• Sonuç bulunamadı

Araştırma kapsamında yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular Tablo 22’de özetlenmiştir.

Araştırma Kapsamında Yapılan Analiz Bulgularının Özeti Tablo 22.

Bağımsız Değişkenler Bağımlı Değişkenler Sonuç Açıklama

- Bilişsel araç türü

- Ön test puanlarına göre

düzeltilmiş son test puanları p< ,05* - İOBA < İBBA

- Bilişsel yük puanı p> ,05

- Performans puanı p< ,05* - İOBA<İBBA

- Öğretim verimliliği puanı p< ,05* - İOBA < İBBA

- Çalışma türü

- Bilişsel yük puanı p< ,05* - Bireysel < Grup

- Performans puanı p< ,05* - Bireysel < Grup

- Öğretim verimliliği puanı p> ,05

- Görev zorluğu

- Bilişsel yük puanı p< ,05* - Kolay < Zor

- Performans puanı p< ,05* - Kolay > Zor

- Öğretim verimliliği puanı p> ,05

- Bilişsel araç türü - Çalışma türü

- Bilişsel yük puanı p> ,05

- Performans puanı p< ,05*

- İBBA (Bireysel < Grup) - İOBA(Bireysel < Grup) - Bireysel (İBBA >İOBA) - Grup (İBBA >İOBA)

- Öğretim verimliliği puanı p> ,05

- Bilişsel araç türü - Görev zorluğu

- Bilişsel yük puanı p> ,05

- Performans puanı p> ,05* - İOBA (Kolay > Zor)

- Zor (İOBA >İBBA)

- Öğretim verimliliği puanı p> ,05

- Çalışma türü - Görev zorluğu

- Bilişsel yük puanı p< ,05* - Bireysel (Kolay < Zor) - Grup (Kolay < Zor)

- Zor (Bireysel < Grup)

- Performans puanı p< ,05* - Bireysel (Kolay > Zor) - Kolay (Bireysel < Grup)

- Zor (Bireysel < Grup)

- Öğretim verimliliği puanı p> ,05

- Bilişsel araç türü - Çalışma türü - Görev zorluğu

- Bilişsel yük puanı p> ,05

- Performans puanı p> ,05

98

Araştırma kapsamında yapılan analizler sonucunda elde edilen bulgular aşağıdaki gibi sıralanabilir.

1. İOBA ve İBBA kullanan deney gruplarındaki öğrencilerin öntest puanlarına göre düzeltilmiş son test puanları arasında anlamlı farklılık vardır. İOBA kullanan grubun düzeltilmiş son test puanları İBBA kullanan grubun düzeltilmiş son test puanlarından daha düşüktür.

2. Bilişsel araç türüne (İOBA- İBBA) göre öğrencilerin bilişsel yük puanları farklılık göstermemektedir.

3. Çalışma türüne (bireysel - grupla) göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Grupla gerçekleştirilen uygulamalarda bilişsel yük puanları bireysel gerçekleştirilen uygulamalardaki bilişsel yük puanlarından daha yüksektir.

4. Görev zorluk düzeyine (kolay – zor) göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Kolay görevlerdeki bilişsel yük puanları zor görevlerdeki bilişsel yük puanlarından daha düşüktür.

5. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve çalışma türü (bireysel – grupla) ortak etkisine göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

6. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve görev zorluk düzeyi (kolay - zor) ortak etkisine göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

7. Çalışma türü (bireysel – grupla) ve görev zorluk düzeyi (kolay - zor) ortak etkisine göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Grup çalışmalarında kolay görevdeki bilişsel yük puanları zor görevdeki bilişsel yük puanlarından daha düşüktür. Zor görevlerde ise bireysel çalışmada elde edilen bilişsel yük puanları grup çalışmasından elde edilen bilişsel yük puanlarından daha düşüktür.

8. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA), çalışma türü (bireysel – grupla) ve görev zorluk düzeyi (kolay - zor) ortak etkisine göre öğrencilerin bilişsel yük puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

9. Bilişsel araç türüne (İOIBA – İBBA) göre öğrencilerin performans puanları farklılık göstermektedir. İBBA kullanan öğrencilerin performans

99

puanları İOBA kullanan öğrencilerin performans puanlarından daha yüksektir.

10. Çalışma türüne (bireysel - grupla) göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Grupla gerçekleştirilen uygulamalardaki performans puanları bireysel gerçekleştirilen uygulamalardaki performans puanlarından daha yüksektir.

11. Görev zorluk düzeyine (kolay – zor) göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Kolay görevlerdeki performans puanları zor görevleri performans puanlarından daha yüksektir.

12. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve çalışma türü (bireysel – grupla) ortak etkisine göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Hem İOBA hem de İBBA kullanan gruptaki öğrencilerin grupla gerçekleştirilen uygulamalardaki performans puanları bireysel gerçekleştirilen uygulamalardaki performans puanlarından daha yüksektir. Hem bireysel hem de grupla gerçekleştirilen uygulamalarda İBBA kullanan öğrencilerin performans puanları İOBA kullanan öğrencilerin performans puanlarından daha yüksektir.

13. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve görev zorluk düzeyi (kolay – zor) ortak etkisine göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermektedir. İBBA kullanan gruptaki öğrencilerin kolay görevlerdeki performans puanları zor görevlerdeki performans puanlarından analmalı olarak yüksektir. Zor görevlerde ise İBBA kullanan gruptaki öğrencilerin performans puanları İOBA kullanan gruptaki öğrencilerin performans puanalarından anlamlı olarak daha yüksektir.

14. Çalışma türü (bireysel – grupla) ve görev zorluk düzeyi (kolay – zor) ortak etkisine göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermektedir. Bireysel görevlerde kolay görevdeki performans puanları zor görevdeki performans puanlarından daha yüksektir. Hem kolay hem de zor görevlerde grup çalışmasındaki performans puanları bireysel çalışmadaki performans puanlarından anlamlı olarak daha yüksektir. 15. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA), çalışma türü (bireysel – grupla) ve

görev zorluk düzeyi (kolay – zor) ortak etkisine göre öğrencilerin performans puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

100

16. Bilişsel araç türüne (İOBA – İBBA) göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları farklılık göstermektedir. İBBA kullanan öğrencilerin öğretim verimliliği puanları İOBA kullanan öğrencilerin öğretim verimliliği puanlarından daha yüksektir.

17. Çalışma türüne (bireysel - grupla) göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

18. Görev zorluk düzeyine (kolay – zor) göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

19. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve çalışma türünün (bireysel – grupla) ortak etkisine göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

20. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA) ve görev zorluk düzeyinin (kolay – zor) ortak etkisine göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

21. Çalışma türü (bireysel – grupla) ve görev zorluk düzeyinin (kolay – zor) ortak etkisine göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

22. Bilişsel araç türü (İOBA – İBBA), çalışma türü (bireysel – grupla) ve görev zorluk düzeyi (kolay - zor) ortak etkisine göre öğrencilerin öğretim verimliliği puanları anlamlı farklılık göstermemektedir.

101

BÖLÜM V

TARTIŞMA, SONUÇ VE ÖNERİLER

Bu bölümde uygulamalar sonucunda elde edilen bulgulara dayalı olarak sonuç ve tartışmaya ardından uygulayıcılara ve araştırmacılara sunulan önerilere yer verilmiştir.