• Sonuç bulunamadı

Yerelde Kalkınmayı Destekleyen ve Geliştiren, Akdeniz’in Tasarım ve

Turizm Merkezi Kent İZMİR

Amaç 8.1

İzmir’i Cazibesiyle Dünya Ölçeğinde Gözde Bir Turizm ve Fuarlar Kenti Haline Getirmek ve Dünya Ekonomisindeki Yerini Geliştiren Bir Kent Olmak

Hedef 8.1.1

İzmir’in Ulusal ve Uluslararası Organizasyonlara Katılımı ve Ev Sahipliği Yapmasının Sağlanması; Uluslararası Alanda Kent İmajını Güçlendirme ve Turizmi Geliştirme Yolunda Faaliyetlerin Yapılması

Performans Hedefi 8.1.1.1

Turizm, Fuarcılık, Uluslararası Organizasyonlar ve Kent İmajını Güçlendirmeye Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Dış İlişkiler ve Turizm Hizmetlerinin Yürütülmesi Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı:

2019 yılında;

• Başkanlık Makamı ve birimlere yabancı misyonlar hakkında toplam 85 adet bilgi notu hazırlanmıştır.

• Belediyemizi; Yabancı Misyon Temsilcileri, Yerel Yönetim-ler, Kardeş Kentlerimiz, Yatırımcı Grupları, Uluslararası Orga-nizasyonlar ve Yabancı Sivil Toplum Kuruluşlarından toplam 282 kişi ziyaret etmiştir.

• Başkanlık Makamının katıldığı yurtdışı inceleme misyonları, uluslararası paneller, organizasyonlar, festivaller, resepsi-yonlar ve kardeş kent ziyaretleri kapsamında 92 organizas-yonda 184 saat sözlü tercümanlık ve mihmandarlık hizmeti verilmiştir.

• Yabancı dilde toplam 2.222 sayfa evrak tercümesi yapılmıştır.

• Yılbaşı, bayram ve özel günler münasebetiyle kardeş kentlerimiz, büyükelçilik, konsolosluk ve fahri konsolosluklara toplam 250 adet tebrik yazısı yazılmıştır.

Japonya Ankara Büyükelçisi Akio Miyajima’nın Makam Ziyareti

İzmir 14. Uluslararası Balkanlılar Halk Dansları Festivali

Kültürpark Yenileme Projesi

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı: Kültürpark Gösteri, Sergi ve Toplantı Merkezi projesi ve Çevre Düzenleme projesi koruma amaçlı imar planı beklenmektedir. İmar planı çalışmaları tamamlandıktan sonra proje çalışmalarına devam edilecektir.

İzmir Kültürpark Kapılar Rölöve, Restitüsyon, Restorasyon ve Mühendislik Hizmetleri Alımı projesi 1. aşama proje çalışmaları tamamlanmıştır.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Kültürpark Gösteri, Sergi ve Toplantı Merkezi projesi ve Çevre Düzenleme projesi kapsamında koruma amaçlı imar planı çalışmaları tamamlandıktan proje çalışmalarına devam edilecektir

İzmir Doğal Yaşam Parkı 2. Etap (Akdeniz

Akvaryumu, Zooloji Müzesi, Yeni Kıta Habitatları) Projesi

Etüd ve Projeler Dairesi Başkanlığı: Peynircioğlu Deresi ve Çevre Düzenlemesi proje çalışmaları tamamlanmış olup yapım işi kontrolü devam etmektedir. Horizon 2020 proje çalışmaları devam etmektedir.

Yapı İşleri Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Yapılması işine başlanılmış olup, 2020 yılı içerisinde tamamlanması planlanmaktadır.

Sasalı İklim Duyarlı Tarım Eğitim ve Araştırma Enstitüsü Projesi

Uluslararası Fuar, Kongre ve Toplantılara Katılım Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı: 2019 yılında toplam 6 adet fuara katılım sağlanmıştır. (13. If Wedding İzmir Fuarı, AGRO Expo Uluslararası Tarım ve Hayvancılık Fuarı, Olive Tech ve Modeco Fuarı, Marble Uluslararası Mermer ve Doğal Taş Fuarı, Shoe Expo Fuarı, Ekoloji Fuarı)

Gelecek dönemde de planlanan fuarlara katılım sağlanacaktır.

Olivtech 2019 Fuarı

88. İEF Açılış Töreni

Kardeş Kentler Ormanı

Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı: Yıl içerisinde yapılması planlanan açılış festivali uluslararası konjonktürden kaynaklı olarak gerçekleştirilememiştir.

İzmir Ödülleri

Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı: Proje ile ilgili herhangi bir çalışma yapılamamıştır.

Amaç 8.1

İzmir’i Cazibesiyle Dünya Ölçeğinde Gözde Bir Turizm ve Fuarlar Kenti Haline Getirmek ve Dünya Ekonomisindeki Yerini Geliştiren Bir Kent Olmak

Hedef 8.1.2

Dünya Ekonomisinde İzmir’in Yerini Geliştirmeye Yönelik Yerel Ekonomiye Can Verecek Faaliyetler Yürütmek Performans Hedefi 8.1.2.1

Yerel Ekonomiyi Güçlendirmeye Yönelik Faaliyetlerin Yürütülmesi

Tarımsal Projeler ve Laboratuvar Hizmetlerinin Yürütülmesi ve İyi Tarım Uygulamalarının Yaygınlaştırılması Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında Bergama, Ödemiş, Aliağa, Torbalı ve Tire ilçelerinde iyi tarım uygulamaları kapsamında eğitimler düzenlenmiş, ücretsiz top-rak analizleri yapılatop-rak gübreleme tavsiyelerinde bulunulmuştur.

Toprak Analiz Laboratuvarı

2020 yılı içerisinde Aliağa, Foça, Kemalpaşa, Menemen, Seferihisar ve Torbalı ilçelerimizde iyi tarım uygulamalarının desteklenmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla, eğitim ve ücretsiz toprak analiz hizmetlerimiz devam edecek olup, bitki besleme, bitki koruma ve toprak verimliliği konularında üreticilerimize mühendislik desteği sağlanmaya devam edecektir.

Toprak Analizi Bilgilendirme Toplantısı

Kırsal Kesimde Gelir Getirici Faaliyetlerin Desteklenmesi ve Yürütülmesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Yıl içerisinde;

Çevre, toprak ve su havzalarını korumak ve kent kırsalında meyvecilik faaliyetlerini desteklemek amacıyla, meyve ve zeytin fidanı dağıtımlarımız devam etmiştir.

Yerli tohum üretiminin desteklenmesi ve ekiminin yaygınlaş-tırılması amacıyla Menemen, Tire ve Ödemiş’te toplam 500 dönümlük araziye ata tohumu karakılçık buğdayı ekilmiştir.

Meyvecilikte ürün bazlı havzaların oluşturulması amacıyla pilot bölge olarak belirlenen Kınık ve Beydağ ilçelerinde kiraz, zeytin, ceviz fidanı dağıtılmıştır. İlk defa hayata geçirilen bu proje ile kent kırsalında meyve havzaları oluşturulacak, aynı zamanda da bu ürünlere yönelik işleme, boylama, paketleme ve depolama tesisleri kurulması için fırsat yaratılmış olacaktır.

Kırsalda ve ova köylerinde yerel çeşitliliği artırmak ve alternatif ürün üretimini desteklemek amacıyla, kuşkonmaz, erkence zeytin, salep, kekik, lavanta, nergis, istiridye mantarı ve çilek üretimini destekleyip, yaygınlaştırmaya devam edilmiştir.

Proje kapsamında; ilçe ve köylerimizde üretici eğitimleri düzenlenmiş, Karaburun ve Mordoğan’da nergis soğanı, Buca Doğancılar Mahallesi’nde ise lavanta fidesi dağıtılmıştır.

Nergis Soğanı Dağıtımı

2020 yılı içerisinde Urla, Tire, Kemalpaşa ve Menemen ilçe-lerimizde yetiştiricilik eğitimlerini tamamlayan üreticilerimize salep yumrusu ve lavanta fidesi dağıtımlarımız ise devam edecektir.

Tarımsal üretimde verim ve üretim düşüklüğüne neden olan zirai hastalık ve zararlılara karşı havza bazlı topyekûn mücadele devam etmiştir. Kestane kanseri, zeytinde halkalı leke, zeytin sineği, Akdeniz meyve sineği ve Bergama Kozak yaylasında fıstık çamı ağaçlarında meydana gelen kozalak ve küner verim düşüklüğünün nedenlerinin tespit edilmesi amacıyla çalışmalar yürütülmüş, köylü ve çiftçimizi hastalıklara karşı doğru mücadele teknikleri konusunda bilinçlendirilmiş ve teknik destekler sağlamaya devam edilmiştir.

Zeytin Sineği ile Mücadele Destekleri

Menderes Tahtalı Barajı havzasında arıcılık faaliyetlerinin yaygınlaştırılması ve üretim imkânlarının desteklenmesi amacıyla bal ormanı ve merası oluşturulmuş, üreticilerimizin kovanlarını havza içinde konumlandırabilmesi amacıyla alana 1.000 adet ahşap arılık yerleştirilmiştir.

Bal Ormanı

2019 yılında meydana gelen büyük orman yangınında ekili arazileri, üzüm bağları ve zeytinlikleri zarar gören Menderes ve Seferihisar’lı 408 köylüye, üretim koşullarının iyileştirilmesi ve desteklenmesi amacıyla toplam 75 ton solucan gübresi dağıtılmıştır.

Solucan Gübresi Dağıtımı

İhtiyaçlar ve üreticilerimizden gelen talepler doğrultusunda çalışmalara devam edilecektir.

Tarımsal Hizmetlerin Yürütülmesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Urla ilçesi Barbaros Mahallesi ve Bademler Doğal Yaşam Köyü’nde organik tarım imkânlarının yaygınlaştırılması amacıyla teknik destekler sağ-lanmış, üretici eğitimleri düzenlenmiştir. Kırsalda gelir getiri-ci alternatif tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla Kiraz, Urla, Kemalpaşa, Menemen, Buca ve Karaburun ilçelerimizde yetiştiricilik eğitimleri düzenlenmiş, ürün pazarlama imkânları-nın geliştirilmesine yönelik destekler sağlanmıştır.

Organik üretim yapan üreticiler başta olmak üzere, talepte bulunan üreticilerimize bitki besleme, bitki koruma, yetiştiricilik ve hasat konularında uygulamalı eğitim ve mühendislik desteği sağlanmaya devam edilecektir.

Meslek Fabrikası Faaliyetlerinin Yürütülmesi

Sosyal Projeler Dairesi Başkanlığı: Çeşitli nedenlerden dolayı meslek edinememiş vatandaşlara yönelik meslek edindirmek amacıyla açılan kurslardan sertifika almaları sağlanmış olup, mezun kursiyerlerin takibini yaparak istihdam birimince iş bulmaları sağlanmıştır.

Sertifika Töreni

Sertifika Töreni

İş gücü piyasasının ihtiyacı doğrultusunda yeni kurs branşları belirleyerek istihdam odaklı kursların sayısını arttırmak için çalışmalar yapılacaktır. Ayrıca çalışma hayatı devam eden vatandaşlara yönelik kariyerinde uzmanlaşma ya da ilerleme adına destekleyici branşlarda kurslar açılacaktır.

Fabrikalab Eğitim Çalışmaları

Tasarım ve Sanat Konusunda Sergi, Fuar, Ödül, Yarışma, vb. Organizasyonlar ile İletişim, Etkileşim ve Koordinasyon Altyapısı Kurma Faaliyetleri

Dış İlişkiler ve Turizm Dairesi Başkanlığı: İyi Tasarım İzmir_4 etkinliği gerçekleştirilmiş bu kapsamda, 16 sergi, 30 atölye çalışması ve panel ve sunumların olduğu 14 oturum, 14 film gösterimiyle çeşitli kurumların katkı verdiği paralel etkinlikler gerçekleştirildi.

Arıcılık, İpek Böcekciliği, Küçükbaş ve Kümes Hayvancılığının Islahı ve Yaygınlaştırılması,

Devamlılık Sağlayan Üreticilere Girdi Temini Projesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Kırsalda hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi ve üretim koşullarının iyileştiril-mesi amacıyla; Aliağa, Bergama, Kemalpaşa, Kiraz, Menderes, Seferihisar, Torbalı, Ödemiş, Selçuk ve Urla ilçelerinde küçük-baş hayvan, arıcılık ve manda yetiştiriciliği konularında eğitim-ler düzenlenmiş, sakız, tahirova, kıvırcık, saanen ve maltız cinsi küçükbaş hayvan, arılı ve arısız kovan ile arıcılık malzemeleri dağıtılmıştır.

Küçükbaş Hayvan Dağıtımı

2019 yılında düzenlediğimiz yetiştiricilik eğitimlerini başarıyla tamamlayarak desteklerimizden faydalanmaya hak kazanan üreticilerimize küçükbaş hayvan, kovan ve manda dağıtımlarımız ise 2020 yılı içerisinde devam edecek olup, ilçe ve köylerimizde küçükbaş hayvan, manda ve kovan desteklerimize ilişkin projelerimiz sürecektir.

Arıcılık Çalışmaları

Kırsal Kesimde Üreticinin Üretim Koşullarının İyileştirilmesi, Seracılığın Yaygınlaştırılması, Yenilenebilir Enerji ve Üretime Dair Sistemlerin Kurulması ve Ortak Makine Parkı Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Tarımsal üretimin en önemli gereksinimlerinden biri olan alet ve makine ihtiyacını karşılamak amacıyla 16 ilçemizde kurulmuş olan ortak makine parkları ile, öncelikle küçük ölçekli üretici olmak üzere köylü ve çiftçinin mekanizasyon ihtiyaçları piyasa fiyatlarının aşağısında karşılanmış, tarımsal üretimde verim ve kalite artırılmıştır.

Kooperatiflerin Desteklenmesi ve Kooperatifçiliğin Yaygınlaştırılması Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Proje kapsamında Kemalpaşa, Kınık, Ödemiş ve Torbalı ilçelerinde faaliyet gösteren tarımsal kalkınma kooperatifi üyelerine, tarımsal üretim, kooperatifleşme ve örgütlenme modelleri konularında eğitimler verilmiştir.

Kooperatifleşme anlayışının ve yerel örgütlenme modellerinin özellikle de kent kırsalında özendirilmesi ve desteklenmesi amacıyla 2020 yılı içerisinde kooperatifçilik eğitimleri planlan-mış, kent ekonomisinin mihenk taşı yerel güç birliklerinin yay-gınlaştırılması hedeflenmiştir.

Ortak Makine Parkı

Koopereatifciliğin Desteklenme Toplantısı

Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi Projesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Bergama, Kemalpaşa, Menemen, Ödemiş ve Selçuk ilçelerinde kurulu toplam 13 adet,

“Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı İstasyonu” ile meteorolojik riskleri, hastalık ve zararlılarla mücadele dönemlerini, doğru ilaçlama ve sulama zamanlarını “sms” yoluyla üreticilerimizle paylaşmaya devam etmekteyiz.

Tarımsal tahmin ve erken uyarı sistemlerinin üreticilere sağladığı bilgilendirme ve uyarı mesajları ile tarımsal üretimde verim ve kalitenin artmasının yanı sıra, ilaçlama ve sulamada kayıpların önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

Tarımsal Tahmin ve Erken Uyarı Sistemi İstasyonu

Tarımsal Sulama Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Yıl içerisinde tarımsal sulama alt yapısına destek konusunda Menderes, Seferihisar ve Ödemiş ilçelerinde çalışmalar yapılmıştır.

2020 Yılında Menemen, Seferihisar, Menderes, Dikili, Urla, Bergama, Ödemiş ve Menderes İlçelerinde YÜS (Yer üstü suyu), YAS (Yer altı suyu) sulama tesisi projesi, sulama ve damla sulama tesisleri isale hattı yenileme projeleri, sulama göleti projeleri yapılması planlanmaktadır.

Hayvan İçme Suyu Göletleri Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Su kaynaklarına erişimi sınırlı mera ve otlaklarımızda yağmur ve kar sularını depolayan hayvan içme suyu (HİS) göletleri oluşturuyor, dört mevsim kullanılabilir hale getirdiğimiz mevcut göletlerimizin bakım ve onarım çalışmalarını sürdürüyoruz. Kırsalda hayvancılık faaliyetlerinin desteklenmesi amacıyla Bergama, Aliağa ve Kınık kırsalında yer alan mevcut göletlerin bakım ve onarım çalışmaları tamamlanmıştır.

2020 yılında mevcut göletlerin rehabilitasyonu sürecek, yeni gölet yapımları devam edecektir.

Hayvan İçme Suyu Göleti

Bitkisel Atık Değerlendirme Projesi

Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı: Menderes ilçesinde kurulması planlanan bitki kompost tesisinin arazi mülkiyet sorunu 2019 yılında çözülmüş olup, plan değişikliği ve projelendirme çalışmaları devam etmektedir.