• Sonuç bulunamadı

Yorum gerektiren sorular sayesinde etkin öğrenme sağlanmaktadır. %94

DERSĠ ÖRNEĞĠ

VĠZE 1. Tarih öncesinden Ġran Uygarlığına kadar geçen süreçteki kentlerin geliĢimi hakkında

10 Yorum gerektiren sorular sayesinde etkin öğrenme sağlanmaktadır. %94

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

ġekil 4‟te Ġstanbul Rumeli Üniversitesi Akademisyen Bilgi Sistemi‟nden alınan Mimarlık Tarihi III dersi yoklama raporları incelenmiĢ öğrencilerin asenkron ve senkron derse katılım grafiği gösterilmiĢtir. 2020-2021 Eğitim- Öğretim Yılı Güz döneminde zorunlu ve teorik ders olan Mimarlık Tarihi III dersini 24 kiĢi almıĢtır. Yoklama raporu incelendiğinde öğrencilerin 14 haftalık ders kapsamında %30 (9 saat) devamsızlık hakkı bulunmasına rağmen ortalama 2 saat devamsızlık yaptığı görülmüĢtür. ġekil 4 incelendiğinde tüm öğrencilerin derse düzenli olarak katıldığı anlaĢılmaktadır.

ġekil 5: MIM303 Mimarlık Tarihi III Dersi BaĢarı Ġstatistiği

ġekil 5‟ te 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz döneminde yer alan MIM303 kodlu Mimarlık Tarihi III dersi baĢarı istatistiği incelendiğinde 23 öğrenciden 21 „inin Ağırlıklı Genel Not Ortalamasında 4 üzerinden 2,5 ve üzeri ortalamaya sahip olduğu görülmüĢtür. Uzaktan eğitim döneminde Mimarlık Tarihi III dersini alan öğrenci performanslarının baĢarılı olduğu anlaĢılmaktadır.

Tablo 2: Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III Değerlendirme Formu Analizi

Soru No

Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III Değerlendirme Formu Soruları [12],[13] BaĢarı Yüzde Oranı [14],[15] 1 Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III dersleri senkron olarak iĢlenmekte ve

derslerde karĢılıklı etkileĢim bulunmaktadır. %97

2 Ders dökümanları konunun anlaĢılmasını sağlayan görsel bilgiler içermektedir %94

3 Sınav soruları ders içeriğine uygundur. %71

4 Cevaplara internet üzerinden direkt ulaĢılamamakta ve detaylı analiz gerektirmektedir.

%97

5 Sınav soruları ancak derse katılım durumunda çözülebilmektedir. %66

6 Sorular araĢtırmaya teĢvik etmektedir. %97

7 Sorular bulmaca niteliğinde olup merak uyandırmaktadır. %69

8 Sorular çizimlerle desteklenmesi gereken cevaplar içermektedir. %97

9 Soruların cevaplanması için konu hakkında genel bilgi sahibi olunmalıdır. %94

- 99 -

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

Teorik dersler kapsamında yapılan uygulamaların öğrencilere katkısını ve öğrenme açısından etki oranını tespit etmek için Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III derslerinin sonunda Tablo 2‟de sonuçları belirtilen değerlendirme formu yapılmıĢtır. Mimarlık Tarihi III dersinde 24 öğrenciden 20‟si, Mimarlık Tarihi I dersinde 22 öğrenciden 19‟ u ankete katılım göstermiĢtir. Değerlendirme formunda toplamda 10 soru sorulmuĢ ve uzaktan eğitim modelinde quiz, vize ve final sınavlarında sorulan soruların içeriğinin ve ders iĢlenme Ģeklinin öğrenmeye katkısı incelenmiĢtir. Ġki ders için değerlendirme form soruları ortak olup iki dersteki baĢarı yüzde oranı birlikte analiz edilmiĢtir. Öğrencilerden alınan dönüĢlerde kesinlikle katılıyorum ve katılıyorum cevapları olumlu; kararsızım, katılmıyorum ve hiç katılmıyorum cevapları olumsuz olarak değerlendirilmiĢtir. Değerlendirmede katılıyorum ve kesinlikle katılıyorum cevabını veren öğrenciler, ankete katılan tüm öğrencilere oranlanarak yüzdelik baĢarı oranı belirlenmiĢtir.

Öğrencilerin performanslarını değerlendirmede; örgün eğitimde kopya çekme, hile gibi durumlara fırsat verilmezken uzaktan eğitimle birlikte bu durumların kontrol edilemediği anlaĢılarak Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III dersleri soru tiplerinde değiĢiklik yapılmıĢ, değerlendirme formunda bu konuda da sorular sorulmuĢtur. Formdaki baĢarı yüzde oranlarına bakılarak soruların merak uyandırdığı, araĢtırmaya teĢvik ettiği, iki ve üç boyutlu çizim gerektirerek akılda kalıcılık sağladığı, yorum gerektirdiği ve derse katılımla çözümlere daha rahat ulaĢılabildiği sonuçlarına varılmaktadır.

4. SONUÇ

Eğitim sisteminde köklü değiĢikliğe sebep olan Covid-19 salgını sonrası eğitim kalitesinden ödün vermemek, örgün eğitimin dezavantajlarını avantaja çevirmek için eğitim sisteminde çalıĢmalar yapılmıĢtır. Yapılan literatür araĢtırmalarında uzaktan eğitimin örgün eğitime göre dezavantajlı olduğu noktanın öğrencilerin ölçme ve değerlendirme metotları açısından olduğu anlaĢılmıĢtır. ÇalıĢma kapsamında uzaktan eğitimin ölçme ve değerlendirme metotlarındaki bu eksikliğinin giderilmesi için farklı soru tiplerini içeren bir model önerisinde bulunulmuĢtur. Önerilen model; 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Mimarlık Bölümünde teorik ve zorunlu olan Mimarlık Tarihi I-III dersleri kısa sınav, vize ve final kapsamında sorulan alternatif soru tiplerini içermektedir. Ders kapsamında öğretim elemanı tarafından hazırlanan soru tipleri; Genel Bilgi Gerektiren Sorular, Kroki ya da Ölçekli Çizim Gerektiren Sorular, Merak Uyandıran, Bulmaca Niteliğinde Sorular, Dönem Tipolojisi Ġstenen Sorular ve Yorum ve Değerlendirme Gerektiren Sorular Ģeklinde beĢ farklı grupta sınıflandırılmıĢtır ve Mimarlık Tarihi I-III dersleri kısa sınav, vize ve final soruları bu sınıflandırılmaya göre açıklanmıĢtır. ÇalıĢma sonunda hazırlanan farklı soru tiplerinin öğrencilerin performansındaki olumlu etkisi; Ġstanbul Rumeli Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi‟nden alınan yoklama raporlarıyla derse katılım oranı hesaplanarak ve Mimarlık Tarihi I-III dersindeki öğrenci baĢarı istatistiğine bakılarak açıklanmıĢtır. Ayrıca uzaktan eğitim sisteminde uygulanan modelin öğrenme baĢarı yüzde oranına katkısı Mimarlık Tarihi I ve Mimarlık Tarihi III derslerine katılan öğrenciler tarafından doldurulan değerlendirme formuyla, genel baĢarı ortalaması %88 olarak tespit edilmiĢtir. Sonuçlar belirlenen soru tiplerinin uygulanabilir olduğunu göstermektedir.

KAYNAKLAR

[1] KAYA, Z., “Uzaktan Eğitim”, Pegem A Yayınları, 2002.

[2] YAMAMOTO G.T, ALTUN D., “Coranavirüs ve Çevrimiçi(Online) Eğitimin Önlenemeyen YükseliĢi”, Üniversite AraĢtırmaları Dergisi, Cilt 3,Sayı 1, Nisan 2020.

[3] DÜZAKIN E., YALÇINKAYA S., “Web Tabanlı Uzaktan Eğitim Sistemi ve Çukurova Üniversitesi Öğretim Elemanlıların Yatkınlıkları”, Ç. Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Cilt 17, Sayı 1, 2008. [4] https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/Uzaktan_ogretim/yuksekogret

im_kurumlarinda_uzaktan_ogretime_iliskin_usul_ve_esaslar.pdf

[5] BALTA Y., TÜREL Y.K., „‟Çevrimiçi Uzaktan Eğitimde Kullanılan Farklı Ölçme Değerlendirme YaklaĢımlarına ĠliĢkin Ġnceleme‟‟, Internatıonal Perıodıcal For The Languages, Literature and Hıstory of Turkısh or Turkıc Volume 8/3, Winter 2013, Ankara.

[6] „‟Uzaktan Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Kılavuzu‟‟ Çankırı Karatekin Üniversitesi [7] https://acik.anadolu.edu.tr/SourceLanding/AkademaLanding.

- 100 -

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

[8] BAKĠOĞLU A., CAN E.,‟‟Açıköğretimde Ölçme ve Değerlendirme: Problemler ve Öneriler‟‟, Uluslararası Yükseköğretim Kongresi, 2011.

[9] https://www.aofgiris.com/node/564 [10] https://obs.rumeli.edu.tr/oibs/bologna/progCourses.aspx?lang=tr&curSunit=3, [11] https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2020/03/20200327-5.htm. [12] https://docs.google.com/forms/d/1HZTBZe09CsLUSutPap9RkrKco8YRlwIZ9SPCBmiuVaU/edit [13] https://docs.google.com/forms/d/1f2UgIMbSLl3YrTAcJUT80W-tX65wIVOXanUuenmeiZE/edit [14]https://docs.google.com/forms/d/1HZTBZe09CsLUSutPap9RkrKco8YRlwIZ9SPCBmiuVaU/edit#re sponses [15]https://docs.google.com/forms/d/1f2UgIMbSLl3YrTAcJUT80WtX65wIVOXanUuenmeiZE/edit#resp onses ÖZGEÇMĠġ

Hatice Çiğdem Zağra

1982‟de Edirne‟de doğmuĢ, 2000‟de Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü‟nden mimar ünavanı ile mezun olmuĢtur. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü‟nden, 2006‟da “Yüksek Mimar” ve 2016‟da “Doktor Mimar” unvanlarını almıĢtır. Aynı zamanda 2004 yılından beri serbest olarak mimarlık yapmaktadır. Antalya Aspendos Köprüsü, Çanakkale Kemerdere Roma Su Kemeri, Lapseki Tarihi Kent Merkezi Sokak SağlıklaĢtırma vb., önemli projeleri arasındadır. 2017 tarihinden itibaren Dr. Öğretim Üyesi olarak Ġstanbul Rumeli Üniversitesi‟nde görev yapmaktadır.

Meryem SAĞLAM

1989‟ da Bolu‟da doğmuĢ, 2015‟de Mersin Üniversitesi Mimarlık Bölümü‟nden mimar ünvanıyla mezun olmuĢtur. 2016-2017‟de mimarlık ofisinde mimar olarak çalıĢmıĢtır. Yüksek Lisansını 2020‟de Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi‟nde tamamlamıĢtır. 2017‟den beri Ġstanbul Rumeli Üniversitesi‟nde araĢtırma görevlisi olarak çalıĢmaktadır.

101

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

TÜRKĠYE’DE ĠNġAAT MÜHENDĠSLĠĞĠ EĞĠTĠMĠ GELĠġĠMĠNĠN