• Sonuç bulunamadı

1. Yapılan çalıĢmanın ortaya koyduğu en önemli sonuç; öğrencilerin vitaminler konusunda çok yetersiz olduklarıdır. Öğrencilerin vitamin bilgi düzeyinin artması için vitaminlerle ilgili daha fazla ders iĢlenebilir.

2. 7. ve 8. sınıf öğrencilerinin vitamin bilgi düzeyleri çok düĢüktür. 7.sınıflarda bir ders saati yerine daha fazla ders saatinde vitaminler anlatılabilir, 8.sınıflarda da vitaminler tekrar iĢlenebilir.

3. Öğrenciler cinsiyet yönünden incelendiğinde kızların erkeklerden daha baĢarılı oldukları sonucuna ulaĢılmıĢtır. Kız öğrencilerin genel olarak diğer ders ve konularda da erkeklerden daha baĢarılı oldukları göz önüne alındığında bu durum için erkek öğrencilerin derse daha fazla güdülenmesi gerekir ve konunun önemi daha iyi kavratılmalıdır.

4. Öğrenciler sınıf düzeyi yönünden incelendiğinde 8. sınıf öğrencileri 7. sınıf öğrencilerinden daha baĢarılıdır. 8. sınıf öğrencileri SBS sınavına girecekleri için daha fazla ve dikkatli ders iĢlemektedirler. 7.sınıf öğrencileri ise genel olarak sadece yazılılara hazırlanmaktadırlar. 8. sınıf öğrencileri yaĢ olarak da daha olgun oldukları için daha baĢarılıdırlar. 7. sınıf öğrencilerinin vitaminlerin önemi ile ilgili farkındalıkları arttırılabilirse baĢarıları da artacaktır.

5. 2011 yılındaki Fen ve Teknoloji dersi notları yüksek olan öğrencilerin vitamin konusunda da baĢarıları daha yüksektir. Daha önce yapılan çalıĢmalarda da ulaĢılan sonuç gibi 2011 yılında baĢarılı olan öğrenci vitamin bilgi düzeyi testinde de baĢarılıdır. Bu durumu değiĢtirebilmek için baĢarısı düĢük öğrencilerin güdülenmesi artırılabilir ve konuyu daha iyi anlayabilmeleri için mevcut öğretim yöntemlerinden farklı öğretim yöntemleri kullanılabilir.

6. Öğrencilerin annelerinin eğitim durumu baĢarılarını etkilemiĢtir. Özellikle lise mezunu annelerin çocukları daha baĢarılıdırlar. Daha önce yapılan pek çok çalıĢma annenin eğitiminin önemini ortaya koymuĢtur. Lise mezunu annelerin, üniversite mezunlarından daha olumlu olmasının sebebi; üniversite mezunu annelerin genellikle çalıĢıyor olmaları olabilir. Lise mezunu annelerin ise çocuğuyla anlamlı bir düzeyde

iliĢki kurduğu için çocukları daha baĢarılıdır. Lise eğitiminde daha aĢağı düzeyde eğitim alan anneler ise çocuğunun iĢlediği pek çok konuda olduğu gibi bu konuda da doğru ve yeterli düzeyde bilgiye sahip olmaması böyle bir sonuç ortaya koymuĢ olabilir. Annenin eğitim düzeyi ile baĢarı arasında farklılığın olmaması için ebeveyn eğitimleri verilebilir. Çocuğuna ders noktasında yetersiz gelen anneler için alternatif kaynaklar sunulabilir.

7. Öğrencilerin babalarının eğitim durumu baĢarılarını etkilememiĢtir. Daha önce yapılan pek çok çalıĢma gibi babanın eğitimi öğrencinin baĢarısını etkilememektedir. Çünkü baba günün çoğunu evin dıĢında para kazanmak için harcadığı için öğrenci ile yeterince ilgilenememektedir. Babaların çocuklarıyla daha fazla anlamlı düzeyde vakit geçirmeleri için babalara halk eğitim merkezi gibi yaygın eğitim veren kurumlarla iĢbirliği yapılarak eğitim verilebilir, çocuk eğitimin önemi kavratılabilir.

8. 2011 yılındaki Fen ve Teknoloji dersi notu yüksek olan öğrencilerin Fen ve Teknoloji dersine karĢı tutumları daha olumludur. Yapılan diğer çalıĢmalar gibi bu çalıĢma da baĢarılı öğrencinin daha olumlu tutuma sahip olduğunu ortaya koymuĢtur. BaĢarısı düĢük öğrencilerin derse olan ilgisini artırmak için güdülenmeleri arttırılabilir ve ders farklı bir öğretim yöntemiyle iĢlenebilir.

9. Öğrencilerin vitamin bilgi testi baĢarıları ile tutumları arasında düĢük düzeyde anlamlı bir iliĢki vardır. Derse karĢı olumlu tutum besleyen öğrenci derste daha baĢarılıdır. BaĢarısız olan öğrencilere de fen dersi sevdirilirse onlarında baĢarısı artırılabilir. Burada en önemli görev Fen ve Teknoloji öğretmenine düĢmektedir. Bu yüzden de Fen ve Teknoloji öğretmenlerinin alanından mezun ve iyi eğitim almıĢ kiĢiler olması çok önemlidir. Ayrıca öğretmenin kendisini sürekli olarak geliĢtirmesi bilimi ve vitaminlerle ilgili haberleri takip etmesi çok büyük önem arz etmektedir.

KAYNAKÇA

Akbudak, Y. (2005). İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine ve Öğretimine İlişkin Tutumları ve Önerileri. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

Akgün, S. (1995). Fen Bilgisi Öğretimi. Giresun: Akgün Yayınları.

Akgün, ġ. (2000). Fen Bilgisi Öğretimi. (6. Basım). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Akgün, ġ. (2001). Fen Bilgisi Öğretimi. (7. Basım). Ankara: Pegem A Yayıncılık. Akman, A. Ö. (2009). 1-16 Yaş Çocuklarda D Vitamini Düzeyi ve Buna Etki Eden

Faktörlerin Belirlenmesi. YayımlanmamıĢ Uzmanlık Tezi, Gazi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Aksoy, M. (2008). Beslenme Biyokimyası. Ankara: Hatiboğlu Yayınları.

Alkan, A. (2006). İlköğretim Öğrencilerinin Fen Bilgisine Karşı Tutumları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Afyon Kocatepe Üniversitesi, Sosyal Bilimleri Enstitüsü, Afyonkarahisar.

Altınok, H. (2005). Cinsiyet ve BaĢarı Durumlarına Göre Ġlköğretim 5. Sınıf Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumları. Eurasian Journal of Educational Research, 17, 81-91.

Aras, K. ve ErĢen, G. (1967). Vitaminler. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.

Atmaca, A. (2007). Sağlıklı Beslenme. Ġstanbul: Profil Yayıncılık.

Aytekin F ve Bulduk S. (2000). Üniversite öğrencilerine verilen eğitim modellerinin öğrencilerde davranıĢ değiĢikliğine etkilerinin incelenmesi. Milli Eğitim Dergisi, 148, 1-5.

Aytekin, F. (1994). Ankara’da Farklı Sosyo Ekonomik Düzeydeki Ailelerin Beslenme Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Azboy, M. (2006). 1999 – 2004 Yılları Arasında Öss Sınavlarında Sorulan Biyoloji Sorularının Öğretmen Adayları Tarafından Cevaplanma Durumları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Bacanak, A. (2002). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Fen Okuryazarlıkları ile Fen- Teknoloji-Toplum Dersinin Uygulanışını Değerlendirmeye Yönelik Bir Çalışma. Yüksek Lisans Tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü.

Baysal, A. (1983). Beslenme. Ankara: Hacettepe Üniversitesi Yayınları.

Baysal, A. (1999). Kahvaltı ve Okul BaĢarısı. Beslenme ve Diyet Dergisi, 28(1), 1-3.

Berker, N. (2002), Biyoloji Ders Kitabı. Ankara: Mega Yayıncılık.

Besler, T. ve Rakıcıoğlu, N. (1998). Beslenme Bilgisi Serisi. Ankara: Sağlık Bakanlığı Yayınları.

Bingöl, G. (1977). Vitaminler ve Enzimler. Ankara: Ankara Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Yayınları.

Boland, R. (1986). Role of Vitamin D in Skeletal Muscle Function. Endocr Reviews, 7(4), 434-48.

Büyüköztürk, ġ. (2002). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Campbell, N. A. and Reece, J. B. (Editörler) (2006). Biyoloji.(6. basım) (Çev. E. Gündüz, A. Demirsoy ve Ġ. Türkan.) Ankara: Palme Yayıncılık.(Eserin orjinali 1979‘ta yayımlandı).

Chin, C., C. (2005). First-Year Pre-service Teachers in Taiwan — Do They Enter the Teacher Program with Satisfactory Scientific Literacy and AttitudesToward 116 Science? International Journal of Science Education, 27 (13), 1549–1570.

Cukrowska, E., Staskun, M. G. and Schoeman, H. S. (1997). Attitudes towards chemistry and their realionship to student achievement in introductory chemistry coruses. South African Journal of Chemistry, 52 (1), 8 – 15.

Çakır, N., K., ġenler, B. ve TaĢkın, B., G.(2007). Ġlköğretim II. Kademe Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumlarının Belirlenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi. 5(4), 637-655.

Çapa, Y. ve Çil, N. (2000). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutumlarının Farklı DeğiĢkenler Açısından Ġncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 69-73.

Çelik, E. (2006). Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümünde Okuyan 1. ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Beslenme Bilgi ve Tutumlarının Karşılaştırılması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya.

Dawson, C., and Bennett, N. (1981) What Do They Say They Want? Year Seven Students' Preferences in Science. Research in Science Education, 11, 193-201.

Demirel, Ö. (2000). Planlamadan Değerlendirmeye Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Demirel, Ö. (2002). Öğretme Sanatı. Ankara: Pegem A yayıncılık.

Demirkaya, F. (2009). A, E ve K Vitaminlerinin Farmasötik Preparatlarda, İnsan Plazmasında ve Tavşan Plazmasında Farklı Analitik Yöntemlerle Miktar Analizi. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Atatürk Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Erzurum.

Demirkaynak, Ö. (2004). 3 – 6 Yaş Grubunda Çocuğu Olan Annelerin Beslenme Bilgi Düzeyleri ve Beslenme Alışkanlıkları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Dereköy, S. (2006). Ankara İli Polatlı İlçesinde İlköğretim 7.Sınıf Öğrencilerinin Fiziki Büyüme Durumları ve Beslenme Alışkanlıklarının İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Doğruöz, P. (1998). Effect of Science Process Skill Oriente Lesson On Understanding of Fluid Force Concepts. YayınlanmamıĢ Yüksek lisans Tezi, Middle East Technical University, Ankara.

Duyff, L. Roberta and Viley, J. (1998). Food Nutrition Guide. New York: INC Press.

Egemen, A. (2006). Vitamin ve Minerallerde GeliĢmeler. Türkiye Klinikleri Pediatrik Bilimler Dergisi, 11, 1-7.

Ekici, G. ve Hevedanlı, M. (2010). Lise Öğrencilerinin Biyoloji Dersine Yönelik Tutumlarının Farklı DeğiĢkenler Açısından Ġncelenmesi. Türk Fen Eğitimi Dergisi, 7(4), 97-109.

Erden, M. (1995). Öğretmen Adaylarının Öğretmenlik Sertifikası Derslerine Yönelik Tutumları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 99-104

Erdoğan, S. (2005). Beslenme ve Besin Teknolojisi. Ankara: Detay Yayıncılık.

Erkut, A. (1990). Vitaminler ve Biyokimyasal Olaylardaki Etkinlikleri. Samsun: Ondokuz Mayıs Üniversitesi Yayınları.

Geban, Ö., Ertepınar, H., Yılmaz, G., Atlan, A. ve ġahpaz, Ö. (1994, 15-17 Eylül) Bilgisayar Destekli Eğitimin Öğrencilerin Fen Bilgisi Başarılarına ve Fen Bilgisi İlgilerine Etkisi. I. Ulusal Fen Bilimleri Eğitimi Sempozyumunda Sunuldu. Dokuz Eylül Üniversitesi, Buca Eğitim Fakültesi, Ġzmir.

Gülev, D. (2008). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Biyoloji Konularındaki Kavram Yanılgıları, Biyoloji Öğretimine Yönelik Öz Yeterlilikleri İnançları ve Tutumları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.

Güloğlu, M., O. (2007). Vitamin D Bağlayan Protein (VDBP) Polimorfizminin Alzheimer Hastalığı İlişkisinin Araştırılması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Güney, A. (2009). İlköğretim Okulu Öğrencilerinin Akademik Başarıları ile Algılanan Aile Yapısı Arasındaki İlişkilerin İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Yeditepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġstanbul.

Güngör, B. (2009). İnsanda Sindirim Sistemi Konusunda İlköğretim 7. Sınıf Öğrencilerinin Kavram Yanılgılarının Kökenlerinin Belirlenmesine Yönelik Boylamsal Bir Çalışma. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Gürdal, A. (1988) Fen Öğretimi. Ankara: Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Yayınları.

Hayran, A. (1996). 0-3 Yaş grubundaki çocukların beslenme ve sağlık durumunun, annelerin hamilelik süresindeki beslenme ve sağlık durumu ile ilişkisinin araştırılması. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ġstanbul.

Henry, G. H. (1996). A Study Investigating Student and Teacher Attitudes Toward Science and Science Education. Unpublished Doctorate Thesis, The University of Dayton, Dayton

Kaptan, F. (1999). Fen Bilgisi Öğretimi. Ġstanbul: MEB Yayınları.

Kaptan, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. (11. Baskı). Ankara: Bilim Kitap Kırtasiye.

Karaağaoğlu, N. (2006). İlköğretim Çocukları için Sağlıklı Beslenme. Ankara: Sağlık Bakanlığı.

Karadoğu, Z. (2007). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Anoloji Kullanımının Başarı ve Tutum Üzerine Etkisi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Van.

Karakılçık Z, Yaba H. ve Zerin M. (2002). Tütün ve Sigara Ġçenlerde Vitamin C ve E‘nin Lipit Profili ve Bazı Plazma Enzimleri Üzerindeki Etkileri. Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Dergisi, 27 (3), 95-99.

Karamustafaoğlu, O. (2009). Fen ve Teknoloji eğitiminde Temel Yönelimler. Kastamonu Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 87-102.

Karasar, N. (1999). Bilimsel Araştırma Yöntemi. (9. Baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Karip, E. (Editör). (2003). Sınıf Yönetimi. (3.Baskı), Ankara: Pegem A Yayıncılık.

Karol, S., Suludere, Z. ve Ayvalı, C. (1998). Biyoloji Terimleri Sözlüğü. Ankara: Türk Dil Kurumu Yayınları.

Keskin, H. (2008). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Fen ve Teknoloji Dersine İlişkin Bilimsel Okuryazarlık Seviyeleri. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. EskiĢehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü. EskiĢehir.

Kınık, E.(1996). Adölesanda Yeme ve Beslenme Bozuklukları. Pediatri Dergisi, 17(2), 454 – 477.

Kjaernslı, M. and Lie, S. (2004). PISA and Scientific Literacy: Similarities and Differences Between the Nordic Countries. Scandinavian Journal of Educational Research, 48(3), 271 – 286.

Kocaoğlu, G. (2011). Fen Bilgisi Öğretmenliği 1. ve 4. Sınıf Öğretmen Adaylarının Fen Bilgisi Başarıları, Fen Bilgisi Öğretimine Yönelik Tutumları, Üniversite Giriş Başarıları ve Not Ortalamaları Arasındaki İlişki. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, UĢak Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, UĢak.

Kurtcu, N. (2006). Öğretmenlerin A Vitaminine İlişkin Bilgi ve Davranışları. YayımlanmamıĢ Yüksek lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Külçe, C. (2005). İlköğretim İkinci Kademe Öğrencilerinin Fen Bilgisi Dersine Yönelik Tutumları. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Pamukkale Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Denizli.

Laugksch, R. C. and Spargo, P. E. (1996). Construction of a Paper-and-Pencil Test of Basic Scientific Literacy Based on Selected Literacy Goals Recommended by the American Association for the Advancement of Science. Public Understanding of

Science, 5, 331–359.

Lin, W., Yang, H., C., Hang, C., M. and Pan, W., H., (2007, June). Nutrition knowledge, attitude, and behavior of Taiwanese elementary school children. Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition. 16 (2), 534-546

Mammadov, R. (2002). Vitaminler. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

MEB (2005). İlköğretim Fen ve Teknoloji Dersi(4.ve 5.sınıflar) Öğretim Programı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı, Ankara.

MEB (2010). İlköğretim Fen ve Teknoloji 7 Ders Kitabı. T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Talim ve Terbiye Kurulu BaĢkanlığı, Ankara.

Minnet, C. (2006). Çocukluk Çağında B12 Vitamini Eksikliğinin Oksidan-Antioksidan Sistem ve DNA Hasarları ile İlişkisi. YayımlanmamıĢ Uzmanlık Tezi, Harran Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, ġanlıurfa.

Negüzel, K., F. (2009). Okul Kantinlerinde Çalışan Personelin Bilgi Düzeyleri.

YayımlanmamıĢ Uzmanlık Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ntuli, Z. (2005). An investigation of sociodemographics, nutrition knowledge and dietary intakes of Black students attending the Steve Biko Campus of Durban Institute of Technology. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Durban University of Technology, Güney Afrika.

Oruç, M. (1993) Ġlköğretim Okulu 2.Kademe Öğrencilerinin Fen Tutumları ile Fen BaĢarıları Arasındaki ĠliĢki. Hacettepe Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara.

Örmeci, Ö. (1987). Isparta İline Bağlı Senirkent İlçesi ve Köylerinde İlkokul Çocuklarının Beslenme Durumları Üzerine Bir Çalışma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Ös, S. (2006). İlköğretim 6, 7 ve 8. Sınıf Fen Bilgisi Müfredatındaki Biyoloji Kavramlarının Anlaşıma Düzeyinin Tespit Edilmesi ve Anlaşılmama Nedenlerinin İncelenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Van.

Özata, M. (2008). Vitamin Mineral Bitkisel Ürün Rehberi. Ġstanbul: Gürer Yayıncılık, Özata, M.(2004). Doğru Beslen Formda Kal. Ġstanbul: Epsilon Yayıncılık.

Özdemir, A. (2011). Sınıf Öğretmenlerinin Fen ve Teknoloji Okur Yazarlık Düzeylerinin Belirlenmesi. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, UĢak Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, UĢak.

Özdener, H., Amanvermez, R. ve Çelik, C. (1998). Genç Bireylerde Aspirin ve Vitamin C Emiliminin EtkileĢimi. On Dokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Dergisi. 15(4), 319- 323.

Rowell, A.J., Dawson, C. J. and Harry, L. (1990). Changing Misconceptions: a challenge to science education. International Journal Science Education, 12(2), 167-17

Seçken, N. ve Morgil, F., Ġ., (2000). Ortaöğretim Kurumlarındaki Çocukların Beslenme Sorunları ve Ders Kitaplarında Beslenme Konusunun Ġncelenmesi. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 123 - 127

Sencer, E. ve Orhan, Y. (2005). Beslenme. Ġstanbul: Ġstanbul Medikal Yayıncılık.

Sinan, O. (2007). Fen Bilgisi Öğretmen Adaylarının Proteinler Ve Protein Sentezi İle İlgili Kavramsal Anlamaları . YayımlanmamıĢ Doktora Tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

Sinan, O. (2010). Öğretmen Adaylarının Kimya ve Biyoloji Derslerinde Kullanılan Bazı Ortak Kavramları Tanımlamalarındaki Farklılıklar-II. Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi, 4(1); 85-107.

Somunkıran, A., Arıkan, E. A. ve Yücel, O. (2007). Düzce yöresindeki gebe kadınlarda folik asit kullanımını etkileyen faktörler. Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Dergisi, 4(1). 33-36.

Sormaz, Ü. (2006). İzmit’te Lise Öğrencilerinin Besin Tercihleri ve Beslenme Bilgi Düzeyleri Üzerinde Bir Araştırma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Ankara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Stale, L. and Welch, G. L. (2004). Osteoporpsis and Adolescent Fameles. American Fitness. 56-63.

ġengönül, T., (1995). İzmir’ de Ortaöğretim Kuruluşlarında Öğrenci Başarısını Etkileyen Sosyo – Ekonomik Faktörler. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Ege Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ġzmir.

ġimĢek, E., Erdeve, ġ. S., Dallar, Y. ve TıraĢ, Ü. (2007). Vitamin D Bağımlı RaĢitizm Tip I: Ġki Vaka Sunumu. Çocuk Dergisi, 7(4), 286-290.

Tağ, ġ. (2000). Matematiğe Yönelik Tutum ile Matematik Başarısı Arasındaki Karşılıklı ilişki. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi. Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Tayar, M. ve Korkmaz, N. H.(2007). Beslenme ve Sağlıklı Yaşam.(2. baskı). Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.

Tekkaya, C., Çapa, Y. ve Yılmaz, Ö. (2000). Biyoloji Öğretmen Adaylarının Genel Biyoloji Konularındaki Kavram Yanılgıları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 18, 144-147.

Temizyürek, K. (2003). Fen Öğretimi ve Uygulamaları. Ankara: Nobel Yayıncılık.

Tepe, D.(1999). Öğrencilerin Fen Derslerine Karsı Tutumları ile Başarıları Arasındaki İlişki. Marmara Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, YayınlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Ġstanbul.

Toprak, Ġ., ġentürk, ġ., Yüksel, B., Özer, H., Çakır, B. ve Bideci, E. (2002). Saha Personeli İçin Toplum Beslenmesi Programı Eğitim Materyali, Ankara: Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.

Türkmen, L. ve Yalçın, M. (2001). Bilimin Dogası ve Egitimdeki Önemi. Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(1), 190-195.

Uğur, S. 2001. Ankara İlinde Farklı Sosyo-Ekonomik Düzeylerde Yaşayan, Çalışan ve Çalışmayan Ev Kadınlarının Yemek Planlama Konusundaki Bilgi, Tutum ve Davranışlarının Değerlendirilmesi. YayımlanmamıĢ Bilim Uzmanlığı Tezi. Hacettepe Üniversitesi, Ankara.

Vijayapushpam, T., Menon, K. K., Rao, R., and Antony, G. M., (2003, April), A qualitative assessment of nutrition knowledge levels and dietary intake of schoolchildren in Hyderabad. Public Health Nutrition, 6(7), 683–688

Wessel, W. (1999). Knowledge Construction in High School Physics: A Study Student Teacher Ġnteraction. Saskatchewan School Trustees Association Research Centre Report.

Wetherilth, H., Açkurt, F., Brubacher, G., Okan, B., AktaĢ, S. and Türdü S. (1992) Blood vitamin and mineral levels in 7-17 years old Turkish children. International Journal for Vitamin and Nutrition Research, 62, 21-29.

Yağbasan, R. Ve Gülçiçek, R. (2003). Fen Öğretiminde Kavram Yanılgılarının Karakteristiklerinin Tanımlanması. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 1(13), 102-120.

Yanık, S. (2008). Ġlköğretim Fen ve Teknoloji Dersinde Vücudumuzdaki Sistemlerle Ġlgili Kavramlar ve Öğrencilerin Kavrama Düzeyleri. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi, Ankara.

Yel, M., Bahçeci, Z. ve Yılmaz, M. (2008). Genel Biyoloji. Ankara: Gündüz Eğitim ve Yayıncılık.

YetiĢir, Ġ. M. (2007). İlköğretim Fen Bilgisi Öğretmenliği ve Sınıf Öğretmenliği Birinci Sınıfında Okuyan Öğretmen Adaylarının Fen ve Teknoloji Okuryazarlık Düzeyleri. YayımlanmamıĢ Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Yılmaz, E. ve Özkan, S. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Beslenme AlıĢkanlıklarının Ġncelenmesi. Fırat Sağlık Hizmetleri Dergisi, 2(6), 87-104.

Yiğit, S. Y. (2006). Düzce İli İsmet Paşa İlköğretim Okulu 6, 7, 8. Sınıflara Devam Eden Öğrencilerin Beslenme Bilgi Düzeyleri, Alışkanlıkları ve Obezite Durumları Üzerine Bir araştırma. YayımlanmamıĢ Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Zeka Küpü Yayınları. (2007). OKS Ortaöğretim Kurumları Sınavına Hazırlık Konu Anlatımlı Biyoloji Soru Bankası. Ġstanbul: EBD Yayıncılık.

İNTERNET KAYNAKLARI

http://www.mustafaaltinisik.org.uk/89-1-10.pdf

http://www.ankalab.com/fileadmin/standortseiten/synlab_tr/pdf/A_VITAMINI_VE_KA ROTENLER.pdf

EKLER

EK 1

VĠTAMĠN BĠLGĠ DÜZEYĠ TESTĠ

Sevgili öğrenciler, bu form Gazi Üniversitesinde yapılacak bir araĢtırma için verilmiĢtir. Bu test bir sınav değildir. Elde edilen bilgiler hiçbir Ģekilde not yerine geçmeyecek ve 3. Ģahıslarla paylaĢılmayacaktır. Soruları yanıtlarken objektif olmanız ve doğru olduğunu düĢündüğünüz seçeneği iĢaretlemeniz, test sonuçlarının doğru çıkmasını sağlayacaktır. Özveri ve sabırla soruları yanıtlayacağınız için teĢekkür ederim.

I. Cinsiyetiniz?

A) Kız B) Erkek

II. Kaçıncı sınıftasınız?

A) 6. Sınıf B) 7. Sınıf C) 8. Sınıf

III. Geçen seneki karnenizde Fen ve Teknoloji notunuz kaçtı?

………..

IV. Annenizin eğitim durumunu belirtiniz.

A) Ġlköğretim terk B) Ġlköğretim mezunu

C) Lise mezunu D) Üniversite mezunu

V. Babanızın eğitim durumunu belirtiniz.

A) Ġlköğretim terk B) Ġlköğretim mezunu

C) Lise mezunu D) Üniversite mezunu

VI. Ailenizin aylık net geliri ne kadardır?

A) 0 – 1.000 TL B) 1.000 – 2.000 TL

C) 2.000 – 4.000 TL D) 4.000 TL ve üzeri

A. AĢağıdaki çoktan seçmeli sorularda size göre doğru olan cevabı iĢaretleyiniz.

1. I. Sindirilmeden kana karıĢır. II. Canlı yapısına katılır. III. Düzenleyici rolü vardır.

Yukarıdakilerden hangisi vitaminlerin özelliklerindendir?

A) Yalnız I B) Yalnız III C) I ve III D) I, II ve III

2. AĢağıdaki besinlerden hangisi enerji verici değildir?

A) Vitaminler B) Yağlar

C) Proteinler D) Karbonhidratlar

3. I. Organik besindir. II. Sindirime uğramaz.

III. Düzenleyici ve enerji vericidir.

Yukarıdakilerden hangileri vitaminlerin özelliklerindendir?

4. Vitaminler yağda eriyenler ve suda eriyenler olmak üzere ikiye ayrılırlar. AĢağıdaki vitamin çiftlerinden hangisi suda eriyen vitamin çiftidir?

A) A, D vitaminleri B) E, K vitaminleri C) B, C vitaminleri D) B, K vitaminleri

5. I. Vitaminler sadece sebzelerde bulunur. II. Vitaminler sadece meyvelerde bulunur.

III. Karaciğer vitaminler yönünden çok zengindir.

Yukarıda vitaminlerle ilgili bilgiler verilmiĢtir. Verilen bilgilerden hangisi vitaminler için doğrudur?

A) Yalnız I B) Yalnız III

C) I ve II D) I, II ve III

6. AĢağıdaki besinlerden hangisinde C vitamini bulunur?

A) Ceviz B) Havuç

C) Süt D) Maydanoz

7. Antibiyotikler vücuttaki zararlı bakterileri yok ederken aynı zamanda faydalı bakterileri de öldürebilmektedir. Buna göre antibiyotik kullanan bir insanda özellikle hangi vitamin değerinin azaldığı görülür?

A) A vitamini B) D vitamini

C) E vitamini D) K vitamini

8. Farelerle yapılan deneylerde, A vitamini yönünden eksik beslenen farelerin gözlerinde kurumalar ve iltihaplanmalar görülmüĢtür.

Ġnsanlarda A vitaminin eksikliğinde aĢağıdaki hastalıklardan hangisi ortaya çıkar?

9. Yüzyıllardan beri, çocuklarda yaygın olarak görülen bir hastalık D vitaminin eksikliğinde ortaya çıkar.

D vitaminin eksikliğinde ortaya çıkan bu hastalık aĢağıdakilerden hangisidir?

A) Skorbüt B) RaĢitizm

C) Kısırlık D) Gece körlüğü

10. Ġyi beslenmemenin yanında; güneĢi az, yağıĢlı, sisli ve kapalı havaları çoğunlukta olan ülkelerdeki insanlarda vitamin eksikliği görülür. Bu vitaminin eksikliği, güneş ışığının

yardımıyla deri altındaki bazı maddelerin değişmesiyle giderilir. Bu vitamin aĢağıdakilerden hangisidir?

A) B vitamini B) D vitamini

C) E vitamini D) K vitamini

Benzer Belgeler