyu kırmızı)

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Kulbu kırıktır. Dairesel gövdelidir. Omuzdan gövdeye

geçişte keskin bir profile sahiptir. Omuz formu Loeschcke II-a’ya benzerdir. Etrafını altı sıra kazıma yivin çevrelediği içbükey diskusunda küçük bir doldurma deliği vardır. Diskusunun merkezinde alçak kabartma şeklinde yapılmış sıçrayan geyik motifi yer almaktadır. Burun üzerinde buruna açılmayan damla formunu andırır bir kanal vardır. Burnunun her iki yanında volütler yer almaktadır. Üçgeni andıran burun ucunda yuvarlak fitil deliği vardır. Alçak halka kaidelidir.

Dönemi : M.S. erken 1. yüzyıl

Karşılaştırma : Leibundgut 1977, 22, 180, Taf. 48, 295. Iványi 1935, 10, 36, Taf. 1, 8.

Goethert-Polaschek 1985, 27-28, Taf. 17, 56.

Katalog No : 13

Levha No : 7-13

Müze Envanter No : 1569

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf C3

Ölçüler : Yük. 2.5 cm. G.Ç. 6.4 cm. Uz. 8.1 cm. D.Ç. 5.6 cm. K.Ç.

3.4 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz ve siyah kum tanecikleri katkılı. 7.5 YR 8/3 (pembe)

Astar : Yok

Yapım Tekniği : Kalıp

Tanım : Tümdür. Kulpsuzdur. Dairesel gövdelidir. Etrafını üç sıra kazıma yivin çevrelediği geniş diskusu içbükeydir. Diskusu meşe çelengi motifi bezelidir. Merkezinde küçük bir doldurma deliği yer alır. Hafif öne çıkıntılı burun ucunda yuvarlak fitil deliği bulunmaktadır. Burunun her iki yanında volütler yer almaktadır. Volütlerin üzeri baskı ile yapılmış küçük nokta motifleri vardır. Yalancı halka kaidelidir. Kaidesinin ortasında kazıma tek satır yazıt (ΘΗΔΑ) bulunmaktadır.

Dönemi : M.S. 1. yüzyılın ikinci yarısı

Karşılaştırma : Bailey 1988, 305, Pl. 64, Q2435. Hayes 1980, 53, Pl. 24, 240.

Katalog No : 14

Levha No : 7-14

Müze Envanter No : 362 Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma

Müz. Bulunduğu

Yer

: Depo, Raf A4

Ölçüler : Yük. 4.1 cm. G.Ç. 6 cm. Uz. 10.3 cm. D.Ç. 3.7 cm. K.Ç. 4.7 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz ve az miktarda gümüş mika katkılı. 5 YR 7/6 (kırmızımsı sarı)

Astar : Büyük bir kısmı dökülen astarı fırça ile uygulanmıştır. 2.5 YR 5/6 (kırmızı)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Tümdür. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, konik profillidir. Etrafı yükseltilmiş geniş diskusu içbükeydir. Merkezinde büyük bir doldurma deliği yer alır. Dikey şerit kulpludur. Emzik şeklinde öne uzayan silindirik buruna sahiptir. Burun ucunda oval fitil deliği yer alır. Fitil deliğinin etrafında kullanımdan kaynaklı siyah lekeler görülür. Hafif içbükey, düz kaidelidir.

Dönemi : M.Ö. 1. yüzyılın sonu ile M.S. 1. yüzyılın başları Karşılaştırma : Oziol 1977, 46, Pl. 7, 99.

Katalog No : 15

Levha No : 8-15

Müze Envanter No : 2297

Müzeye Geliş Şekli : Satın Alma Müz. Bulunduğu Yer : Depo, Raf B4

Ölçüler : Yük. 4.8 cm. G.Ç. 7.7 cm. Uz. 9.4 cm. D.Ç. 3.7 cm. K.Ç.

5.3 cm.

Kil : Sıkı, gözeneksiz, siyah kum tanecikleri ve az miktarda gümüş mika katkılı. 7,5 YR 6/3 (açık kahverengi)

Astar : Astar daldırma tekniği ile uygulanmıştır. Yer yer renk değişimleri mevcut. 2.5 YR 6/8 (açık kırmızı) ile 2.5 YR 4/5 (kırmızı)

Yapım Tekniği : Çark

Tanım : Tümdür. Gövdedeki çatlaklar restore edilmiştir. Üstten bakıldığında dairesel olan gövdesi, konik profillidir. Kenarı yükseltilmiş, içbükey ve dar diskuslu. Diskusunun merkezinde büyük bir doldurma deliği vardır. Omuz üzerine aplike edilmiş, üç derin yivli dikey şerit kulba sahiptir. Öne doğru silindirik bir şekilde uzayan burun ucunda oval fitil deliği yer alır. Halka kaidelidir.

Dönemi : M.S. 2. yüzyıl

Katalog No : 16

Benzer Belgeler