• Sonuç bulunamadı

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM

KAVRAMSAL ÇERÇEVE

D. Ne tür öğrenme çeşidini tercih edersiniz? 1 Bütün sınıfla

3.4. Programların Uygulama Süreçlerinin Değerlendirilmes

3.4.2. Alıştırma ve Tekrar (Drill and Practice) Programları

3.4.2.1. Language Coach

3.4.2.1.1. Öğretmen Arayüzü (Tutor Mode)

Son derece sade ve kullanışlı bir arayüze sahip olan Öğretmen Arayüzü; ses, resim ve yazı dosyaları kullanılarak bir kaç dakika içinde ders tasarlanmasına olanak sağlar. Tasarlanan ders yine bu bölümde muhafaza edilir. Dersin öğrenci tarafından nasıl görüldüğü ders önizleme özelliği kullanılarak görülür. Ayrıca tasarlanan ders şifrelenerek korunabilir. Arayüzde şu özellikler vardır; Lesson (Ders), Expression (Anlatım), Help (Yardım) ve Setting (Ayarlar) ve ayrıca öğretmenin dersi tasarlarken kullanacağı resim, ses ve yazı dosyaları için gerekli olan düğmeler.

Şekil 63. Language Coach Öğretmen Arayüzü

a- Lesson (Ders): Bu bölüm adından da anlaşılacağı gibi işlenecek dersle ilgili bilgilerin yazıldığı bölümdür. Düğme üzerine tıklandığında alt başlıklar görülür.

Şekil 64. Language Coach Ders Modülü

Yukarıdaki resimde de görüldüğü gibi sekiz alt başlık mevcuttur. Bunlar:

 New lesson (Yeni ders)  Open lesson (Dersi aç)  Delete lesson (Dersi sil)  Close lesson (Dersi kapat)  Preview lesson (Ders önizleme)  Lesson properties (Ders bilgileri)  Settings (Ayarlar)

 Exit (Çıkış)

Alt başlıklar şeklinde yer alan bu komutlar arayüz üzerinde de yer almaktadır. Her iki bölümde yer alan bu komutlar birbirlerinin aynısıdır ve aynı işlevi görmektedirler. Bu alt başlıklar tek tek incelenerek bir ders tasarımının nasıl yapıldığı aşağıda sunulmuştur.

New lesson (Yeni ders): Bu bölüm dersin giriş bölümüdür. Buraya tıklandığında tasarlanacak dersin adının yazıldığı bir bölüm çıkar. Dersin adı buraya yazılır ve OK (Tamam) butonuna tıklanır. OK butonuna tıkladıktan sonra dersin tasarlanacağı bölüm olan Open Lesson bölümüne tıklanır.

Şekil 65. Ders Adı Giriş Modülü

Open lesson (Ders aç): Bu bölüm mevcut derslere giriş yapılan bölümdür. Bu bölüme girerek yeni ders tasarlanabilir, daha önce tasarlanan dersler için düzeltmeler ve güncellemeler yapılabilir. Düğmeye tıklandığında derslerin isimlerinin yer aldığı bölüm çıkar ve ilgili dersin üzerine tıklanarak derse giriş yapılır. Derse giriş yapıldıktan sonra çıkacak ekrandan her türlü kayıt ve düzeltme işlemi yapılabilmektedir.

Delete lesson (Dersi sil): Mevcut dersler bu komut kullanılarak silinir. Düğmeye tıklandığında o dersi silmek isteyip istemediğimizi soran bir onay bölümü çıkar. Tamam butonuna tıklanarak ders silinir veya İptal butonuna tıklanarak vazgeçilir.

Şekil 67. Ders Silme Modülü

Close lesson (Dersi kapat): Bu bölüm dersi kapatmak için kullanılır. Bu düğmeye tıklanarak ana sayfaya dönülür.

Preview lesson (Ders önizleme): Öğretmenin hazırladığı dersin öğrenci tarafından nasıl göründüğünün kontrol edildiği bölümdür. Bu komut kullanıldığında arayüz, öğrenci arayüzü şeklinde görünür.

Şekil 69. Ders Önizleme Modülü

Lesson properties (Ders bilgileri): Derse ait bilgilerin görüntülendiği bölümdür. Burada dersin adı, çalışma modu, derse giriş için kullanılacak şifreleme işlemlerinin yapıldığı alt başlıklar vardır. Öğretmen gerekli bilgileri girer ve OK düğmesine tıklar.

Settings (Ayarlar): Dersle ilgili bazı ayarların yapıldığı bölümdür. Dersi yedeklemek için ve kullanılacak seslerle ilgili gerekli düzenlemeleri yapmaya yarar.

Şekil 71. Ayarlar Modülü

Exit (Çıkış) : Dersi kapatmak için kullanılır.

b- Expression (Anlatım) : Language Coach’ın bir diğer bölümü ise Expression

(Anlatım) bölümüdür. Bu bölüm ders içeriklerinin yer aldığı bölümdür. Resim, yazı ve ses dosyalarının yüklendiği bu bölümde, ders çeşitli konulara bölünerek öğrencinin derse alt başlıklar halinde çalışması sağlanabilir. Bu bölümde yer alan bazı komutlar arayüz üzerinde de yer alır. Bu durum öğreticiye kullanım kolaylığı sunmaktadır.

Şekil 73. Expression (Anlatım) Modülü

Expression bölümü içerisinde yer alan komutlar ve altbaşlıkları şöyledir:

 New expression (Yeni konu)  Delete expression (Konuyu sil)

 Rename expression (Konuyu yeniden adlandır)  Image (Resim)

Creat new (Yeni oluştur)

Load existing (Mevcut olanı yükle) Remove (Sil)

Edit (Yayınla)  Explanation (Açıklamalar)

Load existing (Mevcut alanı yükle)  Audio ( Ses)

Play (Oynat)

Creat new (Yeni oluştur)

Load existing (Mevcut olanı yükle) Remove (Sil)

New expression (Yeni içerik): Bu bölüm, bir ders içerisinde yeni bir konu oluşturmak ve yeni bir içerik eklemek amacıyla kullanılır. Bu komut kullanıldığında, farklı yazı, resim ve ses dosyaları yüklenmesi amacıyla yeni bir sayfa açılır ve gerekli bilgiler ilgili yerlere girilerek yeni ders oluşturulur. Öğretmen bir ders içerisinde istediği kadar yeni konu ekleyebilir. Konuların karşısında, o konuda kullanılan resim, yazı ve ses dosyalarından hangilerinin kullanıldığı tik işareti (√) ile gösterilmektedir.

Şekil 74. New Expression (Yeni İçerik) Modülü

Delete expression (Konuyu sil): Oluşturulan dersi silmek amacıyla kullanılır. Düğmeye tıklandığında dersi silmek istediğinizden emin olup olmadığınız sorulur.

Rename expression (Konuyu yeniden adlandır): Öğrencinin çalıştığı konunun adlandırıldığı bölümdür. Konuya verilen ismin değiştirilmek istenmesi durumunda gerekli değişiklik buradan yapılır. Düğmeye tıklanarak ilgili konunun ismi seçili hale getirilir ve yeni isim yazılır.

Şekil 76. Rename Expression (Konuyu Yeniden Adlandır) Modülü

Image (Resim): Derslerde kullanılacak resim dosyalarının yüklendiği ve gerekli düzenlemelerin yapıldığı bölümdür. Dört alt başlıktan oluşur. Bunlardan birincisi Create New (Yeni Oluştur) bölümüdür. Buraya tıklandığında program, bilgisayarda mevcut resim yazılımlardan (Örneğin Microsoft Office’nin Paint yazılımı) birine yönlendirir ve bu yazılım kullanılarak oluşturulan resim, Tamam butonuna tıklanarak programa yüklenir. Ayrıca klavyede F8 tuşuna tıklayarak kısa yoldan resim yazılımına geçiş yapılabilir.

Resim bölümünde yer alan bir diğer özellik ise Load Existing (Resim Yükle) bölümüdür. Bu bölüm, bilgisayarda yer alan bir resmin doğrudan programa yüklenmesinde kullanılır. Butona tıklandığında program sizi bilgisayarınızda resim dosyalarınızı yüklediğiniz klasörlere yönlendirir ve ilgili resim seçilerek programa yüklenir. Ctrl+I tuşları bu bölüm için kısayol tuşlarıdır. Bu tuşları kullanarak resim klasörlerine doğrudan ulaşılabilir.

Burada yer alan bir diğer bölüm Remove (Sil) bölümüdür. Mevcut resim bu buton kullanılarak silinir. Bu buton eğer resim yüklü ise aktif görünmektedir.

Resim bölümünde yer alan son özellik Edit (Yayınla) özelliğidir. Bu özellik de Remove özelliği gibi eğer programa resim yüklenmişse aktif halde görünür. Resimle ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmasına imkân veren bu butona tıklandığında, mevcut resim bilgisayarda yüklü bir resim yazılımına aktarılmakta ve gerekli düzenlemeler bu yazılım vasıtasıyla yapıldıktan sonra tamam butonuna tıklanarak yeniden programa aktarılmaktadır.

Şekil 77. Image (Resim) Modülü

Explanation (Açıklamalar): Derslerde kullanılan yazı dosyalarının yüklendiği ve metinlerin oluşturulduğu bölümdür. İlgili konu için açılan arayüzün sağ alt bölümünde yer almaktadır ve yazıların o bölümde yer aldığını uyaran bir uyarı yazısı da bulunmaktadır (Type explanation about this expression here). Öğretmen isterse gerekli yazıları buraya yazarak kaydeder.

Öğrenci bilgisayara kayıtlı yazı dosyalarından birini yüklemek istiyorsa Load Existing (Mevcut Olanı Yükle) özelliğini kullanarak ilgili dosyayı buraya yükler. Yüklenecek yazı dosyalarının txt formatında olması gerekmektedir. Ctrl+L, yazı dosyası yüklemek için kısayol tuşlarıdır.

Şekil 78. Explanation (Açıklamalar) Modülü

Audio (Ses): Bir programda yer alan en önemli özelliklerin başında ses özellikleri gelmektedir. Özellikle yabancı dil öğretiminde ses dosyalarının ayrı bir önemi vardır. Hedef dile ait seslerin kaydedilip çeşitli programlar vasıtasıyla öğrenciye sunulması yabancı dil öğretiminde kullanılan programların ana hedeflerinden biridir.

Language Coach’ın bu özelliği özellikle pratik yapmak için gerekli donanımın yeterli olmadığı okullarda öğretmen ve öğrenciye büyük kolaylıklar sağlamaktadır. Bilhassa yeni müfredata göre hazırlanmış ilköğretim İngilizce dersindeki dinleme alıştırmalarının sınıf ortamında uygulanamadığı durumlarda öğrencinin evde uygulama yapmasına imkân sağlayan programlara gereksinim duyulmaktadır. Language Coach öğrencinin bu alıştırmaları evinde, kendi kendisine uygulama yapmasına olanak sağlamaktadır.

Beş alt başlıktan oluşan bu bölümde yer alan ilk alt başlık Play (Oynat) alt başlığıdır. Bu butona tıklandığında programa yüklenilen ses çalmaya başlar. Ses çalmaya başladığında arayüzün alt bölümünde bulunan Play düğmesi Stop olarak değişir ve öğrenci sesi durdurmak istediğinde bu düğmeye tıklayarak durdurabilir. F9 tuşu bu özellik için kısa yol tuşudur. Eğer ses yüklü değilse bu tuş aktif olarak görünmez.

Şekil 79. Play (Oynat) Modülü

Bu bölümdeki ikinci alt başlık Create New (Yeni Oluştur) alt başlığıdır. Programa yeni bir ses kaydetmek için kullanılır. Butona tıklandığında kaydedilmek istenilen sesin özelliklerinin belirlendiği bir ekran görünür. Bu ekranda sesin çıkış hızı ve formatıyla ilgili bilgiler vardır. Bu bilgiler girildikten sonra Tamam düğmesine tıklanır ve ikinci bir ekran çıkar. Bu ekran kayıt ekranıdır ve sesinizi kaydetmeye başlar. Bu bölümde bir yandan ses kaydı yapılırken bir yandan da kaydedilen sesle ilgili düzenlemeler yapılabilir. F5 tuşu bu bölüm için kısayol tuşudur.

Üçüncü alt başlık Load Existing (Mevcut Olanı Yükle) alt başlığıdır. Bu bölümde bilgisayarda kayıtlı seslerden programa yükleme yapılabilir. Butona tıklandığında program sizi ses dosyalarının kayıtlı olduğu klasöre yönlendirir ve ilgili sesler seçilerek Tamam düğmesine tıklanır. Bu programa yüklenecek seslerin wav formatında olması gerekmektedir. Farklı formattaki sesler bu programla birlikte yüklenen Conventir (Dönüştürücü) programlar kullanılarak wav formatına çevrilebilir. Bu özellik için Ctrl+A kısayol tuşlarıdır.

Şekil 81. Load Existing (Mevcut Olanı Yükle) Modülü

Audio bölümünde yer alan dördüncü alt başlık Remove (Sil) alt başlığıdır. Bu özellik kullanılarak yüklenen sesler programdan silinir. Butona tıklandığında ilgili sesi silmek istediğinizden emin olup olmadığınızı soran bir uyarı ekranı çıkar ve buraya tıklanarak gerekli komut verilir.

Bu bölümde yer alan son özellik ise Edit (Yayınla) özelliğidir. Bu özellik kullanılarak yüklenen ve kaydedilen seslerle ilgili gerekli düzenlemeler yapılır. Butona tıklandığında ses dosyaları üzerinde gerekli düzenlemeler yapabilen yazılıma aktarır. Bu yazılım vasıtasıyla gerekli düzenlemeler yapılarak ses yeniden programa aktarılır.

Şekil 82. Edit (Yayınla) Modülü

c- Help (Yardım): Language Coach’ın bir diğer bölümü ise Help (Yardım) bölümüdür. Bu bölüm programla ilgili gerek duyulan konularda kullanıcıya çeşitli yardım içerikleri sunar. Bu konular üç alt başlık şeklinde sunulur. Bunlar, Help Content (Yardım İçerikleri), Internet Resources (İnternet Kaynakları) ve About Language Coach (Language Coach Üzerine) alt başlıklarıdır.

Şekil 83. Help (Yardım) Modülü

Help content (Yardım içerikleri): Programla ilgili ihtiyaç duyulan konularda bilgi almak için kullanılan bu bölümde, yardım başlıkları kategorilere ayrılır ve butona tıklandığında program sizi bu başlıkların olduğu bölüme yönlendirir. F1 tuşu bu bölüm için kısa yol tuşudur.

Internet resources (İnternet kaynakları): Program ve bu programın bağlı olduğu firmanın ürettiği çeşitli yazılımlara ait internet sitelerine doğrudan ulaşmaya olanak sağlayan toplam 18 bağlantı mevcuttur. Bu yazılımlardan bazılarını ders tasarımı yaparken kullanmak mümkündür. Örneğin ses dosyalarının farklı formatta olduğu durumlarda, Wavepad Audio Editor yazılımıyla sesler wav formatına dönüştürülebilir.

Şekil 84. Internet Resources (İnternet Kaynakları) Modülü

About Language Coach (Language Coach Üzerine): Bu bölüm Language Coach websitesine giderek programla ilgili detaylı bilgi edinmek amacıyla kullanılmaktadır.