• Sonuç bulunamadı

www.testmatematik.com @ test_matematik A Kapısı B Kapısı YENİ NESİL TARAMA TESTİ .SINIF MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR 8

N/A
N/A
Protected

Academic year: 2021

Share "www.testmatematik.com @ test_matematik A Kapısı B Kapısı YENİ NESİL TARAMA TESTİ .SINIF MATEMATİK ÇARPANLAR VE KATLAR 8"

Copied!
5
0
0

Yükleniyor.... (view fulltext now)

Tam metin

(1)

1. Bir kapalı oto parkın A kapısı ve B kapısı olmak üzere iki girişi vardır.

Otopark 08:00 – 20:00 arası hizmet vermektedir. Çalışma saatleri içerisinde A kapısından her 12 dakikada bir, B kapısından ise 15 dakikada bir araç giriş yapmıştır.

Buna göre gün sonunda A ve B kapılarından giriş yapan araç sayılarının toplamı kaçtır?

A) 48 B) 60 C) 84 D) 108

2. Zehra ve Meliha bir tekstil atölyesinde çalışmaktadırlar.

Zehra ve Meliha sırayla top uzunluğu 9,6m ve 8,4m olan kumaşları eşit uzunlukta ve hiç artmayacak şekilde en az sayıda parçaya ayırmaktadır.

Zehra ve Meliha gün sonunda eşit sayıda parça kumaş kestiklerinde işi bırakıyorlar. Buna göre bir günde en az kaç top kumaş kesilmiştir ? (1m =100cm)

A) 10 B) 15 C) 20 D) 30

8.SINIF MATEMATİK

ÇARPANLAR VE KATLAR

YENİ NESİL TARAMA TESTİ

www.testmatematik.com

@ test_matematik

B Kapısı

(2)

3. Aşağıdaki tabloya 1 den 50 ye kadar olan doğal sayılar sırayla yazılmıştır. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50

Ali bu tablodaki sayılardan12 ile aralarında asal olan sayıların bulunduğu kutuları kırmızıya, 15 ile aralarında asal olan sayıların bulunduğu kutuları maviye boyamıştır. Hem kırmızı hem maviye boyanan kutuların rengi ise mor olmuştur.

Buna göre son durumda tabloda mor kutucukların sayısı kaçtır? A) 7 B) 14 C) 24 D) 30

4. Basketbolda forma numaraları 04 ten başlar 15’e(4 ve 15 dahil) kadar devam eder.

Bir basketbol takımı antrenman maçı yapmak için mor ve beyaz forma ile sahaya çıkmıştır. Takımların forma numaraları bir doğal sayının çarpanlarının arasından seçilmiştir. Her oyuncu maçta forma numarası kadar sayı atmıştır.

Mor takımın forma numaraları 72 nin çarpanlarından seçildiğine göre beyaz takımın forma numaraları aşağıdaki sayılardan hangisinin çarpanlarından seçilirse beyaz takım maçı daha büyük fark ile kazanır? A) 56 B) 60 C) 84 D) 90

5. Aşağıdaki tabloda bir halı yıkama fabrikasının

6m

2

lik halıları yıkama süreleri ve ücretlendirme bilgileri

verilmiştir.

Süre(dk)

Fiyat(

2

m

)

El dokuma halı

30

7

Fabrika halısı

20

4

Fabrikada yıkanan tüm halılar

6m

2

dir.

Bu fabrikada iki halı türündende mesai süresince aralıksız yıkanmıştır.

Buna göre bir günde fabrikanın el dokuma halıdan kazandığı para fabrika halılarından kazandığı paradan farkı

aşağıdakilerden hangisi olabilir?

A) 56 B) 68 C) 84 D) 96

(3)

6. Bir zeytin yağı fabrikası ürettiği yağları 3000mL ve 5000mL lik kutulara paketleyerek 120 Lira ve 150 Lira etiket fiyatı belirlemiştir.

3000mL ve 5000mL’lik kutulara doldurulan zeytin yağlarının miktarları eşit olup 500’er litreden fazladır. Fabrika yönetimi kampanya yaparak etiket fiyatı üzerinden yukarıda belirtilen miktarlarda indirim yapmıştır. Buna göre fabrika ürettiği tüm zeytin yağlarını sattığında en az kaç lira gelir elde eder? (1L=1000mL)

A) 6120 B) 12240 C) 18360 D) 30600

7. Bir matematik öğretmeni çarpanlar ve katlar konusunu öğrencilerinin daha iyi kavraması için aşağıdaki gibi bir oyun geliştirmiştir.

Oyun iki kişi ile bir tur oynanıp oyuncular birer doğal sayı seçiyor. Seçtiği doğal sayının asal çarpanlarının çarpımı kadar kendisi, toplamı kadar rakibi puan kazanıyor.

Örneğin bir oyuncunun seçtiği sayı 12 ise,

Seçilen sayı Aldığı puan Rakibinin aldığı puan

1.oyuncu 12 2.3 = 6

2.oyuncu 2+3 = 5

1. oyuncu 63 ü seçtiğinde 2.oyuncu aşağıdaki sayılardan hangisini seçerse oyunu kazanır?

A) 56 B) 60 C) 75 D) 80

8. Aşağıdaki tablo 1 den 9 a kadar(1 ve 9 dahil) olan rakamlar birer kere yazılarak doldurulacaktır.

Kutucukların içindeki sayıların çarpımı yanında yazan sayıya eşittir. Buna göre A nın en küçük değeri için EBOB(A,B) kaçtır?

A) 12 B) 24 C) 30 D) 42

www.testmatematik.com

8Sınıf Matematik Yeni Nesil Tarama Testi

(4)

9.

Yukarıdaki puzzle parçalarının üzerine farklı doğal sayılar yazılmıştır. Üzerinde yazan doğal sayıların çarpan sayısı eşit olan parçalar birleştirilirse aşağıdakilerden hangisi elde edilir.

10. .

Bir kara yolunun bir tarafına eşit aralıklı elektrik direkleri diğer tarafına ise eşit aralıklı trafik levhaları konulmuştur. Yolun başına ve sonu birer tane elektrik direği ve trafik levhası bulunmaktadır. Yolun uzunluğu 2 km den fazla olduğuna göre yol kenarındaki trafik levhası sayısı elektrik direklerinin sayısından kaç fazladır?

A) 10 B) 14 C) 21 D) 35

(5)

CEVAP ANAHATARI:

1D

2B

3B

4B

5C

6D

7B

8A

9A

10C

Sosyal medya hesaplarımız

@ test_matematik

Matematik Atlası(Öğretmen Grubu)

Grubu)

Testmatematik Grubu(öğrenci-veli-öğretmen)

Referanslar

Benzer Belgeler

6) İki köşesi bir yarım çember üzerinde, diğer iki köşesi bu yarım çemberin çapı üzerinde bulunan bir dikdörtgenin alanın en büyük değeri yarıçap cinsinden en çok

[r]

30 dan küçük asal sayıları yazınız. İki basamaklı en küçük asal sayı ile iki basamaklı en büyük asal sayının toplamı kaçtır?.. 3. k) 10 un

bir asal sayı olabilmesi için X yerine kaç farklı rakam yazılabilir. Hasan’ın aklından tuttuğu sayı aşağıdakilerden hangisi olabilir. 522 sayısının asal

Aralarında asal 1 den büyük iki sayının EKOK ları ile EBOB larının toplamı 151 dir.. Bir market kampanya yaparak elindeki çikolataları 4 erli ve 5 erli paketler yaparak

ÇARPANLAR ve KATLAR.. ( POZİTİF

Bir sayının 4 ile bölündüğünde kalanı bulmak için sadece son iki basamağındaki sayıyı 4’e bölüm kalanı bulmamız

Bir doğal sayının pozitif çarpanları arasında asal sayı olanlara asal