• Sonuç bulunamadı

Artırılmış Gerçekliğin Farklı Kullanım Alanları

Günümüzde eklenen her teknolojik gelişmeyle birlikte artırılmış gerçeklik de hayatın pek çok alanında kullanılmaya başlanmıştır. İlk olarak askeri alanda kendini göstermeye başlayan uygulama, devamında pazarlama şirketleri, üretici firmalar, eğitim merkezleri gibi farklı alanlarda artırılmış gerçeklik uygulanmaları kullanılmaya başlanmıştır. Artırılmış gerçeklik üzerinde çalışılarak yatırım yapılmaktadır. Bu uygulama sayesinde dış dünya olan; doğa, evimiz, iş ortamımız veya ilgi odağımız olan

bir nesne- sanal ortamda ki karşılığının geliştirilmesi, tanımlanması ve gerçekliğe dönüştürülmesi olarak karşımıza çıkmaktadır. Buna yönelik birçok uygulama bulunduğundan ve kullanım alanı oldukça geniş olduğundan artırılmış gerçeklik teknolojisini kullanmadan anlayabilmek pek mümkün değildir. Teknolojik aygıtlar donanım özellikleri bakımından duyu organlarımıza hitap edebilecek şekilde tasarlanmaktadır. Artırılmış gerçeklik buna yönelik hazırlanmış bir teknolojidir. Gerçeklik hissedilebilir hale dönüştürüldüğü için artırılmış gerçeklik hayatın her alanında uygulanabilir (http://datech.com.tr/, Erişim Tarihi: 29.06.2017). Aşağıdaki tabloda uygulamanın bazı kullanım alanları ve yöntemleri gösterilmiştir.

Tablo-1: İlgili Teknolojiler ve Uygulamalarla Artırılmış Gerçeklik Örnekleri Artırılmış

Kullanıcılar Yaklaşım Teknoloji Uygulamalar

Kullanıcı Vücuda giyilen giysiler

Google’ın sanal gerçeklik gözlükleri

Tıp alanı hizmet sunumu Fiziksel nesneler Nesneler içine

gömülü aygıtlar Sensörler, alıcılar, GPS, elektronik kâğıt Eğitim Ofis olanakları pozisyonu Çevreyi kuşatan nesneler ve kullanıcılar İmajların projelendirilmesi ve uzaktan kaydedilmesi Video kameralar, tarayıcılar, grafik tabletler, barkod okuyucular, video projektörler Ofis çalışması, film yapımı, inşaat, mimari Kaynak: Wendy, 1998: 85.

Tıp alanında sanal gerçeklik gözlükleri; inşaat, mimari gibi alanlarda barkot okuyucular veya video kameralar kullanılabilmektedir. Bu alanlar genişledikçe kullanım şekilleri değişmekte ve çeşitlenmektedir. Reklam alanında da artırılmış gerçeklik uygulamaları yeni olsa da kullanılmaktadır. Basılı reklam örneklerinde barkot okuyucular, video kameralar kullanılabilmektedir. Artırılmış gerçeklik uygulamaları sadece göze değil, tüm duyu organlarına hitap etmektedir. Artırılmış gerçeklikte, reklamlarda olduğu gibi hem görüntü hem de ses kullanımı yapılmaktadır. Kişi görüntüleri gerçek dünya ile birleştirilmiş nesnelere sanal ortamda dokunmakta, sesi

duymakta ve onları görebilmektedir. Buna eldivenler, gözlükler ve monitörler giyerek kendini dâhil etmektedir (Azuma, 1997: 374). Sürekli çeşitli yeniliklerle karşımıza çıkan ve her geçen gün daha fazla aşina olduğumuz artırılmış gerçeklik teknolojisi pek çok alanda yenilikler sunarak, sanal gerçekliği daha dokunulabilir ve canlı bir hale getirmektedir. Artırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak hazırlanan reklam, eğitim içerikleri, mimari çalışmalar, dergi, katalog ve oyunlarla ilgili uygulamalar da vardır.

Pepsi Max ve AMV BBDO tarafından gerçekleştirilen açık hava çalışmasında, Londra’nın en yoğun caddelerinden birindeki otobüs durağına transparan bir ekran yerleştirilmekte ve durağın diğer tarafındaki kaldırımın rahatça görülebildiği ekranda bir anda uçan daireler, dev ahtapotlar ve robotlar, balon ile iniş yapan insanlar gibi gerçek dışı görüntüler belirmektedir. Bu görüntüleri şaşkınlıkla izleyen insanlar durağın diğer tarafına baktığındaysa hayatın olağan bir şekilde devam ettiğini görmektedir (http://www.dijitalajanslar.com/, Erişim Tarihi: 04.10.2019).

Uygulama olimpiyatlarda da kendini göstermiş ve Sochi 2014 Olimpiyat Oyunları’nın açılışında Rostelekom için Future Technologies tarafından tasarlanan ve geliştirilen interaktif ekranda olimpiyat maskotlarının gösterisi sergilenmiştir. Kayak kayan, buz pateni yapan ya da buz hokeyi oynayan ayı, tavşan ve kaplan duvara yansıtılarak mekanın içinde algısı oluşturularak sunulmaktadır (http://www.dijital- ajanslar.com/ Erişim Tarihi: 04.10.2019). Uygulamanın önemli bir alanını oluşturan oyunlar da kendini gösteren artırılmış gerçeklik Pokemon Go isimli oyunda da uygulanmıştır. Pokemon GO, bulunulan bölgede GPS aracılığıyla Pokemon yakalamaya ve onları uygulamanın bulunduğu diğer telefonlara bağlanarak birbiriyle dövüştürmeye ve takas etmeye imkân veren ücretsiz bir artırılmış gerçeklik oyunudur. Pokemon GO, arttırılmış gerçeklik teknolojisi kullanılarak İOS ve Android cihazlar için geliştirilen ve gerçek dünya üzerinde (fiziksel olarak) oynanan konum tabanlı bir mobil oyundur. Niantic (Google) ve The Pokemon Company tarafından geliştirilmiştir. 6 Temmuz 2016 tarihi itibariyle ücretsiz olarak kullanıma sunulmuştur. Artırılmış gerçeklik teknolojisi üzerine inşa edilen Pokemon GO oyunu akıllı telefon kullanıcıları için oldukça kolay ve eğlenceli bir oyun sunmaktadır. Oyun için bir karakter oluşturulmakta ve Pokemon avı telefon ile birlikte dolaşmaya başlanmaktadır. Koleksiyonunuzu oluşturmak için çevrenizde bulunan Pokemonları “Poke Topu” ile

vurarak toplamaya başlanmaktdır. Uygulama aracılığı ile diğer oyuncularla iletişim kurarak, pokemonlarınızı savaştırabilmekte ve oyunda yer alan “trade” sistemi ile birlikte pokemon transferi gerçekleştirilmektedir. Uygulamada pokemonlar çizgi filminde olduğu gibi belirli seviyelerden oluşuyor ve her bir pokemon diğerinden farklı seviyede olabiliyor. Oyunda Pokemonları gerçek dünyada görebildiğiniz gibi, fotoğraflarını çekerek sosyal medyada paylaşma imkânı sunmaktadır (http://www.webmasto.com \ Erişim Tarihi: 04.10.2019).

Uygulama alanına her geçen gün bir yenisi daha eklenen artırılmış gerçeklik sinemada da kendini göstermiştir. Wildbytes tarafından tasarlanan sinematik uygulama Walking Dead, Homeland, Marvel’s Agents of Shıeld ve Sleepy Hollow dizilerinin tanıtımlarını yapmak amacıyla kullanılmıştır. Kurulan ekran önünde bulunan izleyiciler The Walking Dead’in içindeymişçesine diziye müdahil ediliyor ve kurgusal öğeler gerçek deneyimlere dönüştürülmektedir (http://www.dijitalajanslar.com\ Erişim Tarihi: 08.10.2019).

Hizmet sektörü de teknolojik ilerlemeleri yakından takip ederek yenilikleri kendi alanlarına uyarlamaktadırlar. Bazı restoranlar menülerine de artırılmış gerçeklik uygulamalarını entegre ederek, seçilen yemeği kameraya okutarak paylaşabilecek (Sosyal Ticaret) ve restoranı puanlayabilme imkânı sunmaktadır. Aynı şekilde coğrafi etiketleme, pusula görevi gören uygulamalar ve GPS verilerinden de yararlanarak birçok uygulamayı kullanabiliyor duruma getirmektedir. Kamerayı sokağa çevirip en yakındaki eczaneye kaç metre kaldığını da yine bu tarz uygulamalar ile görebilmek mümkün hale gelmektedir (Çakal ve Eymirli, 2012: 6).

Kozmetik sektörüne yeni bir trend getirerek kendini gösteren uygulama, çok fazla ürün, renk ve çeşit seçeneğinin olduğu makyaj dünyasında, alışkanlıkları değiştirmeyi hedefleyen L’Oréal Paris, yayınladığı artırılmış gerçeklik uygulaması ile ortaya çıkmıştır. Vlogger’ların ve kullanıcıların olumlu yorumlarını alan uygulama, gerçek zamanlı bir makyaj simülatörü olan Makeup Genius uygulaması, kullanıcılara 10 saniyede 10 farklı makyaj deneme imkânı sunmaktadır. Uygulama ile kullanıcılar L’Oréal Paris ürünlerini, L’Oréal Paris profesyonel makyaj tasarımcıları tarafından tasarlanan makyaj stillerini ve severek takip ettikleri ünlülerin kırmızı halıdaki makyajlarını anında yüzünde uygulanmış olarak görmektedir. Üstelik uygulama

kullanıcının yüz ve mimik hareketlerini takip ederek, makyajın nasıl göründüğünü gerçek zamanlı olarak yansıtmaktadır. Uygulama ile kullanıcılar mağazalarda gördükleri L’Oréal Paris ürünlerinin de barkodlarını okutarak, bu ürünleri de cildinde görmekte ve denedikleri makyaj stillerini sosyal medya üzerinden arkadaşları ile paylaşabilme imkânı da sunmaktadır. McCann Paris tarafından geliştirilen ve yüz ifadesi takip teknolojisi kullanılan artırılmış gerçeklik uygulaması kısa sürede 10 milyonun üzerinde indirilme ve 25 milyonun üzerinde görüntülenme sayısı ile önemli bir başarı elde etmiş bulunmaktadır (http://www.dijitalajanslar.com\ Erişim Tarihi: 09.07.2017).

Benzer Belgeler