• Sonuç bulunamadı

3.3. VERİLERİN ÇÖZÜMÜ VE YORUMLANMASI

3.3.3 Türk Malı Yirmi Beşinci Bölüm Çözümlemesi

3.3.3.5 Yirmi Beşinci Bölüm: Sahne 53/ Kuzular Mutfak/ Gündüz

Erman mutfaktan içeri girer. Arda ve Melodi masada şaşkın bir şekilde oturmaktadır. Abiye ise ocağın başında çocuklarına kahvaltı hazırlamaktadır).

ABİYE- Ermancığım. Seçkilerinin uğur getirdiği, gönül kafesinde bülbüllerin öttüğü, tözsel iradeni ve özlek bilincini hür bir şekilde kullanabileceğin aydınlık bir gün olsun dilerim.

ERMAN- Sana da günaydın Abiye. Günaydın.

ABİYE- (Erman’ a sandalyeyi gösterir) lütfen otur. Lütfen. Sana da hemen organik iki tane yumurta kırayım.

ERMAN- Organik yımırta mı? Yani normal yımırta yok mu yiyemiyor muyuz? ABİYE- Yımırta dünyada yok Erman. Yaşadığımız gezegende hiçbir dilde yımırta diye bir şey yok. Ha sorunun yanıtına gelince hayır Erman. Bundan sonra bu evde sadece organik ve hormonsuz gıdalar tüketilecek. (Melodi ve Arda birbirlerine bakarlar şaşkındırlar). Ha ansıdığım tam yerine denk geldi. Bundan sonra bu evde et tüketmeyeceğiz. Ailecek vejeteryan olacağız.

ERMAN- Anlıyorum. Vejeteryan derken

ABİYE- Müsadenle (masadan bir tabak alır ve tabağı Erman’a tutar) nohut sucuğu Erman lütfen tatımsa.

ERMAN- (bir tane alır) Çok güzel

ABİYE (tabağı çocuklarına yöneltir). Tomurcuklar (Melodi ve Arda’ da alır) ERMAN- İvit gerçekten çok güzel olmuş. Çok organik. Çok tatıma gitti. MELODİ- Baba bu iğrenç sen bunu nasıl beğendin ya.

ABİYE- Pembe tomurcuğum bu çok pisişik bir durum. Lütfen buna yenilme ve

143 ERMAN- (çocuklara bakarak) Annenizi kim seslendiriyor lan? Tuhaf değil mi deli gibi konuşuyor ya.

Hatalı Kullanılmış Sözcük

Doğru Kullanım Kullanan Karakter ve Sahnedeki Tekrar Sayısı

Abiye Erman

Yımırta Yumurta 1 3

Tatımsa Tadımsa 1

Tatıma gitti Hoşuma gitti 1

Tadımsadığın Tadına baktığın 1

Tablo-27: Yirmi Beşinci Bölüm, Sahne-53 Dildeki Yanlış Kullanımlar

Erman karakterinin eski haline döndüğü; ancak Abiye karakterinin değiştiği bu sahnede, Abiye Türkçeyi düzgün kullanmanın yanı sıra Erman’ ın hatalı kullandığı kelimeleri düzeltmeye çalışmaktadır. Dilin doğru ve yanlış kullanımlarının gösterilmeye çalışıldığı bu bölümde, dizinim son bölümleri yaklaştıkça kamuoyundan gelen tepkilere karşın böyle bir senaryo oluşturulduğu izlenimi uyanmaktadır.

3.3.3.6. Yirmi Beşinci Bölüm: Sahne 54 /Kuzular Salon / Gündüz

ABİYE- Evet organik kahvaltımızı ettik. Şimdik hep beraber güzel bir Pazar günü geçireceğiz. Yavrularım siz lütfen odalarınıza çıkıp ödevlerinizi yapınız, ben daha sonra gelip ödevlerinizi kontrol edeceğim.

MELODİ- Babacım annemin nesi var?

ERMAN- Ne bileyim ben. Sen anlıyo musun? Anlamıyosun. Ben anlıyo muyum? Anlamıyorum. Kesin abuk sabuk bişey isteyecektir onun alt yapısını yapıyor ama birazdan çıkar kokusu ortaya. Siz yukarı çıkın. Hadi hadi hadi.

ABİYE- (Abiye kanepede oturmuş etrafa bakmaktadır).

ERMAN- Arkadaş ne yidik ne yidik ya. Vallahi diyom ya. O soya fasulyesinin köftesi varya yedi tane yedim. Galiba karbonat var içinde şişkinlik yaptı. Akşama kadar İzmir marşı çalar burası.

ABİYE- Neden söyleniyorsun Erman? Şu an seni anlamaya çalışıyorum gerçekten. Çünkü sen pizza yaptığım süre boyunca Abiyeciğim yeter artık rahatsız oluyorum.

144 Nolur biraz sebze yemekleri yapsan. Sağlıklı beslenelim derdin. Bu şekilde

taleplerin olurdu benden. E bende bunları yerine getirmeye çalışıyorum. Şu an neden söylendiğini anlamıyorum ama seni anlamak istiyorum. Kızım ben normal insan yemeğinden bahsediyorum.

ERMAN- Kızım ben normal insan yemeğinden bahsediyorum. Yani okuz kumanyasından değil. Anladın mı?

ABİYE- Anladım Erman. Okuz değil yalnız öküz. Lütfen çok dikkat edelim. ERMAN- (kısık sesle söylenen Erman eline kumandayı almış TV’ yi açmak ister). ABİYE- Erman ne yaptığını zannediyorsun sen.(Erman elindeki çalışmayan kumandayı çalıştırmak için uğraşırken Abiye kumandayı almak ister). Erman lütfen verir misin?

ERMAN- Hayatım televizyonda kovboy filmi bakıyorum. Yani ne yapabilirim. Yani öyle bi davranıyorsun ki napıyım. Söyle sen ne yap… Ben ne yapayim. Söyle ne

yapayim.

ABİYE- Erman çok rica ediyorum senden. Bak bu kumandayı aldığın yere koyuyorum. Lütfen buna elimizi sürmeyelim. En azından bugün sürmeyelim. Neden biliyor musun? Çünki en azından bir tatil günümüzü televizyona bakarak harcamayalım. Çok rica ediyorum.

ERMAN- Ne yapıcaz peki yani ne yapmamızı istiyorsun? Birbirimizin suratına mı bakıcaz?

A BİYE- Aa olur mu Erman. Bu sorduğun soruyu hiç duymamış olayım. Bak duymadım. Sen bu soruyu sormadın. Ben de duymadım. Tohumlarımız yukarda ödevlerini yerine getirirlerken biz ebeveynler, burada medeni insanlar gibi kitap okuyacağız. Bir sakıncası var mı? Bence yok.

ERMAN- (Erman başını sallayarak yok işareti yapar). Cık cık Yani yani cık

ABİYE- Cık deme çok çirkin Erman. Lütfen. Cık cık, böyle şeyler kullanmayalım. İlişkimizde böyle şeylere izin vermeyelim oldu mu.

ERMAN- (Erman elini göğsüne dokundurarak Abiye’ ye olur verir). ABİYE- Erman ben sabah ne yaptım biliyor musun?

ERMAN- Ne yaptın?

ABİYE- Erkenden kalktım, çarşıdaki eski kitapçı Nevzat’ a gittim ve okumamız için bize harika kitaplar aldım. (Abiye kitapların olduğu çantayı alır ve içinde kitapları

145 tek tek çıkarır). Klasiklerde var, yerlilerde, yabancılarda. Bunların hepsi bitecek. Bugün bunların hepsini su gibi içeceğiz Erman.

ERMAN- Anlıyorum tamam.

ABİYE- Beni anladığın için sana çok teşekkür ederim. ERMAN- Benim cep telefonumu nereye koydun?

ABİYE- Erman lütfen Pazar günleri cep telefonuyla konuşmayalım. ERMAN- Tamam peki.

ABİYE- Radyasyondan biraz uzak duralım. Sağlıklı yaşayalım.

ERMAN- (eline bir kitap alır ve okumaya başlar). Bundan okuyorum. Tarım

ABİYE- (Erman kitabı ortasından okumaya başlar). Ermancığım, okumak için lütfen sıfırdan sonraki birinci sayfadan başlayabilir misin? Çok teşekkür ederim. Beni kırmadığın için, bana saygı gösterdiğin için çok teşekkür ederim.

ERMAN- Anlıyorum, anlıyorum.

ABİYE- Bak benim başladığım kitaba. Boşuna anlatmamışlar. Kitabın adı bu.hadi bakalım. (başını yukarı kaldırır). Herşey için sonsuz teşekkürler.

ERMAN- Nerden ben başlıyorum. İlk ben başlıyorum. Tarımdan başlıyorum.. İstersen okuyayım. Mahsülde ve tarımda kenenin zararları diyo burda. Kene mahsule geldiği zaman böyük bir felaketle sonuçlanıyormuş. Bak önemli, güzel aferin sağol. Yani beni gerçekten büyük bir şeye getirttin.Yani sağol. Roman yok mu çizgi roman. ABİYE- Ermancığım, çizgi roman da var fakat sen dışından okuduğun sürece benim okuduğum şeyi anlamam olası mı? Bence olası değil. Haydi gel. Pazar günkü dinlencemize kitaplarımızı içimizden okuyarak devam edelim. Ne dersin?

ERMAN- Kızım ben burdayım nereye gel diyon? Ben anlamıyorum seni. Sen ne acayip acayip konuşmaya başladın Abiye ya.

ABİYE- Şu an şaka kaldıracak durumda değilim. Çünkü kendimi kültüre adamak istiyorum. Birazdan çok teşekkür ederim. Beni anlayışla karşıladığın için çok teşekkür ederim. Haydi başlayalım.

ERMAN- (Erman şaşkınca bakar Abiyeye ve kitabın sayfasını çevirir).

ABİYE- Ben de seni anlıyorum ve bu bilişimi çok çok çok seviyorum. İzninle yanak uzatır mısın?

146 ABİYE- Teşekkür ederim. Sana doğru yönlendiriyorum kendimi (Erman’ı yanağından öper). Çok teşekkür ederim.

ERMAN- (Erman, korkmaya başlamıştır. Ellerini açarak sessizce dua eder).

ABİYE- Önsöz. Bak dışımdan okuduğum zaman yanlış oluyor. Başlıyoruz. (Abiye sessizce ağzını kıpırdatarak kitabını okurken Erman dua okumaktadır).

ERMAN- (kitabı kapatır). Abiye kusura kalma sıkıldım ben yiter.

ABİYE- (Abiye sessizce) Ermancım o zaman başka kitap al oku hayatım. Lütfen. ERMAN- Hayatım, ben kitap okumaktan sıkıldım. Yani bu sessizlik bana biraz daral getirdi yani ben. Olmuyor yani napıcan.

ABİYE- O zaman izin verirsen sana daha önceki söylemlerinden birini hatırlatmak istiyorum Erman Kuzu. Sen demez miydin Abiyeciğim, Pazar günleri biraz sessizlik olsun da kafamızı dinleyelim diyen. Bak hem sessizlik oluyor hem de kültüre doyuyoruz. Niçin sıkıldın anlıyamıyorum.

ERMAN- Kızım ne alakası var. Yani benim söylediğim, ben çok kitap okudum. Ondan şey yaptım yani. Sıkıldım, yani istemiyo canım. Zorla mı yaptıracan. Zorla mı yaptıracan. İstemiyor canım. Başka bir şey yaparsan yaparım ama böyle kitap oku. Valla istemiyo ya. Bu ne ya.

ABİYE- Demin ağzından çıkan kelimeyi ne ben duydum ne sen söyledin. Teşekkür ederim. Anlayışın için. O zaman lütfen bana izin ver. Son 48 sayfamı bitireyim, beraber sessizce oturalım

Hatalı Kullanılmış Sözcük

Doğru Kullanım

Kullanan Karakter ve Sahnedeki Tekrar Sayısı

Abiye Erman Şimdik Şimdi 1 Yidik Yedik 2 Diyom Diyorum 1 Okuz Öküz(argo) 1 Napıyım? Ne yapayım? 1 Ne yapayim? Ne yapayım? 2 Çünki Çünkü 1 Böyük Büyük 1 Yiter Yeter 1 Napıcan Ne yapacaksın? 1

147 Diziye, Türkçe’ nin yanlış kullanımı ile ilgili gelen uyarılar ve eleştireler karşılığını bulmuş olsa gerek ki bu sahnede düzgün konuşabilmek için sık sık kitap okumak gerektiği mesajı verilmeye çalışılmaktadır. Böylece bir taraftan güldürü amacıyla Türkçeyi yanlış kullanırken, diğer taraftan da dili doğru kullanabilmenin yöntemi gösterilmektedir. Özellikle bu bölümdeki bir çok sahnede Türkçeyi doğru kullanmaya yönelik mesaj verme kaygılarını görmekteyiz.