• Sonuç bulunamadı

1. Araştırmanın bulgularına göre keman dersi başarısı üzerinde en önemli etkiye sahip olan değişkenin keman dersine yönelik tutum olduğu belirlenmiştir. Bu bağlamda keman dersi veren öğretim elemanlarının öğrencilerinin tutumlarını arttırıcı birtakım etkinlikleri gerçekleştirmesi yerinde olabilir. Bunun yanı sıra bağımlı değişken üzerindeki en yüksek varyansa sahip olan değişken öğrencilerin ders dışında dersle ilgili çalışmalara yönelik

tutumlarıdır. Bu nedenle öğrencilere ders dışında gerçekleştirmeleri için verilen görevin öğrencilerin keman çalmaya yönelik tutumunu olumlu yönde geliştirecek ve onların derse yönelik motivasyonlarını arttıracak doğrultuda olması, öğrencilerin başarılarını artırabilir.

2. Keman dersi başarısı üzerinde etkili olan diğer bir etmen ise keman çalmaya başlama yaşıdır. Bu bağlamda velilerin ve öğretmenlerin keman çalmayı düşünen öğrencileri daha küçük yaşta keman çalmaya yönlendirmeleri yerinde olabilir.

3. Araştırma sonucunda öğrencilerin mezun olduktan sonra yapmayı planladıkları meslek keman dersi başarısının anlamlı bir yordayıcısı olarak belirlenmiştir. Mezun olduktan sonra müzik öğretmenliği mesleğini yapmayı planlamayanların keman dersi başarısının planlayanlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Bu üzerinde düşünülmesi gereken önemli bir bulgudur. Bu durum öğrencilerin öğretmenlik mesleğini yaparken nitelikli bir keman çalma becerisine ihtiyaç duymadıklarını düşündüklerinden kaynaklanabilir. Bu nedenle üniversite eğitimi sürecinde öğrencilere müzik öğretmenliği mesleğini yaparken nitelikli keman çalma becerisine sahip olmanın onlara getireceği avantajlar ve bunun önemi vurgulanabilir ve gerekirse seminerler, çalıştaylar düzenlenebilir. Bu sayede öğrenci, öğretmenlik mesleğini yaparken kemanı kullanmasının kendi öğrencilerini olumlu yönde etkileyebileceğini düşünebilir. Böylelikle öğrencileri müzik dersine ve müziğe yönelik olarak güdüleyebileceğini, onların bakış açılarını genişletebileceğini anlayabilir. Bu durumun öğretim sürecine sağlayacağı katkıları anlayabilir ve meslek yaşamında kullanabilir. Meslek yaşamında kullanabileceğini düşünerek de keman dersi başarısını arttırabilir.

4. Bir diğer anlamlı yordayıcı ise öğrencilerin bireysel çalgı performans sınavına yönelik kaygı düzeyidir. Bu bağlamda öğretim elemanlarının sınav esnasında ve öncesinde öğrencilerin kaygılarını azaltacak davranışlarda bulunmaları ve sınav ortamını düzenlemeleri uygun olabilir.

5. Başarıyı son olarak yordayan değişken günlük keman çalışma süresidir. Bu bağlamda öğrencilerin keman çalışma sürelerini artırmak için etüt ve eser seçimlerine özen gösterilmesi öğrencilerin gelişimine katkı sağlayabilir. Öğretim elemanlarının, öğrencilerin teknik ve müzikal yönden gelişimine uygun olacak etüt ve eserleri, öğrencilerinin de beğenilerini değerlendirerek seçmeleri yerinde olabilir. Ayrıca bölümde öğrencilerin bireysel çalışmaları için gerekli olan fiziki olanaklar yoksa, bunlar da uygun hale getirilebilir.

6. Benzer konularda çalışan araştırmacılara;

a. başka değişkenleri içerecek şekilde araştırmalar yapmaları,

b. bu değişkenler arasındaki doğrudan ve dolaylı etkileri ortaya çıkarabilecek yapısal modeller oluşturmaları,

c. çok değişkenli analiz ile elde edilen bulgulara ilişkin daha ayrıntılı bilgiler elde etmek için görüşme, gözlem ve doküman incelemesine dayalı nitel araştırma desenleri oluşturmaları

KAYNAKLAR

Acaralı, A. B. (2009). Keman eğitiminde temel becerilerin kazanılmasında NLP teknikleri.

(Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Açıkgöz, K. Ü. (2006). Aktif öğrenme. (8. Baskı). İzmir: Biliş.

Akbıyık, C. (2002). Eleştirel düşünme eğilimleri ve akademik başarı. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Akın, Ö. (2007). Anadolu Güzel Sanatlar Liseleri müzik bölümleri keman dersinde “anlamlandırma stratejisi”nin kullanımı ve etkililik düzeyi. (Doktora tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Avci, A. (2013). Farklı liselerden mezun olan müzik öğretmenliği öğrencilerinin piyano çalma becerilerinin karşılaştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Aydın Erdem, D. (2010). Müzik öğretmenliği anabilim dalında öğrenim gören Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Liseleri ile diğer lise mezunu öğrencilerin bireysel ses eğitimi dersindeki müzikal beceri farklılıklarının karşılaştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Aydıner Uygun, M. (2013). Piyano dersindeki öğrenme yaklaşımları düzeyleri ile akademik başarı düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi. The Journal of Academic Social

http://www.jasstudies.com/Makaleler/1180813348_59Ayd%C4%B1nerUygunMehta p_S-1087-1110.pdf sayfasından erişilmiştir.

Babacan, E. (2010). Başlangıç piyano eğitiminde algısal öğrenme stillerinin

uygulanabilirliği. (Doktora Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Başaran, İ. E. (2005). Eğitim psikolojisi Gelişim öğrenme ve ortam (6. Basım). Ankara: Nobel.

Beckman, P. (2002). Strategy instruction. Clearinghouse on disabilities and gifted education, (ED474302), http://files.eric.ed.gov/fulltext/ED474302.pdf Sayfasından erişilmiştir.

Bilen, O. O. (2007). Öz-düzenleyerek piyano çalışmanın sınav performansına etkisi. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Brown, T. A. (2006). Confirmatory factor analysis for applied research. New York: The Guilford.http://www.kharazmistatistics.ir/Uploads/Public/book/Methodology%20in %20the%20Social%20Sciences.pdf sayfasından erişilmiştir.

Büyüköztürk, Ş. (2010). Sosyal bilimler için veri analizi el kitabı (10. Baskı). Ankara: Pegem.

Büyüköztürk, Ş., Akgün, Ö. E., Özkahveci, Ö., & Demirel, F. (2004). Güdülenme ve öğrenme stratejileri ölçeğinin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması.

Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 4(2), 207-239.

http://www.kuyeb.com/pdf/tr/de70726c1042202cc1beeb4916c24e50ozturk.PDF sayfasından erişilmiştir.

Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2010). Bilimsel araştırma yöntemleri (6. Baskı). Ankara: Pegem.

Bloom, B. S. (2016). İnsan nitelikleri ve okulda öğrenme (3. Baskı). Ankara: Pegem. Byrne, M., Flood, B., & Willis, P., (2002) The relationship between learning approaches and

learning outcomes: a study of Irish accounting students. Accounting Education, 11(1), 27- 42. http://eprints.teachingandlearning.ie/1904/1/Byrne%20et%20al%202002.pdf sayfasından erişilmiştir.

Canıdemir, A. (2013). Ortaöğretim öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları ve başarı amaç yönelimlerinin akademik başarı ile ilişkisinin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Coşkun, G. (2011). Eleştirel düşünme eğitiminin müzik eğitiminde performansa etkisi. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Cüceloğlu, D. (1995). İyi düşün doğru karar ver (12. Basım). İstanbul: Sistem.

Çağlar, E. (2011). Özengen keman eğitimi alan öğrencilerin temel hedefler erişme düzeylerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi (bir müzik kursu örneği). Doktora Tezi, Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

Çağlayan, H. S. (2007). Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerinin öğrenme biçemleri ile problem çözme becerileri arasındaki ilişkinin incelenmesi. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Çalışkan, T. (2008). Müzik öğretmeni adaylarının bireysel çalgı eğitiminde güdülenme düzeyleri ve başarı durumları arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Çevik, D. B. (2007). Armoni eğitimi ile piyano çalma becerileri arasındaki ilişkilerin

incelenmesi. (Doktora Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Çevik, D. B., & Güven, E. (2011). Müzik öğretmeni adaylarının piyano dersine yönelik tutumlarının değerlendirilmesi. Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, 29, 103-120. http://www.befjournal.com.tr/index.php/dergi/article/view/385/pdf_107 sayfasından erişilmiştir.

Çokluk, Ö., Şekercioğlu, G. & Büyüköztürk, Ş. (2010), Sosyal bilimler için çok değişkenli istatistik. Ankara: Pegem.

Çoraklı, E. (2007). Müzik öğretmeni adaylarının piyano dersindeki başarıları ile kişilik

özellikleri arasındaki ilişki. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Dalkıran, E. Baltacı, H.Ş., Karataş, Z., & Nacakçı, Z. (2014). Bireysel çalgı performans sınavı kaygı ölçeğinin geliştirilmesi: geçerlik güvenirlik çalışması. International

Journal of Assessment Tools in Education, 1(1), 13-25.

http://abs.mehmetakif.edu.tr/upload/0426_676_yayinDosya.pdf sayfasından erişilmiştir.

Dalkıran, E. & Şaktanlı, S. C. (2009). Müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin başarılarına etki eden değişkenler arasındaki ilişkinin incelenmesi. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi

Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(17), 71-76.

http://efd.mehmetakif.edu.tr/arsiv/haziran2009/pdf/090715.pdf sayfasından erişilmiştir.

Demirel, Ö. (1999). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme (2. Basım). Ankara: Pegem.

Dikbaş, Y., & Kaf Hasırcı, Ö. (2008). Öğrenme stratejileri öğretiminin ve ders işlenişinde kullanımının öğrencilerin akademik başarılarına ve tutumlarına etkisi. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 9(2), 69-76. http://docplayer.biz.tr/33217362-Ogrenme-stratejileri-ogretiminin-ve-ders

islenisinde-kullaniminin-ogrencilerin-akademik-basarilarina-ve-tutumlarina- etkisi.html sayfasından erişilmiştir.

Ece, A. S., & Sazak, N. (2006, Nisan). Özel yetenek sınavlarında ÖSS & AOÖB puanlarının yerleştirme puanları içerisindeki yeri ve adayların ÖSS puanları ile akademik ortalamaları arasındaki ilişkilerin incelenmesi (AİBÜ örneği). Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu’nda Sunulmuş Bildiri, Pamukkale Üniversitesi, Denizli. http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/pamukkale/Ece-Sazak.pdf

sayfasından erişilmiştir.

Ekinci, N. (2008). Üniversite öğrencilerinin öğrenme yaklaşımlarının belirlenmesi ve öğretme- öğrenme süreci değişkenleri ile ilişkileri. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Ennis, R. (1991). Critical Thinking: A streamlined conception. Teaching philosophy, 14(1), 5- 24. http://www.criticalthinking.net/EnnisStreamConc1991%20LowRes.pdf sayfasından erişilmiştir.

Enwistle, N., McCune, V., & Walker, P. (2001). Conceptions, styles and approaches within higher education: analytic abstractions and everyday experience. In R. J. Sternberg & L.F. Zhang (Eds.), Perspectives on thinking, learning and cognitive styles. (pp. 103-

136). Mahwah, NJ: Lawrence Erlbaum.

https://www.researchgate.net/publication/232455563_Conceptions_styles_and_appro aches_within_higher_education_Analytical_abstractions_and_everyday_experience sayfasından erişilmiştir.

Erdinç, B. (2011). Güzel Sanatlar ve Spor Liselerinde keman eğitimindeki başarıyı etkileyen

faktörlerin incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Ergün, A. (2006). Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı’nı kazanan öğrencilerin mezun oldukları lise türüne göre, giriş sınavı puanları ile müzik teorisi ve bireysel çalgı derslerindeki başarı puanlarının karşılaştırılması. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Fayez, S. (2001). Kuramdan uygulamaya başlangıç keman eğitimi. Ankara: Yurtrenkleri. Fidan, N. (2012). Okulda öğrenme ve öğretme (3. Baskı). Ankara: Pegem.

http://pegem.net/dosyalar/dokuman/23022012131839%C4%B0nternet%20%C3%B6 rnek.pdf sayfasından erişilmiştir.

Field, A. (2009).Discovering statistics using SPSS (Third Edition). Sage. http://www.soc.univ.kiev.ua/sites/default/files/library/elopen/andy-field-discovering- statistics-using-spss-third-edition-20091.pdf sayfasından erişilmiştir.

Gagne, R. M., & Driscoll, M. P. (1988). Essentials of Learning for instruction. New Jersey: Prentice Hall.

Gergin, Z. (2010). Bireysel çalgı 1 dersine ilişkin öğrenci tutumlarının ve başarılarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Gökbudak, Z. S. (2003, Ekim). Piyano eğitiminde etkin öğretim için öğrencilerin öğrenme durumlarının rolü. Cumhuriyetimizin 80. Yılında Müzik Sempozyumu’nda sunulmuş

bildiri, İnönü Üniversitesi, Malatya.

http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/S-Gokbudak.html sayfasından erişilmiştir.

Göküstün, M. (2012). Galamian Yöntemi’nin keman çalma performansı üzerindeki etkisi.

(Sanatta Yeterlik Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Güleş, G. (2010). Farklı yaş gruplarında keman çalma becerisi ediniminin incelenmesi.

(Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Gün, E. (2007). Müzik öğretmeni adaylarının piyano derslerindeki başarı durumları ve

başarılarını etkileyen faktörler. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Günay, E., & Uçan, A. (2006). Çevreden evrene keman eğitimi 1. Ankara: Evrensel.

Gürşen Otacıoğlu, S. (2009a). Müzik öğretmeni adaylarının benlik saygısı düzeyleri ile akademik ve çalgı başarılarının karşılaştırılması. Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp

Eğitim Fakültesi Dergisi, 13, 141-150.

http://www.zgefdergi.com/Makaleler/658500386_13_11_Otacioglu.pdf sayfasından erişilmiştir.

Gürşen Otacıoğlu, S. (2009b). Müzik öğretmeni adaylarının duygusal zeka ile akademik ve çalgı başarı düzeyleri arasındaki ilişki. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 19(1), 85-96. http://web.firat.edu.tr/sosyalbil/dergi/arsiv/cilt19/sayi1/085-096.pdf sayfasından erişilmiştir.

Güven, M. (2004). Öğrenme stilleri ile öğrenme stratejileri arasındaki ilişki. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi.

Hallam, S. (1998). The predictors of achievement and droupout in ınstrumental tuition.

Psychology of Music, 26, 116-132.

http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/0305735698262002 sayfasından erişilmiştir.

Hallam, S. (2001). The development of expertise in young musicians: strategy use, knowledge acquisition and individual diversity. Music Education Research, 3(1), 7- 23. http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14613800020029914 sayfasından erişilmiştir.

Hooper, D., Coughlan, J., & Mullen, M. (2008). Structural equation modelling: Guidelines for determining model fit. The Electronic Journal of Business Research Methods, 6(1), 53-60. http://arrow.dit.ie/cgi/viewcontent.cgi?article=1001&context=buschmanart sayfasından erişilmiştir.

Hüseynova, L. (2014). Müzik öğretmenliği bölümü öğrencilerinin keman çalma performanslarını etkileyen bazı değişkenler. Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, 3(1), 393-406.

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/buefad/article/view/1082000073/1082000087 sayfasından erişilmiştir.

İflazoğlu Saban, A., & Tümkaya, S. (2008). Öğretmen adaylarının öğrenme stratejileri ile sosyo-demografik özellikler ve akademik başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi.

Ege Eğitim Dergisi. 9(1), 1-22.

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/egeefd/article/viewFile/5000004001/5000004517 sayfasından erişilmiştir.

İlbi, Ö. (2006). Ausubel’in sunuş yöntemi ile bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinin kimya ünitelerindeki kavram yanılgılarının önlenebilmesi açısından karşılaştırılması.

(Yüksek Lisans Tezi)

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

İnceoğlu, M. (2000). Tutum-algı iletişim. Ankara: İmaj. İnceoğlu, M. (2004). Tutum- algı iletişim. Ankara: Kesit.

Jorgensen, H. (2002). Instrumental performance expertise and amount of practice among instrumental students in a conservatoire. Music Education Research, 4(1), 105-119.

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/14613800220119804?journalCode=cm ue20 sayfasından erişilmiştir.

Kağıtçıbaşı, Ç. (2012). Günümüzde insan ve insanlar sosyal psikolojiye giriş (13. Basım). İstanbul: Evrim.

Kaiser, H.F. (1960). The application of electronic computers to factor analysis. Educational

and Psychological Measurement, 20(1), 141-151.

http://journals.sagepub.com/doi/10.1177/001316446002000116 sayfasından erişilmiştir.

Kapıkıran, Ş. (2002). Üniversite öğrencilerinin sınav kaygısının bazı psiko- sosyal değişkenlerle ilişkisi üzerine bir inceleme. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi

Dergisi, 1(11), 34- 43.

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/pauefd/article/viewFile/5000056348/5000053556 sayfasından erişilmiştir.

Karabulut, G. (2009). Eğitim fakültesi müzik eğitimi anabilim dalı 1. ve 3. sınıf öğrencilerinin piyano dersine yönelik tutumlarının incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Kılıç, I. (2003). Eğitim fakülteleri güzel sanatlar eğitimi bölümü müzik eğitimi anabilim dalı öğrencilerinin piyano eğitiminde başarıyı etkileyen faktörlere ilişkin görüşlerinin

değerlendirilmesi. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Kılıç, I. (2006, Nisan). AGSL öğrencilerinin piyano derslerindeki başarı durumlarının değerlendirilmesi. Ulusal Müzik Eğitimi Sempozyumu’nda Sunulmuş Bildiri,

Pamukkale Üniversitesi, Denizli.

http://www.muzikegitimcileri.net/bilimsel/bildiri/pamukkale/I-Kilic.pdf sayfasından erişilmiştir.

Kline, P. (1994). An Easy Guide to Factor Analysis. London: Routledge

Konakcı, N. (2010). Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin bireysel çalgı eğitimi dersine yönelik tutumlarının

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Kurt, İ. (2006). Sorularla kaygı ve sınav kaygısı (2. Baskı). Ankara: Asil.

Kurtuldu, M. K. (2010a). Piyano eğitiminde başarısızlık nedenlerine yönelik öğrenci görüşlerinin değerlendirilmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi, 18(3), 917-930. http://www.kefdergi.com/pdf/18_3/18_3_17.pdf sayfasından erişilmiştir.

Kurtuldu, M. K. (2010b). Piyano öğrencilerinin başarı algılarının sınıf, başarı düzeyi ve mezuniyet değişkenine yönelik karşılaştırılması. e-Journal of New World Sciences Academy. 5(3), 164-171. http://www.egejfas.org/download/article-file/186609 sayfasından erişilmiştir.

Küpers, E., Dijk, M. V., Mcpherson, G., & Geert, P. V. (2014). A dynamic model that links skill acquisition with self-determination in instrumental music lessons. Musicae

Scientiae, 18(1), 17-34.

http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1029864913499181 sayfasından erişilmiştir.

Lammers, W. (2006). Factors affecting performance proficiency: A case study ınvolving

intemediate piano students. (Yüksek Lisans Tezi).

http://rd.library.brocku.ca/bitstream/handle/10464/2793/Brock_Lammers_Will_2006 .pdf?sequence=1&isAllowed=y sayfasından erişilmiştir.

Leech, N. L., Barrett, K. C., & Morgan, G. A. (2005). SPSS for intermediate statistics: use and interpretation (Second Edition), New Jersey: Lawrence Erlbaum, http://tip.iums.ac.ir/uploads/35_329_26_2.pdf sayfasından erişilmiştir.

McPherson, G. E. (2005). From child to musician: Skill development during the beginning stages of learning an instrument. Psychology of Music, 33(1), 5-35. http://conservatoriosegovia.centros.educa.jcyl.es/sitio/upload/From_child_to_musici an.pdf sayfasından erişilmiştir.

Miles J., & Shevlin M. (2001). Applying regression and correlation: A guide for students and researchers. Thousand Oaks, CA: Sage.

Morgan, C. T. (2010). Psikolojiye giriş. S. Karakaş & R. Eski (Ed.), Tutumlar ve önyargı (O. Aydın, Çev.) içinde (s. 335-358). (18. Baskı). Konya: Eğitim.

Morgan, C. T. (2010). Psikolojiye giriş. S. Karakaş & R. Eski (Ed.), Öğrenmenin ilkeleri (İ. Dinç, Çev.) içinde (s. 65-92). (18. Baskı). Konya: Eğitim.

Myers, R. H. (1990). Classical and modern regression application (2nd Edition). CA: Duxbury.

Nacakçı, Z., & Dalkıran, E. (2011). Müzik Eğitimi Anabilim Dalı öğrencilerinin bireysel çalgı sınavına yönelik kaygıları. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler

Enstitüsü Dergisi. 3(5), 46-56.

http://dergipark.ulakbim.gov.tr/makusobed/article/view/1098000409/1098000277 sayfasından erişilmiştir.

Nalbantoğlu, E. (2007). Yaylı çalgılar öğrencilerinin performansını etkileyen bazı faktörler ve ölçme değerlendirme yöntemleri üzerine bir araştırma. (Doktora Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Nielsen, S. G. (2008). Achievement goals, learning strategies and instrumental performance.

Music Education Research, 10(2), 235-247.

http://www.tandfonline.com/doi/pdf/10.1080/14613800802079106?needAccess=true sayfasından erişilmiştir.

Ozan, C., & Çiftçi, M. (2013). Eğitim Fakültesi öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları tercihleri ve öğrenmeye ilişkin algılarının incelenmesi. Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi. 3(1), 55-66. https://www.pegem.net/dosyalar/dokuman/137911- 20130429122540-makale-5.pdf sayfasından erişilmiştir.

Ömür, Ö. (1998). Piyano öğretiminde pedagojik yaklaşımın önemi üzerine bir araştırma.

(Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Özçelik, D. A. (2014). Eğitim programları ve öğretim (3. Baskı). Ankara: Pegem.

Özdemir, M. (2009). Müzik öğretmeni yetiştiren kurumlarda öğrenim gören gitar öğrencilerinin bireysel çalgı alan dersleri ve genel akademik başarı durumlarının belirlenen değişkenler açısından incelenmesi. (Yüksek Lisans Tezi). https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Özden, Y. (2011). Öğrenme ve öğretme (11. Baskı). Ankara: Pegem. Özer, A. K. (1990). Sınav ve sınanma kaygısı. İstanbul: Varlık.

Özer, B. (2002). İlköğretim ve Ortaöğretim Okullarının eğitim programlarında öğrenme stratejileri. Eğitim Bilimleri ve Uygulama Dergisi. 1(1), 17-32. http://www.ebuline.com/pdfs/1Sayi/1-2.pdf sayfasından erişilmiştir.

Özer, B. (t.y.) Öğrenmeyi öğretme http://staff.emu.edu.tr/bekirozer/Documents/ogrenim- gerecleri/ogrenmeyiogretme.pdf. Sayfasından erişilmiştir.

Özer, Z. (2010). Bursa Zeki Müren Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik Bölümü piyano dersinde kullanılan anlamlandırma stratejilerinin öğrencilerin öğrenme düzeylerine

ve tutumlarına etkisi. (Yüksek Lisans Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Özkal, N., & Çetingöz, D. (2006). Akademik başarı, cinsiyet, tutum ve öğrenme stratejilerinin kullanımı. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 46, 259-275. http://dergipark.ulakbim.gov.tr/kuey/article/view/5000050678/5000047926

sayfasından erişilmiştir.

Özmenteş, S. (2007). Çalgı çalışma sürecinde özdüzenlemeli öğrenme ile duyuşsal özellikler

ve performans düzeyi ilişkileri. (Doktora Tezi).

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Özmenteş, S., & Özmenteş, G. (2009). Çalgı çalışmaya ilişkin tutum, bireysel özellikler ve performans düzeyi ilişkileri. Kastamonu Eğitim Dergisi. 17(1), 353-360. http://www.kefdergi.com/pdf/17_1/353.pdf sayfasından erişilmiştir.

Özmenteş, S. (2013). Çalgı eğitiminde öğrenci motivasyonu ve performans. Eğitim ve

Öğretim Araştırmaları Dergisi, 2(2), 320-331.

http://www.jret.org/FileUpload/ks281142/File/35._sabahat_ozmentes.pdf sayfasından erişilmiştir.

Özodaışık, M. (2005). Yalnızlık (2. Basım). Konya: Tablet.

Öztopalan, E. (2007). İlköğretim düzeyindeki özel okullar ile devlet okullarının 6, 7, ve 8. sınıf öğrencilerinin müzik dersine ilişkin tutumları ve akademik başarıları arasındaki

https://tez.yok.gov.tr/UlusalTezMerkezi/tezSorguSonucYeni.jsp sayfasından erişilmiştir.

Paul, R. & Elder, L. (2008). The miniature guide to critical thinking concepts and tools. https://www.criticalthinking.org/files/Concepts_Tools.pdf sayfasından erişilmiştir. Piji Küçük, D. (2010). Müzik öğretmeni adaylarının sınav kaygısı, benlik saygısı ve çalgı

başarıları arasındaki ilişkinin incelenmesi. Ahi Evran Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(3), 37-50. http://dergipark.gov.tr/download/article-file/15499 sayfasından erişilmiştir.

Piji Küçük, D. (2011). Müzik öğretmeni adaylarının müzik yeteneğine ilişkin özyeterlik algıları özel yetenek sınavı başarıları ve akademik başarıları arasındaki ilişki. Marmara Üniversitesi Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 34, 171-181. http://www.fppc.com.tr/download/article-file/1915 sayfasından erişilmiştir.

Benzer Belgeler