• Sonuç bulunamadı

B. İLGİLİ ARAŞTIRMALAR

2. Öneriler

Bu araştırma, araştırmada elde edilen bulgular doğrultusunda, Gazi Üniversitesi Mesleki Eğitim Fakültesi El Sanatları Bölümü Dekoratif Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı’nda uygulanan Yapma Bebek Teknikleri ders programının incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Bu konuda yapılacak araştırmalara yol göstermesi amacıyla aşağıdaki öneriler geliştirilmiştir;

1. Araştırmadan ele edilen sonuca göre Yapma Bebek Teknikleri dersinin yeteri kadar ilgi görmediğini ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle öğrencilerin Yapma Bebek Teknikleri dersine ilgilerinin arttırılması için onların dikkatini çeken, meraklarını uyandıran ve onları motive edici çalışmalar yapılabilir. Bunun için öğrencilere öncelikle bu dersin neden önemli olduğu ve bu dersin onlara ne gibi katkılar sağlayabileceği anlatılabilir, atölyelerdeki malzeme sayısı arttırılabilir ve birbirlerini bekleyerek geçirdikleri zaman en aza indirilebilir. Yaptıkları ürünlerden kazanç elde etmeleri sağlanabilir.

2. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre; Fakültedeki Yapma Bebek Teknikleri dersi için ayrılmış olan atölyenin donanımının yetersiz olduğu ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle Fakültedeki Yapma Bebek Teknikleri dersi için ayrılmış olan atölyenin donanımında, piyasadaki standartlar belirlenerek araç temini sağlanabilir. Bunun için dönem başında piyasadaki atölyeler gezilerek fakültenin standardı ve mevcut durum da göz önüne alınarak neler yapılabilineceği konusunda bir çalışma planı hazırlanabilir.

3. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre; öğrencilerin büyük çoğunluğu, Yapma Bebek Teknikleri dersinde öğrencilerin ilgisini arttırmak için yeterli araç-gereç kullanılmadığı belirtilmiştir. Bu nedenle Yapma Bebek Teknikleri derslerinde öğrencilerin motivasyonunu artırmak üzere onlara ürünlerini rahatça yapabilmeleri ve birbirlerini bekleyerek zaman kaybetmemeleri ve yaptıkları

işten bu nedenle soğumamaları için çeşitli araç-gereçler sunularak derse ilgileri arttırılabilir.

4. Araştırmaya göre, Yapma Bebek Teknikleri derslerinde ürün yapımında kullanılan malzemelerin temin edilmesinde güçlük çekildiği ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle Yapma Bebek Teknikleri derslerinde ürün yapımında kullanılan malzemelerin temininin kolaylaştırılması için derse giren öğretim üyelerinin, öğrencilere daha kaliteli, ucuz ve kolay ulaşılabilinen firmalarla anlaşıp, öğrencileri bu firmalara yönlendirebilirler.

5. Araştırma sonuçlarına göre, Yapma Bebek Teknikleri derslerinde yer alan çalışmalarla ilgili yazılı kaynakların yeterli olmadığını tespit edilmiştir. Bu nedenle Yapma Bebek Teknikleri dersinde öğrencilere yönelik hazırlanan kaynakların çeşitliliği arttırılabilir. Bunun için derse giren öğretim görevlileri toplanıp bu ders için nasıl daha fazla kaynak bulabileceklerini araştırabilir ve yeni kaynaklara ulaşabilirler.

6. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre, piyasada bulunan yapma bebeklerdeki gelişmelerin, fakültedeki derslerde uygulanan ürünlere yansıtılmadığı ifade edilmiştir. Bu nedenle öğrencilere uygulanan Yapma Bebek Teknikleri derslerinin piyasada geçerliliğini sağlamak için, piyasada üretilen bebekler, malzeme ve teknik olarak derslerde incelenebilir; eğer varsa bulundukları bölgenin özel bebek çeşidi tanıtılabilir ve öğrencilerin teknolojik gelişmelere bağlı olarak belirli tekniklerin dışında da daha pratik yöntemler kullanarak bebek üretimi yapmaları sağlanabilir.

7. Yapma Bebek Teknikleri derslerinin daha iyi yürütülebilmesi için bu konuda eğitim yapan diğer Fakülteler, Yüksek Öğretim Kurumları ve bu konuda üretim yapan turizmciler ile iletişim sağlanabilir ve bilgi alış-verişinde bulunulabilir. 8. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde üretilen bebeklerin, özel sergiler açılarak

halk için sergilenmesi sağlanabilir; ayrıca öğrencilerin yapma bebek siparişi alarak maddi kazanç sağlaması desteklenebilir. Böylece öğrenciler maddi kazanç

elde ettikçe hem bebek üretmekten zevk alırlar hem de kendilerini bu alanda daha da geliştirebilirler.

9. Araştırmadan elde edilen diğer bir sonuca göre ise, Yapma Bebek Teknikleri derslerinde üretilen bebeklerin pazarlanmasına destek veren Kurum ve Kuruluşlar olmadığı tespit edilmiştir. Bu nedenle Fakültede yapılan bebeklerin pazarlanmasında kurum ve kuruluşlardan destek sağlanabilir.

KAYNAKÇA

ADEM, M.(1981). Eğitim Planlaması (Kavramlar-Yöntemler-Teknikler). Ankara: Sevinç Matbaası. Yayın no:1

AKER, M. ve BOSTANCIOĞLU, H.(1970). Genel Teknoloji. Ankara: Güneş Matbaa.

ALKAN, C. , SEZGİN, İ. ve DOĞAN, H.(1991). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Ankara: Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaası.

ALKAN, C.(1994). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları.

ALKAN, C. , DOĞAN, H. ve SEZGİN, İ.(1996). Mesleki ve Teknik Eğitimin Esasları. Ankara: Gazi Büro Kitabevi.

ANDERSON, C. A.(1968). Principes de la Planification de L’Education, Le Contexte social de la Planification de L’education. Paris.

ANONİM (1995). ‘Orta Dereceli Mesleki Eğitimde Yeni Teknik Eğitim Sempozyumu’. Orta Dereceli Mesleki Eğitimde Yeni Teknik Eğitim Sempozyumu. Elazığ: Eğitim Bilimleri Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi.

ASLIER, M.(1984). ‘El Sanatlarının Dünü Bugünü’. I. Ulusal El Sanatları Sempozyumu: İzmir. S. 54

AYTAÇ, K.(1998). Avrupa Eğitim Tarihi. İstanbul: Marmara Üniversitesi Yayınları.

BALOĞLU, Z.(1990). Türkiye'de Eğitim Sorunları ve Değişime Yapısal Uyum Önerileri. İstanbul: TUSİAD Yayınları.

BARIŞTA, H. Ö.(1997). Türk İşlemelerinden Teknikler. Ankara: Ankara Üniversitesi Mesleki Yaygın Eğitim Fakültesi Yayınları. No:2

BARIŞTA, H. Ö.(1988). Türk El Sanatları. Sanat Eserleri Dizisi: 11. S.7 Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

BAŞARAN, İ. E.(1994). Eğitime Giriş. Ankara: Kadıoğlu Matbaası.

BENSON, C. S.(1987). ‘The Planning of Vocational Education’. Economics of education Research and Studies (Ed. George Psacharopoulos) Pergamon Press, Headington Hill Hall.

BİLGİN, N.(1990). Folklorik Yapma Bebekçilik. Ankara: Ankara Üniversitesi Basım Evi.

CANTOR, L.(1991). ‘Vocational Education and Training in the Developed World’. The Vocational Aspect of Education. No: 115.

CELEP, C.(1995). Halk Eğitimi. Ankara: Pegem Yayınları.

COLES, M.(1995). Dikim Teknikleri. (Çeviren: Doç. Dr. Tuba Vural) Ankara: Gaye Filmcilik Matbaacılık.

ÇİL, S.(2005). Yüksek Lisans Tezi, T.C. Milli Eğitim Bakanlığı Kız Meslek Liselerinde uygulanan Yapma Bebek Eğitimi ve Bu Bebeklerin Turizmde Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma: Ankara.

DEMİR, T. ve BARIŞIK, D.(1997). Oyuncak ve Turistik Biblo. İstanbul: Milli Eğitim Bakanlığı Basımevi.

DEMİREL, Ö.(1999). Eğitimden Program Geliştirme Kuramdan Uygulamaya. Ankara: Pegem Yayıncılık.

ERTÜRK, S.(1984). Eğitimde ‘Program’ Geliştirme. Ankara: Yelkentepe Yayınları.

FİDAN, N. ve ERDEN, M.(1998). Eğitime Giriş. İstanbul: Alkım Yayınevi.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İNTERNET SAYFASI (2007). El Sanatları Bölümü Tanıtım Sayfası. (Elde Edilme Tarihi: Kasım,2007) (www.mef.gazi.edu.tr).

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ İNTERNET SAYFASI (2008). Mesleki Eğitim Fakültesi Hakkında Genel Bilgi. (Elde Edilme Tarihi: 23.Ekim.2008) (www.mef.gazi.edu.tr).

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ REHBERİ (2005). Ankara.

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ ÖĞRENCİ REHBERİ (2009). Ankara.

GÖZÜTOK, D.(2003). Türkiye’de Program Geliştirme Çabaları. Milli Eğitim Dergisi. Sayı: 160

GÜLER, M. ve ÖZDEMİR, M.(2002). ‘Toplum Kalkınmasında Mesleki ve Teknik Eğitimin Rolü’. XI. Eğitim Bilimleri Kongresi, 23-26 Ekim 2002. Yakın Doğu Üniversitesi: Lefkoşa. KKTC.

GÜLER, M. ve ÖZDEMİR, M.(2002). Türk Turizminde Soğanlı Bebeklerinin Yeri. I. Uluslar arası Turizm Kongresi, 20-23 Kasım. Doğu Akdeniz Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi: Magosa. Kıbrıs.

GÜNEY, İ. ve OĞUZ, Y.(2002). ‘Mesleki ve Teknik Eğitim’. Köy Enstitülerinden Kent Enstitülerine Eğitim Sorunları Kurultayı II. İstanbul: Ege Basım.

HARMANCIOĞLU, M. ve YAZICIOĞLU, G.(1979). Bitkisel Lifler. İzmir: E.Ü. Matbaası.

KARAKAYA, Ş.(2004). Eğitimde Program Geliştirme Çalışmaları ve Yeni Yönelimler. Ankara: Asil Yayın.

KAYA, F.(1990). ‘Sanatkârların Kolunda Altın Bileziği Vardır’. Milli Kültür Dergisi. Sayı: 70. Ankara.

KEMERTAŞ, İ.(2003). Öğretimde Planlama ve Değerlendirme. İstanbul: Birsen Yayınevi.

KINCAL, R. Y.(2006). Eğitim Bilimlerine Giriş. Ankara: Nobel Basımevi.

KORKMAZ, A.(1977). Eğitim-Ekonomi İlişkileri ‘Eğitim Ekonomisi’. Ankara: Gazi Yayınları.

KÖKLÜ, H.(2002). El İşlemeleri. İstanbul: Turan Ofset.

MEYDAN LAROUSSE. (1969). 2. Cilt. Meydan Yayınevi

MUALLAOĞLU, R. ve NASIRLI, C.(1983). ‘Dağ ve Orman Köylerinde Köy ve El Sanatları’. III. Ulusal El Sanatları Sempozyumu Bildirileri: İzmir.

OKÇABOL, R.(2006). Halk Eğitimi. İstanbul: DER Yayınları.

OKTAY, A.(2006). ‘Türk Eğitiminde Reform Hareketleri AB Vizyonu’. Türkiye'de Özel Okullar Sempozyumu: Antalya.

ONUK, T. , AKPINARLI, F. ,ORTAÇ, S. ve ALP, Ö.(1997). İçel El Sanatları. Ankara: Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları.

ONUR, B.(2002), Oyuncaklı Dünya. Ankara: Dost Kitabevi Yayınları.

ÖZBEL, K.(1945). El Sanatları. Ankara: CHP Halk Evleri Bürosu Kılavuz Kitapları S.3

ÖZDEMİR, M. ve YETİM, F.(1997). ‘Günümüz Ekonomisinde Geleneksel El Sanatlarının Yeri ve Önemi’. Türkiye’de El Sanatları Geleneği ve Çağdaş Sanatlar İçindeki Yeri Sempozyumu Bildirileri: Ankara.

ÖZDEMİR, M.(2003). Yapma Bebek Teknikleri. İstanbul: Turan Ofset.

SARAN, N. ve AKKAYAN, T.(1998). Çalışan Gençliğin İşbaşında Eğitimi Çıraklık, Kalfalık, Mesleğe Yönelme Sorunları. MEGSB. Ankara: Gençlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü Yayını.

SEZGİN, S. İ.(1983). ‘Mesleki ve Teknik Eğitim Kapsam ve Gelişimi’. Türkiye’de Meslek Eğitimi ve Sorunları Türk Eğitim Derneği VI. Eğitim Toplantısı. Ankara.

SEZGİN, S. İ.(1989) Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Gazi Üniversitesi Yayınları. No: 13.

SEZGİN, S. İ.(1991). Mesleki ve Teknik Eğitimde Program Geliştirme. Ankara: Gazi Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Matbaası.

SEZGİN, S. İ.(1993). Eğitim Teknolojisi. (Mesleki ve Teknik Eğitim Program Geliştirme Süreci - Eğitim Bilimleri Birinci Ulusal Kongresi,1990) Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

ŞAHİNKESEN, A.(1993). Eğitim Teknolojisi. (Mesleki ve Teknik Eğitimde Çağdaş Gelişmeler - Eğitim Bilimleri Birinci Ulusal Kongresi, 1990) Ankara: Milli Eğitim Basımevi.

TİSK(1991). Türkiye'de Mesleki Eğitim. Ankara: TİSK Yayını.

TOYGAR, K.(1987). Ülkemizde Folklorik Yapma Bebekçilik Folkloric Doll Making in Turkey’ Türk Folkloru Araştırmaları. Kültür ve Turizm Bakanlığı Milli Folklor Araştırma Dairesi Yayınları: 83. Ankara: Sevinç Matbaası.

ZÜBER, H.(1972). Türk Süsleme Sanatı. Ankara: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Sanat Eserleri Dizisi. Sayı: 6

Ek-1 ANKET FORMU

T.C

GAZİ ÜNİVERSİTESİ MESLEKİ EĞİTİM FAKÜLTESİ

DEKORATİF SANATLAR EĞİTİMİ ANABİLİM DALINDA UYGULANAN YAPMA BEBEK TEKNİKLERİ EĞİTİMİ DERSİNİN

DEĞERLENDİRİLMESİ

Değerli öğrenci;

Bu anket Gazi Üniversitesi, Mesleki Eğitim Fakültesi, El Sanatları Eğitimi Bölümü, Dekoratif Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı’nda uygulanan ‘Yapma Bebek Teknikleri’ dersi ile ilgili olarak bu derslere katılan siz öğrencilerin görüşlerini belirlemek amacıyla hazırlanmıştır.

Zeynep Şeniz ÇAĞALI Yüksek Lisans Öğrencisi Size uygun olan seçeneğin yanına (X) işareti koyunuz.

BÖLÜM 1

1. Mezun olduğunuz lisenin türü:………. Mezun olduğunuz bölüm:……….. 2. Cinsiyetiniz: ( ) Erkek ( ) Kız

3. Yaşınız: ( ) 17-20 ( )21-24 ( )25-28 ( )29 ve daha büyük 4. Dekoratif Sanatlar Eğitimi Öğretmenliği Programının üniversite tercihleriniz arasındaki yeri: ( ) 1-5 ( ) 6-10 ( ) 11-15 ( ) 16 ve üzeri 5. Dekoratif Sanatlar Eğitimi Öğretmenliğini tercih etme nedeniniz: ( ) Ailem istediği için

( ) Meslek lisesi mezunu olduğum için ( ) Kendi tercihim olduğu için

( ) Alınan puanın karşılığı olduğu için

BÖLÜM 2

1. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde uygulanan öğretim yöntemlerinden hangisi ya da hangileri uygulanmaktadır?

( ) Anlatma Yöntemi

( ) Gösterip yaptırma Yöntemi ( ) Tartışma Yöntemi ( ) Soru_cevap Yöntemi ( ) Diğer Kat ılm ıyorum K ısmen Kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Tamamen Kat ıl ıyorum

2. Yapma Bebek Teknikleri dersi öğrenciler tarafından ilgi görmektedir.

( ) ( ) ( ) ( ) 3. Yapma Bebek Teknikleri dersleri için kullanılan atölyeler

büyüklük açısından yeterlidir.

( ) ( )

( ) ( ) 4. Fakültedeki atölyelerin teknik donanımı programın hedeflerini

gerçekleştirmek açısından yeterlidir.

( ) ( )

( ) ( ) 5. Atölyede yapılan çalışmalarda kullanılan araç ve gereçler sayı

açısından yeterlidir.

( ) ( )

( ) ( ) 6. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde öğrencilerin ilgisini

artırmak için yeterli araç ve gereç kullanılmaktadır.

( ) ( )

( ) ( ) 7. Ürün yapımında kullanılan malzemeleri temin etmekte güçlük

çekilmektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 8. Yapma Bebek Teknikleri dersinde yer alan çalışmalarla ilgili

yararlanılan yazılı kaynaklar yeterlidir.

( ) ( )

( ) ( ) 9. Yapma Bebek Teknikleri dersinde yabancı yazılı kaynaklara

ulaşılabilinmektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 10. Fakültede uygulanan Yapma Bebek Teknikleri ders

programında yapma bebekçiliğe ayrılan süre hedefe ulaşmak

açısından yeterlidir. ( ) ( )

Kat ılm ıyorum K ısmen Kat ıl ıyorum Kat ıl ıyorum Tamamen Kat ıl ıyorum

11. Fakültede uygulanan Yapma Bebek Teknikleri dersinde yapma

bebekçilik için belirlenen hedeflere ulaşılmaktadır. ( ) ( )

( ) ( ) 12. Fakültede uygulanan Yapma Bebek Teknikleri ders programı

içerik açısından yeterlidir.

( ) ( )

( ) ( ) 13. Yapma Bebek Teknikleri dersinde yer alan konular,

beklentilere cevap vermektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 14. Piyasada bulunan yapma bebeklerdeki gelişmeler (kullanılan

malzemeler, yapım teknikleri ve estetik görünüm açısından) derslerde uygulanan ürünlere yansıtılmaktadır.

( ) ( ) ( ) ( ) 15. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde uygulanan öğretim

yöntemleri yeterli olmaktadır.

( ) ( )

( ) ( ) 16. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde öğrencilerin

yaratıcılıklarını geliştirmelerine imkan verilmektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 17. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde yapılan bebekler ile

turizm sektöründe sunulan bebekler arasında benzerlik

bulunmaktadır. ( ) ( )

( ) ( ) 18. Piyasada Yapma Bebek üretimi yapan kişilerin aldıkları

eğitim, bu fakülte öğrencilerinin almış olduğu eğitim ile karşılaştırıldığında yeterlidir. ( ) ( ) ( ) ( ) 19. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde üretilen bebekler ile

piyasadaki bebeklerde kullanılan malzemeler benzer niteliktedir.

( ) ( )

( ) ( ) 20. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde oluşturulan ürünler okul

dışında ilgi görmektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 21. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde yapılan ürünler,

satılmakta ya da sergilenmektedir.

( ) ( )

( ) ( ) 22. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde yapılan bebekler

geleneksel özellikleri yansıtmaktadır.

( ) ( )

( ) ( ) 23. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde yurt içi ve yurt dışındaki

gelişmeler takip edilmektedir.

( ) ( )

24. Yapma Bebek Teknikleri derslerinde üretilen ürünlerin pazarlanmasına destek veren kurum ve kuruluşlar var mı?