• Sonuç bulunamadı

4.9. ARAġTIRMA BULGULARI VE DEĞERLENDĠRME

4.9.5. Ġnsan Kaynakları Uygulamaları ve Finansal Yapı Ölçeği Korelasyon

Bu bölümde çalıĢmada kullanılan ölçeklerin ortalama ve standart sapmaları ile beraber korelasyon analizleri de sunulmuĢtur.

88

Tablo 26-Ölçeklerin Ortalama ve Standart Sapmaları

Ortalama Standart sapma

Ġnsan Kaynakları 2,2885 ,86202

Finansal yapı 3,4483 ,79697

Ġnsan Kaynakları uygulamaları ölçeğinin ortalaması (2,2885), standart sapması (,86202), finansal yapı ölçeğinin ortalama puanı (3,4483), standart sapması (,79697) bulunmuĢtur. Buna göre finansal yapı ölçeğinin algılanmasının daha yüksek olduğu bulunmuĢtur.

Tablo 27 -Ġnsan Kaynakları ve Finansal Yapı Arasındaki Korelasyon

Korelasyon

Ġnsan Kaynakları Finansal yapı Ġnsan Kaynakları Pearson Korelasyonu Anlamlılık. (2-uçlu) 1 -,073

,105

N 495 495

Finansal yapı Pearson Korelasyonu Anlamlılık. (2-uçlu) -,073 1 ,105

N 495 495

Tablo 27 incelendiğinde iĢletmelerin insan kaynakları uygulamaları ve finansal yapıları arasında negatif ve istatistiksel açıdan anlamsız iliĢki olduğu görülmektedir, (r= -0.073, p>.01).

Buna göre iĢletmelerin insan kaynakları uygulamaları ve finansal yapıları arasında iliĢki olduğu söylenebilir. ĠĢletmelerin insan kaynakları uygulamaları ve finansal yapıları arasındaki iliĢkiye bakıldığında değiĢkenlerden biri artığında bir diğeri azalmaktadır. Tablo 19‟a bakarak sonuçları değerlendirdiğimizde H1 hipotezi

89

SONUÇ VE ÖNERĠLER

Bu çalıĢmada UĢak ilinde faaliyet gösteren 500 iĢletmedeki insan kaynakları uygulamalarının finansal yapılarına etkileri incelenmiĢ olup aĢağıda araĢtırma sonuçlarına ve önerilere yer verilmiĢtir.

ÇalıĢmaya katılan 500 kiĢiden %32,0‟si (160 kiĢi) lise bitirmiĢ,%65,0‟i (325 kiĢi) iĢletmelerin tepe yöneticisi veya iĢletmelerin sahibi/ortağı, %67,0‟si (335 kiĢi) çalıĢtığı iĢletmelerdeki çalıĢan adedinin1 ile 6 arasında, iĢletmelerin faaliyet ortaya koydukları sahanın %57,0‟si (285 kiĢi)gıda sektöründe, iĢletmelerin kuruluĢ Ģekillerinin %79,0‟u (395 kiĢi) bütünüyle kendi sermayesi ile kurulmuĢ, iĢletmelerin %55,0‟i (275 kiĢi) 1 yıldan daha az faaliyet gösterdikleri, iĢletmelerin%62,0‟‟i (310 kiĢi) Ģahıs iĢletmesi oldukları tespit edilmiĢtir.

ÇalıĢanların ĠK uygulama yöntemleri ile bağlantılı veri düzeylerinin; eğitimlerine ait düzeyleri, iĢletme tepe yöneticisi durumunda bulunan iĢletmenin sahibi ya da paydaĢı bulunup bulunmamaları, çalıĢtıkları iĢletmelerdeki çalıĢan adedi, iĢletmelerin çalıĢtıkları sahalar, iĢletmelerin kuruluĢ Ģekilleri, iĢletmelerin ne zamandan beri çalıĢtıkları ve iĢletmelerin yasal yapılarıyla iliĢkisinin bulunduğu belirlenmiĢtir

ÇalıĢanların finans ile ilgili yapıya ait veri düzeylerinin; iĢletmelerde çalıĢmakta olanların adediyle iliĢkisinin olduğu belirlenmiĢtir

AraĢtırmamıza katılan bireylerin finans ile bağlantılı yapıya ait data düzeylerinin; iĢletmelerin çalıĢma zamanıyla iliĢkisinin olduğu belirlenmiĢtir.

Bu bölüm içinde araĢtırmada sağlanan neticeler çerçevesinde uygulama yapanlar ve araĢtırmacılar açısından tavsiyelerde bulunulmuĢtur.

 Uygulama Yapanlar Açısından Tavsiyeler

 ÇalıĢanların ĠK uygulamaları hakkında veri düzeyi, iĢletmeler üzerinde bir etkiye sahip olduğunda, iĢletmeler çalıĢanlarına insan kaynakları uygulamaları hakkında bilgi vermek zorundadır. Bu amaçla, Ġnsan Kaynakları Yönetiminin rehberliğinde eğitim programları geliĢtirilmelidir.  Mentorlük uygulamaları; meslekte çalıĢmaya yeni baĢlayan ve genç,

insan kaynakları uygulamaları konusunda eğitim düzeyinin ne seviyede olduğu, iĢletme sahibi ya da ortağı olup olmadıkları ve çalıĢan sayısı dikkate alınmadan uygulanmalıdır.

 Birim çalıĢanlarının kontrol baskısı, iĢ yükü hafifletilmeli ve çalıĢanların psikolojik yönü göz ardı edilmemelidir.

90

 ĠK yöneticileri, çalıĢanların ĠK uygulamaları hakkında bilgi düzeyini daha iyi görebilmeleri ve ilk iĢ yöneticilerinin ĠK uygulamaları hakkında bilgi düzeyini yükseltebilmeleri için eğitimler düzenlenmelidir.

 ĠĢletmelerin fiziksel ve altyapı eksiklikleri derhal ortadan kalkmalı ve çalıĢanlara insan kaynakları uygulamaları hakkında daha fazla bilgi verilmelidir. Ayrıca, bilgi düzeyini güçlendirmek için iç insan kaynakları uygulamaları toplantıları ve çeĢitli faaliyetler düzenlenmelidir.

 Ġnsan kaynakları uygulamaları ile ilgili bilgi düzeyini artırmak için farkındalık seminerleri düzenlenmelidir. Bu anlamda bilgi düzeyini artırmak için çeĢitli faaliyetler düzenlenmelidir.

 Ġnsan kaynakları mesleğinin itibarının bulunduğu noktadan daha yukarılara getirilmesi için, iĢletmelerin insan kaynaklarının daha yüksek seviyelerde desteklemeleri gerekmektedir. Buna ek olarak, insan kaynakları çalıĢanlarının kiĢisel haklarını artırmak ve ekonomik sorunlarını çözümlemek için politikaların oluĢturulması gerekmektedir. Ayrıca, insan kaynakları çalıĢanlarının yer değiĢtirme durumlarına daha fazla esneklik sağlamak için atama politikaları gözden geçirilmelidir.  Ġnsan kaynakları çalıĢanlarının iĢletmedeki deneyimlerinin göz önünde

bulundurulduğunda özellikle baĢarıyı daha kolay elde edebilecekleri yerlere tayin olmaları uygundur.

 ĠĢleri ile bağlantılı geliĢimini güvence altına almayı amaçlayan etkinliklere yönlendirilmesi insan kaynaklarıyla bağlantılı yöntemlerin uygulama çeĢitlerinin etkinliğini artıracaktır. Söz konusu manada ĠK çalıĢanlarına çeĢitli ilmi toplantı türlerine katılmak ve değiĢik devletlerdeki iĢletmelere gitmek Ģeklinde olanaklar sağlanmalıdır.

 ĠK çalıĢanlarının mastır yapmaya yönlendirilmesini teĢvik etmek için önlemler alınmalıdır. Buna ek olarak, lisans eğitiminde uygulamaya daha fazla önem verilmelidir.

 KiĢisel özellikler dikkate alındığında, çalıĢanların insan kaynakları uygulamalarına iliĢkin bilgi düzeyini düĢürebilecek unsurları ortadan kaldırmak için bir insan kaynakları danıĢma birimi oluĢturulmalıdır.

 Finans alanında küçük iĢletmelerin karĢılaĢtığı en önemli sorun olan teminat sorununun çözümlenmesi için merkezi bir garanti sisteminin kurulması gerekmektedir.

 Sistem elektronik ortamda ya da fiziksel ortamda çalıĢır ya da hibrid bir yapıda çalıĢır.

91

 Sadece mülk değil, taĢınır varlıklar da finansal kurumlar tarafından teminat olarak kabul edilmelidir.

 Elektronik ortamda faaliyet gösteren sistemlerde, kayıt baĢvurusu, elektronik bir veri tabanı, teminat olarak kabul edilen borçlunun sisteminde yer almaktadır.

 Borçlu veya varlık bazında endeksler oluĢturmalıdır.

 AraĢtırmacılar için öneriler

 Literatürde, insan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği konusunda çok sınırlı sayıda çalıĢmalar bulunmaktadır. Bu nedenle, araĢtırmacıların insan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği ile ilgili derinlemesine çalıĢmalar yapmaları konu hakkında farkındalığı arttıracaktır.

 Daha verimli bir yapı elde etmek için pozitif örgütsel davranıĢ ve insan kaynakları uygulamaları arasındaki iliĢki göz önüne alındığında•, çalıĢanların insan kaynakları uygulamalarını geliĢtirme programları getirilmelidir.

 Nicel araĢtırmalar, araĢtırmanın niteliksel boyutunda ortaya çıkan her faktörün insan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği ile bir iliĢkisi olduğunu açıkça ortaya koymak için yapılabilir.

 Ġnsan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği, organizasyon bağlamında katkının yanı sıra bireylere bireysel katkıların yanı sıra incelenebilir.

 ĠĢletme çalıĢanlarının insan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği araĢtırmasının bilgi düzeylerinin insan kaynakları iĢlevlerinin etkin uygulanabilirliği üzerindeki etkisini göstermek için gerçekleĢtirilebilir.  Türk insan kaynakları yönetimini göz önünde bulundurarak mevcut

literatürün daha da geniĢletilmesi için kuramsal araĢtırmaların yapılması önemlidir.

 AraĢtırma merkezi veya belirli hareketli varlıklar, kiĢiler ve bölgeler dahil olmak üzere tüm hareketli varlıkları, kiĢileri ve bölgeleri kapsayacak Ģekilde yürütülebilmektedir.

 Teminat olarak kabul edilen varlıkların çeĢitliliğini göstermek için araĢtırma yapılabilir.

92 KAYNAKÇA KĠTAPLAR

AÇIKALIN Aytaç, ÇağdaĢ Örgütlerde Ġnsan Kaynağının Yönetimi, Pegem Yayınevi, Ankara, 1994.

AKDEMĠR Ali ve DEMĠRKAYA Harun, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Orion Kitabevi, Ankara, 2016.

AKGEMCĠ Tahir, KOBĠ’lerin Temel Sorunları ve Sağlanan Destekler, BMS Matbaacılık, Ankara, 2001.

AKGÜÇ Öztin, Finansal Yönetim, 7.Baskı, Avciol Basım, Ġstanbul, 1998. AKGÜÇ Öztin, Finansal Yönetim, Avcıol Basım Yayın, Ġstanbul, 2011.

AKYÜZ Ömer Faruk, DeğiĢim Rüzgarında Stratejik Ġnsan Kaynakları Planlaması, Sistem Yayıncılık, Ġstanbul, 2001.

AY Canan ve diğerleri, Manisa Ġlinde KOBĠ’lerin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Celal Bayar Üniversitesi-Manisa Ticaret ve Sanayi Odası, Emek Matbaası, Ankara, 1997.

AYPEK, Nevzat ve Ü. Ban. Finans, Bankacılık, Borsa ve DıĢ Ticaret Terimleri Sözlüğü, Gazi kitabevi, Ankara, 2002.

BARANSEL Atilla, ÇağdaĢ Yönetim DüĢüncesinin Evrimi, ĠĢletme Ġktisadi Enstitüsü Yayın No:150, Üçüncü Baskı, Ġstanbul, 1979.

BARUTÇUGĠL, Ġsmet, Stratejik Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Kariyer Yayıncılık, Ġstanbul, 2004.

BERK Niyazi, Finansal Yönetim, Türkmen Kitabevi, Ġstanbul, 2015.

BĠLGĠN Kamil Ufuk, Kamu Performans Yönetimi, TODAĠE Yayınları, Ankara, 2004. BĠNGÖL Dursun, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınları, 5.Baskı, Ġstanbul, 2003.

CAN Halil, KAVUNCUOĞLU ġahin ve YILDIRIM Selami, Kamu Ve Özel Kesimde Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Siyasal Yayınevi, Ankara, 2009.

93

CAN Halil, TUNCER, Doğan ve AYHAN, Doğan YaĢar, Genel ĠĢletmecilik Bilgileri. Siyasal Kitabevi, Ankara, 2004.

CEYLAN Ali, ĠĢletmelerde Finansal Yönetim, Ekin Yayınevi, Bursa, 1995.

CEYLAN Ali ve KORKMAZ Turhan, ĠĢletmelerde Finansal Yönetim. Ekin Yayınevi, Bursa, 2013.

ÇAKICI Latif, Sanayi ĠĢletmelerinde Rantabilite ve Rantabilite Ġle Ġlgili Sorunlar, A.Ü. Siyasal Bilgiler Fakültesi Yayınları, Ankara, 1973.

ÇOROĞLU Çağlar, Yeni Ekonomide Yönetim ve Pazarlama. Alfa Basım Yayın Dağıtım, 1.Baskı, Ġstanbul, 2002.

DAMODARAN, Aswath. Corporate finance: Theory and practice,” Wiley Series in Finance, Second Edition, USA, 2001.

ERGĠN Canan, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Psikolojik Bir YaklaĢım, Academyplus, Ankara, 2002.

FINDIKÇI Ġlhami, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Alfa Yayıncılık, . Ġstanbul, 2000. GÖK Sibel, 21.Yüzyılda Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Beta Yayınevi, Ġstanbul, 2006. GÜRÜZ Demet ve GÜREL Demet, Yönetim ve Organizasyon, Nobel Yayınevi, Ankara, 2006.

GÜRÜZ Demet ve YAYLACI Gaye Özdemir, Ġnsan Kaynakları Yönetimi: ĠletiĢimci Gözüyle (4. Baskı), MediaCat Yayınları, Ġstanbul, 2009, s.246

HAZAR Adalet ve BABUġÇU ġenol, Banka Aktif Pasif Yönetimi. Ankara: Asil; 2013

KUMKALE Ġlknur, Genel ĠĢletme. Murathan Yayınevi, Trabzon, 2008.

KUTLUATA Münir, ĠĢletmelerde Prodüktivite–Rantabilite ĠliĢkileri, Reklam Yayınları, Ġstanbul, 1954.

MÜFTÜOĞLU Tamer, ĠĢletme Ġktisadı. Turhan Kitabevi, Ankara, 2005.

MÜFTÜOĞLU Tamer, Türkiye’de Küçük ve Orta Ölçekli ĠĢletmeler KOBĠ’ler, Turhan Kitabevi, Ankara, 2013.

94

OKKA Osman, Finansal Yönetim Teori ve Çözümlü Problemler. Nobel Yayın, Ankara, 2013.

OLUÇ Mehmet, ĠĢletme Organizasyonu ve Yönetimi, Ġstanbul Üniversitesi Yayınları, Ġstanbul, 1963.

ÖZDAMAR Kazım, Paket Programlar Ġle Ġstatistiksel Veri Analizi, 2.bs., Kaan Kitabevi, EskiĢehir,1999.

ÖZDEMĠR Muharrem, Finansal Yönetim, Gazi Yayınevi, Ankara, 1997.

ÖZLER Derya Ergun, Ġnsan Kaynakları Yönetimi. (Editör: M. K. Demirci), ĠĢletmecilik Kuram ve Uygulama. Detay Yayıncılık, 1.Baskı, Ankara, 2008.

PALMER Margaret, WINTERS Kenneth T.Ġnsan Kaynakları. (Çev. Doğan ġahiner).: Rota Yayınları, Ġstanbul, 1993.

SABUNCUOĞLU Zeyyat, Ġnsan Kaynakları Yönetimi.Ezgi Kitabevi Yayınları, Bursa, 2000.

SABUNCUOĞLU Zeyyat, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, (5. Basım), Beta Yayınları, Ġstanbul, 2011.

SARIASLAN Halil ve EROL Cengiz, Finansal Yönetim Kavramlar, Kurumlar ve Ġlkeler, Siyasal Kitabevi, Ankara, 2008.

ġAHĠN Yusuf, Yönetim Bilimi ve Türk Kamu Yönetimi, Murathan Yayıncılık, 3.Baskı, Trabzon, 2011.

TAġKIRAN Necati, ĠĢletme Stratejileri ve Politikaları, 3. Baskı, Dokuz Eylül Üniversitesi, Ġzmir, 2003.

TATAR Tevfik ve ÜNER Mithat, ĠĢletmecilik Ġlkeleri, Gazi Büro Yayınları, Ankara, 1992.

TEKĠN Mahmut, ĠĢletme Bilimi. Günay Ofset, 4.Baskı, Konya, 2013.

TONUS Zümrüt, ĠĢe Alma. (Editör: Ramazan Geylan ve Hatice Zümrüt Tonus), Ġnsan Kaynakları Yönetimi. Anadolu Üniversitesi Yayınları,1.Baskı, EskiĢehir, 2013.

95

TORTOP Nuri, AYKAÇ Burhan, YAYMAN Hüseyin vd. Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Nobel Yayınevi, Ankara, 2010.

TULGAR Koray, Kar Artırma Yöntemleri, Alfa Yayınları, Ġstanbul, 2012.

TUNÇER Polat, Ġnsan Kaynakları Yönetimi. Ekin Basım Yayın Dağıtım, Bursa, 2011.

TUTAR Hasan, Meslek Yüksekokulları Ġçin ĠĢletme Yönetimi. Seçkin Yayıncılık, 2.Baskı, Ankara, 2006.

UYARGĠL Cavide ve ArkadaĢları, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, (5. Basım). Beta Yayınları, Ġstanbul, 2010.

YÖRÜK Nevin, BAN Ünsal, KOBĠ’lerin Finansman Sorunları ve Finansman Sorunlarının Kaynaklarının Belirlenmesine Yönelik Uygulama, Gazi Kitabevi, Ankara, 2003.

YURTTADUR Mustafa, Kobi Yönetimi ve Büyüme, Beta Yayınları, Ġstanbul, 2015. YÜKSEL Öznur, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Gazi Yayınevi. Ankara, 2004.

MAKALELER

AHMAD Sohel and SCHRODER G. Roger, “The impact of human resource management practices on operational performance: recognizing country and industry differences”, Journal of Operations Management, 2003, s.2.

AKDĠġ Muhammed ve BAYRAK Sabahat, “Türkiye‟de KOBĠ‟lerin Genel Görünümü ve Finansal Krizlere Dayanıklılığı: 5 Ġli Kapsayan Bir AraĢtırma”, Celal Bayar Üniversitesi Ġ.Ġ.B.F. Dergisi, 2000, (6), 13-44.

AKSOY Beyhan, “Bilgi Teknolojilerinin Yarattığı Örgütsel DeğiĢim: Nasıl Bir Ġnsan Kaynakları Yönetimi?”, Bilgi Dünyası Dergisi, 2005, Cilt:1, Sayı: 6, ss.58-77. ALTAN Mikail ve BEZĠRCĠ Muhammed, “Ekonomik Krizlerin KOBĠ‟ler Üzerine Etkisi: Karaman Örneği”, ”, I. Orta Anadolu Kongresi- KOBĠ‟lerin Pazarlama ve Finansman Sorunları, KOSGEB Yayınları, 2001, 1-426.

ALTUNTUĞ Nevriye, „„Rekabet Üstünlüğünün Sürdürülmesinde Yeteneklerin Rolü: Yetenek Yönetim YaklaĢımı”, Süleyman Demirel Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2009, Cilt: 14, Sayı: 3.

96

ARAS G. ve MÜSLÜMOV. A. “KüreselleĢme Sürecinde Türkiye Ekonomisinde KOBĠ'lerin Yeri: Finansman, Ekonomik Sorunları ve Çözüm Önerileri”, 2002, openaccess.dogus.edu.tr EriĢim Tarihi: 20.10.2016).

AYTEMĠZ Levent ve HELHEL YeĢim, KOBĠ’lerin TeĢvik Tedbirlerinden Yararlanma Eğilimi: Isparta Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2007, Sayı. 1, Cilt. 12, 163-179.

BAYRAKTAR Sema ve KÖSE Yasemin, KOBĠ’lerin Finansmanı ve Finansal Sorunları: Zonguldak Örneği, ĠĢletme, Ġktisat ve Finans Dergisi, 2004, Sayı. 218, 115.

BEKÇĠ Ġsmail ve USUL Hayrettin, Göller Bölgesindeki Küçük ve Orta Boy ĠĢletmelerin Finansal Sorunları ve Çözüm Yolları, Süleyman Demirel Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2001, Sayı. 1, Cilt. 6, 111-125.

BĠÇER Gülkibar ve DÜZTEPE ġerafettin, „Yetkinlikler Ve Yetkinliklerin ĠĢletmeler Açısından Önemi„„, Havacılık Ve Uzay Teknolojileri Dergisi,2003, Cilt:1 Sayı: 2. BUDAK Gönül ve AKYOL Mayatürk Evrim, „„Yetkinliğe Dayalı Ġnsan Kaynakları Yönetimi: Çok Uluslu BĠr Firma Örneği„„. Afyon Kocatepe Üniversitesi, ĠĠBF Dergisi, 2013, Cilt: 15, Sayı: 2.

CANBAġ Serpil, “Küçük ve Orta Sanayi ĠĢletmelerinin Finansal Sorunları ve Türkiye‟de ve Avrupa‟da Küçük ve Orta Boy Sanayi ĠĢletmelerine Sağlanan Finansal Destekler”, 3 Ulusal ĠĢletmecilik Kongresi, NevĢehir, 1989.

COOK P. and NIKSON F. Finance and Small and Medium-Sized Enterprise Developmen,. 2001, http://www.gdrc.org/icm/micro/fin-sme.html . (EriĢim Tarihi : 20.10.2016).

ERKAN Mehmet ve AYDEMĠR Oğuzhan, Türkiye’deki KOBĠ ve Büyük Ölçekli ĠĢletmelerin Yabancı Kaynak Gereksinimleri ve Finansman Tercihleri Açısından Değerlendirilmesi, Vergici ve Muhasebeciyle Diyalog, 2006, Sayı. 214, 139-150.

FERECOV Rakif, Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerleme Yöntemleri”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Haziran, 2003, 8: 133-153.

97

HARVEY Wegner, Profit Wonders, Investment Blunders Harvard Business Review, Ekim, 1984, ss.121-135

KARABIÇAK Mevlüt ve ALTUNTEPE Nihat, KOBĠ’lerin Kredi Yoluyla Finansmanı: Kayseri ve NevĢehir Örneği, 1. Orta Anadolu Kongresi “KOBĠ’lerin Finansman ve Pazarlama Sorunları”, Ankara: Art Matbaacılık, 2001, s.370

KARAMUSTAFA Osman ve KARAKAYA Aykut, “KOBĠ‟lerde Finansman Politikası Eğilimleri: 2001 ve 2008 Krizleri Üzerinde Bir AraĢtırma, 13. Ulusal Finans Sempozyumu Afyonkarahisar, 111-136. (2009).

KEÇECĠOĞLU Tamer ve AYYILDIZ ÜNNÜ Nazlı AyĢe, „„Ġnsan Kaynakları Yönetiminden Stratejik Ġnsan Kaynakları Yönetimine DönüĢüm„„, Ege Akademik BakıĢ, Cilt:9, Sayı: 4, 2009).

LAURSEN Keld and FOSS Nicolai J. “Human Resource Management Practices and Innovation”, 978-87-91815-12-6, SMG Working Paper No. 5/2012, September, 2012, ISBN: 978-87-91815-80-5

ÖZGEN Hüseyin, ÖZTÜRK Azim ve YALÇIN Azmi, Ġnsan Kaynakları Yönetimi, Ġstanbul, 2002.

PEHLĠVAN Bülent, “Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerlendirmesi ve Maliye Bakanlığı ÇalıĢanlarına Yönelik Bir Uygulama”, Maliye Dergisi, Ocak- Haziran, 2008, Sayı: 154, ss.171-187.

RAJAN R. G. ve L. ZĠNGALES “What do we know about capital structure? Some evidence from ınternational data”, Journal of Finance, 1995, c. 50. S.5.ss.1421- 1460.

SELEN Doğan ve DEMĠRAL Özge, „„Ġnsan Kaynakları Yönetiminde ÇalıĢanların Kendilerine Doğru Yolculuk Yöntemi: Yetenek Yönetimi„„, Ç.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt: 17, Sayı: 3, 2008.

TAK Bilçin ve SAYILAR Yücel, „„Yetkinliklere Dayalı Ġnsan Kaynakları Yönetimi Ve Ücretlendirme Sistemi Üzerine Bir Ġnceleme”, ĠĢletme Fakültesi Dergisi, Cilt: 8, Sayı: 2, (2007).

98

TOKAY Hüseyin, “KOBĠ‟lerin Finansal Sorunları ve Türkiye‟de KOBĠ Yatırımlarında Devlet Yardımları Konusundaki Son Yasal Düzenlemeler –I”,YaklaĢım Dergisi,2001, Sayı. 104, 37-45.

TONUS Hatice Zümrüt, “Temel Ġnsan Kaynakları Fonksiyonlarında Ġnsan Kaynakları Bilgi Sistemi”, Anadolu Üniversitesi Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 2002, Cilt: 1, Sayı: 2, ss.22-33.

TRUSS Catherine, “Complexities and Controversies in Linking HRM with Organizational Outcomes”, Journal of Management Studies, 2001, Cilt: 8, Sayı: 38, ss.1122-1149.

UZAY Nısfet, “2001 Krizinin Kayseri‟deki Küçük ve Orta Ölçekli ĠĢletmeler Üzerindeki Etkileri”, I. Orta Anadolu Kongresi- KOBĠ‟lerin Pazarlama ve Finansman Sorunları, (1-426 ), KOSGEB Yayınları, 2001.

WEI, Q, .Luqin, “Strategic Human Resource Management: Determinants of Fits”, Researchand Practice in Human Resource Management, 2006, Cilt: 14, Sayı: 2, ss.2-3.

YAVAN Öznur, „„Stratejik Ġnsan Kaynakları Yönetimi Ve Firma Performansı”, Akademik BakıĢ Dergisi, Sayı: 32, 2012.

YÖRÜK Nevin, “KOBĠ‟lerin Kredi Yoluyla Finansmanında KarĢılaĢtıkları Sorunlar ve Tokat Ġlinde Bir Uygulama”, NevĢehir Ġktisadi ve Ġdari Bilimler Fakültesi, I. Orta Anadolu Kongresi- KOBĠ‟lerin Pazarlama ve Finansman Sorunları, (1- 426 ), KOSGEB Yayınları, 2001.

TEZLER

AKDENĠZ YeĢim, Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Personel Seçme ve YerleĢtirme: Sigorta Sektöründe Alan ÇalıĢması, Beykent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010,( YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ALTAN Yakup, Türk Kamu Personel Yönetiminde Performans Değerlemesi Sistemi ve ÇağdaĢ Bir Model Önerisi, Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta, 2005, (YayımlanmıĢ Doktora Tezi).

99

ARSLAN Emine, Otel ĠĢletmelerinde BiliĢim Teknolojileri Kullanımı ve Ġnsan Kaynakları Yönetimi Üzerindeki Etkilerine Yönelik AraĢtırma, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya, 2011, (YayımlanmıĢ Doktora Tezi).

BAġTUĞ Ergül, Türkiye‟de Bankacılık Sektöründe Ġnsan Kaynağı Seçimi: Bir Alan AraĢtırması. Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2011, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

Büyüktortop, Müge, Çokuluslu iĢletmelerde sermaye yapısı ve ĠMKB‟de bir uygulama, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2007, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

CHO Seonghee, Examining the Impact of Human Resource Management: A Performance Based Analytic Model, Las Vegas, University Nevada, USA, 2004, (Unpublished PhD Dissertation).

ÇALIġKAN Aynur, Sanayi ĠĢletmelerinde Ġnsan Kaynakları Yönetimi Açısından ĠĢgören Bulma Ve Seçme Süreci: Bursa Organize Sanayi Bölgesi‟ne Yönelik Bir AraĢtırma. Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Balıkesir, 2011,( YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ÇOKUÇKUN Banu, Ġnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları: Türk Bankaları ile Yabancı Kökenli Bankaların KarĢılaĢtırılmasına ĠliĢkin Bir Alan ÇalıĢması. KahramanmaraĢ Sütçü Ġmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, KahramanmaraĢ, 2008, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

DERĠNGÖL Halil, Tarihsel GeliĢimi Ġçinde Ġnsan Kaynakları Yönetimi AnlayıĢı, Amaçları ve Fonksiyonları Üzerine Çukurova Bölgesinde Faaliyet Gösteren ĠĢletmelerde Bir AraĢtırma. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2010, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ERSÖZ Hüseyin Önlem, DeğiĢen Teknoloji ve KüreselleĢmenin Ġnsan Kaynakları Politikaları ve Sendika ĠliĢkilerine Etkisi, Adnan Menderes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

GÜMÜġ Betül, ĠĢ Analizinin Ġnsan Kaynakları Yönetimi Açısından Önemi ve Diğer Ġnsan Kaynakları Fonksiyonları ile Olan ĠliĢkisi. Anadolu Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, EskiĢehir, 2005,( YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

100

ĠSKENDER Behiye Selen, Türkiye‟de KOBĠ‟lerin Finansman Sorunları ve Alternatif Çözüm Önerileri, Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Ġktisat Teorisi Anabilim Dalı, Ġstanbul, 2009, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ĠREZ Ġlknur, Teknolojik GeliĢmelerin Ġnsan Kaynakları Sağlama ve Seçme Sürecine Etkileri ve Bir Uygulama. Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 2009, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

KARAKILIÇ Nilüfer Yörük, ġirket BirleĢmelerinde Ġnsan Kaynakları Yönetimi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Afyonkarahisar, 2002, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

KASIMOV Rakif, Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Eğitim ve GeliĢtirmenin Önemi: Azerbaycan‟da Faaliyet Gösteren Büyük Ölçekli ĠĢletmelerde Bir Uygulama. Niğde Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi). KEKLĠK Belma, Ġnsan Kaynakları Temininde Kullanılan Tekniklerin Etkinliklerine ĠliĢkin Kobi‟lerde Bir AraĢtırma ve Model Önerisi. Süleyman Demirel Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Isparta, 2007, (YayımlanmıĢ Doktora Tezi).

KIZILOĞLU Deniz Sıdıka, Ġnsan Kaynakları Yönetiminde ĠĢe Alım. BahçeĢehir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Ġstanbul, 2012, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

KUZUGÜDEN Özcan, Bilgi ÇalıĢanlarının Ġnsan Kaynakları Uygulamalarına Yönelik Algılamalarının Örgütsel Bağlılıkları Üzerindeki Etkisi. Erciyes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Kayseri, 2011,( YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

KÜÇÜKKÖSELECĠ Elif, Teknolojik GeliĢmelerin Ġnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarına Etkisi ve Bir AraĢtırma. Ġstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul, 2009,( YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ÖZCAN Selma, Otel ĠĢletmelerinde Ġnsan Kaynakları Yönetiminin Yeri ve Önemi, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Edirne, 2011, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ÖZTÜRK Serkan, Ġnsan Kaynakları Yönetiminde Performans Değerleme Üzerine Bir Uygulama, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Çanakkale, 2009, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

101

PEÇEN Ümit, Ġnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamaları ve Organizasyonel Ġklimin Firma Yenilikçilik Düzeyi Üzerine Etkileri; ABD Firmaları Ve Türk Firmaları KarĢılaĢtırması. Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü, Sosyal Bilimler Enstitüsü, ĠĢletme Ana Bilim Dalı, Gebze, 2012,( YayımlanmıĢ Doktora Tezi).

ġĠMġEK Zahide, Ġnsan Kaynaklarında Eğitim Yönetiminin Yeri ve Önemi ve Bir Uygulama, Yıldız Teknik Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

UYSAL Ertuğrul Umut, GeliĢmekte olan hisse senedi piyasaları ve Ģirketlerin finansman süreçlerine etkileri, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2001, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

YENĠCE S. Sermaye yapısının firmanın verimliliği ile cari değeri üzerine etkisi ĠMKB‟de test edilmesi, Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara, 2001, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

YURDATAPAN Sencer, Türk Bankacılık Sektöründe Ġnsan Kaynakları Yönetimi Uygulamalarını Belirlemeye Yönelik Bir AraĢtırma. Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Edirne, 2011, (YayımlanmıĢ Yüksek Lisans Tezi).

ĠNTERNET KAYNAKLARI

BARUTÇUGĠL Ġsmet (2007), Kariyer Planlama Ve Kariyer Yönetimi.http://www.rcbadoor.com/makalevekitaplar/makaleler/kariyer.htm. /(EriĢim Tarihi: 27.10.2016)..

BAYRAKTAR Sema ve KÖSE Yasemin (2001), “KOBĠ‟lerin Finansmanı ve Finansal

Sorunları: Zonguldak Örneği”,

http://www.emu.edu.tr/smeconf/turkcepdf%5Cbildiri_20.pdf, (EriĢim Tarihi :