• Sonuç bulunamadı

2.1. Radyo Yayın Sistemleri

2.1.1. Siyasal Sistemlerine Göre

2.1.1.5. Kurumsal Sistem

2.1.1.5.1. Üniversite Radyoları

Üniversite; bilginin kuşaktan kuşağa aktarıldığı, özgür düşünce ortamında doğrunun araştırıldığı, soru sormaya ve tartışmaya yönelik öğretim görülen, bunların yanında bilimsel araştırmalar da yapan yükseköğretim kurumudur (Baltacı ve Akın, 2007: 83).

Üniversiteler eğitim ve öğretim faaliyetlerinde bulunmak, sektöre yönelik olarak insan kaynağı sağlamak ve bilimsel araştırmalar yapmak gibi işlevlerin yanında kamusal hizmet açısından da işlevlere sahiptir. Oluşturulan bilginin yayılmasında kitle iletişim araçları üniversiteler tarafından kullanılabilmektedir. Bu şekilde teknolojik, toplumsal, ekonomik, kültürel, siyasal, vb. bilgiler kitlelere ulaştırılabilmektedir. Bu etkileşimi sağlayacak kitle iletişimi araçlarından biri de son yıllarda sayıları hızla artan üniversite radyolarıdır (Çelen Özer, 2006: 69 -74).

Sauls’a göre (2000: 67) radyo sistemi; kurulum, kullanma ve iletim açısından avantajlı bir kitle iletişim aracı olduğu için üniversite radyolarının kolay tercih etmesine neden olmaktadır. Ayrıca üniversite radyoları kamunun haber edinmesi ve eğitimi açısından sorumluluklar taşımaktadır. Dolayısıyla bu tür radyolar, eğitim- öğretim faaliyetlerinin kitle iletişim açısından yayılması ve yerel yayıncılığa öncelik olması bakımından bir işleve sahiptir.

Üniversite radyoları; ulusal radyolardan ve ticari amaçla yayın yapan özel radyolardan farklı bir nitelik taşıdığı için yayınlarında yer verdiği konular, sorunlar veya tartışmalar da farklı olabilmektedir. Bu noktada yayın yaptıkları alandaki sorunların ifade edilmesinde ve çözümünde, etkileşimli bir iletişim ortamında vatandaşın sorunlarının dile getirilmesinde ve kentin gelişiminde fayda sağlayarak kamusal yayıncılık açısından katkı sağlayabilir (Çelen Özer, 2006: 76).

Üniversite radyoları bir üniversite, kolej veya eğitim kurumunda yayıncılık faaliyetlerinde bulunduğu için literatürde kampüs radyoları ya da öğrenci radyosu olarak da bilinmektedir. Topluluk radyoları niteliği taşıyan bu radyolarda öğrenciler aktif görevler alabilmektedirler. Aynı zamanda üniversite radyosunun etkileşim ortamında öğrenciler kendilerini özgürce ifade edebilmektedirler (Güney, 2009: 43).

Priestman’a göre üniversite radyoları, üniversitede kurulan ve eğitim- kültürlendirme misyonu taşıyan kurumlardır. Yaygın olarak, öğrencilerin radyo yayıncılığını öğrenmelerine ve bu alanda pratik yapmalarına olanak sağlamaktalardır. Öğrencilere radyo programcılığı öğretiminin yanında eğitim programcılığı niteliği ile de ticari ve devlet yayınlarına da bir alternatif yaratan kurumlardır (Aktaran: Onarır, 2015: 61-62).

Üniversite radyolarını kuranların amaçları genel olarak alternatif programların sunulduğu bir radyo sağlamak, öğrencilerin radyoculuğu öğrenmesine yönelik eğitimi ve onlara deneyim kazandırabilecek pratik bir alan sağlamak olarak görülmektedir (Sauls, 2000: 35).

Üniversite radyoları, alternatif programların sunulduğu ve eğitim-öğretim faaliyetlerinin yürütüldüğü bir ortam olmanın yanında ticari radyoların içermediği türde programlar da sağlamaktadır. Amerikan üniversite radyolarında bazı şiir programları, dini ve siyasi programlar, dramalar ve alternatif haberlerin yer aldığı programlar vardır. Böylece üniversite radyoları birer açık radyo olarak yayınlarını yürütmektedirler (Sauls, 2000: 37).

Üniversite radyoları yayınlarını farklı şekillerde sürdürmektedirler. Bazı köklü/eski üniversite radyoları FM ya da AM7 bantları üzerinden yayınlarını yaparken düşük güçteki yayın kapasitesine sahip şekilde daha mikro düzeyde birçok üniversite radyosu da bulunmaktadır. İnternet teknolojisinin gelişmesiyle birlikte çoğu üniversite radyosu günümüzde kapalı devre yayıncılık faaliyetleri sürdürmektedirler. Hatta bu şekilde yayın yapan üniversite radyolarının sayısı hızlı şekilde artmaktadır. İnternetin sağladığı imkanlar ve alternatif radyo yayıncılığı için kullanılabilecek araçlarla ilgili yapısal düzenlemelerin olmadığı ülkelerde üniversite radyoları özel ve devlet radyolarına alternatif şekilde radyo yayını yapabilen kurumlar haline gelmişlerdir (Güney, 2009: 44).

Waits’e göre; 1913 yılına kadar hiçbir ülke tarafından radyo yayıncılığı kayıt altına alınmadığından ilk üniversite radyosunun kuruluşu ve yayıncılığı hakkında kesin bir tarih bilinmese de 1890’larda telsiz telgraf aracılığıyla ses kullanılmadan

bazı yayıncılık denemelerinin olduğu belirtilmektedir. Lisans kayıtlarında ilk üniversite radyosunun 1920’de yayına başladığı görülmektedir. Başka kaynaklar ise Beloit Üniversitesi Radyosu’nun 1907’de yayına başladığı için ilk üniversite radyosu olarak göstermektedir. Ses iletimi ile yayın yapan ilk üniversite radyolarından birinin ise Wisconsin Üniversitesi olarak geçmektedir. Üniversite radyolarının yayıncılık faaliyetlerinin tarihine ilişkin resmi kayıtlar olmadığı için yapılan araştırmaların doğrulanması konusunda bir kesinlik bulunmamaktadır (Aktaran: Onarır, 2015: 64).

Rodnitzky’e göre ise Amerika’da kurulan ilk üniversite radyosu bilinmese de Illinois Üniversitesi’nin Ulusal Radyo Komisyonu’ndan 1922’de radyo yayını için onay aldığı görülmektedir. Bu üniversitenin Halkla İlişkiler Müdürü Josef Wright’ın 1924 yılında üniversite radyosundan yaptığı anonslar bilinmektedir. Bu anonslarda üniversite radyosunun öğrencilere bir laboratuvar olarak hizmet vereceğini ve müzik programlarına, spor müsabakalarına ve birtakım derslerin yayınına olanak sağlayacağını belirtmiştir. Hertfordshire Üniversite radyosu “Crush Radio”, İngiltere'de ilk üniversite radyosu olarak bilinir. Bu radyo 1960 yılında korsan radyo şeklinde yayına başlamıştır ve yönetimini üniversite öğrencileri oluşturmaktadır. “Radio Campus France” ise, Fransa’da 1996 yılında kurulmuştur ve üniversiteler radyo ağı olarak yürümektedir. Ulusal yayıncılık şeklinde pek çok şehirde yayın yapan bu üniversite radyosu, 20’den fazla istasyona sahiptir. Bu radyonun yönetiminde de tamamen öğrenciler görev almaktalardır. Gençlerin ve öğrencilerin yayınlarda görev almaları sağlanarak kendilerini ifade etmelerine imkan tanımak, Fransa’daki yerel müziklerin tanıtılmasını sağlamak, öğrencilerin radyoculuk ve müzik konularında eğitimini sağlamak ve sivil toplum kuruluşu şeklinde kamu hizmeti sağlamak olarak yayın ilkelerini belirmişlerdir. Almanya’da ilk üniversite radyosu bilinmese de çok sayıda üniversite radyosu bulunmaktadır ve bu radyoların çoğunun yönetiminde yine öğrenciler yer almaktadır. Bu tür radyolar oldukça popüler şekilde yayınlarını sürdürmektedirler. Freiburg Üniversitesi radyosu “echo- FM 88,4”, Köln Üniversitesi radyosu “Koelncampus” veya Almanya’daki yedi üniversitenin ortaklaşa yayına hazırladığı radyo “Horads 88,6” bunlara örnek olarak sunulabilir (Aktaran: Onarır, 2015: 64-66).

Türkiye’deki üniversite radyolarına bakıldığında ise; İstanbul Teknik Üniversitesi tarafından kurulan İstanbul Teknik Üniversitesi Radyosu, Türkiye’nin TRT dışındaki en eski radyosu olduğu söylenebilir. İstanbul Teknik Üniversitesi Radyosu yayınına 1946 yılında, 1 kW güç ile başlamıştır. 1965 yılında ise yayına 25 watt gücünde ikinci bir verici dahil olmuştur. Bir süre yayınına ara veren bu radyo kuruluşu 1967 yılında yayına devam etmiştir. Radyonun işleyişinde üniversite personeli yer alırken öğrenciler de bu radyoda farklı alanlarda görev icra etmektedirler (Aziz, 1971: 124).

İTÜ Radyosu; ilk frekans modülasyonlu radyo vericisinin kurulması ile 1954 yılında yayın hayatına başlamıştır. Söz konusu Radyo, 1971 yılında ilk stereo-FM vericisinin kurulmasıyla stereo yayına geçmiştir. İTÜ-TV ise 1953 yılında kurulmuştur ve Türkiye’nin ilk televizyon kuruluşudur. Deneme yayınları ile başlayan bu televizyon kuruluşlu altyapısı kurulana kadar TRT'nin İstanbul Stüdyoları’na ve vericisi kurulana kadar da TRT'ye hizmet sağlamıştır. Fakat TRT Kanunu ile radyo ve televizyon yayıncılığında tekel oluşmuş ve bu haklar sadece TRT’ye sağlanmıştır. Bu yüzden günlük yayın yapılan İTÜ Radyosu yayınlarına ve haftalık şekilde yapılan İTÜ-TV yayınları sona erdirilmiştir. İki yıllık bir hazırlıktan sonra İTÜ Radyosu yeniden yapılanmış ve 1995’te hem kablo TV sistemindeki FM (Anadolu yakası 92.4 MHz-Avrupa yakası 92.5 MHz) kanalından hem de havadan İTÜ Ayazağa Kampüs çevresinde FM 103.8 MHz.’den Stereo Klasik Müzik yayınlarına başlamıştır (radyo.itu.edu.tr).

İTÜ Radyosu 1960 olayları sırasında yayınını sürdürmekteyken kapatılmıştır. 2 Haziran 1960 günü radyonun yayınının tekrar başlaması sebebiyle İstanbul Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa İnan şöyle bir konuşma yapmıştır (Atay, 2004: 223-224):

Sayın dinleyenlerim,

İstanbul Teknik Üniversite Radyosu, bir aydan fazla susturulmayı müteakip, bugün yayınlarına başlıyor. Teknik Üniversite olarak bizler ve bütün Türk gençliği buna ne kadar sevinse ve ne kadar iftihar etse azdır. Çünkü bu kapatma periyodu, alelade bir radyonun herhangi bir sebeple

çalışmasına ara vermesi gibi değildir. Bu, ilmin ve tekniğin sesinin kesilmesi ve gençliği susturma gayretinin bir maddi sembolü idi. Her şeye el uzatan istibdatçı zihniyet, buna da el atmıştı. O, gençliğe ve aydına inanmıyor, haklı olarak ondan çekiniyor, korkuyordu. Bilmiyordu ki insanların çeşitli faaliyetlerine türlü zulüm ve tedbirlerle bağ vurabilirler, yalnız düşünme kudretine ve hürriyet sevgisine asla. Büyük şairimiz amık Kemal e mümkün zulüm ile bidat ile imhayı hürriyet Çalış idraki kaldır muktedir isen ademiyetten diye bundan yıllarca evvel bağırmamış mıydı Bugün eriştiğimiz ve hepimizin göğüslerini kabartan zaferin asıl manası, aydınlığın zulme, akıl ve ilmin gerilik ve cehalete olan galebesidir. Bu sebepledir ki radyomuzun açılışından ayrı bir sevinç duymaktayız.

1982 Anayasası’nın 133. Maddesi değiştirildikten sonra 20 Nisan 1994 tarihinde 3984 Sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluşları ve Yayınları Hakkında Kanun çıkarılmıştır ve bu kanunla radyo ve televizyon yayıncılığı açısından başka bir dönemin başlangıcına sebep olmuştur. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) düzenleyici ve denetleyici bir kurul olarak göreve başlamıştır. Dolayısıyla çıkarılan yeni ilke ve esaslarla özel yayıncılık alanında yeni düzenlemeler ortaya koyulmuştur. Bunun yanında çıkarılan 3984 Sayılı yasa, İletişim Fakültelerine yayın yapma hakkı sağlamıştır. Yasada yer alan ifade şu şekildedir: “…radyo-televizyon bölümleri bulunan iletişim fakültelerine yerel bazda frekanslar ve kanallar ücretsiz olarak tahsis edilir.”. Tanınan bu haktan sonra birçok iletişim fakültesi olanaklarına göre stüdyolar kurarak yerel düzeyde radyo ve televizyon yayıncılık faaliyetlerine başlamışlardır (Yazıcı, 2018: 104).

“Üniversiteler içerisinde ilk özel radyo Selçuk Üniversitesi bünyesinde kurulan Radyo Üniversite’dir. 1945 yılında kurulan İTÜ Radyo, teknik açıdan deneme yayınları yapmıştır. Yasal olarak ilk üniversite radyosu 1994 yılında Selçuk Üniversitesi’nde rektör Halil Cİ önderliğinde açılmıştır. Yayına ilk başlandığında yayınların daha kaliteli olabilmesi için rehabilitasyon çalışmaları da eş zamanlı götürülüyordu. Aynı zamanda fakülte hocaları

nöbetleşe yayınları takip ediyordu. O dönemde radyo yeni olmasına rağmen iyi bir arşive sahipti. Güncel Türkçe ve yabancı pop müzik, Türk Halk ve Türk Sanat Müziği, Klasik Müzik gibi dinleyicilerin isteklerine karşılık verebilecek birçok tarzda müzik yayınlarda çalınıyordu. O dönemler reklam yayınımız yoktu sonradan radyonun bir takım giderlerini karşılamak amacıyla reklam almaya başlandı. Bu reklamlardan gelen gelir tamamen radyonun giderlerine kullanıldı. Sonradan zaten reklam alımı yapılmadı. Radyo Üniversite yayına başladığında birçok yerel radyoya hem teknik hem de yayın politikası anlamında örnek olmuştur. Kurduğumuz verici ile yaklaşık 100-150 kilometrelik bir alana yayın ulaştırılabiliyordu. Dönemin şartlarında ulaştırılan 24 saat kesintisiz yayın ile iyi bir dinleyicisine ulaşılmıştı. Bu süreçlerde hiçbir zaman kanunsuz bir iş yapılmamıştır. Radyo Üniversite, Konya’da her zaman sevilen, saygı duyulan, diğer yayın kuruluşları ile uyumlu halde yayın yapan, etik ilkelere uygun yayınlar yapan bir kurum olmuştur.” (Kadir Yalçın ile kişisel iletişim, 13.02.2019).

Türkiye’deki üniversite radyolarının sayılarına ve birtakım bilgilerine ilişkin 2019 yılındaki güncel durumları; yok.gov.tr adresinden tüm üniversiteler belirlenerek tablo halinde oluşturulmuştur. Üniversite radyolarının hangi ilde ve hangi üniversitede bulundukları, kurumsal isimleri, kuruluş yılları, karasal ve internet üzerinden yayınlarının aktifliği; web sayfaları, telefon numaraları, e-posta adresleri ve iletişim fakülteleri üzerinden ulaşılması gibi yollar aracılığı ile araştırılarak sonuçlar aşağıdaki tabloda (Tablo 1) sunulmuştur:

Tablo 1: Türkiye’deki Üniversite Radyoları (Şubat, 2019)

Sıra Şehir Üniversite Tür Radyo Adı Kuruluş Durum Frekans İnt.

Yayın İletişim

1 Adana Bilim ve Teknoloji Üni. Devlet - - - -

2 Adana Çukurova Üni. Devlet Radyo Üniversite 2009 ✓ 100.9 ✓ 3223386060

3 Adıyaman Adıyaman Üni. Devlet Adyü FM 2016 ✓ 95.3 ✓ 4162233800

4 Afyonkarahisar Kocatepe Üni. Devlet Kocatepe FM - - - - -

5 Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üni. Devlet - - - -

6 Ağrı İbrahim Çeçen Üni. Devlet - - - -

7 Aksaray Aksaray Üni. Devlet Asü FM 2015 X X X -

8 Amasya Amasya Üni. Devlet - - - -

9 Ankara Anka Teknoloji Üni. Vakıf - - - -

10 Ankara Ankara Üni. Devlet Radyo İlef 1994 ✓ 91.00 ✓ 3123197714

11 Ankara Atılım Üni. Vakıf - - - -

12 Ankara Başkent Üni. Vakıf Radyo Başkent 2004 ✓ 104.2 ✓ 3122341419

13 Ankara Çankaya Üni. Vakıf Radyo Çankaya 2010 X X X -

14 Ankara Gazi Üni. Devlet Radyo Gazi 1995 X X X -

15 Ankara Hacettepe Üni. Devlet Radyo Hacettepe 2000 X X X -

16 Ankara İ.D. Bilkent Üni. Vakıf Radyo Bilkent 1995 ✓ 96.6 ✓ 3122661006

17 Ankara Lokman Hekim Üni. Vakıf - - - -

18 Ankara Medipol Üni. Vakıf - - - -

19 Ankara Müzik ve G. Sanatlar Üni. Devlet - - - -

20 Ankara ODTÜ Devlet Radyo ODTÜ 1995 ✓ 103.1 ✓ 3122103030

21 Ankara Ostim Teknik Üni. Vakıf - - - -

22 Ankara Sosyal Bilimler Üni. Devlet - - - -

23 Ankara Ted Üniversitesi Vakıf Radyo TEDÜ 2012 ✓ X ✓ 3125850161

24 Ankara TOBB Eko. Ve Tek. Üni Vakıf Radyo Etü - ✓ X ✓ 3122924000

25 Ankara Türk Hava Kurumu Üni. Vakıf - - - -

26 Ankara Ufuk Üni. Vakıf - - - -

27 Ankara Yıldırım Beyazıt Üni. Devlet - - - -

28 Ankara Yüksek İhtisas Üni. Devlet - - - -

29 Antalya Akdeniz Üni. Devlet Üni FM 2000 ✓ 91.3 ✓ 2422274400

30 Antalya AKEV Üni. Vakıf - - - -

31 Antalya Alaaddin Keykubat Devlet - - - -

32 Antalya Antalya Bilim Üni. Vakıf - - - -

33 Antalya H. Emin Paşa Üni. Vakıf - - - -

34 Ardahan Ardahan Üni. Devlet - - - -

35 Artvin Çoruh Üni. Devlet - - - -

36 Aydın Adnan Menderes Üni. Devlet ADÜ Radyo 2015 X X X -

37 Balıkesir Balıkesir Üni. Devlet Radyo Baün 2014 X X X -

38 Balıkesir Onyedi Eylül Üni. Devlet - - - -

39 Bartın Bartın Üni. Devlet - - - -

40 Batman Batman Üni. Devlet - - - -

41 Bayburt Bayburt Üni. Devlet Üni FM 2013 ✓ 94.0 ✓ 4583334444

42 Bilecik Şeyh Edebali Üni. Devlet - - - -

43 Bingöl Bingöl Üni. Devlet Radyo Kampüs 2012 X X X -

44 Bitlis Bitlis Eren Üni. Devlet BEÜ Radyo 2014 ✓ X ✓ 4342220659

45 Bolu Abant İ. Baysal Üni. Devlet - - - -

47 Bursa Bursa Teknik Üni. Devlet - - - -

48 Bursa F.S. Tasarım M.Y.O. Vakıf - - - -

49 Bursa Uludağ Üni. Devlet - - - -

50 Çanakkale Onsekiz Mart Üni. Devlet Kampüs FM 2012 ✓ 104.7 ✓ 2862180759

51 Çankırı Karatekin Üni. Devlet - - - -

52 Çorum Hitit Üniversitesi Devlet Hitit FM 2018 ✓ 100.5 ✓ 3642191919

53 Denizli Pamukkale Üni. Devlet - - - -

54 Diyarbakır Dicle Üniversitesi Devlet - - - -

55 Düzce Düzce Üniversitesi Devlet - - - -

56 Edirne Trakya Üni. Devlet - - - -

57 Elazığ Fırat Üniversitesi Devlet Radyo Fırat 2007 ✓ 89.2 ✓ 4242370092

58 Erzincan Binali Yıldırım Üni. Devlet - - - -

59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Devlet Radyo Üniversite 1999 X X X -

60 Erzurum Erzurum Teknik Üni. Devlet - - - -

61 Eskişehir Anadolu Üni. Devlet Radyo A 1998 ✓ 101.7 ✓ 2223350333

62 Eskişehir Eskişehir Teknik Üni. Devlet - - - -

63 Eskişehir Osmangazi Üni. Devlet Radyo OGÜ - X X X -

64 Gaziantep Gaziantep Üni. Devlet - - - -

65 Gaziantep Hasan Kalyoncu Üni. Vakıf - - - -

66 Gaziantep İslam Bilim Ve Tek. Üni. Devlet - - - -

67 Gaziantep Sanko Üni. Vakıf - - - -

68 Giresun Giresun Üni. Devlet - - - -

69 Gümüşhane Gümüşhane Üni. Devlet - - - -

70 Hakkari Hakkari Üni. Devlet - - - -

71 Hatay Mustafa Kemal Üni. Devlet Radyo Üniversite 2012 ✓ 90.0 ✓ -

72 Hatay İskenderun Teknik Üni. Devlet - - - -

73 Iğdır Iğdır Üniversitesi Devlet - - - -

74 Isparta Süleyman Demirel Üni. Devlet Radyo SDÜ 1994 ✓ 97.0 ✓ 2462418180

75 Isparta Uyg. Bilimler Üni Devlet - - - -

76 İstanbul Acıbadem Üni. Vakıf - - - -

77 İstanbul Altınbaş Üni. Vakıf Radyo Altınbaş - ✓ X ✓ 2126040100

78 İstanbul Arel Üniversitesi Vakıf Radyo Arel 2011 ✓ X ✓ 2125409696

79 İstanbul Ataşehir Adıgüzel Üni. Vakıf - - - -

80 İstanbul Atlas Üniversitesi Vakıf - - - -

81 İstanbul Avrupa M.Y.O. Vakıf - - - -

82 İstanbul Aydın Üniversitesi Vakıf Radyo Aydın 2014 ✓ X ✓ 5315141562

83 İstanbul Ayvansaray Üni. Vakıf - - - -

84 İstanbul Bahçeşehir Üni. Vakıf BAU Radyo 2006 ✓ X ✓ 4442864

85 İstanbul Beykent Üni. Vakıf - - - -

86 İstanbul Beykoz Üni. Vakıf - - - -

87 İstanbul Bezmialem Üni. Vakıf - - - -

88 İstanbul Bilgi Üniversitesi Vakıf Radyo Vesaire 2010 ✓ X ✓ 2123117310

89 İstanbul Biruni Üniversitesi Vakıf - - - -

90 İstanbul Boğaziçi Üni. Devlet Radyo Boğaziçi 1992 ✓ X ✓ 2123595400

91 İstanbul Demiroğlu Bilim Üni. Vakıf - - - -

92 İstanbul Doğuş Üniversitesi Vakıf - - - -

93 İstanbul Esenyurt Üni. Vakıf - - - -

94 İstanbul F.S.M. Vakıf Üni. Vakıf - - - -

95 İstanbul Fenerbahçe Üni. Vakıf - - - -

97 İstanbul Gedik Üniversitesi Vakıf Radyo Gedik 2014 ✓ X ✓ 2122611618

98 İstanbul Gelişim Üniversitesi Vakıf - - - -

99 İstanbul Haliç Üniversitesi Vakıf - - - -

100 İstanbul Işık Üniversitesi Vakıf FMV Radyo 1998 ✓ X ✓ -

101 İstanbul İbn Haldun Üni. Vakıf - - - -

102 İstanbul Kent Üniversitesi Vakıf - - - -

103 İstanbul İstanbul Şehir Üni. Vakıf Şehir FM 2013 ✓ X ✓ 2166517651

104 İstanbul İstanbul Teknik Üni. Devlet İTÜ Radyosu 1945 ✓ X ✓ 2122853696

105 İstanbul İstanbul Ticaret Üni. Vakıf - - - -

106 İstanbul İstanbul Üniversitesi Devlet Radyo İletişim 1993 ✓ X ✓ 2124400000

107 İstanbul İstinye Üniversitesi Vakıf - - - -

108 İstanbul Kadir Has Üni. Vakıf KHAS Radyo 2018 ✓ X ✓ 2125336532

109 İstanbul Koç Üniversitesi Vakıf KURadyo - ✓ X ✓ 2123383199

110 İstanbul Kültür Üniversitesi Vakıf - - - -

111 İstanbul Maltepe Üniversitesi Vakıf - - - -

112 İstanbul Marmara Üni. Devlet Radyo Marmara 2007 ✓ X ✓ 2122330447

113 İstanbul Medeniyet Üni. Devlet - - - -

114 İstanbul Medipol Üni. Vakıf - - - -

115 İstanbul MEF Üniversitesi Vakıf - - - -

116 İstanbul M. Sinan G.S Üni. Devlet - - - -

117 İstanbul Nişantaşı Üni. Vakıf Radio Nish 2014 ✓ X ✓ 2129510056

118 İstanbul Okan Üniversitesi Vakıf O'Radyo - X X X -

119 İstanbul Özyeğin Üni. Vakıf Radyo Özü 2012 ✓ X ✓ 2165649797

120 İstanbul Piri Reis Üni. Vakıf - - - -

121 İstanbul Rumeli Üni. Vakıf - - - -

122 İstanbul Sabahattin Zaim Üni. Vakıf - - - -

123 İstanbul Sabancı Üniversitesi Vakıf RadyoSU 2000 ✓ X ✓ 2164839475

124 İstanbul Sağlık Bilimleri Üni. Devlet - - - -

125 İstanbul Semerkand B. M. Üni. Vakıf - - - -

126 İstanbul Şişli M.Y.O. Vakıf - - - -

127 İstanbul Türk-Alman Üni. Devlet - - - -

128 İstanbul T.U.İ.B.T. Üni. Devlet - - - -

129 İstanbul Türk-Japon B.T. Üni. Devlet - - - -

130 İstanbul Üsküdar Üni. Vakıf ÜÜ Radyo 2018 ✓ X ✓ 2164002222

131 İstanbul Yeditepe Üni. Vakıf - - - -

132 İstanbul Yeni Yüzyıl Üni. Vakıf Radyo Yeni

Yüzyıl 2015 ✓ X ✓ 4445001

133 İstanbul Yıldız Teknik Üni. Devlet Radyo Yıldız 2009 ✓ X ✓ -

134 İstanbul Yirmidokuz Mayıs Üni. Vakıf - - - -

135 İzmir Bakırçay Üni. Devlet - - - -

136 İzmir Demokrasi Üni. Devlet - - - -

137 İzmir Dokuz Eylül Üni. Devlet DEU FM 2001 ✓ X ✓ -

138 İzmir Ege Üniversitesi Devlet Ege Kampüs 2001 ✓ 100.8 ✓ 2323424302

139 İzmir İzmir Ekonomi Üni. Vakıf Radyo Eko 2009 X X X -

140 İzmir İzmir Yüksek Tek. Ens. Devlet - - - -

141 İzmir Katip Çelebi Üni. Devlet - - - -

142 İzmir Tınaztepe Üni. Vakıf - - - -

143 İzmir Yaşar Üni. Vakıf RadYU 2008 ✓ X ✓ 2324115306

144 Kahramanmaraş İstiklal Üni. Devlet - - - -

146 Karabük Karabük Üni. Devlet 3 Nisan Radyo 2012 X X X -

147 Karaman K. Mehmetbey Üni. Devlet - - - -

148 Kars Kafkas Üni. Devlet - - - -

149 Kastamonu Kastamonu Üni. Devlet - - - -

150 Kayseri Abdullah Gül Üni. Devlet - - - -

151 Kayseri Erciyes Üni. Devlet Üniversite FM 2005 ✓ 98.3 ✓ 3524380557

152 Kayseri Kayseri Üni. Devlet - - - -

153 Kayseri Nuh Naci Yazgan Üni. Vakıf - - - -

154 Kırıkkale Kırıkkale Üni. Devlet - - - -

155 Kırklareli Kırklareli Üni. Devlet - - - -

156 Kırşehir Ahi Evran Üni. Devlet - - - -

157 Kilis Yedi Aralık Üni. Devlet - - - -

158 Kocaeli Gebze Teknik Üni. Devlet Radyo GTÜ 2015 ✓ X ✓ 2626051000

159 Kocaeli Kocaeli Üni. Devlet Radyo Kİ 2003 ✓ 94.8 ✓ 2623031870

160 Konya Gıda ve Tarım Üni. Vakıf - - - -

161 Konya Konya Teknik Üni. Devlet - - - -

162 Konya KTO Karatay Üni. Vakıf - - - -

163 Konya Necmettin Erbakan Üni. Devlet - - - -

164 Konya Selçuk Üniversitesi Devlet Radyo Üniversite 1994 ✓ 91.5 ✓ 3322410044

165 Kütahya Dumlupınar Üni. Devlet Radyo

Dumlupınar 2004 ✓ 99.1 ✓ 2742652323

166 Kütahya Sağlık Bilimleri Üni. Devlet - - - -

167 Malatya İnönü Üniversitesi Devlet Radyo Kampüs 2011 X X X -

168 Malatya Turgut Özal Üni. Devlet - - - -

169 Manisa Celal Bayar Üni. Devlet - - - -

170 Mardin Artuklu Üni. Devlet - - - -

171 Mersin Mersin Üni. Devlet Mersin Üni. Rad. 2005 ✓ 102.8 ✓ 3243610707

172 Mersin Tarsus Üni. Devlet - - - -

173 Muğla Sıtkı Koçman Üni. Devlet - - - -

174 Muş Alparslan Üni. Devlet - - - -

175 Nevşehir Kapadokya Üni. Vakıf - - - -

176 Nevşehir H. Bektaş Veli Üni. Devlet - - - -

177 Niğde Ö. Halis Demir Üni. Devlet - - - -

178 Ordu Ordu Üniversitesi Devlet - - - -

179 Osmaniye Korkut Ata Üni. Devlet - - - -

180 Rize R.T. Erdoğan Üni. Devlet - - - -

181 Sakarya Sakarya Üni. Devlet - - - -

182 Sakarya Uyg. Bilimler Üni. Devlet - - - -

183 Samsun Ondokuz Mayıs Üni. Devlet OMÜ Radyo 2016 ✓ X ✓ 3623121919

184 Samsun Samsun Üniversitesi Devlet - - - -

185 Siirt Siirt Üniversitesi Devlet - - - -

186 Sinop Sinop Üniversitesi Devlet - - - -

187 Sivas Bilim ve Teknoloji Üni. Devlet - - - -

188 Sivas Cumhuriyet Üni. Devlet CURadyo 2015 ✓ 98.6 ✓ 3462191010

189 Şanlıurfa Harran Üniversitesi Devlet Kampüs FM 2010 ✓ 94.2 X 4143183000

190 Şırnak Şırnak Üniversitesi Devlet - - - -

191 Tekirdağ Namık Kemal Üni. Devlet NKÜ Radyo - - - - 2822500000

192 Tokat Gaziosmanpaşa Üni. Devlet - - - -

193 Trabzon Avrasya Üniversitesi Vakıf - - - -

194 Trabzon Karadeniz Teknik Üni. Devlet Radyo KTÜ 1998 ✓ 106.2 ✓ 4623773400

196 Tunceli Munzur Üni. Devlet - - - -

197 Uşak Uşak Üniversitesi Devlet - - - -

198 Van Yüzüncü Yıl Üni. Devlet - - - -

199 Yalova Yalova Üniversitesi Devlet - - - -

200 Yozgat Bozok Üniversitesi Devlet Bozok FM 2019 X 107.0 X -

201 Zonguldak B. Ecevit Üni. Devlet Radyo Karaelmas 2013 X X X 3722571111

2.1.2. Kıtalara Göre

Yukarıda bahsedilen sistemleri genel manada kıtalarına göre 2 temel başlık altında toplayabiliriz. Yapılan ayrımda içerik olarak aslında bir fark yoktur. Ayrım bulundukları kıtalara göre yapılmakta ve isimlerini de buradan almaktalardır (Aziz, 1981a: 36). Yönetimlerin ve yönetim biçimlerinin yayın politikalarında etkilerine göre yapılan bu ayrımda düzenli radyo yayınlarına başlayan ilk ülke olan Amerika’nın adını alan Amerikan sistemi ve ardından yayınlara başlayan Avrupa için de Avrupa sistemi sınıflandırması yapılmaktadır (Kasım, 2014: 21).