• Sonuç bulunamadı

Çok Amaçlı Kadastroda Olması Gereken Model, FIG-2014 Önerisi

ÇağdaĢ kadastro, toplum gereksinmelerdeki nicelik ve nitelik değiĢmeleriyle uyumlu olarak yeni sosyo-ekonomik ve teknolojik yorumlar kazanmıĢ olan çok amaçlı bir kadastrodur. Çok Amaçlı Kadastronun iĢlevi, özel mülkiyetin toplum yararı amacıyla denetlenmesi ve taĢınmazlara dayalı toplum gereksinmelerini karĢılamak için kamu etkinliğinin yoğunlaĢtırılmasıdır.

Çok Amaçlı Kadastro;

 Yalnız kiĢilerin değil kamunun taĢınmazlarını da güvence ve denetim altına alan,

 Kamu ve toplum yararına bir mülkiyet anlayıĢından kaynaklanan,

 Ülkenin doğal kaynaklarının korunmasını ve uygun kullanımını amaçlayan,  Ülke, bölge ve kent ölçeğinde planlı kalkınmaya gerekli verileri kullanıma

 Merkezi ve yerel yönetimlerin gereksindikleri bilgileri kapsayan,  Teknolojik geliĢmeleri jeodezi uygulamalarına uyarlayan,

 Arazi bilgi sistemlerinin kurulmasına temel olan,

 Ayrıntılı mekânsal bilgi sistemlerinin kurulmasına temel olan,  Verilerin güncel tutulmasını ve sürekli akımını sağlayan,  Dinamik ve sistemli bir süreç olarak algılanmalıdır.

Çok Amaçlı Kadastro kavramı, kapitalist ve sosyalist sistemlerde de katkıları yadsınmayacak evrensel nitelikleriyle hızla geliĢmektedir. Bu geliĢme bağlamında, bir Kadastro Sisteminin kurulması tüm ülkeler için gereklidir. Bu Sistem;

 TaĢınmazların doğal, ekonomik ve yasal durumlarına iliĢkin geniĢ ve güvenilir bilgileri,

 Kadastro haritasını,

 Mülkiyet sicilini, içermektedir.

Çok Amaçlı Kadastroya geçiĢ için;

 Standart Topoğrafik Kadastral Haritası (STKH) kavramının benimsenmesi,  STKH'ya dayalı bir kadastro sisteminin ülke koĢullarında tasarlanması, bir

sonuç olarak karĢımıza çıkmaktadır (Özen, 1991).

3.4.2. Mevcut kadastro sistemlerinin Çok Amaçlı Kadastro Sistemine yönelimi

Çok Amaçlı Kadastro, vergi ve hukuki kadastroyu da içine alan, aynı zamanda mülkiyet bilgisine ihtiyaç duyan diğer hizmetler içinde parsel bazında bilgi toplayan ve bunları paylaĢan bir sistemdir. BaĢlangıçta ortaya çıkan klasik kadastro anlayıĢı, 1970'li yıllarda diğer geliĢmelerden de etkilenerek çok amaçlı kadastro kavramına dönüĢmüĢtür. Bu kavram daha sonra, 1980'li yıllarda bilgi teknolojisindeki geliĢmelerden etkilenerek, parsel tabanlı bilgi sistemi ve günümüzde de Arazi Bilgi Sistemi olarak anılmaya baĢlanmıĢtır (Yomralıoğlu, 2005).

3.4.3. Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin içeriği

 Arazilerin vergilendirilmesi ve bu vergilerin toplanmasında etkili bir sistemin tesis edilmesi,

 Arazilere yapılacak yatırımların hızlandırılması,

 Kırsal ve kentsel alanlardaki geliĢmelere katkıda bulunmak,

 Kamu yararına yapılacak planlama etkinliklerine büyük ölçekli mülkiyet haritaları ve kayıtları üreterek destek vermek,

 Arazi kullanımı,

 Tarım faaliyetleri, gibi araziye iliĢkin istatistiksel bilgiler oluĢturmak esastır.

Ayrıca Çok Amaçlı Kadastro geleneksel sistemlere göre aĢağıdaki değiĢiklikleri de sunabilir:

 Belirli bilgi sistemlerinin ötesinde geniĢ ekonomik ve sosyal getirisi olan büyük ölçekli harita yapımının ve jeodezik referans sisteminin sağlanması,  Hukuki ve vergi kadastro kayıtlarının bütünleĢmesi ile gereksiz bilgilerin

tekrarının azaltılması, mülkiyet değerlendirmesi ve arazi kayıtlarının güvenli tutulması için geliĢmiĢ bir bilgi temelinin sağlanması,

 Planlama ve kaynak yönetimi için diğer Coğrafi Bilgi Sistemleri içindeki bilgilerle kadastral bilgilerin iliĢkilenmesine izin veren bağlantı mekanizmalarının sağlanması,

 Standartlar belirlenerek, kurulacak sistem merkezi veya merkez dıĢı olabilir ve uygulama yerel, bölgesel, hatta ulusal seviyede bir ya da daha fazla kurum tarafından yönetilebilir (Yomralıoğlu, 2005).

3.4.4. Çok Amaçlı Kadastro Sistemine duyulan ihtiyaç

Amerika BirleĢik Devletleri 1980 yılında, Ulusal AraĢtırma Konseyi Çok Amaçlı Kadastronun ülke düzeyinde geliĢtirilmesi için düzenlediği raporda Ģu tavsiyelerde bulunmuĢtur:

 Çok Amaçlı Kadastro sistemin ülke genelinde oluĢturulması ve öngörülen programın uygulanmasını sağlamak üzere gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.

 Çok Amaçlı Kadastro Sistemin yönetimini üstlenecek ve finansmanını sağlayacak idari örgüt kurulmalıdır.

 Çok Amaçlı Kadastro Sistemini oluĢturularak ve ülke düzeyinde etkinlikler gösterebilmesi için yerel örgütler kurulmalıdır. Bu yerel örgütler, merkezi örgütün belirleyeceği ilkeler doğrultusunda çalıĢmalarını yapmalıdırlar.

 Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin etkin bir Ģekilde çalıĢmalarını sürdürebilmek için merkezi ve yerel örgütler Arazi Bilgi Sistemini geliĢtirmelidirler.

Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin bir ülkede tesisi ve geliĢtirilmesi için gerekli olan kurumsal yapılanma temelde bu tavsiyeleri içerir (Yomralıoğlu, 2005; Dale ve McLaughlin, 1988).

3.4.5. Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin standartları

Yukarıda zikrolunan raporda ayrıca, Çok Amaçlı Kadastro sistemin standartlarına da yer verilmiĢtir. Bu standartlar ise:

 Ülke genelinde arazi bilgisine duyulan gereksinim çok yönlü olarak araĢtırılarak bu bilgileri kimlerin kullanacağı, bilgiye neden ihtiyaç duyulduğu ve bilginin ne derece önemli olduğu irdelenmelidir.

 Teknolojik geliĢmeler izlenerek, yakın gelecekte ne gibi değiĢikliklerin olması gerektiği de göz ardı edilmeden, teknik düzeyde de gerekli altyapı kurulmalıdır.

Bu amaçla Arazi Bilgi Sistemine geçiĢte:

 Öncelikli olarak ulusal yüzey referans ağı tesis edilmeli ve bu ağa dayalı olarak diğer temel haritalar üretilmelidir.

 Üretilecek büyük ölçekli kadastro harita katmanlarının, diğer harita sektörleri ile bilgi alıĢ veriĢini sağlayacak standartların oluĢturulması yanında, kendi içerisindeki yazılı kayıtlarla da iliĢki kuruması sağlanmalıdır (Yomralıoğlu, 2005; McLaughlin, 1983).

Çok Amaçlı Kadastro Sistemi, çok amaca yönelik arazi bilgisini ve kaydını etkili bir biçimde hizmete dönüĢtürülebilmek için, üç temel bileĢenden oluĢmaktadır. Bu bileĢenler ise:

 Kadastral altlık,

 Pozitif mülkiyet sicil sistemi,  Arazi bilgi sistemidir.

Pozitif sicil sistemini yasalaĢtırmıĢ ülkelerde 2. temel bileĢen olan 'Pozitif Sicil Sistemi'ne iliĢkin herhangi bir uygulama sorununun ortaya çıkması söz konusu değildir. Bu durumda Çok Amaçlı Kadastronun uygulanması, kadastral altlığın konumlaĢması ile baĢlanmalıdır. Bu altlık, karĢılıklı olarak birbirini etkileyen iki öğeden ibarettir. Bu öğeler ise:

 Kadastro parsellerinin tek anlamlı sınırlandırılmasına yeterli bir ölçü 'Nirengi' ağıdır.

 Üç boyutlu bilgilerin elde edilmesi ve gruplandırılmasını bağlayan bir grafik temel 'Harita'dır.

Sürekli güncel durumda bulunması gereken kadastro parseli çok amaçlı bilgi sistemi için uygun bir temeldir. Bu nedenle kadastro temel alınmalı ve diğer bilgiler ona bağlanmalıdır. Bunun anlamı, kadastro haritalarının ve diğer büyük ölçekli haritaların aynı zamanda kadastro sicilleriyle diğer önemli sicillerin birbiriyle bütünleĢtirilmesidir. Eğer kadastro haritaları yapılarla, eĢyükselti eğrileriyle ve topoğrafik ayrıntıyla tamamlanırsa pek çok büyük ölçekli fiziksel planlama için kullanılabilecek bir harita elde edilir (Flemming, 1975; Özen, 1980; McLaughlin, 1983).

Böylece, Çok Amaçlı Kadastroya geçiĢte Standart Topoğrafik Kadastral Harita (STKH) kavramının benimsenmesi ve konumuz çerçevesinde bu tür harita için Irak Ģartlarında bir model tasarlanması gerektiği sonucuna varılabilir.

3.4.7. Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin teknolojik kapsamı

Çok Amaçlı Kadastro Sisteminin teknolojik kapsamı ise:

 Kadastral ölçmeler genel bir temel ağın nirengi ve poligon noktalarına bağlı olmalıdır. Bu ölçme noktalarının tesisleri fiziksel olarak değiĢmez kalıcı olmalıdır.

 Kadastral ölçmeler, testler ve irdelemeler yardımıyla büyük hatalardan arınmıĢ, ülke ölçme sisteminde koordinat hesabını kapsamalıdır. Tek anlamlı sınır yenilemesi bütün Ģartlarda sağlanabilmelidir.

 Büyük ölçekli haritalarda ayrıntılar, pafta kenarlarına kadar gösterilmelidir. Ölçekler, toprağın parsellenme yoğunluğuna uygun olmalıdır.

 Fiziksel planlama için ihtiyaç duyulan düzeç eğrileri ve diğer bilgiler haritada bulunmalıdır.

 Klasik kadastro sistemleri uygulamalarında çizgi harita olarak elde edilen standart topoğrafik kadastral haritalar, çok amaçlı kadastro sistemi içinde, sayısal data biçiminde sayısal harita olarak elde edilmelidir. Bu biçimi ile kullanılmalarda ve güncelleĢtirilmelerinde gerekli teknolojik düzenlemeler sağlanmalıdır.

 Yasal güvence altına alınmıĢ mülkiyet sicil sistemlerinin daima güncelliğini koruması gerektiği prensibinden hareketle, teknolojik geliĢmelerin sistemin iĢleyiĢine uyarlanması yapılmalıdır (Özen, 1980; Barrasch, 1975).

3.4.8. Çok Amaçlı Kadastronun veri yapısı

Günümüzde kır-kent ayrımı olmadan bütün toprakları kapsayan genel toprak politikasının en güçlü araçlarından birisi kadastrodur. Bu araç topraklara yönelik birçok iĢlevlere sahiptir. Kadastronun bir sistem özelliği kazanmasını sağlayan ve çok yönlü iĢlevler için önkoĢul niteliğindeki verilerini temelde iki grupta toplamak olanaklıdır:

a. Jeodezi ve ölçme tekniğine iliĢkin veriler: Bu veriler de iki alt baĢlıkta ele alınabilir

a.1. Geometrik veriler

 Durağan noktalar (nirengi, nivelman, poligon) ağının sonuçları,

 Ayrıntı ölçüsünün sonuçları (araziye ve yapılara iliĢkin ölçü değerleri),  Koordinatlar,

 Sınırlar,  Parsel no,

 Topoğrafik durum (yükseklikler, yüzey Ģekilleri, v.b.),  Geometrik biçim.

a.2. Anlamsal (semantik) veriler  Yönetim bölgesi,

 Alan,

 Toprağın gerçek kullanım türü,  Toprağın niteliği ve üretkenliği,  Vergi karĢılığı,

 Yasal karĢılık.

b. Tüzel veriler

Bu veriler üç alt baĢlıkta ele alınabilir

b.1. Ġyelik verileri  Ġyeler,

 Diğer ilgililer ve hakkı olanlar,

 Ġyelik koĢulları (paydaĢlık durumları gibi).

b.2. Yükümlülükler

 Mali yükümlülükler (ipotek v.b.),  Kamusal yükümlülükler,

 Sosyal yükümlülükler.

b.3. Sınırlandırmalar  Yasal sınırlandırmalar,

 Fiziksel planlardaki sınırlandırmalar.

TaĢınmaz kadastrosunu sonuç ürünü olan çok yönlü haritalarla kütüklerde sunulan bu veriler, otomasyonun olanaklarından yararlanarak eĢgüdümlendirilirler. Böylece arazilerde verilerin saptanmasından bunların değerlendirilmesine ve sunulmasına kadarki sürecin kesiksiz otomasyonu sağlanarak, istenilen bilgiye kolay ve hızlı biçimde ulaĢılması olanağı yaratılır.

Kadastro gibi değerli bir bilgi kaynağının gerçekten çok amaçlı kullanımının olması gerekir. Kadastro haritaları ve kayıtları çok ağır maliyetlerle üretilirler. Yatırımı

karlı duruma getirmenin ve ondan olabildiğince fazla yarar sağlamanın en iyi yolu, onun gizli tüm olanaklarından yararlanmaktır (Larsson, 1978; Ayazlı, 2007).

3.4.9. Gelecekteki kadastral sistem için bir vizyon program (Kadastro 2014)

Uluslararası Haritacılar Birliği (FIG)'nin 1994 yılında Avustralya'nın Melborn kentinde gerçekleĢen XX. Olağan kongresinde, Kadastro ve Arazi Yönetimi konularıyla ilgilenen 7. Komisyon, önümüzdeki 20 yıllık dönemde kadastro için yeni bir vizyonun geliĢtirilmesi yönünde karar almıĢtır. Bu karar doğrultusunda oluĢturulan çalıĢma grubu, gerekli hazırlıkların ardından uzun dönemli çalıĢmalarını tamamlayarak, 'Kadastro

2014- Gelecekteki Kadastral Sistem İçin Bir Vizyon' isimli raporu 1998 yılında

yayımlamıĢtır. Kadastronun evrensel anlamda bir bütünlük göstermesini sağlamak ve kadastro faaliyetleri ile haritacılık mesleğinin de geleceğini Ģekillendirmeye yönelik görüĢleri içeren bu rapor, özellikle internet aracılığı ile FIG tarafından tüm dünya milletlerine sunulmuĢtur (http://www.swisstopo.ch/fig-wg71/cad2014.htm) (Yomralıoğlu ve ark., 2003).

A. kadastral sistemler alanındaki geleneksel tanımlar

Arazi, kadastro, arazi kaydı ve arazi tescili tanımları, Kadastro 2014 çalıĢmaları için temel oluĢturmuĢtur. Bu tanımlar, Henssen'e (1995) göre Ģöyledir:

Arazi (Land)

Arazi; su, toprak, kayalar, mineraller ve hidrokarbonlar altında veya üzerinde ve üstünde hava ile birlikte yer küre yüzeyinin bir alanı gibi tarif edilir. Arazi, su ile kaplı alanları ve denizler de dâhil olmak üzere, yeryüzünün sabit bir alanı veya noktası ile ilgili bütün Ģeyleri kapsar.

Kadastro

Kadastro; bir ölçüye dayalı olarak sınırları belirlenmiĢ bir ülke yada bölgenin mülkiyetle ilgili verilerinin sistematiksel olarak düzenlenmiĢ kamu envanterleridir. Böylesi mülkiyetler, bazı ayrıt edici özelliğe sahip adlandırmalarla sistematik olarak tanımlanır. Mülkiyetin Ģekli ve parsel numaraları normal olarak büyük ölçekli haritalarda gösterilir. Bu haritalar, her bir parselin mülkiyet yapısı, büyüklüğü, değeri ve

yasal haklarını gösteren kayıtlarla bütünleĢiktir. Kadastral sistemler de esas olarak yasal veya bir vergi amaçlı hizmetler için kurulur (Larsson, 1991; Yomralıoğlu ve ark., 2003).

Arazi kaydı

Arazi kaydı; arazi üzerindeki mülkiyet haklarının senet veya tapu Ģeklindeki resmi kayıt iĢlemidir. Bunun anlamı araziye ait haklara iliĢkin bir resmi kaydın var olmasıdır. Veya arazinin tanımlanan birimlerinin yasal durumdaki değiĢiklikleri içeren senetlerdir. Arazi kaydı bir parsele iliĢkin olarak kim ve nasıl sorularına yanıt verir.

Arazi tescili

Sürekli etkileĢimli sistemlere benzer Ģekilde, kadastro ve arazi kaydı genellikle bir birinin tamamlayıcısıdır. Arazi kayıtları kiĢi-hak iliĢkilerindeki prensipleri ortaya koyar. Hâlbuki kadastro hak-nesne iliĢkilerini de ortay koyar.

B. Kadastro 2014 için tanımlar

Arazi nesnesi

Arazi nesnesi, sınırları içinde aynı homojen duruma sahip olan arazinin bir parçasıdır. Bu durumlar normal olarak yasa tarafından belirlenir. Bütün toplumlar bireylerinin varlıklarının devamı için kurallar oluĢturur. Bu kurallar, normalde yasalar biçiminde olup, toplumların yaĢadıkları alandaki olguları nasıl anlayacağını tanımlarlar. Aynı biçimde, toplum bireylerinin hakları ve görevleri de tanımlanır. Bu görevler çoğu kez, kiĢisel özgürlüklerin kısıtlanmasıyla tanımlanır.

Eğer yeryüzündeki belirli bir alan veya noktaya bağlı olarak doğal olgular, haklar veya kısıtlamalar bir kanunla tanımlanmıĢ ise, bir arazi nesnesi tanımlanmıĢ olur. Özel veya kamu yasasının empoze ettiği belirgin yasal parametrelere sahip bir arazi parçası, yasal bir arazi nesnesi olarak adlandırılır. Yasal bir hakkın veya kısıtlamaların sınırlarını tanımlar. Yasal arazi nesneleri normal olarak mülkiyet sınırları ile tanımlanır. Bunlar, bir hakkın veya bir kısıtlamanın nerede sona erdiği veya nerede baĢlayacağı ve kapsamının ne olacağını belirleyen sınırlardır. Yasal arazi nesnelerinin örnekleri Ģunlardır:

 Özel mülkiyet parselleri,

 Geleneksel hakların mevcut olduğu alanlar,

 Su ve doğanın korunması, gürültü ve kirlilikten korunmak için bölgelemeler,  Arazi kullanım bölgelemeleri,

 Doğal kaynakların kullanımına ruhsat verilen alanlar.

Eğer bir arazi parçası, eĢsiz Ģekilde doğal veya yapay koĢullar altında olup yasal çerçeve içinde tanımlanmamıĢ ise, bu durumdaki alanlar bir fiziksel arazi nesnesi olarak adlandırılabilir. Fiziksel arazi nesnesi; kaya, su, ağaç, bir cadde, bir ev veya diğer yasal olmayan özelliklere sahip alanlar tarafından kaplanmıĢ arazinin bir parçası olabilir. Bir arazi nesnesinin oluĢumu ġekil 3.19'daki gibi tanımlanabilir:

ġekil 3.19. Bir arazi nesnesinin oluĢumu

Kadastro 2014

Kadastro 2014, bir ülke veya bölgede, bir ölçü sistemine dayalı olarak sınırları belirlenmiĢ tüm yasal arazi nesnelerine ait verilerin sistemli olarak kamusal envanterlerini düzenlemek amacını da ortaya koyar. Yasal arazi nesneleri, bazı farklı gösterim anlamlarıyla sistematik olarak belirlenir. Bu arazi nesnesi kamu veya özel yasalar tarafından tanımlanır. TaĢınmazın ana hatları, yani sözel verilerle birlikte tanımlayıcı, her bir ayrı arazi nesnesinin özelliğini, büyüklüğünü, değerini ve yasal haklarını veya arazi nesneleri ile iliĢkilendirilmiĢ olan kısıtlamaları gösterebilir.

Arazi nesnelerini tanımlayan bu sözel bilgilere ilave olarak, Kadastro 2014 yasal arazi nesneleri üzerindeki hakların resmi kayıtlarını da içermektedir. Kadastro 2014, nerede?, ne kadar?, kim? , nasıl? gibi sorulara cevap verir. Kadastro 2014, 'kadastro' ve 'arazi kaydı'nın geleneksel kurumlarının yerini alabilir ve geniĢ kapsamlı bir kayıt sistemini temsil eder.

C. Kadastro 2014'ün özellikleri

C.1. Kadastro 2014'ün altı ifadesi

ÇalıĢma grubu, ankete verilen cevaplar ve mevcut kadastro sistemlerine iliĢkin çalıĢmaları esas alarak gelecek 20 yıl içerisinde kadastronun geliĢimine yönelik altı ifade üzerinde anlaĢmıĢtır. Bu altı ifade; görev ve içerik, organizasyon, teknik geliĢmeler, özelleĢtirme ve kadastral sistemde maliyetinin geri dönüĢümü ile ilgili olmuĢtur ve Kadastro 2014'ün ana hatlarını oluĢturmuĢtur.

Kadastro 2014'ün 1. ifadesi 'Kadastro 2014, kamusal haklar ve kısıtlamalar dâhil olmak üzere, arazinin bütün yasal durumunu gösterecektir.'

Keza, Dünya nüfusu ve arazi tüketimi artmaktadır. Arazinin kiĢisel veya yasal mevcudiyetinin tam denetimi giderek artan bir Ģekilde kamu çıkarları tarafından kısıtlanmaktadır. Araziye sahip olma güvenliğini sağlamak için, araziye iliĢkin tüm olgular, geleceğin kadastro sistemleri tarafından açık bir Ģekilde gerçekleĢmelidir. Bu bağlamda, yeni bir tematik model gereklidir. Haritacılar kamu yasasını dikkate almalıdır (ġekil 3.20).

ġekil 3.20. Kadastro 2014‘ün 1. ifadesi

C.2. Kadastro 2014'ün organizasyonu

Kadastral sistemler gelecekteki bireysel ve toplumsal ihtiyaçları karĢılamak üzere örgütsel bir yapıya sahip olmak zorunda kalacaktır.

Kadastro 2014'ün 2. ifadesi, 'Haritalar ve kayıtlar arasındaki ayrılık ortadan kalkmalıdır.'

Bu çalıĢma ile haritacılar ve hukukçuların kadastro üzerindeki hâkimiyetine yönelik sorumlulukların paylaĢımı ciddi anlamda değiĢmiĢ olacaktır (ġekil 3.21).

ġekil 3.21. Kadastro 2014‘ün 2. ifadesi

C.3. Kadastro 2014'te haritaların değiĢen rolü

Kadastro 2014'ün 3. ifadesi, 'salt kadastral amaçlı harita üretimini ortadan kaldırarak çok amaçlı harita modellemesini oluĢturmaktır.‘

Keza, 2014'te kadastro alanında tersimatçı ve kartograflara yer verilmeyip; aynı veri modelinden, farklı ölçeklerde haritaların ve kayıtların farklı formlarda oluĢturulmasına izin verilmelidir (ġekil 3.22).

ġekil 3.22. Kadastro 2014‘ün 3. ifadesi

C.4. Kadastro 2014'te bilgi teknolojileri:

Kadastro 2014'ün 4. ifadesi, 'Kâğıt ve kalem ile üretilen kadastroya son verilmelidir.‘

Keza, jeomatik teknolojisi kadastral çalıĢmaları için normal araç olacaktır. Gerçek düĢük maliyetli çözümler, sadece bu teknolojinin idari iĢlemlerin önderliğinde, birlikte kullanılmasıyla mümkün olacaktır. GeliĢmiĢ, geliĢen ve geçiĢ ülkeleri; nüfus, çevre ve uygun arazi kullanım problemlerini çözmek için mevcut durum modellerine ihtiyaç duyarlar. Modern kadastro temel veri modelini sağlamak zorundadır. Dünyadaki tüm haritacılar model anlayıĢında düĢünebilmeli ve modern teknolojiyi uygulayarak bu modelleri elde edebilmelidir (ġekil 3.23).

ġekil 3.23. Kadastro 2014‘ün 4. ifadesi

C.5. Kadastro 2014'te özelleĢtirme:

Kadastro 2014'ün 5. ifadesi, 'Kadastro 2014 önemli ölçüde özelleĢmiĢ olmalı, kamu ve özel sektör birlikte çalıĢmalıdır.'

Kamu sistemleri, özel organizasyonlardan daha az esnek bir yapıda ve müĢteri yönlendirme eğilimine sahiptir. Serbest ekonomiler, taĢınmaz pazarında, arazi planlamasında ve araziden yararlanmada esnekliğe ihtiyaç duyar.

Bu bağlamda, özel sektör önem kazanmalı; bunun yanında kamu sektörü, kontrol ve denetim üzerine yoğunlaĢtırılmalıdır (ġekil 3.24).

ġekil 3.24. Kadastro 2014‘ün 5. ifadesi

C.6. Kadastro 2014'te maliyetin geri kazanımı:

Kadastro 2014'ün 6. ifadesi, 'Kadastro 2014, maliyet geri kazanımlı olacaktır.'

Keza, kadastral sistemlerin önemli miktarda yatırıma ihtiyacı vardır. Fakat kadastro ile belgelenen ve güvenlik altında tutulan arazi, yatırımı ifade eder. kadastral yatırımlar ve iĢlemler için gerekli maliyetlerin en azından bir kısmını bu hizmetlerden kazanç sağlayanlardan, geri alınmak zorundadır.

Sonuçta, ‗maliyet / fayda analizi‘ kadastral reformlar ve uygulamalarda önemli bir bakıĢ açısı oluĢturacak; haritacılar gelecekte ekonomik konularla daha alakalı hale gelecektir (ġekil 3.25).