• Sonuç bulunamadı

Çalışmamızdaki olguların sosyodemografik verileri ve internet kullanım özellikleri olguların doldurdukları, araştırmacılar tarafından hazırlanan veri formu ile değerlendirilmiştir.

3 D uygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği (Difficulties in Emotion Regulation Scale-

7) Çalışmamızdaki olguların sosyodemografik verileri ve internet kullanım özellikleri olguların doldurdukları, araştırmacılar tarafından hazırlanan veri formu ile değerlendirilmiştir.

Değerlendirme sonucunda;

a- Olguların yaş, cinsiyet ve sigara kullanımı açısından eşleştirildiği çalışmada, gruplar arasında anne eğitim düzeyi, baba eğitim düzeyi, aile yapısı ve anne-baba-ailede psikiyatrik hastalık öyküsü özellikleri açısından farklılık saptanmamış ancak olguların sınıf tekrarı yapması İB+DEHB grubunda diğer iki gruba göre anlamlı olarak yüksek çıkmıştır. İB grubunda kontrol grubuna oranla daha fazla sınıf tekrarı olmasına rağmen anlamlı olarak farklılaşma olmamıştır.

b- Olguların internet kullanım amaçlarının değerlendirildiği çalışmamızda, İB ve İB+DEHB gruplarında oyun oynamak ve sosyal medya kullanımı amacı için internet kullanım saatlerinin kontrol grubundan anlamlı olarak daha fazla olduğu; kontrol grubunda ise ödev yapmak için internet kullanımının anlamlı olarak daha fazla olduğu saptanmıştır.

c- Olguların internet kullanım saatlerinin değerlendirildiği çalışmamızda, İB ve İB+DEHB gruplarının kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha fazla zaman geçirdikleri, ancak iki grubun kendi arasında farklılaşmadığı saptanmıştır.

d- Olguların internet kullanım özelliklerini cinsiyetlere göre değerlendirdiğimiz çalışmamızda, üç grupta da kızlar ve erkeklerin haftalık internet kullanım zamanlarının anlamlı farklılık göstermediği, bağımlı gruplarda (İB ve İB+DEHB grupları) erkeklerin anlamlı olarak daha fazla oyun oynadığı, kızların ise anlamlı olarak daha fazla sosyal medya kullandığı saptanmıştır.

132 e- Olguların oynadığı oyunların özelliklerini değerlendirdiğimiz çalışmamızda, gruplar arasında sadece strateji türü oyunlar oynama açısından farklılık olduğunu ve bağımlı gruplarda (İB ve İB+DEHB grupları) strateji türü oyunların anlamlı olarak daha fazla oynandığı saptanmıştır.

f- Olguların sosyal medya tercihlerini değerlendirdiğimiz çalışmamızda, İB grubunda diğer iki gruba oranla anlamlı olarak daha fazla facebook ve twitter kullanımı olduğu saptamıştır. İB+DEHB grubunun kontrol grubuna göre facebook ve twitter kullanımının daha fazla olduğu ancak bu farklın anlamlı düzeye ulaşmadığı saptanmıştır.

g- Olguların internete girdikleri yerleri değerlendirdiğimiz çalışmamızda, her üç grubun internete girdikleri yerlerin farklılaşmadığı saptanmıştır.

133 10. ÖZET

Giriş: İnternet bağımlılığı; internetin așırı kullanılması, internet kullanım isteğinin önüne geçilememesi, internete bağlı olmadan geçirilen zamanın önemini yitirmesi, internetten yoksun kalındığında așırı sinirlilik hali ve saldırganlık olması ve kişinin iș, sosyal ve ailevi hayatının giderek bozulması olarak tanımlanabilir. Birçok çalışmada internet bağımlılığının psikososyal açıdan çocuk ve ergenlerin ruh sağlığını olumsuz yönde etkilediği ve sosyal gelişim üzerinde olumsuz etkileri olduğu gösterilmiştir. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB), çocukluk çağında başlayan, kişinin yaşına uygun olmayan dikkat eksikliği, hiperaktivite ve dürtüsellik semptomları ile karakterize nörogelişimsel bir bozukluktur. DEHB, bilişsel, akademik, ailesel ve mesleki işlevler gibi günlük yaşamın çeşitli alanlarının yanı sıra sosyal işlevsellikte de bozulma ile ilişkilidir. Bir bilgi işlem süreci olan sosyal biliş, doğuştan gelen aşamalı olarak örgütlenmiş bir modülü temsil eder. Kişinin, diğerlerinin inançlarını ve niyetlerini anlayabilme aracılığıyla onların davranışlarının anlamını çıkarabilmesi, kendisinin dışındaki kişilerin kendininkinden farklı bir zihne sahip olduklarını fark edebilmesi, öngörebilmesi ve bunlara uygun karşılıklar vererek karmaşık sosyal çevreler ile etkileşime girebilmesi sosyal bilişsel işlevler içerisinde yer almaktadır.

Amaç: Çalışmamızda, İnternet Bağımlılığı ve İB+DEHB tanılı olguların, sosyal bilişsel özelliklerinin ve duygu düzenleme becerilerinin değerlendirilmesi ve bulguların sağlıklı kontrol olguları ile karşılaştırılması amaçlanmıştır.

Çalışmamızda, ayrıca İB ve İB+DEHB tanılı olguların internet kullanım özelliklerinin saptanması amaçlanmaktadır.

134 Yöntem: Çalışmamızın evrenini, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Teknoloji Polikliniği’ne başvuran, 12-17 yaş arası 30 İB olgusu, aynı polikliniğe başvuran 12-17 yaş arası 30 İB+DEHB olgusu ve hasta gruplarına benzer sosyodemografik özelliklere sahip 30 sağlıklı kontrol olgusu oluşturmaktadır.

Öncelikle tüm olgulara, komorbid tanıların DSM-IV-TR kriterleri doğrultusunda değerlendirilmesi amacıyla K-SADS-PL uygulanmıştır. Değerlendirme sonucunda psikotik bozukluk, duygudurum bozukluğu, anksiyete bozukluğu, özgül öğrenme bozukluğu gibi eşlik eden psikiyatrik hastalıkları olan olgular çalışmaya dahil edilmemiştir. WISC-R yapılmış ve normal zeka düzeyine sahip olgular çalışmaya alınmıştır. Sonrasında çalışmaya alınan tüm olgulara yaş, cinsiyet, okul ve aile bilgilerini sorgulayan sosyodemografik veri formu uygulanmıştır. Tüm olgulara, internet bağımlılığı ölçeği, Bapint bağımlılık ölçeğine ek olarak, beck depresyon ölçeği, genel değerlendirme ölçeği ve yıkıcı davranış bozukluklarının değerlendirilmesine yönelik DEHB ölçekleri kullanılmıştır. Tüm olguların duygu düzenlemede güçlük düzeyleri DDGÖ ile değerlendirilmiştir. Sosyal biliş özelliklerinin değerlendirilmesi amacıyla Yüzler Testi, Gözler Testi, Beklenmeyen Sonuçlar Testi, Gaf Testi, İma Testi ve Anlamı ve İlişkileri Kavrayabilme Testi kullanılmıştır.

Bulgular ve Sonuç: Sosyal bilişsel becerileri değerlendirdiğimiz tüm testlerde, İB ve İB+DEHB grupları, kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yetersizlik göstermiştir. Duygu düzenlemede yaşanan güçlükleri değerlendirmek amacıyla kullanılan DDGÖ'nin toplam puanı, İB ve İB+DEHB gruplarında kontrol grubuna göre anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur. Bu çalışmada ayrıca, sosyodemografik değişkenler ile internet bağımlılık durumu arasındaki ilişkiler ve internet kullanım özellikleri incelendi. İnternet bağımlısı olan gruplarda internette zaman geçirme daha fazla olduğu, sosyal medya tercihlerinin ve oyananan oyun türünün değiştiği saptandı. Cinsiyetler arasında bağımlılık şiddetinin değişmediği ancak internet kullanım amaçlarının değiştiği belirlendi. İB ve DEHB'de sosyal

135 fonksiyonlardaki yetersizlik birçok çalışmada gösterilmiştir. Çalışmamızın verileri, bu hastalıkların daha etkin ve kalıcı tedavisi için, olguların sosyal bilişsel özelliklerinin tanınması ve hastaya özgü tedavi yaklaşımlarının buna göre belirlenmesinin önemini ortaya koymaktadır.

11. ABSTRACT

Introduction: Internet addiction (IA) can be defined as excessive use of internet, inability to avoid the desire of internet use, the loss of importance of the time spent out of the internet, excessive nervousness and aggression when deprived of the internet and the deterioration of person's work, social and family life. Many studies have shown that internet addiction affects the psychosocial aspects of child and adolescent mental health in a negative way and have negative impacts on social development. Attention deficit and hyperactivity disorder (ADHD) is a neurodevelopmental disorder; characterized with symptoms of attention deficit, hyperactivity and impulsivity not appropriate with individual’s age, starting at childhood period. ADHD is associated with impaired cognitive, academic and various areas of daily life, such as familial and professional functions, as well as social functioning. Social cognition as a part of information processing represents an innate and gradually organized module. Social cognitive processes involve making sense out of others behaviors via understanding their beliefs and intentions, realizing that individuals other than himself, that they have their own cognition, anticipating to this and interacting with complex social environment by responding in appropriate manner.

Aim: In our study, we aimed to evaluate social cognitive properties and assess emotion- regulation skills of cases diagnosed with IA and IA+ADHD and to compare the results to that of healthy control cases.

136 We also aimed to determine internet use properties of cases diagnosed with IA and ID+ADHD.

Method: Our study sample consists of 30 cases diagnosed with IA and 30 cases diagnosed with IA+ADHD who were between the ages of 12-17 years and who applied to Ege University Faculty of Medicine Children and Adolescents Psychiatry Department technology addiction outpatient clinic, together with 30 healthy control cases who were matched with the patient groups for sociodemographic properties. First of all, K-SADS-PL was applied to all cases in order to determine comorbid diseases in accordance with DSM-IV-TR criteria. Those who were determined to have accompanying psychiatric diseases such as psychotic disorders, mood disorders, anxiety disorders and specific learning disorder were not included in the study. All cases that had normal mental scores on WISC-R are included, in our study. Afterwards, sociodemographic data form was applied to all cases included in the study in order to query information related to age, sex, school and family. In all cases, Internet Addiction Test (IAT) and Bapint Addiction Test were used to assess IA; ADHD scales were used to assess ADHD and destructive behavior disorders. In addition, in all cases, Beck Depression Inventory (BDI) and global assessment scale were used to assess subthreshold symptoms. In all cases, level of difficulty at emotion regulation was assessed with DERS. To evaluate social cognitive properties, Faces Test, Reading the Mind in the Eyes Test, The Unexpected Outcomes Test, Faux Pas, Hinting Test and Comprehension Test are applied to all cases.

Results and Conclusion: In all tests assessing social cognitive skills showed significant disturbance in IA and IA+ADHD groups compared to the control group. Total scores from DERS, that is used to evaluate difficulties in emotion regulation, were significantly lower in control group compared to IA and IA+ADHD groups. In this study also we assessed connection between sociodemographic data, IA and internet use properties. We found out IA

137 groups (IA and IA+DEHB) spend more time on internet; their social media preferences and type of game they prefer were different. we discovered that internet addiction level didn't change in between sex but their purpose of internet use were different. In many researches it has been shown that social functions in, IA and ADHD is insufficient. Our findings emphasize the importance of assessment of social cognitive properties of cases and determination of patient-specific treatment approaches accordingly for more effective and lasting treatment of the diseases.

138 12.KAYNAKÇA

• Adiele, I. ve Olatokun, W. (2014). Prevalence and determinants of Internet addiction among adolescents. Computers in Human Behavior, 31, 100-110.

• Akbulut, Y. (2013). Çocuk ve Ergenlerde Bilgisayar ve İnternet Kullanımının Gelişimsel Sonuçları. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 3(2):53-68.

• Aktepe, E., Olgaç, N., Soyöz, Ö., Sönmez Y., (2013). Possible internet addiction in high school students in the city center of Isparta and associated factors: a cross- sectional study. Turk J Pediatr; 55:417-425.

• Altay, M. (2007). Okul yöneticilerinin mesleki tükenmişlik düzeyleri ile çok boyutlu algılanan sosyal destek düzeyleri arasındaki iliski. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi. Gaziosmanpasa Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Tokat.

• American Psychiatric Association (APA). (2000). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, 4th ed rev. (DSM-IV-TR). Washington, DC: American Psychiatric Association.

• American Psychiatric Association (APA). (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5). Fifth Edition. Washington, DC: American Psychiatric Association.

• Arısoy, Ö. (2009). İnternet Bağımlılığı ve tedavisi. 1;55-67, s.l. : Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar.

• Armstrong, L., Phillips, J.G. ve Saling, L.L. (2000). Potential determinants of heavier Internet usage. International Journal of Human-Computer Studies,53(4), 537-550. • Aslanbay, M. (2006). A compulsive consumption: Internet use addiction the case of

Turkish high school students. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Marmara Üniversitesi, İstanbul.

139 • Ata, E. (2015). Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Tanısı Alan 11-18 Yaş Arası Olguların Sosyal bilişsel Becerilerinin Değerlendirilmesi ve Sosyal Bilişin Klinik Değişkenlerle ilişkisinin Saptanması, Ege Üniversitesi Çocuk Ve Ergen Ruh Sağlığı Ve Hastalıkları ABD. Yayımlanmamış Uzmanlık Tezi.

• Augustinos, M., Walker, I. ve Donaghue, N. (2014). 'Social Cognition an Integrated Introduction. Sage Publications Ltd., Inc. ISBN 144629725X.

• Ayas, T. (2012). The relationship between Internet and computer game addiction level and shyness among high school students. Educational Sciences: Theory and Practice, 12(2), 632-636.

• Ayas, T. ve Horzum, M.B. (2013). İlköğretim Öğrencilerinin İnternet Bağımlılığı ve Aile İnternet Tutumu. Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi. 4 (39): 46-57. • Ayas, T., Çakır, Ö. ve Horzum, M.B. (2011). Ergenler için bilgisayar bağımlılığı

ölçeği. Kastamonu Eğitim Dergisi. 19(2),339-448.

• Aydın, B. Ve Sarı, S.V. (2011). Internet Addiction Among Adolescents: The Role of Self-Esteem. Procedia Social and Behavioral Sciences. 15:3500-3505.

• Bacanlı, H., Erdoğan, F. (2003). Matson çocuklarda sosyal beceri değerlendirme ölçeğinin Türkçeye uyarlanması. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 3, (2), 353- 367.

• Bach, L.J., Happe, F., Fleminger, S. ve Powell, J. (2000). Theory of mind: Independence of executive function and the role of the frontal cortex in acquired brain injury. Cognitive Neuropsychiatry, 5(3), 175-192.

• Balta, Ö.Ç. ve Horzum, M.B. (2008). Web Tabanlı Öğretim Ortamındaki Öğrencilerin İnternet Bağımlılığını Etkileyen Faktörler. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi. 41(1): 185- 203.

140 • Barkley, R. (2006). Attention-deficit/hyperactivity disorder: a handbook for diagnosis

and management, 3rd edn. Guilford, New York.

• Barkley, R.A. (1997). Behavioral inhibition, sustained attention, and executive functions: constructing a unifying theory of ADHD. Psychological Bulletin, 121, 65−94.

• Baron-Cohen, S. (1989). The autistic child’s theory of mind: a case of specific developmental delay. Journal of Child Psychology and Psychiatry; 30, 285– 297. • Baron-Cohen, S., Leslie, A.M., Frith, U. (1985) Does the autistic child have a 'theory

of mind’?. Cognition; 21, 37-46.

• Baron-Cohen, S., O'Riordan, M., Stone, V., Jones, R. ve Plaisted, K. (1999). Recognition of faux pas by normally developing children and children with Asperger syndrome or high-functioning autism. Journal of autism and developmental disorders, 29(5), 407-418.

• Baron-Cohen, S., Ring, H., Wheelwright, S., Bullmore, E., Brammer, M., Simmons, A. ve Williams S. (1999). Social intelligence in the normal and autistic brain: An fMRI study. European Journal of Neuroscience; 11, 1891-1898.

• Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., Hill, J., Raste, Y., ve Plumb, I. (2001). The ‘Reading the mind in the eyes’ test revised version: A study with normal adults, and adults with Asperger syndrome or high-functioning autism. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 42(2), 241–251.

• Baron-Cohen, S., Wheelwright, S., Spong, A., Scahill, V. ve Lawson, J. (2001). Are intuitive physics and intuitive psychology independent? A test with children with Asperger Syndrome. Journal of Developmental and Learning Disorders, 5(1), 47-78.

141 • Batıgün, A.D., Kılıç, N., Akün,E. ve Özgür, P. (2010), İnternet Bağımlılığı: Kişilik Özellikleri, Psikolojik Belirtiler, Sosyal Destek ve İlişkili Bazı Sosyo-Demografik Değişkenler Açısından Bir İnceleme, TÜBİTAK Projesi.

• Batıgün, AD., Hasta, D. (2010) İnternet bağımlılığı: Yalnızlık ve kişilerarası ilişki tarzları açısından bir değerlendirme. Anadolu Psikiyatri Dergisi; 11:213-219.

• Batıgün, AD., Kılıç, N. (2011). İnternet bağımlılığı ile kişilik özellikleri, sosyal destek, psikolojik belirtiler ve bazı sosyo-demografik değişkenler arasındaki ilişkiler. Türk Psikoloji Dergisi; 26:110.

• Bayraktar, F. (2001). İnternet Kullanımının Ergen Gelişimindeki Rolü Yayımlanmamış yüksek lisans tezi, Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, izmir. • Bayraktar, F. ve Gün, Z. (2007). Incidence and correlates of internet usage among

adolescents in North Cyprus. Cyberpsychology & Behavior, 10, 191-197.

• Bayraktutan, F. (2005). Aile içi ilişkiler açısından internet kullanımı. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyal Yapı – Sosyal Değişime Bilim Dalı, İstanbul.

• Beck, A. T., Steer, R. A. ve Carbin, M. G. (1988). Psychometric properties of the Beck Depression Inventory: Twenty-five years of evaluation. Clinical psychology review, 8(1), 77.

• Beyazyürek, M. ve Şatır, TT. (2000). Madde kullanma bozuklukları. 4;50-56, s.l. : Psikiyatri Dünyası.

• Biderman J, Faraone SV, Mick E ve ark. (1999). Clinical correlates of ADHD in females: findings from a large group of girls ascertained from pediatric and psychiartic referral sources. J Am Child adolesc Psychiatry 38:966-975.

• Biederman, J. (2005). Attention-deficit/hyperactivity disorder: A selective overview. Biological Psychiatry, 57, 1215−1220.

142 • Black, DW., Shaw, M. (2008). Internet Addiction Definition, Assessment,

Epidemiology and Clinical Management CNS Drugs; 225:353-345.

• Blinka, L., Škařupová, K., Ševčíková, A., Wölfling, K., Müller, K.W. ve Dreier, M. (2015). Excessive Internet use in European adolescents: What determines differences in severity? International Journal of Public Health, 60, 249–256.

• Block, J.J. (2008). Issues for DSM-V: Internet Addiction. The American Journal of Psychiatry, 165; 306- 307.

• Blum, K., Braverman, ER., Holder, JM., Lubar, JF., Monastra, VJ., Miller, D., Lubar, JO ve ark. (2000). Reward deficiency syndrome: a biogenetic model for the diagnosis and treatment of impulsive, addictive and compulsive behaviors. J Psychoactive Drugs. 2000;32 Suppl:i-iv, 1-112.

• Bornstein, R.F., Porcerelli, J.H., Huprich, S.K. ve Markova, T.(2009). Construct validity of the relationship profile test: Correlates of overdependence, detachment, and healthy dependency in low income urban women seeking medical services. Journal of Personality Assessment, 91(6), 537–544.

• Bostwick, JM., Bucci, JA. (2008). Internet sex addiction treated with naltrexone. Mayo Clin Proc 2008; 83:226-230.

• Bölükbaș, K. (2003). İnternet kafeler ve internet bağımlılığı üzerine sosyolojik bir araștırma: Diyarbakır örneği, Yüksek Lisans Tezi, Dicle Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sosyoloji Anabilim Dalı.

• Brüne M. (2005). Theory of mind in schizophrenia: A review of the literature. Schizophr Bull 2005; 31, 21–42.

• Brüne, M., Brüne-Cohrs, U. (2006). Theory of mind-evolution, ontogeny, brain mechanisms and psychopathology. Neuroscience and Biobehavioral Reviews 2006; 30, 437– 455.

143 • Bunford, N., Evans, S.W. ve Langberg, J.M. (2014). Emotion dysregulation is

associated with social impairment among young adolescents with ADHD.Journal of attention disorders, 1087054714527793.

• Canan, F. (2010). Üniversite Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı, Disosiyatif Belirtiler ve Sosyodemografik Özellikler Arasındaki İlişkiler, Tıpta Uzmanlık Tezi, Düzce Üniversitesi Tıp Fakültesi, Düzce.

• Canbaz, S., Sunter, AT., Peksen, Y., Canbaz, M. (2009). Prevalence of pathological internet use in a sample of Turkish school adolescents. Iran J Public Health 2009; 38:64-71.

• Cao, F.ve Su, L. (2007). İnternet addiction among chinese adolescents: prevalence and psychological features. 33:275-281, s.l. : Child Care Health Dev.

• Caplan, SE. (2002). Problematic Internet use and psychosocial well-being: development of a theory-based cognitive-behavioral measurement instrument. Computers in Human Behavior; 18:553-75.

• Carli, V., Durkee, T., Wasserman, D., Hadlaczky, G., Despalins, R., Kramarz, E. ve Kaess, M. (2013). The association between pathological internet use and comorbid psychopathology: A systematic review. Psychopathology, 46(1), 1-13.

• Carmody, C.L. (2012). Internet Addiction: Just Facebook me! The role of social networking sites in Internet addiction. Computer Technology and Application, 3, 262- 267.

• Ceyhan, A.A. (2008). Predictors of problematic internet use on Turkish university students, CyberPsychology & Behavior, 11 (3); 363-366.

• Ceyhan, A.A. (2011). "Ergenlerin problemli internet kullanım düzeylerinin yordayıcıları." Çocuk ve Gençlik Ruh Sağlığı Dergisi 18.2 85-94.

144 • Ceyhan, E. (2008). Ergen ruh sağlığı açısında bir risk faktörü: internet bağımlılığı,

15;109-116.

• Ceyhan, E., Ceyhan, A.A. ve Gürcan, A. (2007). Problemli internet kullanımı ölçeği'nin geçerlik ve güvenirlik çalışmaları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri (KUYEB) Dergisi, 7; 387-416.

• Channon, S., Sinclair, E., Waller, D., Healey, L. ve Robertson, MM. (2004). Social cognition in Tourette’s syndrome and impaired inhibitory functioning. Journal of Autism and Developmental Disorders 2004; 34(6): 669-677.

• Chen, X., Li, F.H. ve Long, L.L. (2007). Prospective study on the relationship between social support and internet addiction. Chinese Mental Health Journal, 21(4); 240-243.

• Cheung, L.M. ve Wong, W.S. (2011). The effects of insomnia and internet addiction on depression in Hong Kong Chinese adolescents: an exploratory cross‐sectional analysis. Journal of sleep research, 20(2), 311-317.

• Chou, C. ve Hsiao, M.C. (2000). Internet addiction, usage, gratifica-tion, and pleasure experience: The Taiwan college students’ case. Computers and Education; 35:65-80. • Chronis-Tuscno, A., Molina, B.S.G., Pelham, W.E., Applegate, B., Dahlke, A.,

Ovemyer, A.M., et al. (2010). Very early predictors of adolescent depression and suicide attempts in children with attention-deficit/hiperactivity disorder. Archives of general Psychiatry, 67, 1044-1051.

• Combs, D.R., Penn, D.L., Wicher, M. ve Waldheter, E. (2007). The Ambiguous Intentions Hostility Questionnaire (AIHQ): a new measure for evaluating hostile social cognitive biases in paranoia. Cognitive Neuropsychiatry, 12(2), 128-143.

• Corrigan, P.W. ve Green, M.F. (1993). Schizophrenic patients' sensitivity to social cues: the role of abstraction. The American journal of psychiatry.

145 • Corrigan, P.W. ve Green, M.F. (1993). The Situational Feature Recognition Test: A measure of schema comprehension for schizophrenia. International Journal of Methods in Psychiatric Research.

• Corrigan, P.W., Wallace, C.J. ve Green, M.F. (1992). Deficits in social schemata in schizophrenia. Schizophrenia research, 8(2), 129-135

• Couture, S.M., Penn, D.L. ve Roberts, D.L. (2006). The functional significance of social cognition in schizophrenia: a review. Schizophrenia bulletin, 32(suppl 1), S44S63.

• Cutting, A.L., ve Dunn,J. (2002). The cost of understanding other people: Social cognition predicts young children's sensitivity to criticism. Journal of Child Psychology and Psychiatry, 43(7), 849-860.

• Çalışgan, H. (2013). İlköğretim Öğrencilerinde İnternet Bağımlılığı ve Siber Zorbalık. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Yeditepe Üniversitesi, İstanbul.

• Çankaya, İ.H. ve Tan, Ç. (2010). Effect of cyber bullying on the distrust levels of preservice teachers: considering internet addiction as a mediating variable. ProcediaSocial and Behavioral Sciences, 9, 1634-1640.

• Çetinkaya, M. (2013). İlköğretim öğrencilerinde internet bağımlılığının incelenmesi. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.

• Dalbudak, E. ve ark. (2013) "Relationship of internet addiction severity with depression, anxiety, and alexithymia, temperament and character in university students." Cyberpsychology, Behavior, and Social Networking 16.4: 272-278.

• Dauriat, F.Z., Zermatten, A., Billieux, J., Thorens, G., Bondolfi, G., Zullino, D. ve Khazaal, Y. (2011). Motivations to play specifically predict excessive involvement in massively multiplayer online role-playing games: Evidence from an online survey. European Addiction Research, 17(4), 185–189.

146 • Davis, R.A. (2001). Cognitive behavioral model of pathological internet use.

Computers in Behavior, 17:187-195.

• Demetrovics, Z., Szeredi, B., Rózsa, S. (2008). The Three-Factor Model of Internet Addiction: The Development of The Problematic Internet Use Questionnaire. Behavior Research Methods, 40 (2), 563-574.

• DiConsiglio, John. (2008). "Game Over." Scholastic Choices 23: 4-6.

• DiNicola, M.D. (2004). Pathological internet use among college students: The