• Sonuç bulunamadı

3.2. Film Değerlendirmeleri

3.2.3. Buz Devri Serisi Filmleri

3.2.3.5. Buz Devri Filmlerinde Popüler Kültür Değerlendirmesi

Buz devri filmleri, Türk yazılı basınında 2003 yılında 29, 2006 yılında 125 ve 2009 yılında ise 849 kere yer almıştır (interpress medya takip merkezi). Bu veriler buz devrinin yayınlanmaya başladığı ilk serisinden sonra ne kadar popülerleştiğinin bir göstergesi olarak da düşünülebilir.

Buz Devri filmi yayınlandığı ilk hafta sonunda ABD’de 46.312.454 $,toplamda 176.387.405 $ hasılat yaptı bu hasılat Türkiye’de 1.526.938 TL’dir. Serinin ikinci filmi ABD’de 195.330.621 $ hasılat yaparken Türkiye’de toplam 6.224.367,50 TL hasılat yaptı. Serinin üçüncü filmi ABD’de 196.573.705 $ kazandırırken, Türkiye’de bu rakam 11.382.058.00 TL oldu. Buz devri filmi serisinin üçüncü filmi diğer iki filminden daha çok beğenilmiş ve her ikisinin toplam izlenme sayısından fazla izlenmiştir. Türkiye’de toplamda 1.418.642 kişi bu filmi izlemiştir (www.boxofficeturkiye.com). Dünya ile aynı anda Türkiye’de de vizyona giren Buz Devri 3: Dinozorların Şafağı ilk gününde 262 salonda toplam 60.862 izleyici ile buluştu (Telgraf, 05.07.2009).

Ice Age filminin www.ıceagemovie.com adresli filmin resmi sitesinde birçok eğlendirici unsura yer verilmiş. Oyunlar, downloadlar, film yapımı hakkında bilgiler, başrol karakterleri hakkında detaylı bilgiler, eğlendirici videolar, e- kartlar bulunmaktadır. Burada ki ilginç nokta ise sitede filme sponsor olan bazı firmalarında linklerini verilmiş olmasıdır. Reklam camiası film sponsorluğunun geri dönüşümünün fazla olduğunu söylemektedirler Dünya Cumartesi 01.02.2003).

İnternet üzerinde çok popüler olan sosyal paylaşım sitesi Facebook’ta Ice Age isimli hayran sayfasında dünyanın pek çok ülkesinden, pek çok yaş,

ekonomik statü ve cinsiyetten 1.078.595 kişi sayfanın hayranları arasında bulunmaktadır (www.facebook.com e).

Şekil 37: Buz Devri Pastası Şekil 38: Scart oyuncağı

Bu yapım seri bir film olduğu için yan ürünleri modası devam eden ürünler olarak piyasada daha fazla söz sahibi olmuştur. Filmin kahramanları ile süslenen pastalar, kıyafetler yada çocukların özel gün kostümleri hep bu ürünlerin arasındadır. Filmin oyuncakları da daha çok alanda karşımıza çıkmaktadır. Kimi markette satılan ürünlerin yanında, hamburger menülerinin hediyesi olarak, cipslerin içinde, kalemlerin üzerinde ve tabi ki oyuncakçıların raflarında yer almıştır. Filmin oyunları da filmle birlikte hem online ortamda hem playstation oyunu olarak yer almıştır. Filmin başında ve yer yer film sırasında karşımıza çıkan inatçı palamudunu saklayan inatçı Sincap Scart’ın kısa filmleri de internet üzerinden paylaşılmaktadır. Ardı ardına üç film piyasaya süren yapımcılar izleyicinin ilgisini devamlı dorukta tutmayı bilmiş ve şimdide dördüncü bir filmin yapılacağı mesajları ile yeniden beklenti oluşturmaya başlamışlardır.

Sonuç

Popüler kültür toplumun geniş kesimlerinde işlevsellik gösteren kültürel bir etkinlik alanı olarak var olmuştur ve varlığını sürdürmektedir. Egemen kesimler popüler kültürü kendi değerlerini oluşturmada, yaymada,

benimsetmede ve toplumu tüketim odaklı yaşama yönlendirmede

kullanılmaktadır. Popüler kültür ürünleri toplumsal yaşamın genel geçer kurallarını, toplumsal etiği, egemen kültürün siyasal ve toplumsal yapısının yeniden üretimi ve devamı için yine toplumsal sistem ve kitle iletişim araçları tarafından üretilmektedir.

Küreselleşme ile birlikte gelişen teknoloji ve iletişim araçları sayesinde zaman, mekan gibi kavramlar önemini yitirirken uluslararası ilişkiler daha hızlı, kolay ve ucuz olmaya başlamıştır. İnsanların, toplulukların, ülkelerin devamlı etkileşim ve iletişim içinde olduğu bu ortamda küreselleşme doğmuştur. Uluslararası ilişkiler ilk çağlardan beri varken teknolojik değişmelerle boyut değiştirmiş ve küreselleşme kavramı ile iç içe geçmiştir. Küreselleşme ve bunun taşıyıcısı medya sayesinde insanlar dünyanın farklı bir yerinde olan bir olaydan etkilenir, yönlenir hale gelmektedir. Bu yönlendirmeler ve etkilemeler daha çok kapitalist mantığı besleyecek şekilde tüketim odaklı olmakta ve egemen güçlerin ideolojileri benimsetilmektedir. İnsanlar üzerinde istenilen etkinin gerçekleşmesi için onların bilinçlerine ulaşılması, hükmedilmesi gerektiğinden kitle iletişim araçları kullanılmaktadır. Bu sayede iletişim araçlarına sahip egemen güçleri, tüketimi kolay bilgiler üreterek, insanların duygularını ve bilinçlerini etkilemekte, onları yönlendirmektedir. Dolayısıyla kitle iletişim araçları gerek ulusal, gerek uluslararası alanda her zaman egemen güçlere hizmet eden, onların çıkarlarını ön plana alan kurumlar olarak varlıklarını sürdürmektedir. Gelişen teknoloji ve küreselleşme ile birlikte kitle iletişim araçlarının etkinlik alanı daha da genişletmiştir. Medya egemen güçlerin ideolojilerini yaymada kullandıkları yegane araç konumuna gelmiştir. Kapitalist toplumlarda hakim güçlerin amacı hep daha çok kar elde etmek olduğundan sahip oldukları medya da bu amaca hizmet etmiş ve insanları tüketime yönlendirmiştir. Kapitalist toplumun doğası gereği hep daha çok tüketim hedeflenmiştir.

Küreselleşme sürecinde ileti aktarımında bir takım dengesizlikler yaşanmaktadır. Küreselleşen iletişim düzeninde, dünyada yaşanan ekonomik dengesizliklere paralel olarak teknoloji ve iletişim alanında da gelişmiş ülkelerle gelişmemiş ülkeler arasındaki eşitsizlik devam etmektedir. Teknolojiyi ve gücü elinde bulunduran gelişmiş ülkelerden az gelişmiş ülkelere doğru ileti aktarımı gerçekleşmektedir. Bu durum da iletilerin, medya içeriklerinin yaygın medya kurumlarına egemen olan ülkeler tarafından yönlendirilmesini ve piyasaya onların hakim olmasını beraberinde getirmektedir. Aynı şey animasyon sinemada da söz konusudur. Piyasaya hakim olan belli başlı şirketler tarafından yapılan çizgi filmler büyük dağıtım şirketleri ile dünyanın dört bir yanına dağıtılmakta ve insanlar bu filmleri izlemektedir. Bu durum öncelikli olarak küçüklere daha sonra büyüklere hitap ederken bu filmler yalnızca masum birer çizgi film olarak kalmamaktadır. Bütünleşik bir şekilde piyasada birçok alanda yer bularak insanları bütün bu alanlarda tüketime özendirmektedir. Animasyon sinema sektörü giyimden yiyeceğe, oyuncaktan kırtasiye malzemelerine, oyun alanlarına kadar birçok alanda faaliyet gösteren milyon dolarların döndüğü devasa piyasalardır. Popülerlikleri her geçen gün daha fazla artan bu animasyon filmlerden ya da onların yan ürünlerinden ayrı bir düzen düşünmek neredeyse imkansızdır.

Animasyon sinema; hareketsiz görüntüleri canlandırarak insanların zihinlerini ve duygularını harekete geçiren sihirli yapımlardır. Animasyon sinema izleyicilerin doğrudan hayal gücüne hitap eden görüntülerden oluşmaktadır. Yarattığı hayali kahramanlar, birbirinden renkli ortamlar ve eğlenceli diyaloglar izleyicilerin hoş vakit geçirmesini sağlamaktadır. İnsanlar, doğaları gereği hayal güçlerini harekete geçirecek, onları farklı dünyalara sürükleyecek masalları, olayları severler. Küreselleşme sürecinde günümüz insanı gerçeklerden kaçarak hayallere –yaratılmış gerçeklere- sığınmaya oldukça elverişlidir. Yeniçağda gerçekle hayalin birbirini tamamladığı bu dünyada insanlar, yaratılan illüzyonları gerçek yaşamın acımasızlığına tercih etmişlerdir. Yeni teknolojilerle birlikte baş döndüren gelişmelerin yaşandığı animasyon sektörü de bu bağlamda devamlı olarak izleyici sayısını arttırarak gelişmektedir. İnsanların hayal güçlerine seslenen animasyon reklamlarda, eğitimde, kısa ve uzun süreli filmlerde kullanılmakta ve her geçen gün kullanım

alanı daha da artmaktadır. Yarattığı sanal gerçeklikle izleyenleri cezp etmekte, ardından dört bir koldan hakim olduğu piyasalar içerisinde onları tüketime yönlendirmektedir. Egemen güçlerin elinde bulundurduğu diğer tüm sektörler gibi animasyon sinemanın da hedefi daha çok popülerlik ve daha çok tüketimdir.

Bu çalışma kapsamında yayınlandıkları dönemde hem Türkiye’de hem de dünyada çok popüler olan ve popülerliklerini yan ürünleri ile hala devam ettiren Kayıp Balık Nemo, Buz Devri I-II-III ve Wall-E filmleri incelenmiştir. İncelenen filmler sonucunda animasyon filmin her geçen gün izlenirlik oranının ve öneminin arttığı sonucuna varılmıştır. Gün geçtikçe animasyon filmler gerek dünyada gerekse Türkiye’de sinemalarda ve yan ürünleri ile birlikte piyasalarda daha fazla yer almaktadır. Bu yan ürünler insanları devamlı olarak tüketime özendirmektedir. İncelenen bu filmlerden dünya ölçeğinde toplam 2.458.900.000 $, Amerika’da toplam 1.129.300.000 $, Türkiye’de toplam 18.900.000 $ hasılat elde edilmiştir. İncelenen filmlerin Türk yazılı basınında toplam 1341 haberi çıkmıştır. Animasyon filmlerin yazılı basında da bu kadar geniş bir alan işgal etmesi bu filmlerin etkinliğini ve popülerliğini kanıtlamaktadır. Büyük küçük demeden herkesi etkisi altına alan animasyon filmler oyuncaklardan kırtasiye gereçlerine kadar her alanda yan ürünleri ile varlığını sürdürmekte yalnızca sinemalarda değil bu alanlarda da popülerliğini sağlamlaştırarak devam ettirmekte ve insanları tüketime yönlendiren güçlü ve gelişmekte olan bir sektörü oluşturmaktadır.

KAYNAKÇA

YAZILI KAYNAKLAR

ADIGÜZEL, Yusuf (2001). Kitle Toplumunun Açmazları Kültür

Endüstrisi. İstanbul: Şehir Yayınları

AHMED, S. Akbar (2000). “Bağdat Kapılarında Medya Patronları” içinde

Yüzyılın Sonu. Editör: Nathan Gardels, Çeviren: Belkıs Dişbudak.

İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları ss: 32-47

Akşam İstanbul 29.09.2003 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

ALEMDAR, Korkmaz ve ERDOĞAN, İrfan (2002). Öteki Kuram. Ankara: Erk Yayınları

Ana Britannica Ansiklopedisi Cilt 5. (1986,1987). İstanbul: Ana

Yayıncılık

ARABACI, Caner (2009). Kültürün Gücü ve Etkileri içinde Medya ve

Popüler Kültür Eleştirel Bir Yaklaşım Derleyen: Enderhan Karakoç

Konya: Literatürk ss: 105-139

ARIK, Bilal (2004). “Medya ve Kültür Çalışmaları Kapsamında Kültürel Çalışmalar Ekolüne Bir Bakış” içinde Medyada Yeni Yaklaşımlar Editör: Metin Işık. Konya: Eğitim Kitabevi ss. 83–105

AVCI, Nabi (1990). Kitle Kültürü Enformatik Cehalet. Ankara: Rehber Yayıncılık

AYDIN, Mehmet (2002). “Küreselleşmeye Genel Bir Bakış” içinde Siyasi,

Ekonomik ve Kültürel Boyutlarıyla Küreselleşme Editör: Cemal Uşak

İstanbul: Ufuk Kitapları ss.9-25

AYDOĞAN, Filiz ( 2004). Düşlerimizi Artık Televizyon Kuruyor Medya

ve Popüler Kültür Üzerine Yazılar. İstanbul: Media Cat Kapital Medya

Hizmetleri A.Ş.

BALKAŞ, Elif Eda (2005). “Değişen Çocuk Kimliği ve Reklamların Çocuklar Üzerindeki Etkileri” içinde Derleyen: Can Bilgili Medya

BARBAROSOĞLU KARABIYIK, Fatma (2004). Moda ve Zihniyet. İstanbul: İz Yayıncılık

BATMAZ, Veysel (1981). Medya Popüler Kültürü Gizler. Ankara: A.İ.T.İ.A Gazetecilik ve Halkla İlişkiler Yüksek Okulu Dergisi İletişim Sayı:1 ss.73-109

BAUDRİLLARD, Jean (2000). Tüketim Toplumu. Çeviren: Hazal Deliceçaylı İstanbul: Ayrıntı Yayınları

BAYRAM, Nazlı (1999 Aralık). Yuvarlar Omuzlu Kadınlar: Popüler

Canlandırma Sinemasında Cinsiyet Ayrımcılığı. Anadolu Sanat Dergisi

Sayı:10 Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi ss.30–39 BERGER, Artur Asa (1993). Kitle İletişiminde Çözümleme Yöntemleri. Editörler: Nazmi Ulutak ve Aslı Tunç Çevirenler: Murat Barkan, Nazlı Bayram v.d. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Basımevi

BERGER, John (2009). Görme Biçimleri. Çeviren: Yurdanur Salman İstanbul: Metis Yayınları

BRECHER, Jeremy, COSTELLO Tim, SMITH Brendan (2002). Aşağıdan

Küreselleşme. Çeviren: Berna Kurt İstanbul: Aram Yayıncılık

BUĞDAYLI, Hilal (2007). Hollywood’un Canlandırma Sinemasını

Yeniden Keşfi: 2000 Yılı ve Sonrası. Yüksek Lisans Tezi Konya: Selçuk

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo-Televizyon Ana Bilim Dalı CAN, Aytekin (1996). Çocuk ve Çizgi Film. Konya: Öz Eğitim Yayınları Cawelti, G. John (1999). “Popüler Kültür ve Çokkültürlülük” Çeviren: İsmet Tekerek içinde Popüler Kültür ve İktidar Popüler Kültür Üzerine

Kuramsal İncelemeler. Derleyen: Nazife Güngör Ankara: Vadi Yayınları

ss. 221–239

Cumhuriyet İstanbul 16.03.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi ÇEÇEN, Anıl (1996). Kültür ve Politika. Ankara: Gündoğan Yayınları ÇELEBİ, Tezay (2009). Reha Erdem Sinemasına Göstergebilim

İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal

Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Ana Bilim Dalı

ÇOTUKSÖKEN, Betül (2002). “Felsefe Açısından Küreselleşme ve Kültür” içinde Cumhuriyet ve Küreselleşme Hazırlayan: Suna Killi Ankara: TC. Kültür Bakanlığı Cumhuriyet Kitaplığı

DEDEAL, Mehmet Naci (1999). Çizgi Canlandırma. İstanbul: Pusula Yayıncılık

DURAN, Ragıp (1999). Burası Dünya Polis Radyosu. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları

Dünya Cumartesi İstanbul 01.02.2003 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

Dünya Gazetesi, İstanbul 22.10.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

EAGLETON, Terry (2005). Kültür Yorumları. Çeviren: Özge Çelik İstanbul: Ayrıntı Yayınları

ERDOĞAN İrfan ve ALEMDAR Korkmaz (2005)a. Öteki Kuram Kitle

İletişim Kuram ve Araştırmalarının Tarihsel ve Eleştirel Bir Değerlendirilmesi. Ankara: Erk Yayınları

ERDOĞAN, İrfan (1997). İletişim Egemenlik Mücadeleye Giriş. Ankara: İmge Kitabevi

ERDOĞAN, İrfan (2005). İletişimi Anlamak Ankara: Erk Yayınları

ERDOĞAN, İrfan ve ALEMDAR, Korkmaz (2005)b. Popüler Kültür ve

İletişim. Ankara: Erk Yayınları

ERİNÇ, M. Sıtkı (2004). Kültür Sanat, Sanat Kültür. Ankara: Ütopya Yayınevi

ERKEK, Hasan (1994 Aralık). Masaldan Canlandırma Sinemasına

Dramatizasyon. Eskişehir: Anadolu Sanat Süreli Sanat ve Kültür Dergisi,

Sayı: 2

ERSOY Hamit ve ERSOY Lale (2002). Küreselleşen Dünya’da Bölgesel

FICHTER, Joseph (2009). Sosyoloji Nedir. Çeviren Nilgün Çelebi Ankara: Anı Yayıncılık

FİSKE, John (1999). Popüler Kültürü Anlamak. Çeviren: Süleyman İrvan, Ankara: Ark Yayınları

GERAY, Haluk (2003). İletişim Ve Teknoloji Uluslararası Birikim

Düzeninde Yeni Medya Politikaları. İstanbul: Ütopya Yayınevi

GIDDENS, Anthony (2005). Sosyoloji. Hazırlayan: Cemal Güzel Ankara: Ayraç Yayınevi

GİRGİN, Atilla (2002). Uluslararası İletişim Haber Ajansları ve A.A. , İstanbul: Der Yayınları

GÜLER, Deniz (1989). Çocuk Televizyon ve Çizgi Film. Eskişehir: Kurgu 1989 Sayı:5 Sayfa:163–177

GÜLER, Deniz (1990). Eğitim İletişimi Kurumu Olarak Çocuk

Televizyonu ve Uygulamaları ile Bir Model Önerisi. Doktora Tezi

Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü

GÜNEŞ, Sadık (2001). Medya ve Kültür Sessiz Yığınların Kültürel

İntiharı. Ankara: Vadi Yayınları

GÜVENÇ, Bozkurt (2003). İnsan ve Kültür. İstanbul: Remzi Kitabevi HALAS, John ( 1979, Ekim). Canlandırma Sineması. Çeviren: Ahmet Sipahioğlu Eskişehir: Kurgu Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Televizyon ile Öğretim ve Eğitim Fakültesi Dergisi No: 2 ss. 256-271 HOLMAN, L. Bruce ( 1981 Ekim). Sinemada Kukla. Çeviren: Feridun Akyürek Eskişehir: Kurgu Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Televizyon ile Öğretim ve Eğitim Fakültesi Dergisi No: 4 ss.263–293

HÜNERLİ, Selçuk (2005). Canlandırma Sineması Üzerine. İstanbul: Es Yayınları

Hürriyet İstanbul 16.12.2008 İnterpress Medya Takip Merkezi

IŞIK, Metin (2004). “Küreselleşme ve Medya Sistemleri Üzerine Etkileri” içinde Medyada Yeni Yaklaşımlar. Editör: Metin Işık Konya: Eğitim Kitabevi ss. 1-17

İNCE, Metin (1991). Çizgi Filmlerin 6- 18 Yaş Grubu Bireylerin

Yaşantılarında Yeri ve Önemi. Ankara: Yüksek Lisans Tezi, Gazi

Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü El Sanatları Eğitimi Bölümü

İRVAN, Süleyman (1997). Medya, Kültür, Siyaset. Derleyen: Süleyman İrvan Ankara: Alp Yayınevi

KABA, Fethi (1994 Kasım). Çizgi Film Üzerine. Eskişehir: Anadolu Sanat Süreli Sanat ve Kültür Dergisi, Sayı: 2

KALENDER, Ahmet (2005). Siyasal İletişim Seçmenler ve İkna

Stratejileri.Konya: Çizgi Kitabevi

KARAKOÇ, Enderhan (2009). Medya ve Popüler Kültüre Eleştirel Bir

Yaklaşım. Derleyen: Enderhan Karakoç Konya: Literatürk Yayınları ss.87–

104

KAYA, Raşit (1985). Kitle İletişim Sistemleri. Ankara: Teori Yayınları KAYA, Raşit (1999). “Medya, Toplum, Siyaset” içinde Medya Gücü ve

Demokratik Kurumlar. Hazırlayan: ALEMDAR Korkmaz İstanbul: Afa

Yayıncılık ss. 23–33

KELEŞ, Ruşen (1998). Suna Killi’ye Armağan Cumhuriyete Adanmış

Bir Yaşam. İstanbul: Boğaziçi Yayınları

KILIÇ, Muzaffer (1998). Keloğlan Çizgi Film Yapım Teknikleri. Sanatta Yeterlilik Tezi, İstanbul: Güzel Sanatlar Enstitüsü Sinema Televizyon Ana Sanat Dalı

KIZILÇELİK, Sezgin (2001). Küreselleşme ve Sosyal Bilimler. Ankara: Anı Yayıncılık

KOÇDEMİR, Kadir (2002). Küreselleşme Koordinatları Okumak. İstanbul: Ötüken Neşriyat A.Ş.

KÖKÜER, Münevver (1998 Temmuz). Bilgisayarla Grafikte Görsel

Gerçekliğin Yaratımı. Eskişehir: Kurgu Anadolu Üniversitesi Açık

Öğretim Fakültesi İletişim Bilimleri Dergisi Sayı: 15 ss.69–84

KÖŞKER, Nilgün (2005). Televizyondaki Çizgi Filmlerin ( Animasyon),

İlköğretim Çağı Çocuklarının Eğitimi Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans

Tezi, Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Uygulamalı Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Grafik Eğitimi Bilim Dalı

LEKESİZ, Ömer (2003). Hasan Aycın Çizgilerinden Örneklerle Çizgi

Sanatında Dil ve Mesaj. Ankara: Hece Yayınları

Level İstanbul 01.08.2008 İnterpress Medya Takip Merkezi

LEVY, Gerard Dumenil Domini Que (2009). Kapitalizmin Marksist

İktisadı. Çeviren: Sevin Pelek, İstanbul: İletişim Yayıncılık

LUNDBY, Knut ve RONNİNG, Helge (1997). Medya-Kültür-İletişim:

Medya Kültürü Aracılığıyla Modernliğin Yorumlanışı Çeviren: Nilgün

Gürkan içinde Medya, Kültür, Siyaset Derleyen: İRVAN Süleyman Ankara: Alp Yayınevi ss.5–27

MANVELL, Roger (1981 Ekim). Canlandırma Sanatı. Çeviren: M. Kazım Sezgin Eskişehir: Kurgu Eskişehir İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi, Televizyon ile Öğretim ve Eğitim Fakültesi Dergisi No: 4

MARSHALL, Gordon (1999). Sosyoloji Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınevi Ankara

MATTERLAND, Armand (2001). İletişimin Dünyasallaşması. Çeviren: Halime Yücal, İstanbul: İletişim Yayınları

MCGREGOR, Craig (1990). Pop Kültür Oluyor. Çeviren: Gürol Özferendeci İstanbul: Logos Yayıncılık

MCROBBİE, Angela (1999). Postmodernizm ve Popüler Kültür. Çeviren: Almıla Özdek İstanbul: Sarmal Yayınevi

Milliyet Cumartesi İstanbul 21.01.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi 14.12.2009

MUTLU, Erol (2004). İletişim Sözlüğü. Ankara: Bilim ve Sanat Yayınları MUTLU, Erol (2005). Globalleşme Popüler Kültür ve Medya. Ankara: Ütopya Yayınevi

ONARAN, Alim Şerif (1999). Türk Sineması I. Cilt. Ankara:Kitle Yayınları

OSKAY, Ünsal (2001). Müzik ve Yabancılaşma. İstanbul: Der Yayınları ÖKSÜZ, Süheyla (2003). Küreselleşme Nasıl Bir Medya Düzeni. Ankara: Star Ajans Matbaacılık

ÖZDEMİR, Şebnem; Vatan Cumartesi İstanbul: 07.02.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

PEKMAN, Cem (1997). Televizyonda Özelleşme Avrupa Yayıncılığının

Değişim Süreci. İstanbul: Beta Yayıncılık

Radikal İstanbul 06.07.2008 İnterpress Medya Takip Merkezi

RIFAT, Mehmet (1992). Göstergebilimin ABC’si. İstanbul: Simavi Yayınları

RİGEL, Nurdoğan (2000). Rüya Körleşmesi. İstanbul: Der Yayınları RİTZER, George (2000). Büyüsü Bozulmuş Dünyayı Büyülemek. Çeviren: Şen Süer Kaya İstanbul: Ayrıntı Yayınları

RODRİK, Dani (1997). Küreselleşme Sınırı Aştı mı? Çeviren: İzzet Akyol, Fatma Ünsal İstanbul: Kızılelma Yayıncılık

ROGGE, Jan Uwe (1989). Televizyon Video Delileri. Çeviren: Leman Çalışkan İstanbul: Afa Yayıncılık

SAMANCI, Özge (2004). Animasyonun Önlenemez Yükselişi. İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

SARIBAY, Ali Yaşar (2004). Modernitenin İronisi Olarak Globalleşme. İstanbul: Everest Yayınları

SAVRAN, Sungur (2008). Kod Adı Küreselleşme 21. Yüzyılda

SCHİLLER, Herbert (2005). Zihin Yönlendirenler. Çeviren: Cevdet Cerit İstanbul: Pınar Yayınları

SELÇUK, Aslı; Cumhuriyet Hafasonu 23.08.2008 İnterpress Medya Takip Merkezi

SEYMEN AYTEMİZ, Oya ve BOLAT, Tamer (2005). “Küreselleşme Olgusuna Kavramsal Bir Bakış” içinde Küreselleşme Olgusuna

Kavramsal Bir Bakış içinde Küreselleşme ve Çokuluslu İşletmecilik

Editör: Oya Seymen Aytemiz, Tamer Bolat Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, ss. 9–25

SEZGİN, Kazım (1990 Ocak). Canlandırma. Eskişehir: Kurgu Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İletişim Bilimleri Dergisi Sayı: 7 SOROS, George (2003). Küreselleşme Üzerine. Çeviren: Mert Keçik, İstanbul: İstanbul Bilgi Üniversitesi Yayınları

Star İstanbul 25.04.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

ŞEKER BEKTAŞ, Tülay (2007). “Küreselleşme ve Televizyon Yayıncılığı” içinde İletişim ve Ötesi Editör: Bilal Arık ve Mustafa Şeker Konya: Tablet Kitabevi ss. 102–117

TANİLLİ, Server (1992). Uygarlık Tarihi. İstanbul: Say Yayınları Telgraf İstanbul 05.07.2009 İnterpress Medya Takip Merkezi

TELLAN, Derya (2009). Reklamcılık: Bakmak ve Görmek. Ankara: Ütopya Yayınevi

TÖRE, Teslim (2002). Birey Toplum, Sistem ve Globalizm. İstanbul: Alan Yayınları

ULUÇ, Güliz (2003). Küreselleşen Medya: İktidar ve Mücadele Alanı. İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi

ÜNVER, Taner (2002). Bir Popüler Kültür Ürünü: Çizgi Film Pokemon. Yüksek Lisans Tezi Ankara: Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı

YILMAZ, Aytekin (2004). İkinci Küreselleşme Dalgası Kavram, Süreç

YÜCESOY, Neslihan (2009). Futbolun Ekonomi-Politiği: 2008 Avrupa

Futbol Şampiyonası. Yüksek Lisans Tezi Konya: Selçuk Üniversitesi

Sosyal Bilimler Enstitüsü Radyo Televizyon Anabilim Dalı

Zaman İstanbul 29.02.2004 kaynak İnterpress Medya Takip Merkezi

İNTERNET

AYTAÇ, Ömer (2002). Boş Zaman Üzerine Kuramsal Yaklaşımlar Elazığ: Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi Cilt:12 Sayı:1 ss.231-260

http://web.firat.edu.tr/sosyalbil/dergi/arsiv/cilt12/sayi1/231-260.pdf erişim tarihi: 29.06.2010

DERVİŞCEMALOĞLU, Bahar. Göstergebilim http://www.ege-

edebiyat.org/docs/493.pdf erişim tarihi: 30.06.2010

ELPEN Levent, http://www.cizgifilmciler.org/content/blogcategory/16/37/. erişim tarihi: 30.03.2010

GÜDÜKBAY Uğur, Atılım ÇETİN, Canlandırma, Türkiye Bilişim Ansiklopedisi,

http://www.cs.bilkent.edu.tr/~gudukbay/publications/papers/tba/Canlandirm a.pdf erişim tarihi: 18.03.2010

http://cizgilifilm.blogspot.com/2007/05/izgi-filmciler-dernei.html erişim tarihi: 14 Mayıs 2010 http://sifirmeridyeni.wordpress.com/2008/12/03/wall-e-incelemesi/ erişim tarihi: 18.05.2010 http://sinemaninaltincagi.blogspot.com/2008/03/emile-cohl-1857-1938.html erişim tarihi: 27.04.2010 http://tdkterim.gov.tr/bts/?kategori=verilst&kelime=canland%FDrma&ayn=