• Sonuç bulunamadı

Yapılan araştırma kriz öncesi, kriz dönemi ve kriz sonrası olarak üç dönemde incelenmiştir. Araştırmaya bu şekilde üç dönemde incelenmesinin nedeni; iletişim etkinliği araştırması olmasıdır. Reklam iletişim etkinliği araştırmalarında kampanya öncesi, kampanya dönemi ve kampanya sonrası dönem olarak incelenmesi 2006 kuş gribi krizinde uygulanan kriz iletişimi uygulamalarının araştırmalarının da bu yöntem model alınmıştır.. Bu nedenle öncelikle hedef kitlenin kriz öncesi ve kriz sonrası beyaz et ürünlerine yönelik satın alma davranışları incelenmiştir.

Bu bağlamda kriz dönemi sonrasında beyaz et tüketimi konusunda markalı ve ambalajlı ürünlerin tercih edilmesine ve tanınmış markalı ürünler olması hususlarına dikkat edilmesi oranında kriz öncesi döneme göre artış olduğu, markasız ve ambalajsız ile sadece markalı ürünler olması hususuna dikkat etme davranışının ise terkedildiğini tespit edilmiştir. Bu sonuçlar kriz yönetimi uygulamalarının hedeflerinin amacına ulaştığını doğrulamaktadır. Kriz döneminde ve kriz öncesi dönemde hedef kitlenin beyaz et tüketimi konusunda markalı ve ambalajlı ürünler olması ve tanınmış markalı ürünler olması hususlarına dikkat edilmesi oranında kriz öncesi döneme göre düşüş olduğunu, markasız ve ambalajsız ile sadece markalı ürünler olması hususuna dikkat etme davranışının ise azaldığını göstermektedir. Bu sonuca göre hedef kitlede yaşanan korku durumu markalı ve ambalajlı ürünlere ve tanınmış markalı ürünlere eğilimin markasız – ambalajsız ürünlere göre daha düşük oranda tercih edilmesini sağlamıştır.

Bu durumda sağlıklı tavuk bilgi platformu ve buna bağlı olan beyaz et üreticilerinin kriz iletişimi uygulamaları başlamadan oluşan doğal bir davranış durumudur. Bu davranışın ortaya çıkışında kriz döneminde ve kriz sonrasında yapılan kriz iletişimi faaliyetlerinden çok beyaz et üreticilerinin kriz öncesinde yaptıkları markalaşma çalışmalarıdır.

Hedef kitlenin yüzde altmışbeşi Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformunu bilmemektedir.

Uğur Dündar’ın oynadığı reklam filmini izleyenler de reklamverenin Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu olduğunu ve Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformun amacını bilmemektedir.

2006 yılı kuş gribi krizi döneminde uygulanan reklam kampanyası esnasında hedef kitleye kuş gribi virüsüne karşı nasıl korunacağı konusunda bilgilenme durumunun henüz oluşmadığı, medyada ambalajlı ürünlerin kuş gribi virüsüne karşı korunmalı yerlerde üretildiğine dair reklamların yayınlanmasının kampanya döneminde henüz güven oluşturmadığını göstermektedir. Bu durum yapılan kriz reklamlarının kriz döneminde etkili olmadığını göstermektedir.

2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, kitle iletişim araçlarında

“Tesislerin, yılda 365 gün, denetime açık” olduğuna dair çağrıda bulunulması, Uğur Dündar’ın medyada sağlıklı tavuk tüketimi ile ilgili verdiği mesajlar ve medyada markalı-ambalajlı ürünlerin tüketilmesine yönelik yapılan haberlerin yayınlanması hedef kitle üzerinde markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturmamıştır. Bu bağlamda kriz döneminde yapılan medyada markalı ve ambalajlı ürünlerin tüketilmesine yönelik yapılan medya ilişkileri çalışmalarının hedef kitle üzerinde markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturma durumunun kriz döneminde henüz etkili olmadığını göstermektedir.

2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde uygulanan lobicilik çalışmalarının kriz döneminde frekans analizinde etkili olmadığını göstermesine rağmen elde edilen veriler birbirine yakın değerdedir. Fakat Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “artık köy yumurtası, köy tavuğu kavramı tarihe karışmak zorundadır"

şeklindeki söyleminin hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturmamıştır. Bu bağlamda kriz döneminde uygulanan lobicilik çalışmalarının hedef kitle üzerinde güven oluşturma durumunda etkili olmamıştır.

2006 kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde ülkemizde medyada ambalajlı ürünlerin kuş gribi virüsüne karşı korunmalı yerlerde üretildiğine dair reklamların yayınlanmasının hedef kitle üzerinde güven oluşturduğunu düşünenlerin kriz sonrası dönemde markalı ve ambalajlı ve tanınmış markalı beyaz et ürünlerine güven oluşturduğunu düşünmemektedir. Bu tespite göre yapılan reklam çalışmaları hedef kitlede istenilen tutumun oluşmasında etkili olmuş fakat herhangi bir hedeflenen

davranışın gerçekleşmesinde etkili olmamıştır. Bu sonucun oluşmasındaki en büyük etken hedef kitlenin kriz öncesi dönemde de istenilen davranışı gösteriyor olmasıdır.

SONUÇ

2006 yılı kuş gribi krizi doğal faktörlerden kaynaklanan bir kriz türü olup belirtilerinin olmaması, beyaz et üreticilerinin erken uyarı sistemlerinin ve önleme mekanizmalarının işlevsiz kalması nedeniyle şiddeti ağır yaşanan bir kriz olmuş, sektörde yıllık bir buçuk trilyonluk zarara neden olmuştur (Güzelay2006:6). Böylesine yüksek şiddette yaşanan ve hızlı bir şekilde oraya çıkan krizle başa çıkmak amacıyla oluşturulan “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu” kriz dönemi dışında birbirileri ile rekabet içerisinde bulunan beyaz et üreticilerinin birlik içerisinde krizi yönettiği ve kriz yönetimi tarihinde örneklerine pek rastlanmamış bir uygulama olduğu anlaşılmaktadır. Yine aynı doğultuda bu krizi yaşanmış diğer krizlerden ayıran bir özelik de “kriz iletişiminde ünlü kullanımıdır”. Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu” tararından yapılan kriz iletişimi

uygulamalarında istenilen mesajı verebilecek güvenili bir kaynak olduğu düşünülen Uğur Dündar’ın hem medya ilişkileri, hem de kriz reklamlarında kullanılması literatürde bulunan kriz yönetim modellerinin dışında bir uygulamadır.

Halkla ilişkiler uygulamalarından kriz iletişiminde, reklam yoğun bir biçimde kullanılmış ve uygulamanın bütünleşik bir şekilde olmasına dikkat edilmiştir. Araştırma içerisinde tespit edilen kriz reklam modelleri açısından incelendiğinde kuş gribi krizine yönelik uygulanan reklamlar, pazarlama halkla ilişkileri ve kriz iletişimi arasındaki sinerjinin göstergesi durumundadır. Tosun’ a göre pazarlama halkla ilişkilerinin ana sorumluluklarından olan ”sorun veya kriz dönemlerinde gerekli açıklamaları yapması, ürün veya markaya yönelik olarak oluşturulması amaçlanan imaj çalışmasına yardımcı olması, basında haber olarak yer almayacak teknik ayrıntıları açıklaması” 2006 kuş gribi krizinde uygulanan reklamların “pazarlama halkla ilişkilerinin destek olarak uygulandığını göstermektedir. Bunun sebebi kriz döneminde sağlıklı tavuk tüketimi ve kuş gribi virüsünden korunabilme konusunda medyada yer alamayacak bilgiler bu reklamlarda verilmiştir. Bununla birlikte kuş gribi krizinde uyglanan reklamların kuş gribi virüsünün markalı ve ambalajlı ürünlerde görülmeyeceği gibi bir iddiayı savunmak için yapılması ve kamunun ilgilendiği ihtilaflı bir konu hakkında kimliği belirli kaynak tarafından yayın aracına bedeli ödenerek yapılması, belirli bir görüş açısını savunucu bir özelliği olması nedeniyle kurumsal reklamın türlerinden “Savunma (Toplumsal İçerikli-Dava) Reklamları” kapsamında incelenebilir fakat Jeffkins’in “Kriz Dönemi

Reklamları” olarak nitelendirdiği reklam türünün kapsamına girmemektedir. Bunun sebebi Jeffkins’ in kriz dönemi reklamları olarak tanımladığı kriz reklamı modeli yalnızca: “Bir grev yada tartışmada işverenin görüşlerini ifade eden reklamları, bir kaza nedeniyle hizmetlerin aksamasından sonra devlet, normal hizmetleri yeniden başlatacağı zaman ve bir ürünün karşı tarafça üretildiği zaman uygulanan” reklamları kapsamaktadır. Kuş gribi krizne yönelik uygulanan reklamların hiçbiri Jeffkins’in vurguladığı özellikleri kapsamamaktadır. Kuş gribine yönelik uygulanan kriz iletişiminde medya ilişkileri ve lobicilik faaliyetlerinde verile bilgilendirme mesajları yine bu krize yönelik reklamlarda da verilmiştir. Bu bağlamda hem “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu”

nun hem de platforma bağlı beyaz et üreticilerinin uyguladığı kriz dönemi reklamları ne tam olarak bir kurumu ne de pazarlama halkla ilişkilerinin destekçisi olarak yani bir ürün imajını iyileştirmeye yönelik uygulanan reklam olarak incelemek doğru olmayabilir.

Bununla birlikte reklamın hedef kitleyi kuş gribi virüsünden kaçınması için hijyenik ve ambalajlı ürünlerin tüketimi konusunda bilgilendirmesi “bilgilendime amaçlı kriz reklamı”

ifadesi altında incelenmelidir. “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu” hedeflerine başarılı bir şekilde ulaşabilmek için hedef kitle sağlıklı tavuk tükertimi ve kuş gribine karşı tüketicilerin markalı ürünlere yönelmesini konusunda bilgilendirmeye çalışılmıştır. Bu şekilde medya tarafından süzülerek haber olarak yer alamayacak bilgiler bu reklamlar sayesinde hedef kitleye aktarılmıştır. Bu doğrultuda kriz iletişimi kapsamında bulunan halkla ilişkiler, lobicilik, medya yönetimi ve event management (olay yönetimi) uygulamalarının da desteklenmesi amaçlanmıştır.

Üçüncü bölümde 2006 kuş gribi krizi döneminde beyaz et üreticilerinin yaptığı kriz iletişimi ve kriz reklamı uygulamalarının hedef kitleleri üzerindeki etkilerinin üzerine yapılan araştırmanın bulguları incelendiğinde kuş gribi virüsünün Türkiyede görüldüğü dönemden önce de markalı ve ambalajlı ürünler ile tanınmış markalı ürünlerin tüketiminin yüksek olduğunu görmekteyiz. Bu durum; araştırma yapılan deneklerin tamamının İstanbul’da ikamet etmelerinin bir sonucudur. Mevcut metropol yaşantısı içinde markasız ve ambalajsız ürünlere ve köy tavuğuna erişimin taşra illerine oranla daha zor oluşu ve perakende zincir mağazaların taşraya göre daha yaygın olması tanınmış markalı ve ambalajlı ürünlerin tercih edilme oranın yüksek olması sonucunu doğurmaktadır. Krizin ülkemizde görüldüğü dönemde yüzde altmışaltısında beyaz et tüketimi devam etmemiştir. Beyaz et satın alımına devam eden yüzde otuzbeşlik bölümün ise tanınmış markalı ürünlerin tüketimine devam etmiştir. Bu durum ambalajlı

davranışa yönlendirmede uygulanan kriz iletişimi çalışmalarından çok krizden önce markalaşma çalışmalarına önem vermiş ve tanınmış özelliği kazanmış markalara olan güvenin devam ettiğini göstermektedir. Bununla birlikte şuanda beyaz et tüketiminde markalı, ambalajlı ve tanınmış markalı ürünlerin kullanımının kriz öncesi döneme göre artış gösterdiği görülmektedir. Yapılan araştırmaya göre kriz döneminde devam eden beyaz et tüketimine yönelik korku durumu “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu” nun uyguladığı reklam kampanyası sırasında da devam etmesi nedeniyle beyaz et tüketimi düşük miktarda gerçekleşmiştir. Uğur Dündar’ın oynadığı reklam filmini izleyenler reklam filminin “Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu” tarafndan uygulandığını bilmemektedir.

Kriz döneminde yapılan medya ilişkileri ve lobicilik çalışmaları kriz döneminde kuş gribine yönelik korku nedeniyle etkili olmamıştır.

Krizin son aşaması olan “abatement” aşamasında (Narbay, 2006: 28-29) gönderilen basın bildirileri ve şefaflık mesajları markalı ve tanınmış markalı ürünlere karşı güven oluşumunda etkili olmuştur. Yapılan reklam çalışmaları da yine aynı dönemde markalı ve tanınmış markalı ürünlere karşı güven oluşumunda etkili olmuştur.

Kriz döneminden önce yüksek oranda devam eden markalı ve tanınmış markalı ürünlerin kullanımı krizin sona erdiği aşamada da devam etmiştir. Bu nedenle uygulanan bağıntı analizlerinde kriz dönemi öncesinden krizin sona erdiği aşamaya kadar anlamlı bir artış gözlemlenememiştir. Hedef kitlede bilinirlik düzeyi en yüksek olan “Banvit” kriz dönemi öncesinde en çok tercih edilen beyaz et markası olmuş ve krizin sona erdiği dönemde de hijyenik ve sağlıklı üretim konusunda en güvenilen marka olduğu tespit edilmiştir. Bu bağlamda kriz dönemi öncesinde yapılan markalaşma çalışmaları örgütlerin krizin şiddetini daha düşük bir şekilde yaşadığını ve kriz sonrasında yakalanması muhtemel fırsatlara daha kolay ulaşabildiğini göstermektedir.

EKLER

EK-1 Vilsan Dergisi STBP Başkanı Zuhal Daştan ile Söyleşi

EK-1 DEVAM

EK-1 DEVAM

EK-2 ERPİLİÇ Kriz Reklamı

EK-3 Kriz İletişimi Faaliyetlerinde Uğur Dündarın Kullnılmasının İletişim Araçlarına Yansımaları

'ARENA GİBİ REKLAM FİLMİ' TAVUKÇULUK SEKTÖRÜNÜ KURTARDI

03.03.2006 14:49

Kuş gribinin ardından hazırlanan reklam filminde yer alarak tavukç satışlarını artıran Uğur Dündar sektörde kahraman ilan edildi. Dündar filmde oynamak için hangi koşulları öne sürdü?

Bir sektörü kurtaran adam

Aşkın Baysal/MediaCat

Uğur Dündar, bir süper kahraman gibi yetişip beyaz etçileri kurtardı. Aldığımız son rakamlara göre Dündar’ın devreye girmesinden sonra, beyaz et satışı yüzde 65 arttı, artmaya da devam edecek gibi…

Beyaz etçilerden size teklif geldiğinde ne düşündünüz? Çünkü bu sizin toplumdaki algınızla da ilgili bir şey…

Bir araştırma yapmışlar. Böyle bir krizde bilimsel doğruları kim anlatsa toplum inanır diye. Benim adım çıkmış. Bana geldiklerinde açıkçası şaşırmadım. Böyle olması doğaldı. Benim 36 yıllık bir geçmişim var. Türk halkına hep doğruları anlatmaya çalıştım. Ayrıca son birkaç yıldır yaptığımız gıda terörü haberleri ile topluma neyi tüketmemesi gerektiğini, neyi tüketebileceğini anlattık. Bu durumda da dürüst üreticilerin mağdur olmasını istemedim.

Kendinizi bir süper kahraman gibi hissettiniz mi?

(Gülüyor) Yok, öyle bir şey düşünmedim. “Uğur Dündar, artık kolları sıvamanın zamanıdır. Çık ve insanlara doğruları anlat. Bu senin görevindir” diye düşündüm ve teklifi tereddütsüz kabul ettim. İki koşul öne sürdüm: Bir, bu işten para almam, bu mutlaka açıklanmalı. İki, bunun reklam olmadığı açıklanmalı, ancak o zaman inandırıcı olabiliriz.

Sizin filmin üretim sürecine müdahale etmediğinizi düşünmek istemiyorum!..

Müdahale ettim. Filmin Arena konseptine uygun olmasını istedim.

Size gelen fikir nasıldı?

Yine bilimsel doğrulardan bahsediyordu ama reklama daha yakın bir şeydi. Benim o

üslubu benimsemem mümkün değil. Benimsediğim takdirde de insanların bunu

EK-3 DEVAM

yadırgamaması mümkün değil. Seyirciye bu konuda bilgi verecek Uğur Dündar’ın Arena’daki Uğur Dündar’dan farkı olmaması gerekiyor diye düşündüm.

Başka bir ürün için, para karşılığı bir reklamda oynamaz mısınız?

Gıda terörü haberlerine başladığımda, bana bir milyon dolarlık bir reklam projesi getirildi ama ben o haberleri bana duyulacak güveni paraya tahvil etmek amacıyla yapmadığımı söyledim. Zaten benim için para o kadar önemli değil. Ben daha önce bir televizyonda çalışıyordum. Orada Aydın Doğan’a küfür etmemek için milyonlarca doları elimin tersi ile iterek işimden ayrıldım. Yarın geriye dönüp baktığımda utanacağım bir iz bırakmamam benim için çok önemli.

Birçok alana yetecek potansiyeliniz olduğu halde, yalnızca habercilikle yetiniyorsunuz. Neden?

Benim kanıtlamaya çalıştığım bir şey var: Bu mesleğim en şövalye tarafı ve

gazetecilerin elinde taşıması gereken en önemli bayrak muhabirliktir ve muhabirliğin yaşı yoktur.

Peki bu iş sizin için vazgeçilmez mi? Başka bir iş yapabilir miydiniz? Sizi film yıldızı olarak da gördük…

Kesinlikle yapamazdım. Ben dünyaya bin kez gelebilsem yine aynı işi yapmak isterdim.

Oynadığım filmdeki karakter de sanal bir karakter değil, televizyondaki Uğur Dündar’dı ve yine halkın meseleleriyle uğraşıyordu. Ama eğer isteseydim, o dönemde eli yüzü düzgün, görüntüsüne bakılabilecek üç beş sinema ünlüsünden biri olabilirdim.

Korkusuzluğunuz tescilli, ama tansiyonunuzu çok zorlayan bir habercilik tecrübesi yaşamadınız mı?

Yaşadım. Ölümün kıyısından döndüm. Susurluk’taki kaza olmasaydı öldürülebilirdim.

Dönemin bir siyasetçisi beni o çeteye havale etmişti. Ama çok enteresandır, o çetenin içinden bazı kişiler bile “Ya bu adam öldürülecek adam değil. Biz onu severiz” diye karşı çıkmışlar.

Avrasya Feribotu?

O çok basit bir serüvendi. O gemiye mutlaka bir gazeteci gidecekti. O neden ben olmayayım dedim ve gittim. Gemiye atladıktan sonra teröristler çılgınca bir şey yapabilirler miydi? Evet yapabilirlerdi. Ama haberci haber peşinde koşarken bunları düşünmez.

Bu mesleği kaç yaşına kadar yapmayı düşünüyorsunuz?

Enerjim yettiği kadar yapacağım. İnsanlar size baktığında “Ya bu adam vaktinde çok yakışıklıydı. Güzel yaşadığı için güzel yaşlanıyor. Yüzündeki çizgiler habercilik yaparken oluştu. Saçındaki aklar bize doğruları anlatmaya çalışırken belirdi” diyorsa mesele yoktur. Bu çok büyük bir sermayedir ve kolay kolay kazanılmaz.

http://www.medyatava.net/haber.asp?id=26691

EK-3 DEVAM

TAVUK ÜRETİCİLERİNİN REKLAM ATAĞI...

Tavuk eti üretiminin yüzde 80'ini gerçekleştiren 18 firmanın oluşturduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu, iki gün boyunca 6 gazeteye reklam verirken, 200 bin YTL (200 milyar TL) harcadı. İlanlarda entegre tesislerde üretilen tavuk ve yumurtaların rahatlıkla tüketilebileceği mesajı verildi. Tavukçular, bundan sonra bütün satış noktalarına dağıtılmak üzere tavuk eti hakkında bilgilendirmelerin yer alacağı afiş bastıracak.

Platformun yanı sıra piliç üreticisi firmalar ferdi olarak kendi reklamlarını da artıracak.

Sektör temsilcileri şimdiye kadar gazete ve televizyonlara reklam vermeyen birçok firmanın binlerce dolarlık yeni reklam bütçesi ayırdığını kaydediyor. Reklamlarda ürünün tanıtımından ziyade tüketimin faydalarına ağırlık verilecek.

CP Piliç, Banvit, Beypiliç, Şenpiliç, Pakpiliç, Şekerpiliç, Köy-tür, Abalıoğlu, Emre Piliç, Güncanlar Piliç, Gedik Piliç, Aspiliç, Karagüp, Bupiliç, Ömür, Ak Piliç, Fatpiliç-Yemsel firmalarının üye olduğu Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu bazı gazetelere verdiği tam sayfa ilanlarda, entegre tesislerde, uluslararası hijyen standartlarına uygun olarak üretilen ürünlerinin hiçbirinde bugüne kadar kuş gribi vakasına rastlanmadığını bildirdi.

Platformun her üyesinin, yaşanan olayın ve sorumluluğunun bilincinde olduğunun vurgulandığı ilanlarda şöyle denildi: “Tavuklarımızı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın denetiminden geçtikten ve sağlık sertifikası aldıktan sonra kesime gönderiyoruz. Kaldı ki, iyi pişirilmiş tavukta ne kuş gribi virüsü yaşayabilir ne de başka bir organizma...

Tavuk eti eşsiz bir protein ve vitamin kaynağıdır. Tavuk suyu çorbanın sağlıklı sıcaklığını başka hiçbir şeyde bulamazsınız. Tavuk etinin faydalarından kendinizi ve sevdiklerinizi mahrum etmeyin.”

www.habervitrini.com/haber.asp?id=193828

KAYNAKÇA

Aktan, Coşkun. C. Ekonomik Kriz, Yeni Türkiye Dergisi, 2004

Andrıole, Stephan . J, High Order Corporate Crisis Management, Coporate Crisis Management, Ed. Stephen J. Andrıole, Petrocelli Boks, USA, 1985

Arbak, Gani. Oktay, İleri Teknoloji Ve Çağdaş Yönetim Anlayışında Gelişmeler, Organizasyon Dergisi, Y.1, S.2,

Argenti Paul. Corporate comunication. İrwin Mcgraw hill, Newyork,1998

Avenarius. H, Public Relations, Wissenchaftliche Buchgesellscaft, 1995

Aydın Özlem,Bütünleşik Pazarlamada Marketing Türkiye, Sayı 87, 2006

Baltaş Acar, Baltaş Zuhal, Stres Ve Başa Çıkma Yolları, Remzi Kitabevi, 19.

Basım, İstanbul, 1999

Baltaş Zuhal, Krizde Fırsatları Görmek-Yöneticiler İçin Krizde Yönetim El Kitabı, Remzi Kitapevi, İstanbul, 2002

Başbakanlık Kriz Yönetim Merkezi Yönetmeliği, Resmi Gazete, 9/1/1997 No:

22872

Bennis, Warren, G, Organization Development; İts Nature, Origins And Prospects, Addison-Wesley, Publishing Company. Inc.,New York, 1969

Bernette Peter D. Maketing, Mcgraw Hill Book Company, USA, 1988

Bir Ali .A, http://www.marketingturkiye.com, 17 Haziran.2007

Budak, Gönül, Budak, Gülay, Halkla İlişkiler, Davranışsal Bir Yaklaşım, Barış Yayıları, İzmir, 2000

Burnett John, İntroduction to Marketing Comunications: An İntegrated Aproach, Prentice Hall İnc, New Jersey, 1998

Burnett .J.J , A Strategic Apporoach To Managing Crises Public Relation Review , 1998

Cutler, Bob D-Muehling, Darrell, Another Look At Advocacy Advertising And The Boundories Of Commercial Speech, Journal Of Advertising, Ctc Press, Houston, Volume 20, Number 4, 1991

Çiftçi Elif, Kuş Gribi Önlemleri, Ekonometri Ekonomi, İş Dünyası Ve Aktüel Dergisi, Vol 27, No. 4, Aralık 2006

Çöklü Y. Ç, “Halkla İlişkilerde Medya Yönetimi”, Set-Systems Yayıncılık, 2004, İstanbul

Dinçer, Ömer, Stratejik Yönetim Ve İşletme Politikası, 2.B.,Timaş Basım, İstanbul, 1992

Donelly, James, Gibson. J, Ivancevich. J, Fundamental Of Management, Business Pub., USA, 1975

Drucker, Peter. F, Etkin Yöneticilik, Eti Kitapları, İstanbul, 1994

Dylick. T, management der umweltbeziehungen, gabler, 1992 den aktaran Glaesser. Dirk

Eren, Erol, Stratejik Yönetim Ve İşletme Politikası, Beta Yayınları, İstanbul, 2000

Eroğlu Renan, Kriz Dönemi ve Halkla İlişkilerde Yeni Boyutlar, Her Yönüyle

Pazarlama İletişimi Mediacat Yayınları, 2000

Eroğlu, Feyzullah, Davranış Bilimleri, Mavera Yayıncılık, Erzurum, 1993

Foster, M.S., "Scenario Planning For Small Businesses", Long-Range Planning, 1993

Glaesser, Dirk, Turizm Sektöründe Kriz Yönetimi’ . Çev. Bahadır Ahıska, Set Systems,2005

Goldstein Z. Stuart, İnformation Preparedness, An İntegrated Model For Comunication, A Special Report, Strategic Communication Management, S.10 dan aktaran Narbay, 2006

Görpe, S.. Açıklamalı İngilizce – Türkçe Halkla İlişkiler Kavramları, İstanbul:

İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları , 2001

Guth David W, Marsh Charles, Public Relations: Avalues-Driven Aproach, 2 Ed, Pearson Ed. Press, ABD, 2003

Gün. Funda. S, Elektronik Reklamcılık Ve Uygulamaları, İstanbul, 1999

Gürdal, Sahavet, Halkla İlişkiler Ve Yerel Yönetimlerden Uygulamalar, Simge Yayınları, İstanbul, 1997

Gürgen Haluk, Halkla İlişkiler Ortam Ve Araçları, AÖF Yayını No:430, Eskişehir, 2000

Güzelay Gaye, Uğur Dündar’lı Kampanya Örnek Vaka, Hürriyet Gazetesi İK, 2006

Güzelcik, E. Ural, Örgütlerde Değişen Kurum İmajı Anlayışı Ve Kurum İmajı Yönetimi, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, Sayı 11, 2001

Haavisto Tapani, Toward New Ways Of Action A Case Study, Proceeding Of

The 13th Tri. Congrees Of International Ergonomics Association Tampare

Organizational Design And Management, Finland, 1997, 56’ Den Aktaran Narbay Mine Şimşek, 2005

Harris, T. Value Added Public Relations, Chicago: Ntc Business Book, 1998

Harrison . S, Public Relations, Routledge, USA, 1995

Hatemi Hüseyin., Krizin Etiği, Düşünen Siyaset, Şubat 1999

Hayes. R, We Come Not To Burry Chernobyl But To Explain İt, PR Week, 17 May 1996’dan Aktaran Tosun, 2003

Hicks, Herbert. G; Örgütlerin Yönetimi: Sistemler Ve Beşeri Kaynaklar Açısından, Çev. Osman Tekok Ve Diğ, Turhan Kitabevi, 1974

Hitay, Baran, İşletmelerde Kriz Yönetimi (II), Araştırma Ve Meslekleri Geliştirme Müdürlüğü Bülteni, 2004

Hürriyet Almanak 2006, Hürriyet Gazetecilik Ve Matbaacılık A.Ş,

Irvine, Robert B. , “What’s a Crisis, Anyway”, Midyear Special, 1987

Jefkins Frank, Kurumsal Reklamcılık, , Second Edition, Pitman Publishing, London, 1991, , Çev: Aydemir Okay

Kaas,K.P.Marketing Als Bewaltigung Von İnformations Und Unsicherheits problemen İm Markt.Die Betriepswirtschaft,1990

Kadıbeşegil S, Kriz Geliyorum Der! Kriz İletişimi ve Yönetimi, MediaCat Kitapları, İstanbul, 2002

Karpat Işıl, Bankacılık Sektöründen Örneklerle Kurumsal Reklam, İstanbul

Yayınevi, İsanbul, 1999

Kazan, Haydar, İşletme Organizasyonunda Teknolojik Yenileme Ve Büyümenin Etkileri

Organizasyon Dergisi, Y.1, 2001, S.2

Kazancı Metin, Kamu Ve Özel Sektörde Halkla İlişkiler, Turhan Yayınları, Ankara, 1997

Kazancı Metin.. Halkla İlişkiler. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları, Ankara,1996

Ker Müjde, Halkla İlişkiler Ve Propaganda İlişkisi, İÜ İletişim Fakjültesi Dergisi, İÜ, Basımevi,İstanbul,1998

Kitchen, P. J Ve Papasolomou, L. Marketing Comunications: Principles And Practise, İnternational Thompson Business Press London, 1999

Kocabaş Füsun. Elden Müge, Çelebi Sera İnci, Marketing Public Relations, Mediacat Yayınları, Ankara, 1999

Koçel, Tamer, İşletmelerde Kriz Durumunda Yönetim Uygulamaları, Zaman Yönetimi Ve Kriz Yönetimi Semineri, TÜSSİDE, 1993

Kroeber-Riel. W, Strategie Und Technik Der Werbung, Kohlhammer,1993 den aktaran Glaesser.Dirk,2005

Kuhn, R.L. , Creativity and Strategy in Mid-Sized Firms, Prentice-Hall, New Jersey. Sayı 194, 1989

Kuklan, Hooskang, Managing Crisis: Challanges And Complexities, Advanced Management Journal, 1986,

Kuzgun, Selman, Girişimci Güç Dergisi, Sayı 2, 2000

Laurance Barton, Preparing The Marketing Manager For Crisis, Marketing İntelligence & Planing, Vol: 12,1994

Lessem, Runnie, Managing Corparate Culture, USA Gowe Publishing Company Ltd, 1990, P.1

M.Erramel, M.Bourn, The Role Of Accountıng İnformation Systems İn Organization Experiencing Financial Crises, Cilt 15 No 5 ,1991

Mathes, R. Gartner, Czaplicki, Krisenkominikation Teil 1, PR Magazin, 1993

Mcdonald John, Tanner Steve, Succesful Comunication At Work İn A Week, Headway Pub., Çev Emel Köymen, Bir Haftada Başarılı İletişim, Dünya Yayınları, No:3, İstanbul, 1998

Meyers, J. G. Halusha, When İt Hits The Fan: Managing The Nine Crisess Of Business,Boston: Houghton-Mifflin Company, 1986

Mitroff Ian, ”How To Keep Crisis From Happening, Harvard Management Update, December 2000, Vol 5, Issue 12

Mitroff Ian, Christine Pearson, Crisis Management, Jossey-Bass Publishers, San Fransisco, 1993

Mullines, Lourie. J, Management And Organizational Behaiviour, Pitman Publishing, , Second Edition, S.2, 1989

Narbay, M. Ş, Kriz İletişimi, Nobel Yayınları, Ankara, 2006, S.18

Okay Aydemir; Kriz Yönetimi ve Halkla lişkiler, İstanbul İletişim Fakültesi Dergisi; Cilt:2, Sayı:12, İstanbul, 2002

Okay Ayla ve Okay Aydemir, Halkla İlişkiler Kavram Strateji ve

Uygulamaları, Mediacat yayınları, İstanbul, 2005