• Sonuç bulunamadı

(Mantıksal-matematiksel zeka, görsel-uzlamsal zeka)

Elinizdeki bulmacayı çizerken soruları ifade eden numaraları dikkate alarak işlemlerinizi yapınız.

Örneğin 1 numaralı soru 1 ile ifade edilen kutucuktan başlayıp, o sütun ya da satırın sonuna kadar devam etmektedir. "a,b,c" vb. harflerle ifade edilen anahtar harfler bulmaca sonunda alfabetik sıraya göre bir araya getirildiğinde anahtar kelimeyi elde etmiş olacaksınız.

SORULAR

1. İnce bağırsağa sindirim enzimleri gönderen organ. 2. Mide bezlerinden salgılanan enzime verilen isim. 3. Proteinlerin yapı taşlarına verilen isim.

4. Atık ürünlerin geçici olarak depolandığı organ. 5. Etçil hayvanların sindiremediği organik bileşiğin adı. 6. İnce bağırsakta besinlerin emilimini sağlayan yapı. 7. Dişte en sert, dış tabakaya verilen isim.

8. Sindirime uğramayan organik bir bileşiğe verilen isim.

9. Lipaz enziminin faaliyeti sonucu oluşan ürünlerden birine verilen isim. 10. Ağızda besinlerin yumuşatılmasını sağlayan sıvı.

11. karaciğerde üretilip, ince bağırsağa gönderilen salgıya verilen ad. 12. Yemek borusunun tahriş olmasıyla görülen hastalık.

13. Otçul hayvanlarda midenin bölümlerinden birisi. 14. Kuşlarda besinlerin geçici olarak depolandığı organ. 15. Bebeklerin midelerinden salgılanan özel süt enzimi.

ANAHTAR KELİME

8 9 2 6 5 d e 3 1 f a 10 13 14 7 11 b 4 c 15 12

EK.10. Sindirim sistemi organların ortak ve ortak olmayan yönlerinin belirlenmesine yönelik venn şeması etkinliği (Mantıksal-matematıksel zeka).

Aşağıdaki venn şemasını ağız, mide ve ince bağırsaktaki sindirim olaylarının ortak ve ortak olmayan özelliklerini belirtmek için kullanırız.

AĞIZ MİDE

EK.11. Sindirim sistemi konusunda edinilen bilgileri kullanmaya yönelik boşluk doldurma kartı etkinliği (Sözel-dilsel zeka, görsel-uzlamsal zeka).

Aşağıda verilen boşluk doldurma kartı üzerinde boş bırakılan yerlere uygun kutucukları yerleştiriniz.

BOŞLUK DOLDURMA KARTI

Ağza alınan besinler, dişler yardımıyla parçalanıp küçültülür. Tükürük ile

yumuşatılır. Enzimsiz gerçekleşen bu sindirim tir. Sadece larm kimyasal sindirimi da başlar. enzimi nişastayı ve küçük karbonhidratlara ayırır. Karbonhidratların kimyasal sindirimi, de gerçekleşmez; ince bağırsakta devam eder. İnce bağırsakta ,

ve enzimleri ile karbonhidratlar en küçük yapıtaşlarına ayrılırlar. Sindirim sonucu oluşan monosakkaritler , ve 'dur.

Oluşan bu basit şekerler ince bağırsakta bulunan 'na verilir.

.'lar tarafından emilir,

Ağız Maltaz Mide Laktaz

Amilaz Karbonhidrat Fruktoz Kan Glikoz

EK. 12. Sindirim olayları sırasında gerçekleşen tepkimeler ile ilgili şekil analizi etkinliği (Görsel-uzlamsal zeka, kişilerarası-sosyal zeka, mantıksal- matematiksel zeka).

Aşağıdaki şekilde verilen tüpler 35-40 °C 'de sıcak su banyosunda bekletiliyor. Belli bir süre sonra tüplerde olmasını beklediğimiz kimyasal olayları yorumlaymız.

I.TUP II. TUP

+

EK.13. Nişasta miktarı değişim grafiği oluşturma etkinliği. (Görsel-uzlamsal zeka, kişilerarası-sosyal zeka, mantıksal- matematiksel zeka).

Nişasta Miktarı 1 I I I 1 i 1 I l 1 I 1 I I I AĞIZ 1 1 I 1 i I I 1 1 I 1 1 I I 1 1 MİDE I i 1 I I 1 I i 1 I [ i I I I 1 I 1 I 1 i I İNCE BAĞIRSAK _ tk; Sindirim Organları

EK.14. Sindirim sisteminde gerçekleşen olayları sıralama etkinliği.

(Görsel-uzlamsal zeka, bedensel-kinestetik zeka, mantıksal- matematiksel zeka).

Aşağıda verilen balık kılçığı üzerindeki boşlukları soruya göre doldurunuz.

W

o

t*

•yi l"H OD 1-1

-d

» I w I-H /•s 55 l-H

-i;

es

••rh ' W K

H

O

EK.15. " Ne biliyorum? , Ne öğrenmek istiyorum? , Nasıl öğrenebilirim? " etkinliği. (İçsel-özedönük zeka, sözel-dilsel zeka)

EK.16. Sindirim sistemi ile ilgili beste oluşturma etkinliği (Müzikal-ritmik zeka)

EK.17. Çoklu Zeka Teorisine Dayalı Bir Ders Planının Hazırlanmasında Kullanılan Kritik Sorular Tablosu

ıSmdirim sistemlerinin izaluııda grup çalışmaları, iletişim becerileri vb, şeyleri nasıl kıdlaııabüirim? Süulııim sistemlerinin izaluııda resimleri, hetkelleıi harita vb, şeyleri nasd kullanabilirin? Smdirim sistemlerinin izaluııda, canlı varlıklar, doğal alanlar vb, şeyleri nasıl Sindirin sisteminin izahında hikayeler, kitaplar vb şeyleri nasıl kıdlanabdiıim? Smdirim sistemlerinin kalımda, bıdmaca, mantık sondan, sayılai' vb, şeyleri nasd kınanabilirim? Sindirim sistemlerinin izaluııda biıeyselc-ahşrna foıınlan, giüdük oluşturma vb. şeyleri nasıl kııUanabilirim? Smdirim sistemlerinin izaluııda sarkılan, besteleri vb, şeyleri nasıl kuUanabiliıim?

EK.18. Ders Planları

DERS PLANI 1:

Tarih:06.11.2006 Sınıf: 10-B Ders: Biyoloji

Konu: Sindirim Sistemleri Süre: 40' + 40'

Amaç: Sindirim kavramını ve çeşitli canlı gruplarında sindirimin nasıl gerçekleştiğini anlama.

Hedef ve Davranışlar:

1) Canlıların tek hücreli, bitki, omurgalılar ve omurgasızlar başlıkları altında sınırlandırılabileceği söyleme / yazma.

2) Sindirim kavramına açıklama.

3) Mekanik ve kimyasal sindirim kavramlarını açıklama.

4) Mekanik ve kimyasal sindirim arasındaki farkı söyleme /yazma 5) Hücre içi ve hücre dışı sindirim kavramlarını açıkla.

6) Bir hücrelilerde hücre içi sindirim yapıldığını söyleme / açıklama.

7) Omurgasız hayvanlarda hücre içi veya hücre dışı sindirim yapıldığını söyleme / yazma.

8) Omurgalı hayvanlardaki sindirim organlarının yapısını açıklama.

9) Omurgalı hayvanlardaki sindirim organlarının benzerlik ve farklılıklarını söyleme / yazma.

10) Kuşlarda görülen sindirim olayını açıkla.

Kaynak ve Materyaller: Defter, Kalem, Ders Kitabı, Çeşitli canlıların resimli kartları, Sınıf panosu, "Ne biliyorum? , Ne öğrenmek istiyorum? , nasıl öğrenebilirim? " kartı, "Bildiğim iki hayvan" etkinlik kartı, Yazı tahtası.

Hedeflenen Zeka Alanları: İçsel zeka, Doğa zekası, Sözel/dil zeka, Bedensel/kinestetik, zeka, Kişilerarası/sosyal zeka, Mantıksal/matematik zeka, Görsel/uzlamsal zeka

İşleniş:

1. Öğrencilerden "yemek yerken aynı anda nefes alabilir misiniz?" sorusuna cevap vermeleri istenir (İçsel zeka).

2. öğrenciler tarafından verilen cevaplardan sonra " neden kuşlar, memeliler, böcekler, balıklar aynı ağız yapısına sahip değillerdir?" sorusu yöneltilir (doğa zekası).

3. Daha sonra " Ne biliyorum? , Ne öğrenmek istiyorum? , nasıl öğrenebilirim? " kartı öğrencilere verilir (İçsel zeka).

4. Sindirim, mekanik sindirim, kimyasal sindirim, hücre içi ve hücre dışı sindirim kavramlarını öğrencilerin kendi kelimeleriyle açıklamaları istenir (Sözel/dil zeka).

5. Öğretmen tarafından konu genel olarak ifade edilir (Sözel/dil zeka).

6. Gruplara ayrılmış olan öğrenciler hazırladıkları hayvan resimlerini panoya karşıt olarak yerleştirirler (Bedensel/kinestetik zeka).

7. Gruplar, kendi resimlerindeki canlıların özelliklerini tanıtırlar (Kişilerarası/sosyal zeka).

8. Daha sonra her gruptan bir kişi seçilir, resimleri panoda uygun yere yerleştirmesi için yönlendirilir (Bedensel/kinestetik zeka).

9. Öğrencilere "Bildiğim iki hayvan" etkinlik kartı verilir (görsel/uzlamsal zeka, mantık/matematik zeka).

10. Öğrencilerden, yazı tahtasına her gruptan bir canlı ismi ve altına özelliklerini yazmaları istenerek yönlendirme yapılır (Bedensel/kinestetk zeka, sözel/dil zeka).

11. Dersin sonunda öğretmen konuyu özetler ve gelecekteki bir yıla yönelik kompozisyon ödevini öğrencilere verir ( İçsel zeka).

DERS PLANI 2:

Tarih:13.11.2006 Sınıf: 10-B Süre: 40' + 40'

Amaç: insanda sindirim sistemini, sindirim sistemi organlarının yapısın ve görevlerini anlama.

Hedef ve Davranışlar:

1) İnsanda sindirim sistemi organlarını ve yapılarını açıklama.

2) İnsandaki sindirim siteminin diğer canlı gruplarının sindirim sistemlerinden farklarını söyleme/yazma.

3) İnsanda sindirim kanalını sırasıyla söyleme/yazma.

4) Ağız ve dişlerin yapısını ve işlevini, sindirimdeki yerini söyleme/yazma. 5) İnsanda yemek borusunda sindirim olmadığını söyleme/yazma.

6) Midenin yapı ve görevini açıklama.

7) İnsanda ince bağırsakların villuslardan oluştuğunu söyleme/yazma. 8) İnce bağırsağın yapı ve görevini açıklama.

9) İnce bağırsakta kimyasal sindirim ve besinlerin emiliminin gerçekleştiğini söyleme/yazma.

10) Kalın bağırsağın sindirilmemiş artık ürünlerin geçici olarak tutulduğu ve su emiliminin yapıldığı yer olduğunu söyleme/yazma.

Kaynak ve Materyaller: Defter, Kalem, Ders kitabı, Organların ayrı ayrı resmini içeren boşluklu işler, karaciğer, mide, pankreas ve safra kesesi ile ilgili şablonlar, organların yerleşik halini gösteren "insanda sindirim sistemi kısımları" ile ilgili boşluklu şablon, organ şekli çizme etkinliği, " ince bağırsaklar olmasaydı ne olurdu?" isimli kompozisyon çalışması.

Hedeflenen Zeka Alanları: İçsel zeka, Doğa zekası, Müziksel/ritmik zeka, Bedensel/kinestetik zeka, Kişilerarası/sosyal zeka, Mantıksal/matematik zeka, Görsel/uzlamsal zeka.

İşleniş:

1. Öğrencilerden, yedikleri yemeği vücutlarında nasıl ilerlediğini anlatmaları istenir (Sözel/içsel zeka).

2. Öğrencilerden birisi seçilerek, sindirim ile ilgili organları ve yerlerini kendi üzerinde göstererek söylemesi istenir (Bedensel zeka, Görsel zeka).

3. Konu genel hatlarıyla soru-cevap yöntemiyle işlenir (sözel/dil zeka).

4. Dişlerin yapısını ve şekillerini gösteren boşluklu şablon öğrencilere verilir grupça doldurmaları istenir ( görsel/uzlamsal zeka).

5. Öğrencilerden insanda sindirim sistemi kısımlarını yerleşik olarak gösteren boşluklu şablonu grupça doldurmaları istenir (Görsel, Kişilerarası zeka) 6. Öğrencilerin en çok yorulduğunu düşündükleri organı çizmeleri istenir (

Uzlamsal/görsel zeka).

7. Daha sonra "İnce bağırsaklar olmasaydı ne olurdu?" isimli kompozisyon çalışmaları istenir (İçsel zeka).

8. Gruplar seçilerek otla ve etle beslenen canlılara örnekler vermeleri için yönlendirilir (Doğa zekası).

9. Karaciğer, mide, pankreas ve safra kesesiyle ilgili boşluklu şablonları grupça doldurulması istenir(Görsel, sosyal zeka).

10. Bir sonraki haftanın konusuyla ilgili bilgi verilir.

11. İnsandaki sindirin sisteminin görevini tek cümleyle özetlenmesi ödev olarak verilir.

DERS PLANI 3:

Tarih: 20.11.2006 Sınıf: 10-B

Ders: Biyoloji II

Konu: Sindirim Sistemleri Süre: 40* + 40'

Amaç: İnsanda sindirim sistemini, besinlerin sindirimini anlama.

1) Ağızda, karbonhidratların sindirimini başladığını söyleme/yazma.

2) Ağızda, tükrük salgısında bulunan amilaz enziminin glikojen ve nişastayı maltoz ve dekstrin parçaladığını açıklama.

3) Midede, proteinlerin sindirimin başladığını söyleme/yazma.

4) Midede, proteinlerin pepsin enzimi ile polipeptitlere ayrıldığını söyleme/yazma.

5) Süt çocuklarında süt proteininin lap enzimi ile polipeptit ve aminoasitlere parçaladığını açıklama.

6) On iki parmak bağırsağında, tirpsin ve kimotirpsin enzimleri ile proteinin polipeptit ve peptonlara ayrıldığını söyleme/yazma.

7) Proteinlerin sindiriminin ince bağırsakta, erepsin enziminin etkisiyle tamamlandığını açıklama.

8) Karbonhidratların sindiriminin ince bağırsakta, buradan salgılanan maltaz, laktaz ve sukraz enzimleri ile tamamlandığını söyleme/yazma.

9) Yağların sindiriminin ince bağırsakta gerçekleştiğini anlama.

10) Yağların sindirimi için karaciğerden ince bağırsağa safra salgısı geldiğini açıklama.

11) Yağların lipaz enzimi ile yağ asitleri ve gliserole dönüştürüldüğünü söyleme/yazma.

12) Besinlerin sindirimi sonucu glitoz, früktoz, galaktoz, aminoasit, yağ asitleri ve gliserol oluştuğunu açıklama.

Kaynak ve Materyaller : Defter, Kalem, Ders kitabı, Balık Kılçığı Bilgi Haritası,Enzim Yerleştirme Kartı, Venn Şeması, Şekil Analiz Etkinliği, Nişasta Miktarı Değişimi grafiği oluşturma etkinliği, "ViUüsleri Tanıyalım" adlı bosluklu şablon doldurma etkinliği.

Hedeflenen Zeka Alanları : İçsel zeka, Müzikal/ritmik zeka, Sözel/dil zeka, Bedesel/kinestetik zeka, Kişilerarası/sosyal zeka, Mantıksal/matematik zeka, Görsel/uzlamsal zeka.

İşleniş:

1. öğrencilerden, protein, glikoz ve yağları içeren besinlerden oluşn bir yemeğin hazırlanışını anlatan bir kompozisyon çalışması yapmaları istenir (İçsel, Doğa zekası).

2. Konu, soru-cevap yöntemi ile genel olarak işlenir (Sözel/dil zeka). 3. "ViUüsleri Tanıyalım" adlı bosluklu şablon öğrencilere verilir ve grupça

doldurmaları istenir (Görsel/uzlamsal zeka, Kişilerarası zeka).

4. Öğrenciler ikişerli gruplar halinde organize olmaları ve nişasta miktarı değişimi grafiğini oluşturmaları için yönlendirilir (Görsel, Kişilerarası zeka).

5. Öğrencilere venn şeması verilir ve uygun şekilde grupça doldurmaları istenir (Mantıksal/matematiksel zeka).

6. Sınıftan bir öğrenci seçilerek Balık Kılçığı Bilgi Haritasını yazı tahtasına çizmesi istenir (Bedensel/kinestetik zeka).

7. Daha sonra her gruptan seçilen temsilcilerle Balık Kılçığı Bilgi Haritasının doldurulması istenir (Mantıksal/matematik zeka, Uzlamsal zeka).

8. Öğrencilere Enzim Yerleştirme Kartları dağıtılır ve grupça doldurmaları için yönlendirilir (Sözel/görsel zeka ).

9. Öğrencilere bir deneyi anlatan Şekil Analizi Etkinliği verilerek yorumları istenir (Görsel, Matematik zeka).

10. Bir sonraki hafta için öğrencilerden sindirim sistemi ile ilgili şarkı sözleri yazmaları istenir (Müzikal/ritmik zeka).

DERS PLANI 4:

Tarih: 27.11.2006 Sınıf: 10-B

Ders: Biyoloji II

Konu: Sindirim Sistemleri Süre: 40' + 40'

Amaç: İnsanda sindirim sisteminin ve sindirim sisteminin sağlığını korumanın önemini kavrayabilme.

Hedef ve Davranışlar:

1) İnsanda sindirim sisteminin sağlığının ağız ve diş sağlığı ile başladığını açıklama.

2) Ağız ve diş sağlığını korumak için diş fırçalamanın gerekliliğim açıklama.

3) İnsanda sindirim sistemi hastalıklarının oluşma nedenlerini anlama.

4) İnsanda görülen sindirim sistemi hastalıkları çeşitlerini ve oluşma yerlerini anlama.

5) Sindirim sistemi hastalıklarından korunmak için alınması gereken önlemleri açıklama.

6) İnsanda görülen sindirim sistemi hastalıklarının diğer sistemlerde hastalıklara neden olabileceğini söyleme/yazma.

7) Dengeli ve düzenli beslenme ile sindirim sisteminin sağlığı arasındaki ilişkiyi anlama.

Kaynak ve Materyaller: Defter, Kalem, Ders Kitabı, Sindirim Sistemi Bulmacası, "AKROSTİŞ ÇALIŞMASI" etkinlik kartı, Boşluk Doldurma Kartı, Beste oluşturma etkinlik kartı.

Hedeflenen Zeka Alanları: İçsel zeka, Müzikal /ritmik zeka , Sözel / dil zeka, Bedensel / kinestetik zeka, Kişilerarası /sosyal zeka, Matematik / mantıksal zeka, Görsel / Uzlamsal zeka.

İşleniş :

1. Bir önceki hafta etkinlikleri sunmaları için besteledikleri sözleri okumaları istenir (Sözel / dil zeka).

2. Daha sonra okunan dörtlükler için öğrencilerin tempo tutmaları istenir ( Bedensel / kinestetik zeka).

3. Konunun genel olarak özeti soru-cevap yöntemi ile yapılır (Sözel / Dil zeka). 4. Öğrencilere Boşluk Doldurma Kartı verilir ve grupça doldurmaları istenir (

Sözel / Görsel / Sosyal zeka).

5. Öğrenciler tarafında doldurulan kartlar sınıfça, öğretmen rehberliğinde değerlendirilir ( Sözel / kişilerarası zeka).

6. Daha sonra öğrencilere "Akrostiş Çalışması" etkinlik kartı verilir, grupça doldurmaları için yönlendirilir ( Sözel / Görsel zeka).

7. Sınıfa bulmaca etkinliği, grup aktivitesi olarak sunulur ( Mantıksal / Matematiksel zeka).

8. Öğrencilerden sindirim sistemi hakkında öğrenmek istedikleri başka bilgiler hakkında soru sormaları istenir ( Sözel / dil zeka).

9. Öğretmen tarafından sorular cevaplandırılır ( Sözel / dil zeka).

EK.19.Başarı testi

BAŞARI TESTİ

Açıklama: Bu test, öğrencilerin " Sindirim Sistemleri" konusundaki başarı seviyesini tespit etmek

amacıyla hazırlanmıştır. Çalışmanın amaca ulaşması vereceğiniz cevaplara bağlıdır.

Yönerge: Sorular 5 şıktan oluşan çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır. Sorulara vereceğiniz cevapları cevap anahtarı üzerine işaretleyiniz. Yanlış verilen cevaplar değerlendirmede dikkate alınmayacaktır. Tüm sorulara cevap veriniz. Süre: 35 dakikadır.

Biyoloji Öğretmeni Süreyya KURTCUOĞLU Basarılar

1- Hücre içi sindirimde besinin hücreye alınması aşağıdaki hangi olayla sağlanır? A) Aktif taşıma

B) Emilme C) Difüzyon D) Fagositoz E) Osmoz

2- Omurgalı hayvanlarda aşağıdaki besinlerden hangisinin kana geçmesi için sindirilmesi zorunludur ? A) Yağ asidi B) Aminoasit C) Nişasta D) Madensel tuzlar E) Vitaminler

3- Kimyasal sindirimin kısa sürede gerçekleşebilmesi için gerekli olan madde aşağıdakilerden hangisidir? A) Oksijen B) Enzim C) Karbondioksit D) Aminoasit E) ATP

4- Aşağıdakilerden hangisi karaciğerin görevi değildir? A) Kan hücresi oluşturmak

B) Demir depolamak

C) Sindirim enzimi salgılamak D) Kan şekeri düzenlemek E) Üre sentezlemek 5- İnsanda pankreas

I. Yağların sindirimi II. Karbonhidratların sindirimi III. Kan şekerinin düzenlenmesi IV. Proteinlerin sindirimi

Verilen olaylardan hangilerinde görev alır? A) I ve II

B) II ve IV C) I, II ve IV D) II ve IV E) Hepsi

E) İnce bağırsakta emilmenin başlaması

7- insan vücudunda proteinlerin kimyasal sindirimi nerede başlar, nerede tamamlanır? Başlama Tamamlanma

A) Ağız Mide B) Ağız İncebağırsak C) Mide Onikiparmak bağırsağı D) Yemek borusu İnce bağırsak

E) Mide İncebağırsak

8- Sağlıklı bir insanda, alınan besinlerin sindirim süresi aşağıdakilerden hangisine bağlı değildir?

A) Besinin türüne B) Besinin miktarına

C) Sindirim enzimleri miktarına D) Besin yüzeyinin genişliğine E) Midenin büyüklüğüne 9- Otçul hayvanlarda;

I. Diş çeşidi II. Mide yapısı III. Sindirim enzimleri IV. Bağırsak uzunluğu

Özelliklerinden hangileri alman besin çeşidine göre farklılık gösterir? A) Hepsi

B) III ve IV C) II, III ve IV D) I, II ve IV E) Yalnız I

10- Aşağıdaki canlılardan hangisinin kompleks maddeleri monomerlerine ayrıştırması yal hücre içinde olur?

A) Fare B) Kurbağa C) Amip D) Mantar E) Kuş

11- Aşağıdakilerden hangisi sindirim faaliyeti sonucu oluşan ürünlerden biri olamaz? A) Gliserin

B) Yağ asidi C) Glikoz D) Aminoasit E) Vitamin

12- Aşağıdakilerden hangisi kaim bağırsağın görevlerinden değildir? A) Su emilimi

B) Mineral emilimi

C) Atık maddelerin atılması D) Kimyasal sindirim

14- Aşağıdaki sindirim organlarının hangisinde sindirim gerçekleşmez? A) Mide B) Ağız C) İnce bağırsak D) Yemek borusu E) Onikiparmak bağırsağı

15- İnce bağırsakta emilen aşağıdaki maddelerden hangisi lenf kılcallarına verilir? A) Yağ asitleri B) Mineraller C) Glikoz D) Aminoasitler E) Su 16- Otçul canlılarda; I. Öğütücü II. Kesici III. Köpek

Dişlerinden hangileri iyi gelişmiştir? A) Yalnız I

B) Yalnız II C) YalnızIII D) I ve II E) II ve III

17- Aşağıdaki madde çiftlerinden hangisi sindirilmeden kana karışır? A) Balık-Baklava

B) Tuz-Vitamin C) Tavuk-Pilav D) Kebap-Şerbet E) Makarna-Zeytin

18- Çeşitli canlıların ve insanların bağırsak kıvrımlarınm(villusların) temel görevi nedir? A) Besin maddelerinin sindirim kanalında ilerlemesini kolaylaştırmak

B) Vücut ısısını azaltmak

C) Sindirilmiş besinler için emilim yüzeyini artırmak D) Metabolik artıkları atmak

E) Kan dolaşımın hızlandırmak

19- Hayvanların gelişmişlik derecesine göre sıraladığımızda ilk iki tarafı açık (ağız-anüs) sindirim borusu hangi canlı grubunda rastlanır?

A) Süngerler B) Böcekler

C) Yuvarlak solucanlar D) Memeliler

20- Asağıdakilerden hangisi bir sindirim sistemi hastalığı değildir? A) Ülser

B) Gastrit C) Reflü

D) Safra kesesi iltahabı E) Bronşit

21- Bir öğünde tüm besinleri yeteri kadar almış sağlıklı bir insanın kaim bağırsağında aşağıdaki besin maddelerinden hangisine rastlanmaz?

A) Su B) Selüloz C) Mineral maddeler D) Glikoz E) Vitamin 22- Tükürük sıvısı;

I. Karbonhidratların kimyasal sindirimini başlatma II. Tat alabilmeyi sağlama

III. Besinlerin yumuşatılmasını sağlama olaylarından hangilerini gerçekleştirir? A) Yalnız I

B) I, II ve III C) II ve III D) I ve III E) YalnızIII

23- Memeli bir canlının süt emen yavrularından mide özsuyunda bulunan I. Lap enzimi

II. HC1 III. Pepsin

Moleküllerinden hangileri bazı yetişkin bireylerde bulunmaz? A) Yalnız I

B) Yalnız II C) YalnızIII D) I ve II E) II ve III

24- Asağıdakilerden hangisini fazlaca tüketen bir insanın kanında amonyak oluşumu artar? A) Ispanak

B) Balık C) Pirinç pilavı D) Salata E) Ekmek

25- İnsanda proteinlerin hidrolizi I. Ağız

II. İnce bağırsak III. Mide

organlarından hanilerinde gerçekleştirilir? A) Yalnız I

B) Yalnız II C) YalnızIII D) I ve II E) II ve III

26- Çeşitli hayvan gruplarında sindirim kanalının uzunluğu farklılıklar göstermektedir. Bu uzunluğu belirleyen en önemli faktör aşağıdakilerden hangisidir?

A) Canlının yaşadığı ortam şartları B) Besinin niteliği

C) Vücut büyüklüğü D) Besin miktarı E) Gelişmişlik derecesi

27- Aşağıdakilerden hangisinde enzim ve etkilediği madde yanlış verilmiştir? A) Laktoz - Yağ

B) Pepsin - Protein C) Amilaz - Nişasta D) Lap - Süt E) Maltaz - Maltoz

28- Yağlı gıdalarla beslenmiş bir insanda, aşağıdaki yapılardan hangisinde yağ asidi ve gliserol yoğunluğu en yüksektir?

A) Aort

B) Altana toplardamar C) Böbrek atar damarı D) Killus boruları E) Akciğer toplardamarı

EK.20. Araştırma İzin Belgeleri

T.C.

MÎLLÎ EĞİTİM BAKANLİĞİ

1 -.girimi Anıştırma ve Geliştirme Dairesi Başkanlığı

Sayı : B.OS.o.l (W) n..î; o5.M \-\X2>\ v Jo'~ " C\Ü\#/2QQ6

Konu : Araştırma 1/ni

(İAZİ ÜNİVERSİTESİ REKTÖRLÜĞÜNE (Eğitim Bilimleri Enstitüsü)

İlgi : 18.07 2006 t.ırih v,; R,^,:xK.rN,0.F8.OO.O0/5420 sayılı yazı.

Üniversiteni/ I ğitim Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Ana Bilim Dalı BUoîoji Öğretmenliği Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Süreyya KURTÇTOĞİJ'nun "LUe II. Sınıf Biyoloji Dersi Sindirim Sistemi Konusunda Uygulanan Çoklu Zeka kuranımın (»^.vııeilerin Başarısına Etkisi" konulu araştırma talebi incelenmiştir.

Üniversiteni/ Liralından kabul edilen onaylı bir örneği Bakanlığımızda muhafaza edilen (15 sayfa - 55 M»mdan olu>an) anketin Şanlıurfa İli Ceylanpınar Lisesinde uygulanmasında bir sakınca uörülmemektedir.

Araştırmanın bitiminde sonuç raporunun iki örneğinin Bakanlığımıza gönderilmesi gerekmektedir.

EK

SAYS : B.30.2.GÜN.O.F8.00.00/9821 KONU : izin

ŞANLIURFA VALİLİĞİ (İî Milli Eğitim Müdürlüğüne)

Enstitümüz Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanlar Eğitimi Anabilim Dalı, Biyoloji Öğretmenliği Bilim Dalı Yüksek Lisans programı öğrencisi Süreyya KUTCUOĞLU, Prof. Dr. Mustafa YEL'in danışmanlığında yürüttüğü "Lise İL Sınıf Biyoloji Dersi Sindirim Sistemi Konusunda Uygulanan Çoklu Zeka Kuramının Öğrencilerin Başarısına Etkisi" konulu tezi ile ilgili uygulamalarını Şanlıurfa ilinde bulunan Ceylan Pınar Lisesinde yapmak istemektedir.

Kendisine müsaade edilmesi hususunda gereğini bilgilerinize saygılarımla arz/rica ederim.

Prof. Dr. Necdet HAYTA Enstitü Müdürü Ekler 1-Dilekçe 2-Tez önerisi 3-Uygulama çalışması A N K A R A 11.12.2006

Adres : Eti Mah. Ali Suavi Sk. No : 15 Kat 1 Tel : (0.312) 229 07 34 - 229 07 35 www.egtbil.gazledu.tr 06570 Maltepe /ANKARA Fax : (0.312) 229 55 17 E-mail: egtbil@gazi.edu.tr

Konu: Anket Uveulaması ' * w " /" " O

ı\

CEYLANPINAR KAYMAKAMLIĞINA