• Sonuç bulunamadı

BÖTE: Bölüm mezunlarının genel not ortalamalarının (lisans:3.41, yüksek lisans:3, doktora: 3.75) yüksek olmasının nitelikli mezunlar verildiğine bir işaret olduğu vurgulanmıştır. Eğitim sürecinin verimliliğinin bir diğer göstergesi olarak da öğrencilerin ortalama eğitim süreleri incelenmiş (lisans:4.11, yüksek lisans: 3, doktora: 5.38) ve bu sürelerin normal eğitim sürelerine yakınlığı verimlilik açısından veri olarak kullanılmıştır. Lisans programındaki eğitim süresinin normal eğitim süresine yakınlığı olumlu bir sonuç olarak değerlendirilmiş, ancak lisansüstü programlardaki ortalama eğitim süresinin düşürülmesi gerektiğine işaret edilmiştir. BÖTE bölümü “Öğrencilerle ilgili sonuçların yeterliliği” alanını güçlü olunan alanlar arasında göstermiştir.

EB: Bölüme nitelikli öğrenciler kabul edilirken, bu öğrencilerin pek az bir kısmının programları bitiremediğinin altı çizilmiştir. Bu duruma temel gerekçe olarak ise işverenlerin öğrencilere kısıtlı zaman vermesi, başka bir bölgede görevlendirmesi gibi nedenler gösterilmiştir. EB bölümü

“Öğrencilerle ilgili sonuçların yeterliliği” alanını güçlü olunan alanlar arasında göstermiştir.

Öğrencilerle ilgili sonuçların yeterliliği mezuniyet ortalamasını ise yeterli olarak değerlendirmiştir. Bölümün yüksek lisansa başvuranların

%66.83 ünü, doktora programlarına başvuranların ise yaklaşık %88,24 ünü bölüme kabul etmiştir. Bu kabul değeri bölüm tarafından yeterli olarak değerlendirilmektedir.

OÖFMAE: 2008 performans göstergeleri tablosuna göre bölümden toplam 14 öğrenci lisans mezunu olmuştur (normal sürede mezun olması gereken lisans öğrencilerin %12,5 si). Mezun olan öğrencilerin not ortalaması 2,93/4 tür. Bölümde bu dönem içerisinde 9 yüksek lisans tezi ve 5 doktora

Page | 58

tezi tamamlanmıştır. Normal sürede mezun olması gereken yüksek lisans öğrencilerinin %72,97’si, doktora öğrencilerinin %4,17’si mezun olmuştur.

YDE: Bölüm yaptığı değerlendirme sonucunda öğrenciler ile ilgili sonuçlarda yetersiz kaldığı sonucuna varmıştır.

BES: “Öğrencilerle ilgili sonuçların yeterliliği” alanı geliştirilmeye açık bir alan olarak gösterilmiştir.

b) Araştırma geliştirme ile ilgili sonuçların geçerliliği

BÖTE: Bölümün 2008 yılında öğretim üyesi başına düşen makale sayısının 2,75 olduğu sonucundan hareketle bu alan bölümün güçlü olduğu bir alan olarak sunulmuştur.

EB: Bölüm öğretim elemanları tarafından çoğunluğu uluslararası konferans ve dergilerde yapılan 68 yayının 6 tanesinin SSCI’e giren dergilerde yapıldığı verisi bölümün yüksek oranda yayın yapma kapasitesinin ve araştırma faaliyetlerinin uluslararası yöneliminin bir göstergesi olarak sunulmuştur.

“Araştırma geliştirme ile ilgili sonuçların geçerliliği” alanı bölümün güçlü olduğu bir alan olarak gösterilmiştir.

İÖ: Bölüm öğretim üyeleri tarafından 2008 yılında SSCI’da yayınlanmış 7 çalışmanın, öğretim üyesi başına ise 0,78 çalışmanın bulunduğu ve SSCI dışındaki dergilerde yayınlanan makale ve konferans bildirilerinin toplamının 57 olduğu ifade edilmiştir. Bölüm, bu verileri dikkate alarak bu alanda gelişmeye açık olduğu değerlendirmesini yapmaktadır. Ayrıca, bölümün öğretim üyeleri tarafından yürütülen TÜBİTAK projeleri kapsamında harcanan üniversite payının öğretim üyesi sayısına oranı 3755 TL olduğu ve bu alanda bölümün gelişmeye açık olduğu düşünülmektedir.

OÖFMAE: 2008 performans göstergeleri tablosuna göre bölüm öğretim üyesi başına düşen tam metin yayın sayısı 0,44 ve toplam yayın ve bilimsel faaliyet sayısı ise 7,33 olduğu belirtilmiştir. İndeksli dergilerde yer alan öğretim üyesi başına atıf sayısının ise 2,67 olduğu, değerlendirme yılı içerisinde toplam 5 bilimsel projenin tamamlandığı, bununla birlikte değerlendirme yılı içerisinde 3 TÜBİTAK projesi başlatıldığı ifade edilmiştir. 2007 performans göstergeleri ile karşılaştırıldığında bu çıktıların tümünde bir artış olduğunun gözlemlendiği bölüm raporunda belirtilmiştir.

YDE: Bölüm yaptığı değerlendirme sonucunda araştırma geliştirme ile ilgili sonuçlarda yetersiz kaldığı sonucuna varmıştır.

Page | 59

BES: “Araştırma geliştirme ile ilgili sonuçların geçerliliği” alanı bölümün güçlü olduğu alanlardan birisi olarak gösterilmiştir.

Ar-Ge ile ilgili sonuçların yeterliliği

BÖTE EB İÖ YDE OÖFMAE BES

Yeterli (4-5) 4 4

Geliştirmeye Açık (3) 3 3 3

Geliştirilmesi Gereken (1-2) 2

c) Uygulama ve hizmet faaliyetleri ile ilgili sonuçların yeterliliği

YDE bölümünün bu alanı yeterli olarak tanımladığı; İÖ bölümünün bu alanı geliştirilmeye açık bir alan olarak gördüğü; EB, BÖTE ve BES bölümlerinin bu alanı güçlü olunan alanlar arasına aldığı; OÖFMAE bölümünün ise bu alanı geliştirilmesi gereken bir alan olarak değerlendirdiği anlaşılmaktadır.

Uygulama ve hizmet faaliyetleri ile ilgili sonuçların yeterliliği

BÖTE EB İÖ YDE OÖFMAE BES

Yeterli (4-5) 4

Geliştirmeye Açık (3) 3 3 3 3 3

Geliştirilmesi Gereken (1-2)

d) Kurumsal niteliklerle ilgili gelişmelerin yeterliliği

YDE bölümünün bu alanı yeterli olarak tanımladığı; BÖTE bölümünün bu alanı geliştirilmeye açık bir alan olarak gördüğü; EB bölümünün bu alanı güçlü olunan alanlar arasına aldığı; BES ve OÖFMAE bölümlerinin ise bu alanı geliştirilmesi gereken bir alan olarak değerlendirdiği anlaşılmaktadır.

Page | 60

Kurumsal niteliklerle ilgili gelişmelerin yeterliliği

BÖTE EB İÖ YDE OÖFMAE BES

Yeterli (4-5) 4

Geliştirmeye Açık (3) 3 3 3 3

Geliştirilmesi Gereken (1-2) 2

e) Toplumla ilgili sonuçların yeterliliği

YDE bölümünün bu alanı yeterli olarak tanımladığı; BES ve EB bölümlerinin bu alanı geliştirilmeye açık bir alan olarak gördüğü anlaşılmaktadır

Toplumla ilgili sonuçların yeterliliği

BÖTE EB İÖ YDE OÖFMAE BES

Yeterli (4-5) 4

Geliştirmeye Açık (3) 3 3 3

Geliştirilmesi Gereken (1-2) 2 2

f) İdari faaliyetler ile ilgili sonuçların yeterliliği

YDE bölümünün bu alanı yeterli olarak tanımladığı; BÖTE bölümünün bu alanı geliştirilmeye açık bir alan olarak gördüğü; BES ve EB bölümlerinin bu alanı güçlü olunan alanlar arasına aldığı; İÖ ve OÖFMAE bölümlerinin bu alan hakkında görüş bildirmediği anlaşılmaktadır.

İdari Faaliyetler ile ilgili sonuçların yeterliliği

BÖTE EB İÖ YDE OÖFMAE BES

Yeterli (4-5) 4

Geliştirmeye Açık (3) 3 3 3 3 3

Geliştirilmesi Gereken (1-2)

Page | 61

Benzer Belgeler