• Sonuç bulunamadı

Öğretmen Liderlerin, Milli Eğitim Sisteminin Öğretmen Liderlik Kapasites

Öğretmen liderlerin, milli eğitim sisteminin öğretmen liderlik kapasitesi etkisine iliĢkin algısı, frekans ve yüzde dağılımı Tablo 5.17‟de görülmektedir.

Tablo 5. 17 Öğretmen Liderlerin, Milli Eğitim Sisteminin Öğretmen Liderlik Kapasitesi

Etkisine ĠliĢkin Algısı

Algılanan Durum ÖLD, 1 ,K Ö L D, 2 ,K Ö L D, 3 ,K Ö L O ,1 ,E Ö L O ,2 ,E Ö L O ,3 ,K Ö L O ,4 ,E Ö L O ,5 ,K Ö L Y, 1 ,K Ö L Y, 2 ,K Ö L Y, 3 ,K Ö L Y, 4 ,K f % Engelleyici √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ √ 11 91,6 Destekleyici √ √ √ 3 25

Tablo 5.17‟ da yüzde 16,6 oran ile öğretmen liderlerin, milli eğitim sisteminin öğretmen liderlik kapasitesi etkisine iliĢkin algılarında “engelleyici” buldukları görülmektedir. Buna iliĢkin görüĢleri aĢağıda verilmiĢtir:

Çok fazla yazılarla evrakla uğraşıyoruz. Bu konuda ben bizi biraz engellediğini düşünüyorum. Bu evrakları pratiğe dökerken de zaten motivasyonumuzun yarısını o işlerle uğraştığımız için kaybediyoruz. a öğretmeni de aynı şekilde çalışıyor b öğretmeni ama c öğretmenin performansı daha düşük ancak aynı maaşı alıyorlar. Aynı takdiri topluyorlar. Milli eğitim tarafından aynı belgelerle ödüllendiriliyorlar ya da hiç ödüllendirilmiyorlar. Çalışan öğretmenin görülmesi takdir edilmesi ve motivasyonunun artırılması ile ilgili bir sistem geliştirilmesi gerekli. Bu olmadığı için de milli eğitim öğretmenleri bu şekilde engellemiş oluyor bence, sınırlandırmış oluyor. (ÖLO,1,E)

İrdelediğimiz zaman baltalıyor. Engelleyici. Bana diyor ki ders saatlerinle sınırlı bu görevi yapacaksın. Bana, kardeşim sen herhangi bir derse girme ama senede 30 tane sosyal etkinlik yap. Okulun yüzde kırkına ellisine varan sayıda öğrenciye enstrüman eğitimi ver. Sosyal etkinliklere katılımı ilgiyi artır. Ama bunu bir ders adı altında yapma. Zorunluluğu koymasa kesinlikle sonuca daha rahat ulaşırız. Ben okulda ders saatlerinde yapmıyorum, dışında yapıyorum. Bunu aslında düşünmeleri gerek. (ÖLO,2,E)

Ben engelleyici buluyorum. Beni hiç desteklemiyor çünkü ben bir kaynak kitap alacam, aldırdığımda soruşturma açılıyor hakkımda çocuklara zorla aldırdım diye. Ama kitapların içinde bilgi namına bir şey yok. (ÖLO,3,K)

133

Engelleyici durumlar var. Öğretmenlerin görüşleri pek gündeme alınmıyor. Biz her yıl zümre toplantıları yaparız. Belirlediğimiz şeylerin uygulamaya yansımasını isteriz. Ama bunlar pek uygulamaya yansımıyor. Her yıl senen başı ortası sonunda ihtiyaç duyulan zamanlarda il zümre toplantıları yaparız. Gündeme gelen istekleri ertesi sene sonra milli eğitimin yasalarında kanunlarında bir değişiklik olup da bunların yansıdığı olursa daha iyi olur ama, pek fazla görmüyorum bunları.(ÖLO,4,E)

Milli Eğitimin bu konudaki yürüttüğü politika; öğretmeni kısıtlayan, evraklar içinde bunaltan, sadece bu anlamda değerlendiren bir havada. Öğretmeni asla desteklemiyor, öğretmene saygı duymuyor. Dolayısıyla da saygı duymadığı için, nitelik olarak öğretmeni sadece dersine girsin, çıksın ve bunları da sayısal olarak ya da yazı olarak evraka döksün istiyor.(ÖLO,5,K)

Son sistem engelleyici. Ben 1. sınıfları okutuyorum 5 yaş grubu. 5 yaş ile 7 yaş arasında 2 yıl var. Tam 10 ay 12 ay var. Bunları aynı yere koyuyoruz veya ayırıyoruz. Aynı sistemi veriyoruz ve bunlardan sonuç bekliyoruz. Bu öğretmeni çok zorluyor ve zorlarda. Öğretmenler rahat bırakılmıyor. Küçük bir yerden herhangi bir kaynak yardımı aldığı zaman bile kolayca bu soruşturma konusu olabiliyor. Bu engelleyici bir durum kesinlikle. (ÖLD,1,K)

Engelleyicidir. Neden dersen yöneticiler bizde hep zaten atanmış olarak gelirler. Alttan gelen liderlik bunu belirlemez, oysa biz sendikalarda seçimlerle lider oluyoruz. Bize böyle bir görev veriliyor. İdari kısımda da böyle alttan gelen oylamayla gelen bir liderlik kadrosu oluşturulursa okulların çok daha başarılı olacağına inanıyorum. (ÖLD,2,K)

Okul idaresine bir şeyler belirttiğinde okul idaresi diyor ki biz maddi olarak bunu yapamıyoruz diyor bu bir kere en büyük engellerden biri. Milli eğitim okullara gerekli yardımları yapmıyor. Okul aile birliklerin kapasitesi dolu bu sefer para isteniyor diye veliler kızıyor. Bu tür engellerimiz var bizim. Biz burada yalnızız, bir sorunla karşılaştığımız zaman bir tek okul idaresi ve öğretmen arkadaşlarımızla birlikteyiz. Milli eğitimden gelip derdimizi dinleyen olmuyor. Yani bizi o konuda destek olduklarını da olacaklarını da sanmıyorum. (ÖLD,3,K)

MEB sistemi belirli katı kurallarla çalışıyor. Yöreye göre de değişiyor. Ben karsta da çalıştım Erzurum‟da da Trakya‟da da İzmir‟de de. Her çalıştığın yörede çevreyi inceliyorsun çevreye göre davranıyorsun. (ÖLY,1,K)

Bana göre engelleyici. Çok yeni fikirlere açık değil milli eğitim sistemi. Milli eğitimin eğitimlerine de katılıyoruz, eğitimin kötüsü yok tabii ki. Eğitimler desteklenmeli ama bizim kurum kültürüne baktığımız zaman, sanki milli eğitim bizi takip ediyor gibi geliyor. (ÖLY,2,K)

Milli Eğitimin Sisteminde böyle bir şey yoktu. Ben emekliye ayrıldıktan sonra uzman öğretmenlik çıktı bir. Sonrada dediler onunda bir üstü de olacak.baş öğretmen şeklinde. Fakat baş öğretmenlik uygulanmadı. Milli

134

eğitimde öğretmen işini yapıp ders saati bittiğinde çekip giden kişi diye düşünüyorum. Milli eğitim öğretmeni desteklemiyor. (ÖLY,4,K)

Tablo 5.17‟ da yüzde 25 oran ile öğretmen liderlerin, milli eğitim sisteminin öğretmen liderlik kapasitesi etkisine iliĢkin algılarında “destekleyici” buldukları görülmektedir. Buna iliĢkin görüĢleri aĢağıda verilmiĢtir:

Bize çeşitli etkinliklerde zorunlu yazı gönderiyorlar. Mesela şu haftalar kutlanacaktır. Aslında bunların kutlanacaktır demesi bize hangi alanlarda nasıl çalışacağımızı gösteriyor. Biz mesela en basitinden yerli malı ile ilgili etkinlik yapacaksınız. Ya da sivil savunma, Kızılay haftası gibi. Kızılay haftası ile ilgili şeyler söylenmese unutabiliriz, yapmaya da biliriz. Bu yüzden bu zemini bize vermiş, biz öğretmenlerin ve öğrencilerin şeyine kalmış. Bu yüzden de bize bu tür çalışma alanları yaratması ve bunu zorunlu kılması aslında bizim kendi kendimizi okulumuzu ve öğrencilerimizi geliştirmemiz açısından olumlu. (ÖLO,1,E) Teknoloji kullanımı bilgisayar kullanımı ile ilgili destek aldık. Kurslarına seminerlerine gittim. Bilmiyordum, şimdi kendime yetecek kadar biliyorum. Bazen diğer öğretmen arkadaşlarımdan da destek alıyorum. Mesela bulduğum bir şeyi düzenleyip paylaşmak için destek alıyorum. (ÖLD,3,K)

Destekleyici olduğunu düşünüyorum artık. Birçok yenilik herkes tarafından önemli kabul ediliyor. Standartların dışına çıkıp çok geliştiğini düşünüyorum. Özellikle o projelere yönlendirme destek olma bir şekilde finans ayırmaları açısından destekleyici görüyorum. Tabii sistem tamamen doğru mudur? Biz 10 saat İngilizce görüyoruz. Devletteki bir öğrenci daha az saatlere sahip. İnşallah ilerleyen zamanlarda bunun önemi daha iyi anlaşılır. Bunun yenilikçisi olur diye düşünüyorum milli eğitim. Yani Milli eğitimin yenilikçi olmasından dolayı destekleyici buluyorum. (ÖLY,3,K)

ġekil 5.14'de Öğretmen liderlerin, milli eğitim sisteminin öğretmen liderlik kapasitesindeki etkisine iliĢkin algıları Ģu Ģekilde gösterilmiĢtir:

ġekil 5. 14 Öğretmen Liderlerin, Milli Eğitim Sisteminin Öğretmen Liderlik Kapasitesi

135

5.12. Öğretmen Liderlerin, Daha Ġyi Bir Öğretmen Lider Olabilmek Ġçin