• Sonuç bulunamadı

BÖLÜM IV: BULGULAR VE YORUMLAR

4.1 DANĠMARKA EĞĠTĠM SĠSTEMĠ

4.1.4 Öğretmen Eğitimi

Öğretmen Eğitiminin Yapısı. Öğretmen yetiĢtirme programlarında zorunlu ve seçmeli

olarak geniĢ bir konu seçeneği bulunmaktadır. Her ne kadar öğretim konuları öğrenciye bağlı olsa da pedagoji, didaktik ve psikoloji kursun temel konularındandır. Ġlk ders yılında öğrenciler matematik veya bilim alanında yaptıkları seçimi belirtirler, sonra öğrenciler 19 öğretim konusu seçeneğine sahip olurlar. Her bir öğrenci özel öğretmen olarak atanır ve kendi bireysel ders planını yapar (URL, 8).

Derslerin bazıları 72, bazıları ise 36 kredidir. AĢağıda öğretmen eğitiminde öğrencilerin alması gereken derslere ve kredilere iliĢkin bir tabloya yer verilmektedir. Tablo 5. Öğretmen Eğitiminde Dersler ve Krediler

Konu Kredi Konu Kredi

Hristiyanlık/Din 36 Biyoloji 36

Materyal Tasarımı 36 Sanat 36

1.Kısım Matematik (Ġngilizce) 36 Danca 72

2.Kısım Matematik 36 Yabancı bir dil olarak Danca 36

Müzik 36 Ġngilizce 72

Doğa/Teknik (Ġngilizce) 72 Fizik/Kimya 72

VatandaĢlık 36 Coğrafya 36

Pedagoji 36 Tarih 72

Almanca 36 Ev Ekonomisi 36

Spor 72

Kaynak: URL,8

Okul uygulaması, öğretmen eğitimi programında önemli bir yere sahiptir. Program, eğitim süresi boyunca 4 döneme ayrılır. Okul uygulaması süresince öğretmen adayı, okulda, öğretmenlerin desteğiyle öğretim sürecini planlar, uygular ve değerlendirir.

62

Öğretmen adayı, her yıl birkaç hafta okul uygulaması yapmak zorundadır. Okul uygulaması üniversitenin belirlediği okullarda gerçekleĢir ve öğrencinin geçip geçmediğine dair okuldan bilgi alınır (URL, 8).

Öğretmen eğitimi, eğitimin her düzeyi için farklılık göstermektedir. AĢağıda sınıf düzeylerine göre verilen öğretmen eğitimine ayrıntılı olarak değinilmektedir.

4.1.4.1 Anasınıfı öğretmenliği

Anasınıfı öğretmen adayları, sosyal eğitim alanında lisans uzmanlık programını okurlar. Programı tamamlayan öğretmen adayları; çocuklar ve gençler (kreĢler, gündüz bakım evleri, anasınıfları, eğlence merkezleri/ okul temelli boĢ zamanı değerlendirme tesisleri, okul sonrası kulüpleri, 24 saat hizmet veren tesisler baĢta olmak üzere), gerekli psikolojik ve fiziksel yapıya sahip olmayan gençler ve yetiĢkinler, sosyal problemi olan yetiĢkinler (evsizler, madde kullanıcıları, zihinsel bozukluklar), aile kuruluĢları ile çocuk ve gençler için psikiyatri kliniklerinde görev yapabilirler (SETSE, 2009/ 10: 13).

Eğitim programı 3,5 yıl sürer, toplam 210 kredidir ve program süresince gerekli kurumlarda uygulamalı eğitim yapıldığı gibi teorik derslere de yer verilir. Eğitim programının toplam süresi uygulamalı eğitim olarak 1 yıl 3 aydır (SETSE, 2009/ 10: 13).

Eğitim programı aĢağıdaki konuları ve akademik öğeleri içerir (SETSE, 2009/ 10:13):

Eğitim teorisi ve uygulaması Danca, kültür ve iletiĢim Birey, kurum ve toplum

AĢağıdaki konulardan biri de öğrencinin kendi seçimine bağlıdır: Sağlık, vücut ve egzersiz

Ġfade, müzik ve drama

Sanat ve el becerileri, bilim ve teknoloji Pratik uygulama

AĢağıdaki mesleki veya iĢlevsel alanlardan birisi içerisinde uzmanlaĢma: Çocuklar ve gençler

Gerekli iĢlevsel beceriye sahip olmayan insanlar Sosyal problemi olan insanlar

Her pratik uygulamadan sonra, öğrencinin öğretimden neler elde ettiğine yönelik bir değerlendirme yapılır. Bu değerlendirme, öğretim uygulama alanları ile kolejler arasındaki iĢbirliğine dayanarak gerçekleĢtirilir. Değerlendirme „kabul edildi‟ veya „

63

Programın ilk yılından sonra yapılan bir sınav ile çalıĢmanın istenilen hedefe ulaĢıp ulaĢmadığı değerlendirilir. Alana yönelik uzmanlaĢma, dıĢarıdan gelen bir öğretmen tarafından sınav yapılarak değerlendirilir. Öğretim programı, programın bir veya daha fazla konu alanında yapılan 3 sınavla tamamlanır. Sınavda baĢarısız olan öğrencilerin yeniden sınava katılma hakları vardır. Programın baĢarıyla tamamlanmasının ardından “Sosyal Eğitim Lisansı” elde edilir (OESD, 2009 /2010: 117).

4.1.4.2 Folkeskole’de öğretmenler

Birincil ve ikincil alt düzey okul öğretmenlerinin lisans eğitimlerinin amacı, birinci ve ikincil alt düzey okullar için öğretmenler yetiĢtirmek ve gelecek eğitimin temellerini atmaktır (SETSE, 2009/ 10: 21).

Bu öğretim programının amacı (SETSE, 2009/10, 21-22):

Öğrencilere gerekli akademik ve eğitimsel bakıĢ açısı ve uygulamalı bir eğitim sağlamak

Öğrencilerin kiĢisel geliĢimine katkıda bulunmak ve,

Öğrencilerin demokratik topluma aktif bir biçimde katılmaları için ilgilerini ve yeteneklerini geliĢtirmeye katkıda bulunmaktır.

Folkeskole Öğretmenliği programı için öğrencilerin ikincil üst düzey STX, HF, HHX ve HTX sınavlarından birini geçmeleri gerekir (OESD, 2009 /2010:114).

Öğretmen eğitim programını tamamlamak 4 yıl sürer ve Avrupa Kredi Transfer

Sistemi‟nde 240 kredinin tamamlanması gereklidir. Bir öğrencinin 1 yıllık çalıĢması

60 krediye karĢılık gelir (SETSE, 2009/ 10: 22).

Program tüm öğrenciler için Ģunları kapsamaktadır (SETSE, 2009/10: 22):

Genel eğitim teorisi, psikoloji ve eğitim bilimi formunda eğitimsel konular(toplam 33 kredi)

 Hıristiyanlık dersleri / Hayat bilgisi / VatandaĢlık (17 kredi)

Ġki veya üç ana konu ( toplam 144 kredi)

Eğitim projesi lisansı (toplam 10 kredi)

Öğretim uygulamaları (toplam 36 kredi)

Öğrencilerin 72 krediye denk gelen aĢağıdaki temel konular arasından seçim yapmaları gerekir: Danca, Matematik, Doğa/ teknoloji veya Fizik/ Kimya

Öğrencilerin bunun yanında aĢağıdaki ana konulardan bir veya ikisini seçmesi gerekir (OESD, 2009/10: 115) :

Ġnsanla ilgili konular: Ġngilizce, Fransızca, Tarih, Hıristiyanlık dersleri/ Din eğitimi, Sosyal bilgiler veya Almanca

Doğa bilimleri konuları: Biyoloji veya Coğrafya

64

Spor, Müzik ve Tahta/ Metal iĢi

Öğretim programı sözlü ve yazılı olarak ya da pratik uygulamaya yönelik olarak değerlendirilebilir. Öğretim uygulaması „Geçti‟ ya da „Kaldı‟ Ģeklinde değerlendirilir. Hem sözlü hem de yazılı sınavlar Danca, Ġngilizce, Fransızca, Almanca ve Matematik konularında yapılır. Yazılı sınav soruları Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanır. Sözlü ve uygulamaya yönelik sınavlarda konu alanındaki bilgi ve yeterliliğe bakılır. Öğrencinin öğretim uygulamasını gerçekleĢtirdiği kurum, öğrenciye yönelik değerlendirmeyi koleje iletir. Böylece öğrencinin öğretim uygulama süreci “Geçti” ya da “Kaldı” Ģeklinde değerlendirilir. Programın tamamlanmasından sonra öğretmenler Lisans Eğitimi derecesi (Bachelor of

Education- B.Ed.) alırlar (OESD, 2009/10: 118).

4 yıllık lisans eğitimini tamamlayan öğretmenlerin bazıları Folkeskole‟de, özel okullarda, meslek okullarında, yetiĢkin eğitimi programlarında ya da sosyal kurumlarda çalıĢırlar. Bazıları ise özel projelerde yer alırlar (SETSE, 2009/ 10: 22).

4.1.4.3 Lise öğretmenliği

Öğretmenler üniversitede master programını tamamlamak zorundadır. Aynı zamanda onlar, okula atanmadan önce veya sonra, teorik ve uygulamalı eğitimle ilgili kursu da tamamlamak zorundadır (OESD, 2009/10: 118).

Uygulamalı eğitim için Eğitim Bakanlığı tarafından özel öğretmenler ve müfettiĢler atanır. Öğretmen adayının uygulamalı eğitime geçip geçemeyeceğine ortak olarak karar verirler ve uygulamalı eğitime yönelik yazılı bir açıklama sunarlar (OESD, 2009/10: 118).

Teoriye yönelik eğitimde ise yazılı bir sınav söz konusudur. Yazılı sınavın müfredatı yaklaĢık olarak 1100 sayfadır ve Eğitim Bakanlığı tarafından belirlenir. Sınav, her iki kurstan konu öğesini içerir. Sınav evde yapılmıĢ yazılı bir değerlendirme biçimindedir. Değerlendirme Eğitim Bakanlığı‟na gönderilmek zorundadır. Sınav genel pedagojik kurstan bir öğretmen ve Eğitim Bakanlığı tarafından atanmıĢ, dıĢarıdan gelen bir öğretmen tarafından değerlendirilir. Adayın performansı da olmak üzere 7‟li puanlama ölçeğine göre sınav notu verilir. Sınavı geçmek için en az 02 puan alınması gerekir (OESD, 2009/10: 118).

65

tamamlar ve öğretecekleri alanla ilgili konularda mesleki bir eğitim alırlar. Genel konu alanlarında, öğretmenlerin sadece 2 yıl uzman deneyimi kazanmaları gerekir. Bu alanda, öğretmenler normal olarak lisans ya da master düzeyine sahip olmalıdır (SETSE, 2009/ 10: 35).

Pedagojik eğitimini henüz almamıĢ öğretmenler, özellikle mesleki eğitim öğretmenleri için organize edilmiĢ olan pedagojik öğrenme kurslarını almak zorundadır. Bu öğrenme normal olarak kolejde bir iĢe baĢvuru için ilk 2 yıl içerisinde tamamlanmak zorundadır. (SETSE, 2009/ 10: 35).

Mesleki eğitim ve öğretim programlarında, programın teorik kısmı öğretmen adayının kendi seçtiği pedagojik bir konu ile birlikte diğerleriyle ortaklaĢa ya da yalnız baĢına çalıĢarak yaptığı final projesi çalıĢması ile sonlandırılır. Proje rapor Ģeklinde sunulur. Projede konuya uygun olan teorilere yer verilebilir. Programın teorik kısmı, yazılı rapor da dikkate alınarak bireye yönelik sözlü bir sınavla tamamlanır (OESD, 2009/10: 119).

Mesleki eğitim ve öğretim programlarında, programın uygulamalı kısmı uygulamalı öğretim becerilerine iliĢkin bir sınavla sonlandırır. Sınavın uygulamalı kısmını değerlendirmek üzere özel öğretmen (tutor) atanırken, teorik kısmını değerlendirmek için de dıĢarıdan bir öğretmen atanır. Sınav; sınava katılan kiĢi, sınavı yapan ve dıĢarıdan gelen öğretmen arasında yapılan tartıĢma ile son bulur (OESD, 2009/10: 119).

Katılımcı her iki sınavı geçtiği takdirde kendisine pedagojik kursu baĢarılı bir Ģekilde tamamladığına dair belge verilir (OESD, 2009/10: 119).

4.2 DANĠMARKA EĞĠTĠM SĠSTEMĠ ĠÇERĠSĠNDE ĠLKÖĞRETĠM