• Sonuç bulunamadı

5. PLANLAMA KARARLARI

5.2. MEKANSAL KULLANIM KARARLARI

5.2.1. YerleĢim Alanları

Balıkesir Ġli, “On Dört Ġlde BüyükĢehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ġlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair 6360 Sayılı Kanun” ile büyükĢehir statüsü kazanmıĢ ve Ġl içerisinde bulunan belde belediyeleri ile köylerin tamamı yasa kapsamında mahalleye dönüĢtürülmüĢtür. Balıkesir BüyükĢehir Belediyesi sınırlarının il sınırı olmasıyla, tüm yerleĢimler “kentsel yerleĢme” statüsü kazanmıĢtır. Bununla birlikte köyden mahalleye dönüĢen yerleĢimler ise farklı nitelikte olup “kırsal nitelikli yerleĢme alanları” olarak tanımlanmıĢtır.

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

55

Planda konut yerleĢim alanları, “mevcut konut alanları” ve “geliĢme konut alanları”

olarak değerlendirilmiĢtir. Analiz çalıĢmaları doğrultusunda büyük ölçüde yapılaĢtığı tespit edilen alanlar meskun, hiç yapılaĢmamıĢ ya da kısmen yapılaĢmıĢ alanlar ise geliĢme alanları olarak değerlendirilmiĢtir.

Planda, “konut alanları” olarak gösterilmiĢ alanlarda belirlenmiĢ nüfus yoğunlukları,

“Mekânsal Planlar Yapım Yönetmeliği”nde belirlenen aralıklar esas alınarak düzenlenmiĢtir. 1/25.000 ölçekli planın ölçeği gereği gösterilmeyen konut haricindeki kullanımlar alt ölçekli nazım ve uygulama imar planlarında düzenlenecektir.

Konut alanlarında; konut ve konut kullanımlarına hizmet edecek; sosyal ve teknik altyapı tesisleri (eğitim alanı, sağlık, açık ve yeĢil alanlar vb. ), kentsel çalıĢma alanları ve turizm alanları yer alabilecektir.

5.2.1.1. Kentsel Mevcut Konut Alanları

Planlama bölgesi içerisinde ilçe merkezi, Sarıköy Mahallesi ve Denizkent/Pınarkent mevkii ile bu alanlarla iliĢkilendirilmiĢ arazi kullanımları “Mevcut Konut Alanları” olarak değerlendirilmiĢtir.

Bu alanlar planın ölçeği gereği gösterilemeyen kullanımları da içerecek Ģekilde tanımlanmıĢ olup, alanın tamamıyle konut adası Ģeklinde düzenleneceği anlamına gelmemektedir. Bu planın ölçeği gereği gösterilemeyen kullanımlar, alt ölçekli planlarda ölçeğin gerektirdiği detayda ve bu planın nüfus kabullerine yeterli konut kullanım alanları ayrılacak Ģekilde düzenlenecektir.

Gönen ilçesi bütünündeki mevcut ve geliĢme konut alanlarının tamamı ilçe merkezi ile Sarıköy Mahallesi ve Denizkent/Pınarkent mevkiilerindedir. olup,

Mevcut konut alanları, “seyrek”, “düĢük” ve “orta” yoğunluklu olacak Ģekilde bölgelenmiĢtir. Bu alanlardaki yoğunluk değerleri aĢağıdaki Ģekilde belirlenmiĢtir.

Tablo 10. Mevcut Konut Alanı Yoğunlukları

KONUT ALANLARI ALAN (M2) BRÜT YOĞUNLUĞA GÖRE

1/25.000 ÖLÇEKLĠ NAZIM ĠMAR PLANI YOĞUNLUK

MEVCUT KONUT ALANI - DÜġÜK YOĞUNLUKTA

1622830.92 151 - 300 kiĢi/ha

MEVCUT KONUT ALANI - ORTA YOĞUNLUKTA

2638087.48 51 - 150 kiĢi/ha

MEVCUT KONUT ALANI - SEYREK YOĞUNLUKTA

1443026.82 50 kiĢi/ha ve altında

TOPLAM 5703945.22

(Büro ÇalıĢmaları, 2021)

56

5.2.1.2. Kentsel GeliĢme Konut Alanları

Planlama alanı içerisinde bulunan henüz yapılaĢmamıĢ fakat alt ölçekli planları mevcut olan alanlar kentsel “GeliĢme Konut Alanları” olarak değerlendirilmiĢtir.

Bu alanlar planın ölçeği gereği gösterilemeyen kullanımları da içerecek Ģekilde tanımlanmıĢ olup, alanın tamamıyle geliĢme konut adası Ģeklinde düzenleneceği anlamına gelmemektedir. Kentsel geliĢme alanlarında bu planda ölçeği gereği gösterilemeyen kullanımlar, alt ölçekli planlarda ölçeğin gerektirdiği detayda ve bu planın nüfus kabullerine yeterli konut kullanım alanları ayrılacak Ģekilde düzenlenecektir.

GeliĢme konut alanları, “seyrek” ve“düĢük” ve “orta” yoğunluklu olacak Ģekilde bölgelenmiĢtir. Bu alanlardaki yoğunluk değerleri aĢağıdaki tablodaki gibidir.

Tablo 11. GeliĢme Konut Alanı Yoğunlukları

KONUT ALANLARI ALAN (M2) BRÜT YOĞUNLUĞA

GÖRE 1/25.000 ÖLÇEKLĠ NAZIM ĠMAR PLANI YOĞUNLUK

GELĠġME KONUT ALANI - SEYREK

YOĞUNLUKTA 1588449.32 50 kiĢi/ha ve altında GELĠġME KONUT ALANI - DÜġÜK

YOĞUNLUKTA

1717540.49 51 - 120 kiĢi/ha GELĠġME KONUT ALANI - ORTA

YOĞUNLUKTA

181540.92 121-250 kiĢi/ha

TOPLAM 3487530.72

(Büro ÇalıĢmaları, 2021)

5.2.1.3. Kırsal Nitelikli YerleĢme Alanları

Planlama bölgesi içerisindeki köy, mezra ve nahiye gibi alanlar “On Dört Ġlde BüyükĢehir Belediyesi ve Yirmi Yedi Ġlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde DeğiĢiklik Yapılmasına Dair 6360 sayılı kanun ile mahalle statüsü kazanmıĢtır. Kentsel yerleĢme alanları dıĢında kalan köy ve mezraları kapsayan, 3194 sayılı imar kanunu‟nun ilgili yönetmeliği uyarınca yerleĢik alanı veya köy yerleĢik alanı ve civarına iliĢkin sınır tespiti yapılmıĢ/yapılmamıĢ ve bu planda sembol olarak gösterilmiĢ veya plan ölçeği gereği gösterilememiĢ olan alanlar

“Kırsal Nitelikli YerleĢme Alanları” statüsünde değerlendirilmiĢ ve K sembolü ile gösterilmiĢtir.

Onaylı yerleĢik alan sınır tespiti bulunan kırsal yerleĢim alanlarının sınırları Nazım Ġmar Planında „‟Köy YerleĢik Alan Sınırı‟‟ olarak gösterilmiĢtir.

Köy yerleĢik alan sınırı tespiti yapılmamıĢ mahallelerin; köy yerleĢik alan sınırları, ilgili mevzuat uyarınca belirlenecek, kesinleĢen sınırlar kırsal nitelikli yerleĢme alanları olarak kabul edilecektir.

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

57

Planı bulunmayan yerleĢmelerde köy tasarım rehberi ve/veya imar planı yapılıncaya kadar Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı‟nda da belirtilmiĢ olan aĢağıdaki koĢullar uygulanır:

• Kırsal yerleĢik alanlarda, konut, tarımsal amaçlı yapılar, turizm tesisleri, ticaret üniteleri, kamu hizmetine yönelik yapılar, sosyal ve teknik altyapı alanları, açık ve yeĢil alanlar yer alabilir.

• Bu alanlarda, konut, tarım ve hayvancılık amaçlı yapılara iliĢkin uygulamalar, bu plan ile verilmiĢ olan yapılanma koĢullarını aĢmamak kaydıyla, 3194 sayılı imar kanunu‟na bağlı “plansız alanlar imar yönetmeliği”nin 5. Bölümünde belirtilen esaslara göre yapılır.

• Konut, tarımsal amaçlı yapılar ile turizm tesislerinde yapılanma koĢulları: bina yüksekliği=6,50 m. (2 kat) emsal=0,50‟dir.

• Silo, samanlık, yem deposu, vb. Yapılar için maksimum yükseklik ihtiyaç doğrultusunda belirlenir.

• Kırsal yerleĢme alanlarında, yerleĢmenin ihtiyacına yönelik olarak ilk ve ortaöğretim tesisi, ibadet yeri, sağlık tesisi, güvenlik tesisi gibi yapılar için imar planı Ģartı aranmaz. Ancak, bu kullanımların yer seçimi, bağlı bulunduğu büyükĢehir belediyesi ya da il özel idaresince oluĢturulan bir komisyon tarafından, halihazır harita veya kadastro paftaları üzerinde kesin sınırları ile belirlenir. Bu yapı ve tesislere, uygulama projelerine göre, ilgili kurum ve kuruluĢ adına yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni verilir.

• Bu alanlardaki yapılaĢmalarda, renk, çatı kaplaması, cephede doluluk ve boĢluk oranları, bina birim ölçüleri vb. Gibi konularda çevre karakteristiklerine uyularak, bölgenin tarihi ve kültürel kimliği korunacaktır.

• Bu alanlardaki yerleĢme karakteristiği ve yapılar, geliĢme potansiyeli açısından önemli niteliklere sahip ise, 3194 Sayılı Ġmar Kanunun 8(ğ) maddesi kapsamında öncelikle köy tasarım rehberinin hazırlanması esastır.

5.2.2. Kentsel ÇalıĢma Alanları