• Sonuç bulunamadı

Başlangıç ve bitiş bölümleri incelenen, şeceresi çıkarılan nüshalar: 26

1.4. TEZKİRE-İ EVLİYÂ-İ BAĞDAD’IN YAZMA NÜSHALARI 16

1.4.4. Başlangıç ve bitiş bölümleri incelenen, şeceresi çıkarılan nüshalar: 26

1. Millet KütüphanesiAli Emiri Koleksiyonu 34 AeŞeriyye 1011 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı

27

ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temmet ve’l-ḫamduli’llāhi vaḥdehu ve ṣalla’llāhu ᶜalā seyyidinā Muḥammeden ve ᶜalā ālihi ve ṣaḥbihi ecmaᶜı̇̄n. Āmı̇̄n. Temmet.”

2.Millet KütüphanesiAli Emirî Koleksiyonu 34 AeŞeriyye 1067 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: Şeyḫ-i müşārün ileyhüñ manẓūr olan kütüb ü rivāyetde menāḳıb-ı ᶜaliyyelerine ıṭlāᶜ ḥāṣıl olmamuşdur. Lākin ḥālā nefs-i şehr-i Baġdādda mezār-ı pür- envārları maᶜmūr ve baᶜżı kerāmetleri meşhūr olup āstān-ı bülend-eyvānları ziyāretgāh-ı ḫāṣ u ᶜāmdur. ᶜAleyhi’r-raḥme. Temmet fı̇̄ sene 1168.”

3. Konya Mevlânâ MüzesiTürkçe Yazmaları 1500

Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Ḳad temmetü’-nüsḫatü’ş-şerı̇̄f biᶜavnillāhi’l-kerı̇̄m ᶜalā yed-i Seyyid Muḥammed es-Seyyid ᶜAbdullah el-İbrahı̇̄m el- Ḥudeysı̇̄ nesebā ve’l-Ḥanefı̇̄ meẕhebā fı̇̄ yevmi’s̱-s̱emān ve’l-ᶜışrı̇̄n min şehr-i cemāẕiye’s̱-s̱ānı̇̄ seneti s̱emān ve sebᶜı̇̄n ve mieteyn ve elf min hicrete men lehu’ş- şeref ṣalla’llāhu ᶜaleyhi ve sellem.”

4. Fatih (Süleymaniye Kütüphanesi) No. 4263/4

Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. ᶜAleyhi’r-raḥmeti ve’r-rıḍvān. Temmet. Hezihi’n-nüsḫati’l-mübāreke fı̇̄ yevmi’s-sebt fi’t-tāsiᶜ ve’l-ᶜışrı̇̄n min şehr-i

28

ramaẓān fı̇̄ seneti is̱neyn ve sebᶜı̇̄n ve miyete ve elf min hicreti’n-nübüvveti ᶜaleyhi efḍal. Eṣ-ṣalātü ve ekmelü’t-taḥiyye. Fı̇̄ seneti 1172.”

Cetveller yaldızlı, sözbaşları kırmızı, siyah meşin cilt. Bu nüshanın 1-28. yapraklarında Habnama-i Veysi 28-39. yapraklarında Şam’daki Emevi Cāmiinin özelliğine dair bir risale, 40-41. yapraklarda şâir Veysî’nin İstanbulkasidesi yazılıdır. Baş tarafında numarasız 5 yaprakta fihrist vardır. Eser, Yuşa peygamberden ve Ali ve Hasan ve Hüseyin’den başlayıp Bağdat ve etrafındaki velî ve âlimlerin menkıbeleriyle hâl tercümelerinden bahseder.

5.Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 74

Başı: “Bimillāhi’r-raḥmāni’r-raḥı̇̄m ve bihı̇̄ nestaᶜı̇̄n. Ey dost ᶜalem-i vācibü’l- vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temmet.”

6. Millî Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 903

Başı: “Bismillāhi’r-raḥmāni’r-raḥı̇̄m ve bihı̇̄ nestaᶜı̇̄n. Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Tehdı̇̄d ü teşdı̇̄d olınmaġın bir nevᶜ ile firār ve nā-bedı̇̄d olup hemān- dem Ḥażret-i İmām-ı ᶜAliyyü’r-Rıżānuñ, raḍiyallāhu ᶜanh, ḫāk-i pāylarına çehre-sā ve vāḳiᶜ-i ḥāli inhāᵓ ve şeref-i İslām ile ḥāyiz-i maḳām-ı hüdā olduḳdan ṣoñra imām- ı ᶜālı̇̄-maḳāmuñ ḫıḍmetinde dāmen-i der-miyān oldılar. Pes-eẕ-ān peder ü māder firāḳ-ı fı̇̄rūz ile ciger-sūz olup”

7. Milli Kütüphane Yazmalar Koleksiyonu 06 Mil Yz A 2132 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

29

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temmet biᶜavnillāh.”

8. Topkapı Sarayı Müzesi Türkçe Yazmaları E.H. 1204 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Ve ṣalla’llāhu Muḥammed ve ālihi ve ṣaḥbihi ecmaᶜı̇̄n ve’l-ḥamduli’llāhi rabbi’l-ᶜālemı̇̄n. Āmı̇̄n. Temmet ve bi’l-ḫayri ᶜümmet. Āmı̇̄n.Āmı̇̄n.Āmı̇̄n.”

9.İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY02036 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur.Temmet.”

10. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY02590 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temmet.”

11. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY01209 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

30

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur.ᶜAleyhi’r-raḥmeti ve’r-rıḍvān. Temmet tezkiretü’l-evliyā. Biᶜavni rāfiᶜussemāᵓ ve’lḥamduli’llāhi rabbi’l-ālemı̇̄n.”

12. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY00180 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temmet. Ḳad teşrı̇̄fi bittaḥrı̇̄r hezihi’n-nüsḫati’ş-şerı̇̄f Seyyid Muḥammed Neşᵓet fı̇̄ seneti sitte ve sebᶜı̇̄n ve mieteyn ve elf min hicrete men lehu’l-ᶜizze ve’ş-şeref ve’l-ḥamduli’llāhi vaḥdehu ve ṣalla’llāhu ᶜalā seyyidinā Muḥammed ve ᶜalā ālihi ve ṣaḥbihi emcmaᶜı̇̄n āmı̇̄n. ”

13. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY00223 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. ᶜAleyhi’r-raḥme.”

14. İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi NEKTY00374 Başı: “Ey dost ᶜalem-i vācibü’l-vücūd olan ism-i Celāl …”

Sonu: “Şeyḫü’l-muḥaḳḳı̇̄ḳı̇̄n, üstādü’l-mudaḳḳıḳı̇̄n, el-velı̇̄yyü’l-ekmel Şeyḫ Ṣandal, ᶜaleyhi’r-raḥme. Meşāyiḫ-i kirām u vāṣılı̇̄n lāzımu’l-iḫtirāmdan olup ittifāḳ-ı ehl-i ᶜIrāḳ ile ṣāḥibü’l-kerāmet ve’l-işāret olup ḥāliyā ḳabr-i pür-envārları Baġdāduñ cānib-i ġarbı̇̄sinde ziyāretgāh-ı ṣıġār u kibārdur. Temet ve bi’llāhi ᶜümmet. Temmet el-kitāb biᶜavnillāhi’l-mülkü’l-vehhāb.”

31