• Sonuç bulunamadı

Bulguların Bir Bütün Olarak Tartışılması

4. BULGULAR VE YORUMLAR

4.9. Bulguların Bir Bütün Olarak Tartışılması

Bu araştırmada, helal konseptli otellerin yapısal özelliklerinin anlaşılması, Türkiye’deki durumunun, sorunlarının ve çözüm önerilerinin girişimcilerin ve yöneticilerin bakış açısından ortaya çıkarılması ve helal konseptli otellerin girişimciliğine ve yönetimine ilişkin özelliklerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bir başka deyişle, helal konseptli otel girişimciliğinin ve yönetiminin yapısal olarak anlaşılması ve bir çerçeve oluşturulması amaçlanmıştır. Bu konunun seçilmesinde konseptin son yıllarda öneminin artması ve özellikle girişimcilik yönüyle incelenmemesi etkili olmuştur. İlgili araştırmalarda helal turizmin yoğun olarak misafirler açısından incelenmiş olması nedeniyle, alana farklı açıdan bakan bu çalışmanın ilgili alanyazına katkı sunacağı, girişimcilik ve yönetimle ilişkili özelliklere ışık tutulması bakımından potansiyel girişimcilere ve sektör yöneticilerine de fayda sağlanacağı düşünülmektedir.

138

Kavram birliğinin sağlanması amacıyla İslami, tesettür, Müslüman dostu ve İslam hukukuna uygun gibi farklı terimler helal turizm ve helal konseptli otel kavramları altında değerlendirilmiştir. Araştırmada nitel yöntem ve durum çalışması desenlerinden biri olan tek durum deseni kullanılmıştır. İlgili alanyazından ve uzman görüşlerinden faydalanılarak görüşme formu hazırlanmıştır. Araştırmanın evrenini Türkiye’de faaliyet gösteren helal konseptli oteller oluşturmaktadır. Türkiye’deki helal konseptli otellerin resmi bir istatistiği olmaması ve otel konseptlerinin Türkiye’nin siyasi ve ekonomik durumuna göre değişmesi nedeniyle amaçlı örnekleme stratejilerinden ölçüt örnekleme ve kolay örnekleme birlikte kullanılmıştır (Patton, 2014, s. 230-242). Görüşmeler, veri doygunluğu sağlanana kadar devam ettirilmiştir ve 38 otelden 43 katılımcı ile gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilen veriler değerlendirilmiştir. Veriye daha fazla hâkim olabilmek için ve gizlilik ilkesi nedeniyle görüşmeler araştırmacı tarafından çözümlenmiştir. MS Office Word programında toplamda 354 sayfalık metin oluşturulmuştur. Çözümlemelerden sonra araştırma soruları çerçevesinde kodlamalar yapılmış ve veriler gruplandırılarak tematik analiz ile değerlendirilmiştir. Temalar, kategoriler, alt kategoriler, kodlar ve alt kodlar oluşturulmuştur. Araştırmada toplam 3365 kodlama yapılmıştır. Verilerin kodlanmasında MAXQDA 18.2.4 programı kullanılmıştır.

Katılımcıların 13’ü kadın ve 30’u erkektir. Yaşları 21-54 arasındadır, 7’si lise, 6’sı ön lisans, 21’i lisans, 6’sı yüksek lisans ve 3’ü doktora eğitimi almıştır. 18 katılımcının turizm alanında eğitim aldığını belirlenmiştir. Katılımcıların turizm sektöründe çalışma tecrübeleri ortalama 18 yıldır. 1’i 1 yıldan az, 4’ü 1-5 yıl, 5’i 6-10 yıl, 12’si 11-15 yıl, 7’si 16-20 yıl ve 14’ü 21 yıl ve üzerinde turizm sektörü tecrübesine sahiptir. Konseptteki deneyimleri ise ortalama 5 yıldır. 5’i 1 yıldan az, 21’i 1-5 yıl, 8’i 6-10 yıl ve 9’u 11-15 yıl arasında konsept deneyimine sahiptir. Araştırmaya katılanların 5’i girişimci, 5’i ikinci kuşak otel sahibi ve 32’si yöneticidir. Afyon’dan 1, Antalya’dan 11, Aydın’dan 2, İstanbul’dan 10, İzmir’den 5, Kayseri’den 1 ve Muğla’dan 8 otel ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Görüşülen otellerin 1’i kayak, 27’si sahil, 9’u şehir ve 1’i termal oteldir.

Araştırma soruları ve alınan yanıtlar doğrultusunda 6 tema ve 36 kategori belirlenmiştir. Araştırmanın temaları; konsept, sunulan hizmetlerin özellikleri, otelin belgelendirilmesi, Türkiye’de helal konseptli otellerin mevcut durumu, girişimcilik ve işletme faaliyetleridir. Araştırmada ilk olarak, konsept teması altında otelin konsepti

139

ve konseptin tanımı kategorilerine yer verilmiştir. Ardından, sunulan hizmetlerin özellikleri teması altında; odaların özellikleri, mescit, rekreasyon amaçlı alanlar, rekreasyon ve animasyon etkinlikleri ve sağlık hizmetleri kategorileri incelenmiştir. Otelin belgelendirilmesi teması altında ise belgelendirmede olması gereken özellikler, başvurma niyeti, kalite belgeleri, belgelendirme sorunları ve helal konseptli otel belgesi olan işletmeler kategorilerine yer verilmiştir. Türkiye'de helal konseptli otellerin mevcut durumu teması altında; konseptin gelişimi, başarılı yönleri, sorunlu ve tartışmalı yönleri, Türkiye'de helal konseptli otelciliğe ilişkin öneriler, markalaşma, dünyada helal konsept ve Türkiye'de helal konseptli otellerin geleceği kategorileri değerlendirilmiştir. Girişimcilik teması altında; girişimcinin/yöneticinin özellikleri, motivasyon, kuruluş sürecinin özellikleri, konseptin işletme açısından avantajları ve dezavantajları, rekabet, işletme başarısı, kârlılık, devlet destekleri, yatırımın geleceği, tavsiyeler kategorileri sunulmuştur. Son olarak, işletme faaliyetleri teması altında; yönetim, pazarlama, insan kaynakları, gıda, temizlik ve buklet ürünleri, misafir ilişkileri, çalışılan bankalar ve gelecekte planlanan yenilemeler kategorileri incelenmiştir.

Yukarıda sıralanan tema ve kategorilerin bazıları katılımcılar tarafından daha yoğun vurgulanmış ve belirli sorunlara daha fazla dikkat çekilmiştir. Ayrıca, ilgili alanyazından ve bulgulardan yola çıkarak helal konseptli otel işletmelerinin faaliyetlerine ilişkin önemli tartışmalar olduğu tespit edilmiştir. Bu tespitler, sonuç bölümünde değerlendirilmiştir. Görüşmeye katılmak istemeyen bir otel sahibi bu alanda yapılan araştırmaları okuduğunu belirtmiş ve araştırmalarda helal konseptli otellerin olumsuz yönlerinin yansıtıldığını ifade etmiştir. Bu nedenle, araştırma sonuçları değerlendirilirken şu unsurlar göz önünde bulundurulması faydalı olabilir: Araştırma sonuçları, katılımcıların kişisel görüşleri ve tecrübeleri doğrultusunda oluşturulduğu için sektörün tamamında gözlemlenmeyebilir. Bazı oteller tarafından vurgulanan sorunlar ve uygulamalar diğer otellerde geçerli olmayabilir. Otelin bulunduğu şehir, otel türü, yatırımcının veya yöneticinin yaşam tarzı gibi faktörlere göre uygulamalar ve hassasiyetler değişiklik gösterebilir.

140