• Sonuç bulunamadı

3. PLANLAMAYI YÖNLENDĠREN TEMEL VERĠLER

3.1. MEVCUT PLAN KARARLARI

3.1.3. Balıkesir Ġli Tarım Master Planı

Balıkesir Ġli Tarım Master Planı, TCP//TUR//8924 “Ġl Tarım ve Kırsal Kalkınma Master Planlarının Hazırlanmasına Destek Projesi” kapsamında Balıkesir Tarım Ġl Müdürlüğü tarafından hazırlanmıĢtır.

Tarım master planın amacı; tarımsal kaynakların belirlenmesi (toprak, su, ekoloji, iĢgücü ve teknik bilgi düzeyi), kısıtların ortaya konulması (üretim tekniği, örgütlenme, yatırım gereksinimi, iĢgücü ve pazarlama problemleri vb), tarımsal kaynak ve potansiyelin değerlendirilerek tarımda verimliliğin ve çiftçi gelirlerinin artırılması, ürün arzında sürekliliğin sağlanması; tarımın çevre, sanayi, turizm gibi diğer sektörlerle

34

iliĢkilerinin belirlenmesi, doğal kaynakların ve çevrenin korunması olarak ifade edilmiĢtir.

Agro-ekololojik alt bölgeler arazinin bitki deseni, topografik yapı ve iklim özellikleri bakımından benzerlik gösteren bölümlerini ifade eder. Balıkesir ili bu kapsamda 4 agro-ekolojik alt bölgeye ayrılmıĢtır. Susurluk ilçesi, merkez ilçe ve Kepsut ilçeleriyle ile birlikte III. bölgede yer almaktadır. Ġlçe buğday, arpa, nohut, tütün, elma üretiminde üçüncü sırada; ayçiçeği, biber (salçalık), domates üretimlerinde ikinci sırada; silajlık mısır, kavun, Ģeftali, badem üretimlerinde birinci sıradadır. III. alt bölge diğer alt bölgelerle kıyaslandığında; kıl üretimi yönünden üçüncü sı rada; peynir ve tereyağı üretimi yönünden ikinci sırada; kırmızı et, süt ve yün-yapağı üretimi yönünden ise ilk sırada yer almaktadır. Bölgede bor tuzu, jips, kil, kükürt, çinko, bakır, kurĢun, demir, altın madenleri ve kaplıcalar mevcuttur. Bölgenin problemleri ise;

 Köylerden Ģehirlere göç sebebiyle köylerdeki iĢgücünün giderek yaĢlanması,

 KüçükbaĢ hayvancılıkta verimli ırkların azlığı,

 Yem bitkileri üretiminin ihtiyacı karĢılamaması,

 Örgütlenmenin zayıf olmasından dolayı üreticinin malını ucuza satması ve parasını alamama gibi sorunlarla karĢılaĢıyor olması,

 Bilinçli girdi kullanımı yetersizliği olarak belirlenmiĢtir.8 3.1.4. Balıkesir Doğa Turizmi Master Planı 2013-2023

Mülga Orman ve Su ĠĢleri Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 3. Bölgenin hazırlamıĢ olduğu “Balıkesir Doğa Turizmi Master Planı 2013- 2023”

kapsamında potansiyel turizm olanakları değerlendirilmiĢ ve potansiyelin geleceği hakkındaki görüĢlere yer verilmiĢtir. Bu kapsamda yatırımların hangi bölgelere yoğunlaĢması gerektiğine iliĢkin önerilerde bulunulmuĢ ve planlama verileri sunulmuĢtur. Seçkin ve yüksek değer taĢıyan alanların değerlendirilmesi ve potansiyelini geliĢtirme imkanlarının ortaya konulması amacıyla yapılan analizler sonucunda Balıkesir ilinin doğa turizmi yönünden öne çıkan ilçeleri Edremit, Erdek, Ayvalık, Dursunbey, Burhaniye ve Gönen ilçeleridir. Planlama alanını oluĢturan Gönen ilçesi de öne çıkan ilçeler içerisinde yer almaktadır.

3.1.5. Gönen Merkez 1/1.000 Ölçekli Revizyon Uygulama ve 1/5.000 Ölçekli Revizyon Nazım Ġmar Planı

Gönen ilçe merkezine ait 02.10.2013 yılında Gönen Belediyesi Meclis kararı ile onaylanan 1/1.000 Ölçekli Revizyon Uygulama Ġmar Planı ve 1/5.000 Ölçekli Revizyon Nazım Ġmar planı bulunmaktadır. Balıkesir - Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı mekansal kararları incelendiğinde, 02.10.2013 tarihinde onaylanmıĢ olan uygulama imar planının dikkate alındığı görülmektedir.

Balıkesir‟in önemli bir sanayi odağı olan Ġlçe sanayi tesisleĢmeleriyle geliĢmesini sürdürmektedir. Mevcutta faal durumda olan Bandırma OSB, Gönen Deri Karma ve

8 Altıeylül Belediyesi, 2016

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

35

Ġhtisas OSB ile bu sanayi alanlarının geliĢme alanları sanayi yatırımlarını ilçeye çekmektedir. Sanayi sektöründe geliĢme gösteren ilçede üst ölçekli plan kararları doğrultusunda Gönen ilçe merkezinin kuzeyinde sanayi ve depolama alanları önerilmiĢtir. Bandırma limanına yaklaĢık 40km mesafede bulunan ilçe konumu sebebiyle, Bandırma, Bursa, Çanakkale ve Ġstanbul gibi geliĢmiĢ yerleĢimlerle etkileĢim içerisindedir. Biga, Bandırma, Bursa ve Ġstanbul gibi önemli sanayi odaklarının orta noktasında bulunmaktadır. Sanayi sektöründeki geliĢmeler ve yatırımlara bağlı olarak nüfusunun artması öngörülen ilçede, kentsel yerleĢim alanları ve talepleri Gönen merkezde yoğunlaĢmaktadır. 2013 yılında onaylanan Revizyon Ġmar Planı da bu çerçevede ele alınmıĢtır.

ġekil 8: Gönen 1/5000 Ölçekli Revizyon Nazım Ġmar Planı

(Gönen Belediyesi, 2021)

SARIKÖY

BANDIRMA

BALYA

MANYAS

36

02.10.2013 onay tarihli Gönen Merkez uygulama imar planında, merkezi iĢ alanları Gönen-Bandırma, Gönen-Sarıköy ve Gönen-Balya yollarının kesiĢimi ve çevresinde planlanmıĢtır. Bu bölgede ticaret ve konut altı ticaret alanları yoğunlaĢmaktadır.

Kentin merkezi de olan bu bölge çevresinde KurtuluĢ, Akçaali, Rüstem ve Malkoç mahalleleri sınırları içerisinde arazi kullanımına da uygun olacak Ģekilde meskun konut alanları bulunmaktadır. Meskun alanların kuzey doğusunda KurtuluĢ Mahallesi‟nde, güneyinde Plevne ve Tırnova mahallelerinde, kuzey batısında Karalarçiftliği ve Altay mahallelerinde olmak üzere geliĢme konut alanları ve bu geliĢme alanlarına hizmet edecek donatı alanları planlanmıĢtır. Sanayi alanları yerleĢimin kuzey çıkıĢında Bandırma yolu üzerinde ve turizm merkezinin batısında KurtuluĢ Mahallesi sınırları içerisinde önerilmiĢtir. Gündoğdu Mahallesi sınırları içerisinde ve yerleĢimin doğusunda küçük sanayi alanları, Altay Mahallesi sınırları içerisinde Sarıköy-Gönen yolunun batısında belediye hizmet alanı ve üniversite alanı planlanmıĢtır. YerleĢimin arazi kullanımına bakıldığında onaylı imar planı kararlarının büyük ölçüde gerçekleĢtiği görülmektedir. GeliĢme alanlarında yapılaĢmalar dağınık Ģekilde oluĢmaya baĢlamıĢ ve büyük bölümünde parselasyon iĢlemi yapılmıĢ durumdadır. KurtuluĢ mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve 18.09.2013/5435 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla kentsel dönüĢüm alanı ilan edilen alanla, 1993 yılında turizm merkezi ilan edilen alan planlama alanı dıĢında bırakılmıĢtır.

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

37

ġekil 9: Gönen 1/1000 Ölçekli Revizyon Uygulama Ġmar Planı

(Gönen Belediyesi, 2020)

Gönen Merkez için hazırlanmıĢ 2013 yılı planı dıĢında, Gönen Belediyesi ve Balıkesir BüyükĢehir Belediyesi arĢivinden taranmıĢ çeĢitli plan değiĢiklikleri ve mevzi imar planları bulunmaktadır. Bu plan çalıĢması kapsamında tüm imar planları dikkate alınmıĢ, belediyesinden alınan planlar sayısallaĢtırılarak bütünleĢtirilmiĢ ve bu çalıĢmaya altlık oluĢturacak Ģekilde güncel ve bütüncül bir plan elde edilmiĢtir.

BütünleĢtirme çalıĢması ile bu plana konu olan merkez bölgesi ile çevresine iliĢkin yürürlükteki imar planları ortaya çıkarılmıĢtır.

Kentsel dönüşüm alanı

Termal turizm merkezi

38

ġekil 10: Gönen Merkez Meri Plan Durumu9

(Ofis ÇalıĢmaları, Gönen Belediyesi, 2020)

Gönen ilçe merkezi yürürlükteki imar planı yaklaĢık 1207ha alanı kapsamaktadır.

3.1.6. Sarıköy 1/5.000 Ölçekli Nazım Ġmar Planı, 1/1.000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı

Sarıköy yerleĢim merkezine ait yürürlükteki imar planı, 05.01.2009 tarih 1 sayılı meclis kararıyla onaylanmıĢ olan “Sarıköy 1/5.000 Ölçekli Nazım Ġmar Planı”,

“Sarıköy 1/1.000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı”dır.

Onaylı imar planında yerleĢime güneyden giriĢi sağlayan Sarıköy-Gönen yolu, yerleĢime Gönen yönünde eriĢimi sağlayan birinci derece yol olup, 35 metre geniĢlikte planlanmıĢtır. Bu yol kuzey yönünde devam etmekte ve yerleĢimi D200 karayoluna ve D200 karayolu üzerinden ise Bandırma merkeze bağlamaktadır.

Sarıköy-Gönen yolunun doğusunda sanayi alanları, Armutlu Mahallesi‟ne eriĢim

9 1994 yılında onaylanan 1/1.000 ölçekli uygulama imar planı üzerine, günümüze kadar yapılmıĢ mevzi planlar ve plan tadilatlarının iĢlenmiĢ olduğu plan.

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

39

sağlayan yolun kuzey ve güneyinde ticaret, konut altı ticaret alanları, konut alanları ve bu konut alanlarına hizmet edecek olan donatı alanları planlanmıĢtır. GeliĢme konut alanları meskun konut alanlarının doğusu, batısı ve kuzeyinde yoğunlaĢmıĢtır.

Kentsel açık ve yeĢil alanların ise yerleĢimin çeperinde yoğunlaĢtığı görülmektedir.

Bu plan çalıĢması kapsamında tüm imar planları dikkate alınmıĢ ve bu çalıĢmaya altlık oluĢturacak Ģekilde, belediyesinden alınan planlar sayısallaĢtırılarak bütünleĢtirilmiĢtir. BütünleĢtirme çalıĢması ile yürürlükteki güncel imar planları ortaya çıkarılmıĢtır. YerleĢimin batısında Üveciktepe mevkiinde bir bölümü yeĢil alan, bir bölümü konut ve ağaçlandırılacak alan olarak planlanmıĢ Zeleia Antik Kenti Arkeolojik 1. ve 3. Derece Sit Alanı bulunmaktadır. Bu alan 2863 Sayılı Kültür Ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu kapsamında kalmaktadır.

ġekil 11: 2009 yılı onaylı Sarıköy 1/1000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı

(Gönen Belediyesi, 2019)

Sarıköy yerleĢim alanına ait yürürlükteki imar planı yaklaĢık 290 ha alanı kapsamaktadır.

3.1.7. Denizkent 1/5.000 Ölçekli Nazım Ġmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı, Pınarkent 1/5.000 Ölçekli Nazım Ġmar Planı ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı

1/100.000 ölçekli çevre düzeni planında ÇifteçeĢmeler yerleĢiminin kuzeyinde kentsel yerleĢim olarak planlanmıĢ olan alan Denizkent ve Pınarkent mevkiilerinden oluĢmaktadır. Denizkent imar planı 10.06.1993 tarihinde nazım ve uygulama imar planı, Pınarkent imar planı ise 05.01.2009 tarih 1sayılı meclis kararıyla nazım ve uygulama imar planı olarak onaylanmıĢtır.

ARKEOLOJİK SİT ALANI

40

Denizkent ve Pınarkent yerleĢimleri birbirine bitiĢik olup her iki alan da D200/E90 Bursa-Çanakkale yolu üzerinde planlanmıĢtır. YerleĢimlere Gönen merkezden ulaĢım Sarıköy Mahallesi üzerinden sağlanmaktadır. Bu yerleĢimler için hazırlanmıĢ imar planlarında, çoğunlukla ayrık ve ayrık ikiz nizam yapılaĢmalar önerilmiĢtir.

Denizkent yerleĢiminin kıyı kesimi günübirlik tesis alanları, kıyının güneyinde kalan ve mevcut yapılaĢmaların bulunduğu alan meskun alanlar olarak planlanmıĢtır. Meskun alanların doğusu ve batısı yönünde kıyıya paralel olarak geliĢme konut alanları planlanmıĢtır. YerleĢimin güney batısında kamusal kullanımlar yoğunlaĢmıĢ olup;eğitim tesisi, sağlık tesisi ve belediye hizmet alanları önerilmiĢtir.

Pınarkent yerleĢiminin kıyı kesimi günübirlik tesis alanları, kıyının doğusunda liman, D200/E90 Bursa-Çanakkale yolunun kuzeyinde ve doğu batı yönünde karayoluna paralel olacak Ģekilde geliĢme konut alanları önerilmiĢtir. Birer adet olmak üzere;

sağlık tesisi, ibadet alanı, spor alanı ve belediye hizmet alanı planlanmıĢtır. Açık ve yeĢil alanlar geliĢme alanlarının çeperinde yoğunlaĢmaktadır.

ġekil 12: 2009 yılı onaylı Pınarkent 1/1000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı(üstte, bu planın kapsamı dıĢında kalan konut alanları kırmızı renk ile belirtilmiĢtir), 1993 yılı onaylı Denizkent 1/1000 Ölçekli Uygulama Ġmar Planı

(Gönen Belediyesi, 2020)

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

41

Bu plan çalıĢması kapsamında belediyesinden alınan planlar sayısallaĢtırılarak bütünleĢtirilmiĢ, yürürlükteki güncel imar planları ortaya çıkarılmıĢtır. Denizkent ve Pınarkent mevkiilerine ait yürürlükteki imar planları yaklaĢık 246 hektarlık bir alanı kapsamaktadır.

3.2. JEOLOJĠK ETÜT

Planlamaya konu olan Gönen ilçesinin de içinde bulunduğu bölge için; “Balıkesir Ġli, Gönen, Manyas, Susurluk, Kepsut, Altıeylül, Karesi, Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, SavaĢtepe, Ġvrindi ve Balya Ġlçelerini Kapsayan 106 Adet 1/25.000 Ölçekli Topoğrafik Paftalarda Sınırları Belirtilen Toplam 1.125.000 Hektarlık (11.250 km2) Alan Ġçin Yapılan Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Etüt Raporu”

hazırlanmıĢ olup Çevre ve ġehircilik Bakanlığı tarafından 06.06.2018 tarihinde onaylanmıĢtır. ÇalıĢma kapsamında bu plana konu olan Gönen ilçesinin de içerisinde bulunduğu bölge için jeoloji haritaları oluĢturulmuĢtur. Bu rapora göre alanın genel jeolojisi;

“Biga Yarımadası‟nda Tersiyer öncesi kayaçlar, birbiriyle tektonik ilişkili ve KD-GB konumda uzanan tektonik kuşaklar içerisinde yüzeylemektedir. Okay ve diğerleri (1990) tarafından da benzer şekilde ayırtlanan bu tektonik zonlar doğudan-batıya doğru İzmir-Ankara zonu, Sakarya zonu, Çetmi melanjı ve Ezine zonundan oluşmaktadır.

Manyas, Gönen ve Erdek arasındaki alanı kapsayan Bandırma-H19 paftasında ise Tersiyer öncesi kayaçlar, birbiriyle tektonik ilişkili İzmir-Ankara zonu ve Sakarya zonuna ait birimler tarafından temsil edilmektedir. Sakarya zonunda altta genel olarak amfibolit fasiyesinde metamorfizma geçirmiş olan Kazdağ metamorfitlerinden Fındıklı formasyonu yüzeyler. Amfibollü gnays, mermer ve yer yer amfibolit ardalanmasından oluşan Fındıklı formasyonu içerisinde Altınoluk mermer üyesi ayırtlanmıştır. Erken Paleozoyik yaşlı Kalabak birimi düşük dereceli metamorfitlerden oluşmaktadır.

Kalabak birimi, mermer, metaserpantinit mercekli fillat ve şistlerden oluşan Torasan formasyonu ve metatüf, fillat, şist ve mermerlerden oluşan Sazak formasyonuyla temsil edilmektedir.

Biga Yarımadası'nın diğer bölgelerinde Kalabak birimi üzerinde muhtemelen uyumsuz dokanaklı, Triyas yaşlı Karakaya kompleksi yer almaktadır. Karakaya kompleksi içerisinde birbiriyle yer yer geçişli, çoğunlukla da tektonik dokanaklı, arkozik kumtaşları ve kiltaşı ardalanmalı istif Arkozik kumtaşları, çört mercekli, grovaklar Orhanlar grovağı, yeşil renkli bazaltik kayaçlar ve tüfleri Mehmetalan formasyonu, kahve-haki lenkli spilitik bazalt, aglomera ve tüflerin yoğun olduğu kesimler Çal formasyonu ve en üstteki kireçtaşı seviyeleri de Camialan kireçtaşını oluşturmaktadır. Ayrıca Karakaya kompleksi içerisinde üstte belirtilen litolojilerin karışık halinde bulunduğu ve arazide birbirinden ayırtlanması mümkün olamayan kesimleri Karakaya formasyonu olarak ayırtlanmıştır. Tüm bu birimler içerisinde olistolit ve olistostromlar şeklinde Permo-Karbonifer yaşlı kireçtaşı blokları

42

bulunmaktadır. Çalışma alanında ise Karakaya kompleksine ait Karakaya formasyonu, Camialan kireçtaşı, Mehmetalan formasyonu ve bu birimler içerisinde olistolit ve olistostromlar şeklinde Permo-Karbonifer yaşlı kireçtaşı blokları yüzeylemektedir.

Kalabak birimini uyumsuz dokanakla örten, arkozik kumtaşı ve Halobia'lı şeylerden oluşan Erken Triyas yaşlı Balya formasyonu, Balya formasyonuyla geçişli, sarı-kırmızı renkli konglomera, sarımsı-kahve renkli kumtaşı, silttaşı ve killi kireçtaşından oluşan Liyas yaşlı Bayırköy formasyonu, Bayırköy formasyonu üzerinde yumrulu kireçtaşları ile başlayan Geç Jura-Erken Kretase yaşlı Bilecik formasyonu ve Bilecik formasyonunun orta-kalın tabakalı kireçtaşları üzerinde, hızlı fasiyes değişimiyle gelişen hemipelajik kireçtaşı-kil taşı ardalanmasından oluşan Erken Kretase yaşlı Pınar formasyonu yer almaktadır.

Batı Anadolu‟da Sakarya zonunun güneyinde yer alan ofiyolitik kayaçlar ve flişten oluşan kuşak, ilk kez Brinkmann (1966) tarafından İzmir-Ankara zonu olarak adlandırılmıştır. Daha sonra Şengör ve Yılmaz (1981) tarafından İzmir-Ankara zonu, Neo-Tetis Okyanusu'nun kuzey kolunun kenet zonu olarak yorumlanmıştır.H19 paftasında yer alan İznim-Ankara zonuna ait ofiyolitik kayaçlar Yayla melanjı adı altında incelenmiştir.

Çalışma Alanı‟nda Jura-Kratese yaşlı Bilecik formasyonu, Üst oligosen–Alt Miyosen yaşlı Hallaçlar Volkanitleri ve tüm bu birimleri uyumsuz olarak üzerleyen alüvyon yelpazesi tarafından temsil edilmektedir. Dere, nehir yatakları, taşkın ovaları ve deltalar boyunca depolanan bozumsu, kırmızımsı renkli toprak, silt ve kil karışımından oluşan Kuvaterner yaşlı alüvyonlar, Çalışma Alanı‟ndaki tüm birimleri uyumsuz olarak örtmektedir.”

Ģeklinde tanımlanmaktadır.

1/25.000 Ölçekli Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Etüt Raporu YerleĢime Uygunluk Değerlendirmesi, Arazi Kullanım Önerileri

Analiz Mühendislik tarafından hazırlanan, Balıkesir ili Gönen, Manyas, Susurluk, Kepsut, Altıeylül, Karesi, Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, SavaĢtepe, Ġvrindi ve Balya ilçeleri 1/25.000 Ölçekli Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Etüt Raporunda, inceleme alanı yerleĢilebilirlik açısından 3 kategoride değerlendirilmiĢtir. Buna göre ilçe sınırları içerisinde;

 YerleĢilebilirlik açısından birinci öncelikli alanlar,

 YerleĢilebilirlik açısından ikinci öncelikli alanlar,

 YerleĢilebilirlik açısından üçüncü öncelikli alanlar,

 YerleĢilebilirlik açısından dördüncü öncelikli alanlar olarak değerlendirilmiĢ alanlar bulunmaktadır.

Gönen ilçe merkezi, Sarıköy Mahallesi ve Denizkent/Pınarkent mevkiileri yerleĢilebilirlik açısından birinci ve üçüncü öncelikli alanlar olarak değerlendirilmiĢtir.

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

43

ġekil 13: YerleĢime Uygunluk Haritası

(Analiz Mühendislik, 2018)

1/25.000 Ölçekli Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Etüt Raporu “Sonuç ve Öneriler”

kısmı aĢağıdaki gibidir;

„Bu çalışma; Balıkesir ili, Gönen, Manyas, Susurluk, Kepsut, Altıeylül, Karesi, Dursunbey, Bigadiç, Sındırgı, Savaştepe, İvrindi ve Balya ilçelerinde 106 adet 1/25.000 ölçekli H19A4, H19A3, H19B4, H18C2, H19D1, H19D2, H19C1, H19C2, H20D1, H18C3, H19D4, H19D3, H19C4, H19C3, H20D4, H20D3, I18B2, I19A1, I19A2, I19B1, I19B2, I20A1, I20A2, I20B1, I18B3, I19A4, I19A3, I19B4, I19B3, I20A4, I20A3, I20B4, I20B3, I21A4, I21A3, I18C1, I18C2, I19D1, I19D2, I19C1, I19C2, I20D1, I20D2, I20C1, I20C2, I21D1, I21D2, I21C1, I21C2, I18D3, I18C4, I18C3, I19D4, I19D3, I19C4, I19C3, I20D4, I20D3, I20C4, I20C3, I21D4, I21D3, I21C4, I21C3, I22D4, J18A2, J18B1, J18B2, J19A1, J19A2, J19B1, J19B2, J20A1, J20A2, J20B1, J20B2, J21A1, J21A2, J21B1, J21B2, J18A3, J18B4, J19A4, J19A3, J19B4, J19B3, J20A4, J20A3, J20B4, J20B3, J21A4, J21A3, J21B4, J21B3, J19C2, J20D1, J20D2, J20C1, J20C2, J21D1, J20D2, J20C1, J20C2, J21D1, J21D2, J20D4, J20D3, J20C4, J20C3 nolu topoğrafik paftalarda sınırları belirtilen toplam 1.125.000 hektarlık (11.250 km2) alan için yapılan 1/25.000 Ölçekli Arazi Kullanımına Esas Jeolojik Etüt Raporu olarak, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 28.09.2011 tarih ve 102732 sayılı genelgesi doğrultusunda Format-1‟e uygun olarak hazırlanmıştır.

44

İnceleme Alanı eğim durumu değerlendirmesinde %0-20, %20-50 ve %50< eğimli alanlar tanımlanmıştır.

Türkiye Deprem Bölgeleri haritasına göre 4. Derece Deprem Bölgesi üzerinde yer almaktadır ve etkin yer ivmesinin A0=0,40 alınması gerekmektedir. Burada kısaca özetlenen bilgilerden de anlaşılacağı gibi Balıkesir ili, sismik etkinliği çok yüksek olmayan bir kuşak içerisinde yer almakta olup bu durumun Mühendislik tasarımında dikkate alınması gerekmektedir. Bu nedenle her türlü yapılaşmada Mülga B.İ.B.

(A.İ.G.M.) hükümlerine uyulmalıdır.

İnceleme Alanı‟nda eğimin düşük olduğu alanlarda duraylı bir görünüm izlenmektedir. Morfolojik eğim ile tabaka eğiminin aynı yönde olduğu durumlarda da şev stabilite sorunları ortaya çıkabileceği öngörülmüştür. Bu durum hazırlanacak olan 1/5.000 Ölçekli Nazım İmar Planları‟nda ve 1/1.000 Ölçekli Uygulama İmar Planları‟nda ve parsel bazı zemin etütlerinde detaylı olarak irdelenmelidir.

İnceleme Alanı‟nın morfolojik yapısı ve eğimi, coğrafi konumu ve inceleme alanı sınırlarında yüzeylenen jeolojik birimlerin litolojik-yapısal özellikleri, yanal ve düşey devamlılıkları, tabaka eğimleri, bölgenin depremselliği, hidrojeoloji ve afet durumu belirlenerek inceleme alanının çevre düzen planına esas arazi kullanım kriterleri belirlenmiştir.

> İnceleme Alanı eğim durumu değerlendirmesinde %0-10 - %10 - 20 ve %20-30 eğimli alanlar tanımlanmıştır.

> İnceleme Alanı‟nın tamamı 1. Derece Deprem Bölgesi‟nde kalmakta olup Alan‟da yapılacak olan, alt ölçekli plan ve her türlü yapılarda “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik” ve “Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik” ile diğer ilgili yönetmelik ve genelge hükümlerine hassasiyetle uyulmalıdır.

> İnceleme Alanı ve yakın çevresinde yapılan jeolojik gözlemler sonucunda İnceleme Alanı‟nda; Tozlu, Sarıkız, Sutüven, Alakeçili, Torasan, Sazak, Karakaya, Mehmetalan, Bilecik, Şahinli, Hallaçlar, Ezine, Küçükkuyu, Çan, Ayvacık, Bayramiç, Kınık, Ballıca, Soma, Çamoba, Çavdartepe, Kapıkaya, Fındıklı, Torasan, Sazk, Bayla, Bayırköy, Bilecik, Pınar, Fazlıkonağı, Tophisar, Soğucak, Gaziköy, Korudağ, Keşan, Danişmen formasyonları ile Arıklı İgnimbiriti, Kazak Granodiyoriti, Yürekli Dasiti, Rahmanlar Aglomerası, Dededağ Bazaltı, Kazdağ Metamorfitleri, Çamlık Granitoyitleri, Karakaya Kompleksi, Altınoluk Mermer Üyesi, Yeniköy Karışığı, Sarıkız Mermeri, Çamlıca Metamorfitleri, Oligo - Miyosen Granitoyitleri, Yamaç Molozu, Denizel Seki ve Alüvyon Çökelleri‟nin bulunduğu belirlenmiştir.

> İnceleme Alanı‟nda yapılan jeolojik gözlemlerde, formasyonun türüne göre değişken kalınlıklarda ayrışmış kayaç, rezidüel kayaç zonu gözlenmiştir. Ayrışma dereceleri formasyonların litolojik ve yapısal özelliklerine göre değişkenlik göstermektedir.

> İnceleme Alanı‟nın genelinde şev stabilite sorunlu alan, afete maruz bölge, taşkın riskli alanlar için alt ölçekteki jeolojik-jeoteknik etüt raporlarında detaylı olarak

PLANEVİ Şehircilik Planlama Organizasyon Taahhüt Ticaret İthalat ve İhracat Ltd.Şti.

45

değerlendirme yapılmalıdır.

Yukarıda sunulan morfolojik özellikler, eğim durumu, jeolojik veriler ışığında İnceleme Alanı yerleşilebilirlik açısından 5 kategoride değerlendirilmiştir. Bunlar:

Yerleşilebilirlik Açısından Birinci Öncelikli Alanlar

Birinci öncelikli yerleşim alanı olarak tanımlanan bölge genel olarak topografik eğimin

%0-20 arasında olduğu, litolojik olarak Tozlu, Sarıkız, Sutüven, Alakeçili, Torasan, Sazak, Karakaya, Mehmetalan, Bilecik, Şahinli, Hallaçlar, Ezine, Küçükkuyu, Çan, Ayvacık, Bayramiç, Kınık, Ballıca, Soma, Çamoba, Çavdartepe, Kapıkaya, Fındıklı, Torasan, Sazak, Bayla, Bayırköy, Bilecik, Pınar, Fazlıkonağı, Tophisar, Soğucak, Gaziköy, Korudağ, Keşan, Danişmen Formasyonları ile Arıklı İgnimbiriti, Kazak Granodiyoriti, Yürekli Dasiti, Rahmanlar Aglomerası, Dededağ Bazaltı, Kazdağ Metamorfitleri, Çamlık Granitoyitleri, Karakaya Kompleksi, Altınoluk Mermer Üyesi, Yeniköy Karışığı, Sarıkız Mermeri, Çamlıca Metamorfitleri, Oligo-Miyosen Granitoyitleri gibi (serisit şist, klorit şist, sleyt, mermer vb.) kaya birimlerin bulunduğu alanlardır. Bu alanlarda mevcut durumda akma, kaya düşmesi, heyelan türü afet ve kütle hareketleri gözlenmemiştir ve beklenmemektedir.

Bu alanlarda yapılacak alt ölçekli etüt çalışmalarında birimlerin rezidüel/altere zon kalınlığı ve altere/rezidüel zonun ve alttaki kaya seviyelerinin jeo teknik parametreleri, karstlaşma ve mağara oluşumlarının varlığı, yayılımı ve yüzeye etkileri belirlenerek bu alanların detaylı yerleşime uygunluk değerlendirmesi yapılmalıdır.

Yerleşilebilirlik Açısından İkinci Öncelikli Alanlar

İkinci öncelikli yerleşim alanı olarak tanımlanan bölge genel olarak topografik eğimin

% 20-50 arasında olduğu, litolojik olarak Tozlu, Sarıkız, Sutüven, Alakeçili, Torasan, Sazak, Karakaya, Mehmetalan, Bilecik, Şahinli, Hallaçlar, Ezine, Küçükkuyu, Çan,

% 20-50 arasında olduğu, litolojik olarak Tozlu, Sarıkız, Sutüven, Alakeçili, Torasan, Sazak, Karakaya, Mehmetalan, Bilecik, Şahinli, Hallaçlar, Ezine, Küçükkuyu, Çan,