• Sonuç bulunamadı

TÜRKĠYE YÜKSEKÖĞRETĠM YETERLĠLĠKLER ÇERÇEVESĠ (TYYÇ)1

DEĞERLENDĠRME VE SONUÇ

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

2014 ġubat - TYÇ'nin ana paydaĢlarından olan MEB'in resmi görüĢlerinin MYK'ya iletilmesiyle resmi görüĢ süreci tamamlanmıĢtır. Ġletilen görüĢ ve öneriler MYK bünyesinde oluĢturulan çalıĢma ekibi tarafından değerlendirildikten sonra UYÇ Hazırlama Komisyonu üyeleri arasından TYÇ Redaksiyon Heyeti tarafından incelenmiĢ ve uygun bulunan görüĢ ve öneriler TYÇ Yönetmelik taslağına ve TYÇ Belgesine yansıtılmıĢtır.

Temmuz - MYK Yönetim Kurulu tarafından TYÇ Yönetmelik Taslağı ve TYÇ Belgesi onaylanmıĢtır.

Ekim - MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanan TYÇ Yönetmelik Taslağı ve TYÇ Belgesi, ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından SayıĢtay Bakanlığı'nın görüĢü alındıktan sonra Bakanlar Kurulu'na arz edilmek üzere BaĢbakanlığa sunulmuĢtur.

Kasım - BaĢbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğü, ilgili bakanlık ve kurumları TYÇ Yönetmelik taslağını değerlendirmek ve resmi görüĢlerini sunmak üzere toplantıya davet etmiĢtir

2015 Nisan - MYK kanunun TYÇ ile ilgili maddelerinde değiĢiklik önerisi hazırlanmıĢ ve bu öneriler TBMM tarafından uygun bulunarak 6645 sayılı kanun kapsamında yayımlanmıĢtır. Bu kanun değiĢikliği ile maddelerdeki UYÇ ifadeleri TYÇ'ye dönüĢtürülmüĢtür. MYK'da Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Daire BaĢkanlığı kurulmuĢtur.

Mayıs - MYK Yönetim Kurulu kanun değiĢikliklerine bağlı kalınarak TYÇ Yönetmelik taslağında ve TYÇ Belgesinde gerekli düzeltmelerin MYK tarafından yapılmasını ve çalıĢmaların MYK tarafından sürdürülmesini kararlaĢtırmıĢtır. Bu doğrultuda 2014 Temmuzda onaylanan Yönetmelik taslağı ve TYÇ Belgesine, kanunda TYÇ ile ilgili yapılan değiĢiklikler yansıtılmıĢtır.

Haziran - DeğiĢlik yapılan TYÇ Yönetmelik Taslağı ve TYÇ Belgesi, ÇalıĢma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Bakanlar Kurulu'na arz edilmek üzere BaĢbakanlığa sunulmuĢtur.

Kasım - BaĢbakanlık Kanunlar ve Kararlar Genel Müdürlüğünde taslak üzerinde düzenlemeler yapılmıĢtır ve Bakanlar Kurulunun kararıyla "Türkiye Yeterlilikler Çerçevesinin Uygulanmasına ĠliĢkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazetede Yayımlanarak yürürlüğe girmiĢtir.

Aralık - MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanan Türkiye Yeterlilikler Çerçevesi Belgesi, yönetmeliğe göre gözden geçirilerek güncellenmiĢ ve MYK Yönetim Kurulu tarafından onaylanarak nihai hale gelmiĢtir

Ulusal Yeterlilikler Çerçevesi, ülke özelinden her program için belirlenecek alana özgü yeterliliklere yönelik üst çerçeveyi oluĢturmaktadır. Bu bağlamda, Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (Tyç) ekseninde program ya da temel alan odaklı çalıĢmalar yürütülmüĢ, rehber niteliğinde yayınlar hazırlanmıĢtır.

DEĞERLENDĠRME VE SONUÇ

Lizbon ve Bologna süreçleri “Avrupa Yeterlikler Çerçevesini” oluĢturmayı amaçlayan ve paralel ilerleyen süreçlerdir. Ülkemizde daha çok bilinen Bologna süreci ise, belirtilen Ģemsiye baĢlık altında “Avrupa Yükseköğretim Alanı” yaratmayı hedefleyen bir reform süreci olarak tanımlanabilir. Bologna Süreci’nin temel hedefleri;

 kolay anlaĢılır ve birbirleriyle karĢılaĢtırılabilir yükseköğretim diploma ve/veya dereceleri oluĢturmak,

 yükseköğretimde Lisans ve Yüksek Lisans olmak üzere iki aĢamalı derece sistemine geçmek,

 AKTS’ni uygulamak,

 öğrencilerin ve öğretim elemanlarının hareketliliğini sağlamak ve yaygınlaĢtırmak,

76

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

 yükseköğretimde Avrupa boyutunu geliĢtirmek,

 yaĢam boyu öğrenimi teĢvik etmek,

 öğrencilerin ve yükseköğretim kurumlarının sürece aktif katılımını sağlamak,

 Avrupa Yükseköğretim Alanı’nı cazip hale getirmek olarak belirlenmiĢtir [10].

Bu doğrultuda ülkemizin ulusal yeterlikler çerçevesi olan “Türkiye Yükseköğretim Yeterlilikler Çerçevesi (TYYÇ)” oluĢturulmuĢtur. Ulusal ölçekte belirleyici olan çerçeveye uygun olarak yüksek öğretim sistemi içindeki tüm programların alana özgü yeterliliklerinin tanımlanması gerekmektedir. Bu doğrultuda çalıĢmalar yürütülmüĢ ve program ya da temel alan odaklı rehber niteliğinde yayınlar hazırlanmıĢtır. Alana özgü yeterlilikler ise temel alan odaklı oluĢturulmuĢtur. Bu noktada program ölçeğinde uyumsuzluklar ve sorunlar ortaya çıkmaktadır. Örneğin “Temel Alan Yeterlilikleri kapsamında Ġçmimarlık, Ġçmimarlık ve Çevre Tasarımı bölüm programları hem Yapı ve Mimarlık baĢlığı altında, hem de Sanat baĢlığı altında değerlendirilmektedir” [11].

Bologna süreci, öğrenci merkezli ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda sürekli yenilenmenin gerekliliğine vurgu yapan bir süreçtir. Mevcut sorunların yanında içinde bulunduğumuz pandemi dönemi, hızlı dijitalleĢme ve yerel unsurların öneminin yeniden fark edilmesi gibi nedenler alana özgü yeterliliklerin gözden geçirilmesini ve güncellenmesini gerekli kılmaktadır. Bu bağlamda yapılacak çalıĢmalar için nereden nereye geldiğimizi bilmek, Avrupa eğitim reform süreçlerine ve ülkemize yansımalarına iliĢkin tarihsel sürecin derlenmesi ve bir bütün olarak sunulması önemli bir katkıdır. Lizbon ve Bologna süreçlerinin hedeflerinin yanında süreçleri ve süreçlerin ülkemizdeki izdüĢümünü görmek, önümüzdeki dönemi kurgulamak için önemli bir veri niteliği taĢımaktadır.

KAYNAKLAR

[1] YÖK (2019), Türkiye Yükseköğretim Ulusal Yeterlikler Çerçevesi (Tyuyç) Ara Raporu.

[2] YÖK (2020), 21.02.2020 tarihinde https://uluslararasi.yok.gov.tr/uluslararasilasma/bologna/temel-bildirgeler-ve-geli%C5%9Fmeler/sorbonne-bildirgesi adresinden alındı.

[3] YÖK (2020), 21.02.2020 tarihinde https://uluslararasi.yok.gov.tr/uluslararasilasma/bologna/temel-bildirgeler-ve-geli%C5%9Fmeler/bologna-bildirgesi adresinden alındı.

[4] https://uluslararasi.yok.gov.tr/uluslararasilasma/bologna/temel-bildirgeler-ve-geli%C5%9Fmeler/leuven-bildirgesi (Son eriĢim tarihi 22.02.2021)

[5] https://uluslararasi.yok.gov.tr/uluslararasilasma/bologna/temel-bildirgeler-ve-geli%C5%9Fmeler/budapeste-viyana-bildirgesi (Son eriĢim tarihi 22.02.2021)

[6] https://uluslararasi.yok.gov.tr/uluslararasilasma/bologna/temel-bildirgeler-ve-geli%C5%9Fmeler/bukres-bildirgesi (Son eriĢim tarihi 06.05.2021)

[7] https://uluslararasi.yok.gov.tr/Documents/Uluslararasilasma/erivan_bildirgesi_2015.pdf(Son eriĢim tarihi 06.05.2021)

[8] http://ehea.info/Upload/document/ministerial_declarations/EHEAParis2018_Communique_final_952771.pd f (Son eriĢim tarihi 06.05.2021)

[9] http://ehea.info/Upload/Rome_Ministerial_Communique.pdf (Son eriĢim tarihi 07.05.2021)

[10] GüneĢ, F., Bologna Süreci ile Yükseköğretimde Öngörülen Beceri ve Yetkinlikler, Yükseköğretim ve Bilim Dergisi, Cilt 2, Sayı 1, Nisan/April 2012; ss. 1-9.

[11] ÖZSAVAġ, N. ve GÜLER, Ö. K., Ġç Mimarlık Eğitiminde Akreditasyon: ECIA ve CIDA ölçütleri KarĢılaĢtırması, ĠÇMEK / Ġçmimarlık Eğitimi 2. Ulusal Kongresi, ss.7-12, Ġstanbul, 20 Aralık 2012.

77

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL

ÖZGEÇMĠġ BüĢra Kurt

Lisans eğitimini Trakya Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde (2012) tamamladı. Yüksek lisans eğitimine (2017 - ) Trakya Üniversitesi Mimarlık Anabilim Dalı’nda devam etmektedir. Ġstanbul’da yapı denetim ve tasarım ofisinde çalıĢtı. 2018 yılından bu yana akademik çalıĢmalarını Ġstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde AraĢtırma Görevlisi olarak sürdürmektedir. ÇalıĢma alanları; mimarlık tarihi, modern mimarlık, tasarım eğitimi olarak sıralanabilir.

Sevinç ALKAN KORKMAZ

Lisans eğitimini Uludağ Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde (2005), yüksek lisans (2011) ve doktora eğitimi (2017) ise, Dokuz Eylül Üniversitesi Bina Bilgisi Programı’nda tamamladı. Bursa ve Ġzmir’de çeĢitli tasarım ofislerinde ve Ġzmir YaĢar Üniversitesi’nde çalıĢtı. 2018 yılından bu yana akademik çalıĢmalarını Ġstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde Dr. Öğretim Üyesi olarak sürdürmektedir. ÇalıĢma alanları; tasarım eğitimi, toplumsal cinsiyet çalıĢmaları, haritalama, 3d yazıcı teknolojisi, kent çalıĢmaları, kapsayıcı tasarım olarak sıralanabilir.

Mergül SARAF YILDIZOĞLU

Lisans eğitimini Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Ġç Mimarlık Bölümü’nde (2006), yüksek lisans (2010) ve doktora eğitimlerini (2016) ise Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ġç Mimarlık Anabilim dalında tamamladı. Ġstanbul’da çeĢitli tasarım ofislerinde ve Ġstanbul Okan Üniversitesi’nde çalıĢtı. 2018 yılından bu yana akademik çalıĢmalarını Ġstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde Dr. Öğretim Üyesi olarak sürdürmektedir. ÇalıĢma alanları; aydınlatma tasarımı, iç mimarlık tasarım stüdyosu, tasarım eğitimi, tüketici davranıĢları - tasarım iliĢkisi ve mobilya tasarımı olarak sıralanabilir.

Sibel ÖZDEN

Lisans eğitimini BahçeĢehir Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nde (2018) tamamladı. Yüksek lisans eğitimine (2019 - ) Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Bilgisayar Ortamında Sanat ve Tasarım Bölümü’nde devam etmektedir. 2020 yılından bu yana akademik çalıĢmalarını Ġstanbul Rumeli Üniversitesi bünyesinde AraĢtırma Görevlisi olarak sürdürmektedir. ÇalıĢma alanları; tasarım eğitimi, mimari tasarım stüdyosu, hesaplamalı tasarım, bilgisayar destekli tasarım olarak sıralanabilir.

78

1.RUMELĠ MÜHENDĠSLĠK VE MĠMARLIK EĞĠTĠMĠ SEMPOZYUMU – 28-29 HAZĠRAN 2021/ ĠSTANBUL