• Sonuç bulunamadı

Ulusal kaynakların en yüksek ekonomik ve sosyal faydayı sağlayacak Ģekilde geliĢtirilmesi ve bölgeler arası dengesizliklerin asgari düzeye indirilmesi amacıyla Kalkınma Planları‟nda belirtilen temel hedefler doğrultusunda belirli aralıklarla;

ilçelerin, illerin ve bölgelerin sosyo-ekonomik geliĢmiĢlik düzeyini belirleyen çalıĢmalar hazırlamaktadır. Sosyo-Ekonomik GeliĢmiĢlik Endeksleri (SEGE) çalıĢmalarında, ekonomik ve sosyal alanlardan seçilen ve geliĢmiĢlik düzeylerini en iyi biçimde yansıtabilecek çok sayıda değiĢken kullanılmaktadır. Ekonomik ve sosyal alanlardan seçilen ve geliĢmiĢlik düzeylerini en iyi biçimde yansıtabilecek çok sayıda değiĢken kullanılmaktadır.

10 (Analiz Mühendislik, 2017)

48

Bu konudaki öncü çalıĢmalar 1960‟lı yıllara dayanmakla birlikte standart formatta ve karĢılaĢtırılabilir seriler ilk olarak SEGE-1996 çalıĢması ile yapılmıĢtır. Ġller ve bölgeler bazında; Devlet Planlama TeĢkilatı‟nın 1996 ve 2003 yılları, Kalkınma Bakanlığı‟nın 2011 yılı, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü‟nün 2017 yılı verilerini temel alarak hazırlamıĢ olduğu „Ġllerin ve Bölgelerin Sosyo-Ekonomik GeliĢmiĢlik Sıralaması AraĢtırması‟ çalıĢmaları bulunmaktadır. En güncel çalıĢma olan SEGE-2017‟ye göre Balıkesir ili, 81 il içerisinde 0,476 endeks değeriyle 24. sıradadır. Ancak, Balıkesir ili 2011 yılında hazırlanmıĢ olan çalıĢmada 22.sırada, 2003 yılında hazırlanmıĢ olan çalıĢmada ise 0,56540 indeksi ile 15. sırada yer almıĢtır. Ġl 2003 yılından 2011 yılına kadar 2. derece geliĢmiĢ iller kategorisinden 3.

derece geliĢmiĢ iller kategorisine gerilemiĢ, 2017 yılında tekrar 2. derece geliĢmiĢ iller kategorisinde değerlendirilmiĢtir.

Tablo 7: Balıkesir Ġlinin Yıllara Göre Sosyo-Ekonomik GeliĢimi

2003 2011 2017

Sıra Endeks GeliĢmiĢlik

Derecesi Sıra Endeks GeliĢmiĢlik

Derecesi Sıra Endeks GeliĢmiĢlik Derecesi

15 0,5654 2 22 0,4764 3 24 0,476 2

(Kalkınma Bakanlığı, 2013) (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü , 2017)

Balıkesir‟in istihdam göstergeleri genel itibarıyla ülke ortalamalarına yakındır. Ancak

%8‟lik iĢsizlik oranı ülke ortalaması olan %11,9‟un altında bir değere sahiptir. Ġlde belirli bir düzeyde sanayi altyapısı olmakla birlikte bu durum ihracat rakamlarına yeterince yansımamaktadır. Ġlin tarımsal üretim potansiyeli yüksek olmakla birlikte, genel geliĢmiĢlik sırasına paralel olarak kiĢi baĢına düĢen kırsal alanda tarımsal üretim değeri itibarıyla 20‟nci sırada yer almaktadır. Öte yandan, coğrafyadan önemli oranda etkilenen dağınık yerleĢim yapısı nedeniyle ilin nüfus yoğunluğu ve ĢehirleĢme oranı ülke genelinden daha düĢük düzeydedir.

Ġlçe bazında yapılan sosyo-ekonomik geliĢmiĢlik sıralaması araĢtırması çalıĢmaları ise 2004 ve 2017 yıllarında yapılmıĢtır. 2004 yılı çalıĢmasında sosyal ve ekonomik geliĢmiĢliğin farklı boyutlarını temsil eden 32 değiĢken kullanılarak temel bileĢenler analizi (TBA) ile ilçelerin endeks değerleri elde edilmiĢ ve ilçeler sıralama ve kademelenmeye tabi tutulmuĢtur. 2004 yılında yapılan bu çalıĢma; birçoğu nüfus sayımından elde edilen 2000 yılı verilerine dayanması ve 5747 sayılı Kanun ve 6360 sayılı Kanun ile ilçe sayısı ve ilçe sınırlarında çeĢitli değiĢlikler yapılması sebebiyle güncelliğini büyük ölçüde kaybetmiĢtir. Bu nedenlerle ilçelerin sosyal ve ekonomik geliĢmeyi temsil eden tüm boyutları değerlendirilerek, ilgili kurumlarla görüĢmeler yapılarak, veri altyapısı kontrol edilerek ve temin edilen verilerin kalite kontrolleri yapılarak ilçelerin sosyo-ekonomik geliĢmiĢlik endeksi değerleri güncellenerek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü tarafından SEGE-2017 çalıĢması hazırlanmıĢtır. Bu çalıĢmaya göre Balıkesir ili içerisinde en geliĢmiĢ ilçe Bandırma olup 970 ilçe arasında 96.sırada yer almakta, Bandırma‟yı sırasıyla Ayvalık, Edremit ve merkez ilçeler olan Altıeylül ve Karesi ilçeleri

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

49

izlemektedir. Ġlçelerin 2004 yılı ile 2017 geliĢmiĢlik sıraları karĢılaĢtırıldığında sıralamada önemli düĢüĢler yaĢandığı görülmektedir.

Tablo 8: Balıkesir Ġli Ġlçelerinin Sosyo-Ekonomik GeliĢmiĢlik Sıralaması

Ġlçe Adı 872 Ġlçe Ġçinde

Sıralama 2017 Skor 2017 Kademe 2017

* 2004 yılı “Ġlçelerin Sosyo-Ekonomik GeliĢmiĢlik Sıralaması AraĢtırması” çalıĢmasına göre

**2004 yılı “İlçelerin Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik Sıralaması Araştırması” nda merkez ilçe olarak değerlendirilmiştir.

(Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü , 2017)

2017 yılında hazırlamıĢ olan “Ġlçelerin Sosyo- Ekonomik GeliĢmiĢlik Sıralaması AraĢtırması”na göre; Bandırma, Ayvalık, Edremit, Karesi, Altıeylül, Burhaniye, Erdek ilçeleri 2. derece; Susurluk, Gönen, Marmara, Gömeç, Bigadiç, Manyas ilçeleri 3.

derece; SavaĢtepe, Dursunbey, Sındırgı, Havran, Kapsut ilçeleri 4. derece; Ġvrindi ve Balya ilçeleri ise 5. derece geliĢmiĢ ilçe grubunda yer almıĢtır. Bandırma ilçesi Türkiye‟nin önemli deniz ve demiryolu güzergahlarının birinin üstünde olmasının katkısıyla Balıkesir‟in sosyoekonomik açıdan en geliĢmiĢ ilçesi durumundadır.

Gönen Ġlçesi geliĢmiĢlik indeksinde 3. kategoride değerlendirilmiĢ olup 970 ilçe içindeki geliĢmiĢlik sırası ise 265‟dir11.

11 2017 yılında yapılmıĢ olan çalıĢmaya göre.

50

4.2. KENTSEL KADEMELENME

Devlet Planlama TeĢkilatı‟nın 1982‟de yayınlanmıĢ olduğu “Türkiye‟de YerleĢme Merkezlerinin Kademelenmesi” çalıĢmasında, kentsel çekicilikler her bir üst kademe merkezinin kendinden önceki merkezde olmayan mal ve hizmetleri sunma kapasitesine bağlı olarak belirlenmiĢtir. YerleĢmelerin; ticaret iliĢkileri, haftalık pazar, eğitim, sağlık, ulaĢtırma, haberleĢme iliĢkileri ve mevsimlik göç hareketleri dikkate alınarak merkezilik tayini yapılmıĢtır. Bu çalıĢma kapsamında Türkiye‟deki yerleĢmeler yedi kademeye ayrılmıĢ, tüm mal ve hizmet akımlarında etkin olan Ġstanbul 7. kademe merkez olarak tanımlanmıĢtır. Köyler 1. kademe, merkezi köyler 2. kademe, ilçe merkezlerinin büyük bir bölümü 3. kademe, alt bölge merkezleri 4.

kademe, bölge merkezleri 5. kademe ve üst bölge metropolleri (Adana, Ankara, Gaziantep, Ġzmir) 6.kademe merkezler olarak değerlendirilmiĢtir.

Balıkesir‟in ekonomik iliĢkilerde bağımlı olduğu baĢlıca merkezler Ġstanbul, Ġzmir, ve Bursa‟dır. Balıkesir ili, 7. kademe (en üst düzey) iliĢkilerde tüm iller gibi Ġstanbul‟un etki alanındadır. 6. kademe (üst-bölgesel) iliĢkilerde; Erdek, Bandırma, Gönen, Manyas ve Balya ilçeleri Ġstanbul‟u; Merkez, Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Sındırgı, SavaĢtepe, Ġvrindi, Bigadiç, Dursunbey, Havran ve Kepsut ilçeleri ise mal ve hizmet gereksinimlerini gidermek için Ġzmir‟i kullanmaktadır.

5.kademe bölgesel iliĢkilerde: Dursunbey ilçesi Bursa‟ya; Erdek, Bandırma, Gönen, Manyas ve Balya ilçeleri Ġstanbul‟a ve Merkez, Ayvalık, Edremit, Burhaniye, Sındırgı, SavaĢtepe, Ġvrindi, Bigadiç, Havran ve Kepsut ilçeleri ise Ġzmir‟e bağlıdır. Balıkesir Ġli‟nde yer alan 4. kademe alt-bölgesel merkezler; Balıkesir, Bandırma ve Edremit ilçeleridir. Balıkesir iline; 3. kademe yerel merkezler ise SavaĢtepe, Balya, Manyas, Erdek, Ġvrindi, Ayvalık, Burhaniye, Havran, Susurluk, Gönen, Sındırgı, Kepsut ilçe merkezleridir.

Tablo 9: YerleĢme Merkezlerinin Kademeleri ve Etki Alanları Kapsamında Balıkesir Ġli

KADEMELER MERKEZLER

VII. Kademe Merkezler Ġstanbul

VI. Kademe Merkezler Ġstanbul, Ġzmir

V. Kademe Merkezler Ġstanbul, Ġzmir, Bursa

IV. Kademe Merkezler Balıkesir Merkez, Bandırma, Edremit III. Kademe Merkezler SavaĢtepe, Balya, Manyas, Erdek, Ġvrindi, Ayvalık,

Burhaniye, Havran, Susurluk, Gönen, Sındırgı, Kepsut (Devlet Planlama TeĢkilatı, 1982)

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

51

ġekil 14: YerleĢme Merkezlerinin Kademeleri ve Etki Alanları Kapsamında Balıkesir Ġli

(DPT verileri kullanılarak hazırlanmıĢtır.)

Söz konusu alt planlama bölgelerinin, büyük ölçüde 1982 yılında DPT tarafından hazırlanan çalıĢmadaki 4. kademe merkezler ve etki alanlarıyla benzeĢmesi dikkat çekerken; son 30 yıllık süreçteki en büyük değiĢiklik Bandırma Alt Bölgesi‟nin Biga ve Lâpseki ilçelerine doğru geniĢlemesidir.

Gönen ilçesinin temel ekonomik faaliyeti tarımdır. Hizmetler ve sanayi sektörün de geliĢtiği ilçede yer alan; spor alanları, ilköğretim okulları, sağlık ocağı gibi sosyal teknik altyapı alanları ve ticari faaliyetler ilçenin kendi ihtiyaçlarını karĢılama düzeyindedir. Bu sebeple geliĢmiĢ bir merkezden söz edilmesine olanak yoktur.