• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM 5: SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.2. Öneriler

İlköğretim kademesindeki öğrencilere yönelik yazma becerileri ile ilgili 2005-2015 yılları arasında yapılan lisansüstü tezler ve makaleler çok boyutlu olarak incelenmiş ve elde edilen sonuçlar göz önünde bulundurularak aşağıda çeşitli öneriler sunulmuştur.

1. Araştırmalarda tezlerin türüne göre dağılımında en fazla çalışma yüksek lisans alanında yapılmıştır. Doktora düzeyinde hazırlanan tezler, yüksek lisans düzeyindeki tezlerin yarısından daha azdır. Bu da, yapılan çalışmalarda yüksek lisans düzeyinde araştırma yapma eğiliminin ağır bastığını göstermektedir. Birçok alanın yanı sıra Türkiye’de yazma ile ilgili doktora düzeyindeki çalışmaların artırılması alanı zenginleştirecektir.

2. Yapılan lisansüstü tez çalışmalarda yıllara göre dağılımını incelendiğinde en fazla çalışma 2007 yılında yapılırken makalelerde ise en fazla çalışma 2015 yılında yapılmıştır. Makalelerin yarıdan fazlası 2015 yılında yoğunlaşmıştır. Yazma konusunda lisansüstü tezler ve makalelerde yapılan çalışmaların yıllara yayarak yapılması ortaya çıkan sonuçların kullanılması ve özümsenmesi açısından alana daha faydalı olacaktır. Çalışmaların çoğunluğunun 2005 yılı öğretim program değişikliğinden sonra yapıldığı görülmektedir. Bu çalışmalarsa ağırlıklı olarak kesitsel çalışmalardır. Özelde program değişikliği genelde ise tüm yazma eğitimi sürecine yönelik uzamsal nitelikte çalışmalar alana önemli katkılar sağlayacaktır.

3. Yapılan araştırmalarda hem lisansüstü tezlerde hem de makalelerde tarama modelinin daha çok tercih edildiği, deneysel ve yarı deneysel çalışmaların ise sayısal olarak azlığı dikkat çekmektedir. Bu durumda, deneysel ve yarı deneysel model temel alınarak yapılan tezlerin tarama modellerine göre daha uzun sürmesi ve daha uğraştırıcı olmasının etkisi olabilir. Tarama niteliğindeki araştırmalar

80

genellikle durum tespitine, deneysel nitelikteki çalışmalarsa durumu iyileştirmeye ya da geliştirmeye yönelik çalışmalardır. Literatürün ortaya koyduğu bulguların sınıflara nasıl yansıdığına yönelik çalışmalarsa yok denecek kadar azdır. Yazma alanına ilişkin birikimi değerlendiren çalışmalardan sonra mutlaka bu birikimin sınıflara nasıl yansıdığına yönelik çalışmalara ihtiyaç vardır.

4. İncelenen tezlerde en fazla nicel yöntem tercih edilirken makalelerde nicel ve nitel yöntemlere eşit oranda yer verildiği saptanmıştır. Daha derinlemesine bilgi toplama imkânı sunması sebebiyle lisansüstü tezlerde nitel ve karma yöntemlerle çalışmaların sayısı arttırılabilir.

5. Lisansüstü tezlerde en fazla çalışma sınıf öğretmenleri ve beşinci sınıf öğrencileri ile çalışılmıştır. Diğer taraftan yayımlanan makalelerde ise veri kaynağı olarak en fazla makaleler incelenmiş, bunu sınıf öğretmenleri ile çalışmalar takip etmiştir.

İleride yapılacak çalışmalarda farklı örneklemlere de ağırlık verilebilir.

6. Lisansüstü tez ve makalelerdeki uygulama yapılan örneklemler dikkate alındığında ilköğretim kademesindeki özellikle ikinci ve üçüncü sınıflara yönelik çalışmalar yapılabilir.

7. İncelenen tezlerde görüşme en fazla tercih edilen veri toplama yöntemiyken makalelerde doküman incelemesi tercih edilmiştir. Anketler ve rubrikler sık kullanılan veri toplama araçlarıdır. İlerde yapılacak çalışmalarda görüşme yöntemi ve doküman incelemesi dışında farklı veri toplama yöntem ve araçları kullanılarak çalışmalar daha da zenginleştirilebilir. Anket, doküman analizi ve dereceli puanlama anahtarı çalışmaları tekdüze kılmaktadır. Yapılacak çalışmalarda birden fazla veri toplama aracının kullanılması ve kullanılacak veri toplama araçlarında çeşitliliğe gidilmesi alana daha faydalı olacaktır.

8. STCY’ye ilişkin öğretmen görüşlerinin tespiti en çok çalışılan konu olmuştur. Hem lisansüstü tezlerde hem de makalelerde yazının kazanım boyutuna yönelik fazlaca çalışma olduğu yazının gelişim ve diğer boyutlarına yönelik çalışmaların kazanım

81

sürecine oranla yetersi olduğu anlaşılmaktadır. Yazma ilgili olarak daha farklı amaçlar üzerinde çalışılması, farklı konular üretilmesi alana katkı sağlayacaktır.

9. Öğrencilerle yapılan çalışmalarda yöntemin/tekniğin etkililiğinin yanı sıra yazma ile okul öncesi eğitim, cinsiyet ve sosyo-ekonomik düzey arasındaki ilişkiler üzerinde durulmuştur. İlerde yapılacak hem lisansüstü tezlerde hem de makalelerde yazmanın daha farklı ve çeşitli açılardan incelenmesi alanı daha da zenginleştirecektir. Özellikle yazmanın duyuşsal ve bilişsel boyutlarını içeren çalışmalara ağırlık verilerek alanın zenginleşmesine katkı sağlanabilir.

10. Yöntem karşılaştırmasına ya da durum tespitine yönelik çalışmalar farklı bağlamlarda bu süreçte öğrenci ve öğretmenlerin karşılaştıkları güçlükleri tespit etmişler ve bunlara yönelik çözüm önerileri geliştirmişlerdir. Bu güçlükleri gidermeye, var olan durumu daha da iyileştirmeye ve önerilerin çözümlerin etkililiğini sınamaya yönelik uygulama temelli, öğretmenlerin aktif rol aldığı eylem araştırmalarına ihtiyaç vardır. Gerek söz konusu önerilerin etkililiğinin sınanması, gerçek sınıf ortamlarında uygulanabilirliğinin gösterilmesi gerekse yeni çözümlerin üretilmesi açısından bu tür araştırmalar önem taşımaktadır.

11. Son olarak bu araştırmaların ortaya koyduğu bulguların hizmet öncesi ve hizmet içerisinde öğretmenlere ve öğretmen adaylarına ulaştırılması, paylaşılması ve tartışılması yazma eğitimi sürecinin zenginleşmesine katkı sağlayacaktır.

82 KAYNAKLAR

Akyol, H. (2001). Türkçe İlk okuma Yazma Öğretimi. Ankara: Gündüz.

Akyol, H. (2006). Yeni Programa Uygun Türkçe Öğretim Yöntemleri. Ankara: Kök Yayıncılık

Akyol, H. (2008). Türkçe İlkokuma Yazma Öğretimi, 7. Baskı, Pegema Yayıncılık, Ankara.

Akyol, H. (2011). Türkçe ilkokuma yazma öğretimi (10. Baskı). Ankara: Pegem.

Ateş, S., Çetinkaya, Ç. ve Yıldırım, K. (2014). Sınıf Öğretmenlerinin Yazma Güçlükleri Hakkındaki Görüşleri, International Online Journal of Educational Sciences, 6(2), 475-493.

Ateş, S., Yıldırım, K. ve Yıldız, M. (27-28 Mart, 2008). Sınıf öğretmenlerinin sınıf tahtasına yazdıkları yazıların okunaklılık bakımından öğrencilere model olmadaki uygunluğu. Uluslararası Türkçe Eğitimi ve Öğretimi Sempozyumu, Kıbrıs.

Ayrancı, B.B. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin Yazma Becerisinin Geliştirilmesinde Çağrışım Tekniğinin Kullanımı, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Bağcı, H. (2007). Türkçe Öğretmeni Adaylarının Yazılı Anlatım Derslerine Yönelik Tutumları ile Yazma Becerileri Üzerine Bir Araştırma, (Yayınlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi, Ankara.

Bay, Y. (2008). Ses Temelli Cümle Yöntemiyle İlk Okuma Yazma Öğretiminin Değerlendirilmesi. (Yayınlanmamış Doktora Tezi) Gazi Üniversitesi, Ankara.

Beydemir, A. (2010) ilköğretim 5. sınıf Türkçe dersinde yaratıcı yazma yaklaşımının yazmaya yönelik tutumlara, yaratıcı yazma ve yazma erişişine etkisi (Yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Pamukkale Üniversitesi, Denizli

Byrne, D. (1988). Teaching Writing Skills. London ; New York : Longman.

Calp, M. (2003). İlk Okuma Yazma Ögretimi. Konya: Egitim Kitabevi.

83

Çelenk, S. (2007). İlk okuma Yazma Programı ve Öğretimi, Ankara: Maya Akademi Yayınları.

Coşkun, İ. (2006). İlköğretim 5. sınıf öğrencilerinin kompozisyon yazma becerileri üzerine bir araştırma, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Coşkun, E. (2007). İlköğretimde Türkçe Öğretimi. Editörler Ahmet Kırkkılıç, Hayati Akyol. “Yazma Becerisi”. Ankara: Pegem A Yayıncılık

Duran, S. (2010). Yaratıcı Yazma Yaklaşımının Yazılı Anlatım Becerisinin Gelişimine Etkisi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Trakya Üniversitesi, Edirne.

Durna, Y. (2014). 2012-2013 eğitim-öğretim yılında 60-66 ay arasında ve 66. ay üzerinde okula kayıt yaptıran 1.sınıf öğrencilerinin ilkokuma yazma dersi öğretim programı kazanımları ile okul yaşantıları sürecinin performans yönünden öğretmen görüşlerine dayalı olarak karşılaştırılması, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi).

Erzincan Üniversitesi, Erzincan.

Erdoğan, Ö. (2012). Süreç Temelli Yaratıcı Yazma Uygulamalarının Yazılı Anlatım Becerisine Ve Yazmaya İlişkin Tutuma Etkisi (Yayımlanmamış Doktora Tezi).

Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Ferah, A. (2005). Her yönüyle Türkçe okuma yazma. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.

Güleryüz, H. (2000). Programlanmış İlkokuma Yazma Öğretimi Kuram ve Uygulamaları (4. Baskı). Ankara: Pegem A Yayınevi.

Güleryüz, H. (2002). Türkçe İlk Okuma Yazma Öğretimi Kuram ve Uygulamaları, Pegem A Yayıncılık, Ankara.

Güleryüz, H. (2006). Yaratıcı Çocuk Edebiyatı, Pegem A Yayınları, Ankara.

Gündüz, F. (2013). 60-66, 66-72, 72-84 aylık çocukların okul olgunluk ve okuma yazma becerilerini kazanma düzeylerinin incelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.

84

Güneş, F. (2007). Türkçe Öğretim ve Zihinsel Yapılandırma. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

İpşiroğlu, Z. (1991). Yazma eylem. Yazma Uğraşısı, Cem Yayınevi, İstanbul.

Kadıoğlu, H. (2012). İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Bitişik Eğik Yazma Becerisi, Hızı Ve Tutumlarının İncelenmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Marmara Üniversitesi, İstanbul.

Karaalioğlu, S.K. (2009). Sözlü/Yazılı Kompozisyon Konuşmak ve Yazmak Sanatı. İstanbul:

İnkılap Kitabevi.

Karasar, N. (2000). Bilimsel Araştırma Yöntemi. Ankara: 3A Eğitim ve Danışmanlık Ltd.

Karasar, N. (2005). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Nobel Yayınevi, Ankara.

Kaynaş, E.(2014). İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Öyküleyici Metin Yazma Becerilerinin Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir.

Keleş, S. (2012). İlkokuma yazma öğretiminde kullanılan ders ve çalışma kitaplarının öğretmen görüşlerine dayalı olarak değerlendirilmesi (yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Ahi Evran Üniversitesi, Kırşehir.

Keskinkılıç, K. (2002). İlkokuma Yazma Öğretimi, Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Keskinkılıç, K. ve Keskinkılıç, S.B. (2007). Türkçe ve İlkokuma Yazma Öğretimi.

Ankara:Pegem A Yayıncılık.

Kırbaş, A., & Orhan, S. (2011). Görsel materyallerle desteklenmiş yazma çalışmalarının öğrencilerin yazma becerilerini geliştirmeye etkisi. Turkish Studies – İnternational Periodical For The Languages and History of Turkish or Turkic, 6 (4), 705 – 714.

Koç, S. (2009). Konuşma ve Yazma Öğretimi, http://www.aof.

anadolu.edu.tr/kitap/IOLTP/2277/unite05.pdf(15.09.2009).

Köksal, K.(2001). Okuma yazmanın öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık

85

Kolaç, E. (2008). İlkokuma yazma alanında yapılan lisansüstü tezlerin değerlendirilmesi.

VII. Ulusal Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Sempozyumu (02-04 Mayıs 2008), Çanakkale.

MEB, (2009). İlköğretim Türkçe Dersi Öğretim Programı ve Kılavuzu (1.-5.

sınıflar).Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.

MEB, (2005). İlköğretim Türkçe Dersi (1-5 Sınıflar) Öğretim Programları ve Kılavuzu.

Ankara: Devlet Kitapları Müdürlüğü Basımevi.

Olgun, Y. (1996). Türk Dili Kompozisyon. İstanbul: Alfa Basım Yayın Dağıtım.

Oral, G. (2003). Yine yazı yazıyoruz. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Özbay, M. (2000). İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Becerileri (Alan Araştırması). Ankara: Bizim Büro Basımevi.

Özçakmak, H. (2011). İlköğretim 6-8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Yazma Becerisi ile İlgili Etkinliklerin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Mustafa Kemal Üniversitesi, Hatay.

Özdemir, E. ve Binyazar, A. (1998). Yazma Öğretimi Yazma Sanatı. Papirüs Yayıncılık:İstanbul.

Özenç, M. ve Gül-Özenç, E. (2013). Türkiye’de üstün yetenekli öğrencilerle ilgili yapılan lisansüstü eğitim tezlerinin çok boyutlu olarak incelenmesi. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 171, 13-28.

Özkara, Y. (2007). 6+1 Analitik Yazma ve Değerlendirme Modelinin 5. Sınıf Öğrencilerinin Hikaye Edici Metin Yazma Becerilerini Geliştirmeye Etkisi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Gazi Üniversitesi, Ankara.

Öztürk, E. (2007). İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerinin Değerlendirilmesi, (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Şahin, D., Calp, Ş., Bulut, P., ve Kuşdemir, Y. (2013). Sınıf Öğretmenliği Eğitimi Bilim Dalında Yapılmış Lisansüstü Tezlerin Çeşitli Kriterlere Göre İncelenmesi.

Zeitschrift für die Welt der Türken, 5(3), 187-205.

86

Şenol, M. (2001). Okuma ve Yazma Öğretiminin Kaynakları. Afyon Kocatepe Üniv.,Sosyal Bilimler Dergisi, 2,(42).

Sever, S. (1997). Türkçe Öğretimi ve Tam Öğrenme. Ankara: Anı.

Sharples, M. (2003). How we write: Writing as creative design. London: Routledge.

Sözer. E. (2000). “Türk Eğitim Sisteminin Yapısı ve İşleyişi”. Öğretmenlik Mesleğine Giriş.

Editör: Ersan Sözer, Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları. 111-126.

Şimşek, Ö. (2011). 60- 72 Aylık Çocukların Yazı Farkındalığı Ve Yazmaya Hazırlık Becerilerinin Gelişiminde Okuma Yazmaya Hazırlık Programının Etkisinin İncelenmesi (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Gazi Üniversitesi, Ankara.

Tok, M. ve Potur, Ö. (2015) Yazma eğitimi alanında yapılan akademik çalışmaların eğilimleri (2010-2014 Yılları). Ana Dili Eğitimi Dergisi, 3(4), 1-25.

Toker, T. (2006). İlkokuma Yazma Yöntemleri ve Okuduğunu Anlamaya Etkisi, (Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi), Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Türkel. A.(2011). Yaratıcı Dramanın Yaratıcı Yazma Başarısına ve Yazmaya Karşı Tutuma Etkisi (Ilköğretim 8. Sınıf), (Yayımlanmamış Doktora Tezi), Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

Ünalan, Ş. (2001). Türkçe Öğretimi (1. Baskı), Ankara: Nobel Yayıncılık.

Uyar, Y. (2016). Yazma becerisini geliştirmeye yönelik araştırmalar: Son çeyrek asrın değerlendirilmesi, International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 11(3),s. 2273-2294.

Vidin, G. (2013) Bir İlkokul İkinci Sınıf Öğrencisinin Okuma Yazma Öğrenmesindeki Güçlüklerin Ve Çözümüne Yönelik Çalışmanın Etkililiğinin İncelenmesi(yayımlanmamış yüksek lisans tezi). Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya.

Şahin, E., Kana, F., & Varışoğlu, B. (2013). Türkçe eğitimi bölümlerinde yapılan lisansüstü tezlerin araştırma eğilimleri. International Journal of Human Sciences, 10(2), 356-378.

87

Yaman, E. (2008). Yazma sanatı yazılı anlatım. Ankara: Savaş Yayınevi.

Yıldırım, A. & Şimşek, H.(2005). Sosyal Bilimlerde nitel araştırma yöntemleri. Ankara:

Seçkin Yayınları.

Yıldırım, K. ve Ateş, S. (2010). Sınıf öğretmenlerinin bitişik eğik yazı öğretim uygulamalarına ilişkin görüşleri. Pamukkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 5, 57-71.

Yıldız, C. , Okur, A. , Arı, G. ve Yılmaz, Y. (2006). Yeni Öğretim Programına Göre Kuramdan Uygulamaya Türkçe Öğretimi. Ankara: Pegem A Yayıncılık

Yıldız, M. ve Ateş, S. (2010). İlk okuma yazmayı farklı yöntemlerle öğrenen ilköğretim 3.

sınıf öğrencilerinin yazılarının okunaklılık ve yazım hataları bakımından karşılaştırılması. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, 1, 11-30.

Yücedağ, T. (2010). 2000-2009 Yılları Arasında Matematik Eğitimi Alanında Türkiye’de Yapılan Çalışmalarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi, (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Selçuk Üniversitesi, Konya.

88 EKLER

EK-1: İncelenen Lisansüstü Tezlerdeki Bazı Alanlar

Tezin

2015 Dijital Öykülerin Altıncı Sınıf Öğrencilerinin

Yazma Sürecine Etkisi Doktora Yarı

Deneysel Karma 6. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Görüşme ,Dereceli Puanlama

Anahtarı,Ölçek

2015

4+1 Planlı Yazma Ve Değerlendirme Modeli’nin Ortaokul Sekizinci Sınıf Öğrencilerinin Performans Görevlerini

2015 Özel Yetenekli (Üstün Zekalı Ve Yetenekli)

Ortaokul Öğrencilerinde Yazma Kaygısı Yüksek

Lisans Tarama Nicel 6. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Ölçek,Dereceli Puanlama Anahtarı

2015

Anadili Türkçe Olmayan İlkokul

Öğrencilerine İlkokuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözüm Önerileri

Doktora Tarama Karma Sınıf

Öğretmeni Görüşme Görüşme

2015

Türkçe Dersi Kapsamında 6. Sınıf Öğrencilerinin Yazma Becerilerini

İlkokul Üçüncü Sınıf Öğrencilerinin Yazma Becerilerinin Gelişiminde Dijital Hikâyelerin Etkisi

Etkileşimli Materyal Destekli Öğretimin İlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerinin İlk Okuma Yazma Becerilerine Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 1. Sınıf

Öğrencisi Gözlem Gözlem ,Ölçek

89

2015

Yaratıcı Yazma Yönteminin 6. Sınıf

Öğrencilerinin Yazma Öz Yeterlik Algılarına, Yazmaya İlişkin Tutumlarına Ve Yazma Becerisi Akademik Başarılarına Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 6. Sınıf

Öğrencisi Gözlem Ölçek,Dereceli Puanlama Anahtarı

2015

Sınıf Öğretmeni Adaylarının İlkokuma Ve Yazma Öğretimine İlişkin Öz Yeterlik İnançlarının Belirlenmesi

Yüksek

Lisans tarama Karma 3. Ve 4. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Ölçek,Görüşme

2015

Sınıf Öğretmenliği Son Sınıf Öğrencilerinin İlkokuma Yazma Öğretimine İlişkin Bilgi Düzeyleri İle Tutumlarının İncelenmesi

Yüksek

Türkçe Öğretmeni Adaylarının Dinleme, Konuşma, Okuma Ve Yazma Öz Yeterlikleri İle Öğrenme Stillerinin İncelenmesi

Yüksek

Etkileşimli Materyal Destekli Öğretimin İlkokul Birinci Sınıf Öğrencilerinin İlk Okuma Yazma Becerilerine Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 1. Sınıf

Öğrencisi gözlem Gözlem,Ölçek

2014

2012-2013 Eğitim-Öğretim Yılında 60-66 Ay Arasında Ve 66. Ay Üzerinde Okula Kayıt Yaptıran 1.Sınıf Öğrencilerinin İlkokuma Yazma Dersi Öğretim Programı Kazanımları İle Okul Yaşantıları Sürecinin Performans Yönünden Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Karşılaştırılması

Yüksek

Lisans Tarama Nitel Sınıf

Öğretmeni Görüşme Anket,Ölçek

2014

İlkokul 4. Sınıf Öğrencilerinin Yazma Motivasyonları İle Hikâye Yazma Becerilerinin Değerlendirilmesi

5. Sınıf Yaşamımızdaki Elektrik Ünitesinde Öğrenme Amaçlı Yazma Etkinliklerinden Mektubun Başarıya Etkisi

Bireysel Ve İşbirlikli Blogla Bütünleştirilmiş Yazma Öğretiminin Normal Ve Üstün Zekalı Öğrencilerin Yazma Performanslarına Etkisi

Doktora Deneysel Nicel 5. Sınıf Öğrencisi

Gözlem,

Görüşme Ölçek,Gözlem,Görüşme

90

2014 Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Öyküleyici

Metin Yazma Becerilerinin Değerlendirilmesi Yüksek

Lisans Tarama Nicel 5. Sınıf

Yazma Stratejileri Öğretiminin Türkçe Öğretmenliği Birinci Sınıf Öğrencilerinin Yazılı Anlatım Başarısı Ve Yazma Kaygısına Etkisi

60-66, 66-72, 72-84 Aylık Çocukların Okul Olgunluk Ve Okuma Yazma Becerilerini Kazanma Düzeylerinin İncelenmesi

Bir İlkokul İkinci Sınıf Öğrencisinin Okuma Yazma Öğrenmesindeki Güçlüklerin Ve Çözümüne Yönelik Çalışmanın Etkililiğinin İncelenmesi

İlk Okuma-Yazma Öğrenmede Okula Başlama Yaşının Okuma-Yazma Başarısına Etkisi

Yüksek

Lisans Tarama Nicel 1. Sınıf

Öğrencisi Gözlem,

Görüşme Anket ,Ölçek,Dereceli Puanlama Anahtarı

2013

İlkokuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Sorunlar Ve Çözüm Yollarının Karma Yöntem Aracılığıyla İncelenmesi

İlköğretim Öğrencilerinin Yazma Becerisinin Geliştirilmesinde Çağrışım Tekniğinin

8. Sınıf Öğrencilerinin Düşünce Yazısı Yazma Becerileri İle Akademik Başarıları Arasındaki

İlişki Üzerine Bir İnceleme (Silifke Atatürk İlköğretim Okulu Örneği)

İlkokuma Yazma Öğretiminde, Bilgisayar Destekli Öğretim Yöntemine İlişkin

Öğretmen Görüşlerinin İncelenmesi (Ağrı İli Örneği)

Yüksek

Lisans Tarama Nicel Sınıf

Öğretmeni Görüşme Anket

91

2012

İlk Okuma-Yazma Öğretiminde Ses Temelli Cümle Yöntemine İlişkin Alternatif Ses Sıralamasının Etkililiğinin İncelenmesi

İlkokuma Yazma Öğretiminde Kullanılan Ders Ve Çalışma Kitaplarının Öğretmen Görüşlerine Dayalı Olarak Değerlendirilmesi

Yüksek

İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Bitişik Eğik Yazma Becerisi, Hızı Ve Tutumlarının İncelenmesi

Süreç Temelli Yaratıcı Yazma

Uygulamalarının Yazılı Anlatım Becerisine

Ve Yazmaya İlişkin Tutuma Etkisi Doktora Yarı

Deneysel Karma 5. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Ölçek,Anket,Derecelend irilmiş Puanlama Anahtarı, Görüşme

2012

Stake’in Uygunluk/Olasılık Modeline Göre İlkokuma Yazma Programının

İlköğretim 1. Sınıf Türkçe Dersi İlk Okuma- Yazma Öğretim Programının (2005) Uygulanmasına İlişkin Öğretmen Görüşlerinin Belirlenmesi (Balıkesir İli Örneği)

Yüksek

Lisans Tarama Nicel Sınıf

Öğretmeni Görüşme Anket,Dereceli Puanlama Anahtarı

2011

İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinde Kelime Dağarcığı Gelişiminin İlkokuma Yazma Başarısı Ve Sosyoekonomik Düzey İle İlişkisi

(Şırnak İli Örneği)

Yüksek

Lisans Tarama Nicel 1. Sınıf

Öğrencisi Gözlem,

Görüşme Ölçek,Gözlem,Görüşme

2011

Metinler Arası Okuma Yaklaşımının İlköğretim Beşinci Sınıf Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerilerine Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 5. Sınıf

Öğrencisi Gözlem,

Görüşme Anket

2011

Yaratıcı Dramanın Yaratıcı Yazma

Başarısına Ve Yazmaya Karşı Tutuma Etkisi (İlköğretim 8. Sınıf)

Doktora Deneysel Karma 4. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Ölçek,Görüşme

92

2011

İlköğretim Öğrencilerinin Yaratıcı Yazma Becerileri İle Yazma Özyeterlik Algısı Ve Başarı Amaç Yönelimi Türleri İlişkisinin Değerlendirilmesi

İlköğretim 6-8. Sınıf Türkçe Ders Kitaplarındaki Yazma Becerisi İle İlgili Etkinliklerin Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi

Yüksek

Lisans Tarama Nicel Türkçe

Öğretmeni Görüşme Ölçek,Dereceli Puanlama Anahtarı

2011

İlköğretim 1. Sınıf Türkçe Ders Programı Görsel Okuma-Görsel Sunu Kazanımlarının Ve İlk Okuma Yazma Öğretiminde

Kullanılan Görsellerin Etkililiğinin

Yaratıcı Yazma Tekniklerinin İlköğretim 5.Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Dersindeki Yazılı Anlatım Becerileri Üzerindeki Etkisi

Yüksek

İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerine Verilen Yazma Eğitiminin

Öğrencilerin Hikâye Yazma Becerisine Etkisi

Yüksek

İlköğretim 5. Sınıf Türkçe Dersinde Yaratıcı Yazma

Yaklaşımının Yazmaya Yönelik Tutumlara, Yaratıcı

Yazma Ve Yazma Erişişine Etkisi

Yüksek

2010 Yaratıcı Yazma Yaklaşımının Yazılı Anlatım

Becerisinin Gelişimine Etkisi Yüksek

Lisans Kuramsal Literatür

taraması Tez Döküman

İnceleme Döküman Analizi

2010

İlköğretim 1.Kademe 1.Sınıfta

İlkokuma Ve Yazma Derslerinde Kullanılan Ders Kitabında Yer Alan Görsellerin Hazırlanmasında Sanatsal Tasarım İlke Ve Elemanlarının Kullanım Durumu

Yüksek

Lisans Tarama Nicel Diğer

Öğretmen Döküman

İnceleme Anket

93

2010

İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin, Ebeveynlerinin Ve

Öğretmenlerinin “Okuma-Yazma”

Kavramına Yükledikleri Anlamlar: Metaforik Bir Analiz

Yüksek

İlkögretim Okulu Öğrencilerinin Yazma Kaygı Ve Tutukluğunun Yazılı Anlatım Becerileriyle İlişkisi

Doktora Tarama Nicel

Ortaokul (6, 7, 8) Sınıf

Öğrencileri Gözlem Anket,,Ölçek,Dereceli Puanlama Anahtarı

2010

Eğitimde Ses Temelli Cümle Yöntemi Uygulanan Öğrencilerin Okuma Yazmaya Geçişlerinde Etkili Olan Faktörlerin

Yüksek

Eski Ve Yeni İlköğretim Programlarında İlk Okuma Yazma Öğretimine İlişkin Bir Araştırma

Göç Eden Ailelerin Çocuklarının Okul Öncesi Eğitim Alan Ve Almayanlarının İlkokuma-Yazma Becerilerinin Gelişimine Yönelik İlköğretim 1. Sınıf Öğretmen Görüşleri: Mersin Örneği

Yüksek

Öğretmen Görüşlerine Göre 1. Sınıf Öğrencilerinin Türkçe Dersi Erişi Düzeyleri Ve İlkokuma Yazma Öğretiminde

Karşılaşılan Sorunlar

Planlı Yazma Ve Değerlendirme Modelinin 8. Sınıf Öğrencilerinin Bilgilendirici Metin Yazma Becerilerin Geliştirmeye Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 4. Sınıf

Öğrencisi Döküman

İnceleme Ölçek

2009

Dengeli Okuma Yazma Yaklaşımının Türkçe Öğretiminde Uygulanması:

İlköğretim 5. Sınıfta Bir Eylem Araştırması

Doktora Tarama Karma 5. Sınıf

Öğrencisi Gözlem,

Görüşme Anket,Ölçek

2009

İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin Fonolojik Farkındalık Becerileri İle Okuma Ve Yazma Becerileri Arasındaki İlişki

Yüksek

Lisans Tarama Nicel 1. Sınıf Öğrencisi

Gözlem,

Görüşme Gözlem,Ölçek

94

2009

İlköğretim Birinci Sınıf Öğrencilerinin İlk Okuma Yazma Becerileri İle Sosyal Duygusal Uyum Ve Zekâ Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi

Doktora Tarama Nicel 1. Sınıf Öğrencisi

Gözlem,

Görüşme Anket,Ölçek

2009 İlköğretim Okulları 3. Sınıf Öğrencilerinin

Konuşma Ve Yazma Sorunları Yüksek

Lisans Tarama Nitel

Yazma Etkinliklerinin İlköğretim I. Kademe Öğrencilerinin Matematik Başarılarına Ve Tutumlarına Etkisi Yazma Etkinliklerinin İlköğretim I. Kademe Öğrencilerinin Matematik Başarılarına Ve Tutumlarına Etkisi

Yüksek

Lisans Deneysel Nicel 4. Sınıf

Öğrencisi Görüşme Anket,Ölçek

2009

Ses Temelli Cümle Yöntemi İle Okuma Yazma Öğretim Sürecinde Hece Döneminin Değerlendirilmesi

İlk Okuma-Yazma Öğretiminde “Ses Temelli Cümle Yöntemi” nin Uygulanmasına İlişkin Öğretmen Görüşleri

Yüksek

Lisans Tarama Nitel Sınıf

Öğretmeni Döküman

İnceleme Anket

2009 İlkokuma Yazma Öğretiminde Çoklu Ortam

Uygulamalarının Etkililiği Doktora Deneysel Nicel 1. Sınıf

Öğrencisi Gözlem Gözlem

2009

İlkokuma Yazma Öğretiminde Karşılaşılan Güçlüklerin Öğretmen Ve Ebeveyn Görüşlerine Dayalı Olarak Belirlenmesi

Yüksek

Ses Temelli Cümle Yöntemi İle İlk Okuma Yazma Öğretim Sürecinde Karşılaşılan Güçlükler Ve Bu Güçlüklerle Baş Etme Stratejilerinin Belirlenmesi; (Şırnak İli Örneği)

2008 İlkokuma Ve Yazma Öğretiminde Ailenin Rolü Üzerine Bir Araştırma

2008 İlkokuma Ve Yazma Öğretiminde Ailenin Rolü Üzerine Bir Araştırma