• Sonuç bulunamadı

Tüm bu bulgular göz önüne alındığında kimi çıkarımlarda bulunmak mümkündür. Hazırlanan maddeler grafik tasarım, bilgilendirme tasarımı ve iki alan ilişkisine yöneliktir. Dolayısıyla bu maddeler bu üç başlık altında gruplanarak ele alınabilir.

Grafik tasarım ile ilgili maddelere bakıldığında; öğrencilerin %79,1’i maddelere doğru yanıt verirken, %14,5’i yanlış yanıt vermiştir. Azınlığı oluşturan %6,4 oranında öğrenci ise maddelerin geneli hakkında fikri olmadığını belirtmiştir. Cevapların geneline bakıldığın büyük çoğunluğun doğru yanıtlar vermesi bize konu hakkında temel bilgiye sahip olduklarını düşündürmesinin yanı sıra az da olsa yanlış ve

fikri olmayan öğrenci bulunmamasının grafik tasarım dersi üzerinde de eksikler bulunduğunu bize göstermektedir.

Bilgilendirme tasarımı ile ilgili maddelere bakıldığında; öğrencilerin çoğunluğu sağlayarak % 65,5 oranında doğru yanıt verdiğini görmüş olsak da kalan %21’lik kısmın konu hakkında fikri yoktur. Bunun yanı sıra %13,5 oranında öğrenci ise maddelere yanlış cevaplar vermişlerdir. Bilgilendirme tasarımı hakkında doğru ve yanlış şekilde düzenlenen 9 maddeye öğrenciler kimi zaman bilinçli kimi zaman mantık yürütme yoluyla cevaplama yapmışlardır. Genel anlamda maddelere verilen yanıtlarda tereddüt edilmiştir. Öğrenciler bilgilendirme tasarımını başlı başına bir ders olarak görmediği için konu üzerinde eksik kalmışlardır. Bilgilendirme tasarımı bir ders olarak alınırsa öğrencilerin konu üzerinde gelişmeleri sağlanabilir.

İki alan ilişkisi ile ilgili maddelere bakıldığında ise; öğrencilerin yarıya yakını %55’i maddelere doğru yanıt vererek iki alan arasındaki ilişkiyi kurmaya çalışmışlardır. Tüm öğrencilerin %29,5’inin fikrinin olmadığı görülmektedir. Yanlış cevap veren öğrenciler ise %15,5 oranındadır. Öğrencilerin verdikleri yanıtlarda doğru cevap oranlarında yoğunluk sağlanamaması ve bununla beraber fikri olmayan öğrenci sayısının da ortalamada önemli bir orana ulaşması bize örencilerin iki alan arasındaki bağlantıyı kurmakta zorluk çektiklerini göstermektedir. Öğrenciler bilgilendirme tasarımının grafik tasarım içinde ne denli yer aldığını, ayrıca iki alanı aynı çerçeve içinde nasıl kullanacakları konusunda yeterli bilgi sahip olmadıklarını görmekteyiz.

V. BÖLÜM SONUÇ VE ÖNERİLER

5.1. Sonuç

Grafik tasarım dersi alan öğrencilerin, grafik tasarım ve bilgilendirme tasarımı ile ilgili görüşleri ve bu iki alan arasındaki ilişki hakkında görüşlerinin betimlenmeye çalışıldığı bu araştırmanın sonucunda:

Öğrencilerin gerek grafik tasarım gerekse bilgilendirme tasarımı bilgisine tam anlamıyla sahip olmadıkları görülmüştür. Öğrencilerin birbirinin değişik formunda verilmiş maddelere farklı ve tutarsız cevaplar vermeleri de bu konuda yanlış ve eksik bilgiye sahip olduklarını göstermektedir.

Grafik tasarım ile ilgili olarak; öğrencilerin çoğunluklu olarak grafik tasarım ile ilgili temel bilgilere sahip oldukları, yalnızca bazı noktalarda tereddüt ettikleri veya bazı noktaları bilmedikleri görülmektedir. Bunun yanı sıra eksik bilgiye sahip olan öğrenci sayısı azınlıkta kalmaktadır. Bu durum grafik tasarım dersinin teorik yanında konu eksiklikleri dışında tek başına bir problemi olmadığını bize göstermektedir.

Bilgilendirme tasarımı ile ilgili olarak; bilgilendirme tasarımının kendi başına bir ders olarak alınmamasının yanı sıra grafik tasarım dersi kapsamında da konu olarak işlenmemektedir. Bu nedenle öğrencilerin bilgilendirme tasarımı ile ilgili sorulan sorulara genelde mantık yürütme yoluyla cevap verdikleri anlaşılmaktadır. Bilgilendirme tasarımı ile ilgili maddelerde çoğunluk fikrim yok cevabı ile konu hakkında yetersiz bilgiye sahip olduklarını bize göstermektedir.

İki alan ilişkisi ile ilgili olarak; maddelere verilen yanıtların ortalamasına bakıldığında öğrencilerin bu iki alan arasında bir ilişki kurduğunu ancak bu ilişkinin kapsamını ve sınırlılıklarını bilmediğini görmekteyiz. Kimi maddelerde bağlantı kurulurken, kimi maddelerde ise kurulan bağlantının çok yanlış olduğu görülmektedir. Bu bize öğrencilerin grafik tasarım ve bilgilendirme tasarımı hakkında yetersiz bilgiye sahip oldukları için aralarındaki bağlantıyı kuramadıklarını göstermektedir.

5.2. Öneriler

Tüm veriler ve bulgular göz önüne alındığında ortaya çıkan sonuçlar ışığında şu önerilerde bulunulmuştur;

Grafik tasarım ile ilgili olarak;

Araştırma sonuçlarına göre elde edilen veriler doğrultusunda, öğrencilerin alan bilgilerinin iyi düzeyde olduğu anlaşılmaktadır. Atölye dersi olarak da görülen bu alanın teorik yanının güçlü olduğu, yalnızca azınlıkta olsa dahi öğrencilerin bilgi eksiklerinin tamamlanmasına yönelik bir çalışma yapılmalıdır.

Öğrencilerin alan bilgileri seviyesinin tespit edilmesi baksa bir araştırmanın konusu olabilir. Böylece öncelikle öğrencilerin görmekte oldukları ders ve içeriği ile ilgili problemler var ise kaynağı ile daha sağlıklı tespit edilmelidir.

Bilgilendirme tasarımı ile ilgili olarak;

Araştırma sonuçlarına göre, öğrenciler bilgilendirme tasarımı ile ilgili temel bilgilere sahip değildir. Konu hakkında fikir yürütme yoluyla cevaplama yapmışlardır. Bilgilendirme tasarımı ile ilgili temel bilgilerindeki eksikliğin, nedeninin tespiti ve giderilmesi gereklidir. Bilgilendirme tasarımının, ilgili uzmanlarca aktarılmadığı anlaşılmaktadır. Bilgilendirme tasarımı ile ilgili, alanında uzman akademisyenlerin işbirliğine başvurulmalıdır.

İki alan ilişkisi ile ilgili olarak;

İki alan arasındaki ilişkiye yönelik yapılan araştırmanın sonuçları bize öğrencilerin birbirinden kopuk bilgilere sahip olduğunu göstermektedir. Söz konusu olan bilgilendirme tasarımının başlı başına bir ders olarak öğrencilere verilmemesi, bunun yanı sıra grafik tasarım dersi içinde de yeteri kadar konunun işlenmemesi öğrencilerin alanları konusunda yeterli bilgiye sahip olmamalarına sebep olmaktadır. Bu doğrultuda alan müfredatlarının yeniden düzenlenmesi veya alan ile ilgili akademisyenlerin ortak çalışması gereği düşünülebilir.

Sonuç olarak; 100 öğrenci üzerinde yapılan anket sonuçlarında öğrencilerin grafik tasarım konusunda bilgilerinin olduğu ancak bilgilendirme tasarımı hakkında bilgi sahibi olmadıkları gözlenmiştir. Bu nedenle de iki alan arasındaki ilişkiye yönelik maddelere de tutarlı yanıtlar vermemişlerdir. Bu tez konusunun işlenme amacı olan grafik tasarım dersi alan öğrencilerin, bilgilendirme tasarımı hakkında da eğitim almasının gerekliliğini anket sonuçları açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu çalışma sonucunda öğrenciler bilgilendirme tasarımını başlı başına bir ders olarak alırlarsa hem grafik tasarım alanında daha kapsamlı bilgiye sahip olacaklar hem de tek başına bir tasarım dalı olan bilgilendirme tasarımı konusunda yetkinliğe sahip olacaklardır. Bilgilendirme tasarımının, grafik tasarıma katkısının daha etkin olarak nasıl sağlanabileceği belirlenmeli; eğitim süreçleri ve iki alanın etkileşimli olarak verilmesi yönünde çalışmalar yapılmalıdır.

KAYNAKÇA

AIGA, (1993) Symbol Sign, Üçüncü Basım, AIGA Publishing, S.240

AIGA, (2002) 365:AIGA Year in Design 22, AIGA Publishing, S. 496

ANTONELLİ, P. (2004) Is Graphic Design, Not Simply Posters, Museum Worth? http://www.aiga.org/content.cfm/is-graphic-design-not-simply-posters-museum- worthy#authorbio

ATALAYER, F. (1994). Temel Sanat Öğeleri. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

BAL, H. İstatistik Nedir?, http://w3.gazi.edu.tr/~hasanbal/istnedir.html

BECER, E. (1997). İletişim ve Grafik Tasarım. İstanbul: Dost Kitabevi.

BERGER, C. M. (2005) Emerging Directions in Exhibition Design, SegdDesign-8, S.28

BIERSDORFER, J.D. (2006) Manuals For Dummies, http://www.aiga.org/content.cfm/manuals-for-dummies#authorbio

BULL, K. (2003) Verena, Ziemann Jörg ve Loock Hauke; Information Design, Hamburg Üniversitesi, S.55

BUYURGAN, S., BUYURGAN, U. (2001). Sanat Eğitimi ve Öğretimi. Ankara: Dersal Yayıncılık.

CALORI, C. (2007) Signage and Wayfinding Design: A Complete Guide to Creating Environmental Graphic Design Systems, Wiley, S.224

DORKİP, M. (2009) İstanbul:Grafik Tasarım Dergisi, 28, S.79

FRIENDLY, M. (2007) Milestones in the History of Thematic Cartography, Statistical Graphics, and Data Visualization, S.1-72

http://curvebank.calstatela.edu/phelps_phillips/milestone.pdf

GREER, N.R.(2004) The American Voting Experience, SegdDesign-4, S.46

GÜLER.T. (2006). Grafik Tasarım Dergisi, 02. İstanbul. S. 42-45

HARTMANN, F.(2007) After Neutrath: The Quest for an “Inclusive Form of the Icon http://homepage.univie.ac.at/frank.hartmann/texte/neurath.html

HOLMES, N. (2000) About charts and graphs, for Impress Magazine http://www.aiga.org/resourcef/content/l/8/8/l/ documents/AIGA_Clear Holmes Chartsand Graphs.pdf

HUNT, W. (2004) Ten Easy Pieces, SegdDesign-4, S.22

IRWIN, T.,(2002) Information Design: What is it and Who does it? http://aiga.org/content.cfm/infomation-design#authorbio

İSTEK, R. (2005). Görsel İletişimde Tipografi ve Sayfa Düzeni. İstanbul: Pusula Yayıncılık

IŞINGÖR, M., ETİ, E. ve ASLIER, M. (1986). Resim I, Temel Sanat Eğitim, Resim Teknikleri, Grafik Resim. Ankara: Türk Tarih Kurum Basımevi.

JEAN, G.,(2002) Yazı İnsanlığın Belleği, çev. Nami Başer. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, S.224

KAPTAN, S. (1998). Bilimsel Araştırma ve İstatistik Teknikleri. Ankara: Tekışık Web Ofset Tesisleri.

KARAMUSTAFA, S. (1981). Türk Grafik Sanatında Gençler. İstanbul: Milliyet Sanat Dergisi, 10

KARAMUSTAFA, S. (2009) İstanbul: Grafik Tasarım Dergisi, 28, S.78

KATZ, J. (2005) SomeThoughts About Mapmaking, SegdDesign-9

KENEMEYER, D.(2004) Jared Spool: The InfoDesign Interviev http://informationdesign.org/special/marcus_interview.php

KNEMEYER, D. (2003) Applied Information Design http://www.experiencethread.com/articles/archive article.cfm

KNEMEYER, D., (2003), Information Design: the Meta Discipline for Business http://www.experiencethread.com/articles/archive_article.cfm

KETENCİ, H.F., BİLGİLİ, C. (2006). Görsel İletişim & Grafik Tasarımı. İstanbul: Beta Basım. S.152

MAKAL, E. (2009) İstanbul: Grafik Tasarım Dergisi, 28, S.84

MIJKSENAAR, P.,(1997) Visual Function: An Introduction to Information Design, Princeton Architectural Press, S.58

NALÇA, A. (2009) İstanbul: Grafik Tasarım Dergisi, 28 S.79

ODABAŞI, Y. (1995). Pazarlama İletişimi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.

ODABAŞI, H. A. (2002). Grafikte Temel Tasarım. İstanbul: Yorum Sanat Yayınevi.

ORAL, G. (2009) Grafik Tasarım Dergisi, 28 İstanbul S.82

PETTERSSON, R., (2007) It Depends, Institue of Infology, S.122

PETTERSSON, R., (2002) Information Design: An Introduction, John Benjamins Publishing Co, S.306

SARIKAVAK, N.K., (1997).Tipografinin Temelleri. Ankara: Doruk Yayınları.

SEGD, (2007) SEGD Fourth Annual Symposium-New Directions in Exhibition and Environment Design: Affecting Thoght and Changing Minds

SIMLINGER, P. (2006). Grafik Tasarım Dergisi, 02. İstanbul. S. 42-45

SKOLNICK, L. H. (2007) A Brief History of ExhibitionDesign, SegdDesign-18, S.72

SLESS, D. (1999) Tufte: Information Design’s Magical Curator http://www.comminication.org.au/cria_publications/publication_id_62_7230923 62.html

SLESS, D., (2005) Theory for Practice

SÖZEN, M. (1987). Tanyeli, U., Sanat Terimleri ve Kavramları Sözlüğü. İstanbul:

Remzi Kitapevi.

SPIEKERMANN, E. and E.M Ginger, (2002) Stop Stealing Sheep & Find Out How Type Works, İkinci Basım, Adobe Press, S.192

TEPECİK, A. (1994). Grafik Tasarlama İlkelerine Dayalı Tasarım Yöntem ve Teknikleri. Doktora Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

TEPECİK, A. (2002). Grafik Sanatlar. Ankara: Detay Yayıncılık.

TUFTE, E R.,(2001) The Visual Display of Quantitative Information, İkinci Basım, Graphics Press. S.197

TUPITSYN, M. (1999) El Lissitzky: Beyond The Abstract, Yale University Press,S.239

TURANİ, A. (1980) Çağdaş Sanat Felsefesi. İstanbul: Varlık Yayınevi.

UÇAR, T. (2004). Görsel İletişim ve Grafik Tasarım. İstanbul: İnkılap Yayınları, 1. Baskı

Cinsiyet: K ( ) E ( )

Aldığınız ders: Grafik Tasarım ( )

Hiç Katılmıyorum, Katılmıyorum,

Fikrim Yok, Katılıyorum, Tamamen Katılıyorum,

Yazılı sütunlardan cevabınız olana (x) koyarak işaretleyiniz.

Hiç kat ılm ıyorum Kat ılm ıyoru m

Fikrim Yok Kat

ıl

ıyorum

Tamamen Kat

ıl

ıyorum

Tasarım tüm sanat ve insan etkinliklerinin içinde yer alan bir olgudur.

Grafik tasarımın görsel beğeni yönü ağır basmalıdır.

Grafik tasarımın temel işlevi bilgi vermektir.

Kimlik tanımlamak grafik tasarımın bir işlevidir.

Başarılı bir grafik tasarım için tasarım ilkelerini uygulamak yeterlidir.

Bir tasarım, işveren benimsemese de tasarım ilkeleriyle örtüşüyorsa başarılıdır.

Bilgi toplamanın grafik tasarımla ilgili yoktur.

Grafik tasarım iletişime yönelik olduğu için önemlidir.

Grafik tasarımcının piyasa rolü birilerini ikna etmektir.

Bilgilendirme tasarımı çeşitli aşamalardan geçerek profesyonel bir disiplin haline gelmiştir.

Bilgilendirme tasarımının olgunlaşma sürecini tamamladığını düşünmüyorum.

Bilgilendirme tasarımı çok katmanlı karmaşık bir disiplindir.

Bilgilendirme tasarımı bilginin tasarımıdır.

Bilgilendirme tasarımı bilginin sunuş biçiminin tasarımıdır.

Bilgilendirme tasarımının misyonu kaosu düzene sokmaktır.

Bilgilendirme tasarımının diğer tasarım dallarından farkı izleyiciye ya da kullanıcıya kendi doğrusunu verir.

Bilgilendirme tasarımı verinin görselleştirilmesidir.

Başarısız bir bilgilendirme tasarımı yanlış bilgilendirmeye neden olabilir.

Grafik tasarımın, bilgilendirme tasarımından farkı öznel beğeniyi kullanıcıya sunmasıdır.

Bilgilendirme tasarımı grafik tasarımın alt dalıdır.

Grafik tasarım bilgilendirme tasarımını kendi çatısı altında toplar.

Grafik tasarım ürününün bilgilendirme tasarımına dönüşebilmesi için bilgi miktarının artması gerekir.

Grafik tasarım, bilgilendirme tasarımını görselleştiren bölümdür.

Grafik tasarımcılar bilgilendirme tasarımcılarının çekirdek ekibidir.

Grafik tasarımcılar ve bilgilendirme tasarımcıları farklı çalışmalar yaparlar.

Bir tasarımın bilgilendirme tasarımı olup olmadığını, bilginin miktarına göre ayırt edebiliriz.

Tüm grafik tasarım ürünleri özünde bilgilendirme amacı taşır. Zaman ayırdığınız için teşekkürler.

Benzer Belgeler