• Sonuç bulunamadı

Özelleştirme, ABD için yeni bir konu değildir. Devlet ve yerel yönetimler düzeyinde hükümetler, hizmet maliyetini düşürmek amacıyla hızla özelleştirmeye yöneliyor. Ulusal politika Analiz Merkezi tarafından yapılan bir araştırmaya göre yerel hükümetler, çöplerinin toplanması, otobüs

(209) Bozloğan, Recep, “Yerel Hizmetlerde Özelleştirme Yöntemleri”,………..s.223 (210) Eryılmaz,Bilal “Mahalli İdarelerde Özelleştirme”………..s.65

işletmeleri ve bakımı, vasıta çekme ve park işletmelerini sözleşme yoluyla, özel sektör firmalarına yaptırmaktadırlar. (212)

Yerel yönetimleri özelleştirmeye yönelten en büyük etmen maliyet öğesidir. Rekabetçi özel piyasa, genellikle kent yönetiminin teşkilatını, yaptıkları rutin hizmetleri çok daha ucuza sağlamaktadır. Yapılan birçok araştırma bu hizmetlerin yerine getirmesinde, yüklenicilerin kullanıldığı durumlarda, maliyetlerden önemli miktarlarda tasarruf sağlandığını doğrulamaktadır. Örneğin, yakın zamanlarda California bölgesinde Los Angeles ‘da yapılan bir araştırma, kent yönetimi personelince yapılan aynı nitelikteki bir işle karşılaştırıldığında yüzde 43 daha pahalıya mal olmakta, yine kapıcılık hizmetleri aynı karşılaştırmayla yüzde 73, yol kaplama işi yüzde 96 oranında pahalıya çıkmaktadır. İnceleme de ele alınan sekiz tür hizmetten sadece bordro hazırlama işi maliyet bakımından özel sektörle aynı düzeydedir. (213)

ABD’de birçok kamu hizmeti özelleştirilmiştir. Esasında yerel yönetimler tarafından ifa edilen her hizmet veya faaliyet, birileri kullanılmak suretiyle yaptırılabilir. Özelleştirme yanlıları bunu ileri sürmektedir. Örneğin Arizona Eyaleti Scottsdale Kasabası itfaiye hizmetlerini özelleştirmiştir. California Eyaletinin 41.000 nüfuslu La Mirada şehrinde 60’dan fazla hizmet özelleştirilmiş ve işler sadece 55 kamu görevlisi tarafından yürütülmektedir. Diğer bir California kenti olan 60.000 nüfuslu Lakewood sadece 7 şehir çalışanına sahiptir. Dallas’ın bir banliyösü ise, resmi yazışmalar için sadece bir sekretere sahip olarak tümüyle özelleştirildiği hizmet sistemiyle, özelleştirmede son noktaya ulaşmıştır.(214)

ABD’de binlerce kentte ve kasabada özel firmaları ambulans hizmetleri, çöp toplama işi, sokak ve cadde onarımı, arşiv tutma ve diğer pek çok işi yapmaktadır. (215) Birçok kentte yukarıda sayılan hizmetlerin yanında hapishaneler bile özel firmalar tarafından işletilmektedir. ABD’de, 1986 ‘da yapılan bir araştırmaya göre son on yıl içerisinde bir ya da daha fazla hizmeti özelleştiren kent sayısında %50 oranında bir artış olduğu ortaya çıkmıştır. Geçen 10 yıl içerisinde kent çöplerinin toplaması için özel firmaları kullanma iki katın üzerinde artış göstermiş, özel firmalarca yapılan cadde

(212) Zengin, Eyüp, Yerel Yönetimlerde Özelleştirme,…………. s.85 (213)

Butler Stuart, “Kamu Hizmetlerinin Özelleştirilmesi”(Cev. Coşkun can Aktan) Kamu Ekonomisinin Genişlemesi ve

Özelleştirme (Editör: Coşkun Can Aktan, Aytaç Eker) İzmir 1993,s.157

(214) Kaya, Bekir, Özelleştirmenin Gerçekleri Zorlukları ve Bilinmeyen Yönleri, Türk İdare Dergisi, yıl: 69 sayı:416 (215) Butler, S, a.g.m., s. 157

ve sokak onarım işi %600 (yüzde altı yüz) artmış, park işletmeleri için özel sektör kullanımı yüzde 2700 ‘e fırlamıştır. (216)

Yine ABD’de New York şehrinde dört uygulama; çöp toplanması, özel meslek okulları, okul taşıma hizmetleri ve spor imkânlarının yönetimi aşağıda ele alınmaktadır. (217)

Çöp Toplanması: New York’da katı çöp toplanmasına ait iki ana yapı vardır. Şehrin Sağlık Teşkilatı bölümü halkın ve New York’un kar amacı gütmeyen kuruluşlarının katı çöplerini kaldırır. Özel kartering firmaları ise, büro binaları, restoran ve toptancıları da içine alan ticari teşebbüslerin sıhhi şartlarını geliştirme ihtiyaçlarına hizmet eder. Bu halk sağlığını korumaya yönelik hizmetin ikili yapısı özelleştirmenin bir sonucudur. 1957 yılında şehir halk sağlığını koruma hizmetlerinin arzını ticari işletmelerin elinden alıp, özel şirketlere devretti. Satış firmaları, sağlık şartlarını geliştirmeye yönelik ihtiyaçları olan ticari kuruluşların arasında anlaşmak için fiyat artırımında bulundular ve New York şehrinde düzinelerce kartel şirketleri ortaya çıktı. 1980’lerin ortasından itibaren çöp toplama işinin özelleşmesi ile beklenen randıman alınamadı.(218)

Özel Meslek Okulları: New York şehrinde çöplerin toplanmasının özelleştirilmesinde özel idari bir seçime gidilmesine rağmen, özel mesleki okullar hakkında hiçbir karar alınamadı. Fakat bu okulları düzenlemek ve finansmanını sağlamak için bilinçli bir karar vardı. 1980’li yılların başlarından itibaren özel mesleki ve iş okullarının sayısı New York’ta hızla arttı.(219)

ABD’de bozulan yolların asfalt dökülerek yenilenmesi için hem belediye, hem de ihale ile iş yapan müteahhit firma üzerinden yapılan bir çalışmada belediyenin aynı işe %96 daha pahalıya mal ettiği ortaya çıkmıştır. Ayrıca sözleşmeyle yapılan işin belediyeninkinden biraz daha kaliteli olduğu görülmüştür. Müteahhit firmaların belediyelerden yaklaşık iki kat daha etkin çalışmalarının en açık sebeplerinden biri, müteahhitlerin işçi başına yılda ortalama dört kat daha fazla asfalt döşemeleridir. Müteahhit firmanın yüksek etkinliğinin altında yatan faktör ise, daha fazla denetim ve daha çok sayıda teçhizattır.(220)

ABD’de yerel yönetimleri özelleştirmeye iten faktörleri şöyle sıralayabiliriz.(221)

(216)

Zengin, E, Yerel Yönetimlerde Özelleştirme,………. s.85

(217) Baily, Robert, “Özelleştirme Kavramının Doğru ve Yanlış Kullanımları”(Çev. Aytaç Eker) Kamu Ekonomisinin

Genişlemesi ve Özelleştirme (Editörler Coşkun Can Aktan, Aytaç Eker ) İstanbul, 1993,s.213

(218)

Bailey, R, a.g.m.,s.214 (219) Bailey, R, a.g.m, s.214

(220) Ünal, Ömer F, “Belediye Hizmetlerinin Özelleştirilmesinde Alternatif Yöntemler “………, s.12 (221) Eryılmaz, B, “Mahalli İdarelerde Özelleştirme”, ………..s.71-73

- “ Denk bütçe ve adil bütçe açığı denetimi” adındaki 1985 tarihli kanun, yerel yönetimlere ve federe devletlere bazı mali sıkıntılar getirmiştir.

- Mali sıkıntılar ve tasarruf politikası, yerel yöneticileri özelleştirmeye daha ılımlı bakmaya yöneltmiştir.

- Halkın fazla vergi vermek istememesi, buna karşılık etkin ve kaliteli hizmet beklentisi özelleştirme uygulamalarını gündeme getirmiştir.

- Ayrıca federal yönetim özelleştirmeyi ideolojik olarak benimsemiş ve özelleştirme için bazı teşvikler veya baskılar uygulama yoluna gitmiştir.

- Kamu kesiminde çalışanların ücretlerinin yüksekliği, hizmet maliyetlerinin artmasına yol açmıştır. Aynı hizmeti özel sektör daha ucuza üretmektedir.

ABD’de bazı hizmetlerin özelleştirilmesinden sağlanan tasarruflar aşağıda verilmektedir.(222)

Özelleştirilen Hizmet Türü Sağlanan Tasarruf Oranı (%)

Yolların yapımı ve bakımı 96

Kamu binalarının temizliği ve bakımı 73

Trafik lambalarının bakımı 56

Cadde ve Sokak temizliği 43

Çöp Toplama 42

Çim Bakımı 40

Ağaç Bakımı 37

ABD’de özelleştirme düşüncesi o kadar gelişmiştir ki, bazıları “kent yönetiminin” bile özeleştirilebileceğini söylemektedirler. J.C. Goodman “Eğer her tür belediye hizmeti ihale edilebiliyorsa, neden kent yönetiminin kendiside ihale edilmesin? “ demektedir Bu düşünüre göre, kentin yönetim ve işletme hizmetlerinin ihale edilmesi, devletin faaliyetlerinin azaltılması alanında en yeni ve en son geliştirilen yöntemdir.(223)

(222) Ulusoy, Ahmet, a.g.e. ,s,265

ABD’de, özelleştirme yöntemi olarak daha çok ihale sözleşme yöntemi kullanılmaktadır. Bu yöntemin potansiyel olarak diğerlerine göre daha avantajlı olduğu ileri sürülmektedir. Rakip firmalar arasında ihaleyi kazanma yarışı olacağı için, kamu hizmetlerindeki maliyetleri düşmektedir. Ayrıca geçici veya mevsimlik işler sürekli personel çalıştırılmadan bu yöntemle daha kolay yürütülmektedir.

ABD’de, yerel yönetimlerin özelleştirilmesi aynı zamanda siyasi bir sorundur. Zira yerel yönetimlerdeki iş olanakları birçok azınlık ve göçmen gruplar için önemli bir geçim kaynağı olma özelliğini sürdürmektedir. Yerel yönetimler şu anda gereğinden fazla işçi istihdam etmekte ve bunlara iyi ödeme yapmaktadır. (224)

ABD’de, özel sektörün ve gönüllü kuruluşların ekonomide büyük bir paya sahip olmasıyla ya da başka bir deyişle kamu hizmetlerinin yürütülmesinde, özel sektörden faydalanması sonucu, devlet daha başka alanlarda (savunma, adalet hizmetleri, uzay projesi gibi) etkin ve başarılı olabilmektedir.(225)

Benzer Belgeler