• Sonuç bulunamadı

3. PEYZAJ MİMARLIĞINDA AYDINLATMA

3.11 Peyzaj Alanlarında Farklı Örneklerde Aydınlatma Tasarımları

3.11.10 Ağaç aydınlatması örnekleri

Bu üç farklı soliter ağaç aydınlatması örneği aşağıda sunulmuştur.

Örnek 1

Bir ağacı önden aydınlatmak ağacın daha düz görünmesini sağlar. Aydınlatma armatürü ağaçtan ne kadar uzaksa ağaç o kadar düz görünür. Bu tip bir aydınlatmada izleyen kişinin gözünün kamaşma ihtimali yoktur. Bu şekilde bir aydınlatma için yere gömülü armatürler ya da projektörler kullanılabilir (Anonymous 2019c).

64

Şekil 3.46 Soliter ağaç aydınlatması örneği 1 (Anonymous 2019c)

Örnek 2

Sadece ağacın taç kısmı aydınlatılacaksa, ağaç gövdesinin iki yanında yere gömülü armatürler ile izleyicinin bakış açısına göre aydınlatma yapılır. Bu tip bir aydınlatma kurgusunda aydınlatma armatürlerinin ışık dağılımı geniş açılıdır. İzleyicinin gözünde kamaşma yaratmamak çok önemlidir. Yere gömülü, asimetrik, geniş açılı ya da ayarlanabilir açılı bir aydınlatma armatürü kullanılması en uygundur (Anonymous 2019c).

65

Şekil 3.47 Soliter ağaç aydınlatması örneği 2 (Anonymous 2019c)

Örnek 3

Doğrudan ağaç gövdesinin önüne yerleştirilmiş bir projektör ile aydınlatılmış bir ağaç aydınlatmasıdır. Buradaki aydınlatma armatürü çok dar açılı bir ışık dağılımına sahiptir.

Aydınlatma armatürünün belli olmasına neden olacak, aşırı yüksek aydınlık şiddeti olan bir armatür kullanılmamalıdır. Eğer ağaç birçok açıdan izlenecekse ağaç gövdesi etrafında çok dar açılı armatürler kullanılması önerilmektedir. Bu örnekte iki tane ayarlanabilir yere gömülü projektör, ağaç gövdesine yaklaşık 2-3metre uzaklıkta yerleştirilmiş ve armatürlerin ışıkları geniş bir açı ile ağaç tacına yönlendirilmiştir.

Genel izlenim olarak aydınlatma düzgün ve uyumludur (Anonymous 2019c).

66

Şekil 3.48 Soliter ağaç aydınlatması örneği 3 (Anonymous 2019c)

67 4. MATERYAL VE YÖNTEM

4.1 Materyal

Çalışma kapsamında Ankara ilinin Çankaya ilçesinde yer alan Seğmenler Parkı araştırmanın ana materyallerinden birisidir. Diğer önemli materyal ise bu parkta yapılan ankete katılan kullanıcı grubudur.

Araştırmanın yardımcı materyali ise Seğmenler Parkı ile ilgili yazılı ve çizili görsel dokümanlar, alanda çekilen fotoğraflar, aydınlatma konusu ile ilgili kaynak araştırması sonucunda elde edilen özgün dokümanlardan oluşmaktadır. Seğmenler Parkı peyzaj planı (Şekil 4.1) Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı Bölümü arşivinden Prof. Dr.

Oğuz Yılmaz ve Prof. Dr. Halim Perçin’den temin edilmiştir. Alanla ilgili fotoğrafların tamamı orijinaldir.

Daha sonraki yıllardaki durumu ortaya koymak ve çalışma kapsamında kullanmak amacıyla parkın peyzaj projesi ve aydınlatma yerleşim planına Ankara Büyükşehir Belediyesi veya Çankaya Belediyesi ilgili birimlerinden temin edilememiştir.

Seğmenler Parkı

Araştırma alanı olan Seğmenler Parkı proje müellifi Prof. Dr. Sadri ARAN olup vefatından sonra aynı ilkelere bağlı kalmak üzere sonuçlandıran Prof. Dr. Selami Sözer’dir (Anonim 2011) ve park 1983 yılında kullanıma açılmıştır (Çon 2019).

Park Ankara ilinin Çankaya ilçesine bağlı Kavaklıdere semtinde bulunmaktadır.

Seğmenler Parkı, Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi arasında kalan vadide 67.000m2’lik bir alanda kurulmuştur. Atatürk Bulvarı ile İran Caddesi park için ulaşım ve algılama olanağını yaratmaktadır (Anonim 2014). Bakınız Şekil 4.2.

Parkın topografyası doğal bir vadi oluşumundadır. Yükselti farkı kuzey ve güney sınırları arasında yaklaşık 50 metre, vadi tabanı ile parkı iki tarafından sınırlandıran Atatürk Bulvarı ve İran Caddesi kotları arasında yaklaşık 8 metre ile 15 metredir (Anonim 2014). Bakınız Şekil 4.3.

68

Japon Büyükelçiliği konutu yerleşim alanı tabanından çıkan ve park alanı boyunca akan Kavaklıdere, yer yer durgun ve hareketli değişik su biçimleri dizisine dönüştürülmüş ve alanın en düşük kotunda yuvarlak bir havuzda toplanmıştır (Anonim 2014).

Çankaya, Kavaklıdere ve Gaziosmanpaşa gibi kentin çok önemli ve standardı yüksek semtleriyle yakın ilişkisi dolayısıyla, “Semt Parkı” niteliğinde olan Seğmenler Parkı kentin en yoğun kullanılan ve en ilgi çeken parklarından biridir (Anonim 2014).

Şekil 4.1 Seğmenler Parkı Peyzaj Planı (Ankara Üniversitesi Peyzaj Mimarlığı arşivi)

69

Şekil 4.2 Seğmenler Parkı harita konumu (Anonim 2019d)

70

Şekil 4.3 Seğmenler Parkı uydu görüntüsü (Anonim 2019e)

71 4.2 Yöntem

Kaynak ve gözlemlere dayalı verilerin değerlendirilerek uygulamaya aktarılmasını sağlayan veri toplama ve çözümlemesi (analiz) ile park ziyaretçilerinin görüşlerini almayı hedefleyen anket çalışmasına dayanan bireşim (sentez) ve tüm verilerin kuramsal bilgiler, anket sonuçları ve kişisel gözlem ve deneyimlerle yorumlanması (değerlendirme) çalışmanın yöntemini oluşturmaktadır.

Yöntem akışına göre ilk olarak konuyla ilgili olan tüm doktora tezleri, yüksek lisans tezleri, ulusal ya da uluslararası standartlar, yayınlar, makaleler ve bildiriler, kamu ya da özel sektör kurum ve kuruluşlarında verilen eğitim materyalleri, internet ortamında yayımlanan makaleler, ilgili kitaplar, dergiler vb. bilimsel ve akademik çalışmalar incelenmiş ve düzenlenmiştir.

Daha sonra belirlenen çalışma alanına ilişkin bilgilere ve uydu görüntülerine ulaşılmış, alanda ölçümler ve gözlemler yapılmış, fotoğraflar çekilmiştir. Park ziyaretçilerinin alanın aydınlatması ile ilgili görüşlerini almak için yapılması planlanan anket için sorular hazırlanmıştır. Park içinde yapılan gözlemler sonucunda elde edilen bulgulara göre bir gün içinde parkı ziyaret eden kişi sayısı ortalama 6000 olarak kabul edilmiştir.

Aşağıda belirtilen “Basit tesadüfi örnekleme yöntemi” ile hesaplama sonucunda (Ak 2010) anket çalışmasının 101 katılımcıya uygulanması gerekmektedir. Fakat daha verimli sonuç alınabilmesi için anket çalışması 200 kişiye uygulanmıştır.

n=N/(Nd²+1) = 6000/(6000.0,1²)+1 = 101 n=Anketin yapılacağı kişi sayısı

N=Popülasyon sayısı d=Hata payı (%10)

Yapılan anketler sonucunda sonuçlar grafiklerle tanımlanmış ve incelenmiştir. Anket analiz sonuçlarının oluşturulması ve değerlendirmesi sonucunda hem çalışma alanına hem de benzer peyzaj uygulamalarına örnek oluşturacak önerilerde bulunulmuştur.

Çalışma yöntemi aşamaları aşağıda yer alan Çizelge 4.1’de detaylandırılmıştır.

72 Çizelge 4.1 Araştırma yöntem akış çizelgesi

YÖNTEM

VERİ TOPLAMA VE ANALİZİ

Kaynak taraması

Kaynaklardan elde edilen bilgilerin incelenmesi ve düzenlenmesi

Araştırma alanlarının belirlenmesi

Araştırma dökümünün oluşturulması, çalışma alanında durum analizi yapılması (gözlem yapılması, armatürlerin tespiti, fotoğrafların çekilmesi, var olan sorunların tespiti vb.)

Belirlenen kriterlere göre anket sorularının hazırlanması

Anketlerin rastgele seçilen 200 kişiye uygulanması

SENTEZ Anket sonuçlarının grafiklerle tanımlanması ve incelenmesi Anket analiz sonuçlarının oluşturulması

DEĞERLENDİRME VE SONUÇ Anket analiz sonuçlarının değerlendirilmesi

Kullanıcı istekleri doğrultusunda araştırma alanına yönelik öneriler geliştirilmesi

Çalışma alanları örnek alınarak peyzaj uygulamaları için öneriler geliştirilmesi

Anketlerin Hazırlanması

Anket sorularının hazırlanması için oluşturulan varsayımlar (hipotezler) aşağıda yer almaktadır.

Varsayım 1: Seğmenler Parkının aydınlatması yeterli değildir.

Varsayım 2: Seğmenler Parkı’nın aydınlatması yeterli değil ise bu durum parkın kullanımını olumsuz etkilemektedir.

73

Belirlenen varsayımların doğrulunun tespit edilmesi amacıyla çeşitli kaynaklardan ve istatistik uzmanından anketlerin nasıl hazırlanması gerektiği araştırılmış ve bu doğrultuda elde edilen bilgiler ışığında anketler hazırlanmıştır. Bu anlamda anket sorularının net ve anlaşılır olmasına, kısa ve öz olmasına dikkat edilmiş ve insanları yönlendiren sorulardan kaçınılmıştır.

Seğmenler Parkı ziyaretçilerinin alanın aydınlatması ile ilgili görüşlerini alabilmek adına yapılması planlanan anket çalışmalarının hava karardıktan sonra yapılmasının doğru olacağı düşülmüştür.

Anketler 2019 yılının mayıs ayında 3 hafta boyunca 200 kişiye bire bir uygulanmıştır.

Anket, araştırmanın konusu, amacı ve kim tarafından yapıldığını açıklayan kısa bir giriş ile başlamaktadır ve 3 bölümden oluşmaktadır.

Birinci bölümde anketi yanıtlayan kişilerin yaş ve cinsiyet özellikleri sorgulanmıştır.

Ankette kullanılan yaş aralığı Dünya Sağlık Örgütü tarafından açıklanan bilgiler doğrultusunda saptanmıştır.

İkinci bölümde anketi yanıtlayan kişilerin Seğmenler Parkı’nı kullanım detayları sorgulanmıştır. Bu anlamda, haftanın hangi günleri, ne sıklıkta, hangi amaçlarla ve nasıl alanı kullandıkları irdelenmiştir.

Üçüncü bölümde ise Seğmenler Parkı’nın aydınlatması ile ilgili anketi yanıtlayan kişilerin görüşleri alınmıştır. Bu anlamda aşağıdaki sorulara yanıt aranmıştır:

 Parkta profesyonel bir aydınlatma tasarımı ve uygulaması yapılmış mı?

 Park iyi bir şekilde aydınlatılmış mı?

 Parkta kendinizi güvende hissediyor musunuz?

 Parkta kullanılan aydınlatma elemanları ve aydınlatma göze hoş geliyor mu?

 Parktaki var olan aydınlatma alandan keyif almanızı sağlıyor mu? Alanı daha ilgi çekici duruma getiriyor mu?

 Hangi aydınlatma uygulamaları yapılırsa alanı daha sık kullanırsınız?

 Parkın aydınlatmasını nasıl değerlendirirsiniz?

 Parkın aydınlatması ile ilgili önerileriniz varsa belirtiniz.

74

Araştırma alanında bulunan dört ana bölge ayrı başlıklar altında anket çalışmaları ile incelenmiştir:

1.bölge: Çocuk oyun alanı 2.bölge: Havuz ve çevresi 3.bölge: Yaya yolları 4.bölge: Oturma alanları

75 5. BULGULAR

5.1 Parkın Var Olan Aydınlatmasına İlişkin Bulgular

Araştırma sürecine park içinde belirlenen 4 ana bölgede yer alan mevcut aydınlatma armatürlerinin tespit edilmesi ile başlanmıştır. Yaya yolları ve oturma alanları parkın tamamında yer almaktadır. Havuz ve çocuk oyun alanın konumu ise Şekil 5.1’de gösterilmiştir.

Şekil 5.1 Çocuk oyun alanı ve havuzun alandaki yeri

76

Parkta genel mekânları aydınlatmak için 5m yüksekliğinde direk tipi aydınlatma armatürleri ve aydınlık düzeyine destek olması açısından hem direk üzerlerinde hem zemine yerleştirilmiş projektörler kullanılmıştır. Bölüm 3.7.9 “Direk tipi aydınlatma armatürleri” ve Bölüm 3.7.6 “Projektör tipi aydınlatma armatürleri” başlıkları altında bu tiplere ait detay bilgiye ulaşılabilir.

Kullanılan aydınlatma armatürü tipleri hem gündüz hem gece olmak üzere günün iki ayrı zamanında fotoğraflanarak şekil 5.2 ve Şekil 5.3’te gösterilmiştir.

Şekil 5.2 Parktaki aydınlatma armatürlerinin gündüz görüntüsü (Orijinal 2019)

77

Şekil 5.3 Parktaki aydınlatma armatürlerinin gece görüntüsü (Orijinal 2019)

Parkta yer alan tüm aydınlatma armatürlerinin satın alımları Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından yapıldığı için, satın alma yöntemleri gereği olarak Bölüm 3.6’da detaylandırılan aydınlatma armatürü koruma sınıfları bakımından uygun oldukları var sayılmıştır.

78

Projektörler genel alanların aydınlatmasına destek olmasının yanı sıra ağaç ve genel yeşil alanların aydınlatılmasında da kullanılmıştır.

Şekil 5.4 Ağaç ve bitki aydınlatmasında kullanılan projektörler (Orijinal 2019)

79

Şekil 5.5 Ağaç ve bitki aydınlatmasında kullanılan projektörler (Orijinal 2019)

Direk tipi aydınlatma armatürlerinin ışık rengi gün ışığı iken projektörlerin bir kısmı gün ışığı, bir kısmı yeşil renktedir.

Çalışma alanında kullanılan aydınlatma armatürü çeşitleri Çizelge 5.1’de gösterilmiştir.

Çizelge 5.1 Parkta kullanılan aydınlatma armatürü çeşitleri

Kullanılan Aydınlatma Armatürü Çeşitleri Çocuk Oyun

Alanı

Havuz Çevresi

Yaya Yolları

Oturma Alanları Direk tipi Direk tipi Direk tipi Direk tipi

Projektör Projektör Projektör Projektör

80

Saptanan aydınlatma armatürlerinin aralıkları yine belirlenen 4 ana bölgeye göre yerinde ölçülerek Çizelge 5.2’de gösterilmiştir.

Çizelge 5.2 Parkta kullanılan aydınlatma armatürlerinin ara mesafeleri Aydınlatma

Armatürü Tipi

Kullanılan Aydınlatma Armatürü ara Mesafeleri Çocuk Oyun aydınlık düzeyi ölçümü yapılmıştır. Elde edilen değerler Çizelge 5.3’te gösterilmiştir.

Çizelge 5.3 Alanda karanlık havada ölçülen aydınlık düzeyleri

Aydınlık Düzeyi (lux)

Alanda Ölçülen Aydınlık Düzeyleri Çocuk Oyun

Park içinde belirlenen 4 ana bölgenin 20:00-06:00 saatleri arasında kullanım yoğunluğu yapılan gözlemlerle tespit edilmiştir.

Çizelge 5.4 20:00-06:00 saatleri arası parkın kullanım yoğunluğu

Saat

81 Çocuk Oyun Alanı

Çocuk oyun alanında 5 tane simetrik ışık dağılımına sahip direk tipi aydınlatma armatürü ve bunlardan bir tanesine yerleştirilmiş ve direkt alana yönlendirilmiş projektör kullanılmıştır. Tüm aydınlatma armatürlerinin lambaları gün ışığı rengindedir.

Yapılan incelemelerde bu aydınlatma armatürlerinden sadece çocuk oyun alanına doğru yönlendirilen projektörün çalıştığı diğer armatürlerin çalışmadığı tespit edilmiştir.

Şekil 5.6 Çocuk oyun alanında kullanılan aydınlatma armatürleri (Orijinal 2019)

82

Şekil 5.7 Çocuk oyun alanı gece aydınlatması (Orijinal 2019)

Şekil 5.8 Çocuk oyun alanı gece aydınlatması (Orijinal 2019)

83 Havuz Çevresi

Alandaki süs havuzu çevresinde yer alan yaya yolu, direk tipi aydınlatma armatürleri ve bunlardan bir tanesi üzerine yerleştirilmiş projektör ile aydınlatılmıştır.

Tüm direk tipi aydınlatma armatürlerinin lamba rengi gün ışığıdır. Projektörün lamba rengi yeşildir.

Havuzun içine yerleştirilmiş ve havuzu aydınlatması amaçlanmış herhangi bir aydınlatma armatürü bulunmamaktadır.

Şekil 5.9 Havuz çevresinde yer alan aydınlatma armatürleri (Orijinal 2019)

84

Şekil 5.10 Havuz çevresinin gece aydınlatması (Orijinal 2019)

Havuzun kenarında yer alan, üzeri pergola ile tanımlanmış oturma alanında da herhangi bir aydınlatma armatürü kullanılmamıştır.

Şekil 5.11 Havuz kenarında yer alan üzeri pergola ile tanımlanmış oturma alanı (Orijinal 2019)

85

Havuzun içine konumlandırılmış oturma alanında herhangi bir aydınlatma armatürü kullanılmamıştır.

Şekil 5.12 Havuz içinde konumlandırılmış oturma alanı (Orijinal 2019)

Yaya yolları

Yaya yollarının aydınlatılmasında direk tipi aydınlatma armatürleri ve bunlardan bazılarının üzerine yerleştirilmiş projektörler kullanılmıştır.

Aydınlatma armatürleri yolların sadece bir tarafında konumlandırılmıştır.

Kullanılan direk tipi aydınlatma armatürlerinin lamba rengi tamamında gün ışığıdır.

Projektörlerin lamba renkleri gün ışığı ve yeşil olarak değişkenlik göstermektedir ve belirli bir düzende kullanılmamışlardır.

86

Şekil 5.13 Yaya yolunda kullanılan aydınlatma armatürleri (Orijinal 2019)

Şekil 5.14 Yaya yolunda kullanılan aydınlatma armatürleri (Orijinal 2019)

87

Şekil 5.15 Yaya yolu gece aydınlatması (Orijinal 2019) Oturma Alanları

Parkta yer alan oturma alanları direk tipi aydınlatma armatürleri ve bunlardan bazılarının üzerine yerleştirilmiş projektörler ile aydınlatılmıştır. Projektörler kimi zaman yola yönlendirilmişken bazı kısımlarda ise yeşil alana yönlendirilmiştir.

Şekil 5.16 Oturma alanında kullanılan aydınlatma armatürleri (Orijinal 2019)

88

Şekil 5.17 Oturma alanı gece aydınlatması (Orijinal 2019)

5.2 Parkta Aydınlatmaya Yönelik Olarak Saptanan Sorunlar

2019 Nisan ve Mayıs aylarında parkta yapılan gözlemler ve ölçümler ile alanın aydınlatmasına yönelik bazı problemler tespit edilmiştir.

1-Parkın genelinde bakımı yapılmamış ve çalışmayan birçok aydınlatma armatürü bulunmaktadır. Bu durum alanda düzensiz ve çoğu bölgede yetersiz bir aydınlatmaya neden olmaktadır. Çalışmayan aydınlatma armatürleri alanda çok fazla karanlık nokta oluşmasına neden olmakta bu durum da alan kullanımını zorlaştırmakta ve özellikle emniyet ve güvenlik açısından sorun yaratmaktadır.

89

Şekil 5.18 Çalışmayan projektör örneği (Orijinal 2019)

Şekil 5.19 Çalışmayan aydınlatma armatürleri ve karanlık kalan alanlar (Orijinal 2019)

90

Şekil 5.20 Çalışmayan aydınlatma armatürleri ve karanlık kalan alanlar (Orijinal 2019)

Örnek olarak çocuk oyun alanında yer alan 5 tane direk tipi aydınlatma armatüründen hiçbiri çalışmamaktadır. Sadece direk üzerine yerleştirilmiş olan bir tane projektör çalışmakta ve genel aydınlatma bu şekilde sağlanmıştır. Bu durum alanda homojen olmayan, düzensiz bir aydınlatmaya neden olmuştur.

Çocuk oyun alanında yer alan çoklu kaydırak oyun elemanının bir yönü ve salıncakların olduğu alan fazlaca (50lux) aydınlatılırken, diğer yönü tamamen karanlık (0lux) kalmaktadır. Bu istenilen bir durum ve doğru bir uygulama değildir.

91

Çocuk oyun alanında her yerde eşit olmayan, düzensiz ve yetersiz aydınlatma durumunun yanı sıra aydınlatma tekniği açısından doğru bir uygulama olmayan, alana ve alan kullanıcısına doğrudan yönlendirilen projektör kullanıcıların gözünde kamaşma ve beraberinde rahatsızlık yaratmaktadır.

Şekil 5.21 Çocuk oyun alanı aydınlatması (Orijinal 2019)

92

Şekil 5.22 Çocuk oyun alanı aydınlatması (Orijinal 2019)

Şekil 5.23 Çocuk oyun alanı çevresinde yer alan oturma alanı (Orijinal 2019)

93

Şekil 5.24 Çocuk oyun alanı aydınlatması (Orijinal 2019)

2-Parkta yeşil alanların aydınlatılması için yer yer kullanılan ve zeminde konumlandırılmış projektörlerin bazılarının yönlendirmeleri hatalıdır.

Şekil 5.25 Yere doğru yani yanlış yönlendirilmiş bir projektör örneği (Orijinal 2019)

94

3-Parkın bazı noktalarında hiç aydınlatma armatürü kullanılmamıştır. Bu nedenle alanda fazla karanlık nokta bulunmaktadır.

Şekil 5.26 Aydınlatma armatürü kullanılmayan alan örneği (Orijinal 2019)

Şekil 5.27 Aydınlatma armatürü kullanılmayan alan örneği (Orijinal 2019)

95

4-Bölüm 3.8’de ayrıntılı olarak söz edilen aydınlatma tekniklerinden alana uygulanabilecek olanları varken hiçbiri parkta kullanılmamıştır.

5-Parkta birçok farklı tipte aydınlatma armatürü kullanılabilecekken sadece 2 tip aydınlatma armatürü kullanılmıştır.

5.3 Alan Kullanıcılarının Görüşlerinin Alındığı Ankete Dayalı Araştırma Bulguları

Nisan ve Mayıs aylarında akşam saat 20:00’dan sonra alanda 200 kişi ile birebir yapılan anket çalışmaları park içinde belirlenen 4 ana bölgede gerçekleştirilmiştir. Bu bölgeler şunlardır;

1.bölge: Çocuk oyun alanı 2.bölge: Havuz ve çevresi 3.bölge: Yaya yolları 4.bölge: Oturma alanları

5.3.1 Birinci bölüm alan kullanıcılarının özellikleri

Bu bölüm anketin 1. bölümünde yer alan ve ankete katılan kullanıcıların özelliklerinin tespit edildiği toplam 2 soruya verilen yanıtları göstermektedir. Buna göre;

1. Soru için; Şekil 5.28’de gösterildiği gibi anketi yanıtlayanların %54’ü kadın,

%46’sı erkektir.

Şekil 5.28 Anketin 1. Bölüm 1. Sorusu yanıtları 54%

46%

1. Soru

Kadın Erkek

96

2. Soru için; Şekil 5.29’da gösterildiği gibi anketi yanıtlayanların %55’i 18-33,

%23’ü 33-49, %20’si 50-65 yaş aralığında ve %2’si 65 yaşından büyüktür.

Şekil 5.29 Anketin 1. Bölüm 2. Sorusu yanıtları

5.3.2 İkinci bölüm parkın kullanım detayları

Bu bölüm anketin 2. Bölümünde yer alan ve ankete katılan kullanıcıların alan kullanım detaylarının tespit edildiği, toplam 4 soruya verilen yanıtları göstermektedir. Buna göre;

Anketin 2. Bölümün 1. Sorusu olan “Haftanın hangi günleri parka geliyorsunuz?”

sorusuna verilen yanıt oranları Şekil 5.30’da gösterilmiştir. Buna göre katılımcıların

%55’i cumartesi, %19’u Pazar, %9’u Cuma, %6’sı Salı, %5’i pazartesi, %4’ü Çarşamba ve %2’si Perşembe günü parkı kullanmaktadır. Genel olarak bakıldığında katılımcılar arasında parkın kullanımı hafta sonu daha yüksektir.

23% 55%

20%

2%

2. Soru

18-33 33-49 50-65

65'den büyük

97

Şekil 5.30 Anketin 2. Bölüm 1. Sorusu yanıtları

Anketin 2. Bölümün 2. Sorusu olan “Bu parka günün hangi zamanında daha sık geliyorsunuz?” sorusuna verilen yanıt oranları Şekil 5.31’de gösterilmiştir.

Şekil 5.31 Anketin 2. Bölüm 2. Sorusu yanıtları

Anketin 2. Bölümünün 3. Sorusu olan “Parkı hangi amaçlarla kullanıyorsunuz?”

sorusuna verilen yanıt oranları Şekil 5.32’de gösterilmiştir. Buna göre katılımcıların

%81’i parkı sosyal aktivite, %16’sı gezinti, %3’ü fiziksel aktivite için kullanmaktadır. Parkı kültürel aktivite için kullanan katılımcı yoktur.

4% 6% 3%

98

Şekil 5.32 Anketin 2. Bölüm 3. Sorusu yanıtları

Anketin 2. Bölümünün 4. Sorusu olan “Parktaki hangi alanları kullanıyorsunuz?”

sorusuna verilen yanıtlar Şekil 5.33’te gösterilmiştir. Buna göre katılımcıların

%75’i oturma alanlarını, %12’si yaya yollarını, %9’u havuz çevresini ve %4’ü çocuk oyun alanını kullanmaktadır.

Şekil 5.33 Anketin 2. Bölüm 4. Sorusu yanıtları

16% 3%

99

5.3.3 Üçüncü bölüm parkın aydınlatması ile ilgili alan kullanıcılarının görüşleri Bu bölüm anketin 3. Bölümünde yer alan ve ankete katılan kullanıcıların parkın aydınlatmasına yönelik görüşlerinin tespit edildiği toplam 8 soruya verilen yanıtları göstermektedir. Çalışma alanında belirlenen tüm bölgeler soru başlıkları altında irdelenmiştir.

1. Soru;

“Aşağıdaki alanlarda profesyonel bir aydınlatma planlaması ve uygulaması yapıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna park içinde belirlenen 4 alan için verilen yanıtlar Şekil 5.34, Şekil 5.35, Şekil 5.36, Şekil 5.37, Şekil 5.38, Şekil 5.39, Şekil 5.40 ve Şekil 5.41’de gösterilmiştir.

Çocuk oyun alanı için; Şekil 5.34’te gösterildiği gibi katılımcıların %55’i “Evet”,

%45’i “Hayır” yanıtını vermiştir.

Şekil 5.35’da gösterildiği gibi “Hayır” yanıtının nedenini katılımcıların %63’ü

“Aydınlatma düzeyi yeterli değil”, %27’si “Aydınlatma dağılımı homojen değil”,

%10’u “Kullanılan aydınlatma armatürleri uygun değil” olarak tanımlamıştır.

Şekil 5.34 Çocuk oyun alanı için 3. Bölüm/1. Soruya verilen yanıtlar 55%

45%

1. Soru Evet Hayır

100

Şekil 5.35 Çocuk oyun alanı için 3. Bölüm/1. Soruya verilen “Hayır” yanıtının nedenleri

Yaya yolları için; Şekil 5.36’da gösterildiği gibi katılımcıların %74’ü “Evet”, %26’sı

“Hayır” yanıtını vermiştir.

Şekil 5.37’de gösterildiği gibi “Hayır” yanıtının nedenini katılımcıların %53’ü

“Aydınlatma düzeyi yeterli değil”, %47’si “Aydınlatma dağılımı homojen değil” olarak tanımlamıştır.

Şekil 5.36 Yaya yolları için 3. Bölüm/1. Soruya verilen yanıtlar 63%

27%

10%

0%

1. Soru (Hayır Yanıtı Nedenleri)

Aydınlatma düzeyi

101

Şekil 5.37 Yaya yolları için 3. Bölüm/1. Soruya verilen “Hayır” yanıtının nedenleri

Oturma alanları için; Şekil 5.38’de gösterildiği gibi katılımcıların %74’ü “Evet”,

Oturma alanları için; Şekil 5.38’de gösterildiği gibi katılımcıların %74’ü “Evet”,