• Sonuç bulunamadı

Ön-test ve son-test verilerinin toplanması yaklaşık 4–5 hafta sürmüştür. Bu sürenin uzamasının sebebi çocukların çeşitli nedenlerle okula gelmemeleridir. Araştırmada kullanılan ölçeklerin uygulaması iki oturumda gerçekleştirilmiştir.

Birinci oturumda araştırmaya katılan çocukların ahlaki ve sosyal kural algısına yönelik veriler elde edilmeye çalışılmıştır. Bunun için Smetana (1981) tarafından geliştirilen ASKA ölçeği uygulanmıştır. Her oturumda çocuklarla bireysel olarak yaklaşık yarım saat görüşülmüştür. ASKA ölçeğinin uygulanması yaklaşık 15–20 dk sürmüştür. Çocuklara ahlaki kuralların ihlal edilmesini gösteren 5 resim ve sosyal kuralların çiğnenmesini gösteren 5 resim gösterilmiştir. Her resimle ilgili çocukların Ciddiyet, Otorite Yokluğu, Kural Yokluğu, Genelleme ve Ceza algılarını belirlemek için 5 farklı soru sorulmuştur. Çocukların ciddiyet algısını belirlemek için aynı

zamanda üç farklı yüz ifadesinden de yararlanılmıştır. Birinci yüz ifadesi, resimlerde geçen olayı az yanlış bulan; gülen bir yüz, ikinci yüz ifadesi, resimlerdeki olayı çok yanlış bulan; biraz kızan bir yüz ifadesi, üçüncü yüz ifadesi ise resimlerdeki olayı çok yanlış bulan ve çok kızan bir yüz ifadesidir. Öntest verilerinin elde edilmesi için uygulanan bu ölçek aynı şekilde Kendini Kontrol Eğitimi programının uygulanmasından sonra son-test verilerinin elde edilmesi için de kullanılmıştır.

2. (Kansas Reflection-Impulsivity Scale for Preschool (KRISP) Okulöncesi Dönemdeki Çocuklar İçin Düşüncelilik-İçtepisellik Ölçeği’ne Yönelik Verilerin Toplanması

İkinci oturumda çocuklara Wright tarafından (1971) geliştirilen Kansas Okulöncesi Dönemdeki Çocuklar İçin Düşüncelilik-İçtepisellik Ölçeği B formu uygulanmıştır. Ölçek benzer şekillerin eşleştirilmesi esasına dayanan 10 şekilden oluşan; tepki süresi ve hata sayısı olmak üzere iki alt boyutlu bir ölçektir. Ölçekte çocuklardan gösterilen şeklin aynısını diğer sayfadaki şekiller arasından bulması istenmektedir. Her çocukla sessiz bir odada bireysel olarak görüşülmüştür. Ölçeğin uygulanması yaklaşık 10 dk sürmektedir. Çocukların gösterilen şekille ilgili verdiği ilk cevaba kadar geçen süre tepki süresi, doğru cevabı buluncaya kadar gösterdiği yanlış cevaplar da hata sayısı olarak kaydedilmiştir. 10 şeklin tamamı çocuklara gösterilip cevaplar alındıktan sonra her bir çocuğa ait tepki süresi ve hata sayısı puanları hesaplanmıştır. Ön-test verilerinin toplanması için yapılan bu işlem Kendini Kontrol Eğitimi uygulamalarından sonra da son-test verilerinin toplanması için yinelenmiştir.

Deney Grubuna Verilen Eğitim

Deneme ve kontrol grubu çocukların ön-test ve son-test verilerinin elde edilmesi için uygulanan ASKAÖ ile KOÖDÇDİ Ölçeğinin (B formu) uygulanması yaklaşık 4 -5 hafta sürmüştür. Kendini Kontrol Eğitimi Programının uygulanması ise 12 hafta sürmüştür. Çocukların eğitim programına katılması öğrenci velilerinin bilgisi dahilinde gerçekleştirilmiştir. Programın etkililiğinin artırılması için ve velilerin bilgilendirilmesini sağlamak için zaman zaman program etkinlikleri ile ilgili bilgilendirme mektupları da gönderilmiştir.

Program haftada 3 gün olmak üzere günlük 45–60 dakika süreyle uygulanmıştır. Program içerisindeki etkinlikler sınıfın günlük planı içerisine yayılmış, böylece hem çocukların sıkılmaları önlenmeye çalışılmış hem de günlük planın aksaması engellenmiştir. Program içerisindeki etkinliklerin büyük kısmı oyun, drama, kukla vb. eğlenceli etkinlerden oluşmaktadır. Bu etkinlikler 30x 60 boyutunda hazırlanmış hikâye kartları, İmpulsif Fıstık adı verilen bir oyuncak köpek, Sakin salyangoz adında bir salyangoz, pamuk adında bir oyuncak tavşan, K.K.E şarkı cd’si, her ünite ile ilgili hazırlanmış 3 afiş ve problem çözme kartlarından oluşmaktadır. Programın içeriğine, amaç ve kazanımlarına ilişkin detaylı bilgi ve etkinlik örnekleri ekler bölümünde verilmiştir.

Verilerin Analizi

Bu araştırmanın bağımsız değişkeni “Kendini Kontrol Eğitimi”dir. Bağımlı değişkenleri ise araştırmada kullanılan ASKAÖ’nin AKA alt ölçeği ve SKA alt ölçeğinin alt boyutları ile KOÖDÇDİ ölçeğinin alt ölçekleridir. Verilerin istatistiksel analizi, bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini ortaya koyacak bir desen içinde ele alınmıştır.

Verilerin analizi üç aşamada gerçekleştirilmiştir.

Birinci aşamada, her çocuğun ASKAÖ’nin AKA ve SKA alt ölçeklerinin alt boyutlarının ön-test puanlarına ilişkin değerler ayrı ayrı toplanmıştır. Yine araştırmaya katılan çocukların KOÖDÇDİ ölçeğinin tepki süresi ve hata sayısı alt ölçeklerine ilişkin ön-test puanları toplanmıştır. Deneme grubu ve kontrol grubu olarak belirlenen grupların ön-test puan ortalamaları karşılaştırılarak gruplar arasında bir farkın olup olmadığı test edilmiştir. Bu işlem SPSS 11. 0 For Windows programında Mann Whitney U Testi ile yapılmıştır.

İkinci aşamada deney grubuna uygulanan Kendini Kontrol Eğitimi’nin deney grubu çocukların ASKAÖ ve KOÖDÇDİ ölçeği son-test puanlarını olumlu yönde etkileyip etkilemediğini belirlemek için deney ve kontrol grubu çocukların son-test puan ortalamaları hesaplanmış ve Mann Whitney U Testi ile karşılaştırılmıştır.

Son aşamada ise deneme ve kontrol gruplarının öntest ve sontest puan ortalamaları Wilcoxon Eşleştirilmiş İki Örnek Testi ile karşılaştırılmıştır. Verilen analizinde önem düzeyi 0,05; 0,01 ve 0,001 olarak benimsenmiştir.

BÖLÜM IV BULGULAR

Bu bölümde denencelerle ilgili bulgulara yer verilmiştir. Önce deneme ve kontrol gurubunu oluşturan çocukların “Kendini Kontrol Eğitimi” öncesi ASKA ölçeği alt ölçekleri ön-test puan ortalamaları ve KOÖDÇDİ ölçeği alt ölçekleri ön- test puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Sonra “Kendini Kontrol Eğitimi”nin deneme grubu çocukların ahlaki ve sosyal kural algılarını ve bilişsel tempolarını etkileyip etkilemediği test edilmiştir. Bu nedenle deneme ve kontrol grubu çocukların tepki süresi, hata sayısı ve ahlaki-sosyal kural algısı alt ölçekler son-test puan ortalamaları karşılaştırılmıştır. Ayrıca, deneme ve kontrol gruplarında ölçülen tepki süresi, hata sayısı ve ahlaki-sosyal kural algısı alt ölçekler puan ortalamaları ölçüm değerleri bakımından, ön-test verileri ile son-test verileri arasındaki farklılıklar analiz edilmiştir.

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Ahlaki ve Sosyal Kural Algıları 1.0\ Deneme ve kontrol grubundaki çocukların Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı ön-test puan ortalamaları ile ilgili olarak:

Bu kısımda; deneme ve kontrol grubu çocukların ASKAÖ AKA alt ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin denenceler ele alınmıştır.

1.1\ Deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların “Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı Ölçeği” alt ölçekler ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Denence 1. 1. 1. ’in AKA alt ölçeği ile ilgili olan Tablo 4. 1 incelendiğinde bulgular aşağıdaki gibidir.

Tablo 4. 1

Deneme ve Kontrol Grubu Çocukların ASKA Ölçeği, Ahlaki Kural Algısı Alt Ölçeğinin Alt Boyutlarının Ön-test Puanı n, X, ss, Mann Whitney-U Testi

Değerleri

Deneme Ön-test Kontrol Ön-test Mann Whitney U Testi Ahlaki Kural Algısı n X ss n X ss p Düzeyi Önem Ciddiyet 17 10.18 4.11 17 9,94 4,00 P=0,70 P>0,05 Otorite Yokluğu 17 4,00 1,17 17 4,18 1,23 P=0,54 P>0,05 Kural Yokluğu 17 3,88 1,53 17 4,29 1,16 P=0,46 P>0,05 Genelleme 17 3,94 1,71 17 4,71 0,98 P=0,10 P>0,05 Ahl aki ve S os yal Kur al Al Ölçe ği Ceza 17 8,76 2,72 17 9,53 0,94 P=0,78 P>0,05 P>0, 05 önemsiz P<0, 05 önemli

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Ahlaki Kural Algıları

1.1.1\ Deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların “Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı Ölçeği” Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin alt boyutlarının ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Bu denenceyi test etmek amacıyla deneme grubu çocukların ASKA ölçeği AKA alt ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin ön-test puan ortalamaları ile kontrol grubundakilerin ön-test puan ortalamaları karşılaştırılmıştır.

Karşılaştırmalar ASKAÖ’nin AKA alt ölçeğini oluşturan 5 alt boyut doğrultusunda (Denence 1.1.1.1, 1.1.1.2, 1.1.1.3, 1.1.1.4, 1.1.1.5): Ahlaki Ciddiyet, Ahlaki Otorite Yokluğu, Ahlaki Kural Yokluğu, Ahlaki Genelleme ve Ahlaki Ceza olmak üzere ayrı ayrı test edilmiştir.

Gruplar arasındaki farkın önem kontrolü Mann Whitney U Testi ile yapılmıştır. Mann Whitney U Testi ile ilgili istatistiksel değerler Tablo 4. 1’ de toplu olarak gösterilmiştir.

Tablo 4. 1’de deneme ve kontrol grubu çocukların “ASKAÖ”nin “AKA” alt ölçeğinin alt boyutlarına ait ön-test puan ortalamaları verilmiştir. Mann Whitney U Testi sonuçlarına göre deneme ve kontrol grubu çocukların ön-test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan önemli bir farkın olmadığı görülmüştür.

Bu bulgular “ Deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların “Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı Ölçeği” Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin alt boyutlarının ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur” denencesini desteklemektedir.

Ahlaki Kurallar İle İlgili Ciddiyet Algısı

1.1.1.1\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin “Ciddiyet” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 1’e bakıldığında deneme grubu çocukların AKA alt ölçeği Ciddiyet alt boyutu ön test puan ortalamalarının 10.18, kontrol grubu çocukların öntest puan ortalamalarının 9.94 olduğu görülmektedir. Bu iki ortalama arasındaki farkın test edilmesi sonucu deneme ve kontrol grubu çocukların Ciddiyet alt boyutu ön test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir ( P>0,05 ). Bu sonuca göre bulgular denence 1.1.1.1’i desteklemektedir.

Ahlaki Kurallar İle İlgili Otorite Yokluğu Algısı

1.1.1.2\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin “Otorite Yokluğu” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 1’de görüldüğü gibi deneme grubu çocukların AKA alt ölçeği Ahlaki Otorite Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamalarının 4.00, kontrol grubu çocukların ön-test puan ortalamalarının 4.18 olduğu görülmektedir. Bu bulgu, iki grup arasında bir farklılaşmanın olmadığını ortaya koymaktadır. Elde edilen bu sonuç denence 1.1.1.2 ‘i desteklemektedir.

Ahlaki Kurallar İle İlgili Kural Yokluğu Algısı

1.1.1.3\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin “Kural Yokluğu” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 1’de deneme grubu çocukların AKA alt ölçeği Ahlaki Kural Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamalarının 3.88, kontrol grubundakilerin 4.29 olduğu görülmektedir. Ortalamalar arasındaki farkın test edilmesi sonucu deneme ve kontrol grubu çocukların ön-test puan ortalamaları arasında p >0.05 düzeyinde anlamlı bir farkın olmadığı gözlenmiştir. Bu durum denence 1.1.1.3’ü desteklemektedir.

Ahlaki Kurallar İle İlgili Genelleme Algısı

1.1.1.4\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin “Genelleme” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 1’den deneme grubu çocukların Ahlaki Genelleme alt boyut ön-test puan ortalamalarının 3.94, kontrol grubu çocukların ön-test puan ortalamalarının 4.71 olduğu anlaşılmaktadır. Mann Whitney U testi sonuçlarına göre deneme grubu çocukların AKA alt ölçeğinin “Genelleme” alt boyutuna ait ön-test puan ortalamaları kontrol grubundaki çocukların puan ortalamalarından farklı değildir. Bu sonuç denence 1.1.1.4’ ü desteklemektedir.

Ahlaki Kuralların İhlali Durumunda Çocukların Ceza Tutumu

1.1.1.5\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin “Ceza” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 1’in değerleri incelendiğinde deney grubu çocukların AKA alt ölçeğinin Ahlaki Ceza alt boyutu ön test puan ortalamaları 8.76, kontrol grubu çocukların puan ortalamaları 9.53 olarak görülmektedir. Ortalamalar arası farkın test edilmesi sonucu her iki grubun da ön test puanları arasında P>0, 05 düzeyinde

anlamlı bir farklılığın olmadığı görülmüştür. . Elde edilen bu sonuç denence 1.1.1.5’i desteklemektedir.

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Sosyal Kural Algıları

1.1.2\ Deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların “Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı Ölçeği” Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin alt boyutlarının ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Bu denenceyi test etmek amacıyla deneme grubu çocukların ASKAÖ ‘nin SKA alt ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin ön-test puan ortalamaları ile kontrol grubundakilerin ön-test puan ortalamaları karşılaştırılmıştır.

Karşılaştırmalar ASKA ölçeği SKA alt ölçeğinin Sosyal Ciddiyet, Sosyal Otorite Yokluğu, Sosyal Kural Yokluğu, Sosyal Genelleme ve Sosyal Ceza olmak üzere 5 alt boyutunda (Denence 1.1.2.1, 1.1.2.2, 1.1.2.3, 1.1.2.4, 1.1.2.5): ayrı ayrı test edilmiştir.

İki grup arasındaki farkın önem kontrolü Mann Whitney U Testi ile yapılmıştır. Mann Whitney U Testi ile ilgili istatistiksel değerler Tablo 4. 2’de denencelerin sırasına uygun olarak gösterilmiştir.

Tablo 4. 2

Deneme ve Kontrol Grubu Çocukların ASKA Ölçeği, Sosyal Kural Algısı Alt Ölçeğinin Alt Boyutlarının Ön-test Puanları, n, X, ss ve Mann Whitney-U

Testi Değerleri

Deneme Öntest Kontrol Öntest Mann Whitney U Testi Sosyal Kural Algısı n X ss n X ss p Düzeyi Önem Ciddiyet 17 10,12 4,27 17 9,47 3,65 P=0,49 P>0,05 Otorite Yokluğu 17 3,88 1,76 17 4,53 0,62 P=0,62 P>0,05 Kural Yokluğu 17 3,82 1,77 17 4,47 0,87 P=0,45 P>0,05 Genelleme 17 4,06 1,47 17 4,76 0,56 P=0,06 P>0,05 Ahl aki ve S os yal Kur al Al Ölçe ği Ceza 17 9,24 0,37 17 9,24 0,40 P=1,00 P>0,05 P>0, 05 önemsiz P<0, 05 önemli

Tablo 4. 2’de deneme ve kontrol grubu çocukların “ASKAÖ”nin “SKA” alt ölçeğinin alt boyutlarına ilişkin ön-test puan ortalamaları verilmiştir. Yapılan Mann Whitney U Testi sonuçları, deneme ve kontrol grubu çocukların ön-test puan ortalamaları arasında istatistiksel açıdan önemli bir farkın olmadığı ortaya koymuştur.

Bu bulgular “ Deneme ve kontrol grubunu oluşturan çocukların “ASKAÖ’nin Ahlaki Kural Algısı alt ölçeğinin alt boyutlarının ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur” denencesini desteklemektedir.

Sosyal Kurallar İle İlgili Ciddiyet Algısı

1.1.2.1\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin “Ciddiyet” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 2’de deneme grubu çocukların SKA alt ölçeğinin Ciddiyet alt boyutu ön test puan ortalamalarının 10.12, kontrol grubu çocukların öntest puan ortalamalarının 9.47 olduğu görülmektedir. Bu iki ortalama arasındaki farkın test edilmesi sonucu deneme ve kontrol grubu çocukların Ciddiyet alt boyutu ön test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir ( P>0,05 ). Bu sonuca göre bulgular denence 1.1.2.1’i desteklemektedir.

Sosyal Kurallar İle İlgili Otorite Yokluğu Algısı

1.1.2.2\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin “Otorite Yokluğu” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 2’de deneme grubu çocukların SKA alt ölçeğinin Otorite Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamalarının 3.88, kontrol grubundakilerin Otorite Yokluğu öntest puan ortalamalarının 4.53 olduğu görülmektedir. Yapılan Mann Withney U testi sonuçlarına göre deneme ve kontrol grubu çocukların Sosyal Otorite Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir ( P>0,05). Bu bulgu denence 1.1.2.2’yi destekler niteliktedir.

Sosyal Kurallar İle İlgili Kural Yokluğu Algısı

1.1.2.3\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin “Kural Yokluğu” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 2’den deneme grubu çocukların AKA ve SKA alt ölçeğinin Kural Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamalarının 3.82, kontrol grubu çocukların öntest puan ortalamalarının 4.47 olduğu anlaşılmaktadır. Ortalamaların karşılaştırılması sonucu deneme ve kontrol grubu çocukların Sosyal Kural Algısı alt ölçeği Sosyal Kural Yokluğu alt boyutu ön test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir ( P>0,05 ). Bu bilgilere dayanılarak denence 1.1.2.3 desteklenmektedir.

Sosyal Kurallar İle İlgili Genelleme Algısı

1.1.2.4\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin “Genelleme” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 2’den deneme ve kontrol grubu çocukların AKA ve SKA alt ölçeğinin Genelleme alt boyutuna ilişkin ön test puan ortalamaları incelendiğinde deneme grubundakilerin 4.06, kontrol grubundakilerin ise 4.76 olduğu görülmektedir. Yapılan Mann Withney U testi sonuçlarına göre deneme ve kontrol grubu çocukların AKAÖ SKA alt ölçeğinin Genelleme alt boyutu ön test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı gözlenmiştir ( P>0,05 ). Bu sonuç denence 1.1.2.4’ü destekler niteliktedir.

Sosyal Kuralların İhlali Durumunda Çocukların Ceza Tutumu

1.1.2.5\ Deneme ve kontrol grubu çocukların, Sosyal Kural Algısı alt ölçeğinin “Ceza” alt boyutu ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

ortalamalarının 9.24, olduğu görülmektedir. Yapılan istatistiksel karşılaştırmalar her iki grubunda ön test puanları arasında anlamlı bir farklılığın olmadığı ortaya koymaktadır. Elde edilen bu sonuç denence 1.1.2.5’i destekler niteliktedir.

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Bilişsel Tempo Düzeyleri 2.0\ Deneme ve kontrol grubundaki çocukların bilişsel tempo ön-test puan ortalamaları ile ilgili olarak:

Bu kısımda Kansas Okul Öncesindeki Çocuklar İçin Düşüncelilik ve İçtepisellik Ölçeği” alt ölçeğinin ön-test puanlarına ilişkin denenceler ele alınmıştır.

2.1\ Deneme ve kontrol grubundaki çocukların “Kansas Okul Öncesindeki Çocuklar İçin Düşüncelilik ve İçtepisellik Ölçeği” alt ölçekleri ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Bu denenceyi test etmek için deneme grubu ve kontrol grubu çocukların KOÖDÇDİ ölçeği tepki süresi ve hata sayısı alt ölçekleri ön-test puan ortalamaları karşılaştırılmıştır.

Gruplar arasındaki fark Mann Whitney U Testi ile sınanmıştır. Elde edilen istatistiksel değerler Tablo 4. 3’de gösterilmiştir.

Tablo 4. 3

Deneme ve Kontrol Grubu Çocukların

KOÖDÇDİ Ölçeği, Alt Ölçeklerinin Öntest Puanları, n, X, ss ve Mann

Whitney-U Testi Değerleri

Deneme Öntest Kontrol Öntest Mann Whitney U Testi Alt Ölçekler n X ss n X ss p Düzeyi Önem Tepki Süresi 17 42,06 16,86 17 40,65 13,02 P=0,76 P>0,05 KOÖ DÇD İ Ölçe ği Hata Sayısı 17 10,00 4,69 17 8,18 3,50 P=0,20 P>0,05 P>0, 05 önemsiz P<0, 05 önemli

Tablo 4. 3’ün değerleri deneme ve kontrol grupları arasında KOÖDÇDİ ölçeği tepki süresi ve hata sayısı alt ölçekleri ön-test puan ortalamaları bakımından bir farklılığın olmadığını ortaya koymuştur.

Bu bulgular; “Deneme ve kontrol grubundaki çocukların “Kansas Okul Öncesindeki Çocuklar İçin Düşüncelilik ve İçtepisellik Ölçeği” alt ölçekleri ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur” denencesini desteklemektedir.

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Tepki Süreleri

2.1.1\ Deneme ve kontrol grubundaki çocukların “Kansas Okul Öncesindeki Çocuklar İçin Düşüncelilik ve İçtepisellik Ölçeği” (KOÖDÇDİ) “Tepki Süresi” alt ölçeği ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 3’e bakıldığında deneme grubu çocukların Kansas Okulöncesi Dönemdeki Çocuklar İçin Düşüncelilik-İçtepisellik Ölçeği (KOÖDÇDİ)’nden aldıkları tepki süresi ön test puan ortalamalarının 42.06, kontrol grubu çocukların ise 40.65 olduğu görülmektedir. Yapılan Mann Withney U testi sonuçlarına göre elde edilen bulgular deneme ve kontrol grubu çocukların KOÖDÇDİ ölçeği tepki süresi alt ölçeği ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir farkın olmadığı göstermiştir. Bu da denece 2.1.1’i desteklemektedir.

Kendini Kontrol Eğitimi Öncesi Çocukların Hata Sayıları

2.1.2\ Deneme ve kontrol grubundaki çocukların “Kansas Okul Öncesindeki Çocuklar İçin Düşüncelilik ve İçtepisellik Ölçeği” (KOÖDÇDİ) “Hata Sayısı” alt ölçeği ön-test puan ortalamaları arasında önemli bir fark yoktur.

Tablo 4. 3’de görüldüğü gibi deneme grubu çocukların KOÖDÇDİ Ölçeği hata sayısı alt ölçeğinin ön test puan ortalamalarının 10.00, kontrol grubu çocukların Hata Sayısı ön-test puan ortalamalarının 8.18’dir. Bu durum her iki grup arasındaki farkın önemli olmadığını ortaya koymaktadır. Bu sonuç denence 2.1.2’yi desteklemektedir.

Kendini Kontrol Eğitimi’nin Çocukların Ahlaki ve Sosyal Kural Algılarına Etkileri

3.0\ “Kendini Kontrol Eğitimi” çocukların ahlaki ve sosyal kural algısı puan ortalamalarını etkiler. Buna bağlı olarak: Deneme grubunu oluşturan çocukların “Ahlaki ve Sosyal Kural Algısı Ölçeği” alt ölçeklerinin alt boyut son- test puan ortalamaları, kontrol grubunu oluşturan çocukların son-test puan ortalamalarından önemli düzeyde yüksektir.

Bu bölümde Kendini Kontrol Eğitimi’nin Çocukların ASKA Puanlarını etkileyip etkilemediği test edilmiştir. Bu amaçla her alt ölçeğe ait 5 denence geliştirilmiş ve ayrı ayrı incelenmiştir.

Kendini Kontrol Eğitimi’nin Çocukların Ahlaki Kural Algılarına Etkileri 3.1\ Deneme grubu çocukların ASKAÖ, “Ahlaki Kural Algısı” alt ölçeği alt boyutları son-test puan ortalamaları kontrol grubundaki çocukların son-test puan ortalamalarından önemli düzeyde yüksektir.

Deneme ve kontrol grubundaki çocukların ASKAÖ, “Ahlaki Kural Algısı” alt ölçeğinin Ciddiyet, Otorite Yokluğu, Kural Yokluğu, Genelleme ve Ceza alt boyutlarına ait son-test puan ortalamaları arasındaki farkın önem derecesi Mann Whitney U testi ile belirlenmiştir. Mann Whitney U testi ile ilgili istatistiksel değerler Tablo 4. 4’de gösterilmiştir.

Tablo 4. 4

Deneme ve Kontrol Grubu Çocukların

ASKAÖ, Ahlaki Kural Algısı Alt Ölçeğinin Alt Boyutlarının Sontest Puanları n, X, ss, Mann Whitney-U Testi Değerleri

Deneme Son-Test Kontrol Son-Test Mann Whitney U Testi Ahlaki Kural Algısı n X ss n X ss p Düzeyi Önem Ciddiyet 17 12,82 2,27 17 12,71 2,02 P=0,77 P>0,05 Otorite Yokluğu 17 5,00 0,00 17 4,94 0,24 P=0,31 P>0,05