• Sonuç bulunamadı

Önceki bulgular ışığında, tüm paydaşların Shahat Şehri’nde sürdürülebilir turizm gelişimi konusunda istekli oldukları netlik kazanmıştır. Paydaşlar bu şehirde sürdürülebilir turizm gelişimini desteklemektedirler, çünkü karşılaştıkları pek çok sosyal, çevresel ve ekonomik problemin kurtuluşunu bunda bulmaktadırlar. Kendileri ile yapılan anket ve röportajlarda paydaşlar şehirdeki sürdürülebilir turizm gelişimine yönelik pek çok olumlu tutum ve gönüllülük ortaya koymuşlardır ki bu da herbirinin arzu edilen sürdürülebilir turizm gelişimine ulaşmak için bir plan çerçevesinde beraber çalışmaları için büyük bir potansiyel olduğu anlamına gelmektedir. Bu çalışma, yerleşimciler, turistler, kamu sektörü ve özel sektörden oluşan dört grup paydaşın perspektif ve zorluklarla ilgili, gelecekte daha ileri işbirliği ve anlaşmalarla sonuçlanabilecek bir kavrayışla sonuçlanmıştır.

Bu çalışmaya katılan tüm paydaşlardan elde edilen notlara ve ayrıca çalışma literatürüne ve önceki bulgulara göre, araştırmacı şehirde sürdürülebilir turizm gelişiminin geleceği için birlikte bir çerçeve oluşturacak ve aşağıdaki alt başlıklarda hazırlanan ve formüle edilen bir dizi öneri derlemiştir:

Turizmin kurumsal yapısını geliştirme:

1. Turizm reform ve gelişimi, turizm sektörünün devletteki kurumsal yapısı çerçevesi içinde, şehirde idare edilmelidir.

2. Paydaşlar arasında işbirliği güçlendirilmeli ve paydaşlar şehirde insan kapasitesi geliştirme, teknik, fiziksel ve idari birimlere dahil edilmelidir. 3. Uluslararası ve yerli turizm hareketleri ile ilgili herşeyi takip etmek için yüksek

seviyeli bir turist bilgi sistemi geliştirilmeli ve turizm potansiyelini olumsuz etkileyen problemler üzerinde çalışılmalıdır.

4. Kadınların katılımı üzerinde durulmalı ve onların şehirdeki kurumsal bina gelişimindeki rolleri artırılmalıdır.

5. Turizmle ilgili kanunlar geliştirilmeli ve doğasına uygun yeni kanunlar yapılmalıdır.

Turistik ürünlerin sürdürülebilir gelişimi:

1. Doğal ve çevresel turizm kaynakları ve potansiyellerinin sürdürülebilir gelişimi sağlanmalı ve çalma, boşa harcama, aşırı kullanma ile kirlilik ve iklim değişikliğinden korunmalıdırlar.

2. Turizm kaynakları ve varlıklarının - tarihi, medeni ve yerli kültürel miras - sömürüsü engellenmeli, şehirde kısmen ayırtedici turizm ürünlerine odaklanılarak etkileyiciliği olduğu kadar sürdürülebilirliği de sağlanmalıdır. 3. Turizm gelişimine katkı sağlamak ve fayda elde etmek için yerel topluluklar

da sürece dahil edilmelidir.

4. Yerel topluluğun turizm aracılığıyla sosyal, ekonomik ve kültürel isteklerinde bir derece elde etmelerine yardım etmelidir.

5. Yerel nüfus, küçük ve orta boyutta turizm projeleri oluşturmaları konusunda teşvik edilmelidir.

6. Doğal çevreyi korurken, yerli sakinlerin ihtiyaçlarını karşılamak için onların da sürece dahil edilmesi gerekir.

7. Turistik yerlerin taşıma kapasitesi belirlenmeli ve turizm üzerindeki negatif etkilerini azaltmak için her turistik bölge için belirli sınırlar çizilmelidir.

Turizm yatırımlarını canlandırma ve turizm faaliyetlerinin ve hizmetlerinin geliştirilmesi:

1. Varolan altyapı hizmetleri geliştirilmeli ve kapasitesi artırılmalıdır.

2. Şehrin farklı yerlerinde doğal rezervler, milli parklar ve kültürel merkezlerin oluşumu artırılmalıdır.

3. Gelişim sağlanacak hedef bölgelerde altyapı hizmetleri sağlanmalı, turizm projelerinin oluşturulması desteklenmeli ve turizm yatırımları için önemli tesisler oluşturulmalıdır.

4. Turistik hizmet tesislerinin oluşumu ve kurulmasını yaymak, turizm talebi oranında otellerin konaklama kapasitesini ve turistik tesisleri artırmak ve yerel istihdama öncelik vermek için özel sektör teşvik edilmelidir.

5. Turistik tesisler (nicelik ve nitelik olarak) mevcut turistik yerlerle uyumlu olmalıdır ve görüş değişikliği gerektirmemelidir. Çevrenin mimari sitili ile uyumlu olmalıdır.

6. Turizm geliştirme projeleri prensipleri benimsenmeli ve belirli yerlerde kısıtlamalar olmalıdır. Bu, turistler üzerindeki stresi azaltır. Aynı zamanda altyapı bileşenlerinin (enerji, su, atık, ulaşım) teminine katkı sağlar, turizm gelişme sürecine verilen zararları en aza indirir ve yerleşimcilerin bu tesislerin idaresi ve korunmasına dahi edilmesini sağlar.

7. Milli ekonominin diğer sektörleri ile entegrasyon bağlantıları canlandırılmalıdır.

8. Farklı kitle iletişim araçları vasıtasıyla şehirdeki başarılı turist deneyimlerine dikkat çekilmelidir.

Turizm hizmet kalitesinin artırılması:

1. Otel servis kalitesi düzeyi ve diğer turist servisleri uluslararası standartlar ile aynı doğrultuda yükseltilmelidir.

2. Konaklama servisleri, yiyecek, içecek, ulaşım araçları ve turistlerin memnuniyetini sağlayacak ve onları rahat ettirecek tüm gerekli tesisler geliştirilmelidir.

3. Girişim ve turizm aktiviteleri için iş çevresi iyileştirilmelidir.

4. Turistlerin pekçok alanda ihtiyaç duyduğu hizmetleri yüksek hız ve doğrulukta temin etmek için tüm uluslararası elektronik servis sistemlerine abone olmak gerekmektedir.

5. Engelli insanları ve onların özel ihtiyaçlarını dikkate almak gerekmektedir.

Turizm insan kaynaklarını geliştirme:

1. Getirilerin uluslararası standartlarla uyumlu olmasını sağlayan turist eğitimleri bulunmalıdır.

2. Yetenekli milli turist işgücünün yerli pazar ihtiyaçları karşılanmalıdır. 3. Turistik girişimlerde çalışanlara eğitim ve nitelik verilmelidir.

4. Milli işgücünün erişebileceği turizm işleri artırılmalıdır.

5. Geleneksel endüstri alanındaki eski uzmanlardan faydalanılmalı ve onlar yeni yerli kadro eğitiminde kullanılmalıdır.

6. Turizm sektöründe çalışanlara sağlık sigortası ve maaş konusunda işlevsel haklar sağlanmalıdır.

7. Turizm sektöründe yerli işgücünün çalışma kabiliyeti ve verimliliği artırılmalıdır.

8. Tur rehberleri eğitilmelidir.

9. Turizm alanında insan verimliliğini artırmak için devlet içinde turizmle ilgili daha fazla okul ve kolej açılmalı, yurtdışı bursu sağlanmalıdır.

Güvenlik ve Turizm Farkındalığını Artırma:

1. Turistlerin güven ve emniyeti sağlanmalı ve hareketleri kolaylaştırılmalıdır. 2. Turist güvenlik araçları geliştirilmeli ve modernleştirilnelidir.

3. Turist rehberliğinde yabancı diller kullanılmalıdır.

4. Turizm güvenliği sağlamada ve turizm gelirlerinin kullanımında halk sakinlerinin de katılımı sağlanmalıdır.

5. Halkın turizm ve onun gelişiminin önemi konusundaki farkındalığı artırılmalıdır.

6. Turizm farkındalığında sivil toplum kuruluşları ile kültürel ve dini eğitim kurumlarının rolü aktifleştirilmelidir.

7. Turizm kaynaklarının bakımı ve uygun turizm çevresinin sağlanması bilincinin önemi artırılmalıdır.

8. Turizm farkındalığı, doğru turistik bilgilere bağlı kalınarak artırılmalıdır. 9. Resmi ve popüler daireler arasında turizm farkındalığı artırılmalıdır. 10. Turizm farkındalığında medya kuruluşlarının rolü artırılmalıdır.

11. Turizm bilgisi alanında çalışanların profesyonel kapasitesi artırılmalıdır.

Turizm Tanıtımı ve Pazarlamasının Geliştirilmesi:

1. Yüksek performans elde etmek için kurumların turizm tanıtımı ve pazarlama kapasitesinin artırılması gerekir.

2. Uluslararası ve yerli turistik pazarlarda turist imajı geliştirilmelidir.

3. Turizm pazarlama metodları daha yüksek performansa çıkarılmalı ve müşterilerin ihtiyaçlarına etkili, hızlı ve verimli bir şekilde cevap verilmelidir. 4. Özel sektörle hükümet arasında promosyonlu bir ortaklık kurulmalıdır.

5. Şehrin rekabetçi bir turistik yere dönüşmesini sağlamak için mali kaynak harcamalarının rasyonelleştirilmesi gerekir.

6. Değişik eğitim seviyelerinin müfredatına turizm gelişiminin eklenmesi gerekir.

Turist talep oranının artması:

1. Uluslararası turizm teşvik edilmeli, pazarlama ve tanıtım vasıtasıyla uluslararası turizm büyüme oranında bir yükseliş sağlanmalı ve konferans ve uluslararası turizm sergilerine katılım sağlanmalıdır.

2. Çeşitli reklam medyasında şehirdeki turistik yerlerin reklamını artırarak yerli turizm desteklenmeli ve çeşitli ırkların yerli kültür festivalleri organize edilmelidir.

3. Yerli ve uluslararası rekabet gözönünde bulundurularak bir fiyatlandırma politikası geliştirilmelidir.

4. Şehrin turistik ürünleri için, çevresel yöne dikkat çeken bir ticari marka geliştirilmelidir.