• Sonuç bulunamadı

yak›nlara vermeyi emreder; çirkin utanmazl›klardan kötülüklerden ve zorbal›klardan sak›nd›r›r. Size ö¤üt vermektedir, umulur ki ö¤üt al›p-düflünürsünüz.

(Nahl Suresi, 90)

Harun Yahya (Adnan Oktar)

Gerçek Adalet Kuran Ahlak›n›n Yaflanmas› ile Sa¤lanabilir 35

A A

dalet, toplumsal düzeni sa¤layan en önemli unsurlardan biridir. Her ülkenin kendine özgü bir adalet sistemi vard›r. Ancak dünya geneline

bakt›-¤›m›zda, adaletin uygulanmas›nda karfl›la-fl›lan zorluklar nedeniyle, sürekli ideal mo-del aray›fl›n›n devam etti¤ini görürüz.

Tüm dünyada ulafl›lmaya çal›fl›lan ideal modelin temeli ise, insanlar aras›nda ayr›m yap›lmadan, herkesin yapt›¤›n›n karfl›l›¤›n›

tam olarak ald›¤› bir adalet mekanizmas›-n›n oluflturulmas›d›r. Bu modele ulaflmak için gelifltirilen yeni metodlara, farkl› yakla-fl›mlara, üretilen projelere ve çözümlere ra¤men, adaletin tam olarak sa¤lanmas›n-da çeflitli güçlüklerle karfl›lafl›lmaktad›r.

Bu gibi olumsuzluklar›n temel nedeni ise toplumun genel ahlak yap›s›nda oluflan bozulmalar ve çöküntülerdir. Allah'›n em-retti¤i güzel ahlak›n yaflanmamas›ndan kaynaklanan bu çöküntü, toplumlar› her alanda olumsuz yönde etkilemektedir.

Doland›r›c›l›k, rüflvet, yolsuzluk, adalet-sizlik ve bunlar›n benzeri daha pek çok ola-y›n nedeni iflte bu çöküntüdür. Günlük ha-yat›n her alan›nda bunun örneklerine rast-lamak mümkündür. Örnek olarak ticari ha-yatta çok s›k rastlanan olaylardan bir tane-sini verelim. Bir ifladam› baflka bir kifliyi ra-hatl›kla doland›rabilmekte ve o kiflinin pa-ras›n›, evini, arabas›n› haks›z yere, hile

ya-parak almakta bir sak›nca görmemektedir. Doland›rd›¤› kifli ile senelerdir süregelen bir dostlu¤unun olmas›, doland›r›lan kiflinin maddi-manevi pek çok yönden zor durumda kalacak olmas› gibi konular doland›ran ki-fliyi hiç ilgilendirmez. Doland›r›c›l›k yapan kifli için dostluk, aile ba¤lar›, manevi de¤erler, toplumsal kurallar, güzel ahlak gibi ölçüler geçerli de¤il-dir. Bu kiflinin ölçüsü sadece kendi ç›karlar›n›n korunmas›d›r.

Allah'›n tüm yapt›klar›ndan haberdar oldu¤unu, her hareketinin bir gün hesab›n› verece¤ini hiç düflünmeyen, doland›r›c›l›¤›n haks›z bir kazanç oldu¤unu, adaletli bir davran›fl olmad›¤›n› akl›na getirmeyen bu kiflinin çevresindeki di¤er kiflilerle olan iliflkileri de bu do¤rultuda olacakt›r.

Bu konuda flöyle bir örnek de verebiliriz. Bir insan doland›r›c›l›k yap-man›n büyük bir suç oldu¤unu düflünebilir ve bu nedenle ömrü boyun-ca, hiçbir flekilde böyle bir davran›flta bulunmayabilir. Ancak ayn› kifli kendine bir ç›kar sa¤layabilece¤ini düflündü¤ü anda baflka bir insan ile il-gili yalanc› flahitlikte bulunabilir, yapmad›¤› bir fleyden dolay› o kifliye if-tira atabilir. Kendi içinde de flartlar›n onu zorlad›¤›n›, bakmas› gereken bir ailesi oldu¤unu ve daha pek çok bahaneyi öne sürerek vicdan›n› rahat-latabilir. Oysa bütün bu mazeretler iftira atman›n kötü bir ahlak oldu¤u gerçe¤ini de¤ifltirmeyecektir.

Burada genel olarak tarif etti¤imiz model, toplum genelinde özellikle kiflinin kendi menfaatlerinin zarar görece¤ini düflündü¤ü anlarda ortaya ç›kmaktad›r. H›rs›zl›k yapan da, zulüm yapan da, doland›r›c›l›k yapan da hep bu mant›kla hareket edecektir. Herkesin kendi ç›kar›n› gözetti¤i böy-le bir toplumda sonuç olarak adaböy-letsizlik, ç›kar kavgalar› ve kargafla orta-ya ç›kacakt›r.

Oysa Kuran ahlak›n› yaflayan bir kifli hangi flartlar alt›nda, ne gibi bir zorlama ile karfl› karfl›ya olursa olsun böyle bir fleye tenezzül etmeyecek ve güzel ahlak göstermekten vazgeçmeyecektir. Güçlü bir Allah korkusu olan kifli, her yapt›¤›n›n, söyledi¤i her sözün bir gün karfl›s›na ç›kaca¤›

gerçe¤ini unutmaz. Yaln›zca kendi ç›karlar›n› düflünme, servet y›¤›p-bi-riktirme, s›k›nt› ve ihtiyaç içinde olanlar› görmezlikten gelme gibi ahlaki bozukluklar›n sonucunda ortaya ç›kan adaletsizli¤in elbette tek çözümü

vard›r. Her olayda oldu¤u gibi bu konuda da çözüm Kuran ahlak›n›n in-sanlar aras›nda yayg›nlaflt›r›lmas›d›r. Çünkü Allah iman eden ve bu üs-tün ahlak› yaflayan kullar›na Kuran'da kesin bir adaleti emretmektedir:

Ey iman edenler, kendiniz, anne-baban›z ve yak›nlar›n›z aleyhine bile olsa, Allah için flahidler olarak adaleti ayakta tutun. (Onlar) ister zengin olsun, ister fakir olsun; çünkü Allah onlara daha yak›nd›r… (Nisa Suresi, 135) fiüphesiz Allah, adaleti, ihsan›, yak›nlara vermeyi emreder; çirkin utanmaz-l›klardan (fahfladan), kötülüklerden ve zorbautanmaz-l›klardan sak›nd›r›r. Size ö¤üt vermektedir, umulur ki ö¤üt al›p-düflünürsünüz. (Nahl Suresi, 90)

Ayetlerde belirtilen bu adalet anlay›fl›na sahip insanlar›n yaflad›¤› bir toplum, adaletsizli¤in asla yer alamayaca¤› bir ortam olacakt›r. Çünkü Kuran ahlak›n›n yafland›¤› bir ortamda, en yak›n akrabalar da dahil ol-mak üzere kiflinin yak›nl›k derecesi, maddi durumu ya da mevkisi gibi flartlar›n hiçbir önemi olmadan keskin bir adalet uygulanmas› esast›r.

Ancak günümüzde dünya ülkelerinde gördü¤ümüz uygulama daha farkl›d›r. Kimi zaman bir insan›n maddi gücü, mevkisi, çevresi göz önün-de bulundurularak iflledi¤i bir suç gözard› edilebilmektedir. Veya yapt›¤›

bir suçun karfl›l›¤›nda hak etti¤i ceza verilmeyebilmektedir. Oysa gerçek adaletin yafland›¤› toplumlarda o anki durum ve flartlar gözetilerek, kifli-nin ayr›cal›k yaratacak (akrabal›k, mal-mülk, itibar gibi) özellikleri dikka-te al›nmadan adil bir tutum sergilenir.

Gerçek Adalet Kuran Ahlak›n›n Yaflanmas› ile Sa¤lanabilir 37

Harun Yahya (Adnan Oktar)

Kuran ahlak›n› yaflamayan bir insan rahatl›kla dolan-d›r›c›l›k yapabilir. Hatta kendi ailesini, yak›nlar›n›, çal›flt›¤› flirketi bile vicda-n›nda hiçbir s›k›nt› duy-madan doland›rabilir.

Sabah Gazetesi, 9/5/99

Sabah Gazetesi, 26/1/99

Sabah Gazetesi, 19/8/98 Hürriyet Gazetesi, 10/6/99

Gerçek Adaletin Yaflanmad›¤› Toplumlarda