• Sonuç bulunamadı

Çok Kalın Çelik Levhaların Kullanılması için Gereklilikler

Charpy V-çentik darbe testi:

Kalınlığı 15 mm’den az olan ürünler de, TL’nun kararına bağlı olarak bu kapsama dahil edilebilir

J. Konteyner Gemilerinde Çok Kalın Çelik Levhaların Kullanımıyla ilgili Gereklilikler (1)

2. Çok Kalın Çelik Levhaların Kullanılması için Gereklilikler

2.1 Uygulama

2.1.1 Genel

2.1.1.1 Bu alt bölüm 2.1.2 ve 2.1.3’e göre çok kalın

çelik levha kullanılan konteyner gemilerine uygulanacaktır.

2.1.1.2 Bu kurallar, çok kalın çelik levhaların boyuna yapısal elemanlarda kullanıldığı konteyner gemilerinde gevrek kırılmaların tespiti ve önlenmesi için önlemleri belirtmektedir.

2.1.1.3 2.2, 2.3 ve 2.4’te belirtilen önlemlerin uygulanması Ek 1’e göre olacaktır.

2.1.1.4 Bu alt bölümün gerekliliklerine ek olarak uygulanabilir olduğunda, kaynaklı birleşimlerin gevrek kırılma sertlikleri Bölüm 3, Kısım 3 Kaynak Bölüm 12.F ve Bölüm 3 J.1 (TL-EH47 çelik levhalarının uygulanması)’na uygun olacaktır. .

2.1.2 Çelik kalitesi

2.1.2.1 Bu alt bölüm, boyuna yapısal elemanlar için 2.1.3’te belirtilen kalınlığa sahip TL-EH36, TL-EH40 ve TL-EH47 çelik levhalarından herhangi birinin kullanıldığı konteyner gemilerine uygulanacaktır.

Not:

TL-EH36, TL-EH40 ve TL-EH47; minimum belirtilen akma noktaları sırasıyla 355, 390 ve 460 N/mm2 olan çelik levhalar anlamına gelir.

2.1.3 Kalınlık

2.1.3.1 50mm’den kalın ve 100mm’den daha ince çelik levhalar için, bu kurallarda belirtilen gevrek kırılma başlangıcı ve yayılmasının önlenmesi için önlemler alınacaktır.

2.1.3.2 100mm’yi aşan kalınlıklardaki çelik levhalar için, gevrek kırılma başlangıcının ve yayılmasının önlenmesi için uygun önlemler bu kurallar dikkate alınarak TL’nin kararına göre alınacaktır.

2.2 Üretim sırasında tahribatsız muayeneler (NDT) (Ek 1 Önlem No 1)

EK 1’de üretim sırasında NDT gerektiği durumlarda, NDT 2.2.1 ve 2.2.2’ye göre olacaktır. 2.4.3.1(e)’de belirtildiği gibi genişletilmiş NDT uygun standarta göre yapılacaktır.

2.2.1 Genel

2.2.1.1 IACS Rec.20 ya da TL’nin gerekliliğine göre ultrasonik test (UT),kargo ambarı bölgesindeki tüm üst flençteki boyuna yapısal elemanların bloktan bloğa alın birleşimlerinde uygulanacaktır. Üst flenç boyuna yapısal elemanları; iç cidar/perdenin en üst sıralarını, şiyer sırasını, ana güverteyi, mezarna levhasını, mezarna üst levhasını ve bunlara bağlı tüm boyuna stifnerleri kapsar.

Bu elemanlar Şekil 3.14’te belirtilmiştir.

Şekil 3.14 Üst flenç boyuna yapısal elemanları

2.2.2 UT’nin kabul kriterleri

2.2.2.1 UT’nin kabul kriterleri, IACS Rec.20 ya da TL uygulamasına göre olacaktır.

2.2.2.2 Kabul kriterleri, ilgili gevrek kırılma başlangıcı önleme prosedürü dikkate alınarak ayarlanabilir. Eğer bu IACS Rec.20’den daha katı bulunursa UT prosedürü daha katı hassasiyete göre düzenlenecektir.

2.3. Teslimden sonra periyodik NDT (Ek 1 Önlem No.2)

Teslimden sonra periyodik NDT gerekiyorsa, NDT;

2.3.1, 2.3.2 ve 2.3.3’e göre olacaktır.

2.3.1 Genel

2.3.1.1 NDT prosedürü, IACS Rec.20 ya da TL gerekliliklerine göre olacaktır.

2.3.2 UT zamanlaması

2.3.2.1 UT yapıldığında, sörvey sıklığı TL

gerekliliklerine göre olacaktır.

2.3.3 UT kabul kriterleri

2.3.3.1 UT yapıldığıda, UT’nin kabul kriterleri IACS Rec.20 ya da TL uygulamasına göre olacaktır

2.4. Gevrek çatlak yakalama dizaynı (Ek 1 Önlem No.3, 4 ve 5)

2.4.1 Genel

2.4.1.1 Gevrek çatlak yakalama dizaynıyla aynı anlama gelen gevrek çatlak yayılmasını önlemek için alınacak tedbirler; kargo ambarı bölgesinde uygulanacaklardır.

2.4.1.2 Bu bölümdeki yaklaşım genel olarak bloktan bloğa bağlantılarda uygulanır ancak çatlakların bu birleşimler dışında da oluşabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle uygun önlemler 2.4.2.1 (b) (ii)’ye göre göz önünde bulundurulmalıdır.

2.4.1.3 Gevrek çatlağın yayayılmasının önlendiği

“Gevrek Çatlak Yakalama “ çeliği, ölçülen çatlak yakalama özellikleri -10 °C’de Kca≥ 6,000 N/mm3/2 ya daÇatlak Yakalama Sıcaklığı(CAT)’ye göre belirlenmiş diğer metotlara göre çelik levhaları olarak tanımlanır.

Not1:

Çatlak yakalama kırılma sertliği Kca, Ek 2’de gösterilen standart ESSO testi ile ya da alternatif yönteme göre belirlenecektir. Çatlak yakalama sıcaklığı (CAT) çift çekme genişlikli levha testi ya da dengi ile belirlenebilir. Süneksizlik test sıcaklığı (NDTT) gibi küçük ölçekli test parametrelerinini kullanımı NDTT ile Kca ya da CAT matematik ilişkinin geçerli olduğunun gösterilmesi şartı ile uygun bulunabilir.

Not2:

Levhanın kalınlığı 80 mm’yi geçtiği hallerde gevrek çatlak yakalama çelik levhası için gerekli Kca değeri ya da alternatif çatlak yakalama parametresi TL ile özel olarak anlaşmaya varılacaktır.

2.4.2 Gevrek çatlak yakalama dizaynı için fonksiyonel gereklilikler

2.4.2.1 Gevrek çatlak yakalama dizaynının amacı, çatlağın yayılmasının uygun pozisyonda yakalama ve

tekne kirişinde daha büyük ölçekli kırılmayı önleme olarak tanımlanır.

(a) Gevrek çatlak başlangıç noktası, hem ambar ağzı tarafı mezarnasında hem de üst güvertede olmak üzere bloktan bloğa alın birleşimlerinde göz önünde bulundurulacaktır.

(b) Aşağıdaki durumların her ikisi de göz önünde bulundurulacaktır:

(i) Gevrek çatlak; alın birleşimi doğrultusunda devam ediyorsa, ve

(ii) Gevrek çatlak alın birleşimi dışında oluşuyor ya da türüyorsa ve ana metale doğru devam ediyorsa.

2.4.3 Gevrek çatlak yakalama dizaynına ait kavramsal örnekler

2.4.3.1 Aşağıdakiler gevrek çatlak yakalama dizaynına ait kabul edilebilir örnekler olarak düşünülecektir.

Detay dizayn düzenlemeleri TL’nin onayına sunulacaktır. Diğer kavramsal dizaynlar TL’nin gözden geçirmesi için göz önüne alınabilir ya da kabul edilebilir.

4.2.1(b)(ii) için gevrek çatlak yakalama dizaynı :

(a) Gevrek çatlak yakalama çeliği, mezarnadan başlayan ve alttaki yapıya yayılan gevrek çatlağı yakalamaya uygun şekilde kargo ambarı bölgesi boyunca üst güverte için kullanılacaktır.

4.2.1(b)(i) için gevrek çatlak yakalama dizaynı:

(b) Ambar ağzı tarafı mezarnasına ve üst güverteye ait bloktan bloğa alın kaynakları ötelendiğinde bu öteleme 300mm’ye eşit ya da daha büyük olacaktır.

Ambar ağzı tarafı mezarnasına gevrek çatlak yakalama çeliği konulacaktır.

(c) Çatlak yakalama delikleri; ambar ağzı tarafı mezarna kaynağının güverte kaynağı ile birleştiği bölgede bloktan bloğa alın kaynakları doğrultusunda konulduysa, alın kaynağının alt nihayetine ait yorulma mukavemeti değerlendirilecektir. Gevrek çatlağın kaynak hattından üst güverteye ya da ambar ağzı

mezarnasına doğru ilerleyişi ihtimaline karşılık ek karşı önlemler alınacaktır.

(d) Gevrek çatlak yakalama çeliğine yakalama insert levhaları ya da yüksek çatlak yakalama sertlik özelliklerine sahip kaynak metal insertlerinin; bloktan bloğa alın kaynakları boyunca, ambar ağzı tarafı mezarna kaynağının güverte kaynağı ile birleştiği bölgede konulduğu durumda, gevrek çatlağın kaynak

hattından üst güverteye ya da ambar ağzı mezarnasına doğru ilerleyişi ihtimaline karşılık ek karşı önlemler alınacaktır. Bu karşı önlemler gevrek çatlak yakalama çeliğinin ambar ağzı tarafı mezarnalarına uygulanmasını içerecektir.

(e) 2.2’de belirtilen standart UT tekniğinin yerine, genişletilmiş NDT, (özellikle daha katı kusur kabulü ile time of flight diffraction (TOFD) tekniği) (b), (c) ve (d)’ye alternatif olabilir.

Ek 1