• Sonuç bulunamadı

Prof Dr Ali Alparslan ’ı Anma Toplantısı

Üniversitemizin Güzel Sanatlar Fakültesi ta- rafından düzenlenen “Prof. Dr. Ali Alparslan’ı Anma Toplantısı”, 24 Ocak 2013 Perşembe günü Kandilli’deki Güzel Sanatlar Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Toplantının açılış ko- nuşmasını yapan Güzel Sanatlar Fakültesi De-

kanımız Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, konuşma- sında fakültenin çalışmalarını kısaca tanıttıktan sonra sanat ve bilim adamı merhum Prof. Dr. Ali Alparslan’ın vefatının büyük bir kayıp olduğunu, yokluğunda bunun daha çarpıcı biçimde anlaşıldı- ğını dile getirdi.

38

Prof. Dr. Ali Alparslan’ın yeğeni olan Sinan Gürlen dayısının hayatı, şahsiyeti, aile içi ilişkileri ile ilgili bilgiler verdi ve dinleyicilerle anılarını paylaştı. İn- sanlara olan sevecen yaklaşımından söz etti. Ken- disi de Alpaslan Hoca gibi bir Ta’lik-nüvis olan İs- tanbul 29 Mayıs Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Dr. Muhittin Serin de “Hocalarımızın, geç- miş büyüklerimizin sahip olduğu değerleri zaman zaman dile getirmek ve onlarla ilgili anılarımızı paylaşarak isimlerini daima canlı tutmak bir vefa borcunun ifadesidir.” dedi. Hoca’nın cumhuriyet

döneminde hat sanatının yaşatılmasına yönelik çabaların içinde önemli bir isim olduğuna dikkat çekti. Hatta hangi ortamda başladığı, nasıl ica- zet aldığı ile ilgili bilgilerini paylaştı ve Talik yazıda gösterdiği başarıyla ilgili örnekler verdi.

Prof. Alparslan’ın hat öğrencisi olan Öğr. Gör. Ali Toy, “Bilmek ayrı öğretmek ayrı şeydir. Hocamın en dikkat çeken yönü hocalığıydı. Çok iyi aktarıyor ve tarif ediyordu.” diyerek bazı anılarını anlattı. Öğr.

Gör. Betül Bilgin, “Ali Hocanın Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ndeki ilk öğrencisiydim. Hat- la ilgili ondan tez yapan ilk ve tek kişiyim. Bu sü- reçte birlikte çalıştık. Hocam hat tarihini yazmayı çok isterdi ve nitekim vefatından önce bu isteğini gerçekleştirdi.” dedi ve Alparslan’ın günümüzde “talik” olarak adlandırılan yazının “nestalik” olarak

adlandırılmasını istediğini belirtti.

Prof. Dr. Fatih Andı ise İstanbul Üniversitesi Ede- biyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde

Alparslan’ın öğrencisi olarak ilk dersinde yaşa- dıklarını anlattı, Edebiyatçı yönünü ele aldı. Güç- lü espritüel yönüne temas ederek hoca-öğrenci münasebetleri çerçevesinde çarpıcı örnekler verdi. Panelin son konuşmacısı olan Prof. Dr. Kemalettin Eraslan ise meslektaşı ve arkadaşı olarak insan Alparslan’ı anlattı ve onun yokluğunun acı biçimde hissedildiğini belirtti. Bazı gözlemlerini ve duygu- larını dile getirdiği konuşmasını “nur içinde yatsın” temennisiyle bitirdi.

Hattat Hasan Çelebi’nin bir vefat sebebiyle erken ayrıldığı toplantının sonunda konuklar arasında bulunan Prof. Dr. Kemal Yavuz, Prof. Dr. Sühey- la Artemel, Prof. Dr. Şeyma Güngör, Yrd. Doç. Dr. Savaş Çevik ve de Sabri Mandıracı da söz alarak Ali Alpaslan Hoca hakkındaki duygularını dile ge- tirdiler ve böyle bir anma toplantının düzenlenmiş olmasından duydukları mutluluğu ifade ettiler. Pa- neli kapanış konuşmasını ise aynı zamanda Prof. Dr. Ali Alparslan’ın öğrencisi olan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Duman yaptı ve duygularını “Ho- cam mütebessim, mütevazı ve çelebi bir insandı.”

şeklinde özetledi. Hoca’nın ruhuna ithaf edilen güzel bir Kur’an tilavetinin sonunda konuklar, sergi salonuna geçerek burada verilen kokteylde akşa- mın geç saatlerine dek sohbetlerine devam ettiler. Sergide, Prof. Dr. Ali Alparslan’ın eserlerin yanında hayatıyla ilgili belge ve bilgiler de paylaşıldı. Sergi Kandilli’deki Güzel Sanatlar Fakültesi salon- larında bir hafta süre ile ziyaretçilere açıldı. Prof. Dr. Ali Alparslan’ı anmanın ve onu genç nesle

anlatmanın bir vefa borcu olduğunu, bunu üniver- sitemiz adına gerçekleştirmekten onur duydukla- rını ifade etti. Toplantıya katılan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ise konuşmasında, hat sa- natına Üsküdar’da gönül vermiş bir usta sanatkârın ilçelerinde anılmasının önemine değindikten sonra belediyeleri tarafından üniversitemize tahsis edi- len bir binada güzel hizmetler yapıldığını görmek- ten ve Türkiye genelindeki güzel sanatlar fakülte-

leri için bu mekânda hoca yetiştiriliyor olmasından büyük mutluluk duyduklarını belirtti.

Öğr. Gör. Betül Bilgin ve Öğr. Gör. Ali Toy tarafından hazırlanan ve merhum Alpaslan Hoca’yı ve eser- lerini konu edinen sunumun ardından, Edebiyat Fakültesi dekanımız Prof. Dr. Fatih Andı’nın yöne- ticiliğinde gerçekleştirilen panelde Prof. Dr. Kema- lettin Eraslan, Prof. Dr. Muhittin Serin, Öğr. Gör. Restoratör Mimar Ali Toy, Öğr. Gör. Betül Bilgin ve Sinan Gürlen konuşma yaptılar.

39

SAY I: 0 5 / O CA K - M A R T 2 0 13

Üniversitemizin Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bö- lümü tarafından düzenlenen, Doç. Dr. Hanna Nita Scherler’in konuşmacı olarak katıldığı “Değişim”

konulu seminer, 24 Aralık 2012 Pazartesi günü Ha- liç Yerleşkesi ‘nde gerçekleştirildi.

Seminerde “değişim” kavramı, Hümanistik-Varo-

luşçu ve Gestalt bakış açıları üzerinden ele alındı.

Bilinçli olarak, niyet ederek gerçekleşen değişim parametreleri açıklanarak örnekler verildi. Doç. Dr. Hanna Nita Scherler, değişimi insan davranışına yansıyan, duygu ve düşüncede meydana gelen farklılık olarak tanımladıktan sonra gözlem ve tes- bitlerini dinleyicilerle paylaştı.

Üniversitemizin Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölü- mü tarafından düzenlenen Psikoloji Seminerlerinin III.’sünde ‘’Teknoloji Bağımlılığı’’ ele alındı. Klinik

Psikolog Mehmet Dinç’in konuşmacı olarak katıl- dığı program 27 Şubat 2013 Çarşamba günü Haliç Yerleşkesi’nde gerçekleştirildi.

Teknoloji bağımlılığının dünyada merak uyandıran bir konu olduğunu belirterek konuşmasına başla- yan Mehmet Dinç “Bağımlılık ciddî bir hastalıktır. Tıbbî bir süreçtir. Tedavi süreci en zor olan hasta-

lıklardan biridir. Tedavide başarı oranı %30’dur.”

dedi. Dinç, bağımlılığı “Kişinin kullandığı bir nes- ne üzerindeki kontrolünü kaybetmesi ve onsuz bir yaşam sürememeye başlaması.” olarak tanımladı.

Bağımlılığın küçük bir noktadan insan hayatına girerek yavaş yavaş büyüdüğüne ve kendinden başka bir şey bırakmadığınıa değindi. Bağımlı- lık evrelerini deneysel kullanım, sosyal kullanım, operasyonel kullanımı ve bağımlı kullanımı olarak sıraladı.

Benzer Belgeler