• Sonuç bulunamadı

5. SONUÇLAR VE ÖNERİLER

5.4 Öneriler

Sulu tarım alanlarında, özellikle ülkemizin de içinde bulunduğu kurak ve yarı-kurak iklim kuşağında başlıca sorunlar, yüksek tabansuyu seviyesi ve yetersiz drenaj etkisinde tuzlulaşma ve ıslak (sature) kök bölgesi sorunudur. Değişik nedenlerden dolayı oluşan

157

drenaj sorunları sonucunda, sulu tarım alanlarında yüksek tabansuyuna bağlı sature kök bölgesi sorunları ortaya çıkmaktadır. Özellikle bu duruma sulamaya yeni açılan alanlarda rastlanabilmektedir. Bilinçsiz ve bilgisiz çiftçiler tarafından yapılan aşırı sulamalarla tabansuyu seviyesi yükselmekte, buna bağlı olarak büyük alanlarda tuzlulaşma sorunu ortaya çıkmaktadır. Bu gibi durumlar, birçok sulu tarım alanında karşımıza çıkabilmektedir. Sulama, uygun zamanda, uygun miktarda ve gerekli kalitede verilmesini gerektiren teknik bir konudur. Uygun olmayan sulama yöntemleri, aşırı sulama, zamansız sulama, düşük kalitede sulama suyu kullanma ve bilgisiz sulama gibi etkenlerle, arazi koşulları da bozuksa, tabansuyu yükselmesine bağlı drenaj sorunlarını ortaya çıkarmaktadır.

Bu araştırmada elde edilen sonuçlar kuru fasulye için, sulama suyu tuzluluğu ve tabansuyu düzeyi ile verim, sulama suyu tuzluluğu ve tabansuyu tuzluluğu ile toprak tuzluluğu ve sulama suyu tuzluluğu ve tabansuyu seviyesi ile bitki kısımlarına tuz taşınımı ilişkilerini açıklamaktadır. Araştırmada elde edilen sonuçlar, benzer şartlara sahip alanlarda yapılacak olan çalışmalara yol gösterici olacaktır. Ülkemizde tabansuyu düzeyi-verim ilişkisi ile ilgili yapılmış çalışmalar yetersizdir. Bu nedenle, bu çalışma ülkemizde gelecekte yapılacak olan tabansuyu çalışmalarına öncülük ederek yön verebilecek potansiyeldedir. Her bölgede özellikle yüksek tabansuyu probleminin yaşandığı bölgelerde, bitki desenine göre farklı bitkiler için benzer çalışmaların yapılması gerekmektedir.

Azalan su kaynakları ve iyi kalitede suyun temininin zorlaşması nedeniyle, düşük kalitedeki suların, bitki verimini, bitki gelişimini, toprak özelliklerini nasıl etkilediğinin bilinmesi gerekmektedir. Ülkemizde birçok bölgede problem oluşturabilecek özellikteki su kaynaklarının sulamada kullanılmasına devam edilmektedir. Birçok çiftçi su kalitesinin düşük olmasından kaynaklanan verim kaybı yaşamakta ancak bazıları bunun farkında bile olmamaktadır. Bu yüzden, su kalitesi bitki verimi ilişkilerini ortaya koyacak çok fazla çalışmanın yapılmasına ihtiyaç vardır.

158

Sulama suyu tuzluluğunun yüksek olması fasulye veriminde azalma, bitki boyunda kısalma, dal, bakla ve tane sayısında azalmalara neden olduğu için fasulye yetiştiriciliğinde düşük kaliteli suların kullanımından kaçınılmalıdır.

Fasulye tarımında tabansuyu düzeyinin yüksek olması verimde kayıplara neden olmaktadır. Tabansuyu yüksek olan alanlarda fasulye tarımı yapılacaksa tabansuyu seviyesinin hiç olmazsa 80 cm ve daha aşağıda tutulmasına özen gösterilmelidir.

Tabansuyu seviyesinin kontrol altında tutulması için gerekli olan alanlara drenaj sistemi kurulmalıdır.

Sulu tarım yapılan alanlarda, topraktaki tuzluluğu kontrol altına almak ve tuz birikimini önlemek için bitki su ihtiyacına ilave olarak yıkama ihtiyacı suyunun hesaplanarak verilmesi gerekmektedir.

Tuzluluk düzeyinin verim ve kaliteyi olumsuz etkileyecek kadar artması istenilmeyen bir durumdur. Tabansuyu sorunu olan alanlarda belli zaman aralıklarında topraktaki tuzluluk düzeyi takip edilmeli ve toprak tuzluluğunu kontrol altında tutmak için gerekli önlemler alınmalıdır.

Dünyada ve ülkemizde tuz stresi ile ilgili yapılmış birçok çalışma mevcuttur. Fakat farklı tuz stresi altında yetiştirilen bitkilerde sulama suyu ve tabansuyu ile verilen tuzların bitki kısımlarındaki tuz taşınımı ile ilgili çalışmalar yetersizdir. Bitki bünyesinde farklı organlara olan mineral element taşınımı bitki verimini etkilediği gibi bitki kalitesini de olumsuz etkilemektedir. Bu durum, hem ekonomik kayba neden olurken hem de insan sağlığını etkileyecek sorunları ortaya çıkarabilmektedir. Bu açıdan bu çalışma, gelecekte yapılacak olan tuz taşınım çalışmalarına örnek teşkil etmektedir.

Yetiştiricilik yapılan alanlarda çiftçiler, sulama, tuzluluk yönetimi, sulama suyu kalitesi konularında eğitimler almalı ve sulama suyu kalitesi ve toprak tuzluluğuna göre uygun

159

çeşitlerin seçilmesi yönünde bilgilendirilmelidir. Sürdürülebilir sulu tarım için gerekli kurum ve kuruluşların bu alanda eğitim ve hizmetlerini artırması gerekmektedir.

160 KAYNAKLAR

Adak. M. S.. Güler, M., Kayan, N. 2010. Yemeklik Baklagillerin Üretimini Artırma Olanakları. VII. Türkiye Ziraat Mühendisliği Teknik Kongresi. Zmo Yayınları.

Ankara.

Adak, M. S. and Yigitarslan, U. 2016. Effect of Kaolin Applıcation on Yield. Yield Components and Grain Quality in Common Bean (Phaseolus vulgaris L.).

Ciencia e.Tecnica Vitivinicola Journal, 30(7):126-136.

Adams, M. W. 1967. Basis on yield component compensation in crop plant with special reference to the field beans (Phaseolus vulgaris). Crop Science, (7): 505-510.

Akbuğa, R. 2006. Konya-Çumra Yöresinde Yüzeysel ve Tuzlu Tabansuyunun Sulanan Alanlardaki Toprak-Su ve Tuz Dengesi Üzerine Etkileri. Yüksek lisans tezi, Trakya Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı, Tekirdağ.

Akçin, A. (1974). Erzurum şartlarında yetiştirilen kuru fasulye çeşitlerinde gübreleme, ekim zamanı ve sıra aralığının tane verimine etkisi ile bu çeşitlerin bazı fenolojik, morfolojik ve teknolojik karakterleri üzerine bir araştırma. Atatürk Üniv. Zir. Fak.

Yayın No: 157, S:1-112, Erzurum.

Akman, Y. 1990. İklim ve Biyoiklim. Palme yayınları. Ankara.

Aktaş, H. 2002. Biberde tuza dayanıklılığın fizyolojik karakterizasyonu ve kalıtımı.

Doktora tezi, Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, 105, Adana.

Anonim 2020. Ürün Raporu Kuru Fasulye 2017.

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/tepge/Belgeler/PDF%20%C3%9Cr%C3%BC n%20Raporlar%C4%B1/2017%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporlar%C4%B1/

Kuru%20Fasulye%20%C3%9Cr%C3%BCn%20Raporu%202017-301.pdf. Erişim tarihi: 25.03.2020.

Anonim 2020a.

https://arastirma.tarimorman.gov.tr/gktaem/Belgeler/Tescilli%20%C3%87e%C5

%9Fitlerimiz/Kuru%20Fasulye/g%C3%B6yn%C3%BCk-98.pdf. Erişi tarihi:

03.04.2020.

Anonim 2020b. http://www.fao.org/3/y4263e/y4263e0e.htm.

Anonymous 1954. Diagnosis and improvement of saline and alkali soils. (Ed: L.A.

Richards) US Salinity Lab. Agric. Handbook No:60.

Anonymous 1993. The determination of inorganic anions in water by ion chromatography; Method 300.0. U.S. Environmental Protection Agency.

Cincinnati. Ohio.

161

Anonymous 1995. Western Fertilizer Handbook. 1995. Produced by the soil improvement comminute of the California Fertilizer Association. Interstate Publishers. Inc.. Sacramento. California.

Apan, M., Demir, Y., Öztürk, T. ve Kara, T. 2005. Kültürteknik. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No: 12 (3. Baskı). Samsun.

Avcıoğlu, R., Khalvatı, M. A., Demiroğlu, G., Geren, H. 2003. Ozmotik Basıncın Bazı Kültür Bitkilerinin Erken Gelişme Dönemindeki Etkileri I. Çimlenme ve Büyüme Özellikleri. Ege Üniv. Ziraat Fak. Derg.. 40(2):1-8.

Ayers, R.S. and Westcot, D.W. 1989. Water Quality for Agriculture. FAO Irrigation of the Drainage Paper No: 29. 163 page. Rome.

Aytekin, R. İ. 2017. Bodur Kuru Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Çeşitlerinde Fizyolojik Ve Biyokimyasal Parametreler Kullanılarak Kuraklığa Dayanıklılığın Belirlenmesi. Yüksek Lisans tezi, Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi. Fen Bilimleri Enstitüsü. Bitkisel Üretim Ve Teknolojileri Anabilim Dalı, Niğde.

Ayyıldız, M. 1990. Sulama Suyu Kalitesi Ve Tuzluluk Problemleri. A.Ü.Ziraat Fakültesi Yayınları:1196, Ders Kitabı:344, S.1-232, Ankara.

Bahçeci, İ. 1992. Lizimetrelerde drenaj kriterlerinin saptanması. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı. Konya Köy Hizmetleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü.

Araştırma Raporları 1991. Genel Yayın No: 151. Rapor Seri No:124. Konya.

Bahçeci, İ. 2009. Drenaj Mühendisliği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi T.Y.S.

Bölümü. Şanlıurfa.

Bajwa, M. S., Josan. A.S., Hira, G.S. and Singh, N.T. 1986. Effect Of Sustained Saline Irrigation On Soil Salinity And Crop Yields. Irrig.Sci. 7(1):27-35.

Balaban, A., Güngör, Y., Erözel, Z., Yıldırım. O., Tokgöz, M. A. 1989. Bazı Kültür Bitkilerinde Tabansuyu Düzeyleri-Verim İlşkileri Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Genel Yayın No:1119. Ankara.

Balcı, A. 1973. Drenaja İhtiyaç Gösteren Tarım Arazilerindeki Fazla Suyun Belirtileri.

Nedenleri ve Zararları. E.Ü.Z.F. Yayınları No:204.

Beebe, S. E., Rao, I. M., Blair, M. W. and Acosta-Gallegos, J. A. 2013. Phenotyping Common Beans For Adaptation To Drought. Front, Physiol, 5, 123-138.

Beyazgül, M., Girgin, A. ve Baş, S. 1993. Lizimetrelerde Pamuk İçin Drenaj Kriterlerinin Saptanması. Tarım Ve Köyişleri Bakanlığı, Köy Hizmetleri Menemen Araştırma Enstitüsü, Araştırma Raporları 1992, Genel Yayın No: 188, Rapor Seri No:123, Menemen, İzmir.

162

Birsin Avci, M. ve Adak, M. S. 2009. “Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.)’De Kaolin Uygulamasının Verim Ve Bazı Verim Ögelerine Etkisi”. Türkiye Viii. Tarla Bitkileri Kongresi. 19-22 Ekim. Hatay. Cilt I:332-335.

Blake, G. R. 1965. Bulk density methods of soil analysis. Am. Soc. Agron. 9:374-390.

Bohnert, H. J. and Shen, B. 1999. Transformation And Compatible Solutes. Scient.

Hortic. 78, 237–260.

Bolat, M. 2016. Türkiye’de Yemeklik Tane Baklagillerin Gelecek Eğilimlerinin Belirlenmesi Doktora Semineri (Yayımlanmamış) Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bouyoucos, G. J. 1951. A recalibration of the hydrometer method for mechanical analysis of soils. Agron. Jour. 43:434-438.

Cao, J., Li. X., Kong, X., Zed, R. and Dong, L. 2012. Using alfalfa (Medicago sativa) to ameliorate salt-affected soils in Yingda irrigation district in Northwest China.

Acta Ecologica Sinica 32 (2012) 68–73.

Carter, E. 1987. Subsurface drainage increases sugarcane yields and stand longevity.

Drainage design and management. Am. Soc. Agr. Eng. P: 159-167. Usa.

Castle, D. A., McCunnall, J. and Tring, I. M. 1984. Field drainage principles and practices. Batsford academic and educational Ltd.. p. 1-250. London.

Chaignon, V., Bedin, F. and P. Hinsinger, 2002. Copper Bioavailability And Rhizosphere pH Changes As Affected By Nitrogen Supply For Tomato And Oilseed Rape Cropped On An Acidic And A Calcareous Soil. Plant Soil 243: 219-228.

Chartzoulakıs, K., Klapaki G.. 2000. Responce of Geenhouse Pepper Hybrids to NaCI Salinity During Different Growht Steges. Scientia Horticulture 86: 247-260.

Clarkson, D.T. and Sanderson, J. 1978. Sites of Absorption and Translocation of Iron in Barley Roots. Tracer and Microautoradiographic Studies. Published May 1978.

DOI: https://doi.org/10.1104/pp.61.5.731.

Cramer, G.R. ve Nowak, R.S. 1992. Supplemental manganese improves the relative growth, net asimilation and photosynthetic rates of salt-stressed barley. Physiol Plant 84 : 600-605.

Çakmak, İ., A. Yılmaz, M. Kalaycı, H. Ekiz, B. Torun, B. Erenoğlu And H. J. Braun, 1996a. Zinc Deficiency As A Critical Problem İn Wheat Production İn Central Anatolia. Plant And Soil Volume 180, Pages165–172(1996).

163

Çarpıcı, E. B. ve Erdel, B. 2016. Determination of Responses of Different Alfalfa (Medicago sativa L.) Varieties to Salt Stress at Germination Stage. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi. 26(1): 61-67.

Çelik, M., Başyiğit, H. 2002. Eskişehir Tarım İl Müdürlüğü. Eskişehir İli Tarım Master Planı.

Çelikel, M., Çullu, M. A. 2008. Şanlıurfa Harran Ovaları Tuzluluk Ve Drenaj Sorunları.

Sulama Tuzlanma Toplantısı. Dsi 15. Bölge Müdürlüğü. 12–13 Haziran 2008.

Şanlıurfa. 87–100.

Çiçek, İ. 1996. Thorthwaite Metoduna Göre Türkiye’de İklim Tipleri. Ankara Üniversitesi. Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi. Coğrafya Araştırmaları Dergisi.

S:12. s:33-71. ANKARA.

Çiftçi, N. 1987. Konya TİGEM Arazisinde Tabansuyu Toprak Tuzluluğu ilişkileri üzerine bir araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü Y.L. Tezi. Ankara.

Çiftçi, N. 2010. Tarımda Toprak-Su Kaynaklarının Geliştirilmesi Ve Su Yönetimi.

Tarımda Kültürteknik Ders Kitabı. Bölüm:4. S:83. Konya.

Çiftçi, N. 2011. S.Ü. Ziraat Fak.. T.Y.S. Bölümü Drenaj ders notları. Basılmamış.

Çiftçi, N. ve Güngör, Y. 1987. Konya TİGEM Arazisinde Tabansuyu Toprak Tuzluluğu İlişkileri Üzerinde Bir Araştırma. A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü. Ankara.

Çokkızgın, A., Çölkesen, M., Kayhan, K., Aygan, M. 2005. Kahramanmaraş koşullarında değişik kılık mercimek (Lensculinaris medic.) çeşitlerinde verim ve verim özellikleri üzerine bir araştırma. Akdeniz ÜniversitesiZir. Fak. Dergisi.

18(2): 285-290.

Daşgan, H.Y. , Koç, S. , Ekici, B. , Aktaş, H. , Abak, K. Bazı fasulye ve börülce genotiplerinin tuz stresine tepkileri, 2006, Alatarım, No 5(1), 23-31.

DeKok, L.J., K. Stahl and H. Rennenberg, 1989. Fluxes of atmospheric hydrogen sulphide to plant shoots. New Phytol. 112-533-542.

Demir, N., Antepli. S. 2004. Aşağı Seyhan Ovası Sulaması Tabansuyu Ve Tuzluluk Problemleri Değerlendirme Çalışması. Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu. 20-21 Mayıs 2004.S.79-87. Ankara.

Dölarslan M., Gül, E. 2012. Toprak Bitki İlişkileri Açı-sından Tuzluluk. Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi 5(2): 56-59.

Düzdemir, O. 1998. Kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotiplerinde verim ve diğer bazı özellikler üzerine bir araştırma. Gaziosmanpaşa Üniv. Fen Bilimleri Enst.

Yüksek Lisans Tezi, Tokat.

164

Düzdemir, O. Ünlükara, A. and Kurunç, A. 2009. Response of cowpea (Vigna unguicutula) to salinity and irrigation regimes, New Zealand of Crop and Horticultural Science, 37(3), 271-280.

Düzgüneş. O.. Kesici, T., Kavuncu, O., Gürbüz, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metotları. Ankara Üniversitesi. Ziraat Fakültesi Yayınları. 1021. Ders kitabı:295.

S.1-381. Ankara.

Elkoca, E. , Kantar, F. , Güvenç, İ. , Değişik NaCl konsantrasyonlarının kuru fasulye (Phaseolus vulgaris L.) genotpilerinin çimlenme ve fide gelişmesine etkileri, 2003, 34(1), 1-8.

Erdal, İ., Türkmen, Ö., Yıldız, M. 2000. Tuz stresi altında yetiştirilen hıyar (Cucumis sativus L.) fidelerinin gelişimi ve kimi besin maddeleri içeriğindeki değişimler üzerine potasyumlu gübrelemenin etkisi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi (J. Agric. Sci.) 10(1) : 25-29.

Eroğlu, İ. 2007. Tuz Stresinin Bazı Fasulye (Phaseolus vulgaris L.) Kültür Çeştlerinde Tohum Çimlenmesi ve Fide Gelişimi Üzerine Etkileri (Yüksek lisans tezi.

basılmamış) EÜ. Fen Bilimleri Enstitüsü. İzmir.

Erözel, A. Z. 1993. Sulama Suyu Kalitesinin Kuru Fasulye Verimine Etkisi. A. Ü.

Ziraat Fakültesi Yayınları No:1333. Bilimsel Araştırma Ve İncelemeler No:738.

S.1-49. Ankara.

Erözel, A. Z.. Öztürk, A. 1996. Farklı Sulama Suyu Tuzluluk Düzeyleri Ve Tabansuyu Derinliklerinin Havuç Verimine Ve Toprak Tuzluluğuna Etkisi. Tarım Bılımlerı Dergısı 1996. 2 (3) 91-97.

Evliya, H. 1964. Kültür Bitkilerinin Beslenmesi. A.Ü.Z.F Yayınları. No.36.

Failla, M. L., M. A. Johnson And J.R. Prohaska, 2001. Copper. In: B. A. Bowman, R.

M. Russell, Eds. Present Knowledge İn Nutrition, 8th Ed. Washington, Dc: Ilsı Press, Pp. 373-383.

FAO 1988. World Agriculture Toward 2000: A FAO Study N. Alexandratos (ed.) Bellhaven Press London 338 s.

FAO 1990. Micronutrient, Assessment at the Country Level: An International Study.

FAO Soil Bulletin by Mikko Sillanpaa. Rome.

Fidan, E. 2017. Bazı Fasulye (Phaseolus Vulgaris L.) Genotiplerinin Farklı Seviyelerdeki Tuz Stresine Gösterdikleri Tepkilerin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. Van.

Fidantemiz, Yavuz F., Xinhua Jia. Aaron L.M. Daigh. Harlene Hatterman-Valenti.

Dean D. Steele. Ali R. Niaghi and Halis Simsek. E_ect of Water Table Depth on

165

Soybean Water Use. Growth. and Yield Parameters. Article in Water · May 2019.

DOI: 10.3390/w11050931.

Flowers, T. J., P. F. Troke and R. Yeo. 1977. The mechanism of salt tolerance in halophytes. Ann. Rev. Plant Physiol. 28: 89- 121.

Franco, J. A., Esteban. C., Rodriguez, C. 1993. Effect of Salinity on Various Growht Stages of Muskmelon CV. Revigal. J.Hort. Sci 68: 899-904.

França, D.. Sa Riberio, L.. Aragao, C. A.. 2007. Germination initial growth and cotyledon protein content of bean cultivars under salinity stress. Revista Brasileira de Sementes.29(2): 106-110.

Franzen, D.. 2003. Managing Saline Soils İn North Dakota. North Dakota State University. Fargo. ND 58105.

Frederick, J. R., Carl, R. C. And Philip, J.B. 2001. Drought Stress Effects On Branch And Mainstem Seedyield And Yield Components Of Determinate Sobean. Crop Science 41(3), 759-763, 2001.

Frenkel, H. 1984. Reassesment of Water Quality Criteria for Irrigation. Soil Salinity Under Irrigation, Springer Verlag, pp: 143-172, Germany.

Gaspar, T.. Franck. T.. Bısbıs. B.. Kevers. C.. Jouve. L.. Hausman. J.F. and Dommes. J.

2002. Concept İn Plant Stress Physiology. Application To Plant Tissue Cultures.

Plant Growth Regulation. 37. 263-285.

Geçer, M. 2003. Dometeste Farklı Tuzluluk Seviyelerinin Fide Kalitesi. Bitki Gelişimi ve Verim Üzerine Etkileri (Yüksek lisanstezi, basılmamış). Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Van.

Ghassemi-Golezanı, K.. Taıfeh-Noorı, M., Oustan, S., Moghaddam, M., 2009.

Response of soybean cultivars to salinity stres. Journal of Food. Agric.

Environment. 7 (2): 401-404.

Ghassemı, F., Jakeman, A.J.. Nıx, H.A.. 1995. Salinization Of Land And Water Resources Human. Causes. Extent. Management And Case Studies. Centre For Resource And Environmental Studies. The Australian National University.

Canberra/Australian. 576 s.

Gibney, M. J., S. A. Lanham, A. Cassidy, H. H. Vorster. 2009. Introduction To Human Nutrition. The Nutrition Society Textbook Series. 2nd Edition. P: 197-199. Wiley-Blackwell Publication, Uk.

Gomez, J. M., Hernandez, J. A., Jimenez, A., Del Rio, L. A. and Sevilla, F. 1999.

Differential Response Of Antioxidative Enzymes Of Chloroplast AndMitochondria To Long Term Nacl Stress Of Pea Plants. Free Radic. Res. 31, 11–18.

166

Graham, P. H., Ranalli. P., 1997. Common bean (Phaseolus Vulgaris L.). Field Crops research 53. 131-146.

Grathan, S. R. And Grieve, C. M., 1994, Mineral Nutrient Acquistion And Response By Plants Grown İn Saline Enviroments. Handbook Of Plant And Crop Stress.

Mohammad Pessaraklı (Eds.), Marcel Dekker, Inc., 270, New York, Usa, 696 P.

Güneş, A., Post, W. H., Kirkby, E. A. and Aktaş, M. 1994. Influence of partial replacement on nitrate by amino acid nitrogen or urea in the nutrient medium on nitrate accumulation in NFT grown winter lettuce. Journal of Plant Nutrition 17, 1929-1938.

Güneş, A., Post, W.H., Kirkby, E.A. and Aktaş, M., 1997. Influence of partial replacement on nitrate by amino acid nitrojen or urec in the nutrient medium on nitrate accumulation in NFT grown winter lettuce. J. Plant. Nutr. 17 (11), 1929-1938.

Güngör, Y.. Yurtsever. E.. 1991. Değişik Tuzluluk Düzeylerinde Sulama Sularının Soya Fasulyesi Verimine Etkisi. J. of Agriculture and Forestry.15: 80-88.

Güngör, Y. ve Erözel. Z.. 1994. Drenaj ve Arazi Islahı. Ankara Üniv.. Ziraat Fak.

Yayınları No:1341. Ders Kitabı:389. Ankara. 232s.

Güngör, Y., Erözel, A. Z.. Yıldırım. O., 2012. Sulama (5.Baskı). Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın no:1592. Ders Kitabı:544. Ankara.

Güngör, Y., Erözel. A. Z. Öztürk. A. 2016. Drenaj Sistemlerinin Tasarımı. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü. Yayın No:

1590. Ders Kitabı: 542. İkinci baskı Temmuz 2016. Ankara.

Güvenç, İ. Güngör, F.. 2011. Türkiye'de tescilli fasulye çeşitlerine ait tohumların fiziksel özellikleri ve besin bileşimleri. Atatürk Ü.Zir.Fak.Der..27 (4): 524-529.

Halvorson, A. D., Lindsay, W. L. 1977. The Critical Zn2+ Concentration For Corn And The Nonabsorption Of Chelated Zinc†. Division S‐2—Soil Chemistry. First

Published: 01 May 1977

Https://Doi.Org/10.2136/Sssaj1977.03615995004100030020x Citations: 5.

Hilal, M. Castagnaro, A. P., Moreno, H. and Massa, E.M. 1997. Specific Localization of The Respiratory Alternative Oxidase in Meristematic and Xylematic Tissues From Developing Soybean Roots And Hypocotyls. Plant Physiol. 115:1499-1503.

Horneck, D.A.. Ellsworth. J.W.. Hopkins. B.G.. Sullivan. D.M. ve Stevens. R.G.. 2007.

Managing SaltAffected Soils for Crop Production. A Pacific Northwest Extension Oragen State University.

167

Howell, T. A.. S. R. Evett And J. A. Tolk. 2001. Irrigation Systems ans Management to Meet Future Food Fiber Needs and to Enhance Water Use Efficiency. USDA-ARS Water Management User Unit Bushland Texas USA.

İnal, A., Güneş, A. and Aktaş, M.. 1995. Effects of chloride and partial substitution of reduced forms of nitrogen for nitrate in nutrient solution of the nitrate, total nitrogen and chlorine contents of onion. Journal of Plant Nutrition, 18, 2219- 2227.

Jensen, M.E.. Rangley. W.R.. And Dıeleman. P.S.. 1990. Irrigation Trends İn World Agriculture İn Irrigation Of Agricultural Crops Am. Soc. Of Agron. S:31-67.

Madıson.Wısconsın.

Kacar, B., Katkat, V., 2007. Bitki Besleme. Genişletilmiş Ve Güncellenmiş 3. Baskı.

Nobel Yayın Dağıtım, Ankara, Eylül 2007.

Kacar, B. Ve İnal. A. 2008. Bitki Analizleri. Nobel Yayın No. 1241. Fen Bilimleri: 63.

Nobel Yayın Dağıtım Ltd. Şti. Ankara.

Kacar, B. 2012. Temel Bitki Besleme. Nobel yayın no:206. Fen Bilimleri Nu:18.

ISBN:978-605-133-108-9. Ocak-2012. Ankara.

Kahlown, M. A., Ashraf, M. and Zia-ul-Haq (2005). Effect of shallow groundwater table on crop water requirements and crop yields. Agricultural Water Management 76: 24-35.

Kara, M.. 2005. Sulama ve Sulama Tesisleri. Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi.

Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü. Konya.

Kara, M.. Çiftçi. N.. Şimşek. H.. 1990. Konya-Çumra-Çandır Mevkii Arazilerinde Tabansuyu Hareketi Ve Özellikleri Üzerinde Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu. Proje No:ZF 88/079. 1990. Konya.

Kara, M.. Çiftçi. N.. Şimşek. H.. 1991. Selçuk Üniversitesi Araştırma Ve Uygulama Çiftliği Çomaklı Arazisinde Tabansuyu Karakteristikleri Ve Tarla İçi Drenaj Kriterleri Tesbiti Üzerine Bir Araştırma. Selçuk Üniversitesi Araştırma Fonu.

Proje No:ZF 89/124. 1991. Konya.

Kara, T., Arslan. H.. 2004. Bafra Ovası Sulama Alanında Tabansuyu ve Tuzluluk Sorunları. Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu. 20-21 Mayıs 2004.s.89-95. Ankara.

Karaduman, B. 2011. Kuzey Doğu Anadolu Bölgesi' Nden Toplanan Fasülye Genotiplerinin Fenolojik Özellikleri Ve Verim Unsurlarının Araştırılması. Yüksek Lisans Tezi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü. 27 ss.

Katkat, V., Taban, S.,Ozguven, N. and Celik, H., 1999. Effect of Potassium on Microelements Distribution in Maize Plant Grown under Salt Stress. Dahlia

168

Greidinger International Symposium Nutrient Management Under Salinity and Water Stress, 151-158. 1-4 March Hafia-Israel.

Kaya, C., Higgs D. And Kırnak H., 2001. The Effects Of High Salinity And Supplementary Phosphorus And Potassium On Physiology And Nutrition Development Of Spinach. Bulg. J. Plant Physiol. 27(3–4): 47–59.

Kaya, E., 2011. Erken Bitki Gelişme Aşamasında Kuraklık ve Tuzluluk Streslerine Tolerans Bakımından Fasulye Genotiplerinin Taranması (Yüksek lisans tezi, basılmamış). ÇÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Kellog, C.E., 1952. Our Garden Soils. The Macmillan Company, Newyork.

Kirkby, E.A., Knight and A.H., 1987. The influence of the level of nitrate nutrition on ion uptake and assimilation, organic acid accumulation and cation anion balance in whole tomato plants. Plant Physiology 60: 349-353.

Kiyas, Ü.. 2020. Farklı Leonardit Ve Tuz Seviyelerinin Fasulyenin (Phaseolus Vulgaris L.) Fide Gelişimi Üzerine Etkisi. Bingöl Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Yüksek Lisans Tezi. Bingöl.

Knuteson, J. A.. J.L. Richardson. D.D. Patterson And L. Prunty. 1989. Pedogenic Carbonates İn A Calciaquoll Associated With A Recharge Wetland. Soil Sci. Soc.

Am. J. 53:495-499.

Korukçu, A.. Gündoğdu. K.S.. Aslan. Ş.T.A. Tabansuyu gözlem değerlerinin çok yıllık değerlendirilmesi. Sulanan Alanlarda Tuzluluk Yönetimi Sempozyumu. 20-21 Mayıs 2004.s.107-115. Ankara.

Köppen, W. 1918. Klassifikation der Klimate nach Temperatur. Niederschlag und Jahresablauf (Classification of climates according to temperature. precipitation and seasonal cycle). Petermanns Geogr. Mitt. 64. 193-203.

Kruse, E.G., Champion, D. F., Cuevas, D. L., Yoder, R. E. and Young, D., 1993.Crop Water Use From Shallow, Salıne Water Tables. Transactions of the ASAE, Vol.

36(3):697-707.

Kuşvuran, Ş., 2010. Kavunlarda Kuraklık Ve Tuzluluğa Toleransın Fizyolojik Mekanizmaları Arasındaki Bağlantılar (Doktora tezi, basılmamış). ÇÜ, Fen Bilimleri Enstitüsü, Adana.

Letey, J. 1993. Relationship between salinity and efficient water use. Irrig.Sci. 14:75-84.

Levitt, J., 1980. Responses Of Plants To Environmental Stresses Volume Iı.

(Physiological Ecology), Academic Pres, New York. 365-490p.

169

Li, S.. Wan Luo. Z. Jia. S. Tang. C. Chen. 2018. The Pros and Cons of Encouraging Shallow Groundwater Use through Controlled Drainage in a Salt-Impacted Irrigation Area. Water Resources Management volume 32. pages2475–

2487(2018).

Liu, T.. Staden. J. and Cress. W.A . 2000. Salinity İnduced Nuclear And Dna Degradation İn Meristematic Cells Of Soybean (Glycine Max. (L.)) Roots. Plant Growth Regulation. 30. 49-54.

Liu, D., W. Jiang And W. Hou, 2001. Uptake And Accumulation Of Copper By Roots And Shoots Of Maize. J. Environ. Sci. 13:228-232.

Lutin, J.N. 1978 Drainage Engineering. Robert E. İGER Publishing Comp. Inc.

Malabar. Floridfa.

Maas, Ev. And Hoffman. G.J. Crop Salt Tolerance—Current Assessment. J. Irrig.

Drain. Div. Am. Soc. Civ. Eng. 103:115–134. (1977).

Malecka, A.. Jarmuszkıewıch . W. and Tomaszewska. B. 2001. Antioxidative Defense To Lead Stress İn Subcellular Compartments Of Pea Root Cells. Acta

Malecka, A.. Jarmuszkıewıch . W. and Tomaszewska. B. 2001. Antioxidative Defense To Lead Stress İn Subcellular Compartments Of Pea Root Cells. Acta