• Sonuç bulunamadı

Çalışma, araştırmanın ana sorusunu cevaplayabilmiştir ve hiç şüphesiz, Shahat Şehri’nde sürdürülebilir turizm gelişimi oluşturulabileceğini doğrulamaktadır. Elde edilen önemli sonuçlar şöyle sıralanmıştır:

6.3.1. Temel Bulgular

1. Çalışma, şehirde nicelik ve nitelik bakımdan yerel ve küresel düzeyde rekabet

olanağına sahip, güvenilir turistik kaynakların varolduğunu doğrulamıştır. Ancak pek çok turistik yerleşim biriminin eğitim, reklam, bakım ve keşif bakımlarından daha fazla bakım ve ilgiye ihtiyacı vardır. Dolayısıyla, idari, yasal ve mali imkanlar gibi destekleyici politikalara ihtiyaç vardır (Tablo 6.1).

2. Bu çalışma, tüm paydaşların turizm gelişimine sınırsız katkısı olduğunu teyit

etmiştir. Bu durum, şehirdeki sürdürülebilir turizm gelişimi için gereklidir (Tablo 6,7). Bu katkı, turizm açısından dikkatlerini şehrin önemine çekmek için karar alıcılar,

yatırımcılar, politika belirleyiciler ve tüm paydaşlara bir dizi mesaj gönderebilmektedir. Bu mesajlar şu başlıkları taşımaktadır:

 Shahat Şehri’ndeki turizm gelişiminin, paydaşların katkısı sonucunda devam etme potansiyeli vardır.

 Shahat Şehri’nde proje geliştirme risk maliyeti, paydaşların desteği sonucu ortaya çıkan şirket sahiplerinin kendine güveninden kaynaklı olarak, çok az olabilir.

 Bütün paydaşların turizm projelerinin başarısı için işbirliği içinde olma isteklerinden dolayı, Shahat Şehri’nde turizm gelişimi ile ilgili karar alma durumları kesindir.

 Turizm projelerinin başarısında bağış yapan kişinin güveninden dolayı, Shahat Şehri’nde turizm projeleri oluşturmak için sermayeye erişim kolaylığı vardır.

 Şehirde herkes turizm geliştirme projelerini beklediği için, yerli istihdam bulmak ve eğitime erişim hızı kolaydır.

3. Çalışma, turizm talebi ve kaynaklarını ve gelişim için önceliği hakeden ve paydaşlar

tarafından desteklenen turizm projelerini belirleyerek, şehirdeki sürdürülebilir turizm gelişimindeki eğilimleri belirlemiştir.

 Alan çalışmasındaki sonuçlar, ilgili yetkili makamlarca turizm projeleri sunulurken ekonomik faktörün çevresel ve sosyal faktörlerden önemli ölçüde daha ağır geldiğini göstermiştir (Tablo 5.28) .

 Paydaşların önerileri sırasıyla miras, kültür, sanat ve çevre projelerine odaklanmıştır (Tablo, 5.29).

4. Çalışma, şehirdeki turizm gelişiminde paydaşların katılım düzeyinin, özellikle

turistik bölgelerde yaşayan yerleşimcilerce, hala istenen seviyenin altında olduğunu ve ayrıca şehirdeki turizm gelişimine kadınların katılımının hala çok zayıf ya da neredeyse yoksanabilir olduğunu açığa çıkarmıştır (Tablo 5.9 ve 5.10).

5. Her grubun ilgisini etkileyen, turizmden kaynaklanan faydalar ve masraflara göre,

kısmen farklı olacak şekilde doğaldır (Bashir, 2012). Bu yüzden, her grup turizm gelişimini kendi önceliklerine göre desteklediği için, bazı gruplar şehirde turizm gelişimini hiç tereddütsüz desteklerken, bazı gruplar biraz tereddütle desteklemektedirler. Dolayısıyla, paydaş grupların arasındaki farklılık sürecin kendisi desteklemekle ilgili değil, şehirde turizm gelişimini destekleme önceliklerini belirlemekle ilgilidir.

Böylece çalışma, paydaşların destek öncelikleri konusunda aralarında bazı farklılıkların bulunduğunu açığa çıkarmıştır ki şehirde turizm gelişimini destekleme süreci üzerindeki etkisi az değildir, ve paydaşlar arasında Shahat Şehri’nde turizm gelişimini destekleme konusunda %98,1’e ulaşan bir seviyede güçlü bir etkileşim vardır.

6.3.2. Diğer Bulgular

Genel olarak Libya turizm sektöründe, özel olarak ise Shahat Şehri’nde turizm sektöründe uzun bir süre devam eden marjinalleştirme sonucunda, turizm sektörü ile ve şehirdeki turizm gelişimi ile bağlantılı pek çok gerçek bulunmaktadır. Bu gerçekler aşağıdaki gibi belirtilmektedir:

1. Genel olarak Libya’da, özel olarak ise Shahat Şehri’nde otel ve diğer konaklama yerlerinde ciddi anlamda eksiklik vardır.

2. Shahat Şehri ile diğer şehirleri birbirine bağlayan yollarda hızlı servis sağlayan tuvalet ve kafeler bulunmamaktadır.

3. Yollardaki yön işaretlerinde, özellikle yabancı dillerde ciddi bir eksiklik vardır. 4. Şehir içindeki turistik yerlerde banyo ve yiyecek, içecek sağlayan yerler

yoktur.

5. Atık toplama ve imha yöntemleri hala çok gelenkeseldir ve şehir içinde çevre kirliliğine yol açmaktadır.

6. Şehirdeki pek çok anıt ve arkeolojik yerleşim yerinde ne gözlem ne de koruma olmaması hırsızlık ve soygun olaylarına maruz bırakmaktadır.

7. Pek çok arkeolojik anıt, herhangi bir bakım programına tabi tutulmadığından dolayı doğal faktörler karşısında parçalanmaktadır.

8. Şehirde hiç toplu taşıma aracı bulunmamaktadır.

9. Bilişim teknolojilerinin kullanımında ve banka transferleri, alım, satım ve iletişimde ağ kullanımında gecikmeler mevcuttur.

10. Libya’da halen mevcut olan bürokratik idari sistem, turist işlemlerinde ve tüm idari birimlerdeki servislerde aksaklıklar ve gecikmelere yol açmaktadır. 11. Komşu ülkelerle kıyaslandığında Libya otelleri daha yüksek fiyatlıdır.

12. Genel olarak Libya’da, özel olarak da Shahat Şehri’nde turizm endüstrisine girmek için gerekli olan turizm eğitimi ve teşvik yoksunluğu mevcuttur. 13. Doğal kaynakların ve mirasların büyük çoğunluğunun onları idare edemeyecek

ailelerin ve bireylerin özel mülkiyetinde olmasının yanı sıra devlet mülkiyet sahiplerinin çokluğundan dolayı bu yerleri satın almada zorluklarla karşılaşmaktadır.

14. Turizm sektörü ile ilgili hareketleri takip etmek ve turizmle ilgili tüm verileri izlemek için veri tabanı eksikliği bulunmaktadır.

15. Verinin yanıltıcı olabildiği ya da araştırmacıların gözünden kaçırılabileceği bazı turizm kuruluşlarınca veri saydamlığı bulunmamaktadır

16. Turizmle alakalı kanunların uygulanmasında başarısızlık görülmektedir.