• Sonuç bulunamadı

3. BÖLÜM

4.2. ARAŞTIRMANIN YÖNTEMİ

Bu bölümde araştırmaya dahil edilen kadın girişimcilerin seçilmesi, anket formlarının hazırlanması ve gönderilmesi, cevaplanan anketlerin kodlanması ve verilerin analiz edilmesinde kullanılan yöntemler hakkında bilgiler verilecektir. Araştırmada izlenen yöntem Şekil 4.1’deki gibi gösterilebilir.

Şekil 4.1. Araştırmada Uygulanan Yöntem

Literatür İncelemesi

Araştırmaya Dahil Edilen Girişimcilerin Belirlenmesi

Araştırmanın Amaç ve Hipotezlerinin Belirlenmesi

Anket Sorularının Hazırlanması

Pilot Çalışma Yapılması

Anket Formunun Tekrar Düzenlenmesi Anket Formlarının Gönderilmesi Verilerin Kodlanması Ve Düzenlenmesi İstatistiksel Analizlerin Yapılması Sonuçların Değerlendirilmesi

4.2.1. Araştırmaya Dahil Edilen Kadın Girişimcilerin Seçilmesi

Araştırmaya dahil edilen kadın girişimciler, Konya ilinde Konya Barosuna kayıtlı kadın avukatlar, Konya Eczacılar Odasına kayıtlı kadın eczacılar, Konya Sanayi Odasına kayıtlı kadın girişimcileri ve Konya Ticaret Odasına kayıtlı kadın girişimcileri kapsamaktadır. Bu bağlamda; ana kütleyi temsil etme yeteneği olan ve güncel bir veri tabanları olması nedeniyle yukarıda anılan Meslek Odaları dikkate alınmıştır. Bunun sonucunda araştırmanın örneklemi, ilgili odalarda kayıtlı olan kadın girişimcilerden (627 kadın girişimci) oluşmaktadır.

Hazırlanan anketler Mart 2006 tarihinden itibaren hem elektronik posta yolu ile hem de doğrudan görüşme yoluyla kadın girişimcilere ulaştırılmıştır. 30 Nisan 2006 tarihi itibari ile değerlendirmeye uygun 132 anket formu elde edilmiştir. Bu % 21,1’lik bir dönüş oranıdır. Bu konuda daha önce gerçekleştirilen çalışmalar dikkate alındığında, ana kütleden seçilen örnekler üzerinde gerçekleşen geri dönüş oranının % 20 ile % 40 arasında değiştiği görülmektedir. Örneğin, Zeynep Gökalın146 tarafından yapılan çalışmada anketin geri dönüş oranı % 21 olmuştur. Bu bağlamda, %26 düzeyindeki bir geri dönüş oranı kabul edilebilir bir oran olarak değerlendirilebilir.

4.2.2. Anket Formunun Hazırlanması

Araştırmanın amaçlarını gerçekleştirmek amacıyla hazırlanan anket formundaki soruların belirlenmesinde ilgili literatür ve bu konuda daha önce gerçekleştirilen çalışmalar dikkate alınmıştır (örneğin; Zeynep Gökalın; Türkiye’de Kadın Girişimcilerin Motivasyon Faktörleri147, Şakir Dansık; Türkiye’de Girişimcilik Profili148, Figen Çavdaroğlu; Kadın Girişimciliği149, Ebru Sipahi; Türkiye’de Girişimcilik ve Kadın Girişimciler Üzerine Bir Araştırma150, Özden Özdemir; Çalışma Yaşamında Kadın151, Ayşen İncioğlu; Kadının

146 Zeynep Gökakın; Türkiye’deki Kadın Girişimcilerin Motivasyon Faktörleri, Yayımlanmış Doktora Tezi, Siyasal Bilimler Fakültesi, Ankara, 2000, s. 295.

147 a.g.e.; s. 293-301.

148 Şakir Dansık; Türkiye’de Girişimcilik Profili, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2001, s. 152-157.

149 Figen Çavdaroğlu; Kadın Girişimciliği, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1996, s. 65-110.

150 Ebru Sipahi; Türkiye’de Girişimcilik ve Kadın Girişimciler Üzerine Bir Araştırma, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 1997, s. 83-103.

151 Özden Özdemir; Çalışma Yaşamında Kadın, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Eylül 1996, s. 89-102.

Çalışma Yaşamındaki Sorunları ve Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama152, Münevver Katkat; Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri ve Yükselişi153, Hatun Ufuk; Kadın Girişimcilerin Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Profili154). Anket soruları Halil Seyidoğlu155, Kemal Kurtuluş156, Remzi Altunışık vd.157, Türker Baş158 ve Tuncer Tokol159 tarafından belirlenen ve anket formu hazırlanmasında dikkat edilmesi gereken faktörler esas alınarak hazırlanmıştır. Anketi oluşturan sorular tespit edildikten sonra, taslak anketteki sorular uygulama, araştırmanın amaçları ve hipotezleri ile karşılaştırılmıştır. Bu şekilde anket sorularının araştırmanın amaç ve hipotezleri ile uyumlu olup olmadığı belirlenmiştir.

Ankete son şeklini vermeden önce, taslak anket konunun uzmanı akademisyenlere ve işletme yöneticilerine sunularak anket üzerinde görüş bildirmeleri istenmiştir. Bu süreç sonunda anketteki bazı sorular ve açıklamalar yeniden yazılarak ankete son şekli verilmiştir. Bu kapsamlı pilot çalışmalar sonucunda nihai şekli verilen anket, toplam 7 sayfa ve 39 sorudan oluşmaktadır (bkz. Ek 1.). Soruların büyük bir bölümü ankete cevap verenlerin soruyu cevaplandırmak için uygun şıkkı işaretlemelerini gerektiren “işaretlemeli soru”lardan oluşmaktadır. Ek 1’de görülen nihai anketi oluşturan soruları genel olarak dört grup altında toplamak mümkündür.

4.2.3. Verilerin Kodlanması, Düzenlenmesi ve Analizi

Geri dönen anket formlarındaki cevaplar kodlanarak “SPSS (Statistical Package For Social Sciences-Sosyal Bilimler İçin İstatistik Paketi) For Windows 13.0. Sürümü” ile analiz edilmiştir. SPSS; istatistiksel olarak işlenecek veriler için bir data giriş ve analiz programıdır. Anket ile toplanan verilerin büyük bir çoğunluğu parametrik olmayan (non-parametric) veri olduğundan mümkün olduğu sürece parametrik olmayan testler kullanılmıştır. Araştırmada; veriler normal dağılım göstermemekte, varyanslar homojen değil ve nominal ve ordinal ölçüm seviyesindeki veriler olduğu için parametrik olmayan analizler yapılmıştır.

152 Ayşen İncioğlu; Kadının Çalışma Yaşamındaki Sorunları ve Bankacılık Sektöründe Bir Uygulama, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Mayıs 2001, s. 105-112. 153 Münevver Katkat; Kadının Çalışma Hayatındaki Yeri ve Yükselişi, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Erzurum Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi, 2000, s. 143-147.

154 Hatun Ufuk; Kadın Girişimcilerin Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Profili, Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, 1997, s. 27-127.

155 Halil Seyidoğlu; Bilimsel Araştırma ve Yazma El Kitabı, Güzem Yayınları, Kasım 1995, s. 33-35. 156 Kurtuluş, Pazarlama Araştırmaları, Avcıol Basım Yayın, Şubat 1998, s. 265-274.

157 Altunışık vd.; s. 81-94.

158 Türker Baş; Anket, Birinci Baskı, Seçkin Yayıncılık San. ve Tic. A.Ş., Ankara, Mart 2001, s. 55.

159 Tuncer Tokol; Pazarlama Araştırması, 8.Basım, Uludağ Üniversitesi Güçlendirme Vakfı Yayın No 97, Uludağ Üniversitesi İ.İ.B.F. İşletme İktisadı Ve Muhasebe Araştırma ve Uygulama Merkezi No 98, Bursa, 1996, s. 29-38.

Bu bölümde araştırma sonucunda elde edilen verilerin istatistiksel analizleri yapılarak, şekiller ve tablolar yardımıyla açıklanacaktır. Sonuçların istatistiksel bakımdan anlamlı olup olmadıkları ve varsayımların doğrulanıp doğrulanmaması da değerlendirilecektir.

4.2.3.1. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimciler Hakkında Genel Bilgiler

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin unvanlarına göre dağılımı aşağıda Tablo 4.1’de görülmektedir.

Tablo 4.1. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Unvanlarına Göre Dağılımları

Unvan Sayı Yüzde

Eczacı 48 36,4 Avukat 27 20,5 Serbest Meslek 25 18,9 Sanayici 13 9,8 Şirket Yöneticisi 9 6,8 Şirket Sahibi 7 5,3 Diğer 3 2,3 Toplam 132 100,0

Tablo 4.1’de de görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin % 36,4’ü eczacılardan oluşmaktadır. Özellikle Konya şehir merkezinde Numune Hastanesi civarında yer alan yaklaşık 80’i aşkın eczanenin önemli bir çoğunluğu kadın eczacılardan oluşmaktadır. Bununla birlikte, Konya Barosuna kayıtlı olan 27 kadın avukat araştırmaya katılmıştır. Araştırmaya katılan diğer kadın girişimcilerin unvanları ise; % 18,9’unun serbest meslek sahibi (market sahibi, bayan kuaförü, terzi, unlu mamuller işletmesi sahibi gibi), % 9,8’i sanayici, % 6,8’i şirket yöneticisi, % 5,3’ü şirket sahibi olduğu görülmektedir. Bu sonuçlar; Konya ilinde kadın girişimcilerin meslek grupları açısından “kariyer girişimcisi” olarak adlandırılan, kendi iş kollarına ait belirli bir eğitimi aldıktan sonra kendi işletmelerini kurarak hem kariyer yapan hem de girişimcilik yolu ile amaçlarını, hedeflerini, ihtiyaç ve zorunluluklarını karşılamaya çalışan kadın girişimcilerin yüzde içerisinde etkin bir ağırlıkları olduğunu göstermektedir. Bu oranı ise serbest meslek sahibi kadınlar takip etmektedir. Sanayici ve şirket sahibi unvanlarını taşıyan kadın girişimcilerin bir kısmı bu pozisyonları aktif olarak işgal etmemektedirler. Şirket yöneticisi pozisyonunda bulunan kadın girişimciler ise bu unvanın gerekliliklerini profesyonel olarak yerine getirmektedirler.

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin doğum yerlerine göre dağılımı Tablo 4.2’de görülmektedir.

Tablo 4.2. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Doğum Yerlerine Göre Dağılımı

Doğum Yeri Sayı Yüzde

Şehir 84 63,6

İlçe 37 28,1

Köy 11 8,3

Toplam 132 100,0

Tablo 4.2.’de de görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin % 63,6’sı şehir merkezinde, % 28,1’i ilçe merkezinde ve % 8,3’ü de köyde doğmuşlardır. Konya ilinde kadın girişimcilerin doğum yerlerine göre dağılımının şehir merkezi ağırlıklı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu durum; sosyal ve kültürel etkenler göz önüne alınarak değerlendirildiğinde; şehir merkezlerindeki yaşam standartlarının, değer yargılarının, eğitim olanaklarının ve sosyal fırsat eşitliğinin ilçe ve köylere oranla farklı olması sonucuna ulaşılmaktadır. Şehir merkezlerinde kadınlar çalışma yaşamına kendilerinin daha yakın hissetmekte ve bazen de şehir merkezlerindeki hayat şartları kadınları kendi işlerinin kurmaya itebilmektedir. Kendi işini kurmak isteyen kadınlar, şehir merkezlerinde bu hedeflerine maddi ve manevi etkenler açısından daha kolay ulaşabilmektedirler.

Kadın girişimcilerin eğitim durumlarına göre dağılımı Tablo 4.3’de görülmektedir. Tablo 4.3. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin

Eğitim Durumlarına Göre Dağılımı

Eğitim Durumu Sayı Yüzde

Üniversite mezunu 87 65,9

Lise mezunu 15 11,4

Ortaokul mezunu 13 9,8

Yüksek lisans mezunu 10 7,6

İlkokul mezunu 7 5,3

Toplam 132 100,0

Tablo 4.3.’de de görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin 87’si üniversite mezunu, 15’i lise mezunu, 13’ü ortaokul mezunu, 10’u yüksek lisans mezunu (biri halen doktora öğrencisi) ve 7’si de ilkokul mezunudur. Bu durum; araştırmaya katılan kadın girişimcilerin büyük bir çoğunluğunun eğitimli olduğunu göstermektedir. Bu sonuç,

araştırmaya katılan kadın girişimcilerinin ağırlığının kariyer girişimcisi olmasından kaynaklanmaktadır. Ancak kadın girişimcilerin büyük bir çoğunluğu, başarıları ve eğitimin doğru orantılı olduğu inancından hareketle eğitimlerine önem vermektedir. Eğitim seviyesi düşük olan kadınlar da bu durumu bir eksiklik olarak gördüklerini belirtmektedirler.

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin yabancı dil düzeylerine göre dağılımı Tablo 4.4.’de görülmektedir.

Tablo 4.4. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Yabancı Dil Düzeylerine Göre Dağılımı

Dil Bilgisi Sayı Yüzde Orta düzeyde biliyorum 45 34,1 Düşük düzeyde biliyorum 36 27,3 İyi düzeyde biliyorum 27 20,4

Bilmiyorum 24 18,2

Toplam 132 100,0

Tablo 4.4’de de görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin % 34,1’i orta düzeyde, % 27,3’ü düşük düzeyde, % 20,4’ü iyi düzeyde yabancı dil bilmektedir. Hiç yabancı dil bilmeyenlerin oranı ise % 18,2’dir. Özellikle yönetici pozisyonlarında bulunan kadın girişimciler yabancı dili iyi düzeyde bilmektedir. Şirket sahibi ve sanayici kadın girişimciler, yabancı dilin kendi iş grupları için önemli ve gerekli olduğu düşüncesindedirler. Yabancı dili orta düzeyde bilen kadın girişimcilerin büyük bir çoğunluğu ise avukat ve eczacılardan oluşmaktadır. Bu grubun, yabancı dil bilgi seviyeleri aldıkları lisans eğitiminden kaynaklanmaktadır. Düşük düzeyde yabancı dil bilen ya da hiç yabancı dil bilmeyen kadın girişimciler ise yaptıkları işin yabancı dil bilgisi gerektirmediğini düşünmektedirler.

Araştırmaya katılan kadın girişimcilerin medeni durumlarına göre dağılımı Tablo 4.5’de görülmektedir.

Tablo 4.5. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Medeni Durumlarına Göre Dağılımı

Medeni Durumu Sayı Yüzde

Evli 103 78,1

Bekar 25 18,9

Dul 2 1,5

Boşanmış 2 1,5

Tablo 4.5’de de görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin önemli bir çoğunluğu (103 kişi) evlidir. 25 kadın girişimci bekar olduğunu belirtirken, 2’şer kişi de dul ve boşanmış olduklarını ifade etmişlerdir. Konya İli’nde bekar bir kadının kendi işini kurmasının ve başarı ile yürütmesinin önünde birtakım engeller olduğu konusunda fikir vermektedir. Bu engellerden büyük bir kısmı toplumun değer yargılarından ve iş kollarının büyük bir bölümünün erkek egemenliğinde olmasından kaynaklanmaktadır. Bekar olarak kendi işini kuran kadın girişimci de kısa bir süre sonra evlenmeyi planlamaktadır. Bekar kadın girişimcilerin çoğunluğunu ise avukat ve eczacılar oluşturmaktadır. Boşanmış kadın girişimcilerin evliliklerinin bitmesinde iş yaşamlarının etkisi bulunmaktadır. Dul kadın girişimcilerden birisi eşinin ölümünden sonra işi devralmıştır, diğerinin ise dul olması ve girişimcilik olması arasında herhangi bir bağlantı bulunmamaktadır.

Tablo 4.6.’da araştırmaya katılan evli kadın girişimcilerin eşlerinin mesleklerine göre dağılımı yer almaktadır.

Tablo 4.6. Araştırmaya Katılan Evli Kadın Girişimcilerin Eşlerinin Mesleklerine Göre Dağılımı

Unvan Sayı Yüzde

Serbest Meslek 23 22,3 Sanayici 21 20,4 Kamu Görevlisi 15 14,6 Avukat 13 12,5 Doktor 10 10,6 Eczacı 9 9,7 İşçi 7 6,8 Emekli 5 4,9 Toplam 103 100,0

Tablo 4.6.’da da görüldüğü gibi; araştırmaya katılan evli kadın girişimcilerin eşlerinin % 22,3’ünün serbest meslek sahibi, % 20,4’ünün sanayici, % 14,6’sının kamu görevlisi, % 12,5’inin avukat, % 10,6’sının doktor, % 9,7’sinin eczacı, % 6,8’inin işçi ve % 4,9’unun emekli olduğu görülmektedir. Kadın girişimcilerin eşlerinin mesleklere göre dağılım sonuçları, kadın girişimcilerin yaptıkları iş ile eşlerinin yaptıkları iş arasında bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Kadın girişimcilerin büyük bir çoğunluğu ya eşleri ile aynı meslek grubunda çalışmakta ya da eşlerine yardımcı olacak meslekler de çalışmaktadırlar.

Tablo 4.7.’de araştırmaya katılan evli kadın girişimcilerin sahip olduğu çocuk sayısına göre dağılımı yer almaktadır.

Tablo 4.7. Araştırmaya Katılan Evli Kadın Girişimcilerin Sahip Olduğu Çocuk Sayısına Göre Dağılımı

Çocuk sayısı Sayı Yüzde

2 31 30,1 1 25 24,3 Çocuk yok 20 19,4 3 17 16,5 4 ve sonrası 10 9,7 Toplam 103 100,0

Tablo 4.7.’de de görüldüğü gibi; araştırmaya katılan evli kadın girişimcilerin 31’inin 2, 25’inin 1 çocuğu varken 20’sinin hiç çocuğu yoktur. 17 girişimcinin 3 çocuğu varken, 10 girişimcinin 4 ve 4’ten fazla çocuğu vardır. Bu durum; araştırmaya katılan evli kadın girişimcilerin kariyerlerini sürdürmede çocuğun bir engel olmadığı konusunda bir fikir verebilir. Zira hiç çocuğu olmayanların oranı % 19,4 oranındadır. Önemli bir çoğunluğun ise en az bir tane çocuğu vardır.

Tablo 4.8’de araştırmaya katılan kadın girişimcilerin ev işlerini yürütmede profesyonel ya da aileden herhangi bir destek alıp almadığına ilişkin olarak yöneltilen soruya verilen cevaplara göre dağılımı yer almaktadır.

Tablo 4.8. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Ev İşlerini Yürütmede Aldıkları Desteğe Göre Dağılımı

Alınan Destek Sayı Yüzde

Destek almıyorum 53 40,2

Temizlikçi desteği alıyorum 32 24,2

Aile desteği alıyorum 29 22,0

Bakıcı desteği alıyorum 11 8,3

Hem bakıcı hem temizlikçi desteği alıyorum

7 5,3

Toplam 132 100,0

Tablo 4.8.’de de görüldüğü gibi; araştırmaya katılan kadın girişimcilerin önemli bir çoğunluğu (% 40,2) ev işlerini yürütmede herhangi bir destek almamaktadır. Bununla birlikte, kadın girişimcilerin % 24,2’si temizlikçi desteği almakta, % 22’si aile desteği (anne, baba, büyükanne, büyükbaba, hala ve teyze gibi) almakta, % 8,3’ü bakıcı desteği almakta ve % 5,3’ü de hem bakıcı hem de temizlikçi desteği almaktadır. Tabloda da görüldüğü gibi, araştırmaya katılan kadın girişimciler hem ev işlerini hem de kariyerlerini sürdürebilmekte,

önemli ölçüde kendileri ev işlerini yürütmektedirler. Çocuk sahibi kadın girişimcilerin birçoğu bu desteği çocuk bakımı için aldıklarını belirtmektedirler.

Tablo 4.9.’da araştırmaya katılan kadın girişimcilerin girişimcilik faaliyetine başlamadan önceki faaliyetlerine ilişkin dağılımlar yer almaktadır.

Tablo 4.9. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin Girişimcilik Faaliyetine Başlamadan Önceki Faaliyetlerine Göre Dağılımı

Faaliyetler Sayı Yüzde Hiçbir işte çalışmıyordum 61 46,2 Aynı işi evde yapma 28 21,2 Aynı işte ücretli çalışma 12 9,1

İşçi 8 6,1 Memur 7 5,3 Serbest Meslek 7 5,3 Esnaf ve Sanatkar 4 3,0 İşveren 3 2,2 Emekli 2 1,5 Toplam 132 100,0

Tablo 4.9’da da görüldüğü gibi; Konya İlinde kadın girişimcilerin genel profilinin çizilmesi amacı ile gerçekleştirilen çalışmaya katılan kadın girişimcilerin % 46,2 gibi büyük bir oranının, yürütmekte oldukları girişimcilik faaliyetleri çalışma yaşamındaki ilk işleridir. % 21,2’lik bir kesim ise girişimcilik faaliyetine başlamadan önce aynı işi evinde yaptığını belirtmektedir. % 9,1’lik oran ise aynı işi girişimcilik faaliyetine başlamadan önce ücretli olarak yaptığını belirten kadın girişimcileri temsil etmektedir. Bu durumda halen girişimcilik faaliyetlerini yürüten araştırmaya katılan katılımcıların büyük bir bölümü yaptıkları işi bilinçli bir şekilde ve isteyerek yapmaktadır yorumu yapılabilir. Araştırma sonuçlarına göre; % 6,1 oranında kadın girişimci daha önceki iş yaşamında “işçi”, % 5,3 oranında kadın girişimci “memur”, % 5,3 oranında kadın girişimci “serbest meslek”, % 3,0 oranında kadın girişimci “esnaf ve sanatkar”, % 2,2 oranında kadın girişimci “işveren” ve % 1,5 oranında kadın girişimci de “emekli” olarak girişimcilik faaliyetlerine başlamadan önce iş yaşamında yer almıştır. Bu sonuçlar doğrultusunda; araştırmaya katılan kadın girişimcilerin % 53,8’lik bir oranının iş hayatında tecrübelere sahip olduğu söylenebilir. Bu durum, toplumda önemli rollere sahip olan kadınların, geçmişe nazaran çalışma yaşamında daha aktif yer aldıkları ve

bu durumun da özellikle girişimcilik sektörü açısından önemli bir gelişme olması şeklinde yorumlanabilir.

Tablo 4.10.’da araştırmaya katılan kadın girişimcilerin iş hayatında geçirmiş olduğu sürelere göre dağılımı yer almaktadır.

Tablo 4.10. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin İş Hayatında Geçirmiş Olduğu Sürelere Göre Dağılımı

Süre Sayı Yüzde

5-9 yıl 68 51,5

1-4 yıl 37 28,0

10 yıl ve sonrası 27 20,5

Toplam 132 100,0

Tablo 4.10.’da da görüldüğü gibi araştırmaya katılan kadın girişimcilerin % 51,5’i 5-9 yıldır iş hayatında iken, % 28’i 1-4 yıldır iş hayatında faaliyet göstermektedir. 10 yıl ve sonrası yıldır faaliyet gösteren kadın girişimcilerin oranı ise % 20,5’tir. Ayrıca anket verilerinden elde edilen bilgilere göre kadın girişimcilerin büyük bir çoğunluğu girişimci olmadan önce herhangi bir işte çalışmamıştır. Bu durum; araştırmaya katılan kadın girişimcilerin iş hayatında henüz deneyim kazanma aşamasında olduğu şeklinde yorumlanabilir.

Tablo 4.11.’de araştırmaya katılan kadın girişimcilerin girişimci olma nedenlerinin önem derecesine göre dağılımı yer almaktadır.

Tablo 4.11. Araştırmaya Katılan Kadın Girişimcilerin

Girişimci Olma Nedenlerinin Önem Derecesine Göre Dağılımı

Nedenler Art. Ort. St. Sp.

Aile ihtiyaçlarını karşılamak için 4,37 1,26 Ekonomik bağımsızlık için 4,16 1,14 Mesleğimi yapmak için 3,87 1,02 Zamanımı değerlendirmek için 3,56 1,38 İdealimi gerçekleştirmek için 3,21 1,46 Kendimi gerçekleştirmek için 2,96 1,08 Sosyal ilişkiler kurmak için 2,57 0,98 Diğer insanlara faydalı olmak için 2,45 1,22