• Sonuç bulunamadı

Dinsiz veya Allah'a ve ahirete olan inanc› zay›f olan bir insan, Allah'›n haram k›ld›¤› fuhufl, kumar, h›rs›zl›k gibi eylemlerde bulunmaktan, in-sanlar›n haklar›na tecavüz etmekten çekinmez. Çünkü dinsizli¤in teme-linde insanlar›n tesadüfler sonucunda olufltuklar› ve dolay›s›yla kendile-rini bir Yarat›c›'ya karfl› sorumlu hissetmek zorunda olmad›klar› inanc›

vard›r. Ayr›ca dinsizli¤i besleyen evrim teorisine göre ise insan geliflmifl bir hayvand›r ve di¤er hayvanlar gibi ihtiyaçlar›n› karfl›lamak d›fl›nda bir kayg›s› olmamal›d›r. Nefsani ihtiyaçlar›n› karfl›lama konusunda ise ken-disine herhangi bir k›s›tlama getirmek zorunda de¤ildir; ayn› hayvanlar gibi davranabilir. K›sacas› dini tan›mayan bu tür felsefeler ahlak kuralla-r›n› da tan›mazlar.

Nitekim ünlü materyalistler ve Darwinizm'in savunucular› dinsizli¤in ahlaka bak›fl aç›s›n› tüm aç›kl›¤› ile dile getirmifllerdir. Darwinizm'in ön-de gelen ça¤dafl savunucular›ndan ve Cornell Üniversitesi profesörlerin-den William Provine materyalizmin ahlaka bak›fl aç›s›n› flöyle ifade eder:

Modern bilim ortaya koymaktad›r ki, dünya tümüyle ve sadece mekanistik prensiplerle ifllemektedir. Do¤ada hiçbir amaç ve amaçsal prensip yoktur. Ras-yonel olarak bulunabilecek Tanr›lar ve düzenleyici güçler de yoktur… ‹kinci-si, modern bilim ortaya koymaktad›r ki, insano¤lu için hiçbir 'daimi ahlaki kanun' ya da 'mutlak yol gösterici prensip' yoktur… Üçüncüsü, flu sonucu varmam›z gerekir ki, öldü¤ümüz zaman ölürüz ve bu bizim mutlak sonumuz-dur.8

Bu materyalist bilim adam›n›n da belirtti¤i gibi dinsizlikte ahiret inan-c› yoktur ve insanlar ölümden sonra yok olacaklar›na inan›rlar. Dinsizle-rin bu sapk›n inan›fllar› Kuran'da da flöyle haber verilmifltir:

O (bütün gerçek), yaln›zca bizim (yaflamakta oldu¤umuz bu) dünya hayat›-m›zdan ibarettir; ölürüz ve yaflar›z, biz diriltilecekler de¤iliz. (Mü'minun Suresi, 37)

Öldükten sonra dirilece¤ine inanmayan insanlarda, s›n›r tan›mayan, her türlü afl›r›l›kta ve ahlaks›zl›kta bir sak›nca görmeyen, nefsinin ve tut-kular›n›n her emretti¤ini yapan, iradesini kullanmak için bir sebep gör-meyen aksine her türlü iradesizli¤i geçerli sayan bir anlay›fl geliflir. Bu ne-denle, dinsizlik ahlaki bozulman›n en önemli nedenidir. Nitekim Provi-ne'in yukar›daki sözleri de dinsizli¤in bu s›n›r tan›mazl›¤›na, ahlak üze-rindeki bozucu etkilerine bir örnek teflkil etmektedir. Bu sözlerde dinsiz bir insan›n nas›l çarp›k bir düflünce ve ahlak yap›s›na sahip oldu¤unu görmek mümkündür.

fiunu da belirtmek gerekir: Elbette ahlaks›zl›k yapan her insan Darwi-nizm'i veya materyalizmi düflünerek bunlar› yapmaz. Ancak burada önemli olan bu fikir ak›mlar›n›n ve dinsizli¤in önderlerinin insanlara bu telkinleri vermeleri ve bunlar›n sonucu olarak insanlar›n büyük bir

ço-¤unlu¤unun ahiretteki hayatlar›n› düflünerek yaflamak yerine bu dünya hayat›n› s›n›r tan›maz ve azg›n bir h›rsla yaflamalar›d›r.

Örne¤in 60'l› y›llarda dünya gençli¤i aras›nda ortaya ç›kan özgürlük Dinsiz Toplumlarda Ahlaki Çöküntü 83

Harun Yahya (Adnan Oktar)

Gözcü Gatezesi, 18/8/99

Milliyet Gazetesi, 5/1/98 Son Ça¤r› 1/2/97

Milliyet Gazetesi, 3/11/99 Gözcü Gazetesi, 9/11/99

Gözcü Gazetesi, 23/11/99

Allah korkusu-nu kalbinde hissetmeyen bir insan›n ya-flam›nda hiçbir s›n›r yoktur.

S›n›rs›zl›¤›n sonucunda da toplumun ah-lak yap›s›nda büyük bir çöküfl olur.

anlay›fl› tamamen bu s›n›r tan›mazl›¤›n ve afl›r›l›¤›n sonucuydu. Serbest cinsellik, uyuflturucu kullanmak, bafl›boflluk, asilik gibi her türlü ahlak d›-fl› tav›r bu dönemin en önemli özelli¤i idi. Bugün tüm dünyada bu döne-min yetifltirdi¤i insanlar ya ülkeleri yönetmekte, ya da okullarda ö¤ret-menlik yapmaktalar. Ayr›ca günümüzün genç neslini yetifltirmifl olan an-ne babalar da yian-ne ayn› döan-nemin insanlar›d›r. Bugün tüm dünyada ahla-ki dejenerasyonun tarihte görülmedi¤i kadar ilerlemifl olmas›n›n bir ne-deni de dinsiz yetiflmifl bir kufla¤›n, giderek dejenere olarak yetifltirdi¤i bir neslin mevcut olmas›d›r. Allah bir ayetinde babalar› dini bilmedikleri için kendileri de "gafil" kalan topluluktan söz eder:

Babalar› uyar›lmam›fl, böylece kendileri de gafil kalm›fl bir kavmi uyarman için (gönderildin). (Yasin Suresi, 6)

Bu ayette de dikkat çekildi¤i gibi dinsiz insanlar›n yetifltirdikleri nesil-ler de kendinesil-leri gibi dinsiz ve "kötülükte s›n›r› aflan", yani ahlaki de¤er-lerden yoksun insanlar olmaktad›r.

Bugün Amerika'dan, Hollanda'ya, Uzakdo¤u ülkelerinden Rusya'ya kadar hakim olan ahlaki dejenerasyonun en önemli nedeni dinsizli¤in oluflturdu¤u kendini bafl›bofl ve sorumsuz zanneden insanlard›r. Homo-seksüelli¤in adeta "moda" olmas›n›n, fuhuflun, küçük yafltaki çocuklar›n fuhufl için sat›lmalar›n›n, kumar›n, doland›r›c›l›¤›n, rüflvetin, fleytani özel-liklere sahip olmay› bir meziyet sayman›n, insanlar›n birbirlerine hatta

"babalar›na bile" kesinlikle güvenememelerinin, evlilik öncesi iliflkinin modernlik zannedilmesinin, insanlar›n utanma ve haya duygular›n› kay-betmelerinin, güzel ahlak gösterenleri yad›rgamalar›n›n ve belki 20 y›l ön-ce kesinlikle düflünülemeyen ve büyük bir ahlaks›zl›k olarak kabul edilen tav›rlara insanlar›n özendirilmesinin ard›nda yatan neden, dinsizli¤in belki de tarihte ilk defa bu kadar yayg›nlaflmas›d›r.

Dinsizli¤in ahlaks›zl›¤› getirdi¤i kesin bir gerçektir. Ancak dinsiz

oldu-¤u halde ahlaks›z olmad›¤›n›, yukar›da say›lan ahlaks›zl›klar›n hiçbirini yapmad›¤›n› düflünen insanlar da olabilir. Gerçekten dinsiz bir insan ha-yat› boyunca kesinlikle rüflvet almam›fl olabilir ve almamak konusunda kesin kararl› da olabilir. Ancak bu onun Kuran'a uygun güzel bir ahlak

sa-hibi oldu¤unu göstermez. Herfleyden önce Allah'tan korkup sak›nd›¤›

için güzel ahlak gösteren bir insan her konuda bu ahlak›n› devam ettirir.

Buna karfl›n hayat› boyunca asla rüflvet almad›¤›n› söyleyen dinden uzak bir insan ç›karlar› için kolayl›kla yalan söyleyebilmektedir. Veya o¤lunun hastane masraflar› için paraya ihtiyac› oldu¤unda gözünü k›rpmadan rüflvet alabilmekte, yani koflullar de¤iflti¤inde "mecbur kald›¤›n›" söyle-yerek, hiç yapmay› düflünmedi¤i birfleyi yapabilmektedir. Örne¤in bir in-san› öldürmeyi asla düflünemeyen dinsiz bir insan, bir gün afl›r› sinirlen-di¤inde kendini tutamayarak cinayet iflleyebilmektedir.

Oysa güzel ahlak sab›r ve irade gerektirir. Koflullar ne olursa olsun gü-zel ahlaktan taviz vermemek gerekir. Bu iradeyi ve sabr› gösterebilmek içinse insan›n önemli bir amac›n›n olmas› flartt›r. Müminler Allah'›n r›za-s›n›, rahmetini ve cennetini kazanmay› amaç edindikleri için karfl›lar›na ç›kan her türlü koflulda güzel bir ahlak gösterirler. Ama dinsiz ve amaç-s›z bir insan›n böyle bir irade ve sab›r göstermesi için bir neden yoktur.

Örne¤in fuhufl yolu ile para kazananlar bunu aç kalmamak için yapt›kla-r›n› söylerler. Oysa Allah'a ve ahiret gününe iman ediyor olsalar, böyle bir hayas›zl›¤a asla yeltenmezler. Ahirette hesab›n› veremeyeceklerini bildik-leri için büyük bir korku ile sak›n›rlar. Allah'›n "fieytan, sizi fakirlikle korkutuyor ve size çirkin -hayas›zl›¤› emrediyor. Allah ise, size Kendi-si'nden ba¤›fllama ve bol ihsan (fazl) vadediyor. Allah (rahmetiyle) ge-nifl oland›r, bilendir." (Bakara Suresi, 268) ayetinde bildirdi¤i gibi insan-lar›n büyük bir k›sm› fakirlik korkusuyla türlü ahlaks›zl›¤a baflvurabil-mektedir. Halbuki Allah'›n rahmetini uman kifli bunlar› akl›ndan dahi ge-çirmez. Allah Kuran'da müminlerin içlerindeki Allah korkusundan dola-y› güzel ahlaklar›nda kararl› ve sab›rl› olduklar›n› flöyle bildirir.

Ve onlar Allah'›n ulaflt›r›lmas›n› emretti¤i fleyi ulaflt›r›rlar. Rablerinden iç-leri sayg› ile titrer, kötü hesaptan korkarlar. Ve onlar Rabiç-lerinin yüzünü (hoflnutlu¤unu) isteyerek sabrederler, namaz› dosdo¤ru k›larlar, kendileri-ne r›z›k olarak verdiklerimizden gizli ve aç›k infak ederler ve kötülü¤ü iyi-likle savarlar. ‹flte onlar, bu yurdun (dünyan›n güzel) sonucu (ahiret mutlu-lu¤u) onlar içindir. (Rad Suresi, 21-22)

Dinsiz Toplumlarda Ahlaki Çöküntü 87

Harun Yahya (Adnan Oktar)

A A

d›m atacak yer olmayan otobüslerde zorlukla ayakta duran yafll› kimseler ve bu kiflilerle göz göze gelmemeye özen göstererek oturan gençler… Saatlerce k›z-g›n günefl ya da sa¤anak ya¤mur alt›nda bekle-yen ve sonunda yorgunlu¤a dayanamay›p bu-lundu¤u yere oturmak zorunda kalan yafll› in-sanlar… Sa¤l›k problemleri nedeniyle bak›m›

zorlaflan ve bu yüzden evlerinden uzaklaflt›r›l-mak istenen yafll› anne, babalar… Fiziksel ve zihinsel gücünü kaybetti¤i için küçümsenen, de¤er verilmeyen ve istenmedikleri kendilerine hissettirilen yafll› erkekler ve kad›nlar…

Bu görüntüler horlanan ve toplum içinde hak ettikleri sayg›y› göremeyen yafll› insanlar›n günlük yaflamda karfl›laflt›klar› bozuk tav›rlar-dan sadece birkaç›d›r.

Dinden uzak yaflayan toplumlarda yafllan›p güçten düflen insanlar hem maddi hem de

ma-nevi yönden s›k›nt› içindedirler. Yaflamak zorunda b›rak›ld›klar› mekanlardan maruz kald›klar›

davran›fllara kadar pek çok etken bu s›k›nt›n›n sebeplerindendir.

Oysa yafll›lar›n korunmas›, onlara hürmet edilmesi Kuran ahlak›n›n gerektirdi¤i davran›fllar-dand›r. Allah ayetlerde, yafllanan anne ve babaya "Öf" bile denmemesini

emretmektedir:

Rabbin, O'ndan baflkas›na kulluk etmemenizi ve anne-babaya iyilikle-davranmay› emretti. fiayet onlardan biri veya ikisi senin yan›nda yafll›l›¤a ulafl›rsa, onlara: "Öf" bile deme ve onlar› azarla-ma; onlara güzel söz söyle. (‹sra Suresi, 23)

‹flte bu bilinçle hareket eden insanlar›n

oldu-¤u bir toplumda ne yoksullar›n, ne yafll›lar›n, ne de di¤er ihtiyaç içindeki insanlar›n zulüm görmesi, öf-ke ve merhametsizlikle karfl› karfl›ya kalmas›

müm-kün de¤ildir. Yediden yetmifle tüm insanlar için en rahat, en huzurlu, en güzel flartlar ayarlan›r. Ve yap›lan güzel davran›fllar›n karfl›l›¤› da yaln›zca Allah'tan beklenir.

Ayr›ca Kuran ahlak›n› benimseyen in-sanlar yafll› da olsalar, genç de olsalar son derece anlay›fll›, merhametli, sayg›l›

olurlar. Dinden uzak toplumlarda yafll›

insanlar kimi zaman al›ngan tav›rlarla, ra-hats›z edici davran›fllarla çevrelerine s›-k›nt› verebilirler. Ama Kuran ahlak›n›n yafland›¤› bir ortamda yafll›lar da en güzel ahlak› gösterecekleri için, rahat-s›zl›k verici davran›fllara maruz kal-mazlar.

‹nsanlar›n Ahlaks›zl›¤a Özendirilmeleri:

Günümüzde "modernlik", "ça¤dafl olma", "cesaret" ve "özgürlük" k›l›f-lar› alt›nda insanlar, özellikle de gençler ahlaks›zl›¤a özendirilmektedir-ler. Birkaç on y›l öncesine kadar insanlar›n a¤›zlar›na dahi almaya çekin-dikleri kavramlar birçok toplumda art›k meflru olarak kabul edilmektedir.

Televizyonlarda ve magazin dergilerinde her türlü ahlaks›zl›k sergilen-mekte, yolsuzluk yapanlar, homoseksüeller, fuhuflla geçimini sa¤layanlar, k›zlar›n› pazarlayanlar, kumarbazlar, iki laf› biraraya getirmekten aciz, ca-hil kifliler "özenilecek kimseler"mifl gibi lanse edilmekte ve yaflad›klar› ha-yat çok cazipmifl gibi anlat›lmaktad›r. Yapt›klar› ahlaks›zl›klar›n günü-müz toplumundaki s›fatlar› ise sözde cesaret, medeniyet ve modernliktir.

Örne¤in son y›llarda dünya genelinde erkeklerin kad›ns› davranmala-r›, kad›ns› bir üslupla konuflup, kad›ns› giyinmeleri bu telkinin bir sonu-cudur. Toplumda baz› kiflilerin endilerini küçük düflürecek bu gibi tav›r-lara özenmeleri de elbette ki onlar›n ak›ls›zl›klar›n›n bir göstergesidir. Ev-lilik d›fl› iliflkiler ve uyuflturucu kullanmak da dünyaca ünlü baz›

"medya-Kuran'da haram oldu¤u aç›kça bildirilen eflcin-selli¤in toplumlar taraf›ndan bu denli benimsen-mesinde bas›n›n rolü büyüktür.

1979 y›l›na ait

tik" kifliler taraf›ndan özendirilmektedir. Cahil olan insanlar ise bu kiflile-ri kendilekiflile-rine örnek al›p, onlar›n giyimlekiflile-rinden mimiklekiflile-rine, hayat felse-felerinden konuflma üsluplar›na kadar her tav›rlar›n› taklit etmektedirler.

Halbuki özendikleri kiflilerin büyük bir bölümü ruhsal çöküntü içinde ya-flayan, cahil, çevresindeki insanlar taraf›ndan sürekli afla¤›lanan insanlar-d›r. Ancak Kuran ahlak›ndan uzak olan birçok insan bunlar› göremeyecek kadar ak›l yönünden yoksundur. Allah iman etmeyenlerin ak›ls›zl›klar›n›

birçok ayetinde bildirmifltir. Bir ayette flöyle buyrulmaktad›r:

Size verilen herfley, yaln›zca dünya hayat›n›n meta› ve süsüdür. Allah Ka-t›nda olan ise, daha hay›rl› ve daha süreklidir. Yine de, ak›llanmayacak m›-s›n›z? (Kasas Suresi, 60)

Oysa toplum, Allah'tan korkup sak›nan, düflünen, ak›l sahibi, vicdan-l›, kültürlü, dürüst ve ayd›n kimselere özendirilse, ahlaks›zl›klar yerilerek küçük düflürülse, hiç kimse ahlaks›zl›k yar›fl›na giremeyecektir. Genç in-sanlar›n zihinleri bofl konular yerine hem kendilerini gelifltirecek, hem de çevrelerine fayda vermelerini sa¤layacak konularla meflgul olsa, kuflku-suz bu insanlar çok daha bilinçli bireyler olacaklard›r. Bilinç düzeyi yük-sek kiflilerin de her zaman için çevrelerindeki insanlara, içinde yaflad›kla-r› topluma ve hatta tüm dünyaya fayda getirecekleri aç›kt›r. Öncelikle bu insanlar her zaman do¤ru olan› araflt›ran, fikri saplant›lardan uzak, aç›k fikirli kifliler olacaklard›r. Çevrelerinde gördükleri olaylar› dinsizli¤in ge-tirdi¤i birtak›m önyarg›larla de¤il, aç›k bir zihinle de¤erlendirecek, dün-yada bulunufl amaçlar›n› fark edebileceklerdir. Ve bu insanlar, kendilerini Allah'›n yaratt›¤›n› ve O'na karfl› sorumlu olduklar›n› bildikleri için, en güzel ahlak› yaflayabileceklerdir. Kuran'a uyduklar› için de kendilerine yalanc›, sahtekar, ahlaks›z, bozguncu insanlar› de¤il, samimi, güzel ahlak-l›, ak›lahlak-l›, bilinçli insanlar› örnek alacaklard›r.

Allah bir ayetinde örnek al›nmas› gereken insanlar› flöyle bildirmifltir:

Andolsun, sizin için, Allah'› ve ahiret gününü umanlar ve Allah'› çokça zik-redenler için Allah'›n Resûlü'nde güzel bir örnek vard›r. (Ahzab Suresi, 21) Toplumda güzel ahlakl› kimselerin ön plana ç›kart›lmalar›, güzel ahla-k›n övülerek kötü ahlaahla-k›n yerilmesi insanlar›n ahlaks›zl›¤a özenmelerini de tamamen ortadan kald›racakt›r.

Dinsiz Toplumlarda Ahlaki Çöküntü 91

Harun Yahya (Adnan Oktar)