• Sonuç bulunamadı

2.5. Büro Binalarında Mekan Kullanım Biçimleri 1 Derinliğine Göre

2.5.4. İç Mekan Düzenine Göre

2.5.4.2. Büyük Hacim Büroları

2.5.4.2.1. Açık Büro ( Open-Plan Office Planning )

Açık bürolar ilk kez 1920'lerde kullanılmaya başlanmıştır. Daha sonra iş dünyasındaki organizasyonel değişimler sonucu, tıbbın ve psikolojinin desteğiyle açık bürolar tekrar ortaya çıkmıştır. Açık büro planlama anlayışında geleneksel büro planlama anlayışından farklı olarak, koridor sistemi ortadan kalkmış kalıcı bölmeli küçük mekanların yerini büyük büro mekanı almıştır. Mekanı paylaşan insanlar arasında güçlü ayırıcılar sözkonusu değildir ve tefriş elemanları belirli aralıklarla rijit geometrinin hakim olduğu bir düzende yerleştirilir. ( Şekil 2.15. )

Şekil 2.15. Açık planlı büro plan tipine bir örnek

Geleneksel büro planlama anlayışından açık büro sistemine geçiş üç kademeli olarak yapılmıştır:

2.5.4.2.1.1. . Bull Pen Sistemi

1960’larda A.B.D.’de geleneksel büronun getirdiği katılıktan kurtulmak için, yalnız yönetici odaları bir cephede kalmak koşulu ile, memurların bulunduğu odaların duvarları kaldırılmıştır. ( Şekil 2.16. )

2.5.4.2.1.2. Yönetici Çekirdek Sistemi

Yöneticilerin pencere kenarlarındaki avantajlı yerlerini çalışan personele bırakarak odalarını çekirdek etrafında sıralaması ile oluşan açık büro sistemidir. Bu odalarla cephe arasında kalan alan, personelin kullanımına ayrılmıştır. ( Şekil 2.17. )

Şekil 2.17. Yönetici çekirdek sistemi 2.5.4.2.1.3. Açık Yerleşme Sistemi

Yönetici ve çalışan personelin çalışma mekanlarını ayıran bölücü elemanların tamamen ortadan kalması ile oluşan gerçek açık plan sistemidir. ( Şekil 2.18. )

Şekil 2.18. Açık yerleşme sistemi

Bazı durumlarda büro katında, birkaç açık büro düzeninde çalışma grupları oluşturulur ve bu grupları birbirinden ayırmak için söz konusu bölücüler kullanılabilir. Yöneticilerin ve personelin ilk defa aynı mekanı kullanması, büro yönetimi ve

organizasyonu açısından büyük bir aşama olmuştur. Neufert’e göre açık planlı büro boyutları, kenar oranları 1:2 oranında öngörülmektedir. Açık planlı büronun akustik sorunları dışındaki en önemli sakıncası, donanım öğelerinin katı geometrik düzende yerleştirilerek sıkıcı bir mekan oluşturmasıdır.

Açık planlı büronun bir çeşidi de “ Action Office ” dir. Bu sistemle düzenlenmiş bürolarda çalışan her personel, tek tek bütün çalışma ve depolama ihtiyaçlarını da kapsayan alçak bölmelerle çevrelenir. Hücrelerden oluşan iş istasyonları mekanda geometrik bir şekilde düzenlenir. ( Aydın, 1982 )

Açık bürolarda; aynı havalandırma, aynı aydınlatma, aynı ergonomik mobilyalar ile uzmanlar iş dünyasında hümanizmi sağladıklarına inanmışlardır. Luigi Mangano'ya göre; Anglosakson icadı olan açık bürolar, iş yaşamına yanlış bir demokrasi ve dinamizim biçimi, firmalara çok fazla maliyet, buna karşın yetersiz esneklik ve işlevsellik getirmiştir.

Açık bürolarda çeşitli tasarım kriterlerini şöyle sıralayabiliriz:

• Organizasyonel gereklilikler-kullanıcı sayısı ve iş düzeni ilişkileri

Açık bürolarda çalışma yerlerinin bağımsız yerleştirilmesi nedeniyle poligonal modüler düzen büyük mekanların ideal biçimi daireye yakın formlar elde edilmesini sağlar. Birbirleriyle ilişkili mekanların bağlantıları 120°lik açılarla gerçekleştirildiğinde daha açık mekan etkisi yaratılmakta ve çalışma alanlarının birbirine akışı hem kolaylaşmakta, hem de çok yönlü olarak gelişmektedir. Teknik tesisat yapım elemanları statik sistemin oluşturulmasını etkilemektedir. 8.25x8.25m, 9.5m ve 10m’lik bir üçgen modül genellikle uygun aks ölçülerini oluşturmaktadır. 7.5-9.0m arasındaki açıklıklar ekonomiktir. Gottschalk, 8.25x8.25m’lik kare modülün alan açısından en ekonomik modül olduğunu deneysel olarak ifade etmiştir. ( Gottschalk, 1968 )

• Donatı – kullanıcı ilişkileri

Açık bürolarda çalışma alanının düzenlenmesinde kitaplıklar, dosyalama üniteleri ve bölücü panolar birbirleriyle ilişkili, fakat çalışma yüzeylerinden bağımsız olarak düzenlenirler. Açık büroda mekanın düzenlenmesinde kullanılan donanım elemanları geometrik plansal ( üçgen, altıgen vb. ) düzenlemeler esasına dayanmaktadır. Bu sistemde mobilya üniteleri iki farklı tipte gruplandırılabilir. ( Ketencioğlu, 2001 )

Birincisi, çalışma birimlerinin geometrik planda veya tek olarak oluşturulmasında bölücü panolar kullanılmaktadır. Çalışma yüzeyleri, raflar ve diğer aksesuarlar bölücü panolar üzerine yerleştirilirler. Çalışma yüzeyleri ve diğer elemanlar istenilen farklı yüksekliklere göre düzenlenme imkanına sahiptirler. Bazı durumlarda bölücü panoları meydana getiren çerçevelere telefon ve elektrik kablolarının yerleştirilmesine ve kabloların açıkta kalmasını engellemesine imkan verecek kanallar da yapılmaktadır. ( Ketencioğlu, 2001 )

İkincisi, açık bürolarda çalışma alanının düzenlenmesinde kitaplıklar, dosyalama üniteleri ve bölücü panolar birbirleriyle ilişkili, fakat çalışma yüzeylerinden bağımsız olarak düzenlenirler. Bu sistemde elemanlar birbirinden daha kolay sökülüp takılabilme özelliğine sahip olduğundan birinci sistemle kıyaslandığında daha esnektir. Bu sistemlerin hangisinin uygulanması gerekliliği işin niteliği ve gereksinimlerin belirlenmesi ile belirlenir. Birinci sistem bireysel hücreler için daha uygundur. İkinci sistem ise gruplar ve bireyler arasında ortak çalışmayı sağlayabilecek niteliktedir. ( Ketencioğlu, 2001 )

Açık büro mekanlarında donatım elemanları için seçilen renkler bir bütünlük içerisinde olmalı, yüzeyler ışığı yansıtacak parlaklıkta olmamalıdır. Yangına, çizilmeye karşı dayanıklı malzemeler seçilmeli ve donatım elemanlarının kenarları çalışanlara zarar verebilecek sivri ve keskinlikte olmamalıdır.

• Biçim

Hücre bürolarda ara duvarların bazılarının kaldırılarak oluşturulan plan tipi geniş ve derin bir alanı kaplamaktadır. Hiçbir bölücü duvarın bulunmadığı büro çalışma mekanı rijit geometrik biçimlerdedir. Açık bürolarda çalışma yerlerinin bağımsız yerleştirilmesi nedeniyle ortogonal modüler düzen mekanın biçimi için uygun düşmektedir. Katlar arası iletişim ağlarının yerleşebilmesi için yuvarlak veya kare biçimlerin kullanılması daha uygundur. ( Gottschalk, 1968 )

• Renk

Açık büro çalışma mekanlarında, zeminde kullanılan halının renk seçimi önemlidir. Halı için etkili olan kırmızı, sarı, yeşil seçilmelidir. Panolar ve mobilyalar da buna uyumlu birkaç renk içinde sınırlandırılmalıdır. Eğer renk kullanmak istenmiyorsa kullanılacak tek doğru renk beyazdır. Tavanın ışığı iyi yansıtması için açık renkler tercih edilmelidir. ( Pile, 1978 )

• Aydınlatma

Açık bürolarda yapay aydınlatmada titreşimsiz beyaz bir ışık sağlanmalıdır. Büro alanlarının her noktası eşit aydınlatılmalıdır. Aydınlatma elemanlarından oluşan kamaşmayı önlemek için ışık kaynağını göze birleştiren çizginin 30-35°’lik açı yapması gerekir. Masa yüzeylerinin parlamasını önlemek için masa yüzeylerini mat seçmek gerekir. Gün ışığından doğan kamaşmaları önlemek için güneş kırıcılar yapmak gerekir. Bakış yönü belli olmadığından bant şeklinde bir aydınlatma uygun değildir. ( Gottschalk, 1968 )

• Akustik

Gürültü skalası 50-60dB olarak alınmalıdır. Ses yankıları önlenmelidir. Gürültünün rahatsız edici olmasını engellemek için tüm gürültülü büro mekanlarını birarada düzenlemek gerekir. Mekanların derinliği min. 20-25m’de tutulursa sesin yankılanması

önlenmiş olur. Açık bürolarda mümkün olduğunca pencere yüzeyleri az tutulmalıdır. Cam yüzeylerine hafif bir eğim verilerek sesin yansıması azaltılmalıdır. Camdan tavana yansıtılan ses orada tecrit ile yutturulur. Tavanın sökülüp temizlenebilir olması gerekir. Duvarlar ses yutucu malzeme ile donatılmalıdır. Dış gürültüyü engellemek için pencere açılmamalı, yalıtılmış cam kullanılmalı ve perdeler ses yutucu olmalıdır. Döşemelerde de ses yutuculuk önemlidir. Büyük mekanlı bürolarda tüm mekanın halı kaplı olması gerekir. Klima kanallarının çıkardığı gürültüler azaltılmalıdır ve gürültü düzeyi 5dB’in altında tutulmalıdır. Yerleşim yoğunluğu 60-80 kişi, kişi başına düşen alan da 12m² olmalıdır. ( Pile, 1978 )

• Isıtma ve Havalandırma

Açık bürolar için tavsiye edilen bağıl nem oranı %40-60 olmalıdır. Büyük mekanlı bürolarda 40m³/saat bir üst sınır değeri olarak tutulmalıdır. Büyük mekanlarda en önemli ısı kaynakları; yaz aylarında çatı ve cephe %40, aydınlatma düzeni %40, çalışanlar ve makineler %20’dir. Bunun için tüm bina yüzeyi çok iyi yalıtılmalıdır. ( Gottschalk, 1968 )

• Mekan Bağlantıları

Açık bürolarda kişi grupları arasına yerleştirilen bölme dolaplar, kişiler arasındaki ilişkiyi düşürdüğünden ve çalışma grupları arasındaki ilişkiyi arttırdığından verimliliği arttırıcı bir etken oluşturmaktadır. ( Gür, 1996 )

Çalışma yerlerinin katı bir geometri düzende olması sıkıcı bir ortam yaratmaktadır. Bu yüzden çalışma gruplarının fonksiyonel gereksinimlere uygun yerleştirilmesi gerekir. ( Emiroğlu, 1977 )

• Mekan Birleşimleri

Ana yollar ve ara yollardan oluşan yatay ulaşım ağının yerleri kaydırılabilir, boyları kısaltılabilir olmalıdır. Böylece düzenlemelerde esneklik sağlamaktadır. Yatay ulaşım ağı çalışma mekanlarından çiçeklikler ve panolarla ayrılırlar. Açık büro mekanlarında çekirdekler, her birine 100 çalışma yeri düşecek şekilde düzenlenmelidirler. Bu da yaklaşık 1000-1200m²’lik bir çalışma alanı demektir. Çekirdeğin büroda çalışan personeli rahatsız etmesini önlemek için kendi içine kapalı bir bölüm oluşturması uygundur. ( Gottschalk, 1968 )

• Mekan Akıcılığı

Açık büro çalışma mekanlarında çalışma düzlemi yüksekliği, insanın ölçüsüne ve yapılacak işin konumuna göre ayarlanabilir olmalıdır. Oturma eyleminde kullanılacak gereçler, insanın vücut ve fonksiyon ihtiyaçlarına uygun olmalıdır. Mekanın ısıtma ve havalandırma sistemi, sıcaklığı, nem miktarını ve hava hızını gerekli şartları sağlayacak imkanlara sahip olmalıdır. Aydınlatma optik görmeyi sağlamalı, en yaşlı insana göre ayarlanmalı ve aydınlatmanın yoğunluğu, rengi, gölgenin sınırı, ışığın yönü düzenlenmelidir. Estetik ve teknik özellikler, donatım elemanları ve yapım teknikleri akustik bakımından önemlidir. Donatım elemanları, insanın antropometrik ölçülerine uygun olmalıdır. Donatım elemanlarının renkleri de hoş bir mekan yaratılması açısından önemli olmaktadır. ( Aluçlu, 2000 )

• Mekan Güvenliği

Açık planlı bürolarda bina uzunluğu önemlidir. Hücre bürolardaki gibi çekirdek çözümlerine gidilmesi gerekir. Çekirdeğin büro binasının tamamen dışında yer alması, panik anında rahatlıkla kaçış merdiveni olarak kullanılmasına olanak verir. Ayrıca güvenlik gereksinimlerine uygunluğun sağlanması gerekir.