• Sonuç bulunamadı

TASARIM SÜRECİNİN DENEYİMLENMESİNDE OYUN VE OYUN-TABANLI UYGULAMALAR

7. Bulgular ve Değerlendirme

Araştırma kapsamında yaygın olarak oynanan mekan tasarımı ile il-gili oyunların tasarım süreci basamaklarının deneyimlenmesi açısından karşılaştırılması yapılmıştır. Yapılan bu karşılaştırmaya bağlı olarak de-ğerlendirmeler oluşturulmuştur.

Problemin tanımlanması aşamasına oyunların büyük bir çoğunluğu-nun katkı sağladığı görülebilmektedir. Kullanıcının istek ve beklentileri üzerinden geliştirilmeyen oyunlar problemin tanımlanması aşamasında yer almamaktadır. Problemin tanımlanması sürecinin deneyimlenmesini sağlayan oyunlarda oyunun başlangıcında bir kullanıcı tanımı yapılmakta ve kullanıcının özellikleri ile istek ve beklentileri oyuncuya aktarılmakta-dır. Dolayısıyla da oyuncunun estetik beğenilerinin yanı sıra kullanıcının da beklentileri de göz önünde bulundurularak tercihler yapılmaktadır.

Problemin anlaşılması aşaması da yine önceki aşama ile benzerlik göstermektedir. Ancak bu noktada farklılık bulunmaktadır. Kullanıcının beklentileri ve özellikleri çerçevesinde tasarımın belirlenebilmesinin yanı sıra kullanıcının da oyuncu olduğu oyunlarda problemin anlaşılması aşa-masında oyuncunun kendi özellikleri ve istekleri ön plana çıkamaktadır.

The Sims gibi kullanıcının oyuncunun kendisi olduğu oyunlarda ise oyun tarafından bazı öneriler yapılmakta veya çeşitli arıza veya sıkıntılar oyun içerisinde kendiliğinden ortaya çıkarak oyuncu tarafından seçilmesi bek-lenmektedir.

Konsept tasarımına dair süreç ise beş adet oyunda deneyimlene-bilmektedir. Bu oyunlar The Sims, Minecraft, Home Design Makeover, Home Design 3D ve Design My Room oyunlarıdır. Bu oyunlarda oyuncu mekanda yapacapı seçimlerde ve oluşturacağı formlarda belirli bir tarz üzerinden hareket edebilmektedir. Oyunların kütüphanelerinde yer alan eşya ve mobilyalar içerisinden örneğin modern çizgiye sahip olanlar veya rustik desenlere sahip olanlar seçilebilmektedir. Bu seçimler de yine kul-lanıcının özellikleri ve istekleri üzerinden belirlenebilmektedir. Hazır olarak verilen mekanların yanı sıra mekanları lego oyununa benzer bir

.37

Mimarlık Planlama ve Tasarım Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler

biçimde şekillendirildiği Minecraft gibi oyunlarda ise mekanın kendisi de tasarlandığı için oyuncunun belirli düzeyde konsept geliştirebilmesine olanak sağlanmaktadır.

Tablo-1: Oyunların tasarım süreci bağlamında karşılaştırmalı analizi

Problemin Tanımlanması Problemin Anlaşılması Konsept Tasarımı Konsept Geliştirme Detaylar ve Değerlendirmeler Yapım/Üretim

The Sims X X X X X

Minecraft X X X

Home Design Makeover X X X X

Home Design 3D X X X X

House Flipper X X X

Home Improvisation: Furniture Sandbox X X X X

Design My Room X X X X X

Redecor - Home Design Game X X X

My Home Makeover - Design Your Dream House X X X

Konsept geliştirme süreci en az deneyimlenebilen süreçtir ve iki oyunda deneyimlenebilmektedir. Bu oyunlar; Home Design 3D ile Design My Room oyunlarıdır. Konsept geliştirme konsept tasarımının bir adım sonrası gibi değerlendirilebilir. Dolayısıyla da mekanın belirli bir konsep-te dayalı olarak biçimlendirilmesidir. Özellikle zengin kütüphaneye sahip oyunlar konsept geliştirme sürecinin deneyimlenmesini sağlamaktadırlar.

Detaylar ve değerlendirme süreci ise üç adet oyunda deneyimlenebil-mektedir. The Sims, Home Design 3D ve Home Improvisation: Furniture Sandbax oyunlarında detay çözümleri ve üretime yönelik değerlendirme-ler deneyimlenebilmektedir. Detaylar ve değerlendirme aşamasında mal-zemelerin birlikte kullanımlarından doğan bazı detay sorunları oluşabil-mektedir. Bu sorunların giderilmesi için detaylandırma yapılmaktadır.

Son olarak yapım ve üretim tüm oyunlarda ortak olarak deneyimlene-bilen süreçtir. Oyunların dayandığı temel ilkeler gereği özellikle uygula-maya yönelik simülasyon tüm oyunlarda göz önünde bulundurulmaktadır.

Dolayısıyla da tüm oyunlar özellikle üretim sürecinin deneyimlenmesini oyunculara vadetmekte ve bu deneyimleme nedeniyle oyuncular genel-likle bu oyunları tercih etmektedirler. Bir mekanın biçimlendirilmesinin yanı sıra mekanda yer alan mobilya ve eşyaların seçimler sonucunda al-dıkları son şekli oyuncular görmek istemektedirler.

Meryem Geçi̇mli 38.

8. Sonuç

Eğitimde oyun ve oyun tabanlı uygulamaların kullanılması son yıl-larda giderek artan bir eğilimdir. Eğitimin ilk kademelerinde özellikle yo-ğun olarak kullanılan bu yöntem lisans eğitimi gibi son kademelerde kul-lanım olarak daha azdır. Tasarım eğitiminde ise oldukça yeni bir yaklaşım olarak değerlendirilebilir. Tasarım sürecinin deneyimlenmesi her yaştan insana hitap edebilecek oyunlarla birlikte giderek yaygınlaşmaktadır. Bu çalışmada yaygın olarak oynanan mekan tasarımına dair oyunlar tasarım süreci aşamalarının deneyimlenmesi bakımından karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Bu oyunların özellikle tasarım sürecinin son aşaması olan yapım ve üretime dair sürecin simülasyonunun deneyimlenmesi açısından tasarlanmış oldukları görülmektedir. Problemin tanımlanması ve oyun-cu/tasarımcı tarafından problemin anlaşılmasına dair aşamalar ise ikinci sırada deneyimlenmektedir. Konsept geliştirmeye dair aşama ise en az sayıda oyun tarafından deneyimlenmesi sağlanmıştır. Konsept geliştirme tasarım sürecinin en yoğun ve çaba gerektiren aşaması olması nedeniyle daha az sayıda oyun tarafından ele alınmış olabileceği düşünülmektedir.

.39

Mimarlık Planlama ve Tasarım Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler

KAYNAKLAR

Akın, F. A. ve Atıcı, B. (2015). Oyun Tabanlı Öğrenme Ortamlarının Öğrencı̇

Başarısına ve Görüşlerine Etkisi. Turkish Journal of Educational Studies, 2 (2), 75-102.

Annemiek, V. B., Daalhuizen, J., & Roos, V. D. S. (2014). Delft Design Guide:

Design Strategies and Methods. Delft: Bis Publishers

Alexander, C. (1977). A pattern language: towns, buildings, construction. Ox-ford: Oxford University Press.

Aries, P. (1962). Centuries of Childhood: A Social History of Family Life. New York: Alfred A. Knopf

Best, K. (2006). Design Management Managing Design Strategy, Process and Implementation. (1. baskı). Switzerland: Ava Publishing.

Boland, Eric (2010). The Sims: The Complete Guide. Vancouver: WTYW7 Bo-oks. ISBN 978-0-557-84739-6.

Bukvic, I. I., Cahoon, C., Wyatt, A., Cowden, T., & Dredger, K. (2014). OPERAc-raft: Blurring the lines between real and virtual. Ann Arbor, MI: Michigan Publishing, University of Michigan Library.

Connolly, T. M., Boyle, E. A., MacArthur, E., Hainey, T., & Boyle, J. M. (2012).

A Systematic literature review of empirical evidence on computer games and serious games. Computers & Education, 59, 661-686. doi:10.1016/j.

compedu.2012.03.004

Dieleman, H. & Huisingh, D. (2006). Games by which to learn and teach about sustainable development: exploring the relevance of games and experien-tial learning for sustainability. Journal of Cleaner Production, 14(9-11), 837-847.

Duncan, S. C. (2011). Minecraft, beyond construction and survival. Well Played:

A Journal on video games, value and meaning, 1(1), 1-22.

Ekaputra, G., Lim, C., & Eng, K. I. (2013, December). Minecraft: A Game as an education and scientific learning tool. In The Information Systems Inter-national Conference (ISICO) 237-242.

Ellis, R. (2009). Communication skills: Stepladders to success for the professio-nal. Bristol: Intellect Books.

Green, C. S., & Bavelier, D. (2006). Enumeration versus multiple object tracking:

the case of action video game players. Cognition, 101(1), 217–245.

Hazar, M. (2000). Beden eğitimi ve sporda oyunla eğitim. İstanbul: Tutibay Ya-yınları.

Huizinga, J. (1995). Homo ludens: Oyunun toplumsal işlevi üzerine bir deneme (Çev: M. A. Kılıçbay). İstanbul: Ayrıntı.

Meryem Geçi̇mli 40.

Kolb, D. A. (1984). Experiential learning: Experience as the source of learning and development. Englewood Cliffs, NJ: Prentice Hall.

Liu, E. Z. F. and Chen, P. K. (2013). The effect of game-based learning on stu-dents’ learning performance in science learning – A case of “conveyance go”. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 103(26), 1044-1051.

Maslow, A. H. (1943). A theory of human motivation. Psychological review, 50(4), 370.

McCloud, S. (1993). Understanding comics: The invisible art. Northampton, Mass.

Nebel, S., Schneider, S., & Rey, G. D. (2016). Mining learning and crafting scien-tific experiments: a literature review on the use of minecraft in education and research. Journal of Educational Technology & Society, 19(2), 355-366.

Papastergiou, M. (2009). Digital Game-Based Learning in High School Compu-ter Science Education: Impact on Educational Effectiveness and Student Motivation. Computers & Education, 52, 1–12.

Taşpınar, M. (2016). Kuramdan uygulamaya öğretim ilke ve yöntemleri. Ankara:

Edge Akademi.

Tural, H. (2005). İlköğretim matematik öğretiminde oyun ve etkinliklerle öğre-timin erişi ve tutuma etkisi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İzmir:

Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

Yien, J-M., Hung, C-M., Hwang, G-J. and Lin, Y-C. (2011). A game-based lear-ning approach to improving students’ learlear-ning achievements in a nutrition course. The Turkish Online Journal of Educational Technology (TOJET), 10(2), 1-10.

Yurt, Y. D., Öztürk, N. N. (2021). Tasarım Sürecinin Model Bazında Tarihsel Olarak İncelenmesi. Mimarlık, Planlama ve Tasarım Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler-I (ed. Gülbin Çetinkale Demirkan) (1. Baskı) içinde, (s. 33-54) Ankara: Gece Kitaplığı

İnternet Kaynakları

URL-1. https://www.ea.com/games/the-sims (Erişim tarihi: 27.11.2021)

URL-2. https://screenrant.com/sims-4-dream-home-decorator-pack-release-date/

(Erişim tarihi: 25.11.2021)

URL-3. https://www.minecraft.net/tr-tr (Erişim tarihi: 20.11.2021)

URL-4. https://www.sportskeeda.com/minecraft/5-best-interior-design-tri-cks-minecraft (Erişim tarihi: 10.12.2021)

URL-5. https://apps.apple.com/us/app/home-design-makeover/id1339938732 (Erişim tarihi: 21.11.2021)

URL-6. https://techreal247.com/home-design-makeover.html (Erişim tarihi:

02.11.2021)

.41

Mimarlık Planlama ve Tasarım Alanında Araştırma ve Değerlendirmeler URL-7.

https://jurnalapps.co.id/sulap-rumah-kuno-yang-membosankan-men- jadi-rumah-modern-yang-menakjubkan-dalam-home-design-makeo-ver-15876 (Erişim tarihi: 23.11.2021)

URL-8. https://play.google.com/store/apps/details?id=fr.anuman.HomeDesign-3D&hl=tr&gl=US (Erişim tarihi: 27.11.2021)

URL-9. https://en.homedesign3d.net/user/ntbryentonrochard/project/92982 (Eri-şim tarihi: 20.11.2021)

URL-10. https://www.houseflippergame.com (Erişim tarihi: 23.11.2021)

URL-11. https://store.steampowered.com/app/613100/House_Flipper/ (Erişim tarihi: 22.11.2021)

URL-12. https://www.techspot.com/products/pc-games/house-flipper.224908/

(Erişim tarihi: 20.11.2021)

URL-13. http://www.homeimprovisation.com (Erişim tarihi: 20.11.2021) URL-14. https://store.steampowered.com/app/357670/Home_Improvisation_

Furniture_Sandbox/ (Erişim tarihi: 18.11.2021)

URL-15. https://apps.apple.com/us/app/design-my-room-fashion/id1418448682 (Erişim tarihi: 17.11.2021)

URL-16. https://sensortower.com/android/us/npol-game/app/design-my-room/

com.langqi.myshoppingmall/overview (Erişim tarihi: 20.11.2021) URL-17.

https://play.google.com/store/apps/details?id=fi.reworks.redecor&h-l=tr&gl=US (Erişim tarihi: 29.11.2021)

URL-18. https://apkpure.com/tr/redecor-home-design-game/fi.reworks.redecor (Erişim tarihi: 30.11.2021)

URL-19. https://play.google.com/store/apps/details?id=com.holycowstudio.my-homemakeoverdesigndreamsdecorate&hl=en_US&gl=US (Erişim tarihi:

12.11.2021)

Meryem Geçi̇mli 42.

Bölüm 3

BİYOLOJİK OLUŞUMLARIN SÜRDÜRÜLEBİLİR