• Sonuç bulunamadı

B. İnternet ve Sosyal Paylaşım Sitelerinin Kullanımı İle İlgili Yapılan

1. Öğrencilerin İnterneti Kullanma Amaçlarına (Film İzleme, Ders

Yeni Bilgiler Edinme) Göre İletişim Beceri Düzeylerine İlişkin Bulgular

Öğrencilerin interneti kullanma amaçlarına (film izlemek, ders çalışmak, güncel haberleri takip etmek, sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek, oyun oynamak) göre iletişim beceri düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı test edilmiştir.

İnterneti film izlemek, ders çalışmak, güncel haberleri takip etmek, sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek, oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerileri düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine ilişkin analiz sonuçları ikili karşılaştırmalarda birbirinden bağımsız iki değişken bulunması, değişkenlerin eşit aralıklı

41

düzeyde olması, normal bir dağılım göstermesinden dolayı bağımsız gruplarda t-testi ile belirlenmiştir.

İnterneti film izlemek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t-testi sonuçları Tablo 1’de verilmiştir.

Tablo 1. İnterneti Film İzlemek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

* : p< ,05

Tablo 1’de görüldüğü gibi, interneti film izlemek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 101,73 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 103,91’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (1,96) farkın anlamlı olduğunu göstermiştir (p< ,05). Bu sonuç interneti film izlemek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin diğerlerinden daha düşük olduğunu göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda “Öğrencilerin interneti film izlemek amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin doğrulandığı görülerek kabul edilmiştir.

İnterneti ders çalışmak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 2’de gösterilmiştir.

Film İzlemek n

X

s t p Evet 347 101,73 10,00 1,96 ,050*

42

Tablo 2. İnterneti Ders Çalışmak Amaçlı Kullanan Öğrencilerin İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 2’de görüldüğü gibi, interneti ders çalışmak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 102,73 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 100,75’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (1,84) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç interneti ders çalışmak amaçlı kullanmanın öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda “Öğrencilerin interneti ders çalışmak amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 3’de gösterilmiştir.

Tablo 3. İnterneti Güncel Haberleri Takip Etmek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 3’de görüldüğü gibi, interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 102,47 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 101,70’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t

Ders Çalışmak n

X

s t p Evet 335 102,73 9,72 1,84 ,067

Hayır 115 100,75 10,60

Güncel Haberleri Takip Etmek n

X

s t p Evet 312 102,47 10,09 ,753 ,452

43

değeri (,753) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanmanın öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 4’te verilmiştir.

Tablo 4. İnterneti Sosyal Paylaşım Sitelerinde Gezinmek Amaçlı Kullanan İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 4’te görüldüğü gibi, interneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 102,36 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 101,84’tür. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,474) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Buna sonuç, internetin sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanılmasının iletişim becerileri düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

Sosyal Paylaşım Sitelerinde

Gezinmek n

X

s t p

Evet 340 102,36 9,90 ,474 ,636

44

İnterneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 5’te verilmiştir.

Tablo 5. İnterneti Oyun Oynamak Amaçlı Kullanan Öğrencilerin İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

** : p< ,01

Tablo 5’te görüldüğü gibi, interneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 100,45 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 103,17’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (2,77) farkın anlamlı olduğunu göstermiştir (p< ,01). Bu sonuç, interneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin diğerlerinden daha düşük olduğunu göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda “Öğrencilerin interneti oyun oynamak amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin doğrulandığı görülerek kabul edilmiştir.

İnterneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim becerilerine ilişkin t- testi sonuçları ise Tablo 6’da verilmiştir.

Tablo 6. İnterneti Yeni Bilgiler Edinmek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin İletişim Beceri Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Oyun Oynamak n

X

s t p

Evet 156 100,45 10,34 2,77 ,006**

Hayır 294 103,17 9,67

Yeni Bilgiler Edinmek n

X

s t p

Evet 240 102,50 9,28 ,606 ,545

45

Tablo 6’da görüldüğü gibi, interneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 102,50 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin iletişim beceri düzeylerinin puan ortalaması 101,92’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,606) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, internetin yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanılmasının iletişim becerileri düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanma durumlarına göre iletişim beceri düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

2. Öğrencilerin İnterneti Kullanma Amaçlarına (Film İzleme, Ders Çalışma, Güncel Haberleri Takip Etme, Sosyal Paylaşım Sitelerinde Gezinme, Oyun Oynama, Yeni Bilgiler Edinme) Göre Öz Yeterlik Düzeylerine İlişkin Bulgular

Öğrencilerin genel olarak interneti kullanma amaçlarına (film izlemek, ders çalışmak, güncel haberleri takip etmek, sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek, oyun oynamak) göre öz yeterlik düzeyleri arasında anlamlı bir ilişkinin olup olmadığı test edilmiştir.

İnterneti film izlemek, ders çalışmak, güncel haberleri takip etmek, sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek, oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine göre anlamlı bir farklılık gösterip göstermediğine ilişkin analiz sonuçları ikili karşılaştırmalarda birbirinden bağımsız iki değişken bulunması, değişkenlerin eşit aralıklı düzeyde olması, normal bir dağılım göstermesinden dolayı bağımsız gruplarda t-testi ile belirlenmiştir.

İnterneti film izlemek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 7’de verilmiştir.

46

Tablo 7. İnterneti Film İzlemek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 7’de görüldüğü gibi interneti film izlemek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,91 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 30,06’dır. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,270) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, internetin film izlemek amaçlı kullanılmasının öz yeterlik düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti film izlemek amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti ders çalışmak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 8’de verilmiştir.

Tablo 8. İnterneti Ders Çalışmak Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 8’de görüldüğü gibi, interneti ders çalışmak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 30,03 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,68’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,657) farkın anlamlı olmadığını

Film İzlemek n

X

s t p Evet 347 29,91 4,77 ,270 ,787 Hayır 103 30,06 5,21 Ders Çalışmak n

X

s t p Evet 335 30,03 4,75 ,657 ,512 Hayır 115 29,68 5,20

47

göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, interneti ders çalışmak amaçlı kullanılmasının öz yeterlik düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti ders çalışmak amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 9’da verilmiştir.

Tablo 9. İnterneti Güncel Haberleri Takip Etmek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 9’da görüldüğü gibi, interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,98 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,88’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,175) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanılmasının öz yeterlik düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti güncel haberleri takip etmek amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 10’da verilmiştir.

Güncel Haberleri Takip Etmek n

X

s t p

Evet 312 29,98 4,85 ,175 ,861

48

Tablo 10. İnterneti Sosyal Paylaşım Sitelerinde Gezinmek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 10’da görüldüğü gibi, interneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 30,06 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,57’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (,921) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p >,05). Bu sonuç, interneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanılmasının öz yeterlik düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti sosyal paylaşım sitelerinde gezinmek amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

İnterneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 11’de verilmiştir.

Tablo 11. İnterneti Oyun Oynamak Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

* : p< ,05

Sosyal Paylaşım Sitelerinde

Gezinmek n

X

s t p Evet 340 30,06 4,74 ,921 ,358 Hayır 110 29,57 5,26 Oyun Oynamak n

X

s t p Evet 156 29,32 4,85 1,97 ,050* Hayır 294 30,27 4,85

49

Tablo 11’de görüldüğü gibi, interneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,32 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 30,27’dir. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (1,97) farkın anlamlı olduğunu göstermiştir (p< ,05). Bu sonuç interneti oyun oynamak amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin diğerlerinden daha düşük olduğunu göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti oyun oynamak amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin doğrulandığı görülerek kabul edilmiştir.

İnterneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerine ilişkin t-testi sonuçları ise Tablo 12’de verilmiştir.

Tablo 12. İnterneti Yeni Bilgiler Edinmek Amaçlı Kullanan Öğrencilerin Öz Yeterlik Düzeylerinin Puan Ortalamaları, Standart Sapmaları ve t-Testi Sonucu

Tablo 12’de görüldüğü gibi, interneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 30,22 iken, interneti bu amaçla kullanmayan öğrencilerin öz yeterlik düzeylerinin puan ortalaması 29,63’tür. Ortalamalar arası bu farkın anlamlı olup olmadığı t-testi ile analiz edildiğinde, elde edilen t değeri (1,29) farkın anlamlı olmadığını göstermiştir (p>,05). Bu sonuç, interneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanılmasının öz yeterlik düzeyinde etkili olmadığını göstermektedir.

Yapılan araştırmada ortaya çıkan sonuç doğrultusunda test edilen “Öğrencilerin interneti yeni bilgiler edinmek amaçlı kullanma durumlarına göre öz yeterlik düzeyleri anlamlı olarak farklılaşmaktadır.” hipotezinin yanlışlandığı görülerek reddedilmiştir.

Yeni Bilgiler Edinmek n

X

s t p

Evet 240 30,22 4,56 1,29 ,198

50

3. Öğrencilerin Haftada Ortalama İnternette Harcadıkları Zamana Göre İletişim