• Sonuç bulunamadı

Belediyemiz birimlerinde güvenlik ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla 2019 yılında 78 adet güvenlik kamerası montajı yapılmış ve devreye alınmıştır. Güvenlik kameraları,18.10.2019 tarihli ve 18743806-700-E.251512 sayılı Başkanlık Oluru ile Ulaşım Dairesi Başkanlığı İzmir Ulaşım Merkezi Şube Müdürlüğü’ne (İZUM) devredilmiştir.

İnternet üzerinden şehrimizin tanıtımını yapmak amacıyla mevcut sistemimizde bulunan 24 adet kameranın periyodik bakımları yapılarak kentlilerimizin ve şehir dışında yaşayan vatandaşların İzmirimizi 7 gün 24 saat izlemeleri sağlanmıştır.

Ancak, 29.07.2019 tarihli ve 18743806-700-E.177764 sayılı yazımız ile web kameraları Ulaşım Dairesi Başkanlığı’na bağlı İzmir Ulaşım Merkezi Şube Müdürlüğü’ne (İZUM) devredilmiştir.

Bilgi Teknolojileri Merkezi

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Veri Merkezi olarak hizmete başlayan Bilgi Teknolojileri Merkezi, bünyesinde İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, bilgisayar sunucu sistemlerini, İzmirNET yönetim merkezini, yönlendirme ve yönetim sistem-lerini, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerin ses görüşmesi amacıyla yapılan Santral Sistemini ve Sayısal Trunk Telsiz Sistemi’ni barındırmaktadır. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi İştirakleri, Genel Müdürlükleri ve İlçe Belediyeleri’nin talep etmesi durumunda yedek sunucu sistemlerinin de konumlandırıldığı alandır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Toros BTM Binası ve Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı Oğuzlar Ek Hizmet Binalarında bulunan sistem odalarını UPTİME TIER-III, COBİT, ITIL,ISO 27001 gibi Uluslararası standartlara getirmek, fiziki güvenliğini arttırmak, altyapı koşullarını iyileştirmek, enerji verimliliğini sağlamak ve olağanüstü durumlara karşı yedeklilik yapısının oluşturulması için projelendirilmiştir.

Veri Merkezi odalarında kullanılan elektronik ve haberleşme cihazlarımızın güç tüketimleri raporlanarak maliyet analizleri çıkarılmıştır. Mevcut veri merkezimizde enerji verimliliği sağlanarak karbon salınımı azaltılması sağlanmıştır.

Bilgi-İletişim Altyapısı

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin, iletişim ve koordinasyonda en gelişmiş teknolojileri kullanabilmek amacıyla başlattığı İzmirNET Projesi sayesinde, İzmir’in dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alması hedefleniyor. Ayrıca İzmirNET Projesi ile İzmir Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyeler, diğer kamu kurum ve kuruluşları arasında imzalanan işbirliği protokolleriyle e-Belediye hizmetlerinin kusursuz verilmesi ve kentlinin ihtiyaç duyacağı her türlü e-servisin kademeler halinde devreye alınması hedeflenmektedir.

İzmirnet projesi ile;

Şehrin çeşitli yerlerine dağılmış İzmir Büyükşehir Belediyesi ve kuruluşlarının bilgisayar ağları üzerinden ortak bir iletişim ağının ve paylaşım imkânlarının genişletilmesi, birimler

ara-İzmir Büyükşehir Belediyesi ve birimleri ile ilçe belediyelerin bütünlük içinde hareket edebilmelerine olanak sağlayacak teknolojik altyapının oluşturulması,

Akıllı Trafik Sistemi işi kapsamında trafik kontrolünde, sinyali-zasyon sistemlerinin hızlı, güvenli ve gerektiğinde ilgili birim-lere paylaştırılabilen bağlantılarının sağlanması için İzmirNET altyapısında kullanılan fiber optik kablo tahsislerinin yapılması, Kentte Kriz Yönetim Sistemi için gerekli fiber optik kablo tahsislerinin yapılarak bilgi teknolojileri altyapısının oluşturulmasına katkıda bulunması,

Bu sayısal ağı işletmek ve çağdaş-teknolojik hizmetlerin gelişmesi ve yaygınlaşmasını sağlanmaktadır.

Sayısal Trunk Telsiz Sistemi Teknolojisi

Sayısal Trunk Telsiz Sistemi afet ve kriz dönemleri için kurulmuş bir sistem olup, yapısı itibari ile geniş alanda hizmet verebilen, alt yapısal olarak genişlemeye uygun ses ve veri iletişimini sağlamaktadır. Olası bir afet ve kriz döneminde kamu güvenliği ve acil yardım hizmetlerinin sağlanabilmesi için hali hazırda 26 adet Telsiz Röle İstasyonu ile İzmir genelinde 30 ilçede Geniş alan haberleşme imkânı sunmaktadır. Aynı zamanda Sayısal Trunk Telsiz Sistemi ile işletilen SCADA sistemi kuyulardaki bilgilerin merkeze ulaşması için Sayısal Telsiz Sistemi altyapısını kullanmakta olup metro tünel içerisinde %100 kapsama oranı ile iletişim hizmeti verilmektedir.

Bilgi Toplumuna Dönüşüm ve Bilgi İletişim Teknolojileri

2015 yılında 8 nokta ile başlatılan WizmirNET (Kablosuz ve Engelsiz İnternet) Projesi toplamda 65 noktaya çıkarılarak metropol ve metropoldışı ilçeleri de kapsayacak şekilde genişletilmiştir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Merkezi Faks Sistemi

İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı birimlerinde olası zaman kayıplarını önlemek, kağıt ve işletim maliyetlerini azaltmak, çalışanların verimliliğini artırmak amacıyla Merkezi Faks Sistemi kullanılmaktadır. Merkezi Faks Sistemi birimlerimizin faks cihazına ihtiyaç duymadan elektronik ortamda faks göndermelerini, almalarını ve gelen, giden faks raporlarını görmelerini kolaylaştırmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Çağrı Merkezi İzmir Büyükşehir Belediyesi Hemşeri İletişim Merkezi ile vatandaşların öneri, şikâyet veya görüşlerini 7/24 ilete-bilecekleri karşılama anonsu hizmeti ve aynı anda 30 operatör için gerekli çağrı karşılaması için çağrı merkezi sistemi alt yapısı oluşturulmuştur.

GSM Mobil İnternet, Data ve Toplu Sms Servisleri

İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinde araç takip sistemi, tabletler, dizüstü bilgisayarlar, ağ anahtarları ve 4.5G modem-lerde kullanılmak üzere GSM data hattı temini sağlanmıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi birimlerinin vatandaşa yönelik hizmetlerini, yapılacak faaliyetler ile ilgili bilgilendirmeleri ve kurum içi iletişimin sağlanması amacıyla GSM operatörlerinin altyapıları kullanılarak Toplu SMS gönderim hizmeti sağlanmıştır.

Belediye Otomasyon Yazılımları (İBB Uygulamaları-MIS Yazılımları)

Birimler yürüttükleri görevlerle ilgili faaliyetlerine göre İzmir Büyükşehir Belediyesine ait “İBB Uygulamaları”’nın parçası olarak ortak bir yazılım kullanmaktadırlar.Ağ bağlantısı ile uzak birimlerde de İBB uygulamaları kullanılarak bilgi paylaşımı ve bütünlüğü sağlanmaktadır. Bu uygulamalar birimlerden gelen yeni ihtiyaçlar ve mevzuat değişiklikleri doğrultusunda sürekli dinamik olarak güncellenerek kullanıcı desteği verilmektedir.

Tüm belediyede bütünleşik bir yönetim bilgi sistemi kullanıl-makta ve ortak veri alanları ile birlikte bilgi tekrarı önlenerek genel bilgilerin farklı programlar tarafından paylaşılması sağ-lanmaktadır. Ayrıca protokoller çerçevesinde yazılımlar ile veri paylaşımları yapılmaktadır.

Kurum içinde kullandığımız tüm yazılım uygulamalarının Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı sahipliğinde olması ve yazılımsal de-ğiştirme hakkının Belediyemize ait olması kurum için büyük bir avantaj sağlamaktadır. Böylelikle veri paylaşımı ve birimler asında uyum kolaylıkla yapılabilmekte ve istenilen her türde ra-porlar üretilebilmektedir. Bazı bilişim projeleri kuruma ve birim-lere özgü işleyiş özelliği gösterdiğinden uygulamaların esnek olarak geliştirebilmesi kuruma özgü çözümleri sağlamaktadır.

Kurumumuz içinde yazılımı gerçekleştirilen ve yayınlanan

“İntranet” sayfası bulunmaktadır. Kurum içi duyuruların yapılması, personellerin kendileri ile ilgili bilgileri (izin, bordro vb.) sorgulaması, kullandıkları yazılımlar ile ilgili yetki, değişiklik vb. taleplerini yaparak durumlarını takip edilmesi işlemleri gibi birçok hizmet Intranet üzerinden yapılabilmektedir.

İlçe Belediye Otomasyon Yazılımları

Kent Bilgi Sistemi Projesi Kapsamında aynı kentte hizmet ver-mekte olan tarafların, ihtiyaçları nedeniyle oluşturdukları yazı-lımları karşılıklı olarak kullanılmasını sağlamak, bilgi paylaşımı ve İzmir Büyükşehir Belediyesi yazılımlarının İlçe Belediyelere kul-landırılması ile ilgili işbirliği yapılmasına ilişkin İzmir’e bağlı ilçe be-lediyeler ile İzmir Büyükşehir Belediyesi arasında “Kent Bilgi Sis-temleri İşbirliği Protokolü” imzalanmıştır. 1. Protokol 28/11/2002, 2.Protokol 27/10/2004, 3.Protokol 30/04/2010, 4. Protokol 25 Ekim 2014 tarihinde imzalanmıştır. Yürürlükte olan 4. Protokol geçerliliği yeni çıkan protokole kadar devam edecektir.

Bilişim teknolojilerinin maliyetinin yüksek olması, kurumların bu alanda büyük yatırım yapmalarını engellemektedir. Bu protokol ile standart yazılımların paylaşımı sağlanacağından, satın alma ve bakım maliyetleri düşecek, finansman sorunu yaşayan belediyeler halka hizmet için daha fazla kaynak ayırabileceklerdir.

Web Siteleri

Vatandaşların elektronik iletişime ve e-belediyecilik hizmet-lerine ilgisinin artması ve Kentlimize daha iyi hizmet sunmak adına yeni teknolojiler araştırılarak programlarımız bu teknoloji-lerde çalışır hale getirilmektedir. Kurumsal web sayfalarındaki e-işlem sayfalarında belediye borçlarının ödenmesine ek olarak elektronik beyanname verilme hizmeti de devam etmektedir.

e-devlet entegrasyonu içerisinde diğer devlet kurumları ile ile-tişimde bulunmak üzere devlet tarafından sunulan elektronik hizmetlerin entegrasyonu sağlanmıştır. İleride diğer devlet ku-rumları ile entegrasyonun artacağı ve vatandaşların bürokratik işlemlerinin azaltılacağı düşünülmektedir.

Belediye ile vatandaş arasındaki iletişimin arttırılması, bele-diye hizmetlerinin vatandaşlara elektronik olarak verilmesi, belediye faaliyetlerinin duyurulması amacıyla resmi belediye sitesi www.izmir.bel.tr ve farklı alanlardaki hizmetlerimizin paylaşıldığı internet siteleri sürekli güncellenmekte ve yeni-lenmektedir. Vatandaşlara verilen elektronik hizmetler tek-nolojik olanaklar izin verdiği ölçüde arttırılmaktadır. Belediye faaliyetlerinin haricindeki tüm kente dair bilgilerin yayınladığı portal sitesi www.izmir.com.tr güncellenerek yayınına devam etmektedir.

Tüm vatandaşlar tarafından erişebilir olma prensibi ile oluşturulan Bizİzmir projesi içeriğinde genel ve bölgesel katılım sağlayabilen dinamik anketler, fikir paylaşım platformları ile katılımcılığı destekleyen, başkanın mal beyanını, kurumun proje bazlı hedef durumlarını, bütçesini, ihalelerini, meclis ve encümen toplantılarını şeffaf bir şekilde tek bir noktadan yayınlanacağı www.bizizmir.com sitesi geliştirilmeye devam edilmektedir.

Mobil Uygulama

Vatandaşlarımızın mobil cihazlarında kullanabilecekleri Android ve IOS işletim sistemlerinde çalışacak mobil uygulamalar hazırlanmıştır.

İzmir Büyükşehir mobil uygulaması ile anlık olarak verdiğimiz hizmetler erişilebilir hale getirilmiştir. Uygulama içerisinde, Haberler, Duyurular, Kent Kameraları, Favoriler, Kültür Sanat Etkinlikleri, Otobüs Saatleri, Durakları, Durağa Yaklaşan Otobüsler, Yakındaki Duraklar, Metro - Vapur - İZBAN Saatleri, Bisim İstasyon Durumları, Ulaşım Kartı Bakiye Sorgulama, Eşrefpaşa Hastanesi Tahlil Sonuçları gösterme, HİM başvuru ve Başvuru Durumu Sorgulama, Arıza Kaynaklı ve Planlanan Su Kesintileri Görüntüleme, Nöbetçi Eczaneler ve yol tarifi gibi işlemler yapılmaktadır. Uygulamalar, gereksinimler ve mevzuat değişiklikleri doğrultusunda sürekli dinamik olarak güncellenmektedir.

Yarımada İzmir Gezi Rotalarının mobil cihazlardan sorgulana-bilip, daha kullanıcı dostu ve güncel bir tasarım ile geliştirilmiş ve yayına alınmıştır.

Doğal Yaşam Parkı, Sasalı Doğal Yaşam Parkı’nı ziyarete gelen değerli misafirlerimiz için rehberlik edecek bir uygulama geliştirilmiştir

Eşrefpaşa Hastanesi uygulaması hastaların laboratuvar sonuç-larını, e-reçetelerini, tedavilerini, görüntülemesini sağlayan ve hastane hakkında bilgiler içeren mobil sağlık platformu geliş-tirilmiştir.

BioAtlas, İzmir’in bitki örüsü ve bitki türleri hakkında bilgilerin girilebildiği ve sorgulanabildiği uygulama geliştirilmiştir.

Kiosk Yazılımı

Kentin muhtelif yerlerinde bulunan kiosk cihazları için yazılım geliştirilmiştir. Bu yazılım ile anlık olarak verdiğimiz hizmetler kiosk cihazlarından erişilebilir hale getirilmiştir. Yazılım içerisin-de, Haberler, Duyurular, Kent Kameraları, Kültür Sanat Etkin-likleri, Ulaşım Rehberi, Eşrefpaşa Hastanesi Tahlil Sonuçları gösterme, HİM başvuru ve Başvuru Durumu Sorgulama, Arıza Kaynaklı ve Planlanan su kesintileri görüntüleme, Kent Rehberi ile tüm kente dair bilgiler ve Nöbetçi Eczaneler gibi birçok

hiz-Elektronik Belge yönetim Sistemi (EBYS)

EBYS, kurumumuzdaki belge ve bilgi alışverişinin elektronik ortama aktarılmasını ve bu bilgilerin anlık olarak yönetilmesini amaçlayan bir sistemdir. Ayrıca kurum içi ve kurum dışı yazışmalarımıza ait süreçlerimizi standart haline getirilmesi, yazışmalar için harcanan kaynakların (kağıt, toner ve insan gücü) minimuma indirilmesi de amaçlanmıştır. Fiziksel ortamdaki yaşanan sorunların (belgelerin kaybolması, ulaşım süreleri ile ilgili sorunlar, fakslarda yaşanan gecikme ve kopukluklar, personel açığından kaynaklanan sıkıntılar) önlenmesi veya en aza indirilmesi de sistemin önemli avantajlarındandır. Sistemin teknik arızalar sebebiyle kesilmesi tüm kurumun aynı anda yazışma yapamamasına sebep olabilecektir. Müdürlüğümüz bu tarz kesintilerin yaşanamaması için gerekli önlemleri almaktadır.

Dijital Arşiv Sistemleri

Kurumumuzun arşivlerini dijital ortamda saklamak için hazırlanan projenin tüm kurumda aynı anda uygulanmasının yaratacağı karışıklık ve iş gücü kaybı zayıflık olarak nitelendi-rilebilir. Bu amaçla sistemin kurum içinde birim bazlı hayata geçirilmesi planlanmaktadır. Proje hayata geçirildikten sonra birimlerin evrak akışına paralel olarak arşivleme çalışmalarına devam etmesi zorunluluktur. Aksi takdirde geçmiş tarihli evraklarla yeni evraklar arasında kopukluklar meydana gele-cektir. Bu da dijital arşivin kullanılmaz konuma gelmesine sebep olacaktır. Kurulacak dijital arşiv ile evraklara hızlı ulaşım sağlanacak ve tahrip olmuş evraklar nedeniyle kaybolabilecek bilgilere dijital olarak ulaşılabilecektir.

Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Çalışmaları 2016 yılı içerisinde yayınlanan Kişisel Verilerin Korunması Kanunu kapsamında kurumumuzda toplanan, saklanan ve paylaşılan kişisel verilerin neler olduğu ve hangi mevzuatlar çerçevesinde işlendiğinin belirlenmesi amacıyla birim analiz-leri yapılmış ve Kanun kapsamında ihtiyaç duyulan politika ve prosedürler yayınlanmıştır. Kurumumuzun vatandaşlarla bire-bir temas etmesi ve hizmet vermesi neticesinde kişisel ve özel nitelikli kişisel verilerin bulunması risk oluşmasına neden olmakla beraber bu verilerin belirli kanun ve mevzuatlar neti-cesinde toplanıyor, saklanıyor ve paylaşılıyor olması Kurumu-muzun avantajları arasındadır.

Akıllı Şehirler Stratejisi ve Eylem Planının Hazırlanması

İzmir şehrinin Akıllı Şehir Stratejisinin hazırlanması ve Eylem Planlarının çıkarılmasının amaçlandığı proje dünyada Akıllı Şehilerin öncüleri olan Hamburg, Kopenhag, Bremen, Londra, Barcelona, Moskova vb. şehirlerin ayrıca ülkemizde konu ile ilgili öncü şehir olan İstanbul’un konu ile ilgili raporları ve projeleri incelenmiştir.

Şehrin tüm ihtiyaçlarına yönelik hizmet vermekte olan Kurumumuzun şehrin ihtiyaçları ve avantajları hakkında bilgi sahibi olması ve Akıllı Şehirlerin kilometre taşları sayılabilecek WizmirNet, FabLab, KültürPark Buluşmaları, Üretici Pazarları vb. projelerin hayata geçirilmesi avantajlarımız arasındadır.

Kurumumuzun tüm şehrimizin Akıllı Şehir Stratejisinin ve Eylem Planının hazırlanması işinin bir koordinatörü durumunda olması ve konuyla ilgili şehre hizmet veren tüm resmi

1.3.4. İnsan Kaynakları

İzmir Büyükşehir Belediyesi diğer kamu kurum ve kuruluşları gibi personel ihtiyacı doğrultusunda Devlet Personel Başkanlığı’na bildirimde bulunmaktadır. ÖSYM tarafından yapılan KPSS sonucunda Devlet Personel Başkanlığı ve ÖSYM devlet memuru atamalarını merkezi bir sistemle gerçekleştirmektedir. Kurumumuzda Genel İdare Hizmetlerine bağlı olarak icra edilen büro faaliyetleri için açıktan atama, naklen atama usulüyle personel ihtiyacı karşılanmaktadır.

2019 yılı içerisinde Kurumumuzda 5393 Sayılı Kanun’un 49.

maddesi gereğince istihdam edilen sözleşmeli personel alımları, 657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 74. ve 92.

maddeleri gereğince naklen ve açıktan atanan memur personel ve Belediye Başkanlığımıza bağlı bulunan ESHOT Genel Müdürlüğü’nden nakil gelen daimi işçiler toplam personel sayımızda geçen seneye oranla bir artış yaratmamıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi teşkilatı; norm kadro esaslarına uygun olarak genel sekreterlik, genel sekreter yardımcılıkları, daire başkanlıkları ve müdürlüklerden oluşmakta olup; birim-lerin kurulması, kaldırılması ya da birleştirilmesi 5216 Sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nun 21. maddesi gereğince, İzmir Büyükşehir Belediyesi Meclisimizin kararıyla gerçekleşmektedir.

Kurumumuzun Organizasyon Şeması ise 10.12.2019 tarihli Başkanlık Makamının Onaylarıyla en son halini almıştır.

İzmir Büyükşehir Belediyesi; 31 Aralık 2019 tarihi itibari ile 3.657’si kadrolu memur, 421’i sözleşmeli personel, 478’i daimi (kadrolu) işçi olmak üzere toplamda 4.556 personelle hizmet vermektedir.

Aşağıdaki grafikte görüldüğü üzere kurumumuzdaki personelin

%80’i devlet memuru, %9’u sözleşmeli personel, %11’i ise kadrolu işçidir.

İstihdam edilen personellerin cinsiyet dağılımına baktığımızda toplam personelin %27’si kadın, %73’ü erkektir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi çalışanlarının hizmet süreleri incelendiğinde personelin % 2’sinin 6 yıldan az süre çalıştığı görülmüştür. Toplam 4.556 personelden 506 personel, 0-5 yıl arası süredir İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışmaktadır.

İzmir Büyükşehir Belediyesinde çalışan personelin eğitim durumları incelendiğinde %59’unu önlisans ve lisans mezunu olduğu görülmüştür.