• Sonuç bulunamadı

Yapılan frekans analizlerine ek olarak, verilerin daha derinlemesine analizini yapabilmek ve hipotezlerin sonuçlarını elde edebilmek için chi-square testleri kullanılmıştır. Ankette yer alan değişkenler için parametrik olmayan testlerden chi-square testi tercih edilmiştir. Chi-chi-square testleri yapıldıktan sonra elde edilen değerler aşağıda gösterilmiştir.

3.1.Ana Kütlenin Belirlenmesi

Araştırmanın ana kütlesini 20- 60 yaşları arasında, cinsiyet farkı olmadan İstanbul ili, Güngören ilçesinde bulunan Batu Tekstil firmasında çalışanlar oluşturmaktadır.

3.2. Anket Sorularının Hazırlanması

Verilerin toplanmasında 21 sorudan oluşan bir anket formu kullanılmıştır.

Anket formu dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik sorular, ikinci bölümde tüketicilerin kriz öncesinde, kriz döneminde ve kriz sonrasında beyaz et tüketimi konusundaki tutumlarını belirleyen sorular, üçüncü bölümde beyaz et üreticilerinin gerçekleştirdiği kriz iletişimi ve kriz reklamı uygulamalarının etkinliğini belirleyen sorular, dördüncü bölümde ise beyaz et üreticilerinin kriz öncesinde marka bilinirliklerinin ve marka güvenilirliklerinin; kriz öncesinde yaptığı markalaşma çalışmalarının krizi atlatmalarında etkili olup olmadığını belirleyen sorular yer almaktadır. Anket formunun nihai olarak hazırlanmasından önce sorulardaki eksiklik ya da hataların belirlenebilmesi için anket formu taslağı ana kütleyi temsil eden tüketicilerin bir bölümünde uygulanarak sınanmıştır. Yapılan ön anket çalışması neticesinde yeteri kadar anlaşılmayan, birbirine benzer nitelikte bulunan sorularda gerekli düzeltmeler yapılarak ön çalışmada yer almayan bazı soruların eklenmesi ile ankete son şekli verilmiştir.

3.3. Araştırma Soruları

I. 2006 yılında kuş gribi krizinde yapılan kriz iletişimi uygulamaları sonrasında ambalajlı ve markalı ürünlere karşı güven ve olumlu bir imaj hedef kitle tarafından oluştu mu?

II. 2006 yılında kuş gribi krizinde yapılan kriz iletişimi uygulamaları sonrasında ambalajlı ve markalı ürünlere karşı oluşan güven ve olumlu imaj ile hedef kitlenin eğitim durumu arasında bir ilişki var mıdır?

III. 2006 yılında kuş gribi krizinde yapılan kriz iletişimi uygulamaları sonrasında ambalajlı ve markalı ürünlere karşı oluşan güven ve olumlu imaj ile hedef kitlenin cinsiyeti arasında bir ilişki var mıdır?

IV. 2006 yılında kuş gribi krizinde ambalajlı ve markalı ürünlere karşı oluşan güven ve olumlu imajın oluşmasında kriz reklamlarının etkisi oldu mu?

V. Markalı ve ambalajlı ürünlere karşı olumlu imajın oluşmasında uygulanan kriz reklamlarının hangi mecralarda kullanılması daha etkili olmuştur?

VI. STBP nin uyguladığı kriz reklamlarında Uğur Dündar’ın kullanılması markalı ve ambalajlı ürünlere karşı olumlu imajın oluşmasında etkili oldu mu?

VII. Beyaz et üreticilerinin kriz öncesinde yaptığı markalaşma çalışmaları ile kriz sonrasında tüketicilerin bu markalara karşı tutumları arasında anlamlı bir ilişki var mıdır?

VIII. Kriz döneminde kriz iletişimi çalışmaları kapsamında uygulanan lobicilik , medya ilişkileri, kriz reklamı faaliyetlerinden hangisi ya da hangileri tüketici üzerinde daha etkili olmuştur?

3.4. Araştırmanın Hipotezleri

H1: 2006 yılı kuş gribi krizinden önceki dönemde hedef kitlenin beyaz et tüketimi konusunda dikkat ettikleri hususlar ile kriz döneminde beyaz et tüketimi konusunda dikkat ettikleri hususlar arasında anlamlı bir fark vardır.

H2: 2006 yılı kuş gribi krizi döneminde hedef kitlenin Uğur Dündar’ın oynadığı reklam filmini izleyip izlemedikleri ile Sağlıklı Tavuk Bilgi Platformu’ nun amacını bilenler arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H3: 2006 yılı kuş gribi krizinden önceki dönemde hedef kitlenin beyaz et tüketimi konusunda dikkat ettikleri hususlar ile şuanda beyaz et tüketimi konusunda dikkat ettikleri hususlar arasında anlamlı bir fark vardır.

H4: 2006 yılı kuş gribi krizi döneminde Uğur Dündar’ın oynadığı reklam filminin hedef kitleye kuş gribi virüsüne karşı nasıl korunacağı konusunda bilgi verip vermemesi ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmedikleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H5: 2006 yılı kuş gribi krizi döneminde, medyada ambalajlı ürünlerin kuş gribi virüsüne karşı korunmalı yerlerde üretildiğine dair reklamların yayınlanmasının hedef kitle üzerinde markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluştumaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H6: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, kitle iletişim araçlarında “Tesislerin, yılda 365 gün, günde 24 saat, denetime açık”olduğuna dair çağrıda bulunulması hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluşturmaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H7: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, medyada markalı ve ambalajlı ürünlerin tüketilmesine yönelik çıkan haberlerin hedef kitle üzerinde markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluşturmaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H8: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, TBMM, Ticaret ve sanayi odası ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen tavuk yemekleri resepsiyonunda tavuk ve tavuk ürünlerinden yapılmış çeşitli yiyeceklerin ikram edilmesi hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşuşturup oluşturmaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H9: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın “artık köy yumurtası, köy tavuğu kavramı tarihe karışmak zorundadır" şeklindeki söyleminin hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluşturmaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H10: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, Uğur Dündar’ın medyada sağlıklı tavuk tüketimi ile ilgili verdiği mesajların hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluşturmaması ile kriz döneminde hedef kitlenin beyaz et tüketip tüketmemesi arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H11: 2006 yılında kuş gribi krizinde ambalajlı ve markalı ürünlere karşı oluşan güven ve olumlu imajın oluşmasında kriz reklamlarının etkisi olmuştur.

H12: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemden sonra, hedef kitlenin beyaz et satın alırken dikkat ettikleri hususlar ile 2006 kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde tesislerin yılda 365 gün denetime açık olduğuna dair çağrıda bulunulmasının markalı beyaz et ürünlerine karşı hedef kitle üzerinde güven oluşturup oluşturmaması arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H13: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemden sonra, hedef kitlenin beyaz et satın alırken dikkat ettikleri hususlar ile 2006 kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde ülkemizde medyada ambalajlı ürünlerin kuşgribi virüsüne karşı korunmalı yerlerde üretildiğine dair reklamların yayınlanmasının hedef kitle üzerinde güven oluşturup oluşturmaması arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H14: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemden sonra, hedef kitlenin beyaz et satın alırken dikkat ettikleri hususlar ile 2006 kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde TBMM, Ticaret ve sanayi odası ile özel sektör temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen tavuk yemekleri resepsiyonunda tavuk ve tavuk ürünlerinden yapılmış çeşitli yiyeceklerin ikram edilmesi hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşuşturup oluşturmaması arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H15: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemden sonra, hedef kitlenin beyaz et satın alırken dikkat ettikleri hususlar (markalı ve ambalajlı ürünlerin ve tanınmış markalı ürülerin tercih edilmesinin fazlalığı) ile 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemde, Uğur Dündar'ın medyada sağlıklı tavuk tüketimi ile ilgili

verdiği mesajların hedef kitlede markalı beyaz et ürünlerine karşı güven oluşturup oluşturmaması arasında anlamlı bir ilişki vardır.

H16: 2006 Kuş gribi krizinin ülkemizde yaşandığı dönemden sonra, hedef kitlenin beyaz et satın alırken dikkat ettikleri hususlar ile 2006 yılı kuş gribi krizi döneminde hedef kitlenin Uğur Dündar'ın oynadığı reklam filmini izleme düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki vardır.

3.5.Veri Toplama Yöntemi Ve Örnekleme Süreci

2006 kuş gribi krizi döneminde beyaz et üreticilerinin yaptığı kriz iletişimi ve kriz reklamı uygulamalarının hedef kitleleri üzerindeki etkilerinin ve beyaz et üreticilerinin kriz öncesinde yaptığı markalaşma çalışmalarının kriz sonrası etkilerinin araştırılması amaçlı çalışmada, basit tesadüfi örnekleme yönteminin kuralları dikkate alınarak ve rastsal olarak seçilen İstanbul’daki Batu Tekstil firmasındaki 100 tüketici ile yüzyüze anket yapılmıştır. Anket araştırmacının kendisi tarafından 1 Kasım 2007 ve 25 Kasım 2007 tarihleri 10:00-18:00 saatleri arasında hafta içi uygulanmıştır. Veriler SPSS 11.5 programı aracılığı ile analiz edilmiştir.

4.

Araştırma Bulguları ve Araştırma Bulgularının Değerlendirilmesi